Dia Internacional de les Dones
Dia Internacional de les Dones
El 8 de març és el dia escollit per les Nacions Unides per commemorar el Dia Internacional de les Dones i representa una oportunitat per celebrar, reflexionar i reivindicar el drets de les dones en totes les esferes de la vida pública i privada.
La celebració no es basa en un únic fet, però té el seu origen en les reivindicacions protagonitzades per les dones obreres, des de mitjans del s.XIX, davant de les precàries condicions laborals a què estaven sotmeses a l’època industrial.
Actualment aquesta data contribueix a sensibilitzar la població entorn les desigualtats de gènere encara existents, reivindicar canvis més efectius i reconèixer les aportacions de les dones d’arreu del món en els diferents àmbits socials, culturals i econòmics.
Des de la Biblioteca Virtual ens sumem a aquesta celebració a través de diversos recursos informatius dels prestatges virtuals elaborats per les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals i el Servei de Polítiques d'Igualtat de la Diputació de Barcelona.
#8M #DiaDeLesDones
-
El Paper de paret groc
Una parella lloga un casal antic per anar a passar l’estiu, ell és metge i a ella li agrada escriure, però ara té la salut delicada i el seu marit li recomana que no faci res fins que es recuperi. La dona no accepta de bon grat els consells del seu marit, ni el dormitori on ha de dormir i estar-se la major part del temps, empaperat de color groc amb unes imatges que sembla avancin cap a ella. La tensió anirà augmentant i acabarà tancada a l’habitació, després de llençar la clau per la finestra. Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) va ser una figura important per al moviment feminista i socialista als EUA. El seu desig d’escriure, de ser una dona lliure i no estar lligada a les tasques domèstiques, o a fer de mare, va provocar que rebés dures crítiques a la societat de l’època. Alguns dels trets de la protagonista d’aquest conte apareixen a la biografia de Gilman. Una història que ha adquirit més rellevància amb el pas del temps, traduïda per la poeta Montserrat Abelló i editada per Eulàlia Lledó. “En John se’n riu de mi, és clar, però una ja s’ho espera quan és casada” (pàg. 17). Més informació: Charlotte Perkins Gilman a les Biblioteques El paper de paret groc a la Viquipèdia El paper de paret groc a Stroligut, revista de literatura catalana i en català Recomanat per Antònia Caño. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt.
-
Cuando ellas tocaron el cielo
La història de les campiones del món de futbol femení explicada per Silvia Barba, periodista esportiva. El llarg camí que han hagut de recórrer les 23 futbolistes fins arribar a guanyar el mundial l’any 2023. Un llibre ple de records, fotografies, anècdotes i entrevistes de tota l’evolució del mundial, partit per partit. Un llibre per recordar-nos que el futbol és solidaritat, esforç i treball en equip. Un llibre per als amants del futbol, per llegir als petits i petites futbolistes, per als qui somnien en aconseguir el seu somni. Per emocionar-nos davant les 23 dones que van tocar el cel el 20 d’agost del 2023. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Tinc un coll que fa pena i altres reflexions sobre el fet de ser dona
Ja ens cal posar-hi humor, ja! El meu coll comença a fer pena, potser per això li vaig donar una oportunitat a aquest llibre de contes (gènere que no acostumo a gastar). Val a dir que també hi va ajudar el fet que fos estiu i la perspectiva d’emportar-me a la platja una lectura lleugera en tots els aspectes. Poder-me identificar amb l’autora des de l’humor, parlant de temes com la menopausa, el divorci, els pits caiguts… m’ajuden a gestionar la meva por a envellir i em fan sentir acompanyada. L’escriptora i guionista nord-americana ens mostra bocins de la seva vida i el seu pas a la maduresa i ho fa d’una manera intel·ligent i plena d’humor, retratant la ciutat de Nova York i la seva gent i sense perdre l’oportunitat de fer-ne una crítica social. Ens regala perles com ara “No et casis mai amb un home de qui no t’agradaria divorciar-te” o bé “Qualsevol cosa del teu cos que no t’agradi als trenta-cinc l’enyoraràs quan en tinguis quaranta-cinc.” Totalment recomanable si estàs pels volts de la cinquantena i ets dona, però si no és el cas, t’ajudarà a empatitzar amb les dones madures del teu voltant, i això, creu-me, sempre és un bon propòsit. Més informació: Nora Ephron a les Biblioteques Nora Ephron a la Viquipèdia Recomanat per Ruth Coderch Matas. Bib. Les Escoles Velles. Aiguafreda.
-
Per què les dones salvaran el planeta
L’empoderament de les dones podria arribar a salvar el planeta! Aquest recull de Vint-i-quatre articles d’autores d’arreu del món, que són veus destacades i activistes d’aquest moviment a nivell internacional, ens parla de l’ecofeminisme, una corrent que interrelaciona feminisme i ecologisme i que sorgeix com a moviment necessari per a unir forces en ambdues lluites per arribar a la justícia social. Aquestes dones lideren els moviments per preservar el medi ambient, per tancar indústries contaminants, per la justícia energètica, per la justícia social, per un treball digne, per reduir la bretxa salarial, per la igualtat d’oportunitats..., una llarga llista de de lluites que estan profundament relacionades amb la lluita feminista. Es reflexiona, mitjançant casos específics, s’analitzen les formes en què les dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic, com es poden apoderar per aportar solucions i com arriben a la conclusió que l’equitat de gènere és una premissa indispensable per fer un món sostenible, més segur i just. El llibre és la traducció feta per Josefina Caball del llibre Why women will save the planet, del qual s’han suprimit quatre articles, i se n’hi ha afegit un, l’últim, de Yayo Herrero. El 8 de març celebrem el Dia Internacional de les dones. Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa
-
Dones, raça i classe
L'escriptora Angela Davis és una de de les figures més importants del feminisme i de la lluita dels drets civils als Estats Units. El llibre que us recomanem avui, se centra sobretot en com les dones afroamericanes han estat marginades i explotades des de l’època de l’esclavitud fins a l’actualitat. Davis també posa èmfasi en la història del moviment feminista i com les dones negres sovint han estat excloses. Un altre tema important del que parla és la violència masclista i com aquesta es manifesta de manera diferent en les diferents comunitats i cultures. Aquesta lectura és fonamental per a comprendre l’opressió que pateixen les dones i com la lluita per la igualtat ha de ser inclusiva i tenir en compte les diferències i desigualtats que afecten les dones racialtzades i de certes classes socials. Més informació: Angela Y. Davis a les Biblioteques Fitxa CCCB Angela Y. Davis a la Viquipèdia Ressenya Recomanat per Bib. Districte 6. Terrassa.
-
Las Herederas de la Singer
Des que l’any 2019 Ana Lena Rivera (Oviedo,1972) va saltar al panorama editorial amb “Lo que callan los muertos” -guardonada amb el XXIX Premi Torrente Ballester de Novel·la- l’autora canvia el món detectivesc i de les finances per un relat de dones en primera persona. “Las Herederas de la Singer” (2022) conté un llenguatge clar i una trama captivadora que manté al lector enganxat a les pàgines del llibre. Es tracta d’un llibre amb personatges amb els quals és fàcil empatitzar i ple de moments emocionants. És la història de quatre generacions de dones i un secret que persegueix a la família. Dones en majúscula, dones amb caràcter, dones amb unes complicades circumstàncies vitals. Unes vides que no deixaran a ningú indiferent. Si us interessa la història del segle XX, aquesta novel·la us agradarà. Si valoreu els relats quotidians en femení, aquesta novel·la us atraparà. Si la solidaritat i el respecte toquen la vostra sensibilitat, de ben segur que en gaudireu. Més informació: Ana Lena Rivera a les Biblioteques Ana Lena Rivera a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Bib. de Ponent. Sabadell.
-
Múrries
Sabeu que tenen en comú la poetessa Sappho, les abadesses Kassia i Heloïse, la noble castellana Sancha, la compositora Leonora de Florència i l’artista Maddalena Casulana? doncs que totes elles són “múrries”. Segons el diccionari de la llengua catalana (IEC) “múrries” són les dones sagaces, astutes, picardioses i hàbils per a aconseguir allò que pretenen. Aquest és un llibre que ens explica la història de la música des del punt de vista d’aquestes “múrries”, aquestes dones que van existir i que van protagonitzar moments únics creant música en l’època que els hi va tocar de viure. Les “Múrries” van ser dones espanyoles, franceses, italianes i occitanes; això sí, totes eren nobles. Ja sigui cortesanes italianes, compositores i llibretistes franceses o també pedagogues catalanes i espanyoles. Van ser dones súper conegudes a la seva època, tot i que les monges anaven més per la seva banda. Narcisa Freixes, Lluïsa Casagemas, Carme Karr i Maddalena Lombardini eren persones que entraven dins l’establishment, perquè estrenaven les seves obres als llocs populars. Segons l’autora, en general, ens costa d’entendre com vivien les monges, les trobadores o les altres senyores que menciona el llibre, perquè sempre ens han explicat que les dones no composaven “música gran”, és a dir, que no fos de cambra, i que tenien prohibides fer totes aquestes feines. A la Revolució Francesa, per exemple, hi havia directores de grans teatres d’òpera, compositores d’òperes i llibretistes d’òpera reconegudes que treballaven i vivien d’això fins que es morien però ho desconeixem perquè no ens n’han parlat mai d’elles. Ens diu Mar Medinyà: “aquest és un llibre necessari, ja que parla de les dones europees creadores de la música. Elles són les autèntiques protagonistes de la història de la música occidental. No hi ha gaire feina feta últimament amb la musicologia. Quasi tots els llibres que jo he fet servir per documentar-me són dels anys 70 i dels 80, i alguns dels 90, però ja està, no hi ha res més”. El llibre s’acompanya d’uns quants codis QR que fan que es pugui anar escoltant la música a mesura que vas llegint els seus capítols: Més informació: Mar Medinyà Barnadàs a les Biblioteques Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa.
-
Dones de la muntanya
Aquesta novel·la gràfica narra les vivències d’un grup de dones que viuen al Pallars Sobirà amb una mirada de gènere. Es tracta del diari de la científica social-natural i activista ecofeminista, Federica Ravera, que va recórrer les valls del Pirineu per conèixer la ruralitat d’alta muntanya. S’hi va instal·lar a viure per estar més en contacte amb la gent d’allà. Els personatges són de ficció, encara que es basa en fets reals, en diàlegs que en alguns casos són fidels i en d’altres, adaptats. Els dibuixos de la Martina Manyà donen vida al ventall de veus múltiples i diferents: ramaderes, pastores, formatgeres i artesanes de la llana, de famílies de la zona o de nouvingudes, de joves i no tan joves, amb estudis relacionats amb l’agricultura o no. Aquestes dones que han de defensar el seu treball dia a dia i també s’han de defensar de les discriminacions i els sexismes i les dinàmiques de poder que encara perduren actualment. “La gent se sorprèn perquè porto una granota, i encara em diuen : “I tu portes lo tractor” Jo crec que és molt més difícil portar el bestiar, però és la icona: Lo tractor no és femení i la granota, tampoc!” Capítol, Primavera La història està dividida en quatre capítols que corresponen a les quatre estacions: hivern, primavera, estiu i tardor durant les quals es duen a terme diferents tasques, activitats pageses, segons el temps que fa. L’Àgata és la protagonista d’aquesta narració, és la científica que va a la muntanya a parlar amb la dona rural, la que visibilitza fins on arriba el sistema econòmic fet i dirigit per homes, on sembla que la dona que es dedica a la pagesia sigui un fet extraordinari. Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà
-
Las Herederas
Assaig feminista per al perdó dels pecat, a través d'un recorregut personal de diferents situacions vitals per acabar parlant de com el feminisme ha arribat a influir en els darrers anys. Quatre dones que han heretat una casa de poble de la seva àvia, es reuneixen per decidir què fer amb ella; l'avia es va suïcidar, i a partir d'aquest context aquestes dones han d'esbrinar què passarà, és una maledicció de la bogeria que corre per les venes i contra la qual no es pot lluitar?, és la casa?. Secrets, vides passades, empremtes familiars,... tots aquests condicionants obligaran a aquestes dones a intentar lligar caps i pensar en el seu futur. Més informació: Aixa de la Cruz a les Biblioteques Entrevista "Las herederas" Entrevista "Página dos" Recomanat per Bib. Lloreda.
-
La Dona efervescent
"La dona efervescent" és el cinquè llibre escrit per la Mar Bosch Oliveras després de guanyar l'any 2013 amb "Bedlam, darrere les hores càlides" el Premi Just M. Casero de novel·la curta. L'any 2017 guanya el Premi Setè Cel amb la seva segona novel·la "Les generacions espontànies" i amb "La dona efervescent" l'any 2020 guanya el 10è Premi L'Illa de llibres, esdevenint una de les autores de capçalera de la literatura catalana actual. Mar Bosch Oliveres és llicenciada en Filosofia i s'ha especialitzat en Periodisme Cultural. "La dona efervescent" és el relat de les vicissituds que li succeeixen a l'Eva Botet des del moment que pareix els seus bessons, el mateix dia que escull la seva sogra per morir-se i quan la vida de l'Eva es comença a capgirar: la sogra morta, el sogre desapareix i el marit comença a treballar massa per acabar desapareixent també. L'única que no l'abandona és l'esperit de la sogra que s'instal·la, com una okupa, dins del cap de l'Eva amb l'objectiu d'adoctrinar a la seva jove fins que esdevingui una bona mare, sempre d'acord amb el neuròtic, estrambòtic, maniàtic i dominant criteri de la sogra. "La dona efervescent" és una novel·la sorprenent, còmica, àcida i inclús càustica, escrita en tercera persona amb un estil àgil i directe ens enganxa des de la primera línia. Acompanyem a l'Eva Botet amb una sensació ambivalent, fruit de la perplexitat que ens provoquen que les estrafolàries i estrambòtiques situacions viscudes per la protagonista ens diverteixin al mateix temps que copsem el rerefons amarg que l'autora ens mostra per parlar de la realitat dura i difícil de la maternitat per a les dones, que capgira les nostres vides per sempre més com si fóssim un mitjó i ens dilueix fins a fer-nos desaparèixer com a dones. Aquesta novel·la és la història més original, còmica i increïble de com prendre consciència de tot el que la maternitat comporta i com la protagonista aconsegueix superar els caòtics i hilarants obstacles de la seva vida per empoderar-se i trobar-se com a dona i com a mare. Més informació: Mar Bosch a les Biblioteques Mar Bosch a la Viquipèdia Blog Recomanat per Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt.
-
Superheroïnes de l'esport
Vet aquí una vegada... un preciós llibre il·lustrat que conté 10 relats de 10 esportistes catalanes que tenen 10 superpoders per fer el que sembla impossible! La desena de superheroïnes són icones de l’esport català i uns referents per a les nenes i els nens de totes les edats. Es tracta d’Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Ona Carbonell, Queralt Castellet, Laia Sanz, Anni Espar, Kaba Gassama, Laia Palau, Núria Picas i Paula Badosa. Aquest fantàstic recull de contes està escrit per 10 grans periodistes de les seccions d’esport de diferents mitjans de comunicació: Laia Tudel Prades, Marta Ramon Gorina, Maria Fernández Vidal, Sònia Gelmà, Gemma Herrero, Marta Carreras, Anaïs Martí Herrero, Elena de Diego, Helena Condis i Laia Bonals. Els relats barregen realitat, imaginació, màgia i, sobretot, valors, que són els que han ajudat les 10 esportistes a ser unes estrelles i uns referents en el món de l’esport. Les il·lustracions de l’obra són del col·lectiu Rosa Sardina, un grup d’il·lustradores i dissenyadores que els han donat vida mitjançant la tècnica del collage. El llibre, publicat per Ara Llibres, és el resultat d’una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, pensada per promoure l’esport femení, principalment entre els més petits. També podeu escoltar els 10 contes en format pòdcast, coproduït per Abacus i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), disponible a la pàgina web del SX3: https://www.ccma.cat/tv3/sx3/superheroines/videos/ Més informació sobre: Dones esportistes Educació en valors Recomanat per Neus Capdevila de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa
-
Freedom highway
Rhiannon Giddens va irrompre en l’escena musical com a component dels Carolina chocolate drops, on compartia la devoció per la música folk amb els seus companys. Gràcies al seu talent també ha format part de projectes amb altres músics de rock i música clàssica. Ha escrit i gravat bandes sonores, ha aparegut com a actriu a la sèrie Nashville i fins i tot ha escrit un conte (Build a house), acompanyat de la seva corresponent cançó. Durant aquests anys, ha aconseguit guanyar de dos Grammys, tot i que ha estat nominada fins a vuit vegades. La seva música combina elements de la tradició musical afroamericana (folk, blues, country...) amb ritmes i sonoritats més contemporanis. Banjo, violí o trompetes amb sordina conviuen amb guitarres elèctriques i fins i tot fragments de rap. Però, sobretot, destaca la seva poderosa veu. Les seves cançons s’inspiren no només en sons d’altres temps, sinó també en històries d’altres temps. Sovint inspirades en la història nord-americana del segle XIX, la guerra civil nord-americana o l’esclavitud (que no va ser abolida als Estats Units fins l’any 1865, fa poc més de 150 anys), i el patiment i les injustícies que va generar. Són cançons dramàtiques, punyents, reivindicatives, que parlen de resiliència i llibertat. Freedom highway és el seu primer disc en solitari amb composicions pròpies, en col·laboració amb Dirk Powell, un multiinstrumentista que també va treballar amb Joan Baez. Conté moltes grans cançons: Hey bébé, We could fly, inspirada en un conte tradicional africà, o la cançó que finalment va donar títol a l’àlbum. Un cover dels anys 60 interpretat originalment per les Staple singers, escrita en un context de lluita contra la discriminació, per la igualtat de drets i la justícia social. Més informació: Rhiannon Giddens a les biblioteques Rhiannon Giddens a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Adrià Fernández. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca.
-
A trenc d'alba
A la petita joia que és el disc “A Trenc d’Alba” hi podem escoltar tant composicions pròpies, amb lletres, música i arranjaments de les tres components del grup, com poemes musicats de poetes com Miquel Martí i Pol, Maria Mercè Marçal, Isabel Garcia Canet o Gabriel Janer Manila. Dins del CD (què bé que encara es facin cd’s que es poden tocar!!) hi podem trobar un esplèndid “llençol” amb les lletres de totes les cançons, però també il·lustracions a mode d’esboç de dones-ocell, llunes, pigments naturals o fulles i branques d’aladern que suggereixen l’amor i dedicació que hi ha darrera aquest projecte. Per commemorar el 8 de març, 8M Dia Internacional de les Dones, i celebrar que projectes femenins i feministes potents i de qualitat, com Marala, siguin cada vegada més presents en el món de la música i en la nostra societat. Més informació: Marala a les Biblioteques Marala a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Joan Alsina. Bib. Gironella.
-
Jota de morir
Màgia i feminitat, paisatge, imaginari popular. Són paraules que defineixen perfectament el treball de Marala, un trio de dones integrat per Selma Bruna, Sandra Monfort i Clara Fiol, músics i compositores que, com elles diuen als concerts “semblem un acudit”, ja que es troben una catalana, una valenciana i una mallorquina per fer música a partir de les seves excel·lents veus posades al servei de la música popular i d’arrel amb uns arranjaments innovadors que exploren els límits de les polifonies vocals, amb acompanyament de guitarres i percussions tradicionals. Per commemorar el 8 de març, 8M Dia Internacional de les Dones, i celebrar que projectes femenins i feministes potents i de qualitat, com Marala, siguin cada vegada més presents en el món de la música i en la nostra societat. Més informació: Marala a les Biblioteques Marala a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Joan Alsina. Bib. Gironella.
-
Armonías y suaves cantos :
És un fet, en la història de l’art, les dones o no apareixen o apareixen molt poc, com si les dones no tinguéssim aptituds creatives ni artístiques suficients com per crear obres de gran importància i qualitat dignes de formar part de la història de l’art. Aquest és un llibre que intenta reparar aquesta invisibilització de la dona artista dins la història de l’art, en concret de la dona compositora dins de la història de la música occidental a partir del segle XVII. Gràcies al curós estudi d’investigació de la historiadora anglesa Anna Beer, podem llegir en aquest llibre de la existència de grans compositores de l’Europa occidental que van poder crear una música pròpia de gran qualitat. Anna Beer ens comparteix el seu treball per trencar el silenci d’ unes dones que van crear peces musicals importants. Les dones que mostraven unes bones aptituds per la música , ja fos cantant, tocant algun instrument o component música pròpia, de seguida podien ser sospitoses d’algun poder sobrenatural que les aproximava als àngels, a les santes, a les sirenes.... o a les bruixes. Les dones amb qualitats musicals despertaven pors en els homes i era fàcil silenciar-les i criticar-les, infravalorant les seves creacions artístiques i pressionant-les per què es centressin en el paper que creien fermament que realment els hi corresponia, el de mare i esposa. Aquest llibre ens explica la vida de dones compositores com exemples clars i evidents d’aquesta desigualtat i silenci històric. Unes dones plenes de talent creatiu però que les pressions socials de l’època les feren dubtar del seu talent innat i moltes acabaren abandonant la idea de ser artistes. Tenim l’exemple de Clara Wieck, la futura esposa de R. Shumann que va escriure: “Durant un temps vaig creure que tenia talent creatiu, però he renunciat a aquesta idea; una dona no pot tenir el desig de compondre: si cap ho ha pogut fer, Per què hauria de poder jo?” I aquí es va acabar la carrera de Clara Schumann. Aquest és un exemple, però n’hi ha més i aquest llibre ens els explica. Un llibre reivindicatiu del paper de les dones a la història de la música occidental. Descobrirem compositores com Caccini, Strozzi, Jacquet de la Guerre, Shumann, Boulanger que van crear, que van ser artistes, que van ser compositores de gran valor. Trenquem el silenci. Més informació: Anna R. Beer a les Biblioteques Recomanat per Anna Artigas. Bib. Salvador vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet.
-
De Doorn
Heu escoltat mai una banda de post metal? Amenra encaixa a la perfecció amb aquest estil dels anys 1990: quan ja s’havien manifestat i esgotat totes les formes del heavy metal apareixen els gèneres que van més enllà de les convencions pròpies. Una música que es deixa tota les vèrtebres i tota la pell en mudar les composicions en textures gairebé experiencials amb un èmfasi en l’emoció i l'atmosfera. Amenra se submergeix de ple en aquesta descripció. És metal d’avantguarda, és un depassar ferotge de l’underground conegut: sons expansius, ritmes pesats, obscuritat i introspecció. La seva escolta captivadora és com endinsar-se a un abisme i sentir tota la carn i la pols que som. Tots els àlbums del grup belga s’anomenen ‘Mass’ (Misses), numerats de l’I al VII, excepte el que ens ocupa ‘De Doorn’ (L’espina) del 2021, que abandona aquesta tradició per oferir-nos un disc de cinc temes cantats en un rigorós neerlandès, amb una baixada de velocitat i una voracitat lumínica. Una espiral concèntrica infinita evocadora i invocadora dels nou cercles flamejants de Dante, agonia extàtica, redempció superba, alliberació en el crit de la darrera escala al paradís, calma i superació salvífica. Us deixem un directe impecable per a aquells intrèpids i intrèpides que gosin obrir les portes de l’avern, de la carícia fosca, de la tendresa infausta. Més informació: Amenra a les Biblioteques Amenra a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Amaya Lomba. Bib. Central. Cerdanyola.
-
Womanhaus
Llibre en el qual s’explica de manera amena la història de la Bauhaus i, especialment, el pas de les dones per aquesta escola, un paper que, com s’explica en el llibre, segons el cas, ha estat minimitzat i, en d’altres, esborrat. Descriu el context en el qual neix l’escola, la idea del seu creador, la cronologia i etapes de la institució, però també altres aspectes de la vida a l’escola com les festes o els esports. Un fet curiós que es recull en el llibre: “fou una sorpresa el número d’alumnes que es van matricular el primer any que superava el dels homes; i la solució al problema: adjudicar a les dones un taller apropiat per a elles, el taller tèxtil i així podien estudiar sense envair els espais masculins”. Inclou la biografia de les dones més rellevants que van passar per aquest i altres tallers: Anni Albers, Lucia Moholy, Marianne Brandt, Alma Buscher, Friedl Dicker o Wera Meyer i el llistat dels noms de totes les alumnes. Dakota Hernández, autora i il·lustradora del llibre, dibuixa a aquestes dones sense rostre i, tot i que podríem pensar que és per a mostrar la invisibilitat de les mateixes, és així perquè és el seu estil de dibuix i, tanmateix, les figures ens transmeten emocions. Més informació: Dakota Hernández a les Biblioteques Recomanat per Maria Oriola Tarragó. Bib. Francesca Bonnemaison. Barcelona.
-
El Acontecimiento
Una encara universitària Annie Ernaux es troba indefensa a la França dels anys 60, que condemna la seva voluntat d’interrompre un embaràs no desitjat. No només l’abandona la societat sinó que també li dona l’esquena qui era la seva parella, i mentrestant l’angoixa i la desesperança s’apoderen de la jove francesa. En aquestes condicions la protagonista emprèn un complicat camí on trobarà altres dones que han estat a la seva mateixa situació, s’enfrontarà a la clandestinitat dels avortaments i es veurà obligada a posar la seva vida en constant perill. Aquesta novel·la és Annie Ernaux en plena forma: una prosa clara i incisiva amb pinzellades autobiogràfiques que estremeix al lector. No busca emocionar però el tema que tracta inevitablement genera fortes reaccions, i com ella mateixa diu: «Es posible que un relato como este provoque irritación o repulsión, o que sea tachado de mal gusto. El hecho de haber vivido algo, sea lo que sea, otorga el derecho imprescriptible de escribir sobre ello. No existe una verdad inferior.» Més informació: Annie Ernaux a les Biblioteques Annie Ernaux a la Viquipèdia Annie Ernaux, la escritora que convirtió su vida y su cuerpo en un arma política Recomanat per Lara Fernández. Bib. de Ponent. Sabadell.
