10 escriptores catalanes actuals que et sorprendran

El panorama literari català femení està farcit de veus joves que han arribat amb empenta amb el propòsit de quedar-se. Són escriptores que tenen les coses molt clares i així les transmeten al lector. El seu llenguatge fresc, directe i sincer trenca motlles i renova l’escriptura tradicional. La qualitat de les seves obres ha estat premiada i reconeguda per la crítica. Les seves personalitats úniques estan entrant a les biblioteques i a les llars per deixar un valuós llegat que ens convida a créixer i a estimar la literatura.

Irene Solà i Sáez 

(Malla, 1990). És poeta, narradora i artista. Llicenciada en Belles arts per la Universitat de Barcelona. Premi Documenta 2017 amb Els dics. Guanyadora del Premi Anagrama 2019 amb Jo canto i la muntanya balla on ha continuat experimentant amb la narrativa i les arts. La seva obra és absolutament original i captivadora.

 

Marta Orriols Balaguer

(Sabadell, 1975). És llicenciada en Història de l'Art. Va estudiar guió cinematogràfic a l'escola de cinema Bande à Part i Escriptura Creativa a l'Ateneu Barcelonès. Col·labora amb diversos mitjans culturals com Catorze.cat i Núvol. El 2019 va guanyar el Premi Òmnium Cultural a la millor novel·la en llengua catalana de l'any 2018. Descriu impecablement les relacions humanes i els seus personatges ens recorden vivències pròpies i ens sedueixen en les distàncies curtes.

 

Eva Baltasar i Sardà

(Barcelona, 1978). És poeta i narradora. Llicenciada en pedagogia per la Universitat de Barcelona. Va començar a escriure poesia el 2008 i tots els seus poemaris han estat premiats.
L'any 2018 va debutar en la narrativa amb Permagel que es va endur el Premi Llibreter i que ha venut els drets de traducció a sis idiomes. Es tracta de la primera entrega del tríptic format també per Boulder i Mamut, on explora en primera persona la veu de tres dones diferents que viuen algunes de les contradiccions pròpies del seu temps. La seva prosa poètica carregada de metàfores és una meravella que no us podeu perdre i que requereix una lectura pausada per poder copsar tanta grandesa condensada en tan poques i ben triades paraules.

 

Marta Rojals i del Àlamo

(La Palma d’Ebre, 1975). És escriptora, articulista i arquitecta. Llicenciada en arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya i especialitzada en teoria, història i crítica, la qual cosa li permet traduir i editar publicacions d'arquitectura. Ha col·laborat amb VilaWeb, L'Avenç, Descobrir, el diari Ara i la publicació satírica Illegal Times.
El 2011 va publicar la seva primera novel·la Primavera, estiu, etcètera que ja s’ha reeditat més d’una dotzena de vegades i que encara gaudeix d'una gran acceptació del públic i de la crítica.

 

Milena Busquets Tusquets

(Barcelona, 1972). Filla de l’editora Esther Tusquets. Va treballar com a directora de RqueR. La seva primera novel·la va passar desapercebuda, però el 2014 va despertar l’interès de desenes d’editorials a la Fira de Frankfurt amb També això passarà. Es tracta d’una novel·la escrita en un to poètic i confidencial que parla de manera visceral sobre la pèrdua de la seva mare i sobre altres temes com l’amistat, el dol i el sexe.

 

Tina Vallès López

(Barcelona, 1976). Llicenciada en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. Escriptora, correctora, traductora i bloguera. Ha treballat de correctora per a les principals editorials del país i també per a empreses del sector del disseny i la publicitat. Ha escrit diversos llibres de narrativa, entre els quals El parèntesi més llarg que va guanyar el Premi Mercè Rodoreda. Amb La memòria de l’arbre va guanyar el Premi Anagrama i ha estat traduïda a una desena d’idiomes.

 

Jenn Díaz Ruiz

(Barcelona, 1988). Va estudiar filologia hispànica. És escriptora, traductora i redactora. Amb 22 anys va publicar Belfondo, una novel·la que explica de forma metafòrica les relacions de poder. Col·labora habitualment amb les publicacions culturals Catorze i Jot Down, al blog Mujeres del diari El País i té una columna mensual a El Periódico. El novembre del 2017 va ser elegida diputada del Parlament de Catalunya.

 

Anna Ballbona i Puig

(Montmeló, 1980). Va estudiar periodisme i teoria de la literatura comparada. És escriptora, periodista i poeta. Treballa al diari El Punt Avui i col·labora amb EL 9 Nou del Vallès Oriental i L'Esportiu, on manté una columna setmanal. El 2008 va rebre el “Premi Amadeu Oller” amb el seu primer poemari, La mare que et renyava era un robot. Ha participat en nombrosos recitals, com ara l'espectacle poètic “Veus Paral·leles” que impulsa la Institució de les Lletres Catalanes. Va guanyar el premi Llibres Anagrama amb No sóc aquí.

 

Maria Guasch

(Begues, 1983). És llicenciada en Comunicació Audiovisual i combina la tasca de documentalista i guionista amb la vocació per l'ensenyament. El 2013 va publicar la seva primera novel·la, La neu fosa, a la qual va seguir Olor de clor sota la roba, amb què va ser triada Nou Talent FNAC 2014. Va treballar com a mestra de català en pràctiques a una presó que li va servir d’inspiració per a la seva següent novel·la. Dins d’aquella reclusió a mitja jornada ella va trobar un sentiment de pau alliberador que la deixava al marge de l’estressant vida exterior. Amb el seu treball introvertit i excepcional s’ha convertit en una gran retratista d’ambients impregnats de desassossec i ansietat que li ha valgut el Premi Núvol 2017, en la secció Punt de Llibre, i el Premi de la Crítica Catalana.

 

Llucia Ramis i Laloux

(Mallorca, 1977). És periodista i escriptora. Llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, entre els quals Diario de Mallorca, la revista literària Quimera, COM Ràdio, RAC 1, Catalunya Ràdio, Ara Balears, El Periódico i l'edició catalana d'El Mundo. També ha publicat a webs com Catorze i Diacritic. Actualment és col·laboradora de La Vanguardia.
Va debutar amb la novel·la Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys que va recollir molt bones crítiques. El 2010 va guanyar el Premi Josep Pla amb la seva segona novel·la Egosurfing. El seu llibre Les possessions va obtenir el Premi Anagrama de novel·la en català el 2018.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 18-01-2021 Última actualització 05-10-2023