Espais naturals

Josefina Castellví

Josefina Castellví / Minimal FilmsL'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per tal que les dones puguin desenvolupar carreres relacionades amb la ciència sense barreres ni discriminacions de gènere.

Per aquest motiu, destaquem la figura de Josefina Castellví (Barcelona, 1935), oceanògrafa i biòloga marina. Va ser la primera dona catalana i espanyola que va participar en una expedició internacional a l’Antàrtida. Entre 1989 i 1997 va dirigir la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l’illa Livingstone, en una època en què les dones no tenien gaire representació en el món de la ciència.

Ha publicat més de 70 treballs científics relacionats amb el medi marí i ha participat en 36 campanyes oceanogràfiques centrant-se en l’estudi de bacteris en ambients extrems, passió que la va portar a interessar-se per l’Antàrtida.

En la seva carrera no només ha destacat com a investigadora, sinó també en càrrecs de gestió d’investigació. Va ser delegada del CSIC a Catalunya i gestora del Programa Nacional d’Investigació a l’Antàrtida a tot Espanya.

Entre altres distincions, ha estat guardonada amb la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1994), la Creu de Sant Jordi (2003), el Premi de Medi Ambient de l’IEC (2006), el Premi Nacional del CONCA (2013) i la Medalla d'Or de la Generalitat (2021).

Al catàleg Aladí pots cercar les obres de Josefina Castellví que tenim a la Xarxa de Biblioteques Municipals.

TEXT: Biblioteca L'Escorxador de Sant Celoni.
FOTOGRAFIA: Minimal Films

 

  A les biblioteques trobaràs:

Josefina Castellví: viure l'encís de l'Antàrtida / per Joan Alcaraz
Article de revista
Els Records glaçats / del director Albert Solé
Documental en DVD
També el pots veure en streaming
Antarctic explorer / Ocean Explorer Maps
MAPA
El Polo Sur / Alexis Nolla
CÒMIC
Un día en la Artántida / Ella Bailey
CONTE INFANTIL

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 06-02-2020 Última actualització 02-02-2024