Rius de tinta

10 Pel·lícules sobre escriptors i escriptores

El ritual: Per fi és Sant Jordi i surts de casa amb el llibre sota el braç i un somriure d'orella a orella. Entre la gentada busques la paradeta on està signant exemplars el teu escriptor favorit,  sents una mica de nervis, però creus que val la pena esperar la cua. Respires profundament i rumies que li diràs en presentar-te, en el fons desitges que l'autor es deixi anar i xerri amb tu mentre t'escriu una dedicatòria i signa el llibre, que tindrà un espai protagonista a la lleixa del teu menjador. 

el Prestatge de Cinema ha pensat en tu i ha triat deu pel·lícules sobre escriptors que t'explicaran les seves vides. 

Ah i totes les pel·lícules les trobaràs gratuïtes i en línia a la plataforma Bibliodigital.

Violette 
Martin Provost (2013)

Bibliodigital

Tres dècades després de la mort de Simone de Beauvoir, aquesta pel·lícula narra la seva relació amb Violette Leduc.
Violette Leduc, filla bastarda nascuda a principis del segle passat, coneix a Simone de Beauvoir durant els anys de la postguerra a Saint-Germain-donis-Près. Comença llavors una relació intensa entre les dues dones que durarà mentre visquin, una relació basada en la cerca de la llibertat a través de l'escriptura per Violette, i de la convicció de tenir entre les mans la destinació d'una escriptora fora del comú per a Simone. 

 

 

 

Viure de pressa, estimar poc a poc 
 Christophe Honoré (2018)

Bibliogital

El drama que dignifica el patiment dels malalts de sida. Els dos protagonistes de la pel·lícula van compartir el Premi al Millor Actor del Festival de Sevilla. El Jacques és un escriptor que viu a París. Encara no ha fet els 40 i creu que el millor de la vida està per arribar. L'Arthur és un estudiant que viu a la Bretanya francesa. Llegeix, somriu molt i es nega a acceptar que hi ha coses impossibles a la vida. El Jacques i l'Arthur s'agraden i viuen com si estiguessin en un somni romàntic o en una història trista. 

 

 

 

El meu peu esquerre 
Jim Sheridan (1989)

Bibliodigital

Daniel Day Lewis va guanyar el primer Oscar de la seva carrera amb la seva espectacular interpretació del pintor i escriptor irlandés discapacitat Christy Brown. Relat biogràfic del pintor i escriptor irlandès Christy Brown. Afligit de paràlisi cerebral, gràcies a la seva tenacitat i l'incondicional suport de la seva mare, va aconseguir superar tots els obstacles que impedien la seva integració en la societat. Un commovedor exemple de superació personal i lluita per aconseguir els somnis. 

 
 

 

Lluernes al jardí 
Dennis Lee (2008)

Bibliodigital

Drama familiar ple d'estrelles on llueixen Ryan Reynolds, Willen Dafoe o Julia Roberts. Una pel·lícula que explora les complexitats de l'amor i el compromís, quan una família ha d'enfrontar-se a una sobtada pèrdua.
Els Taylor són el prototip de família americana amb èxit. Lisa, la matriarca, s'ha graduat després de passar dècades criant als seus fills, i el seu marit Charles és un experimentat professor en camí de convertir-se en rector de la universitat on treballa. 

 

 

 

Mishima: Una vida en quatre capítols 
Paul Schrader (2001)

Bibliodigital

Muntatge del director remasteritzat en alta definició. 

Produïda per Francis Ford Coppola i George Lucas, "Mishima" és un retrat biogràfic del consagrat autor japonès Yukio Mishima. La pel·lícula investiga la inquietud interior i les contradiccions d'un home que va tractar d'aconseguir una impossible harmonia entre si mateix, l'art i la societat.  La trama se centra en el dia en què Mishima va commocionar el món, en fer-se en públic el seppuku o harakiri (25 de novembre de 1970), a la Caserna General de l'Exèrcit. 

 

 

 

La gran bellesa 
Paolo Sorrentino (2014)

Bibliodigital

La pel·lícula que va convertir Paolo Sorrentino en un dels directors més personals i apreciats del cinema europeu, guanyadora de l’Oscar a la Millor Pel·lícula Estrangera. Dames de l'aristocràcia, arribistes, homes polítics, criminals d'alta volada, periodistes, actors, nobles decadents, prelats, artistes i intel·lectuals -autèntics o supòsits- teixeixen la trama de relacions inconsistents, tots embolicats en una Babilònia desesperada que s'agita en els palaus antics, les immenses viles, les terrasses més belles de la ciutat. Tots estan allí. I no tenen el millor aspecte. 

 

 

 

 

La importància de ser Oscar Wilde
Rupert Everett (2019)

Bibliodigital

L'actor Rupert Everett signa el treball de la seva vida, dirigint i interpretant aquest biopic que narra la caiguda en desgràcia del llegendari escriptor Oscar Wilde. 
A l'habitació d'un hotel de París, Oscar Wilde jeu al seu llit de mort quan el passat l'envaeix, traslladantlo a altres temps i altres llocs. Va ser alguna vegada l'home més famós de Londres? O va ser l'artista crucificat per una societat que un dia el va adorar? Davant l'angoixa de la mort, Wilde repassa l'intent fallit de reconciliar-se amb la seva soferta esposa Constance, la seva fatal relació amorosa amb Lord Alfred.

 

 

 

El Mismo amor, la misma lluvia 
Juan José Campanella (2010)

Bibliodigital

Jorge (Ricardo Darín), de 28 anys, és la jove promesa de la literatura argentina, tot i que en realitat viu de les històries romàntiques que escriu per a una revista d'actualitat. Una nit coneix la Laura (Soledad Villamil), una cambrera somiadora que encara espera el retorn del seu xicot, un artista que està muntant una exposició a l'Uruguai i del qual fa mesos que no en té notícies. La Laura i el Jorge es fan parella, i ella, convençuda que el Jorge té un gran talent, insisteix perquè escrigui literatura "de debò". Però la convivència entre ells es deteriora i la seva relació acaba en ruptura. Al llarg de gairebé dues dècades, descobrirem les alegries, les il·lusions, les decepcions i les esperances d'aquests dos personatges i el seu entorn, narrades amb humor, emoció, grans dosis d'ironia i un toc de sarcasme.

 

 

 

To the wonder 
Terence Malick (2012)

"Condemnada a ser incompresa en aquest present cínic, i celebrada en un futur amb vocació de diàleg". Així definia el crític Jordi Costa aquest genuí film de Terrence Malick. El Neil, un aspirant a escriptor, i la Marina, una jove mare, estan junts a l'illa francesa de St. Michel, coneguda a França com la meravella del món occidental, revitalitzats per les sensacions d'estar de nou enamorats. El Neil ha deixat els Estats Units buscant una vida millor, deixant enrere una sèrie de fets dolorosos. Mirant a la Marina als ulls, està segur que ha trobat la dona que pot estimar amb dedicació.

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Misery de Rob Reiner (1990) 

Bibliodigital  (llibre d'Stephen King)

Si et passa pel cap escriure i guanyar-te la vida publicant llibres, tingues en compte que a vegades els lectors (com la Kathy Bates) poden epatar massa amb els personatges. Bona sort quan signis llibres per Sant Jordi...  

 

 

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 17-04-2020 Última actualització 20-04-2023