-
Reinventar el amor
Després de Brujas: ¿estigma o la fuerza invencible de las mujeres? i Belleza fatal : la tiranía del look o los nuevos rostros de una alienación femenina, la periodista feminista suïssa Mona Chollet torna a la càrrega amb Reinventar el amor: cómo el patriarcado sabotea las relaciones heterosexuales, un assaig on desmunta les narratives de l’amor romàntic i el desig heterosexuals. L’autora defensa un model de dona heterosexual segura de si mateixa, tenaç defensora de les seves opinions i els seus desitjos, i que reclama obertament una parella igualitària, i afirma que l’heteropatriarcat saboteja aquest model amb un immens ventall d’accions: des de la creació de simples mals entesos que deriven en frustracions fins a les formes més explícites de violència sexista. Mona Chollet creu que el canvi és possible si les dones es neguessin a “fer-se petites” i els homes renunciessin a la comoditat i els privilegis, cosa que els conduiria, a la vegada, a tenir relacions menys conformistes i autèntiques. Recomanat per Gemma Medina. Bib. Joan Coromines. El Masnou.
-
Tea Rooms
A mig camí entre la ficció i la crònica periodística, Tea Rooms fa una radiografia quotidiana de les relacions de les treballadores d’una pastisseria del centre de Madrid dels anys trenta, poc abans que esclatés la Guerra Civil. A través de les protagonistes, l'autora narra com és la realitat laboral i social de l’època al mateix temps que reflecteix els esdeveniments polítics del moment. Les treballadores de la cafeteria, que suporten sous indignes, jornades eternes, abusos dels caps i una falta assumida d'expectatives, lluiten diàriament per tirar endavant malgrat les adversitats. "Deu hores de treball, esgotament, tres pessetes", resumeix una de les protagonistes. Amb un estil delicat, però contundent, Carnés aprofita la trama per descobrir els secrets de les vides de les cambreres i així reflexionar sobre qüestions de fons com la desigualtat de les dones, la necessitat d'emancipar-se, l’avortament il·legal, la prostitució, entre altres temes que van suportar les generacions prèvies a la guerra. Luisa Carnés va pertànyer al grup d'escriptores de Las Sinsombrero de la Generació del 27 i va ser patir l'exili i la desmemoria. Més informació: Luisa Carnés a les Biblioteques Luisa Carnés a la Viquipèdia Recomanat per Esther Benito. Bib. Viladecans.
-
Piel de hombre
“Las mujeres de nuestra familia tenemos un secreto: poseemos una piel de hombre. La llamamos Lorenzo. Una vez te pones la piel, nadie puede sospechar que no eres un chico. Así podrás viajar de incógnito al mundo de los hombres.” Faula medieval protagonitzada per la Bianca, que utilitza la pell anomenada Lorenzo per conèixer al Giovanni, l’home amb el que s’ha de casar. El que succeirà és que en Giovanni s’enamorarà del Lorenzo, la Bianca del Giovanni, però en Giovanni de la Bianca no, tot i que ella en realitat és el Lorenzo. Aquesta història d’embolics i malentesos va molt més enllà, i és el punt de partida per fer una anàlisi dels rols de gènere i les convencions socials. Una reflexió sobre la identitat sexual, els estereotips i les imposicions socials d’una societat patriarcal. Una història amb un tema vigent actualment, amb clars paral·lelismes. El tema de la pell, és molt enigmàtic i simbòlic. No sabem d’on ha sortit, és una pell que es conserva... Esdevé el llegat de les dones de la família, fruit de la saviesa femenina. Gràficament és molt interessant, amb un estil que evoca el gravat amb un punt caricaturesc, les vinyetes de narrativa continua que enriqueixen el discurs, i l’ús del color segons l’ambient i el moment per emmarcar la trama. Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.
-
Pussypedia
L’escriptora i investigadora Zoe Mendelson (Chicago, 1990) és l’autora de Pussypedia, l’enciclopèdia del pussy. L’autora proposa una nova definició per a la paraula pussy que vagi molt més enllà de només vagina. Perquè si a tot li diem vagina, estem de fet ignorant moltes altres parts del cos, com el clítoris, la uretra, els ovaris o la vulva, per exemple. Per aquest motiu, Mendelson proposa una nova definició més inclusiva tant pel que fa al gènere com també pel que fa al propi cos. Pussypedia, una enciclopèdia il·lustrada per l’artista visual María Conejo, que pretén trencar tòpics. Més informació: Zoe Mendelson a les Biblioteques Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Bib. Vilanova i la Geltrú.
-
Érase una vez... mi endometriosis
La reconeguda il·lustradora May fait des gribouillis explica la seva pròpia experiència amb l’endometriosi a Érase una vez…mi endometriosis. L’autora, en clau d’humor, descriu què suposa per a les dones patir aquesta malaltia, que fins no fa tant, ni tant sols es diagnosticava. En primera persona i a través de les seves divertides il·lustracions podrem comprendre què és l’endometriosi, quina és la simptomatologia més freqüent i quins tractaments tenim al nostre abast. El llibre, a més a més, compta amb la participació de Marc Even, un ginecòleg obstreta especialitzat en la malaltia. Tant si pateixes aquesta malaltia com si al teu voltant tens alguna amiga, cosina, parella o companya de feina que malauradament sí que la pateix, de ben segur que aquest llibre t’hi aclarirà dubtes. I no només això, sinó que també t’ajudarà a comprendre millor als milions de dones que hi conviuen diàriament. Més informació: Marc Even a les Biblioteques Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Bib. Vilanova i la Geltrú.
-
Dones de futbol
Finalment i després de moltes dècades, la professionalització del futbol femení comença a ser una realitat. Un fet que no s'ha forjat de la nit al dia i que la Natàlia Arroyo, exfutbolista, periodista i entrenadora de futbol catalana, ens explica molt bé en aquest "Dones i futbol". Amb un recorregut ampli que repassa jugadores, seleccions i equips que han brillat al llarg de la història de l'esport rei, parla del moment actual i dibuixa com serà d'ara endavant el futbol femení, cada cop més mediàtic.
-
Persèpolis
Poques vegades queda palesa la importància del còmic com a vehicle didàctic, divulgador de la realitat, mitjà reivindicatiu i plataforma d’expressió per a temes d’actualitat com ara a Persèpolis de Marjane Satrapi. Aquest còmic autobiogràfic va ser publicat per primera vegada a França entre 2000 i 2003 i narra, en primera persona, cóm el triomf de la Revolució islàmica a l’Iran, entre 1979 i 1980, va suposar la pèrdua de llibertats individuals pels iranians en general i especialment per les dones. L’autora ens explica la història recent del seu país des d’un punt de vista quotidià, començant des que era tan sols una nena de 10 anys. Satrapi doncs narra els orígens d’un conflicte, malauradament encara molt actual, sense deixar de narrar una història que enganxa i commou. Un còmic alhora clàssic, actual i imprescindible. Marjane Satrapi a les biblioteques Entrevista a Letra global Persépolis (pel.lícula) a Zona negativa Filmin Recomanat per Cristóbal Hilazo Santos. Biblioteca Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes.
-
Elles competeixen
L'argument de la història del món de l'esport pot fer un gir inesperat! Homes que treballen, que s'esforcen, que pateixen, que perseveren, que somien i que guanyen... però que no estan sols i que comparteixen, ara ja sí, l'experiència de la vida esportiva amb centenars de dones que treballen, s'esforcen, pateixen, perseveren, somien i guanyen! I que ho fan desafiant un món d'homes a qui encara costa donar pas a les esportistes que també ens representen. Aliona Bolsova, Laia Sanz, Roser Tarragó, Núria Picas, Mireia Vicente, Anna Quintana, Laia Palau, Olga Viza i Inma Puig són algunes de la vintena de testimonis que expliquen a cor obert les seves trajectòries, dificultats i aprenentatges, en el món virolat i complex de l’esport femení. Recomanat per Marta Puig Calafell de la Biblioteca Santa Oliva d'Olesa de Montserrat
-
La mama se'n va a l'Antàrtida
Homeward Bound és un programa global de dones de diversos camps científics que es proposen liderar el canvi cap a un futur més sostenible. El seu objectiu és crear una xarxa de 1000 dones que, al llarg de 10 anys, participin en aquesta iniciativa. Anna Cabré, física del clima, oceanògrafa i doctora en cosmologia i astronomia, va participar en la quarta edició del Homeward Bound que va culminar amb una expedició de 21 dies a l’Antàrtida. Però Anna Cabré també és mare i amb aquest llibre va voler explicar als seus fills la seva feina a bord d’un vaixell taronja –junt amb 99 científiques més- solcant el mar gelat de l’Antàrtida per fer del món un lloc més habitable per als animals i per als humans. Adequat de 3 a 6 anys.
-
La cena con la reina
Us imagineu que la reina d’Anglaterra us convidi a un banquet al palau de Buckingham? Difícil de creure, oi? Doncs això és el que li succeeix a la Nina, i el que era un dinar normal en família es converteix en l’inici d’un insòlita aventura. El banquet reial consta de plats exquisits i elaboracions sofisticades que no satisfan en absolut el paladar de la nena. Quan demana al cambrer un plat d’espaguetis amb ketchup, i els degusta amb els dits, sense complexes i amb fruïció, tots els convidats, inclosa la reina, queden horroritzats. I quan per ordre de la monarca, tots es disposen a imitar-la i a menjar amb autèntic plaer, el sopar encotillat es converteix en una autèntica festa per als sentits i el paladar. Perquè el menjar menjat amb fal·lera, és mil vegades més bo! La cena con la reina és un còmic on realitat i fantasia es barregen amb naturalitat, de la situació més quotidiana a la més increïble i inversemblant. Una reflexió sobre els modals a taula, el plaer de menjar i l’actitud d’adults i d’infants davant aquest acte diari. Una vegada més els infants ajuden a recordar als adults a gaudir com nens, a gaudir d’allò veritablement important i autèntic. Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.
-
Tierra de mujeres
María Sánchez és veterinària, escriptora i dona rural. L'any 2019 va publicar 'Tierra de mujeres'. Una obra, entre la biografia, l'assaig i la poesia, que va donar, per fi, veu a les dones rurals. A 'Tierra de Mujeres', María Sánchez parla d'aquelles dones que sempre han sigut invisibles, dones apartades de la narrativa, dones que, malgrat viure als marges, han sostingut el medi rural amb la cura dels infants, de la gent gran, dels horts, del camp, de la casa i també del medi ambient. Dones recloses a l'àmbit domèstic i sense visibilitat als carrers els 8 de març amb les grans mobilitzacions. L'escriptora, primera dona de la seva família que ens dedica a una feina desenvolupada tradicionalment per homes, ens demana mirar des d'altra perspectiva a les dones rurals, conèixer-les de veritat, donar-les espai i altaveu, reconèixer-les. Sánchez reivindica a través d'aquest llibre, reflexiu i intens de 185 pàgines, un feminisme per totes, un feminisme de germanes i terra. Més informació a: Blog María Sánchez Entrevista a María Sánchez Recomanat per Esther Benito. Biblioteca de Viladecans
-
Reinas de la carretera
Ja fos en bici, moto o cotxe, aquest llibre recull una petita biografia d’algunes d’aquestes pioneres, en les vides de les quals descobrirem diferents elements i moments històrics relacionats amb la lluita per la igualtat i la defensa dels drets de les dones. S’estructura en 3 parts: a la primera recull les vivències de les primeres dones que van utilitzar la bicicleta i trobarem els noms més coneguts del llibre ja que van formar part del moviment sufragista com Millicent Garrett o Emmeline Pankhurst ; a la segona part apareixen els viatges (aventures) de les primeres dones que van anar en moto, en solitari o acompanyades, com el cas de l’Effie i l’Avis Hotchkiss, mare i filla , que al 1915 es pugen en una moto amb sidecar i realitzaran una ruta de 5000 km. ; i, a l'última part, apareixen les conductores d’automòbil, com l’actriu de cine mut Anita King que, entre d’altres, va establir el rècord de velocitat de dones pilot. L’autora sap transmetre amb la història d’aquestes dones, inspiració i el coratge de les mateixes. Recomanat per Maria Oriola. Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona
-
Mujeres invisibles para la medicina
La metgessa especialitzada en endocrinologia Carme Valls és l’autora d’aquest, i altres llibres, relacionats amb temes de salut i qualitat de vida. Aquest llibre, en concret, es tracta d’una reedició revisada i actualitzada del llibre Mujeres invisibles (Random House Mondadori, 2006). Si en el pròleg de la primera edició, Victòria Sau qualificava el llibre de divulgatiu però també de denúncia, en el pròleg d’aquesta edició de Capitán Swing, Anna Freixas especifica també que no és tracta d’un llibre victimista. En aquesta última edició ja s’afegeix al títol “per a la medicina” ja que en el llibre es vol mostrar, des del primer moment, la falta d’una medicina adaptada i específica per a dones, contrastada en dones i en el que es vol destacar les diferències que hi ha respecte a la salut dels homes que és la realment estudiada (símptomes, tractaments, etc.), és a dir, la discriminació de la dona a la medicina. Recomanat per Maria Oriola. Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona
-
Sara
Leningrad, hivern de 1942. Les franctiradores soviètiques lluiten contra els nazis en les dures conteses de la II Guerra Mundial al front rus. Entre elles destaca Sara, una implacable i letal soldat de l’Exèrcit Roig, que comença a qüestionar-se el seu lloc i funció destructora en aquella guerra. L’autor entra en el gènere bèl·lic per narrar la vida de Liudmila Pavlichenko, considerada la millor franctiradora de la història. Ressenya a Zona negativa *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Dona al punt zero
Una novel·la breu, de caire testimonial, que narra en primera persona tota una vida d'abusos i maltractes. Nawal El Saadawi (1931- 2021), psiquiatra, escriptora, activista social i feminista, va visitar la presó de dones de Qanatir al nord d'El Caire. Allà escoltà el testimoni de Firdaus (Paradís, en àrab), una prostituta sentenciada a morir a la forca per haver assassinat el seu proxeneta. Nascuda en una famíla camperola, Firdaus cerca des de la infantesa comprensió i coneixement. Però no rep ni una cosa ni l'altra. Des de ben petita pateix en mans dels homes. Cada nova relació li ensenya que només són lliures les persones que no volen, no temen i no esperen res. A través de la seva història ens adonem de les profundes contradiccions d'una dona que, malgrat el seu odi a l'home com a col·lectiu que només li ha inflingit dolor i humiliació, s'estima més ser una prostituta que una esposa esclava. Un relat que destaca per la lucidesa i la sensibilitat que té la protagonista per entendre el món que l'envolta. Demostra enteresa i dignitat. Més informació: Mor l'escriptora egípcia i referent feminista Nawal el Saadawi Nawal el Saadawi a les Biblioteques Nawal el Saadawi a la Viquipèdia Entrevista a l'autora a "El País Semanal" Mujer en punto cero Recomanat per Maria Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel d'Esplugues. Esplugues de Llobregat.
-
Todas nosotras
Relat esfereïdor de la lluita de quatre dones salvadorenques que han acabat a la presó per no poder exercir el seu dret d’avortament. Al Salvador, aquest fet està greument sancionat per llei, amb penes que poden arribar fins als quaranta anys de presó. La Mariana, la Cynthia, la Maria Teresa i l’Elsi ens expliquen la duresa de la serva reinserció a la vida civil en una societat y uns entorns no sempre adequats i, en molts casos, hostils davant un fet que esdevé un estigma. Les bilbaïnes Elisabeth Casillas i Higinia Garay posen lletres i dibuixos a aquestes històries arran d’un projecte començat per l’ONG Mundubat, que des de l’any 1988 defensa els drets de les dones a tot el mon, especialment a l’Amèrica Llatina. En aquest cas proporciona una coedició amb Astiberri Ediciones. Higinia Garay aporta un dibuix acolorit i expressiu que dona vida a totes aquestes cròniques i totes aquestes lluites, en un escenari humà que vol servir d’inspiració i d’apoderament per a totes les dones del mon. Jaume Vilarrubí Biblioteca Gavà Josep Soler Vidal
-
Amazonas con pincel
La crítica d’art Victoria Combalía recupera la trajectòria pictòrica de més de 70 artistes femenines, des del segle XVI fins al segle XXI. Només és un tast perquè n’hi ha tantes... Moltes d’aquestes dones, massa sovint, van ser marginades o oblidades i van haver de lluitar contra circumstàncies molt adverses. Segons Combalía, moltes estaven dedicades a la cura de la casa i la família i duien a terme la seva creativitat dins de l’àmbit domèstic i gairebé d’amagat. D’altres, van quedar a l’ombra de les seves parelles com va ser el cas de Camille Claudell o Dora Maar. N’hi ha que van tenir vides molt tràgiques com la d’Ana Mendieta que als 36 anys va morir en un “estrany” accident. O d’altres com Rachel Ruysch, que malgrat les seves obres es cotitzessin més que el seu coetani Rembrandt, és gairebé una desconeguda pel gran públic. A través de totes elles i moltes altres, descobrirem l’evolució del paper de la dona en la societat al llarg de la història. Més informació: Victòria Combalia a les Biblioteques Recomanat per Albert Ballarin. Bib. Ponent. Sabadell.
-
La Mujer invisible
Com és possible, es demana l'autora, que més de la meitat de la població mundial encara sigui considerada "invisible" als ulls de la societat? Per contestar a aquesta pregunta l'autora analitza diferents dades i li busca un patró. I la resposta que troba es diu escletxa de dades de gènere. I què entén l'autora quan parla de dades de gènere? Doncs que sempre s'ha considerat el masculí com el patró neutre i universal. Per aquest motiu, per exemple, a les oficines a l'estiu la temperatura de l'aire condicionat està regulada en la temperatura basal masculina i les dones s'han de portar una jaqueta. Quan es canvia una perspectiva que fins al moment s'havia considerat universal i es comencen a llegir les dades o l'absència d'ells, diu l'autora, es poden millorar aspectes de la societat per a tothom. Un exemple d'això és el que va passar a un poble suec el 2011, quan es va decidir canviar l'ordre de retirada de la neu dels carres de la ciutat començant pels carrers peatonals i petits i acabant per les grans carreteres. Aquesta decisió va fer rebaixar les estadístiques d'accidents i de caigudes degudes al gel d'un terç amb respecte a l'any anterior. Per primer cop es va tenir en compte una altra perspectiva de mobilitat, no només associada al cotxe particular, sinó també a les rutes de transport públic i peatonals, majoritàriament utilitzades per dones. Recomanem el llibre "La mujer invisible" perquè amb exemples, dades i raonaments ens adonarem de com, des de sempre, la nostra societat ha estada pensada, construïda i vinculada al patró masculí com si aquest fos universal i neutre, ignorant les exigències i les necessitats de més de la meitat de població mundial. Més informació: Caroline Criado-Perez a les Biblioteques Caroline Criado-Perez a la Viquipèdia Recomanat per Giulia Bellisai. Bib. Ramon Bosch de Noya. Sant Sadurní d'Anoia.
-
Encubierta
Amaryllis Fox explica la història dels seus deu anys com a agent clandestina a les operacions encobertes de la CIA. La lectura d'aquesta autobiografia mostra la recompensa que suposa servir al teu país, i el peatge que això comporta, mitjançant un íntim i irresistible retrat d'una dona que literalment madura a l'Agència Central d'Informació nord-americana. L'autora proporciona un apassionant relat del seu entrenament i formació, i inclou les tècniques i mètodes de l'espionatge modern, així com les activitats d'avaluació d'intel·ligència que l'espectador està acostumat a veure únicament en pel·lícules i sèries de televisió. El que resulta veritablement fascinant és la sensació d'anar en una atracció vertiginosa que comporta treballar com a analista, accedir a informació classificada sobre multitud d'amenaces imminents i, finalment, exercir com a agent sense cap tipus de cobertura oficial. El preu d'una dècada treballant encoberta es fa evident quan fracassa el seu segon matrimoni, i l'autora, finalment, decideix abandonar l'agència. Més informació: Amaryllis Fox a les Biblioteques De espía internacional al clan de los Kennedy: la vida real de Amaryllis Fox supera cualquier trama de James Bond Recomanat per Esther Ruiz. Bib. Can Puiggener. Sabadell.
-
Dones de ferro
L’autora, Margarida Codina, filòloga de formació, es va dedicar a fer classes a Secundària, BUP, COU i ESO; però una malaltia crónica la va obligar a jubilar-se de la docència. Això va fer posible que es dediquès a la seva gran passió: la escriptura També desenvolupa, en l’actualitat a Barcelona, activitats relacionades amb la docència, i fa tallers d'escriptura i de literatura, dins del seu projecte ‘Ciutat de lletres' La seva primera novel·la: “Començar encara” tracta una temática d’actualitat desde fa uns anys: l’assetjament immobiliari” La segona novel:la “Dones de ferro” es desenvolupa en un context molt diferent al de la primera novel·la. En aquest cas les relacions de poder en les families, amb les figures dels hereus, pubilles, herències…. juguen un important i decisiu rol. L’acció es desenvolupa a la Vall d'Àssua. Ambientada al segle XIX, la novel·la comença amb la mort de l’hereu més ric de la vall, Tomàs; amb la seva mort s'obren noves perspectives per altres membres de la familia, en concret per Isabel, la germana bessona de Tomàs, jove amb una voluntat de ferro i amb desig d’engrandir el poder i la riqueza de la familia. La vídua de Tomàs, Amèlia, noia de carácter feble i sense capacitat de decisió, es veurà enfrontada a Isabel per l’herència i la diferent visió de la situación. Tot es complica amb els interessos d’altres personatges del mateix poble i inclús de Barcelona, tot barrejat amb diferents històries d’amor. Més informació: Margarida Codina a la Xarxa de Biblioteques Municipals Recomanat per la Biblioteca M. Serra i Moret
-
El placer
Una invitació al plaer femení de la mà de Maria Hesse. Coneixedora com pocs autors de l'univers de la dona, Maria Hesse ens convida amb la seva delicada sensibilitat a indagar en els cossos de la dona a partir de la seva pròpia experiència i del retrat d'algunes dones, reals o de ficció, sempre han sabut explorar el misteri i el poder de la nostra sexualitat. Des de Lilith o Maria Magdalena a Beyoncé, passant per Safo, Cleopatra, Mata Hari, Caitlin Moran, Marilyn Monroe o la mateixa Daenerys Targaryen, totes elles van afrontar els prejudicis d'una època i van contribuir, cadascuna a la seva manera, a la descoberta i la difusió de la sexualitat femenina, il·luminant el camí cap al plaer sexual en les seves múltiples formes i variants.
-
Feminismo 4.0: la cuarta ola
En aquest llibre, Núria Varela realitza una anàlisi rigorosa i aclaridora de les últimes teories, mobilitzacions i propostes del moviment polític i social que, amb els seus encerts i contradiccions, està posant en escac la desigualtat estructural de la societat. Polítiques de la identitat, postfeminisme, feminismes postcolonials, teoria queer, transfeminismo, interseccionalitat, biopolítica i ciberfeminisme són només alguns dels conceptes que es tracten en aquest nou llibre de l'autora, indispensable per a entendre el moment crucial en què ens trobem. Nuria Varela ens ofereix la continuació del seu best seller Feminismo para principiantes. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Sufragio femenino: breve historia de un gran movimiento
«Deixeu que les dones siguin el que Déu va voler, una bona companya per a l'home, però amb deures i vocacions totalment diferents». Aquestes paraules les va pronunciar el 1870 la reina Victòria d'Anglaterra. La dona que va governar la Gran Bretanya des dels 18 anys, entre 1837 i 1901, rebutjava el vot femení: «Si les dones es <despullessin> de si mateixes en reclamar igualtat amb els homes -deia-, es convertirien en els éssers més odiosos, pagans i repugnants, i segurament moririen sense protecció masculina». A la fi de segle XIX i principis al XX, Gran Bretanya va assistir a la dura batalla de les dones perquè es reconegués el seu dret a votar. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Little black book: para mujeres trabajadoras
L'autora, Otegha Uwagba, ha repensat la dona en el món laboral, i dóna resposta a molts desafiaments professionals que es poden presentar a les dones en les seves feines. "No llegeixis el teu correu durant la primera hora del dia, fuig de l'perfeccionisme, troba el que et diferencia, valora el poder de no parlar, aprèn a dir no ..." Ja siguis executiva, artista o empresària, seasfreelance o no, acabis d'emprendre la teva activitat o portis anys en ella, et consideres un as de l'organització o et perdis a la gestió del dia a dia, si desitges conduir amb èxit la teva vida professional trobaràs en aquest manual una rica font d'inspiració. Otegha Uwagba, fundadora de Women Who, una comunitat de dones de les indústries creatives, ofereix tot tipus de consells per a saber administrar els teus diners i el teu temps, crear la teva marca personal, parlar en públic, manejar les xarxes socials o fins i tot negociar de la manera més hàbil un augment de sou. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
...Y nosotras, ¿dónde estábamos?
