Titelles
Titelles
Les titelles són unes figures fetes de forma artesana que es mouen amb tanta gràcia sembla que siguin autònomes totalment . La paraula titella té un origen onomatopeic, ja que segons les opinions dels lingüistes, el seu nom ve donat pel tuit-tuit que fan els titellaires mentre mouen les figures. Curiosament, les titelles són anomenades per diversos noms: titella (masculí), putxinel·li (masculí, deriva del personatge napolità PulcinellaCommedia dell'Arte) o tereseta (a Mallorca; femení), marioneta o marieta, també anomenat porrito al País Valencià.
Durant les representacions teatrals tenen la finalitat de reemplaçar l’actor dins del joc escènic. Podem trobar diverses tècniques de manipulació: de guant (putxinel·li), de fils o marionetes, de tija, manipulats per sota mitjançant una vara inferior, cordes, filferros, fils, pals, tiges i altres estris adaptats a cada tipus de titella. Acostumen a mostrar-se en uns teatrets especials, anomenats castellets
Quins tipus de titelles podem trobar?
- Titella de guant o putxinel·li. Com el seu nom indica, està format per un guant, on amb l’ajuda dels dits polze i el menovell fan moure els braços, i els tres dits centrals accionen el tors, el coll i el cap constituïts per un sol bloc...
- Titella de fil o marioneta. És accionat des de dalt des d'una creu o control, on pengen els fils que l'uneixen al ninot i que en dirigeixen el moviment. Titella de tija. Manipulat des de dalt, un dels braços es fa moure amb una tija. Són d'aquesta mena, entre d'altres, els pupi armati ('ninots armats') sicilians i els titelles de Lieja, inspirats en aquells.
- Tirisiti. Es mou des de sota l'escenari, tot desplaçant-se per un entramat de guies.
- Bunraku (en japonès 文楽). Anomenada antigament ningyō jōruri (人形浄瑠璃), el bunraku és una tècnica japonesa mil·lenària en què els manipuladors, vestits de negre davant un escenari també de color negre, accionen els ninots a la vista del públic.
A Catalunya podem trobar molts festivals i fires dedicats al món de les titelles com ara Lleida amb la Fira de Teatre de Titelles de Lleida o bé Sant Pere de Riudebitlles amb el festival el Mitjó són poblacions que lluiten per transmetre la sensibilitat que ens transmet aquest art.