Dones inspiradores

Sara "Little" Turnbull (1917-2015)

Sara LittleVa néixer el 1917 en una família russa que lluitava per començar una nova vida a Brooklyn. A base de beques, va estudiar a la prestigiosa Escola de Disseny Parsons el 1939 abans de ser durant dues dècades editora de la revista de decoració House Beautiful, deixar-la per crear Sara Little Design Consultant i finalitzar la seva carrera ensenyant a la Universitat de Stanford convertida ja en part de la història del disseny industrial dels Estats Units.

En els anys 50, Sara Little Turnbull va trobar una solució per tal que les mascaretes s’ajustessin bé a la cara i ho va fer inspirant-se en la copa d’un sostenidor dissenyada per la seva amiga Adele Simpson, a partir d’un material fet de polímers.

Adele Simpson va presentar a l’empresa que treballava amb aquest material un centenar d’opcions de com utilitzar-lo. Entre aquestes diverses utilitats, Sara Little Turnbull en va trobar una fonamental des del punt de vista mèdic. Amb aquest material altament porós i transpirable que podia, fins i tot filtrar el greix de la sopa de pollastre, com ella mateixa afirmava, va crear una mascareta molt més còmoda, lleugera i pràctica que la utilitzada pel personal mèdic fins llavors. El 1961, l’empresa 3M va patentar una mascareta antipol·lució basada en el seu concepte amb cordes elàstiques en comptes de cordes normals. Primer va tenir un ús industrial i després amb millores de la mà de Peter Tsai, un sanitari, va arribar al mercat l’any 1972. 

FOTOGRAFIA: © Anne Mandelbaum per a Sara Little Turnbull, Center for Design Institute.

 

 

Malgrat que les mascaretes de Turnbull omplen els carrers de tot el món per tal de frenar la pandèmia del coronavirus, ella mai no va presumir en excés de la seva brillant idea.

IMATGE: a l'esquerra, la patent de sostenidor i, al costat, el disseny de mascareta que va fer Sara Little.

Font de la informació: articles publicats a AEPSAL i a la revista Vanity Fair (23 de maig de 2020).

#saralittleturnbull

 

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 01-03-2021 Última actualització 09-03-2023