Una novel·la gràfica divertida i amarga, surreal i molt lúcida, sobre l'ocultació de la dona en la història. Vivim un moment difícil, sobretot si heu nascut dona. Lucrezia es lamenta, se sent penalitzada per haver de viure aquesta situació. Mai hi ha hagut una època en què les dones hagin estat millor? Un il·luminadora desfilada de avantpassades que expliquen a Lucrezia les seves vides sembla donar una resposta reconfortant: la història ha estat feta i escrita per homes. Les dones, fins fa un parell de segles, estaven recloses a casa i no tenien manera que s'escoltés la seva veu. Víctimes de prejudicis que encara segueixen estant presents en les relacions, difícils, entre elles i els homes. Aquest llibre, fruit d'un ajustat treball d'investigació, reflecteix amb to amè i divertit aquesta part de la història que, massa sovint, ha estat silenciada. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Mala mujer: la revolución que te hará libre
El llibre que farà que les dones tornin a ser propietàries de la seva sexualitat. "Segueix la vida establerta." "Casa, fills, treball estable", em deien. Era bona. Sí, la nena bona. M'asseia amb les cames creuades. Em callava quan em xiulaven pel carrer. Plorava cada nit per no sentir-me a gust amb el meu cos. Odiava la meva menstruació i el cicle menstrual. Adorava els drames sobtats en les relacions. Portava sostenidors cada dia. Sexe en grup? Mai ... Però d'entre totes les coses que vaig poder escollir, vaig triar ser lliure. El viatge que vaig fer al meu interior em va servir d'experiència i d'aprenentatge. Això, barrejat amb els anys d'investigació en l'àmbit sexual com a periodista, m'ha portat a ser qui sóc: una mala dona. Benvinguda a aquest aquelarre, germana. Benvinguda siguis, mala dona. Noemí Casquet. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
50 conceptos sobre el feminismo
És possible que entengui els conceptes bàsics del feminisme, però... ho sap tot sobre el moviment? Coneix el veritable significat de termes com 'patriarcat', 'cultura de la violació' i 'interseccionalitat'? I quina és la diferència entre feminisme i donisme? En aquest llibre s'expliquen els orígens d'aquest moviment global, i com es va desenvolupar a través de la història. Cada entrada analitza una faceta diferent del feminisme en una sola pàgina i una imatge. Descobrirà com va sorgir la cultura feminista a partir de les condicions històriques a les quals es van enfrontar les dones de tot el món: des de la falta de drets bàsics fins l'assetjament i la intimidació a internet. S'hi exploren també les idees fonamentals i les activistes que les van donar a conèixer, des de Mary Wollstonecraft fins Chimamanda Ngozi Adichie, i des de les suffragettes fins al #feminisme. Aquest llibre li ofereix la via més ràpida per endinsar-se en aquest tema tan extens, i li permetrà comprendre com han canviat les vides de milions de persones a tot el món gràcies a aquest moviment. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Feminismos: la historia
Un recorregut per la història de la lluita feminista i les seves principals protagonistes. «Ser feminista és l'única opció decent en el nostre món. En un context en què el gènere determina una desigualtat estructural, la neutralitat no és una opció realista: o s'està contra el patriarcat o es contribueix més o menys activament a perpetuar-lo. I encara que hi ha moltes formes d'interpretar aquesta afirmació, qualsevol que es defineixi com a feminista estarà d'acord en alguna cosa: en un món feminista els teus genitals no determinarien el teu destí.» Aquesta obra és el resultat de la col·laboració de diferents dones que han bolcat la seva vida i la seva dedicació professional a l'estudi, la comprensió i la divulgació del feminisme. És un gra de sorra més que se suma a l'esforç de milions de dones, sobretot, i d'homes per visibilitzar un dels majors problemes i reptes amb els quals s'ha enfrontat la societat des dels orígens fins als nostres dies: la desigualtat per raó de gènere. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Ahora contamos nosotras: #cuéntalo: una memoria colectiva de la violencia
Per què tres milions de dones participen en només dues setmanes en el relat de la violència que pateixen i han patit? Fins fa res no existia un relat de la violència contra les dones. No per reticència d'elles, sinó per imposició institucional i dels mitjans de comunicació. El moviment #Cuéntalo només evidència aquests silencis, sinó que crea una memòria col·lectiva de les agressions masclistes, narrades en primera persona. Per què no hem conegut aquests testimonis abans? Quins són els mecanismes que l'han impedit? *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Escampar la boira
Escampar la boira a la recerca de nous horitzons, a la recerca del seu lloc al món és el propòsit dels protagonistes d’aquesta història. Darrere d’un còmic d’aventures, de colla, hi trobem una reflexió velada sobre l’amistat, l’empatia i la superació. En Juli s’acaba de traslladar a una nova ciutat, i passejant la seva gossa Julieta topa amb un grup de nens i nenes que estan a punt d’emprendre una singladura en un imponent rai. La descoberta de l’entorn, la comunió amb la natura i gaudir dels petits plaers són les claus d’aquesta història. Alhora, aquest viatge es converteix en el moment per superar les pors i les limitacions dels protagonistes, mentre descobreixen que els contratemps poden esdevenir noves oportunitats. Amb un dibuix afilat i caricaturesc que deixa entreveure el traç i la trama del llapis, un color lluminós, i una estructura de vinyetes obertes i dinàmiques, Cruchaudet presenta una proposta de còmic perfecta per a primers lectors. El format generós, el divertit joc en la coberta foradada a manera d’ull de bou, i el retallable adjunt per construir el rai, converteix aquest llibre en una deliciosa experiència visual i estètica. Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.
-
Moolaadé
El senegalès Ousmane Sembene era ja octogenari quan va dirigir aquesta pel·lícula, després d’una vida que l’havia portat com a emigrant obrer a França, novel·lista i estudiant de cinema a la antiga Unió Soviètica. Ens trobem, doncs, davant de la mirada de la maduresa cap a un tema encara controvertit al seu país, i de la presa de consciència per tal de definir-se com a defensor d’una postura més justa per les dones. La pel·lícula explica la història de Collé Ardo, una dona que va patir l’ablació quan era petita, que no va deixar que li practiquessin a la seva pròpia filla, i que es troba en la tessitura de donar refugi a quatre nenes que volen fugir d’aquest mateix ritual. La tradició es veurà contraposada a la paraula sagrada moolaadé, és a dir, el dret d’asil ancestral a la persona que fuig. Rodada amb actrius no professionals, la pel·lícula és deutora d’una manera de fer cinema a la que estem poc acostumats. Hi prenen tanta importància els colors com els silencis, la falta de moviments com la contenció de les persones, i els petits gestos que expliquen molt més que llargues línies de diàlegs. En suma, una petita obra mestra que val la pena conèixer. Més informació: Ousmane Sembène a les Biblioteques Moolaadé a la Viquipèdia 'Moolaadé', un alegato africano contra la ablación Recomanat per Jaume Felipe. Bib. Maria Àngels Torrents. Sant Pere de Riudebitlles.
-
Mujeres y poder: un manifiesto
Coneixem Mary Beard sobretot gràcies als documentals emesos per televisió sobre història clàssica i Roma. Uns programes certament divulgatius presentats de manera original per la professora d’Antiguitat clàssica de Cambridge. A banda, va ser reconeguda amb el premi Princesa d’Astúries de Ciències Socials l’any 2016. En aquesta ocasió Beard ens proposa amb aquest títol, la lectura de dues conferències seves que relacionen les dones amb l’accés al poder. Un poder sotmès a l’embat dels homes i del patriarcat, que quan es dona és jutjat, menyspreat i comparat amb el sexe masculí. Els seus exemples passen per figures literàries i de la mitologia grega: començant amb Penèlope i la relació amb el seu fill Telèmac, fins a la figura de Medusa, Atenea, Io o Eco. En la segona part, ens mostra casos actuals de polítiques com Angela Merkel, Theresa May i Hillary Clinton que han hagut de fer front al sistema de poder imperant per fer valdre la seva veu i vàlua. Tot plegat, amb il·lustracions que reforcen el seu discurs. En definitiva, un llibre molt recomanable i de lectura ràpida que ens ofereix una mirada del passat fins als nostres dies, d’un aspecte de la història de les dones poc valorat com és l’accés al poder. Més informació: Mary Beard a les Biblioteques Mary Beard a la Viquipèdia Recomanat per Núria Tuset Páez. Bib. Can Mulà. Mollet del Vallès.
-
Sin reglas : erótica y libertad femenina en la madurez
Sin reglas és un llibre valent perquè s’atreveix a investigar què passa amb el desig femení a una certa edat. Parlar de la sexualitat no és fàcil, especialment quan ens referim a ella en la vellesa. És el resultat d’un estudi fet a partir del testimoni de set-centes vint-i-nou dones, d’edats compreses entre els cinquanta i els vuitanta-tres anys, heterosexuals, bisexuals i lesbianes, que parlen sobre els seus desitjos i avaluen la seva pròpia experiència eròtica. La bona notícia és que més del 50% de les dones majors de cinquanta anys se sent satisfeta de la seva vida sexual i que només un 15% està clarament insatisfeta. És un llibre trencador de tabús que aporta referents orientadors que poden aportar més felicitat a les dones. Cal normalitzar la conversa sobre el tema. Cal fer visible el que encara és invisible. Trencar el silenci, sobre aquest desig sexual no reconegut segueix sent una tasca feminista. Recomanat per la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras de Premià de Mar.
-
Piruetas
Tillie Walden (Austin, 1996) és una jove autora que es dóna conèixer per la porta gran amb Piruetas (guanyadora de dos premis Ignatz i nominada al saló del còmic de Barcelona a millor obra estrangera), un títol que la confirma com una de les promeses més rellevants del panorama independent nord-americà. I ho fa de manera sensible i tendre, utilitzant una narrativa pausada que se sosté en els silencis i els gestos poc estridents, lluny de tensions desmesurades però que amaga una llarga melancolia i una amargor terrible. Una obra biogràfica en què es despulla per denunciar l'assetjament escolar que va patir quan practicava patinatge artístic en la seva adolescència i sobre el seu apoderament lesbià. En un bitó violeta que sembla legitimar tot el que aboca en la seva lectura, és una ocasió única per apropar-nos als dimonis del passat. Una lectura convençuda que confirma que la màgia no és el que s'explica, sinó com s'explica. Recomanat per Jaume Vilarrubí de la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.
-
Decidides
Al llibre "Decidides: set dones contra corrent" tenim l'oportunitat de conèixer la vida de set dones, segurament massa desconegudes per la majoria de nosaltres. Ens agradaria posar fi a aquest desconeixement. Us presentem doncs set dones catalanes -de naixement o de d'adopció- que tenen en comú que van viure entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX, una època molt interessant on començava un món nou, però una època molt complicada per les dones. Aquestes són: Anaïs Napoleón, Amàlia Domingo, Emília Carles, Clotilde Cerdà, Emília Coranty, Tecla Sala i Enriqueta Sèculi. Qui eren, què van fer? Anaïs Napoleón va ser una pionera de la fotografia. D'origen francès, va crear a Barcelona un autèntic imperi familiar. Fou per damunt de tot una fotògrafa excepcional i empresària d'èxit. Amàlia Domingo, era la única de procedència humil. Fou una coneguda espiritista. Amb l'escriptora Ángeles López de Ayala i l'anarquista Teresa Claramunt van crear el que es considera el primer nucli feminista de l'Estat, la Sociedad Autónoma de Mujeres. Una de les seves activitats més reconegudes fou la posada en marxa d'una casa d'acollida per a dones sense mitjans econòmics. Emília Carles fou empresària d'un gran imperi, els Tolrà de Castellar del Vallès. Cal destacar la seva implicació amb els treballadors, ja que moltes de les demandes que reclamaven els treballadors al tombant del segle ja havien estat concedits als treballadors castellarencs. Clotilde Cerdà, filla il·legítima d'Ildefons Cerdà, l'enginyer que va idear l'Eixample barceloní, va destacar com a concertista d'arpa. Va viatjar per tot el món. Coneguda també amb el pseudònim d'Esmeralda Cervantes. Cal destacar també la seva implicació en l'educació femenina i en la defensa del pacifisme. Emília Coranty, pintora i també lluitadora pels drets de les dones. Va perseguir la professionalització en el camp de les arts decoratives, branca a la qual es dedicaven moltes dones, i a lluitar per acabar amb la divisió entre belles arts -reservades als homes- i les arts aplicades, on s'havien de refugiar les dones. Tecla Sala fou també una altra empresària de renom i molt reconeguda en el camp de l'economia. El recinte fabril Tecla Sala de l'Hospitalet acull la biblioteca central de la ciutat. Fou sempre molt sensible amb el tema de l'educació. I finalment, Enriqueta Sèculi destacà en la seva lluita per la feminització de l'esport. Va demostrar durant tota la seva carrera, primer a Catalunya i després de la guerra civil a Colòmbia el seu posicionament catalanista, d'esquerres i feminista. Doncs fins aquí uns petits apunts de la biografia de cadascuna d'elles. Ens agradaria contribuir i posar el nostra granet de sorra per frenar aquesta invisibilitat de les dones i per conèixer una mica més a aquestes set lluitadores. Més informació: Elisenda Albertí a les Biblioteques Elisenda Albertí a la Viquipèdia Ressenya Recomanat per Glòria Soler. Bib. Central. Terrassa.
-
Tast d'estrelles
Francisca Ricou, és una dona de caràcter, que s’ha construït a sí mateixa però, rere la màscara de fortalesa que, en ocasions, la pot fer resultar esquerpa, s’hi amaga una noia perduda, desvalguda i extremadament fràgil. La seva voracitat d’aprendre i la passió per la vinya la van ajudar a superar els molts i complicats entrebancs que la vida li va posar al pas. El clima d’intriga ens manté atrapats a la història, una atmosfera inquietant en alguns moments, molt emotiva i sensorial, a voltes i d’una crua realitat abassegadora en altres. La narració de la vida al front descriu de manera extraordinàriament clara i entenedora, el desgavell que hi havia en una guerra entre veïns. I és precisament, aquest període bèl·lic entre germans, el que emmarca la trama del passat, un moment de sacsejades constants, de revolucions, incerteses i foscor, una època de por, de traïcions i de silencis, silencis molt sorollosos. Més informació: Joaquim Molina a les Biblioteques Recomanat per Sílvia Cantos. Bib. Ernest Lluch. Vilassar de Mar.
-
El Fútbol femenino en 20 toques : la historia contada a través de las vivencias, anécdotas e impresiones de sus protagonistas
El futbol ja fa molt de temps que ha deixat de ser, només, cosa d’homes. Però són poques les vegades que als mitjans de comunicació es parla de les futbolistes. Per això, ara que acabem l’any, des del prestatge virtual d’esports volem fer un modest homenatge a l’esport rei practicat per dones. Perquè elles (nosaltres!) també ofereixen espectacle, també fan gols d’infart, també desperten passions a les grades i també mereixen ser al nostre petit espai de recomanacions. Per això aquest llibre, l’únic que hi ha, a dia d’avui, a la Xarxa de Biblioteques, sobre el futbol femení. Fa més d’un segle que es va disputar, a l’estat espanyol, el primer partit de futbol entre dones. Però el futbol femení continua essent el gran desconegut. El llibre que recomanem dóna a conèixer sorprenents històries: dones que es feien passar per homes o que enganyaven a les seves famílies per poder disfrutar de la seva passió; jugadores que sortien a l’estranger per sentir-se futbolistes o grans campiones que parlen obertament de temes tabús com el masclisme o l’homosexualitat, fent veure que el futbol no hi entén de sexes i que pot arribar a funcionar com a teràpia! Aquesta obra recull molts testimonis en primera persona, dades i fotografies. Amb l’al·licient d’un pròleg deliciós de la periodista Maria Escario. Més informació: Federació Catalana de Futbol UEFA. Together #weplaystrong Recomanat per Marta Puig. Bib Santa Oliva d'Olesa de Montserrat
-
Sopa de udon
Vint anys després que el seu amic de la infància es mudés a l'altra punta del món, un gust desperta els vells records d'una jove modista. Un regal fet a mà i una petita mentida provoquen un disgust enorme. Malgrat els anys, una dona s'aferra al record del seu primer amor i un raspall de dents. El talent per teixir d'una mare és menyspreat fins que gairebé és massa tard. Una samarreta de futbol és un pobre substitut de l'ídol que la portava posada. * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Fun Home: un tragicòmic familiar
Una de les obres més importants d’Alison Bechdel, el seu retrat familiar Fun Home, torna a estar d’actualitat , ja que aquests dies se n’ha estrenat l’adaptació en format musical, a l’Onyric / Teatre Condal de Barcelona. En aquesta autobiografia la protagonista s’endinsa en la relació dels seus pares amb els seus tres fills, en un ambient peculiar: una casa funerària. La Fun Home (anomenada així per la paraula “funeral” o “diversió” en anglès) recull a aquesta família que amaga un secret: la presumpta homosexualitat del patriarca que es revela quan la filla descobreix la seva pròpia orientació sexual. A partir d’aleshores la filla comença a descobrir fets de la seva infantesa, de la vida dels seus progenitors i de la mort del seu pare que la marcaran de per vida i no li permetran conviure amb la seva pròpia homosexualitat com li agradaria. Fun Home és un còmic que conté referències a desenes d’obres literàries clàssiques, on tots els personatges estan magistralment construïts, ja que en el fons l’autor ens parla d’allò que més coneix: la seva pròpia vida. Altres obres destacades de l’autora: Unas bollos de cuidado ¿Eres mi madre? Recomanat per Daniel Rio Romo. Biblioteca Central d'Igualada.
-
Morder la manzana
Morder la manzana és un d'aquells llibres essencials que neixen de la necessitat i de la urgència. Perquè Leticia Dolera necessita comptar per què és feminista i per què totes hauríem ser-ho. Un camí vital en què s'ha trobat amb persones inspiradores, lectures reveladores, anècdotes -de les bones, de les dolentes i de les pitjors- viscudes molt de prop o en primera persona. Aquest llibre és també la història de dones valentes que van marcar el camí i l'exemple ens ajuda a despertar les nostres consciències i també a ensenyar a les més joves. Per molt que ens hagin repetit que Eva va pecar en mossegar la poma, nosaltres sabem que allò va ser precisament el que la va fer sàvia. Llavors què?, Te'n ve de gust una? Llegeix Morder la manzana. Una obra d'empoderament feminista per a totes les edats. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Tea Rooms
Tea room ens retrata l’entorn social d’un grup de treballadores d’un distingit saló de te al Madrid dels anys 30. Amb unes condicions de treball lamentables, amb jornades de treball llarguíssimes i sous miserables, aquest grup heterogeni de dones, amb realitats molt diferents entre elles, comparteixen el silenci imposat del pare, el marit, del cap. Luisa Carnés, escriptora invisibilitzada de la Generació del 27, va trencar les estructures narratives establertes per fer una denúncia de la realitat social de les dones espanyoles de principis del segle XX a partir de la seva pròpia experiència com a cambrera. L’obra va tenir un gran èxit de crítica i públic. Però la seva carrera literària va quedar suspesa a causa de la Guerra Civil Espanyola, l'any 1936. Es va veure obligada a exiliar-se a Mèxic on va morir prematurament. Més informació: Luisa Carnés a les Biblioteques Luisa Carnés a la Viquipèdia Luisa Carnés, la escritora que no salía en la fotografía de la Generación del 27 Recomanat per Cristina Valls. Bib. Antoni Comas. Mataró.
-
¡Llama a la comadrona!
Corren els anys cinquanta del segle XX i la jove infermera Jenny Lee arriba a un convent de Londres per especialitzar-se en la formació de llevadora. Allà ajuda a néixer a centenars de nens amb uns mitjans molt precaris degut a les dures condicions de vida de la postguerra (edificis bombardejats, brutícia, paràsits i misèria). Es tracta d'una novel·la entranyable que plasma amb sinceritat i humilitat les necessitats de milers de dones que havien de donar a llum en plena pobresa en una època no tan llunyana. Una història emocionant i colpidora escrita amb sentit de l'humor que es converteix en una lliçó de vida i un homenatge a totes les dones. Més informació: Jennifer Worth a les Biblioteques Jennifer Worth a la Viquipèdia Mujeres en la historia Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.
-
Feliçment, jo sóc una dona
Aquesta novel·la no es pot dir que sigui una novetat (primera edició 1969), ara bé, encara és vigent en cert sentit, ja que parla de les dificultats de la dona per alliberar-se d’estereotips i de desigualtats que es mantenen en la nostra societat actual. Els coneixedors tant de l’obra, com de la persona, de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 3 d'agost de 1918 - 2 d'octubre de 1991) ja saben que bona part de la vida política, cultural i creativa de l’autora es centrava en la situació de la societat catalana i , especialment, en el paperque hi tenia la dona. Parlem, doncs, d’un dels referents feministes d’aquest país. En aquesta novel·la, però, Capmany es reinventa i, de fet, reinventa la novel·la d’aquest gènere tal com s’havia escrit fins aleshores, barrejant-hi diversos gèneres literaris. En les pàgines d’aquest text trobem per exemple una falsa biografia; la de la protagonista, Carola Milà, en el paper d’anti-heroïna, gairebé com si fos una d’aquelles novel·les picaresques de vivències on el protagonista utilitza l’enginy per obrir-se pas fins el seu objectiu final, en aquest cas esdevenir una dona lliure i feliç. Més informació: Maria Aurèlia Capmany a les Biblioteques Maria Aurèlia Capmany al Prestatge de novel·la Maria Aurèlia Capmany, dona de teatre Maria Aurèlia Capmany a la Viquipèdia Maria Aurèlia Capmany a escriptors.cat Entrevista a l'espai Personatges de TVE Descarrega't la novel·la a eBiblio: Català Recomanat per Bib. Josep Mateu i Miró. Castellbisbal.
-
Todos deberíamos ser feministas
Todos deberíamos ser feministas és l’adaptació en format llibre d’un discurs que l’autora va oferir a la plataforma TEDx Euston el 2013 sobre el feminisme i les desigualtats de gènere. L’autora fa una reflexió sobre què significa ser feminista avui dia, de les connotacions negatives i els tòpics que comporta aquest terme i de la discriminació que pateixen milions de dones en el món. És un llibre escrit amb un estil clar, senzill, amb humor i intel·ligència, apte per a tots els públics i que serveix per reflexionar i conscienciar sobre les desigualtats entre homes i dones i com començar a educar de manera diferents als nens i nenes amb l’esperança d’aconseguir un món millor. Chimamanda Ngozi Adichie (1977) escriptora nigeriana que viu entre Nigèria i els Estats Units és considerada una les autores anglòfones més destacades de la seva generació. Més informació: Chimamanda Ngozi Adichie a les Biblioteques Chimamanda Ngozi Adichie a la Viquipèdia Pàgina web oficial Descarrega't la novel·la a eBiblio: Català Recomanat per Marta Salas. Bib. Mercè Rodoreda. Sant Joan Despí.
-
La Senda de las brujas
La Bruixa Escarlata és els pseudònim utilitzat per la superheroïna Wanda Maximoff, coneguda per ser la filla del mutant Magneto i per formar part del grup dels Venjadors. Els seus poders són una barreja entre màgia i el gen mutant, podent canviar les lleis de la física alterant la probabilitat. “La Senda de las Brujas” és el primer volum de la col·lecció “100% Marvel” editada a Espanya per Panini Comics. Wanda Maximoff rep una sèrie individual de la mà del guionista James Robinson, responsable també de sèries com Societat de la Justícia d'Amèrica o Starman. Cada episodi està realitzat per un dibuixant diferent, experimentació narrativa amb diferents estils i visions de la mà Vanesa del Rey, Marco Rudy, Steve Dillon o Javier Pulido entre d’altres. Després de “Dinastia de M” i de la seva complicada relació amb la Visió, Wanda busca la redempció. Robinson es centrarà en l’essència més màgica del personatge, amb l’ull posat a les tradicions màgiques de la cultura popular europea. La màgia intenta ser destruïda i la Bruixa Escarlata intentarà evitar-ho, investigant i derrotant obstacles d’arreu del món. Wanda Maximoff és una dona valenta que accepta el seu passat i intenta millorar el futur que l’espera, conscient de les seves debilitats i enfrontada als seus fantasmes personals. Un còmic alternatiu i amb un to irònic, que ens permetrà redescobrir a l’autèntica Bruixa Escarlata. Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.
-
La levedad
El dia 7 de gener de 2015, l'alarma del despertador de la dibuixant Catherine Meurisse no va sonar, fent que arribés tard a la reunió de l'equip de dissenyadors de la revista Charlie Hebdo. Aquest descuit li va salvar la vida, però no la va lliurar, com a la resta dels supervivents del fatídic atemptat contra la seu de la publicació, d'afrontar la violència d'un terrible succés que la va deixar amics, mestres, mentors i, de passada, sense innocència. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La Mujer Maravilla
La història narra l’origen d’Isla Paraíso o també anomenada Themyscira, una illa secreta habitada per mitològiques dones guerreres conegudes com les Amazones. Aquestes viuen en pau refugiades a l’illa però sota l’amenaça del déu de la guerra Ares. La princesa amazona Diana abandonarà la seva llar per sortir a “la terra dels homes” després de l’arribada a l’illa del coronel Steve Trevor en plena Segona Guerra Mundial. Així, descobrirem l’origen de Wonder Woman i les seves primeres actuacions heroiques del personatge en el nostre món. L’any 1987 el dibuixant novaiorquès George Pérez fou l’encarregat d’actualitzar el personatge de Wonder Woman després de “Crisis en Tierras infinites”. Pérez reinventà a la famosa heroïna en una nova etapa acompanyat dels guionistes Greg Potter i Len Wein, reordenant el que funcionava del personatge i aportant una visió particular sobre l’entorn mitològic de les amazones d’una manera eficaç i convicent. L’editorial ECC, l’actual propietària de la llicencia de DC a Espanya, ha publicat el primer volum que recopila els números de l’1 al 14 de la sèrie original. Un clàssic atemporal de lectura imprescindible per a qualsevol fan del còmic de superherois. Per a més informació: Wonder Woman a les biblioteques Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.
-
El Azul es un color cálido
Clementine és una adolescent sense problemes que un dia es creua pel carrer amb una parella de noies, una d’elles duu el cabell tenyit de blau i quan la veu no aconsegueix fer res més que abaixar la vista. A partir d’aquesta trobada, tot comença a canviar per ella: la seva relació amb els seus nous amics i amb la seva família, el sexe i, sobretot, la seva sexualitat. Tot i les dificultats, Clementine i Emma intenten estimar-se i viure l’incendi que suposa el primer amor (els dubtes, les indecisions, el plaer, el dolor, les decepcions, la passió,...) de la forma més natural. L’autora aconsegueix transmetre-ho de forma tranquil·la, propera i versemblant, explicant-ho amb tacte i delicadesa, tot i la força i contundència, de la vivència i d’alguna de les imatges, construint un relat en el què tots ens hi podem reconèixer (al Festival de còmic d’Angouléme de 2011 va guanyar el Premi del Públic) . Un còmic intimista, tendre, conmovedor i emocionant que va ser portat al cinema de la mà d’Abdellatif Kechiche, sota el nom de "La vida d’Adèle" que la convertí en una història descarnada, crua, directa i contundent. Una proposta agosarada i arriscada, on els sentiments són duts a l’extrem, amb molta pell i. Tota una experiencia. Si us podeu acostar-se a les dues obres, no en perdeu l’oportunitat. El debat dels partidaris d’una i una altra està servit. Més informació: Julie Maroh a les Biblioteques Recomanat per Bib. Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. Barcelona.
