Manifestos i discursos: Veus (rei)vindicatives femenines i feministes

Des que allà pel segle XVIII, van alçar la veu unes dones valentes, de ment preclara i de llengua i ploma vivaç (com la Mary Wollstonecraft i l’Olympe de Gouges), -per trencar amb totes aquelles  idees (filosòfiques, religioses, científiques) i normes jurídiques que justificaven i sustentaven les desigualtats entre dones i homes-, s’ha anat eixamplant la mirada, han anat creixent les demandes i s’han anat sumant més col·lectius a les reivindicacions.

Aquest eixamplament en la visió, les reivindicacions i els grups que es veuen oprimits per l’ordre social sexe/gènere, ha estat ni més ni menys que la pròpia evolució de la teoria política feminista i dels moviments socials, que moltes vegades (teorització i lluita) han anat de la mà. Així, doncs, en alguns casos les teories i els pensaments feministes han estat el motor per sortir als carrers i tirar endavant accions directes (p. e. Manifesto di Rivolta Femminile o el manifest W.I.T.C.H.), mentre que en altres ocasions una realitat punyent i dolorosa (p. e. la mort massiva de gais a causa de la SIDA) ha portat les persones activistes a mostrar el seu dolor en forma de manifestos. Així, doncs, el pensament i la vida, la vida i el pensament... s’enreden, eclosionen en conjunció... i són motor de canvi.

En aquest apartat es recullen les múltiples mirades, les múltiples veus, les múltiples reivindicacions, les diverses i múltiples lluites de persones, grups, col·lectius que, des d’un enfocament profundament feminista i des del s. XVIII i fins a l’actualitat, han deixat un llegat en forma de manifestos i discursos per dir-nos tot allò que cal transformar per a construir un món vivible per a tothom i per a la resta d’essers vius del planeta Terra.

Els diferents manifestos i discursos son la mostra viva del poder de la paraula indignada, punyent, contundent i amb força per assenyalar-nos amb el dit, dir-nos allò que no agrada, convidar-nos a veure els nostres privilegis, mostrar-nos que no som l’única espècie a la Terra i apuntar per on van les vies d’alliberament conjunt,... Son, en definitiva, veus crítiques que projecten rajos d’esperança. Us convidem, aquí i ara, a enfadar-vos i a reconciliar-vos a través del poder de la paraula.
 

El naixement de la vindicació a Europa

Feminismes del segle XIX

Pacifisme

Feminismes radicals

Feminismes negres nord-americans

Feminismes Queer

Feminismes transhumanistes

Feminismes interseccionals

Ecofeminismes

Restitutius

Cures

Data de creació 23-02-2022 Última actualització 17-02-2023