Regala música

Entrem al desembre i ja és a prop un altre any que acaba. Un bon moment per fer repàs, per recordar tot allò de positiu que ens ha portat. I moment per recopilar les millors publicacions de l’any.

En aquesta selecció trobareu dotze discos arribats enguany a les biblioteques. No sabem si són els millors, perquè cadascú escolliria una llista diferent. Però sí dotze propostes, una per mes, que val la pena descobrir. Una petita mostra de la gran diversitat i qualitat musical que es pot trobar al catàleg de les biblioteques. Entre elles, n’hi ha tant músics reconeguts com d’agradables sorpreses en forma de disc de debut. A la següent llista de reproducció en trobareu un tast de l’àlbum.

Aquest nadal, regala música.

Des del prestatge de música us desitgem un feliç 2023 ple de bona música!

  In libraries you will find:

Obres seleccionades

1. "Olímpica i primavera" Blaumut El grup, que tot just fa dos anys publicaven “0001”, ens presenten “Olímpica i Primavera” amb deu cançons que desdibuixen els límits entre la realitat i la ficció.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

 
2. “ If words were flowers" Curtis Harding 'If Words Were Flowers' és un disc ambiciós i de digestió més lenta, que advoca per una maduresa una mica precipitada i apunta en la mateixa direcció que Michael Kiwanuka a 'Kiwanuka' (Interscope, 19). Al contrari que el creador de “Home Again”, Harding signa un tractat ple de sons negroides que no passa d'acceptable, en realitat fins i tot agradable i amb alguna llampada evident, però de pòsit definitivament limitat. Un conjunt que, en qualsevol cas, se situa molt lluny de la frescor del debut i d'aquella continuació que va ratificar el talent amb contundència.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

 
3. “Summer of soul” Questlove jawn El documental explora el Festival Cultural de Harlem de 1969 que es va celebrar al Mount Morris Park (ara Marcus Garvey Park) del barri novaiorquès de Harlem i va durar sis setmanes. Tot i comptar amb una gran assistència de públic i intèrprets com Stevie Wonder, Mahalia Jackson, Nina Simone, The 5th Dimension, The Staple Singers, Gladys Knight & the Pips, Blinky Williams, Sly and the Family Stone i The Chambers Brothers, el festival va ser obviat per la cultura pop hegemònica.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

 
4. “The Voice of Catalonia : traditional catalan songs with lute and viol consort” Cançons tradicionals catalanes interpretades amb llaüt i conjunt de violes que es presenten arranjades per William Waters i que interpreta The William Byrd Barcelona Consort of Viols, format per Peter Krivda, Clara Hernández, Sara Guri i William Waters, a més de la soprano Mireria Latorre. A través d’aquestes cançons sentim la veu d’una nació, una de les més antigues d’Europa. En ells es concreta la identitat del poble català mitjançant una expressió popular del seu caràcter.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

5. “Passion : officium hebdomadae sanctae : Romae 1585” Tomás Luis de Victoria L’Officium Hebdomadae Santae de Tomás Luis de Victoria és un dels exemples més ferms del geni creador d’un compositor, que acompleix una immensa obra mestra mística i corprenedora sobre la Passió de Jesucrist, creada plena de puresa, però amb subtilesa infinita. Compta amb la col·laboració de Jordi Savall que dirigeix la Capella Reial de Catalunya. Ad majorem Dei gloriam.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

6. “Pecata Beata” Carola Ortiz Pecata beata és el tercer àlbum com a compositora de la cantant i clarinetista Carola Ortiz. En aquest nou treball, l’artista egarenca, ha musicat poemes d’escriptores catalanes com Montserrat Abelló, Mercè Rodoreda, Víctor Català i Anna Gual, entre d’altres, per celebrar, a través dels seus versos, l’univers femení de la seva terra. Es tracta d’un disc que abraça temes com la sensualitat i la força d’atracció de la dona, la mitologia femenina mediterrània, de bruixes i sirenes, i al mateix temps, a través de la metàfora de l’art, l’obra vol servir de guariment del passat obscur viscut per les seves ancestres, i afronta temes com ara l’exili, la por a l’abús, la solitud i la desesperació. Herències rebudes per la dona d’avui.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