-
De chica a chica
Un llibre per a nenes d'entre 8 i 12 anys i també per a pares i mares als qui els calgui una mica de suport per xerrar amb les seves filles sobre aquest tema. Ideal per desdramatitzar els nombrosos canvis de la preadolescència i de l'adolescència. És un text accessible i positiu de lectura molt fàcil, amb informació experta de professionals de la salut i també amb vivències i consells de noies més grans que «ja han passat per això i han fet el mateix». Amb fantàstiques il·lustracions d’Alli Arnold Alguns dels continguts que hi trobareu: - La compra del sostenidor adequat - La primera regla - L'elecció d'ulleres i aparell d'ortodòncia - L'olor corporal i la depilació - La cura de la pell (i el tractament dels grans!) - El desenvolupament d'hàbits saludables Adolescents al catàleg Aladí Més informació Quadern Tinc un adolescent a casa (Material educatiu) Salut Pública. Diputació de Barcelona Actuacions preventives a l’adolescència. Guia per a l’atenció primària de la salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya Programa salut i escola. Canal Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya Recomanat per Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
-
Pan de limón con semillas de amapola
Aquesta és la primera novel·la de la Cristina Campos, escriptora que fins ara s’havia dedicat a la televisió i al cinema. La novel·la està ambientada en un petit poble de Mallorca. És la història de dues germanes que es troben després de 14 anys quan hereten un molí amb un forn de pa, d’una dona que no coneixen. Les vides de les dues germanes són molt diferents, mentre una no ha sortit de l’illa i està casada des de fa 25 anys, l’altra és metge i treballa per a una ONG viatjant arreu del món. La intenció de la Marina, la germana petita, és vendre el forn de pa i tornar a la seva vida de cooperant, però no ho pot fer fins que esbrini perquè la fornera del poble els hi ha deixat l’herència. Decideix quedar-se a l’illa i mentre intenta descobrir -ho s’enfrontarà als conflictes familiars que van separar a les dues germanes. És una novel·la on les dones són les protagonistes i on hi és molt present el tema de l’amor, la maternitat i les relacions entre mares i filles. Ens parla de l’instint maternal, de mares que no s’entenen amb les filles i de com això influeix en tota la vida. Mentre la llegiu us podreu sentir transportats a la Mallorca més rural i de ben segur que us agafaran ganes de visitar Valldemossa, el poble on passa la història. És un d’aquells llibres fàcil de llegir i senzill que quan s’acaba tens una mena de sentiment de tristor i ganes de continuar llegint. Enganxa molt. Més informació: Cristina Campos a les Biblioteques Entrevista Recomanat per Imma Grau. Bib. La Ginesta. Begues.
-
Feminismo para principiantes
El llibre de Varela arrenca dient-nos “El feminismo es un impedimento [...] Basta con mencionarlo. Cual palabra mágica, nuestros interlocutores tuercen el gesto, muestran desagrado [...]. El feminismo cuestiona el orden establecido. Y el orden establecido está muy bien establecido para quienes lo establecieron, es decir, para quienes se benefician de él.” El llibre comença amb un viatge tres segles enrere per la història del feminisme i ens explica de manera amena i atrapant, com van ser les primeres sufragistes i les diferents manifestacions arreu del món. La mirada de l'autora s'atura a analitzar l'activitat feminista de l'Estat espanyol des d'abans de la dictadura franquista fins l'arribada de la democràcia, abordant temes com el vot femení - recordem que aquest dret no va arribar fins l'any 1931-, la violència masclista, l'avortament, etc. El tercer tema central que aborda és el del "poder masclista" i com l'economia neoliberal se n'ha aprofitat del treball de cures de les dobes i en la seva responsabilitat en la criança, i com això ha creat una desigualtat social i econòmica. En aquest mateix context, capitalista-patriarcal, és on també es produeixen totes les formes de violència i mercantilització en el cos de les dones, infants, homosexuals i transsexual. Tanmateix, aquest llibre no solament ens aporta estudis i teories feministes, sinó que també ens aporta sensibilitat, emoció, esperança i el compromís que el feminisme treballa dia a dia per a un món millor i més just per a tothom, independent del sexe en què hagis nascut. La Biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà està ubicada al barri que li dóna nom, exemple de lluita social i veïnal dels anys seixanta i setanta. Per aquest motiu, disposa d’un fons especialitzat en moviments socials on podreu trobar documents com el que us recomanem. Més informació: Nuria Varela a les Biblioteques Pàgina web oficial Guia sobre el fons especialitzat en moviments socials Recomanat per Núria Sorribes. Bib. Sant Ildefons. Cornellà de Llobregat.
-
Las Brujas de la noche
Luba Vinogradova és una traductora i investigadora, especialista en història contemporània russa. Fins a la publicació d’aquest llibre, havia fet col·laboracions amb altres autors de renom, destacant sobretot l’estudi sobre Vassili Grossman a l’exèrcit roig, escrit conjuntament amb Antony Beevor. Per a la seva primera obra en solitari ha triat com a tema les aviadores soviètiques de la Segona Guerra Mundial, i més concretament, els esquadrons íntegrament femenins creats per Stalin per frenar l’avenç dels alemanys dins territori rus. Les bruixes de la nit, que donen nom al llibre, és com els alemanys coneixien només una part d’aquestes aviadores, les que els bombardejaven de nit amb avions petits i lents, però amb altres virtuts que els feien temibles, i que amb el motor al ralentí sobrevolaven els seus campaments amb un so similar al d’unes escombres solcant el cel. El llibre es basa sobretot en una rigorosa investigació en arxius i en entrevistes als supervivents d’aquella època. El llibre s’estructura a partir del relat de les experiències de les aviadores. Però el resultat és molt més que un seguit de gestes i esdevé una descripció vívida de situacions quotidianes, del dia a dia de la guerra i de la Rússia d’Stalin. Una obra molt recomanable, amb rigor històric, i alhora molt ben escrita i entretinguda, que reivindica el paper de la dona en la història. Una obra que ens mostra com aquestes dones van lluitar contra el nazisme però també contra el masclisme de la seva època. Més informació: Luba Vinogradova a les Biblioteques Entrevista a l'autora sobre la seva obra Recomanat per Bib. Marta Mata. Cornellà de Llobregat.
-
La Vostra Anita
Normalment les adaptacions cinematogràfiques d’una novel·la es fan després de la publicació de l’obra en paper. No és el cas de “La vostra Anita”, una novel·la de Lluís Anton Baulenas que va sortir a la llum quinze anys després d’haver passat a la gran pantalla. En aquest cas, el director Ventura Pons en va fer una adaptació per al cinema (2001) sota el títol “Anita no perd el tren”. Aquesta va ser la primera novel·la de Baulenas portada a la pantalla per Ventura Pons, més tard dues més passarien per les mans d’aquest director Amor d’idiota (2004) i Àrea de servei (2009). Aquest lligam amb el cinema queda patent en “La vostra Anita”, ja que Baulenas fa referències continues a aquest gènere. Segons l’autor “aquest és un homenatge càlid i sentimental al setè art com a escola de vida”. La trama té com a protagonista l’Anita, una dona propera a la cinquantena, que s’ha d’afrontar a l’atur després d’haver treballat més de 30 anys venen entrades en un cinema de barri. El propietari li dóna vacances pagades perquè s’agafi uns dies lliures mentre es fan obres a l’edifici. El que no sap l’Anita és que allò serà un viatge sense retorn, perquè passat un mes, s’assabenta que el cinema s’ha venut i que els nous propietaris no comptaran amb ella perquè no té el perfil adequat per a la nova multisala. L’Anita se sent enganyada i menyspreada, com un drap brut. Tot i que la seva amiga Natàlia li dóna suport emocional i li fa propostes per reordenar la seva vida, l’Anita necessita uns dies per asserenar-se i assumir el xoc de la situació. Un dia passant pel carrer del seu antic lloc de treball, va veure que havien enderrocat el cinema. A partir de llavors, seguirà cada dia l’evolució de les obres. L’atzar la portarà a conèixer l’Antoni amb qui mantindrà una relació amorosa, apassionada i plena de sexe, tot i saber que està casat. Ella accepta aquesta situació amb resignació, sabia que allò no tenia futur, però, mentre, era la injecció d’il·lusió que li faltava per continuar. L’Anita deia ”Encara que no sigui un amant decent, m’haurà de servir fins que trobi alguna cosa millor”. Lluís Anton Baulenas, a través del personatge de l’Anita, fa referències constants als desenganyis de la vida “...la vida que em quedava seria una repetició del passat”. Però, al mateix temps, ens mostra moments d’esperança, tot això amanit amb escenes un tant peculiars i amb una certa ironia. És una mostra de com sobreviure davant l’adversitat aprofitant les segones oportunitats, sense grans expectatives, simplement vivint el moment. Més informació: Lluís-Anton Baulenas a les Biblioteques Jesús M Tibau llegeix La vostra Anita, de Lluís Anton Baulenas Lluís-Anton Baulenas i l'ofici d'escriure Lluís Anton Baulenas. Biografia Recomanat per Maria Suriol. Bib. Santa Margarida i els Monjos
-
Arte y reto en la escena : la obra de Núria Espert
"… yo he sido una actriz sin vocación, o con vocación tardía. La gente no me cree cuando lo digo. Tardé mucho en darme cuenta de que quería dedicarme a este oficio…" Núria Espert ha estat guardonada als Premios Princesa de Asturias de las Artes 2016. Arte y reto en la escena: la obra de Núria Espert ens permet endinsar-nos en la seva carrera a les arts escèniques: com a actriu, directora d'òpera i propietària de la seva pròpia companyia. El recorregut pel camí professional de la Núria Espert comença actuant a l'Orfeó Gracienc de la mà d'Esteve Polls, considerat el seu mestre i mentor. Aquest viatge passa per la creació de la compañía Núria Espert amb el seu marit Armando Moreno, guionista de cinema i ajudant de direcció, fent parada en tres obres emblemàtiques de la compayia: Las Criadas, Yerma i Divinas palabras. "Cuando Núria y yo decidimos formar Compañía fue, sobre todo, porque consideramos el teatro como vehículo de cultura, denuncia de injusticias y vanguardia palpitante de progreso." Armando Moreno A l'obra es destaquen alguns personatges emblemàtics del teatre clàssic als quals ha donat vida la Núria Espert com Medea, Salomé, La Celestina o Fedra. Per altra banda, s'indiquen alguns textos teatrals contemporanis que ha interpretat com El cerco de Leningrado, La gaviota, ¿Quién teme a Virginia Woolf? Altres aspectes de l'actriu que coneixerem són: La seva implicació en portar l'obra de Lorca arreu del món, la seva tasca com a gestora cultural, la seva participació en actes culturals i els seus recitals. Finalment, el seu treball com a directora d'òperes com Madame Butterfly, Tosca i Turandot de Puccini, Rigoletto i La Traviata de Verdi; Elektra de Strauss i Carmen de Bizzet. Una biografia excel·lentment documentada per conèixer a fons a la gran dama de l'escena. Més informació: Discurs de Núria Espert als Premios Princesa de Asturias Núria Espert al Catàleg de les biblioteques Núria Espert, una vida de teatre Imprescindibles. Núria Espert una mujer de teatro Rtve habla con... Núria Espert Recomanat per Irene Gálvez Domingo. Bib. Josep Janés i Olivé. L'Hospitalet de Llobregat
-
A punt d'estrena
"A punt d'estrena" és la darrera novel.la publicada per M. Carme Roca. Ens endinsa en un món de llums i ombres, amb un rerefons històric que ens situa a camí entre Barcelona i Manresa els anys cinquanta. La protagonista és l' Eulàlia Rovira, una nena malaltissa que té un somni : vol arribar a ser maniquí. Professionalment, la vida li somriu i el seu somni cada vegada és més abastable. Però la seva vida personal és un enfilall de despropòsits, la convivència amb el seu marit és una pura farsa, i cada vegada es veu més atrapada pel seu caràcter dominant i manipulador. D'altra banda, la seva elegància natural l'ajuda a apropar-se als dissenyadors d'alta costura més influents del moment i se li obren unes portes que mai no hauria somniat. L'autora del llibre, Maria Carme Roca és una reconeguda escriptora, historiadora i filòloga. Ha publicat una cinquantena de llibres, tant per a públic infantil i juvenil com adult. La seva passió per la història es veu reflectida en les seves novel·les. Més informació: M. Carme Roca a les Biblioteques M. Carme Roca a la Viquipèdia Pàgina web de l'autora Recomanat per Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet.
-
Bon cop de falç
Les escoles de monges i els crostons de pa de la postguerra; la bufandeta de pell i la paperina de les galetes; els records de Sant Feliu i de Molins de Rei i els primers papers a Madrid; les amenaces, la censura i la prohibició del règim; els plors de la mare i l'empresonament del pare... Petites imatges, espurnes i flamarades d'emoció, que perfilen, amb el pas dels anys, els orígens d'un sentiment i la consciència de pertinença a una comunitat amenaçada, amb llengua i tradicions pròpies, i unes pulsions artístiques impossibles de deturar, en uns anys obscurs, en els quals una dona catalana amb vocació independent i creativa havia de demostrar molt coratge per tirar endavant. *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
La Corredora
Córrer quan no és un esport sinó una forma de vida. Córrer en una època en la que era inusual que les dones es dediquessin professionalment a fer-ho, ni tan sols com a afició. Córrer tant que la vida arriba als 104 anys, quan tothom a qui has estimat és mort. Així és com comença la novel•la que relata les vivències vitals d'Aganetha Smart, canadenca, primera dona medalla d'Or als Jocs Olímpics a Amsterdam al 1928. La forma en la que es desenvolupa la història és una narració en primera persona de la manera en la que imagino que ho fa una persona que està en la darrera etapa de la vida: salta d'un record infantesa a un de la seva maduresa i ho fa d'una forma natural, agradable i fàcil. És una narració molt fluïda des del inici, els personatges es fan molt reals i propers de tal manera que dona la sensació veure-ho com si fos una pel·lícula, i tot això és degut al la brillant elaboració del ritme i cadència de cada paraula de la novel•la. Recomanem aquesta novel·la per moltes raons, però ho hem reduït a tres: fa un reconeixement a la primera dona que va guanyar una medalla d'Or a uns Jocs Olímpics, encara que en realitat, la guanyadora no va ser de nacionalitat canadenca, això va ser una llicència que es va permetre la autora; en segon lloc la recomanem a qualsevol persona que tingui com a afició córrer, encara que també agradarà a qui no li agradi gens; i finalment, la recomanem per conèixer a Carrie Snyder, una escriptora que és molt interessant, és el seu primer llibre traduït al català i castellà, encara que dos llibres més editats en anglès )Hair Hat i The Juliet Stories. Més informació: Carrie Snyder a les Biblioteques Blog de l'autora Vídeo entrevista on ella mateixa parla del seu llibre (en anglès amb possibilitat de subtítols en anglès) Recomanat per Coral Prieto. Bib. Santa Eulàlia. L'Hospitalet de Llobregat.
-
Ni tan alt ni tan difícil
Qui estigui pensant en plantejar-se un repte en majúscules, vulgui començar un projecte important, vulgui formar una família o vulgui conèixer-se una mica més, aquest llibre li agradarà. Amb una força i una vitalitat sorprenents, l'alpinista Araceli Segarra relata les seves experiències a l'alta muntanya en positiu, amb un to motivador que pot servir a cadascú per encarar millor allò important que ens depara la vida. L'Araceli Segarra (Lleida, 1970) és alpinista i model i va ser la primera dona que va aconseguir culminar el cim de l'Everest l'any 1996. Diplomada en fisioteràpia destaca per nombrosos ascensos a cims de l'Himàlaia. També ha publicat diversos llibres i contes per a infants. Més informació: Araceli Segarra a la Viquipèdia Llibres d'Araceli Segarra a les biblioteques Alpinisme a les biblioteques Recomanat per Marc Vilallonga. Biblioteca Districte 5 de Terrassa
-
La Casa azul
"La casa azul" és una biografia subjectiva i gairebé podríem dir que onírica de Chavela Vargas i Frida Kahlo, dues dones, dues artistes i dues personalitats úniques. El còmic comença amb un jove espanyol que arriba a Mèxic per investigar sobre la vida de Frida Kahlo. Com que es troba el museu dedicat a la pintora tancat, entra en un bar i allà coneix a Chavela, recolzada a la barra. Mentre conversen, ella comença a narrar la seva història en comú amb Kahlo i amb el seu company, Diego Rivera. Chavela explica la seva experiència personal, en el seu relat les contradiccions són certificat de veracitat enlloc de falsedat. En la memòria, vuit dies poden ser diversos anys. El mite i el conte són més reals que el llibre d'història perquè sorgeixen de l'interior de la persona. Així, els fets històrics que sorgeixin en el relat com, per exemple, l'assassinat de Trotsky, es barregen en el temps. L'autor del còmic Tyto Alba té un bon grapat de novel·les gràfiques, com el còmic "Dos espíritus" i també ha treballat com a coguionista de l'excel·lent "San Cristo" i dibuixant d'una altra gran obra "El hijo". Més informació: Tyto Alba a les Biblioteques Recomanat per Ana García Ramiro. Bib. Canyadó i Casagemes - Joan Argenté. Badalona.
-
Margarida Xirgu: una vocació indomable
El llibre de Francesc Foguet, escriptor i especialista en el teatre català de la Segona República i contemporani, és un viatge artístic per la vida i la trajectòria professional de la Margarida Xirgu, la gran actriu catalana del segle XX. Una obra apassionada que va més enllà del vessant teatral, ja que en les seves pàgines també trobem referències històriques sobre una de les etapes més convulses i, a la vegada, més lliures i esperançades com és la Segona República. A tall d'exemple, explica la coincidència de dos presidents, Manuel Azaña i Francesc Macià, a la llotja presidencial del Teatre Goya on la Companyia de Margarida Xirgu va representar ‘La Corona' un text de Federico García Lorca el desembre de 1931. Nascuda a Molins de Rei l'any 1888, la Xirgu va ser una de les actrius més rellevants de l'escena no només catalana, sinó també espanyola i hispanoamericana; un tret distintiu, la universalitat de la seva figura, marcada per la seva passió pel teatre i pel seu compromís per la societat i les llibertats. Una vida apassionada i lluitadora que trobem exposada de forma cronològica des de la infància de l'actriu en el si d'una família obrera, el naixement de la seva vocació teatral gràcies a la Dolores, la mestra que li va transmetre la seva passió per la lectura i el drama, passant pel paper que va tenir el teatre popular en la seva carrera fins a la consagració com a actriu de la mà d'Adrià Gual, Narcís Oller o Jaume Borràs per no citar el mateix Lorca; una col·laboració que naixia l'any 1927 amb la interpretació per part de l'actiu catalana de l'obra "Mariana Pineda" al Teatre Goya de Barcelona amb escenografia de Dalí. Un paper cabdal en la seva trajectòria, ja que li va obrir les portes dels teatres i dels intel·lectuals de Madrid, com Benito Pérez Galdós, Valle-Inclán, Jacinto Benavente o d'altres autors més innovadors de l'època, com Rafael Alberti, amb qui compartia també ideals republicans i que la va obligar a exiliar-se a Llatinoamèrica durant la Guerra Civil i la posterior postguerra fins a la seva mort l'any 1969. Així doncs, el llibre, que és tot un homenatge a una de les dones més brillants i innovadores del panorama teatral, ens ajuda a interpretar aquella frase mítica del saber d'on venim per tenir clar on anem com un estudi fonamental per conèixer la història cultural del nostre país. Margarita : Cada rosa tiene un rumorcillo de agua, y un dolor de estrella viva bajo sus hojas heladas... Paraules de Lorca a Margarida Xirgu (1935) Més informació: Margarida Xirgu a les biblioteques 14 moments estel·lars de Margarida Xirgu Xirgu: La semilla del Festival de Mérida - Documental (Canal Extremadura) Margarida Xirgu, la desterrada - Programa el meu avi (TV3) La Xirgu (TV3) Margarita Xirgu - Programa Fin de siglo (RNE) Dones de teatre - Vida d'actriu Teatre català a les biblioteques Teatre - Espanya - S.XX a les biblioteques Recomanat per la Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès
-
El somriure de les dones
Vaig triar aquesta lectura per l'estiu pel títol del llibre, és el que em va cridar primer l'atenció. Al llegir la contraportada em va acabar de convèncer que seria una bona lectura i no m'ha decebut. L'autor Nicolas Barreau és un jove francès amant de Paris. Quasi bé totes les seves obres estan ambientades a Paris i la majoria de les seves novel·les apareix la paraula «dona» al títol, un detall a destacar. "El somriure de les dones" té com a protagonista una dona, Aurélie, que és troba en hores baixes degut a una mala experiència amb la seva darrera parella i la recent mort del seu pare, que la deixa propietària del restaurant Le temps des cérises. Després de dies de soledat i tristor, tot passejant per París, entra en una llibreria en la qual hi ha un llibre que li crida l'atenció. El que ella no sap és que aquest llibre parla d'ella i del seu restaurant: s'hi explica tota la seva vida. El llibre està escrit a dues veus: la història de la propietària d'un petit restaurant de Paris i la d'un escriptor que ha escrit una novel·la que sembla talment que parli d'ella, aquesta lectura li canvia la vida. Cada capítol l'explica un dels dos personatges, de manera alterna, és força trepidant perquè tot el que s'explica succeeix en unes poques setmanes. No és un llibre de misteri, però sí que hi ha certa pressa per part del lector per saber com serà el desenllaç final. És una història d'amor molt bonica, que et fa viatjar pels carrers de la capital francesa mentre t'il·lusiones amb la història, i és un llibre que manté la tensió durant tot el relat mentre esperes saber si l'Aurélie podrà o no trobar-se amb el seu l'escriptor. Aquesta obra no us deixarà indiferents. Combina magistralment els tòpics sobre la vida parisenca amb la intriga i el misteri de la trama narrativa. Us agradarà! Més informació: Nicolas Barreau a les Biblioteques Recomanat per Bib. Pilarin Bayés. Santa Coloma de Cervelló.
-
Dones que anaven pel món
Obra sobre les trementinaires, venedores ambulants d'herbes i remeis naturals per a la gent i el bestiar. El text descriu la seva posició a la societat local, els seus coneixements i pràctiques, la seva contribució a l'economia domèstica i el seu paper en la interrelació de la muntanya amb el pla. L'activitat d'aquestes dones va minvar, fins a desaparèixer del tot, a partir de mitjans del segle XX. Cap a la fi del segle la figura de les trementinaires fou recuperada i convertida en un bé patrimonial i en símbol d'identitat local amb la creació del Museu de les Trementinaires a Tuixent (Alt Urgell). Recomanat per Mireia Castillo. Bib. Ramon Vinyes i Cluet. Berga.
-
El Paper de paret groc
Una parella lloga un casal antic per anar a passar l’estiu, ell és metge i a ella li agrada escriure, però ara té la salut delicada i el seu marit li recomana que no faci res fins que es recuperi. La dona no accepta de bon grat els consells del seu marit, ni el dormitori on ha de dormir i estar-se la major part del temps, empaperat de color groc amb unes imatges que sembla avancin cap a ella. La tensió anirà augmentant i acabarà tancada a l’habitació, després de llençar la clau per la finestra. Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) va ser una figura important per al moviment feminista i socialista als EUA. El seu desig d’escriure, de ser una dona lliure i no estar lligada a les tasques domèstiques, o a fer de mare, va provocar que rebés dures crítiques a la societat de l’època. Alguns dels trets de la protagonista d’aquest conte apareixen a la biografia de Gilman. Una història que ha adquirit més rellevància amb el pas del temps, traduïda per la poeta Montserrat Abelló i editada per Eulàlia Lledó. “En John se’n riu de mi, és clar, però una ja s’ho espera quan és casada” (pàg. 17). Més informació: Charlotte Perkins Gilman a les Biblioteques El paper de paret groc a la Viquipèdia El paper de paret groc a Stroligut, revista de literatura catalana i en català Recomanat per Antònia Caño. Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt.
-
Tinc un coll que fa pena i altres reflexions sobre el fet de ser dona
Ja ens cal posar-hi humor, ja! El meu coll comença a fer pena, potser per això li vaig donar una oportunitat a aquest llibre de contes (gènere que no acostumo a gastar). Val a dir que també hi va ajudar el fet que fos estiu i la perspectiva d’emportar-me a la platja una lectura lleugera en tots els aspectes. Poder-me identificar amb l’autora des de l’humor, parlant de temes com la menopausa, el divorci, els pits caiguts… m’ajuden a gestionar la meva por a envellir i em fan sentir acompanyada. L’escriptora i guionista nord-americana ens mostra bocins de la seva vida i el seu pas a la maduresa i ho fa d’una manera intel·ligent i plena d’humor, retratant la ciutat de Nova York i la seva gent i sense perdre l’oportunitat de fer-ne una crítica social. Ens regala perles com ara “No et casis mai amb un home de qui no t’agradaria divorciar-te” o bé “Qualsevol cosa del teu cos que no t’agradi als trenta-cinc l’enyoraràs quan en tinguis quaranta-cinc.” Totalment recomanable si estàs pels volts de la cinquantena i ets dona, però si no és el cas, t’ajudarà a empatitzar amb les dones madures del teu voltant, i això, creu-me, sempre és un bon propòsit. Més informació: Nora Ephron a les Biblioteques Nora Ephron a la Viquipèdia Recomanat per Ruth Coderch Matas. Bib. Les Escoles Velles. Aiguafreda.
