Victòria dels Àngels artista, dona i mare

Aquest any celebrarem l’any de la gran soprano Victòria dels Àngels (1923-2005). La seva gran veu i la seva immensa dedicació al món de l’òpera i al món del lied la van portar a recórrer el món sencer i a ser reconeguda internacionalment

Victòria dels Àngels va néixer al mateix edifici històric de la Universitat de Barcelona on el seu pare hi treballava de bidell i a on va viure amb la seva família fins els 25 anys. Les aules de la Universitat i la sala del Paranimf, on podia tocar el piano, van ser els seus espais d’infantesa i joventut on va aprendre música de forma autodidacta primer, i al Conservatori del Liceu després.

Va créixer en una família on la seva mare cantava sempre

“No recordo no haver cantat. De molt petita sentia cantar a la meva; sempre cantava. Jo he cantat sempre”

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura, conjuntament amb la Fundació Victoria de los Ángeles, i amb la col·laboració de múltiples entitats i institucions, impulsa la commemoració de l’Any Victòria dels Àngels per difondre la vida i l’obra d’una de les cantants d’òpera més universal.

La celebració d’aquesta efemèride és possible gràcies al compromís del ministeri de Cultura del Govern Espanyol, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i el Districte de Les Corts.

Per la celebració, l’Ajuntament de Barcelona cedirà la casa Hurtado d’estil modernista situada a de l’Avinguda de Pedralbes de Barcelona, a la Fundació Vitòria dels Àngels perquè hi creï un nou centre de difusió musical que doni continuïtat al suport al talent jove que va dur a terme la mítica soprano. Serà un espai de promoció cultural i musical que es preveu que s’inaugurarà el 2025, ja que cal fer-ne reformes. Un espai que oferirà una petita sala de concerts, sales d’estudi i una discoteca amb més de 5.000 vinils de la col·lecció privada de la soprano.

Els objectius de la celebració del centenari són bàsicament els següents:

  • Recordar la vida i carrera de Victòria dels Àngels a les ciutats i teatres importants per a ella tant en l’àmbit nacional com internacional.
  • Recuperar el llegat vital i artístic de Victòria dels Àngels no publicat fins ara i, per tant, desconegut.
  • Reivindicar les diferents facetes de Victòria dels Àngels com a artista, dona, mare, etc.
  • Consolidar la figura de Victòria dels Àngels dins de la cultura del país com a ambaixadora de la cultura catalana.
  • Promoure la formació de talent jove a través de la figura de Victòria dels Àngels.
  • Reivindicar internacionalment la figura de Victòria dels Àngels com a ambaixadora de la cultura catalana.

La seva carrera artística va començar el 1940 guanyant un concurs de cant a ràdio Barcelona interpretant 'Mi chiamano Mimì' de La Bohème i 'Un bel dì vedremo' de Madama Butterfly. El premi consistia en interpretar La Bohème al Teatre Victòria de Barcelona.

No va ser fins el 1945 que va debutar de forma oficial al gran Teatre del Liceu com a Comtessa d'Almaviva de Le nozze di Figaro.

I a partir d’aquí la seva carrera va començar una internacionalització arreu del mon.

Victòria dels Àngels va arribar a interpretar el paper protagonista de més de trenta-cinc òperes, com La Traviata, Carmen, Pelléas et Mélisande, Fidelio, Faust, Pagliacci, Werther, Orfeo, Cavalleria rusticana, La Bohème, Madame Butterfly, Il barbiere di Siviglia, Otello, Tannhäuser, Lohengrin, Ariadne auf Naxos, Der Freischütz o Don Giovanni.

Després de ser mare de dos fills, Juan Enrique i Alejandro, Victòria dels Àngels va anar reconduint i centrant la seva carrera artística en els recitals de cant, recitals que va portar arreu del món acompanyada sempre per grans pianistes com Alicia de Larrocha o Albert Guinovart entre d’altres,

El 1987 va ser investida Doctora Honoris Causa per la Universitat de Barcelona, en el Paranimf de la Universitat que la va veure créixer.

Victòria dels Àngels va commoure i encara commou amb els seus enregistraments, a tothom que l’escolta. Amb la seva bellíssima veu i la seva acurada tècnica vocal va esdevenir un referent per tantíssimes sopranos i amants de la música en general. Però per sobre del seu art, tots els que la van conèixer la recorden com una bellíssima i extraordinària persona.