Escriure quan no es pot escriure

La síndrome de la pàgina en blanc

Et prepares l'escriptori amb l'ordinador ben centrat, la bateria al cent per cent, el ratolí al costat, el bloc de notes amb dos bolígrafs (un blau i un vermell), la cadira en paral·lel a la taula, calibrada i amb els coixins més còmodes de casa. Però alguna cosa no va bé, no et sents a gust i comences a donar voltes per casa, rumiant i buscant la inspiració.  Però no la trobes...

Solució: Revisa les 10 pel·lícules que et proposem per superar el bloqueig creatiu.

 

  A les biblioteques trobaràs:

Bloqueig no.1:  El Resplandor Stanley Kubrick

L’amic Jack tenia clar que fer de masover a un “resort”  tancat durant mesos li donaria la tranquil·litat necessària per trobar la inspiració per escriure best-sellers. Però no va ser possible, de fet, qui no hagués perdut el cap amb el fred de l’Hotel Overlook, l’aïllament de les muntanyes d’Oregon, la màquina d’escriure de l’any 1900 i sobretot amb el doblatge al castellà de la Verónica Forqué?

 

Bloqueig no.2: Barton Fink Joel Coen & Ethan Coen

La pel·lícula que va arrasar a Cannes l'any 1991 també podria arrasar amb les aspiracions de qualsevol autor, sobretot si et trobes amb personatges com els del film. El pobre Barton triomfa al difícil món de Broodway i se les promet felices a Hollywood, però apareix el bloqueig i a partir d'aquí la bogeria amb segell Coen es desencadena. 

 

Bloqueig no.3: Desmontando a Harry Woody Allen

Baixada als inferns d’un escriptor, en Harry, que ha d’assistir a l’homenatge que la mateixa universitat que el va expulsar li ha preparat, i no troba qui l’acompanyi. És l’excusa argumental que Allen troba per disseccionar i desconstruir al protagonista i el seu entorn afectiu. Tot un viatge interior i exterior, en format de comèdia àcida, per adonar-se que la seva obra és el que li dóna sentit a la vida.

 

Bloqueig no.4: Conociendo a Astrid Pernille Fischer ChristenseneBiblio

Al biopic de l'autora de Pippi Calzaslargas més que un bloqueig, veiem com es pot canalitzar l'immens talent i energia d'una dona que trencava els ancorats clixés de l'època. Quina sort haver desbloquejat la creativitat de la necessària Astrid Lindgren.

 

Bloqueig no.5:Adaptation Spike Jonze

La segona pel·lícula d'Spike Jonze ens transporta a l'agitada ment de dos escriptors bessons protagonitzats pel "dúctil" Nicholas Cage. Són dues ments oposades i alhora genials, però un dels germans Kauffman està bloquejat i ple d'inseguretats, ja que ha d'adaptar una novel·la al cinema i cada vegada que es posa davant la màquina d'escriure la suor freda no para. Molt semblant a la suor que sentim a l'hora de tractar de resumir els films d'Spike Jonze. 

 

Bloqueig no.6:Smoke Wayne Wang

Primera incursió de Paul Auster com a guionista de cinema i no podíem anar enlloc més que a una cantonada de la seva Brooklyn. A un estanc on diversos personatges es creuen i miren de posar ordre a la seva vida,  entre ells, un escriptor que no pot superar una dura pèrdua. Gràcies a les seves visites a aquest comerç de barri trobarà de nou les ganes per explicar històries. 

 

Bloqueig no.7: Descubriendo a Forrester Gus Van Sant

Una història d'amistat i d'amor a la literatura capaç d'ajuntar dos mons del tot oposats i treure de l'ostracisme a un autor d'una sola obra mestra reclòs per voluntat pròpia i un estudiant que triomfa al món de l'esport. 

 

Bloqueig no.8:El Autor Manuel Martín Cuenca

L’Álvaro ha viscut sempre a l’ombra de la seva dona, una gran autora de best-sellers. Ara que s’han separat, intentarà complir el seu somni de convertir-se en escriptor. No  es que estigui bloquejat davant la pàgina en blanc, simplement no té talent ni imaginació. Al final, en descobrir que la ficció s’escriu inspirant-se a la realitat, comença a manipular tothom al seu entorn per crear una història real que superarà la ficció...

 

Bloqueig no.9:Jóvenes prodigiosos Curtis Hanson

El cap de setmana més complicat en la vida de Grady Tripp, un professor de literatura de la Universitat que ja fa set anys que no escriu res, quan va guanyar èxit i prestigi amb una novel·la convertida en bestseller: el seu editor el pressiona, la seva dona el deixa, la seva amant es queda embarassada i entra en contacte amb un seu alumne brillant i dotat, que també resulta ser un mentider compulsiu... Fresc agut i divertit de la glòria bohèmia literària haguda i per haver.

 

Bloqueig no.10: Shakespeare in love John Madden

Us imagineu a Shakespeare com un poeta trenca-cors fins cal coll de deutes perquè les seves obres no agradaven? Per sort, al jove i seductor Shakespeare se li apareix la musa que aconseguirà canviar la seva història, de la manera més rocambolesca, i inspirar-lo per escriure una de les seves obres més populars ‘Romeu i Julieta’. 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 15-04-2021 Última actualització 31-03-2023