-
Dones, raça i classe
L'escriptora Angela Davis és una de de les figures més importants del feminisme i de la lluita dels drets civils als Estats Units. El llibre que us recomanem avui, se centra sobretot en com les dones afroamericanes han estat marginades i explotades des de l’època de l’esclavitud fins a l’actualitat. Davis també posa èmfasi en la història del moviment feminista i com les dones negres sovint han estat excloses. Un altre tema important del que parla és la violència masclista i com aquesta es manifesta de manera diferent en les diferents comunitats i cultures. Aquesta lectura és fonamental per a comprendre l’opressió que pateixen les dones i com la lluita per la igualtat ha de ser inclusiva i tenir en compte les diferències i desigualtats que afecten les dones racialtzades i de certes classes socials. Més informació: Angela Y. Davis a les Biblioteques Fitxa CCCB Angela Y. Davis a la Viquipèdia Ressenya Recomanat per Bib. Districte 6. Terrassa.
-
Múrries
Sabeu que tenen en comú la poetessa Sappho, les abadesses Kassia i Heloïse, la noble castellana Sancha, la compositora Leonora de Florència i l’artista Maddalena Casulana? doncs que totes elles són “múrries”. Segons el diccionari de la llengua catalana (IEC) “múrries” són les dones sagaces, astutes, picardioses i hàbils per a aconseguir allò que pretenen. Aquest és un llibre que ens explica la història de la música des del punt de vista d’aquestes “múrries”, aquestes dones que van existir i que van protagonitzar moments únics creant música en l’època que els hi va tocar de viure. Les “Múrries” van ser dones espanyoles, franceses, italianes i occitanes; això sí, totes eren nobles. Ja sigui cortesanes italianes, compositores i llibretistes franceses o també pedagogues catalanes i espanyoles. Van ser dones súper conegudes a la seva època, tot i que les monges anaven més per la seva banda. Narcisa Freixes, Lluïsa Casagemas, Carme Karr i Maddalena Lombardini eren persones que entraven dins l’establishment, perquè estrenaven les seves obres als llocs populars. Segons l’autora, en general, ens costa d’entendre com vivien les monges, les trobadores o les altres senyores que menciona el llibre, perquè sempre ens han explicat que les dones no composaven “música gran”, és a dir, que no fos de cambra, i que tenien prohibides fer totes aquestes feines. A la Revolució Francesa, per exemple, hi havia directores de grans teatres d’òpera, compositores d’òperes i llibretistes d’òpera reconegudes que treballaven i vivien d’això fins que es morien però ho desconeixem perquè no ens n’han parlat mai d’elles. Ens diu Mar Medinyà: “aquest és un llibre necessari, ja que parla de les dones europees creadores de la música. Elles són les autèntiques protagonistes de la història de la música occidental. No hi ha gaire feina feta últimament amb la musicologia. Quasi tots els llibres que jo he fet servir per documentar-me són dels anys 70 i dels 80, i alguns dels 90, però ja està, no hi ha res més”. El llibre s’acompanya d’uns quants codis QR que fan que es pugui anar escoltant la música a mesura que vas llegint els seus capítols: Més informació: Mar Medinyà Barnadàs a les Biblioteques Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa.
-
Las Herederas
Assaig feminista per al perdó dels pecat, a través d'un recorregut personal de diferents situacions vitals per acabar parlant de com el feminisme ha arribat a influir en els darrers anys. Quatre dones que han heretat una casa de poble de la seva àvia, es reuneixen per decidir què fer amb ella; l'avia es va suïcidar, i a partir d'aquest context aquestes dones han d'esbrinar què passarà, és una maledicció de la bogeria que corre per les venes i contra la qual no es pot lluitar?, és la casa?. Secrets, vides passades, empremtes familiars,... tots aquests condicionants obligaran a aquestes dones a intentar lligar caps i pensar en el seu futur. Més informació: Aixa de la Cruz a les Biblioteques Entrevista "Las herederas" Entrevista "Página dos" Recomanat per Bib. Lloreda.
-
Superheroïnes de l'esport
Vet aquí una vegada... un preciós llibre il·lustrat que conté 10 relats de 10 esportistes catalanes que tenen 10 superpoders per fer el que sembla impossible! La desena de superheroïnes són icones de l’esport català i uns referents per a les nenes i els nens de totes les edats. Es tracta d’Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Ona Carbonell, Queralt Castellet, Laia Sanz, Anni Espar, Kaba Gassama, Laia Palau, Núria Picas i Paula Badosa. Aquest fantàstic recull de contes està escrit per 10 grans periodistes de les seccions d’esport de diferents mitjans de comunicació: Laia Tudel Prades, Marta Ramon Gorina, Maria Fernández Vidal, Sònia Gelmà, Gemma Herrero, Marta Carreras, Anaïs Martí Herrero, Elena de Diego, Helena Condis i Laia Bonals. Els relats barregen realitat, imaginació, màgia i, sobretot, valors, que són els que han ajudat les 10 esportistes a ser unes estrelles i uns referents en el món de l’esport. Les il·lustracions de l’obra són del col·lectiu Rosa Sardina, un grup d’il·lustradores i dissenyadores que els han donat vida mitjançant la tècnica del collage. El llibre, publicat per Ara Llibres, és el resultat d’una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, pensada per promoure l’esport femení, principalment entre els més petits. També podeu escoltar els 10 contes en format pòdcast, coproduït per Abacus i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), disponible a la pàgina web del SX3: https://www.ccma.cat/tv3/sx3/superheroines/videos/ Més informació sobre: Dones esportistes Educació en valors Recomanat per Neus Capdevila de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa
-
A trenc d'alba
A la petita joia que és el disc “A Trenc d’Alba” hi podem escoltar tant composicions pròpies, amb lletres, música i arranjaments de les tres components del grup, com poemes musicats de poetes com Miquel Martí i Pol, Maria Mercè Marçal, Isabel Garcia Canet o Gabriel Janer Manila. Dins del CD (què bé que encara es facin cd’s que es poden tocar!!) hi podem trobar un esplèndid “llençol” amb les lletres de totes les cançons, però també il·lustracions a mode d’esboç de dones-ocell, llunes, pigments naturals o fulles i branques d’aladern que suggereixen l’amor i dedicació que hi ha darrera aquest projecte. Per commemorar el 8 de març, 8M Dia Internacional de les Dones, i celebrar que projectes femenins i feministes potents i de qualitat, com Marala, siguin cada vegada més presents en el món de la música i en la nostra societat. Més informació: Marala a les Biblioteques Marala a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Joan Alsina. Bib. Gironella.
-
Armonías y suaves cantos :
És un fet, en la història de l’art, les dones o no apareixen o apareixen molt poc, com si les dones no tinguéssim aptituds creatives ni artístiques suficients com per crear obres de gran importància i qualitat dignes de formar part de la història de l’art. Aquest és un llibre que intenta reparar aquesta invisibilització de la dona artista dins la història de l’art, en concret de la dona compositora dins de la història de la música occidental a partir del segle XVII. Gràcies al curós estudi d’investigació de la historiadora anglesa Anna Beer, podem llegir en aquest llibre de la existència de grans compositores de l’Europa occidental que van poder crear una música pròpia de gran qualitat. Anna Beer ens comparteix el seu treball per trencar el silenci d’ unes dones que van crear peces musicals importants. Les dones que mostraven unes bones aptituds per la música , ja fos cantant, tocant algun instrument o component música pròpia, de seguida podien ser sospitoses d’algun poder sobrenatural que les aproximava als àngels, a les santes, a les sirenes.... o a les bruixes. Les dones amb qualitats musicals despertaven pors en els homes i era fàcil silenciar-les i criticar-les, infravalorant les seves creacions artístiques i pressionant-les per què es centressin en el paper que creien fermament que realment els hi corresponia, el de mare i esposa. Aquest llibre ens explica la vida de dones compositores com exemples clars i evidents d’aquesta desigualtat i silenci històric. Unes dones plenes de talent creatiu però que les pressions socials de l’època les feren dubtar del seu talent innat i moltes acabaren abandonant la idea de ser artistes. Tenim l’exemple de Clara Wieck, la futura esposa de R. Shumann que va escriure: “Durant un temps vaig creure que tenia talent creatiu, però he renunciat a aquesta idea; una dona no pot tenir el desig de compondre: si cap ho ha pogut fer, Per què hauria de poder jo?” I aquí es va acabar la carrera de Clara Schumann. Aquest és un exemple, però n’hi ha més i aquest llibre ens els explica. Un llibre reivindicatiu del paper de les dones a la història de la música occidental. Descobrirem compositores com Caccini, Strozzi, Jacquet de la Guerre, Shumann, Boulanger que van crear, que van ser artistes, que van ser compositores de gran valor. Trenquem el silenci. Més informació: Anna R. Beer a les Biblioteques Recomanat per Anna Artigas. Bib. Salvador vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet.
-
Womanhaus
Llibre en el qual s’explica de manera amena la història de la Bauhaus i, especialment, el pas de les dones per aquesta escola, un paper que, com s’explica en el llibre, segons el cas, ha estat minimitzat i, en d’altres, esborrat. Descriu el context en el qual neix l’escola, la idea del seu creador, la cronologia i etapes de la institució, però també altres aspectes de la vida a l’escola com les festes o els esports. Un fet curiós que es recull en el llibre: “fou una sorpresa el número d’alumnes que es van matricular el primer any que superava el dels homes; i la solució al problema: adjudicar a les dones un taller apropiat per a elles, el taller tèxtil i així podien estudiar sense envair els espais masculins”. Inclou la biografia de les dones més rellevants que van passar per aquest i altres tallers: Anni Albers, Lucia Moholy, Marianne Brandt, Alma Buscher, Friedl Dicker o Wera Meyer i el llistat dels noms de totes les alumnes. Dakota Hernández, autora i il·lustradora del llibre, dibuixa a aquestes dones sense rostre i, tot i que podríem pensar que és per a mostrar la invisibilitat de les mateixes, és així perquè és el seu estil de dibuix i, tanmateix, les figures ens transmeten emocions. Més informació: Dakota Hernández a les Biblioteques Recomanat per Maria Oriola Tarragó. Bib. Francesca Bonnemaison. Barcelona.
-
Reinventar el amor
Després de Brujas: ¿estigma o la fuerza invencible de las mujeres? i Belleza fatal : la tiranía del look o los nuevos rostros de una alienación femenina, la periodista feminista suïssa Mona Chollet torna a la càrrega amb Reinventar el amor: cómo el patriarcado sabotea las relaciones heterosexuales, un assaig on desmunta les narratives de l’amor romàntic i el desig heterosexuals. L’autora defensa un model de dona heterosexual segura de si mateixa, tenaç defensora de les seves opinions i els seus desitjos, i que reclama obertament una parella igualitària, i afirma que l’heteropatriarcat saboteja aquest model amb un immens ventall d’accions: des de la creació de simples mals entesos que deriven en frustracions fins a les formes més explícites de violència sexista. Mona Chollet creu que el canvi és possible si les dones es neguessin a “fer-se petites” i els homes renunciessin a la comoditat i els privilegis, cosa que els conduiria, a la vegada, a tenir relacions menys conformistes i autèntiques. Recomanat per Gemma Medina. Bib. Joan Coromines. El Masnou.
-
Piel de hombre
“Las mujeres de nuestra familia tenemos un secreto: poseemos una piel de hombre. La llamamos Lorenzo. Una vez te pones la piel, nadie puede sospechar que no eres un chico. Así podrás viajar de incógnito al mundo de los hombres.” Faula medieval protagonitzada per la Bianca, que utilitza la pell anomenada Lorenzo per conèixer al Giovanni, l’home amb el que s’ha de casar. El que succeirà és que en Giovanni s’enamorarà del Lorenzo, la Bianca del Giovanni, però en Giovanni de la Bianca no, tot i que ella en realitat és el Lorenzo. Aquesta història d’embolics i malentesos va molt més enllà, i és el punt de partida per fer una anàlisi dels rols de gènere i les convencions socials. Una reflexió sobre la identitat sexual, els estereotips i les imposicions socials d’una societat patriarcal. Una història amb un tema vigent actualment, amb clars paral·lelismes. El tema de la pell, és molt enigmàtic i simbòlic. No sabem d’on ha sortit, és una pell que es conserva... Esdevé el llegat de les dones de la família, fruit de la saviesa femenina. Gràficament és molt interessant, amb un estil que evoca el gravat amb un punt caricaturesc, les vinyetes de narrativa continua que enriqueixen el discurs, i l’ús del color segons l’ambient i el moment per emmarcar la trama. Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.
-
Érase una vez... mi endometriosis
La reconeguda il·lustradora May fait des gribouillis explica la seva pròpia experiència amb l’endometriosi a Érase una vez…mi endometriosis. L’autora, en clau d’humor, descriu què suposa per a les dones patir aquesta malaltia, que fins no fa tant, ni tant sols es diagnosticava. En primera persona i a través de les seves divertides il·lustracions podrem comprendre què és l’endometriosi, quina és la simptomatologia més freqüent i quins tractaments tenim al nostre abast. El llibre, a més a més, compta amb la participació de Marc Even, un ginecòleg obstreta especialitzat en la malaltia. Tant si pateixes aquesta malaltia com si al teu voltant tens alguna amiga, cosina, parella o companya de feina que malauradament sí que la pateix, de ben segur que aquest llibre t’hi aclarirà dubtes. I no només això, sinó que també t’ajudarà a comprendre millor als milions de dones que hi conviuen diàriament. Més informació: Marc Even a les Biblioteques Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Bib. Vilanova i la Geltrú.
-
Persèpolis
Poques vegades queda palesa la importància del còmic com a vehicle didàctic, divulgador de la realitat, mitjà reivindicatiu i plataforma d’expressió per a temes d’actualitat com ara a Persèpolis de Marjane Satrapi. Aquest còmic autobiogràfic va ser publicat per primera vegada a França entre 2000 i 2003 i narra, en primera persona, cóm el triomf de la Revolució islàmica a l’Iran, entre 1979 i 1980, va suposar la pèrdua de llibertats individuals pels iranians en general i especialment per les dones. L’autora ens explica la història recent del seu país des d’un punt de vista quotidià, començant des que era tan sols una nena de 10 anys. Satrapi doncs narra els orígens d’un conflicte, malauradament encara molt actual, sense deixar de narrar una història que enganxa i commou. Un còmic alhora clàssic, actual i imprescindible. Marjane Satrapi a les biblioteques Entrevista a Letra global Persépolis (pel.lícula) a Zona negativa Filmin Recomanat per Cristóbal Hilazo Santos. Biblioteca Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes.
-
La mama se'n va a l'Antàrtida
Homeward Bound és un programa global de dones de diversos camps científics que es proposen liderar el canvi cap a un futur més sostenible. El seu objectiu és crear una xarxa de 1000 dones que, al llarg de 10 anys, participin en aquesta iniciativa. Anna Cabré, física del clima, oceanògrafa i doctora en cosmologia i astronomia, va participar en la quarta edició del Homeward Bound que va culminar amb una expedició de 21 dies a l’Antàrtida. Però Anna Cabré també és mare i amb aquest llibre va voler explicar als seus fills la seva feina a bord d’un vaixell taronja –junt amb 99 científiques més- solcant el mar gelat de l’Antàrtida per fer del món un lloc més habitable per als animals i per als humans. Adequat de 3 a 6 anys.
-
Tierra de mujeres
María Sánchez és veterinària, escriptora i dona rural. L'any 2019 va publicar 'Tierra de mujeres'. Una obra, entre la biografia, l'assaig i la poesia, que va donar, per fi, veu a les dones rurals. A 'Tierra de Mujeres', María Sánchez parla d'aquelles dones que sempre han sigut invisibles, dones apartades de la narrativa, dones que, malgrat viure als marges, han sostingut el medi rural amb la cura dels infants, de la gent gran, dels horts, del camp, de la casa i també del medi ambient. Dones recloses a l'àmbit domèstic i sense visibilitat als carrers els 8 de març amb les grans mobilitzacions. L'escriptora, primera dona de la seva família que ens dedica a una feina desenvolupada tradicionalment per homes, ens demana mirar des d'altra perspectiva a les dones rurals, conèixer-les de veritat, donar-les espai i altaveu, reconèixer-les. Sánchez reivindica a través d'aquest llibre, reflexiu i intens de 185 pàgines, un feminisme per totes, un feminisme de germanes i terra. Més informació a: Blog María Sánchez Entrevista a María Sánchez Recomanat per Esther Benito. Biblioteca de Viladecans
-
Mujeres invisibles para la medicina
La metgessa especialitzada en endocrinologia Carme Valls és l’autora d’aquest, i altres llibres, relacionats amb temes de salut i qualitat de vida. Aquest llibre, en concret, es tracta d’una reedició revisada i actualitzada del llibre Mujeres invisibles (Random House Mondadori, 2006). Si en el pròleg de la primera edició, Victòria Sau qualificava el llibre de divulgatiu però també de denúncia, en el pròleg d’aquesta edició de Capitán Swing, Anna Freixas especifica també que no és tracta d’un llibre victimista. En aquesta última edició ja s’afegeix al títol “per a la medicina” ja que en el llibre es vol mostrar, des del primer moment, la falta d’una medicina adaptada i específica per a dones, contrastada en dones i en el que es vol destacar les diferències que hi ha respecte a la salut dels homes que és la realment estudiada (símptomes, tractaments, etc.), és a dir, la discriminació de la dona a la medicina. Recomanat per Maria Oriola. Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona
-
Dona al punt zero
Una novel·la breu, de caire testimonial, que narra en primera persona tota una vida d'abusos i maltractes. Nawal El Saadawi (1931- 2021), psiquiatra, escriptora, activista social i feminista, va visitar la presó de dones de Qanatir al nord d'El Caire. Allà escoltà el testimoni de Firdaus (Paradís, en àrab), una prostituta sentenciada a morir a la forca per haver assassinat el seu proxeneta. Nascuda en una famíla camperola, Firdaus cerca des de la infantesa comprensió i coneixement. Però no rep ni una cosa ni l'altra. Des de ben petita pateix en mans dels homes. Cada nova relació li ensenya que només són lliures les persones que no volen, no temen i no esperen res. A través de la seva història ens adonem de les profundes contradiccions d'una dona que, malgrat el seu odi a l'home com a col·lectiu que només li ha inflingit dolor i humiliació, s'estima més ser una prostituta que una esposa esclava. Un relat que destaca per la lucidesa i la sensibilitat que té la protagonista per entendre el món que l'envolta. Demostra enteresa i dignitat. Més informació: Mor l'escriptora egípcia i referent feminista Nawal el Saadawi Nawal el Saadawi a les Biblioteques Nawal el Saadawi a la Viquipèdia Entrevista a l'autora a "El País Semanal" Mujer en punto cero Recomanat per Maria Àngels Fernández. Bib. Pare Miquel d'Esplugues. Esplugues de Llobregat.
-
Amazonas con pincel
La crítica d’art Victoria Combalía recupera la trajectòria pictòrica de més de 70 artistes femenines, des del segle XVI fins al segle XXI. Només és un tast perquè n’hi ha tantes... Moltes d’aquestes dones, massa sovint, van ser marginades o oblidades i van haver de lluitar contra circumstàncies molt adverses. Segons Combalía, moltes estaven dedicades a la cura de la casa i la família i duien a terme la seva creativitat dins de l’àmbit domèstic i gairebé d’amagat. D’altres, van quedar a l’ombra de les seves parelles com va ser el cas de Camille Claudell o Dora Maar. N’hi ha que van tenir vides molt tràgiques com la d’Ana Mendieta que als 36 anys va morir en un “estrany” accident. O d’altres com Rachel Ruysch, que malgrat les seves obres es cotitzessin més que el seu coetani Rembrandt, és gairebé una desconeguda pel gran públic. A través de totes elles i moltes altres, descobrirem l’evolució del paper de la dona en la societat al llarg de la història. Més informació: Victòria Combalia a les Biblioteques Recomanat per Albert Ballarin. Bib. Ponent. Sabadell.
-
Encubierta
Amaryllis Fox explica la història dels seus deu anys com a agent clandestina a les operacions encobertes de la CIA. La lectura d'aquesta autobiografia mostra la recompensa que suposa servir al teu país, i el peatge que això comporta, mitjançant un íntim i irresistible retrat d'una dona que literalment madura a l'Agència Central d'Informació nord-americana. L'autora proporciona un apassionant relat del seu entrenament i formació, i inclou les tècniques i mètodes de l'espionatge modern, així com les activitats d'avaluació d'intel·ligència que l'espectador està acostumat a veure únicament en pel·lícules i sèries de televisió. El que resulta veritablement fascinant és la sensació d'anar en una atracció vertiginosa que comporta treballar com a analista, accedir a informació classificada sobre multitud d'amenaces imminents i, finalment, exercir com a agent sense cap tipus de cobertura oficial. El preu d'una dècada treballant encoberta es fa evident quan fracassa el seu segon matrimoni, i l'autora, finalment, decideix abandonar l'agència. Més informació: Amaryllis Fox a les Biblioteques De espía internacional al clan de los Kennedy: la vida real de Amaryllis Fox supera cualquier trama de James Bond Recomanat per Esther Ruiz. Bib. Can Puiggener. Sabadell.
-
El placer
Una invitació al plaer femení de la mà de Maria Hesse. Coneixedora com pocs autors de l'univers de la dona, Maria Hesse ens convida amb la seva delicada sensibilitat a indagar en els cossos de la dona a partir de la seva pròpia experiència i del retrat d'algunes dones, reals o de ficció, sempre han sabut explorar el misteri i el poder de la nostra sexualitat. Des de Lilith o Maria Magdalena a Beyoncé, passant per Safo, Cleopatra, Mata Hari, Caitlin Moran, Marilyn Monroe o la mateixa Daenerys Targaryen, totes elles van afrontar els prejudicis d'una època i van contribuir, cadascuna a la seva manera, a la descoberta i la difusió de la sexualitat femenina, il·luminant el camí cap al plaer sexual en les seves múltiples formes i variants.
-
Sufragio femenino: breve historia de un gran movimiento
«Deixeu que les dones siguin el que Déu va voler, una bona companya per a l'home, però amb deures i vocacions totalment diferents». Aquestes paraules les va pronunciar el 1870 la reina Victòria d'Anglaterra. La dona que va governar la Gran Bretanya des dels 18 anys, entre 1837 i 1901, rebutjava el vot femení: «Si les dones es <despullessin> de si mateixes en reclamar igualtat amb els homes -deia-, es convertirien en els éssers més odiosos, pagans i repugnants, i segurament moririen sense protecció masculina». A la fi de segle XIX i principis al XX, Gran Bretanya va assistir a la dura batalla de les dones perquè es reconegués el seu dret a votar. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
...Y nosotras, ¿dónde estábamos?
Una novel·la gràfica divertida i amarga, surreal i molt lúcida, sobre l'ocultació de la dona en la història. Vivim un moment difícil, sobretot si heu nascut dona. Lucrezia es lamenta, se sent penalitzada per haver de viure aquesta situació. Mai hi ha hagut una època en què les dones hagin estat millor? Un il·luminadora desfilada de avantpassades que expliquen a Lucrezia les seves vides sembla donar una resposta reconfortant: la història ha estat feta i escrita per homes. Les dones, fins fa un parell de segles, estaven recloses a casa i no tenien manera que s'escoltés la seva veu. Víctimes de prejudicis que encara segueixen estant presents en les relacions, difícils, entre elles i els homes. Aquest llibre, fruit d'un ajustat treball d'investigació, reflecteix amb to amè i divertit aquesta part de la història que, massa sovint, ha estat silenciada. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
50 conceptos sobre el feminismo
És possible que entengui els conceptes bàsics del feminisme, però... ho sap tot sobre el moviment? Coneix el veritable significat de termes com 'patriarcat', 'cultura de la violació' i 'interseccionalitat'? I quina és la diferència entre feminisme i donisme? En aquest llibre s'expliquen els orígens d'aquest moviment global, i com es va desenvolupar a través de la història. Cada entrada analitza una faceta diferent del feminisme en una sola pàgina i una imatge. Descobrirà com va sorgir la cultura feminista a partir de les condicions històriques a les quals es van enfrontar les dones de tot el món: des de la falta de drets bàsics fins l'assetjament i la intimidació a internet. S'hi exploren també les idees fonamentals i les activistes que les van donar a conèixer, des de Mary Wollstonecraft fins Chimamanda Ngozi Adichie, i des de les suffragettes fins al #feminisme. Aquest llibre li ofereix la via més ràpida per endinsar-se en aquest tema tan extens, i li permetrà comprendre com han canviat les vides de milions de persones a tot el món gràcies a aquest moviment. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Ahora contamos nosotras: #cuéntalo: una memoria colectiva de la violencia
Per què tres milions de dones participen en només dues setmanes en el relat de la violència que pateixen i han patit? Fins fa res no existia un relat de la violència contra les dones. No per reticència d'elles, sinó per imposició institucional i dels mitjans de comunicació. El moviment #Cuéntalo només evidència aquests silencis, sinó que crea una memòria col·lectiva de les agressions masclistes, narrades en primera persona. Per què no hem conegut aquests testimonis abans? Quins són els mecanismes que l'han impedit? *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Moolaadé
El senegalès Ousmane Sembene era ja octogenari quan va dirigir aquesta pel·lícula, després d’una vida que l’havia portat com a emigrant obrer a França, novel·lista i estudiant de cinema a la antiga Unió Soviètica. Ens trobem, doncs, davant de la mirada de la maduresa cap a un tema encara controvertit al seu país, i de la presa de consciència per tal de definir-se com a defensor d’una postura més justa per les dones. La pel·lícula explica la història de Collé Ardo, una dona que va patir l’ablació quan era petita, que no va deixar que li practiquessin a la seva pròpia filla, i que es troba en la tessitura de donar refugi a quatre nenes que volen fugir d’aquest mateix ritual. La tradició es veurà contraposada a la paraula sagrada moolaadé, és a dir, el dret d’asil ancestral a la persona que fuig. Rodada amb actrius no professionals, la pel·lícula és deutora d’una manera de fer cinema a la que estem poc acostumats. Hi prenen tanta importància els colors com els silencis, la falta de moviments com la contenció de les persones, i els petits gestos que expliquen molt més que llargues línies de diàlegs. En suma, una petita obra mestra que val la pena conèixer. Més informació: Ousmane Sembène a les Biblioteques Moolaadé a la Viquipèdia 'Moolaadé', un alegato africano contra la ablación Recomanat per Jaume Felipe. Bib. Maria Àngels Torrents. Sant Pere de Riudebitlles.
