Teatre feminista
Teatre feminista
El teatre, com la resta d’arts escèniques, és un mirall de la nostra societat i, per tant, el masclisme, el patriarcat, la reproducció d’estereotips de gènere i les relacions de poder s’ha reproduït i es reprodueixen com en tota la resta d’àmbits.
Fins no fa gaire, els espectacles estaven creats i dirigits bàsicament per homes que explicaven el món des de la seva perspectiva d’home blanc, europeu, de classe alta i van convertir la seva mirada i les seves vivències en temes universals que el teatre ha anat reflectint. Però, el creixement dels moviments feministes ha constituït un motor de canvi que ha travessat totes les realitats i facetes, incloses les artístiques.
Dramaturgues, directores i actrius tenen cada cop un paper més visible i rellevant en l’evolució i transformació del teatre que busquen, no només representativitat, sinó també generar nous imaginaris des de la inclusió de la mirada feminista, antiracista, anticolonialista, ecologista per crear espais de creació i visibilització que incorporin la perspectiva feminista.
És per això que el teatre és també una eina amb gran potencial de transformació social que permet fer visibles realitats i temàtiques sovint invisibilitzades i relegades als marges. Les autores, cada cop més, repensen les arts escèniques en clau feminista i inclusiva per deixar d’alimentar el masclisme i transformar les relacions de poder massa instaurades a la cultura. Amb aquest objectiu, et recomanem un llistat de dramaturgues catalanes que han publicat les seves obres amb aquests paràmetres i mirada feminista per donar veu a tot allò que fa segles que és silenciat.
A les biblioteques trobaràs:
Selecció de webs:
També et pot interessar:
- NUS. És una cooperativa sense afany de lucre integrada per un equip interdisciplinari de professionals de les arts escèniques, el món social i les economies feministes. És coneguda per la seva llarga trajectòria en teatre social i és un referent en visibilitzar i incidir en problemàtiques com les violències masclistes o l’assetjament, però també és un laboratori des d’on abordar altres problemàtiques, revisar-les i afrontar-les col·lectivament. Han editat la guia "Cap a un teatre feminista. Guia per incorporar la perspectiva de gènere al món del teatre".
- Projecte Metacíclica. Projecte d’investigació artística que reivindica el potencial de les dones en l’etapa de maduresa.
- Projecte Vaca, Associació de Creadores Escèniques. Fundada oficialment el 1998 té l’objectiu de ser un espai de creació, investigació i experimentació per les dones del món del teatre.
- #SerActriuÉs. Diverses actrius catalanes comparteixen experiències masclistes que viuen cada dia en la seva professió.