Nora Ephron
Nora Ephron
El 26 de juny de 2012 moria Nora Ephron, una de les guionistes més brillants del cinema nord-americà dels darrers anys.
Nora va néixer a Nova York, de pares jueus i dramaturgs, però va créixer a Bervely Hills (CA, Estats Units), on es va mudar la família per fer de guionistes a Hollywood. La tinta corria per les venes de la família Ephron i les seves tres germanes també s’han dedicat al món de l’escriptura.
Després de graduar-se en Ciències Polítiques al Wellesley College de Massachussets i fer de becària un any a Washington, es va traslladar a Nova York i va començar a treballar com noia del correu a Newsweek. D’allà, on no la van deixar escriure per ser dona, va passar al New York Post, i es va convertir en una reputada columnista, amb un gran ull per a captar l'ambient de l’època i per a tractar qualsevol tema.
Als anys vuitanta es va iniciar en el món dels guions cinematogràfics amb Silkwood, pel qual va obtenir la seva primera nominació als Premis Òscar i partir d’aquest moment ja no va parar.
Ephron es autora d’algunes de les millors comèdies romàntiques dels anys ’80 i ’90. Els seus personatges eren entranyables i les seves històries anaven més enllà dels clixés i normes del gènere.
A les seves pel·lícules sempre trobem alguna referència a la seva vida, la seva estimada Nova York o els seus interessos. El divorci, la comunicació, el feminisme, la gastronomia...Ephron tenia el do de convertir el fet quotidià i a vegades dramàtic en quelcom divertit.
En canvi, no va fer pública la seva malaltia i la seva mort va ser un xoc inesperat per molts dels seus amics. Al seu funeral es van reunir actors i directors de la talla de Meryl Streep, Tom Hanks, Billy Crystal, Meg Ryan, Rob Reiner, Barbara Walters, Diane Sawyer, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Woody Allen, Alan Alda o Steve Martin, entre molts d’altres.
‘Tot és una còpia’ deia Ephron, i aquest va ser el títol triat pel seu fill Jacob a l’hora de fer un documental sobre la seva mare que es pot veure a HBO.
Nora Ephron monogràfic pv cinema
In libraries you will find:
Selection of websites:
You may also like:
Go to the shelf:
Si com a guionista va ser brillant, potser com a directora no ho va ser tant.
Ephron va dirigir un total de vuit pel·lícules, entre les quals destaquen les protagonitzades pel duet Tom Hanks i Meg Ryan i el seu darrer treball amb Meryl Streep.
La seva primera pel·lícula com a directora va ser Esta es mi vida (1992), una adaptació de la novel·la de Meg Wolitzer que va guionitzar amb la seva germana Dèlia i amb música de Carly Simon. Interessant film que va passar bastant desapercebut sobre una mare de família que decideix convertir-se en comediant... bé podria ser també la sinopsi de la sèrie La meravellosa Ms Maisel.
Altres pel·lícules d'Ephron, que no podeu trobar al catàleg de les biblioteques, són Un dia de locos (1994), Michael (1996), amb John Travolta interpretant un àngel poc convencional que aterra a un poble de Iowa i Combinación ganadora (2000) on, de nou, va confiar en Travolta acompanyat de Lisa Kudrow (explotant la fama conseguida com a Phoebe a Friends).
In libraries you will find:
Selection of websites:
You may also like:
- v
Go to the shelf:
Nora Ephron també va ser una assagista i periodista amb un humor molt afilat. Els seus textos ens han arribat a diverses recopilacions i en la seva única novel·la.
In libraries you will find:
Selection of websites:
You may also like:
Go to the shelf:
Durant molt de temps es va parlar de fer una seqüela de Cuando Harry encontró a Sally, que finalment no va sortir, però Billy Crystal i Rob Reiner es van prestar a imaginar com podria ser aquesta segona part, adaptada pels nous públics.
I van rodar aquest tràiler per ‘Funny or die’, un web de vídeos còmics i productora creada per Will Ferrell.