-
Sin reglas : erótica y libertad femenina en la madurez
Sin reglas és un llibre valent perquè s’atreveix a investigar què passa amb el desig femení a una certa edat. Parlar de la sexualitat no és fàcil, especialment quan ens referim a ella en la vellesa. És el resultat d’un estudi fet a partir del testimoni de set-centes vint-i-nou dones, d’edats compreses entre els cinquanta i els vuitanta-tres anys, heterosexuals, bisexuals i lesbianes, que parlen sobre els seus desitjos i avaluen la seva pròpia experiència eròtica. La bona notícia és que més del 50% de les dones majors de cinquanta anys se sent satisfeta de la seva vida sexual i que només un 15% està clarament insatisfeta. És un llibre trencador de tabús que aporta referents orientadors que poden aportar més felicitat a les dones. Cal normalitzar la conversa sobre el tema. Cal fer visible el que encara és invisible. Trencar el silenci, sobre aquest desig sexual no reconegut segueix sent una tasca feminista. Recomanat per la Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras de Premià de Mar.
-
Decidides
Al llibre "Decidides: set dones contra corrent" tenim l'oportunitat de conèixer la vida de set dones, segurament massa desconegudes per la majoria de nosaltres. Ens agradaria posar fi a aquest desconeixement. Us presentem doncs set dones catalanes -de naixement o de d'adopció- que tenen en comú que van viure entre mitjans del segle XIX i principis del segle XX, una època molt interessant on començava un món nou, però una època molt complicada per les dones. Aquestes són: Anaïs Napoleón, Amàlia Domingo, Emília Carles, Clotilde Cerdà, Emília Coranty, Tecla Sala i Enriqueta Sèculi. Qui eren, què van fer? Anaïs Napoleón va ser una pionera de la fotografia. D'origen francès, va crear a Barcelona un autèntic imperi familiar. Fou per damunt de tot una fotògrafa excepcional i empresària d'èxit. Amàlia Domingo, era la única de procedència humil. Fou una coneguda espiritista. Amb l'escriptora Ángeles López de Ayala i l'anarquista Teresa Claramunt van crear el que es considera el primer nucli feminista de l'Estat, la Sociedad Autónoma de Mujeres. Una de les seves activitats més reconegudes fou la posada en marxa d'una casa d'acollida per a dones sense mitjans econòmics. Emília Carles fou empresària d'un gran imperi, els Tolrà de Castellar del Vallès. Cal destacar la seva implicació amb els treballadors, ja que moltes de les demandes que reclamaven els treballadors al tombant del segle ja havien estat concedits als treballadors castellarencs. Clotilde Cerdà, filla il·legítima d'Ildefons Cerdà, l'enginyer que va idear l'Eixample barceloní, va destacar com a concertista d'arpa. Va viatjar per tot el món. Coneguda també amb el pseudònim d'Esmeralda Cervantes. Cal destacar també la seva implicació en l'educació femenina i en la defensa del pacifisme. Emília Coranty, pintora i també lluitadora pels drets de les dones. Va perseguir la professionalització en el camp de les arts decoratives, branca a la qual es dedicaven moltes dones, i a lluitar per acabar amb la divisió entre belles arts -reservades als homes- i les arts aplicades, on s'havien de refugiar les dones. Tecla Sala fou també una altra empresària de renom i molt reconeguda en el camp de l'economia. El recinte fabril Tecla Sala de l'Hospitalet acull la biblioteca central de la ciutat. Fou sempre molt sensible amb el tema de l'educació. I finalment, Enriqueta Sèculi destacà en la seva lluita per la feminització de l'esport. Va demostrar durant tota la seva carrera, primer a Catalunya i després de la guerra civil a Colòmbia el seu posicionament catalanista, d'esquerres i feminista. Doncs fins aquí uns petits apunts de la biografia de cadascuna d'elles. Ens agradaria contribuir i posar el nostra granet de sorra per frenar aquesta invisibilitat de les dones i per conèixer una mica més a aquestes set lluitadores. Més informació: Elisenda Albertí a les Biblioteques Elisenda Albertí a la Viquipèdia Ressenya Recomanat per Glòria Soler. Bib. Central. Terrassa.
-
El Fútbol femenino en 20 toques : la historia contada a través de las vivencias, anécdotas e impresiones de sus protagonistas
El futbol ja fa molt de temps que ha deixat de ser, només, cosa d’homes. Però són poques les vegades que als mitjans de comunicació es parla de les futbolistes. Per això, ara que acabem l’any, des del prestatge virtual d’esports volem fer un modest homenatge a l’esport rei practicat per dones. Perquè elles (nosaltres!) també ofereixen espectacle, també fan gols d’infart, també desperten passions a les grades i també mereixen ser al nostre petit espai de recomanacions. Per això aquest llibre, l’únic que hi ha, a dia d’avui, a la Xarxa de Biblioteques, sobre el futbol femení. Fa més d’un segle que es va disputar, a l’estat espanyol, el primer partit de futbol entre dones. Però el futbol femení continua essent el gran desconegut. El llibre que recomanem dóna a conèixer sorprenents històries: dones que es feien passar per homes o que enganyaven a les seves famílies per poder disfrutar de la seva passió; jugadores que sortien a l’estranger per sentir-se futbolistes o grans campiones que parlen obertament de temes tabús com el masclisme o l’homosexualitat, fent veure que el futbol no hi entén de sexes i que pot arribar a funcionar com a teràpia! Aquesta obra recull molts testimonis en primera persona, dades i fotografies. Amb l’al·licient d’un pròleg deliciós de la periodista Maria Escario. Més informació: Federació Catalana de Futbol UEFA. Together #weplaystrong Recomanat per Marta Puig. Bib Santa Oliva d'Olesa de Montserrat
-
Fun Home: un tragicòmic familiar
Una de les obres més importants d’Alison Bechdel, el seu retrat familiar Fun Home, torna a estar d’actualitat , ja que aquests dies se n’ha estrenat l’adaptació en format musical, a l’Onyric / Teatre Condal de Barcelona. En aquesta autobiografia la protagonista s’endinsa en la relació dels seus pares amb els seus tres fills, en un ambient peculiar: una casa funerària. La Fun Home (anomenada així per la paraula “funeral” o “diversió” en anglès) recull a aquesta família que amaga un secret: la presumpta homosexualitat del patriarca que es revela quan la filla descobreix la seva pròpia orientació sexual. A partir d’aleshores la filla comença a descobrir fets de la seva infantesa, de la vida dels seus progenitors i de la mort del seu pare que la marcaran de per vida i no li permetran conviure amb la seva pròpia homosexualitat com li agradaria. Fun Home és un còmic que conté referències a desenes d’obres literàries clàssiques, on tots els personatges estan magistralment construïts, ja que en el fons l’autor ens parla d’allò que més coneix: la seva pròpia vida. Altres obres destacades de l’autora: Unas bollos de cuidado ¿Eres mi madre? Recomanat per Daniel Rio Romo. Biblioteca Central d'Igualada.
-
Tea Rooms
Tea room ens retrata l’entorn social d’un grup de treballadores d’un distingit saló de te al Madrid dels anys 30. Amb unes condicions de treball lamentables, amb jornades de treball llarguíssimes i sous miserables, aquest grup heterogeni de dones, amb realitats molt diferents entre elles, comparteixen el silenci imposat del pare, el marit, del cap. Luisa Carnés, escriptora invisibilitzada de la Generació del 27, va trencar les estructures narratives establertes per fer una denúncia de la realitat social de les dones espanyoles de principis del segle XX a partir de la seva pròpia experiència com a cambrera. L’obra va tenir un gran èxit de crítica i públic. Però la seva carrera literària va quedar suspesa a causa de la Guerra Civil Espanyola, l'any 1936. Es va veure obligada a exiliar-se a Mèxic on va morir prematurament. Més informació: Luisa Carnés a les Biblioteques Luisa Carnés a la Viquipèdia Luisa Carnés, la escritora que no salía en la fotografía de la Generación del 27 Recomanat per Cristina Valls. Bib. Antoni Comas. Mataró.
-
Feliçment, jo sóc una dona
Aquesta novel·la no es pot dir que sigui una novetat (primera edició 1969), ara bé, encara és vigent en cert sentit, ja que parla de les dificultats de la dona per alliberar-se d’estereotips i de desigualtats que es mantenen en la nostra societat actual. Els coneixedors tant de l’obra, com de la persona, de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 3 d'agost de 1918 - 2 d'octubre de 1991) ja saben que bona part de la vida política, cultural i creativa de l’autora es centrava en la situació de la societat catalana i , especialment, en el paperque hi tenia la dona. Parlem, doncs, d’un dels referents feministes d’aquest país. En aquesta novel·la, però, Capmany es reinventa i, de fet, reinventa la novel·la d’aquest gènere tal com s’havia escrit fins aleshores, barrejant-hi diversos gèneres literaris. En les pàgines d’aquest text trobem per exemple una falsa biografia; la de la protagonista, Carola Milà, en el paper d’anti-heroïna, gairebé com si fos una d’aquelles novel·les picaresques de vivències on el protagonista utilitza l’enginy per obrir-se pas fins el seu objectiu final, en aquest cas esdevenir una dona lliure i feliç. Més informació: Maria Aurèlia Capmany a les Biblioteques Maria Aurèlia Capmany al Prestatge de novel·la Maria Aurèlia Capmany, dona de teatre Maria Aurèlia Capmany a la Viquipèdia Maria Aurèlia Capmany a escriptors.cat Entrevista a l'espai Personatges de TVE Descarrega't la novel·la a eBiblio: Català Recomanat per Bib. Josep Mateu i Miró. Castellbisbal.
-
La Senda de las brujas
La Bruixa Escarlata és els pseudònim utilitzat per la superheroïna Wanda Maximoff, coneguda per ser la filla del mutant Magneto i per formar part del grup dels Venjadors. Els seus poders són una barreja entre màgia i el gen mutant, podent canviar les lleis de la física alterant la probabilitat. “La Senda de las Brujas” és el primer volum de la col·lecció “100% Marvel” editada a Espanya per Panini Comics. Wanda Maximoff rep una sèrie individual de la mà del guionista James Robinson, responsable també de sèries com Societat de la Justícia d'Amèrica o Starman. Cada episodi està realitzat per un dibuixant diferent, experimentació narrativa amb diferents estils i visions de la mà Vanesa del Rey, Marco Rudy, Steve Dillon o Javier Pulido entre d’altres. Després de “Dinastia de M” i de la seva complicada relació amb la Visió, Wanda busca la redempció. Robinson es centrarà en l’essència més màgica del personatge, amb l’ull posat a les tradicions màgiques de la cultura popular europea. La màgia intenta ser destruïda i la Bruixa Escarlata intentarà evitar-ho, investigant i derrotant obstacles d’arreu del món. Wanda Maximoff és una dona valenta que accepta el seu passat i intenta millorar el futur que l’espera, conscient de les seves debilitats i enfrontada als seus fantasmes personals. Un còmic alternatiu i amb un to irònic, que ens permetrà redescobrir a l’autèntica Bruixa Escarlata. Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.
-
La Mujer Maravilla
La història narra l’origen d’Isla Paraíso o també anomenada Themyscira, una illa secreta habitada per mitològiques dones guerreres conegudes com les Amazones. Aquestes viuen en pau refugiades a l’illa però sota l’amenaça del déu de la guerra Ares. La princesa amazona Diana abandonarà la seva llar per sortir a “la terra dels homes” després de l’arribada a l’illa del coronel Steve Trevor en plena Segona Guerra Mundial. Així, descobrirem l’origen de Wonder Woman i les seves primeres actuacions heroiques del personatge en el nostre món. L’any 1987 el dibuixant novaiorquès George Pérez fou l’encarregat d’actualitzar el personatge de Wonder Woman després de “Crisis en Tierras infinites”. Pérez reinventà a la famosa heroïna en una nova etapa acompanyat dels guionistes Greg Potter i Len Wein, reordenant el que funcionava del personatge i aportant una visió particular sobre l’entorn mitològic de les amazones d’una manera eficaç i convicent. L’editorial ECC, l’actual propietària de la llicencia de DC a Espanya, ha publicat el primer volum que recopila els números de l’1 al 14 de la sèrie original. Un clàssic atemporal de lectura imprescindible per a qualsevol fan del còmic de superherois. Per a més informació: Wonder Woman a les biblioteques Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.
-
De chica a chica
Un llibre per a nenes d'entre 8 i 12 anys i també per a pares i mares als qui els calgui una mica de suport per xerrar amb les seves filles sobre aquest tema. Ideal per desdramatitzar els nombrosos canvis de la preadolescència i de l'adolescència. És un text accessible i positiu de lectura molt fàcil, amb informació experta de professionals de la salut i també amb vivències i consells de noies més grans que «ja han passat per això i han fet el mateix». Amb fantàstiques il·lustracions d’Alli Arnold Alguns dels continguts que hi trobareu: - La compra del sostenidor adequat - La primera regla - L'elecció d'ulleres i aparell d'ortodòncia - L'olor corporal i la depilació - La cura de la pell (i el tractament dels grans!) - El desenvolupament d'hàbits saludables Adolescents al catàleg Aladí Més informació Quadern Tinc un adolescent a casa (Material educatiu) Salut Pública. Diputació de Barcelona Actuacions preventives a l’adolescència. Guia per a l’atenció primària de la salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya Programa salut i escola. Canal Salut. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya Recomanat per Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer
-
Feminismo para principiantes
El llibre de Varela arrenca dient-nos “El feminismo es un impedimento [...] Basta con mencionarlo. Cual palabra mágica, nuestros interlocutores tuercen el gesto, muestran desagrado [...]. El feminismo cuestiona el orden establecido. Y el orden establecido está muy bien establecido para quienes lo establecieron, es decir, para quienes se benefician de él.” El llibre comença amb un viatge tres segles enrere per la història del feminisme i ens explica de manera amena i atrapant, com van ser les primeres sufragistes i les diferents manifestacions arreu del món. La mirada de l'autora s'atura a analitzar l'activitat feminista de l'Estat espanyol des d'abans de la dictadura franquista fins l'arribada de la democràcia, abordant temes com el vot femení - recordem que aquest dret no va arribar fins l'any 1931-, la violència masclista, l'avortament, etc. El tercer tema central que aborda és el del "poder masclista" i com l'economia neoliberal se n'ha aprofitat del treball de cures de les dobes i en la seva responsabilitat en la criança, i com això ha creat una desigualtat social i econòmica. En aquest mateix context, capitalista-patriarcal, és on també es produeixen totes les formes de violència i mercantilització en el cos de les dones, infants, homosexuals i transsexual. Tanmateix, aquest llibre no solament ens aporta estudis i teories feministes, sinó que també ens aporta sensibilitat, emoció, esperança i el compromís que el feminisme treballa dia a dia per a un món millor i més just per a tothom, independent del sexe en què hagis nascut. La Biblioteca de Sant Ildefons de Cornellà està ubicada al barri que li dóna nom, exemple de lluita social i veïnal dels anys seixanta i setanta. Per aquest motiu, disposa d’un fons especialitzat en moviments socials on podreu trobar documents com el que us recomanem. Més informació: Nuria Varela a les Biblioteques Pàgina web oficial Guia sobre el fons especialitzat en moviments socials Recomanat per Núria Sorribes. Bib. Sant Ildefons. Cornellà de Llobregat.
-
La Vostra Anita
Normalment les adaptacions cinematogràfiques d’una novel·la es fan després de la publicació de l’obra en paper. No és el cas de “La vostra Anita”, una novel·la de Lluís Anton Baulenas que va sortir a la llum quinze anys després d’haver passat a la gran pantalla. En aquest cas, el director Ventura Pons en va fer una adaptació per al cinema (2001) sota el títol “Anita no perd el tren”. Aquesta va ser la primera novel·la de Baulenas portada a la pantalla per Ventura Pons, més tard dues més passarien per les mans d’aquest director Amor d’idiota (2004) i Àrea de servei (2009). Aquest lligam amb el cinema queda patent en “La vostra Anita”, ja que Baulenas fa referències continues a aquest gènere. Segons l’autor “aquest és un homenatge càlid i sentimental al setè art com a escola de vida”. La trama té com a protagonista l’Anita, una dona propera a la cinquantena, que s’ha d’afrontar a l’atur després d’haver treballat més de 30 anys venen entrades en un cinema de barri. El propietari li dóna vacances pagades perquè s’agafi uns dies lliures mentre es fan obres a l’edifici. El que no sap l’Anita és que allò serà un viatge sense retorn, perquè passat un mes, s’assabenta que el cinema s’ha venut i que els nous propietaris no comptaran amb ella perquè no té el perfil adequat per a la nova multisala. L’Anita se sent enganyada i menyspreada, com un drap brut. Tot i que la seva amiga Natàlia li dóna suport emocional i li fa propostes per reordenar la seva vida, l’Anita necessita uns dies per asserenar-se i assumir el xoc de la situació. Un dia passant pel carrer del seu antic lloc de treball, va veure que havien enderrocat el cinema. A partir de llavors, seguirà cada dia l’evolució de les obres. L’atzar la portarà a conèixer l’Antoni amb qui mantindrà una relació amorosa, apassionada i plena de sexe, tot i saber que està casat. Ella accepta aquesta situació amb resignació, sabia que allò no tenia futur, però, mentre, era la injecció d’il·lusió que li faltava per continuar. L’Anita deia ”Encara que no sigui un amant decent, m’haurà de servir fins que trobi alguna cosa millor”. Lluís Anton Baulenas, a través del personatge de l’Anita, fa referències constants als desenganyis de la vida “...la vida que em quedava seria una repetició del passat”. Però, al mateix temps, ens mostra moments d’esperança, tot això amanit amb escenes un tant peculiars i amb una certa ironia. És una mostra de com sobreviure davant l’adversitat aprofitant les segones oportunitats, sense grans expectatives, simplement vivint el moment. Més informació: Lluís-Anton Baulenas a les Biblioteques Jesús M Tibau llegeix La vostra Anita, de Lluís Anton Baulenas Lluís-Anton Baulenas i l'ofici d'escriure Lluís Anton Baulenas. Biografia Recomanat per Maria Suriol. Bib. Santa Margarida i els Monjos
-
A punt d'estrena
"A punt d'estrena" és la darrera novel.la publicada per M. Carme Roca. Ens endinsa en un món de llums i ombres, amb un rerefons històric que ens situa a camí entre Barcelona i Manresa els anys cinquanta. La protagonista és l' Eulàlia Rovira, una nena malaltissa que té un somni : vol arribar a ser maniquí. Professionalment, la vida li somriu i el seu somni cada vegada és més abastable. Però la seva vida personal és un enfilall de despropòsits, la convivència amb el seu marit és una pura farsa, i cada vegada es veu més atrapada pel seu caràcter dominant i manipulador. D'altra banda, la seva elegància natural l'ajuda a apropar-se als dissenyadors d'alta costura més influents del moment i se li obren unes portes que mai no hauria somniat. L'autora del llibre, Maria Carme Roca és una reconeguda escriptora, historiadora i filòloga. Ha publicat una cinquantena de llibres, tant per a públic infantil i juvenil com adult. La seva passió per la història es veu reflectida en les seves novel·les. Més informació: M. Carme Roca a les Biblioteques M. Carme Roca a la Viquipèdia Pàgina web de l'autora Recomanat per Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet.
-
La Corredora
Córrer quan no és un esport sinó una forma de vida. Córrer en una època en la que era inusual que les dones es dediquessin professionalment a fer-ho, ni tan sols com a afició. Córrer tant que la vida arriba als 104 anys, quan tothom a qui has estimat és mort. Així és com comença la novel•la que relata les vivències vitals d'Aganetha Smart, canadenca, primera dona medalla d'Or als Jocs Olímpics a Amsterdam al 1928. La forma en la que es desenvolupa la història és una narració en primera persona de la manera en la que imagino que ho fa una persona que està en la darrera etapa de la vida: salta d'un record infantesa a un de la seva maduresa i ho fa d'una forma natural, agradable i fàcil. És una narració molt fluïda des del inici, els personatges es fan molt reals i propers de tal manera que dona la sensació veure-ho com si fos una pel·lícula, i tot això és degut al la brillant elaboració del ritme i cadència de cada paraula de la novel•la. Recomanem aquesta novel·la per moltes raons, però ho hem reduït a tres: fa un reconeixement a la primera dona que va guanyar una medalla d'Or a uns Jocs Olímpics, encara que en realitat, la guanyadora no va ser de nacionalitat canadenca, això va ser una llicència que es va permetre la autora; en segon lloc la recomanem a qualsevol persona que tingui com a afició córrer, encara que també agradarà a qui no li agradi gens; i finalment, la recomanem per conèixer a Carrie Snyder, una escriptora que és molt interessant, és el seu primer llibre traduït al català i castellà, encara que dos llibres més editats en anglès )Hair Hat i The Juliet Stories. Més informació: Carrie Snyder a les Biblioteques Blog de l'autora Vídeo entrevista on ella mateixa parla del seu llibre (en anglès amb possibilitat de subtítols en anglès) Recomanat per Coral Prieto. Bib. Santa Eulàlia. L'Hospitalet de Llobregat.
-
La Casa azul
"La casa azul" és una biografia subjectiva i gairebé podríem dir que onírica de Chavela Vargas i Frida Kahlo, dues dones, dues artistes i dues personalitats úniques. El còmic comença amb un jove espanyol que arriba a Mèxic per investigar sobre la vida de Frida Kahlo. Com que es troba el museu dedicat a la pintora tancat, entra en un bar i allà coneix a Chavela, recolzada a la barra. Mentre conversen, ella comença a narrar la seva història en comú amb Kahlo i amb el seu company, Diego Rivera. Chavela explica la seva experiència personal, en el seu relat les contradiccions són certificat de veracitat enlloc de falsedat. En la memòria, vuit dies poden ser diversos anys. El mite i el conte són més reals que el llibre d'història perquè sorgeixen de l'interior de la persona. Així, els fets històrics que sorgeixin en el relat com, per exemple, l'assassinat de Trotsky, es barregen en el temps. L'autor del còmic Tyto Alba té un bon grapat de novel·les gràfiques, com el còmic "Dos espíritus" i també ha treballat com a coguionista de l'excel·lent "San Cristo" i dibuixant d'una altra gran obra "El hijo". Més informació: Tyto Alba a les Biblioteques Recomanat per Ana García Ramiro. Bib. Canyadó i Casagemes - Joan Argenté. Badalona.
-
El somriure de les dones
Vaig triar aquesta lectura per l'estiu pel títol del llibre, és el que em va cridar primer l'atenció. Al llegir la contraportada em va acabar de convèncer que seria una bona lectura i no m'ha decebut. L'autor Nicolas Barreau és un jove francès amant de Paris. Quasi bé totes les seves obres estan ambientades a Paris i la majoria de les seves novel·les apareix la paraula «dona» al títol, un detall a destacar. "El somriure de les dones" té com a protagonista una dona, Aurélie, que és troba en hores baixes degut a una mala experiència amb la seva darrera parella i la recent mort del seu pare, que la deixa propietària del restaurant Le temps des cérises. Després de dies de soledat i tristor, tot passejant per París, entra en una llibreria en la qual hi ha un llibre que li crida l'atenció. El que ella no sap és que aquest llibre parla d'ella i del seu restaurant: s'hi explica tota la seva vida. El llibre està escrit a dues veus: la història de la propietària d'un petit restaurant de Paris i la d'un escriptor que ha escrit una novel·la que sembla talment que parli d'ella, aquesta lectura li canvia la vida. Cada capítol l'explica un dels dos personatges, de manera alterna, és força trepidant perquè tot el que s'explica succeeix en unes poques setmanes. No és un llibre de misteri, però sí que hi ha certa pressa per part del lector per saber com serà el desenllaç final. És una història d'amor molt bonica, que et fa viatjar pels carrers de la capital francesa mentre t'il·lusiones amb la història, i és un llibre que manté la tensió durant tot el relat mentre esperes saber si l'Aurélie podrà o no trobar-se amb el seu l'escriptor. Aquesta obra no us deixarà indiferents. Combina magistralment els tòpics sobre la vida parisenca amb la intriga i el misteri de la trama narrativa. Us agradarà! Més informació: Nicolas Barreau a les Biblioteques Recomanat per Bib. Pilarin Bayés. Santa Coloma de Cervelló.
-
Cuando ellas tocaron el cielo
La història de les campiones del món de futbol femení explicada per Silvia Barba, periodista esportiva. El llarg camí que han hagut de recórrer les 23 futbolistes fins arribar a guanyar el mundial l’any 2023. Un llibre ple de records, fotografies, anècdotes i entrevistes de tota l’evolució del mundial, partit per partit. Un llibre per recordar-nos que el futbol és solidaritat, esforç i treball en equip. Un llibre per als amants del futbol, per llegir als petits i petites futbolistes, per als qui somnien en aconseguir el seu somni. Per emocionar-nos davant les 23 dones que van tocar el cel el 20 d’agost del 2023. *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Per què les dones salvaran el planeta
L’empoderament de les dones podria arribar a salvar el planeta! Aquest recull de Vint-i-quatre articles d’autores d’arreu del món, que són veus destacades i activistes d’aquest moviment a nivell internacional, ens parla de l’ecofeminisme, una corrent que interrelaciona feminisme i ecologisme i que sorgeix com a moviment necessari per a unir forces en ambdues lluites per arribar a la justícia social. Aquestes dones lideren els moviments per preservar el medi ambient, per tancar indústries contaminants, per la justícia energètica, per la justícia social, per un treball digne, per reduir la bretxa salarial, per la igualtat d’oportunitats..., una llarga llista de de lluites que estan profundament relacionades amb la lluita feminista. Es reflexiona, mitjançant casos específics, s’analitzen les formes en què les dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic, com es poden apoderar per aportar solucions i com arriben a la conclusió que l’equitat de gènere és una premissa indispensable per fer un món sostenible, més segur i just. El llibre és la traducció feta per Josefina Caball del llibre Why women will save the planet, del qual s’han suprimit quatre articles, i se n’hi ha afegit un, l’últim, de Yayo Herrero. El 8 de març celebrem el Dia Internacional de les dones. Recomanat per Núria Paule. Biblioteca del Casino de Manresa
-
Las Herederas de la Singer
Des que l’any 2019 Ana Lena Rivera (Oviedo,1972) va saltar al panorama editorial amb “Lo que callan los muertos” -guardonada amb el XXIX Premi Torrente Ballester de Novel·la- l’autora canvia el món detectivesc i de les finances per un relat de dones en primera persona. “Las Herederas de la Singer” (2022) conté un llenguatge clar i una trama captivadora que manté al lector enganxat a les pàgines del llibre. Es tracta d’un llibre amb personatges amb els quals és fàcil empatitzar i ple de moments emocionants. És la història de quatre generacions de dones i un secret que persegueix a la família. Dones en majúscula, dones amb caràcter, dones amb unes complicades circumstàncies vitals. Unes vides que no deixaran a ningú indiferent. Si us interessa la història del segle XX, aquesta novel·la us agradarà. Si valoreu els relats quotidians en femení, aquesta novel·la us atraparà. Si la solidaritat i el respecte toquen la vostra sensibilitat, de ben segur que en gaudireu. Més informació: Ana Lena Rivera a les Biblioteques Ana Lena Rivera a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Bib. de Ponent. Sabadell.