7. “Nomadland” Ludovico Einaudi La banda sonora original de la pel·lícula dirigida per Chloé Zhao i protagonitzada per Frances McDormand, inclou música de l'compositor Ludovico Einaudi a més de cançons d'artistes com Ólafur Arnalds, Cat Clifford, Nat King Cole , Paul Winer, Donnie Miller o Tay Strathairn.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

8. "Cum silentio" El Cor Cererols, format l’any 2018 per un nucli d’antics escolans de Montserrat, que aplega els principals cantants de cor professionals del país, ha llançat el seu primer disc: Cum Silentio (Discos Abadia de Montserrat), que està dedicat principalment a l’obra coral del P. Anselm Ferrer (1882-1969), compositor i director de l’Escolania de Montserrat del 1911 al 1933. El P. Anselm Ferrer va escriure una obra coral breu, però d’una innegable qualitat. Es tracta, a més, d’una veu singular dins la música coral catalana del segle XX, tant pel seu estil –una amalgama entre la música romàntica més propera cronològicament i l’estil polifònic dels mestres del Renaixement- com per l’època en què s’emmarca el seu major període productiu, entre els anys 1930 i 1950. Aquesta és la primera vegada que la música del P. Anselm Ferrer és enregistrada per un cor professional, que en aquest cas s’ha fet a partir d’una alta exigència i qualitat artística. La figura principal del CD és el P. Ferrer, però el programa es completa amb la música de dos dels seus principals referents musicals, i que ell mateix dirigia sovint: una obra cabdal de la música coral ibèrica de principis del s. XX –pràcticament inèdita-, com és el Miserere de Vicente Goicoechea (1854-1916), i dues obres de Tomás Luis de Victoria (1548-1611), O Sacrum convivium a 6 i Salve Regina a 5.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

9. "Legacy+" Femi Kuti, Made Kuti El llegendari creador de l’estil Afrobeat, Fela Kuti, va utilitzar la seva música per denunciar les injustícies socials i la corrupció política en el seu Nigèria natal. Una convincent barreja de funk nord-americà high life de l'Àfrica Occidental, sovint es desenvolupava en ritmes fascinants que semblaven durar una eternitat. I aquesta era la clau: submergir profundament en el ritme i refugiar-se al ball. Femi Kuti, i al seu fill Made publiquen dos àlbums seguint la tradició de Fela però amb diferent abast. L'àlbum de Femi, "Stop The Hate", plasma el so afrobeat únic que ha forjat al llarg de la seva ja dilatada carrera. L'àlbum de Made, "For (i) ward", és un manifest de llibertat modern i progressista, que amplia encara més els límits de l'subgènere. Tots dos s'empaqueten en un àlbum doble anomenat Legacy + destinat a reforçar la rica herència musical de l'cognom Kuti.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

10. "Maquinaigües" Tresca i la Verdesca Maquinaigües és el cinquè disc d’estudi de La Tresca i la Verdesca. El treball es va enregistrar entre l’octubre de 2019 i el gener del 2020 a Bitstudi, al barri de Gràcia de Barcelona. Ha estat produït pel Xavier Batllés, està vestit amb il·lustracions de Noemí Villamuza. Fa més de 10 anys el Museu de les Aigües de Cornellà va encarregar al grup un concert familiar per celebrar el centenari de la central que abasteix d’aigua la ciutat de Barcelona i rodalies. La Tresca i la Verdesca ha decidit amb aquest disc despertar les cançons d’aquell concert, que sempre els han tingut el cor robat.

> Veure disponibilitat al Catàleg Aladí

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 10-12-2021 Last updated 01-12-2022