parabens-xampu
Coses que has de saber sobre els parabens del xampú
Els xampús contenen conservants que impedeixen que el producte es degeneri amb diferents microorganismes
Els parabens són uns químics que s'utilitzen com a conservants en la cosmètica per evitar que el producte es degeneri amb microorganismes, fongs o bacteris.
En altres paraules, són insecticides i el 80% de la cosmètica d'ús freqüent els porta en la seva composició. Claudia di Paolo ens explica què són, els diferents tipus de parabens i quins són dolents per a la nostra salut.
1. Els parabens són els conservants cosmètics i farmacèutics més usats en tot el món per la seva baixíssim preu, per la seva activitat bactericida i fungicida amb el producte.
2. Els trobem en gairebé tots els productes cosmètics i d'higiene personal: gels, cremes (incloent marques blanques).
3. L'alerta va arribar l'any 2004 quan oncòlegs a la University of Reading, Edimburg, van dur a terme estudis amb teixits cancerígens i en el 90% de les mostres que venien de biòpsies de dones amb càncer de mama, hi havia rastres de parabens.
4. Hi ha 2 tipus: Parabens orgànics, alguns aliments com els nabius els contenen i com es metabolitzen de forma natural no representen cap problema i Parabens sintètics, que s'han fabricat de forma química.
5. Els sintètics són un grup de 6 diferents conservants i apareixen sota noms que acaben en -paraben o -parabens i el seu contingut és metanol, età o propanol. Exemples: Benzylparaben, Butylparaben, Ethylparaben (E214), Isobutylparaben, Isopropylparaben, Methylparaben (E218), Propylparaben (E216).
6. "Oficialment", els parabens estan aprovats per les autoritats sanitàries, considerats substàncies de baixa toxicitat i segures per a la salut ja que el nostre organisme els absorbeix i metabolitza per ser eliminats sense rastres tòxics.
7. Per descobrir-ho només cal revisar al bany i els trobaràs en gairebé totes les etiquetes, això sí, hauràs d'utilitzar una lupa, ja que la mida de la tipografia dels ingredients cosmètics sembla estar dissenyada per no ser llegida.
8. En els últims anys hi ha hagut un increment dels casos d'al·lèrgies dèrmiques, rosàcies, entre d'altres, per l'ús de parabens en aliments i cosmètics. Fins i tot hi ha casos demostrats en els quals els parabens són responsables de reaccions al·lèrgiques. Si pateixes algun d'aquests símptomes: dermatitis de contacte, enrogiment, inflamació, picor i dolor a la pell, tibantor, sequedat (sobretot després de la dutxa), potser, tinguis una reacció als parabens.
9. Les persones al·lèrgiques a l'aspirina també poden ser sensibles als parabens. Així que no estaria de més evitar-les unes setmanes i veure si notem una millora.
10. Altres dels conservants sintètics més utilitzats són l'àcid benzoic que apareix com benzoic acid o l'alcohol benzílic recollit com benzyl alcohol. En cosmètics se solen identificar també amb aquests noms: benzoat de sodi, el Sodium (i Ammonium) Laureate sulphate.
11. L'alternativa als productes amb parabens és buscar productes amb les etiquetes "paranen free" o "lliure de parabens".
12. Si decideixes comprar aquests productes intenta guardar els productes evitant la llum directa, les temperatures molt altes o molt baixes i tancant bé el producte després d'usar-lo.
font: Diari de Girona
Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:
A les biblioteques trobaràs:
"Jabones artesanales con ingredientes naturales: 45 jabones con la técnica de fundido y vertido, utilizando hierbas, flores y aceites esenciales" / Rebecca Ittner | "Jabones naturales para hacer en casa" / Mar Gómez | "Fitocosméticos: con fórmulas para la preparación de todo tipo de cosméticos: champús, geles de baño, jabones, cremas hidratantes, cremas antiarrugas..." / Néstor Segundo Álvarez Cruz, Ana Julia Bague Serrano | "Cosmética "Slow Cosmétique": recetas y consejos de belleza para una cosmética consciente y natural" / Julien Kaibeck |
Selecció de webs:
- "¿Qué son los parabenos?", dins elherbolario.com (14-01-2015)
- "¿Qué son los parabenos y qué me pueden hacer?", dins smoda.elpais.com (10-10-2012)
- "França prohibeix l'ús de parabens", dins Ecodiari (23-05-2011)
Data d'actualització: 19/01/2016