-
Dones de la muntanya
Aquesta novel·la gràfica narra les vivències d’un grup de dones que viuen al Pallars Sobirà amb una mirada de gènere. Es tracta del diari de la científica social-natural i activista ecofeminista, Federica Ravera, que va recórrer les valls del Pirineu per conèixer la ruralitat d’alta muntanya. S’hi va instal·lar a viure per estar més en contacte amb la gent d’allà. Els personatges són de ficció, encara que es basa en fets reals, en diàlegs que en alguns casos són fidels i en d’altres, adaptats. Els dibuixos de la Martina Manyà donen vida al ventall de veus múltiples i diferents: ramaderes, pastores, formatgeres i artesanes de la llana, de famílies de la zona o de nouvingudes, de joves i no tan joves, amb estudis relacionats amb l’agricultura o no. Aquestes dones que han de defensar el seu treball dia a dia i també s’han de defensar de les discriminacions i els sexismes i les dinàmiques de poder que encara perduren actualment. “La gent se sorprèn perquè porto una granota, i encara em diuen : “I tu portes lo tractor” Jo crec que és molt més difícil portar el bestiar, però és la icona: Lo tractor no és femení i la granota, tampoc!” Capítol, Primavera La història està dividida en quatre capítols que corresponen a les quatre estacions: hivern, primavera, estiu i tardor durant les quals es duen a terme diferents tasques, activitats pageses, segons el temps que fa. L’Àgata és la protagonista d’aquesta narració, és la científica que va a la muntanya a parlar amb la dona rural, la que visibilitza fins on arriba el sistema econòmic fet i dirigit per homes, on sembla que la dona que es dedica a la pagesia sigui un fet extraordinari. Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà
-
La Dona efervescent
"La dona efervescent" és el cinquè llibre escrit per la Mar Bosch Oliveras després de guanyar l'any 2013 amb "Bedlam, darrere les hores càlides" el Premi Just M. Casero de novel·la curta. L'any 2017 guanya el Premi Setè Cel amb la seva segona novel·la "Les generacions espontànies" i amb "La dona efervescent" l'any 2020 guanya el 10è Premi L'Illa de llibres, esdevenint una de les autores de capçalera de la literatura catalana actual. Mar Bosch Oliveres és llicenciada en Filosofia i s'ha especialitzat en Periodisme Cultural. "La dona efervescent" és el relat de les vicissituds que li succeeixen a l'Eva Botet des del moment que pareix els seus bessons, el mateix dia que escull la seva sogra per morir-se i quan la vida de l'Eva es comença a capgirar: la sogra morta, el sogre desapareix i el marit comença a treballar massa per acabar desapareixent també. L'única que no l'abandona és l'esperit de la sogra que s'instal·la, com una okupa, dins del cap de l'Eva amb l'objectiu d'adoctrinar a la seva jove fins que esdevingui una bona mare, sempre d'acord amb el neuròtic, estrambòtic, maniàtic i dominant criteri de la sogra. "La dona efervescent" és una novel·la sorprenent, còmica, àcida i inclús càustica, escrita en tercera persona amb un estil àgil i directe ens enganxa des de la primera línia. Acompanyem a l'Eva Botet amb una sensació ambivalent, fruit de la perplexitat que ens provoquen que les estrafolàries i estrambòtiques situacions viscudes per la protagonista ens diverteixin al mateix temps que copsem el rerefons amarg que l'autora ens mostra per parlar de la realitat dura i difícil de la maternitat per a les dones, que capgira les nostres vides per sempre més com si fóssim un mitjó i ens dilueix fins a fer-nos desaparèixer com a dones. Aquesta novel·la és la història més original, còmica i increïble de com prendre consciència de tot el que la maternitat comporta i com la protagonista aconsegueix superar els caòtics i hilarants obstacles de la seva vida per empoderar-se i trobar-se com a dona i com a mare. Més informació: Mar Bosch a les Biblioteques Mar Bosch a la Viquipèdia Blog Recomanat per Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt.
-
Freedom highway
Rhiannon Giddens va irrompre en l’escena musical com a component dels Carolina chocolate drops, on compartia la devoció per la música folk amb els seus companys. Gràcies al seu talent també ha format part de projectes amb altres músics de rock i música clàssica. Ha escrit i gravat bandes sonores, ha aparegut com a actriu a la sèrie Nashville i fins i tot ha escrit un conte (Build a house), acompanyat de la seva corresponent cançó. Durant aquests anys, ha aconseguit guanyar de dos Grammys, tot i que ha estat nominada fins a vuit vegades. La seva música combina elements de la tradició musical afroamericana (folk, blues, country...) amb ritmes i sonoritats més contemporanis. Banjo, violí o trompetes amb sordina conviuen amb guitarres elèctriques i fins i tot fragments de rap. Però, sobretot, destaca la seva poderosa veu. Les seves cançons s’inspiren no només en sons d’altres temps, sinó també en històries d’altres temps. Sovint inspirades en la història nord-americana del segle XIX, la guerra civil nord-americana o l’esclavitud (que no va ser abolida als Estats Units fins l’any 1865, fa poc més de 150 anys), i el patiment i les injustícies que va generar. Són cançons dramàtiques, punyents, reivindicatives, que parlen de resiliència i llibertat. Freedom highway és el seu primer disc en solitari amb composicions pròpies, en col·laboració amb Dirk Powell, un multiinstrumentista que també va treballar amb Joan Baez. Conté moltes grans cançons: Hey bébé, We could fly, inspirada en un conte tradicional africà, o la cançó que finalment va donar títol a l’àlbum. Un cover dels anys 60 interpretat originalment per les Staple singers, escrita en un context de lluita contra la discriminació, per la igualtat de drets i la justícia social. Més informació: Rhiannon Giddens a les biblioteques Rhiannon Giddens a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Adrià Fernández. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca.
-
Jota de morir
Màgia i feminitat, paisatge, imaginari popular. Són paraules que defineixen perfectament el treball de Marala, un trio de dones integrat per Selma Bruna, Sandra Monfort i Clara Fiol, músics i compositores que, com elles diuen als concerts “semblem un acudit”, ja que es troben una catalana, una valenciana i una mallorquina per fer música a partir de les seves excel·lents veus posades al servei de la música popular i d’arrel amb uns arranjaments innovadors que exploren els límits de les polifonies vocals, amb acompanyament de guitarres i percussions tradicionals. Per commemorar el 8 de març, 8M Dia Internacional de les Dones, i celebrar que projectes femenins i feministes potents i de qualitat, com Marala, siguin cada vegada més presents en el món de la música i en la nostra societat. Més informació: Marala a les Biblioteques Marala a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Joan Alsina. Bib. Gironella.
-
De Doorn
Heu escoltat mai una banda de post metal? Amenra encaixa a la perfecció amb aquest estil dels anys 1990: quan ja s’havien manifestat i esgotat totes les formes del heavy metal apareixen els gèneres que van més enllà de les convencions pròpies. Una música que es deixa tota les vèrtebres i tota la pell en mudar les composicions en textures gairebé experiencials amb un èmfasi en l’emoció i l'atmosfera. Amenra se submergeix de ple en aquesta descripció. És metal d’avantguarda, és un depassar ferotge de l’underground conegut: sons expansius, ritmes pesats, obscuritat i introspecció. La seva escolta captivadora és com endinsar-se a un abisme i sentir tota la carn i la pols que som. Tots els àlbums del grup belga s’anomenen ‘Mass’ (Misses), numerats de l’I al VII, excepte el que ens ocupa ‘De Doorn’ (L’espina) del 2021, que abandona aquesta tradició per oferir-nos un disc de cinc temes cantats en un rigorós neerlandès, amb una baixada de velocitat i una voracitat lumínica. Una espiral concèntrica infinita evocadora i invocadora dels nou cercles flamejants de Dante, agonia extàtica, redempció superba, alliberació en el crit de la darrera escala al paradís, calma i superació salvífica. Us deixem un directe impecable per a aquells intrèpids i intrèpides que gosin obrir les portes de l’avern, de la carícia fosca, de la tendresa infausta. Més informació: Amenra a les Biblioteques Amenra a la Viquipèdia Pàgina web oficial Recomanat per Amaya Lomba. Bib. Central. Cerdanyola.
-
El Acontecimiento
Una encara universitària Annie Ernaux es troba indefensa a la França dels anys 60, que condemna la seva voluntat d’interrompre un embaràs no desitjat. No només l’abandona la societat sinó que també li dona l’esquena qui era la seva parella, i mentrestant l’angoixa i la desesperança s’apoderen de la jove francesa. En aquestes condicions la protagonista emprèn un complicat camí on trobarà altres dones que han estat a la seva mateixa situació, s’enfrontarà a la clandestinitat dels avortaments i es veurà obligada a posar la seva vida en constant perill. Aquesta novel·la és Annie Ernaux en plena forma: una prosa clara i incisiva amb pinzellades autobiogràfiques que estremeix al lector. No busca emocionar però el tema que tracta inevitablement genera fortes reaccions, i com ella mateixa diu: «Es posible que un relato como este provoque irritación o repulsión, o que sea tachado de mal gusto. El hecho de haber vivido algo, sea lo que sea, otorga el derecho imprescriptible de escribir sobre ello. No existe una verdad inferior.» Més informació: Annie Ernaux a les Biblioteques Annie Ernaux a la Viquipèdia Annie Ernaux, la escritora que convirtió su vida y su cuerpo en un arma política Recomanat per Lara Fernández. Bib. de Ponent. Sabadell.
-
Tea Rooms
A mig camí entre la ficció i la crònica periodística, Tea Rooms fa una radiografia quotidiana de les relacions de les treballadores d’una pastisseria del centre de Madrid dels anys trenta, poc abans que esclatés la Guerra Civil. A través de les protagonistes, l'autora narra com és la realitat laboral i social de l’època al mateix temps que reflecteix els esdeveniments polítics del moment. Les treballadores de la cafeteria, que suporten sous indignes, jornades eternes, abusos dels caps i una falta assumida d'expectatives, lluiten diàriament per tirar endavant malgrat les adversitats. "Deu hores de treball, esgotament, tres pessetes", resumeix una de les protagonistes. Amb un estil delicat, però contundent, Carnés aprofita la trama per descobrir els secrets de les vides de les cambreres i així reflexionar sobre qüestions de fons com la desigualtat de les dones, la necessitat d'emancipar-se, l’avortament il·legal, la prostitució, entre altres temes que van suportar les generacions prèvies a la guerra. Luisa Carnés va pertànyer al grup d'escriptores de Las Sinsombrero de la Generació del 27 i va ser patir l'exili i la desmemoria. Més informació: Luisa Carnés a les Biblioteques Luisa Carnés a la Viquipèdia Recomanat per Esther Benito. Bib. Viladecans.
-
Pussypedia
L’escriptora i investigadora Zoe Mendelson (Chicago, 1990) és l’autora de Pussypedia, l’enciclopèdia del pussy. L’autora proposa una nova definició per a la paraula pussy que vagi molt més enllà de només vagina. Perquè si a tot li diem vagina, estem de fet ignorant moltes altres parts del cos, com el clítoris, la uretra, els ovaris o la vulva, per exemple. Per aquest motiu, Mendelson proposa una nova definició més inclusiva tant pel que fa al gènere com també pel que fa al propi cos. Pussypedia, una enciclopèdia il·lustrada per l’artista visual María Conejo, que pretén trencar tòpics. Més informació: Zoe Mendelson a les Biblioteques Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Bib. Vilanova i la Geltrú.
-
Dones de futbol
Finalment i després de moltes dècades, la professionalització del futbol femení comença a ser una realitat. Un fet que no s'ha forjat de la nit al dia i que la Natàlia Arroyo, exfutbolista, periodista i entrenadora de futbol catalana, ens explica molt bé en aquest "Dones i futbol". Amb un recorregut ampli que repassa jugadores, seleccions i equips que han brillat al llarg de la història de l'esport rei, parla del moment actual i dibuixa com serà d'ara endavant el futbol femení, cada cop més mediàtic.
-
Elles competeixen
L'argument de la història del món de l'esport pot fer un gir inesperat! Homes que treballen, que s'esforcen, que pateixen, que perseveren, que somien i que guanyen... però que no estan sols i que comparteixen, ara ja sí, l'experiència de la vida esportiva amb centenars de dones que treballen, s'esforcen, pateixen, perseveren, somien i guanyen! I que ho fan desafiant un món d'homes a qui encara costa donar pas a les esportistes que també ens representen. Aliona Bolsova, Laia Sanz, Roser Tarragó, Núria Picas, Mireia Vicente, Anna Quintana, Laia Palau, Olga Viza i Inma Puig són algunes de la vintena de testimonis que expliquen a cor obert les seves trajectòries, dificultats i aprenentatges, en el món virolat i complex de l’esport femení. Recomanat per Marta Puig Calafell de la Biblioteca Santa Oliva d'Olesa de Montserrat
-
La cena con la reina
Us imagineu que la reina d’Anglaterra us convidi a un banquet al palau de Buckingham? Difícil de creure, oi? Doncs això és el que li succeeix a la Nina, i el que era un dinar normal en família es converteix en l’inici d’un insòlita aventura. El banquet reial consta de plats exquisits i elaboracions sofisticades que no satisfan en absolut el paladar de la nena. Quan demana al cambrer un plat d’espaguetis amb ketchup, i els degusta amb els dits, sense complexes i amb fruïció, tots els convidats, inclosa la reina, queden horroritzats. I quan per ordre de la monarca, tots es disposen a imitar-la i a menjar amb autèntic plaer, el sopar encotillat es converteix en una autèntica festa per als sentits i el paladar. Perquè el menjar menjat amb fal·lera, és mil vegades més bo! La cena con la reina és un còmic on realitat i fantasia es barregen amb naturalitat, de la situació més quotidiana a la més increïble i inversemblant. Una reflexió sobre els modals a taula, el plaer de menjar i l’actitud d’adults i d’infants davant aquest acte diari. Una vegada més els infants ajuden a recordar als adults a gaudir com nens, a gaudir d’allò veritablement important i autèntic. Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.
-
Reinas de la carretera
Ja fos en bici, moto o cotxe, aquest llibre recull una petita biografia d’algunes d’aquestes pioneres, en les vides de les quals descobrirem diferents elements i moments històrics relacionats amb la lluita per la igualtat i la defensa dels drets de les dones. S’estructura en 3 parts: a la primera recull les vivències de les primeres dones que van utilitzar la bicicleta i trobarem els noms més coneguts del llibre ja que van formar part del moviment sufragista com Millicent Garrett o Emmeline Pankhurst ; a la segona part apareixen els viatges (aventures) de les primeres dones que van anar en moto, en solitari o acompanyades, com el cas de l’Effie i l’Avis Hotchkiss, mare i filla , que al 1915 es pugen en una moto amb sidecar i realitzaran una ruta de 5000 km. ; i, a l'última part, apareixen les conductores d’automòbil, com l’actriu de cine mut Anita King que, entre d’altres, va establir el rècord de velocitat de dones pilot. L’autora sap transmetre amb la història d’aquestes dones, inspiració i el coratge de les mateixes. Recomanat per Maria Oriola. Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona
-
Sara
Leningrad, hivern de 1942. Les franctiradores soviètiques lluiten contra els nazis en les dures conteses de la II Guerra Mundial al front rus. Entre elles destaca Sara, una implacable i letal soldat de l’Exèrcit Roig, que comença a qüestionar-se el seu lloc i funció destructora en aquella guerra. L’autor entra en el gènere bèl·lic per narrar la vida de Liudmila Pavlichenko, considerada la millor franctiradora de la història. Ressenya a Zona negativa *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Todas nosotras
Relat esfereïdor de la lluita de quatre dones salvadorenques que han acabat a la presó per no poder exercir el seu dret d’avortament. Al Salvador, aquest fet està greument sancionat per llei, amb penes que poden arribar fins als quaranta anys de presó. La Mariana, la Cynthia, la Maria Teresa i l’Elsi ens expliquen la duresa de la serva reinserció a la vida civil en una societat y uns entorns no sempre adequats i, en molts casos, hostils davant un fet que esdevé un estigma. Les bilbaïnes Elisabeth Casillas i Higinia Garay posen lletres i dibuixos a aquestes històries arran d’un projecte començat per l’ONG Mundubat, que des de l’any 1988 defensa els drets de les dones a tot el mon, especialment a l’Amèrica Llatina. En aquest cas proporciona una coedició amb Astiberri Ediciones. Higinia Garay aporta un dibuix acolorit i expressiu que dona vida a totes aquestes cròniques i totes aquestes lluites, en un escenari humà que vol servir d’inspiració i d’apoderament per a totes les dones del mon. Jaume Vilarrubí Biblioteca Gavà Josep Soler Vidal
-
La Mujer invisible
Com és possible, es demana l'autora, que més de la meitat de la població mundial encara sigui considerada "invisible" als ulls de la societat? Per contestar a aquesta pregunta l'autora analitza diferents dades i li busca un patró. I la resposta que troba es diu escletxa de dades de gènere. I què entén l'autora quan parla de dades de gènere? Doncs que sempre s'ha considerat el masculí com el patró neutre i universal. Per aquest motiu, per exemple, a les oficines a l'estiu la temperatura de l'aire condicionat està regulada en la temperatura basal masculina i les dones s'han de portar una jaqueta. Quan es canvia una perspectiva que fins al moment s'havia considerat universal i es comencen a llegir les dades o l'absència d'ells, diu l'autora, es poden millorar aspectes de la societat per a tothom. Un exemple d'això és el que va passar a un poble suec el 2011, quan es va decidir canviar l'ordre de retirada de la neu dels carres de la ciutat començant pels carrers peatonals i petits i acabant per les grans carreteres. Aquesta decisió va fer rebaixar les estadístiques d'accidents i de caigudes degudes al gel d'un terç amb respecte a l'any anterior. Per primer cop es va tenir en compte una altra perspectiva de mobilitat, no només associada al cotxe particular, sinó també a les rutes de transport públic i peatonals, majoritàriament utilitzades per dones. Recomanem el llibre "La mujer invisible" perquè amb exemples, dades i raonaments ens adonarem de com, des de sempre, la nostra societat ha estada pensada, construïda i vinculada al patró masculí com si aquest fos universal i neutre, ignorant les exigències i les necessitats de més de la meitat de població mundial. Més informació: Caroline Criado-Perez a les Biblioteques Caroline Criado-Perez a la Viquipèdia Recomanat per Giulia Bellisai. Bib. Ramon Bosch de Noya. Sant Sadurní d'Anoia.
-
Dones de ferro
L’autora, Margarida Codina, filòloga de formació, es va dedicar a fer classes a Secundària, BUP, COU i ESO; però una malaltia crónica la va obligar a jubilar-se de la docència. Això va fer posible que es dediquès a la seva gran passió: la escriptura També desenvolupa, en l’actualitat a Barcelona, activitats relacionades amb la docència, i fa tallers d'escriptura i de literatura, dins del seu projecte ‘Ciutat de lletres' La seva primera novel·la: “Començar encara” tracta una temática d’actualitat desde fa uns anys: l’assetjament immobiliari” La segona novel:la “Dones de ferro” es desenvolupa en un context molt diferent al de la primera novel·la. En aquest cas les relacions de poder en les families, amb les figures dels hereus, pubilles, herències…. juguen un important i decisiu rol. L’acció es desenvolupa a la Vall d'Àssua. Ambientada al segle XIX, la novel·la comença amb la mort de l’hereu més ric de la vall, Tomàs; amb la seva mort s'obren noves perspectives per altres membres de la familia, en concret per Isabel, la germana bessona de Tomàs, jove amb una voluntat de ferro i amb desig d’engrandir el poder i la riqueza de la familia. La vídua de Tomàs, Amèlia, noia de carácter feble i sense capacitat de decisió, es veurà enfrontada a Isabel per l’herència i la diferent visió de la situación. Tot es complica amb els interessos d’altres personatges del mateix poble i inclús de Barcelona, tot barrejat amb diferents històries d’amor. Més informació: Margarida Codina a la Xarxa de Biblioteques Municipals Recomanat per la Biblioteca M. Serra i Moret
-
Feminismo 4.0: la cuarta ola
En aquest llibre, Núria Varela realitza una anàlisi rigorosa i aclaridora de les últimes teories, mobilitzacions i propostes del moviment polític i social que, amb els seus encerts i contradiccions, està posant en escac la desigualtat estructural de la societat. Polítiques de la identitat, postfeminisme, feminismes postcolonials, teoria queer, transfeminismo, interseccionalitat, biopolítica i ciberfeminisme són només alguns dels conceptes que es tracten en aquest nou llibre de l'autora, indispensable per a entendre el moment crucial en què ens trobem. Nuria Varela ens ofereix la continuació del seu best seller Feminismo para principiantes. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Little black book: para mujeres trabajadoras
L'autora, Otegha Uwagba, ha repensat la dona en el món laboral, i dóna resposta a molts desafiaments professionals que es poden presentar a les dones en les seves feines. "No llegeixis el teu correu durant la primera hora del dia, fuig de l'perfeccionisme, troba el que et diferencia, valora el poder de no parlar, aprèn a dir no ..." Ja siguis executiva, artista o empresària, seasfreelance o no, acabis d'emprendre la teva activitat o portis anys en ella, et consideres un as de l'organització o et perdis a la gestió del dia a dia, si desitges conduir amb èxit la teva vida professional trobaràs en aquest manual una rica font d'inspiració. Otegha Uwagba, fundadora de Women Who, una comunitat de dones de les indústries creatives, ofereix tot tipus de consells per a saber administrar els teus diners i el teu temps, crear la teva marca personal, parlar en públic, manejar les xarxes socials o fins i tot negociar de la manera més hàbil un augment de sou. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Mala mujer: la revolución que te hará libre
El llibre que farà que les dones tornin a ser propietàries de la seva sexualitat. "Segueix la vida establerta." "Casa, fills, treball estable", em deien. Era bona. Sí, la nena bona. M'asseia amb les cames creuades. Em callava quan em xiulaven pel carrer. Plorava cada nit per no sentir-me a gust amb el meu cos. Odiava la meva menstruació i el cicle menstrual. Adorava els drames sobtats en les relacions. Portava sostenidors cada dia. Sexe en grup? Mai ... Però d'entre totes les coses que vaig poder escollir, vaig triar ser lliure. El viatge que vaig fer al meu interior em va servir d'experiència i d'aprenentatge. Això, barrejat amb els anys d'investigació en l'àmbit sexual com a periodista, m'ha portat a ser qui sóc: una mala dona. Benvinguda a aquest aquelarre, germana. Benvinguda siguis, mala dona. Noemí Casquet. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Feminismos: la historia
Un recorregut per la història de la lluita feminista i les seves principals protagonistes. «Ser feminista és l'única opció decent en el nostre món. En un context en què el gènere determina una desigualtat estructural, la neutralitat no és una opció realista: o s'està contra el patriarcat o es contribueix més o menys activament a perpetuar-lo. I encara que hi ha moltes formes d'interpretar aquesta afirmació, qualsevol que es defineixi com a feminista estarà d'acord en alguna cosa: en un món feminista els teus genitals no determinarien el teu destí.» Aquesta obra és el resultat de la col·laboració de diferents dones que han bolcat la seva vida i la seva dedicació professional a l'estudi, la comprensió i la divulgació del feminisme. És un gra de sorra més que se suma a l'esforç de milions de dones, sobretot, i d'homes per visibilitzar un dels majors problemes i reptes amb els quals s'ha enfrontat la societat des dels orígens fins als nostres dies: la desigualtat per raó de gènere. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Escampar la boira
Escampar la boira a la recerca de nous horitzons, a la recerca del seu lloc al món és el propòsit dels protagonistes d’aquesta història. Darrere d’un còmic d’aventures, de colla, hi trobem una reflexió velada sobre l’amistat, l’empatia i la superació. En Juli s’acaba de traslladar a una nova ciutat, i passejant la seva gossa Julieta topa amb un grup de nens i nenes que estan a punt d’emprendre una singladura en un imponent rai. La descoberta de l’entorn, la comunió amb la natura i gaudir dels petits plaers són les claus d’aquesta història. Alhora, aquest viatge es converteix en el moment per superar les pors i les limitacions dels protagonistes, mentre descobreixen que els contratemps poden esdevenir noves oportunitats. Amb un dibuix afilat i caricaturesc que deixa entreveure el traç i la trama del llapis, un color lluminós, i una estructura de vinyetes obertes i dinàmiques, Cruchaudet presenta una proposta de còmic perfecta per a primers lectors. El format generós, el divertit joc en la coberta foradada a manera d’ull de bou, i el retallable adjunt per construir el rai, converteix aquest llibre en una deliciosa experiència visual i estètica. Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.
-
Mujeres y poder: un manifiesto
Coneixem Mary Beard sobretot gràcies als documentals emesos per televisió sobre història clàssica i Roma. Uns programes certament divulgatius presentats de manera original per la professora d’Antiguitat clàssica de Cambridge. A banda, va ser reconeguda amb el premi Princesa d’Astúries de Ciències Socials l’any 2016. En aquesta ocasió Beard ens proposa amb aquest títol, la lectura de dues conferències seves que relacionen les dones amb l’accés al poder. Un poder sotmès a l’embat dels homes i del patriarcat, que quan es dona és jutjat, menyspreat i comparat amb el sexe masculí. Els seus exemples passen per figures literàries i de la mitologia grega: començant amb Penèlope i la relació amb el seu fill Telèmac, fins a la figura de Medusa, Atenea, Io o Eco. En la segona part, ens mostra casos actuals de polítiques com Angela Merkel, Theresa May i Hillary Clinton que han hagut de fer front al sistema de poder imperant per fer valdre la seva veu i vàlua. Tot plegat, amb il·lustracions que reforcen el seu discurs. En definitiva, un llibre molt recomanable i de lectura ràpida que ens ofereix una mirada del passat fins als nostres dies, d’un aspecte de la història de les dones poc valorat com és l’accés al poder. Més informació: Mary Beard a les Biblioteques Mary Beard a la Viquipèdia Recomanat per Núria Tuset Páez. Bib. Can Mulà. Mollet del Vallès.
-
Piruetas
Tillie Walden (Austin, 1996) és una jove autora que es dóna conèixer per la porta gran amb Piruetas (guanyadora de dos premis Ignatz i nominada al saló del còmic de Barcelona a millor obra estrangera), un títol que la confirma com una de les promeses més rellevants del panorama independent nord-americà. I ho fa de manera sensible i tendre, utilitzant una narrativa pausada que se sosté en els silencis i els gestos poc estridents, lluny de tensions desmesurades però que amaga una llarga melancolia i una amargor terrible. Una obra biogràfica en què es despulla per denunciar l'assetjament escolar que va patir quan practicava patinatge artístic en la seva adolescència i sobre el seu apoderament lesbià. En un bitó violeta que sembla legitimar tot el que aboca en la seva lectura, és una ocasió única per apropar-nos als dimonis del passat. Una lectura convençuda que confirma que la màgia no és el que s'explica, sinó com s'explica. Recomanat per Jaume Vilarrubí de la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.
-
Tast d'estrelles
Francisca Ricou, és una dona de caràcter, que s’ha construït a sí mateixa però, rere la màscara de fortalesa que, en ocasions, la pot fer resultar esquerpa, s’hi amaga una noia perduda, desvalguda i extremadament fràgil. La seva voracitat d’aprendre i la passió per la vinya la van ajudar a superar els molts i complicats entrebancs que la vida li va posar al pas. El clima d’intriga ens manté atrapats a la història, una atmosfera inquietant en alguns moments, molt emotiva i sensorial, a voltes i d’una crua realitat abassegadora en altres. La narració de la vida al front descriu de manera extraordinàriament clara i entenedora, el desgavell que hi havia en una guerra entre veïns. I és precisament, aquest període bèl·lic entre germans, el que emmarca la trama del passat, un moment de sacsejades constants, de revolucions, incerteses i foscor, una època de por, de traïcions i de silencis, silencis molt sorollosos. Més informació: Joaquim Molina a les Biblioteques Recomanat per Sílvia Cantos. Bib. Ernest Lluch. Vilassar de Mar.
-
Sopa de udon
Vint anys després que el seu amic de la infància es mudés a l'altra punta del món, un gust desperta els vells records d'una jove modista. Un regal fet a mà i una petita mentida provoquen un disgust enorme. Malgrat els anys, una dona s'aferra al record del seu primer amor i un raspall de dents. El talent per teixir d'una mare és menyspreat fins que gairebé és massa tard. Una samarreta de futbol és un pobre substitut de l'ídol que la portava posada. * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Morder la manzana
Morder la manzana és un d'aquells llibres essencials que neixen de la necessitat i de la urgència. Perquè Leticia Dolera necessita comptar per què és feminista i per què totes hauríem ser-ho. Un camí vital en què s'ha trobat amb persones inspiradores, lectures reveladores, anècdotes -de les bones, de les dolentes i de les pitjors- viscudes molt de prop o en primera persona. Aquest llibre és també la història de dones valentes que van marcar el camí i l'exemple ens ajuda a despertar les nostres consciències i també a ensenyar a les més joves. Per molt que ens hagin repetit que Eva va pecar en mossegar la poma, nosaltres sabem que allò va ser precisament el que la va fer sàvia. Llavors què?, Te'n ve de gust una? Llegeix Morder la manzana. Una obra d'empoderament feminista per a totes les edats. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
¡Llama a la comadrona!
Corren els anys cinquanta del segle XX i la jove infermera Jenny Lee arriba a un convent de Londres per especialitzar-se en la formació de llevadora. Allà ajuda a néixer a centenars de nens amb uns mitjans molt precaris degut a les dures condicions de vida de la postguerra (edificis bombardejats, brutícia, paràsits i misèria). Es tracta d'una novel·la entranyable que plasma amb sinceritat i humilitat les necessitats de milers de dones que havien de donar a llum en plena pobresa en una època no tan llunyana. Una història emocionant i colpidora escrita amb sentit de l'humor que es converteix en una lliçó de vida i un homenatge a totes les dones. Més informació: Jennifer Worth a les Biblioteques Jennifer Worth a la Viquipèdia Mujeres en la historia Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa.
-
Todos deberíamos ser feministas
Todos deberíamos ser feministas és l’adaptació en format llibre d’un discurs que l’autora va oferir a la plataforma TEDx Euston el 2013 sobre el feminisme i les desigualtats de gènere. L’autora fa una reflexió sobre què significa ser feminista avui dia, de les connotacions negatives i els tòpics que comporta aquest terme i de la discriminació que pateixen milions de dones en el món. És un llibre escrit amb un estil clar, senzill, amb humor i intel·ligència, apte per a tots els públics i que serveix per reflexionar i conscienciar sobre les desigualtats entre homes i dones i com començar a educar de manera diferents als nens i nenes amb l’esperança d’aconseguir un món millor. Chimamanda Ngozi Adichie (1977) escriptora nigeriana que viu entre Nigèria i els Estats Units és considerada una les autores anglòfones més destacades de la seva generació. Més informació: Chimamanda Ngozi Adichie a les Biblioteques Chimamanda Ngozi Adichie a la Viquipèdia Pàgina web oficial Descarrega't la novel·la a eBiblio: Català Recomanat per Marta Salas. Bib. Mercè Rodoreda. Sant Joan Despí.
-
La levedad
El dia 7 de gener de 2015, l'alarma del despertador de la dibuixant Catherine Meurisse no va sonar, fent que arribés tard a la reunió de l'equip de dissenyadors de la revista Charlie Hebdo. Aquest descuit li va salvar la vida, però no la va lliurar, com a la resta dels supervivents del fatídic atemptat contra la seu de la publicació, d'afrontar la violència d'un terrible succés que la va deixar amics, mestres, mentors i, de passada, sense innocència. *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
El Azul es un color cálido
Clementine és una adolescent sense problemes que un dia es creua pel carrer amb una parella de noies, una d’elles duu el cabell tenyit de blau i quan la veu no aconsegueix fer res més que abaixar la vista. A partir d’aquesta trobada, tot comença a canviar per ella: la seva relació amb els seus nous amics i amb la seva família, el sexe i, sobretot, la seva sexualitat. Tot i les dificultats, Clementine i Emma intenten estimar-se i viure l’incendi que suposa el primer amor (els dubtes, les indecisions, el plaer, el dolor, les decepcions, la passió,...) de la forma més natural. L’autora aconsegueix transmetre-ho de forma tranquil·la, propera i versemblant, explicant-ho amb tacte i delicadesa, tot i la força i contundència, de la vivència i d’alguna de les imatges, construint un relat en el què tots ens hi podem reconèixer (al Festival de còmic d’Angouléme de 2011 va guanyar el Premi del Públic) . Un còmic intimista, tendre, conmovedor i emocionant que va ser portat al cinema de la mà d’Abdellatif Kechiche, sota el nom de "La vida d’Adèle" que la convertí en una història descarnada, crua, directa i contundent. Una proposta agosarada i arriscada, on els sentiments són duts a l’extrem, amb molta pell i. Tota una experiencia. Si us podeu acostar-se a les dues obres, no en perdeu l’oportunitat. El debat dels partidaris d’una i una altra està servit. Més informació: Julie Maroh a les Biblioteques Recomanat per Bib. Sagrada Família - Josep M. Ainaud de Lasarte. Barcelona.
-
Pan de limón con semillas de amapola
Aquesta és la primera novel·la de la Cristina Campos, escriptora que fins ara s’havia dedicat a la televisió i al cinema. La novel·la està ambientada en un petit poble de Mallorca. És la història de dues germanes que es troben després de 14 anys quan hereten un molí amb un forn de pa, d’una dona que no coneixen. Les vides de les dues germanes són molt diferents, mentre una no ha sortit de l’illa i està casada des de fa 25 anys, l’altra és metge i treballa per a una ONG viatjant arreu del món. La intenció de la Marina, la germana petita, és vendre el forn de pa i tornar a la seva vida de cooperant, però no ho pot fer fins que esbrini perquè la fornera del poble els hi ha deixat l’herència. Decideix quedar-se a l’illa i mentre intenta descobrir -ho s’enfrontarà als conflictes familiars que van separar a les dues germanes. És una novel·la on les dones són les protagonistes i on hi és molt present el tema de l’amor, la maternitat i les relacions entre mares i filles. Ens parla de l’instint maternal, de mares que no s’entenen amb les filles i de com això influeix en tota la vida. Mentre la llegiu us podreu sentir transportats a la Mallorca més rural i de ben segur que us agafaran ganes de visitar Valldemossa, el poble on passa la història. És un d’aquells llibres fàcil de llegir i senzill que quan s’acaba tens una mena de sentiment de tristor i ganes de continuar llegint. Enganxa molt. Més informació: Cristina Campos a les Biblioteques Entrevista Recomanat per Imma Grau. Bib. La Ginesta. Begues.
-
Las Brujas de la noche
Luba Vinogradova és una traductora i investigadora, especialista en història contemporània russa. Fins a la publicació d’aquest llibre, havia fet col·laboracions amb altres autors de renom, destacant sobretot l’estudi sobre Vassili Grossman a l’exèrcit roig, escrit conjuntament amb Antony Beevor. Per a la seva primera obra en solitari ha triat com a tema les aviadores soviètiques de la Segona Guerra Mundial, i més concretament, els esquadrons íntegrament femenins creats per Stalin per frenar l’avenç dels alemanys dins territori rus. Les bruixes de la nit, que donen nom al llibre, és com els alemanys coneixien només una part d’aquestes aviadores, les que els bombardejaven de nit amb avions petits i lents, però amb altres virtuts que els feien temibles, i que amb el motor al ralentí sobrevolaven els seus campaments amb un so similar al d’unes escombres solcant el cel. El llibre es basa sobretot en una rigorosa investigació en arxius i en entrevistes als supervivents d’aquella època. El llibre s’estructura a partir del relat de les experiències de les aviadores. Però el resultat és molt més que un seguit de gestes i esdevé una descripció vívida de situacions quotidianes, del dia a dia de la guerra i de la Rússia d’Stalin. Una obra molt recomanable, amb rigor històric, i alhora molt ben escrita i entretinguda, que reivindica el paper de la dona en la història. Una obra que ens mostra com aquestes dones van lluitar contra el nazisme però també contra el masclisme de la seva època. Més informació: Luba Vinogradova a les Biblioteques Entrevista a l'autora sobre la seva obra Recomanat per Bib. Marta Mata. Cornellà de Llobregat.
-
Arte y reto en la escena : la obra de Núria Espert
"… yo he sido una actriz sin vocación, o con vocación tardía. La gente no me cree cuando lo digo. Tardé mucho en darme cuenta de que quería dedicarme a este oficio…" Núria Espert ha estat guardonada als Premios Princesa de Asturias de las Artes 2016. Arte y reto en la escena: la obra de Núria Espert ens permet endinsar-nos en la seva carrera a les arts escèniques: com a actriu, directora d'òpera i propietària de la seva pròpia companyia. El recorregut pel camí professional de la Núria Espert comença actuant a l'Orfeó Gracienc de la mà d'Esteve Polls, considerat el seu mestre i mentor. Aquest viatge passa per la creació de la compañía Núria Espert amb el seu marit Armando Moreno, guionista de cinema i ajudant de direcció, fent parada en tres obres emblemàtiques de la compayia: Las Criadas, Yerma i Divinas palabras. "Cuando Núria y yo decidimos formar Compañía fue, sobre todo, porque consideramos el teatro como vehículo de cultura, denuncia de injusticias y vanguardia palpitante de progreso." Armando Moreno A l'obra es destaquen alguns personatges emblemàtics del teatre clàssic als quals ha donat vida la Núria Espert com Medea, Salomé, La Celestina o Fedra. Per altra banda, s'indiquen alguns textos teatrals contemporanis que ha interpretat com El cerco de Leningrado, La gaviota, ¿Quién teme a Virginia Woolf? Altres aspectes de l'actriu que coneixerem són: La seva implicació en portar l'obra de Lorca arreu del món, la seva tasca com a gestora cultural, la seva participació en actes culturals i els seus recitals. Finalment, el seu treball com a directora d'òperes com Madame Butterfly, Tosca i Turandot de Puccini, Rigoletto i La Traviata de Verdi; Elektra de Strauss i Carmen de Bizzet. Una biografia excel·lentment documentada per conèixer a fons a la gran dama de l'escena. Més informació: Discurs de Núria Espert als Premios Princesa de Asturias Núria Espert al Catàleg de les biblioteques Núria Espert, una vida de teatre Imprescindibles. Núria Espert una mujer de teatro Rtve habla con... Núria Espert Recomanat per Irene Gálvez Domingo. Bib. Josep Janés i Olivé. L'Hospitalet de Llobregat
-
Bon cop de falç
Les escoles de monges i els crostons de pa de la postguerra; la bufandeta de pell i la paperina de les galetes; els records de Sant Feliu i de Molins de Rei i els primers papers a Madrid; les amenaces, la censura i la prohibició del règim; els plors de la mare i l'empresonament del pare... Petites imatges, espurnes i flamarades d'emoció, que perfilen, amb el pas dels anys, els orígens d'un sentiment i la consciència de pertinença a una comunitat amenaçada, amb llengua i tradicions pròpies, i unes pulsions artístiques impossibles de deturar, en uns anys obscurs, en els quals una dona catalana amb vocació independent i creativa havia de demostrar molt coratge per tirar endavant. *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
-
Ni tan alt ni tan difícil
Qui estigui pensant en plantejar-se un repte en majúscules, vulgui començar un projecte important, vulgui formar una família o vulgui conèixer-se una mica més, aquest llibre li agradarà. Amb una força i una vitalitat sorprenents, l'alpinista Araceli Segarra relata les seves experiències a l'alta muntanya en positiu, amb un to motivador que pot servir a cadascú per encarar millor allò important que ens depara la vida. L'Araceli Segarra (Lleida, 1970) és alpinista i model i va ser la primera dona que va aconseguir culminar el cim de l'Everest l'any 1996. Diplomada en fisioteràpia destaca per nombrosos ascensos a cims de l'Himàlaia. També ha publicat diversos llibres i contes per a infants. Més informació: Araceli Segarra a la Viquipèdia Llibres d'Araceli Segarra a les biblioteques Alpinisme a les biblioteques Recomanat per Marc Vilallonga. Biblioteca Districte 5 de Terrassa
-
Margarida Xirgu: una vocació indomable
El llibre de Francesc Foguet, escriptor i especialista en el teatre català de la Segona República i contemporani, és un viatge artístic per la vida i la trajectòria professional de la Margarida Xirgu, la gran actriu catalana del segle XX. Una obra apassionada que va més enllà del vessant teatral, ja que en les seves pàgines també trobem referències històriques sobre una de les etapes més convulses i, a la vegada, més lliures i esperançades com és la Segona República. A tall d'exemple, explica la coincidència de dos presidents, Manuel Azaña i Francesc Macià, a la llotja presidencial del Teatre Goya on la Companyia de Margarida Xirgu va representar ‘La Corona' un text de Federico García Lorca el desembre de 1931. Nascuda a Molins de Rei l'any 1888, la Xirgu va ser una de les actrius més rellevants de l'escena no només catalana, sinó també espanyola i hispanoamericana; un tret distintiu, la universalitat de la seva figura, marcada per la seva passió pel teatre i pel seu compromís per la societat i les llibertats. Una vida apassionada i lluitadora que trobem exposada de forma cronològica des de la infància de l'actriu en el si d'una família obrera, el naixement de la seva vocació teatral gràcies a la Dolores, la mestra que li va transmetre la seva passió per la lectura i el drama, passant pel paper que va tenir el teatre popular en la seva carrera fins a la consagració com a actriu de la mà d'Adrià Gual, Narcís Oller o Jaume Borràs per no citar el mateix Lorca; una col·laboració que naixia l'any 1927 amb la interpretació per part de l'actiu catalana de l'obra "Mariana Pineda" al Teatre Goya de Barcelona amb escenografia de Dalí. Un paper cabdal en la seva trajectòria, ja que li va obrir les portes dels teatres i dels intel·lectuals de Madrid, com Benito Pérez Galdós, Valle-Inclán, Jacinto Benavente o d'altres autors més innovadors de l'època, com Rafael Alberti, amb qui compartia també ideals republicans i que la va obligar a exiliar-se a Llatinoamèrica durant la Guerra Civil i la posterior postguerra fins a la seva mort l'any 1969. Així doncs, el llibre, que és tot un homenatge a una de les dones més brillants i innovadores del panorama teatral, ens ajuda a interpretar aquella frase mítica del saber d'on venim per tenir clar on anem com un estudi fonamental per conèixer la història cultural del nostre país. Margarita : Cada rosa tiene un rumorcillo de agua, y un dolor de estrella viva bajo sus hojas heladas... Paraules de Lorca a Margarida Xirgu (1935) Més informació: Margarida Xirgu a les biblioteques 14 moments estel·lars de Margarida Xirgu Xirgu: La semilla del Festival de Mérida - Documental (Canal Extremadura) Margarida Xirgu, la desterrada - Programa el meu avi (TV3) La Xirgu (TV3) Margarita Xirgu - Programa Fin de siglo (RNE) Dones de teatre - Vida d'actriu Teatre català a les biblioteques Teatre - Espanya - S.XX a les biblioteques Recomanat per la Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès
-
Dones que anaven pel món
Obra sobre les trementinaires, venedores ambulants d'herbes i remeis naturals per a la gent i el bestiar. El text descriu la seva posició a la societat local, els seus coneixements i pràctiques, la seva contribució a l'economia domèstica i el seu paper en la interrelació de la muntanya amb el pla. L'activitat d'aquestes dones va minvar, fins a desaparèixer del tot, a partir de mitjans del segle XX. Cap a la fi del segle la figura de les trementinaires fou recuperada i convertida en un bé patrimonial i en símbol d'identitat local amb la creació del Museu de les Trementinaires a Tuixent (Alt Urgell). Recomanat per Mireia Castillo. Bib. Ramon Vinyes i Cluet. Berga.
- El Fons especial Dones i feminismes és un espai de referència dins la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat de...
- Nova secció de llibres amb perspectiva de gènere. Sota el nom Gèneres i la identificació del punt lila, es...
- L’espai Famílies és un centre d’interès dirigit a totes les Mares i pares amb fills i filles, així com a tutors, educadors...
- El centre d’interès Feminismes i LGTBIQ+ neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió d’un fons...
- El centre d’interès Feminismes i LGTBI neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió d’un fons...
- La societat, cada vegada més, implicada en visibilitzar les desigualtats i lluitar vers d’elles, ens porten a...
- Dones, feminismes i igualtat de gènere (2021), neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió...
- La Biblioteca Marta Mata té un fons especial dedicat a la relació de les dones amb el cinema. Conté llibres i dvds que...
- Aquest fons agrupa tot tipus de documents sobre diferents àmbits relacionats amb les dones i els feminismes, amb...
- El centre d’interès Feminismes i LGTBIQ+ neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió d’un fons...
- La història de les dones ja té un racó a la Biblioteca Aigüestoses. Volem posar en valor històries amagades de vegades...
- La Biblioteca Jaume Perich i Escala per tal de millorar i visibilitzar el fons documental relacionat amb el feminisme, les...
- Els centres d’interès Dones i LGTBIQ+ tenen l’objectiu de visibilitzar, difondre i fer accessibles uns fons documentals...
- Aquest fons disposa d’un espai propi situat a la primera planta de la biblioteca. Hi podeu trobar documents sobre...
- Fons especial Dones, feminismes i igualtat de gènere a la Biblioteca de Pallejà. S’hi podran trobar una...
- El Fons especial Dones i feminismes és un espai de referència dins la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat de...
- Nova secció de llibres amb perspectiva de gènere. Sota el nom Gèneres i la identificació del punt lila, es...
- L’espai Famílies és un centre d’interès dirigit a totes les Mares i pares amb fills i filles, així com a tutors, educadors...
- El centre d’interès Feminismes i LGTBIQ+ neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió d’un fons...
- El centre d’interès Feminismes i LGTBI neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió d’un fons...
- La societat, cada vegada més, implicada en visibilitzar les desigualtats i lluitar vers d’elles, ens porten a...
- Dones, feminismes i igualtat de gènere (2021), neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió...
- La Biblioteca Marta Mata té un fons especial dedicat a la relació de les dones amb el cinema. Conté llibres i dvds que...
- Aquest fons agrupa tot tipus de documents sobre diferents àmbits relacionats amb les dones i els feminismes, amb...
- El centre d’interès Feminismes i LGTBIQ+ neix amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat i la difusió d’un fons...
- La història de les dones ja té un racó a la Biblioteca Aigüestoses. Volem posar en valor històries amagades de vegades...
- La Biblioteca Jaume Perich i Escala per tal de millorar i visibilitzar el fons documental relacionat amb el feminisme, les...
- Els centres d’interès Dones i LGTBIQ+ tenen l’objectiu de visibilitzar, difondre i fer accessibles uns fons documentals...
- Aquest fons disposa d’un espai propi situat a la primera planta de la biblioteca. Hi podeu trobar documents sobre...
- Fons especial Dones, feminismes i igualtat de gènere a la Biblioteca de Pallejà. S’hi podran trobar una...
- Un recull de novel·les històriques protagonitzades per dones reals i imaginàries, en ordre cronològic des del segle V a.C....
- Guia de lectura del fons de feminismes de la Biblioteca Joan Coromines. Actualitzada el març de 2024. En aquesta guia...
- El manga o còmic japonès cada vegada té més demanda i suma més lectors fora del seu país d'origen. Davant la multitud de...
- Un recull de novel·les protagonitzades per unes dones fortes en un moment històric on el paper de la dona va ser...
- Guia de lectura a propòsit de la presència de dones a l'àmbit científic que han contribuït a canviar el món. ...
- Aquesta segona guia d'Art i Dones, Dones i Art, està dedicada a dones de diferents èpoques i estils en els camps de la...
- En motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ens hem mirat la sala infantil amb ulleres de color lila feminista...
- Guia de recomanacions de films de dones directores catalanes i internacionals. En el marc de la commemoració del 8 de març...
- Guia de recomanacions de sèries (i llibres en què es basen sèries) on elles són les protagonistes.
- Quan parlem d'Art i d'artistes ràpidament a la majoria ens vénen al cap un munt de noms d'home però no pas de...
- Guia de lectura elaborada en motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra l'11 de...
- Cada any se celebra el 28 de maig el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones. La intenció d'aquest...
- El cinema és un mirall del nostre món. Des dels inicis, el setè art ha mostrat la transformació i l'evolució de les dones...
- El sector del còmic s’ha caracteritzat per ser un món típicament masculí: editors, guionistes, il·lustradors, coloristes,...
- Guia de lectura que acompanya l'exposició "Tè gènere l'aigua? a càrrec de l'Associació de Dones d'Aigua de...
- Les dones han aconseguit obrir-se camí en l’art, les ciències, les lletres, l’economia, la política, etc. Però el camí per...
- En els seus inicis el còmic de superherois era un àmbit ocupat tradicionalment per homes, però davant el context més...
- Un recull de novel·les històriques protagonitzades per dones reals i imaginàries, en ordre cronològic des del segle V a.C....
- Guia de lectura del fons de feminismes de la Biblioteca Joan Coromines. Actualitzada el març de 2024. En aquesta guia...
- El manga o còmic japonès cada vegada té més demanda i suma més lectors fora del seu país d'origen. Davant la multitud de...
- Un recull de novel·les protagonitzades per unes dones fortes en un moment històric on el paper de la dona va ser...
- Guia de lectura a propòsit de la presència de dones a l'àmbit científic que han contribuït a canviar el món. ...
- Aquesta segona guia d'Art i Dones, Dones i Art, està dedicada a dones de diferents èpoques i estils en els camps de la...
- En motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ens hem mirat la sala infantil amb ulleres de color lila feminista...
- Guia de recomanacions de films de dones directores catalanes i internacionals. En el marc de la commemoració del 8 de març...
- Guia de recomanacions de sèries (i llibres en què es basen sèries) on elles són les protagonistes.
- Quan parlem d'Art i d'artistes ràpidament a la majoria ens vénen al cap un munt de noms d'home però no pas de...
- Guia de lectura elaborada en motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra l'11 de...
- Cada any se celebra el 28 de maig el Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones. La intenció d'aquest...
- El cinema és un mirall del nostre món. Des dels inicis, el setè art ha mostrat la transformació i l'evolució de les dones...
- El sector del còmic s’ha caracteritzat per ser un món típicament masculí: editors, guionistes, il·lustradors, coloristes,...
- Guia de lectura que acompanya l'exposició "Tè gènere l'aigua? a càrrec de l'Associació de Dones d'Aigua de...
- Les dones han aconseguit obrir-se camí en l’art, les ciències, les lletres, l’economia, la política, etc. Però el camí per...
- En els seus inicis el còmic de superherois era un àmbit ocupat tradicionalment per homes, però davant el context més...