Dia Internacional per l’alliberament de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals

En el Dia internacional per a l’alliberament de lesbianes gais, trans, bisexuals i intersexuals, es commemoren el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall on per primera vegada les persones LGTB es van rebel·lar contra la batuda policial al local d’ambient Stonewall Inn i l’atmosfera de repressió social i vulneració de drets viscuda.  Aquest any diverses ciutats de tot el món aprofiten els seus actes per celebrar el 50è aniversari d’aquesta revolta.

Així aquests fets varen propiciar que s’escollís aquest dia per commemorar, reivindicar  i  reconèixer, a nivell internacional, tant la diversitat en l’orientació afectiva  sexual com la identitat de gènere.

És rellevant assenyalar que en el nostre context més proper aquest any  es compleix el 40è aniversari de la derogació de la Ley de peligrosidad y rehabilitación social (LPRS), que va modificar expressament la Ley de vagos y maleantes (1954) per tal d’incloure l’homosexualitat com a delicte amb penes d’internament, prohibició de residir en un determinat territori, obligació de declarar en domicili habitual o submissió a vigilància obligatòria. Durant pràcticament una dècada d’existència varen passar per a la presó gairebé 1.000 persones homosexuals i transsexuals.

L’any 1970 Armand de Fluvià, conjuntament amb Francesc Francino, varen liderar la Campanya contra la descriminalitizació de la Ley de Peligrosidad y Rehabilitación social (LPRS) i l’any 1975 neix el Manifest FAGC que donaria inici a la creació el Front d’Alliberament Gai de Catalunya.

Finalment, l’11 de gener de 1979 es publica en el BOE la derogació dels articles que feien referència a la criminalització i persecució de l’homosexualitat.

Aquest especial s'ha elaborat en col·laboració conjunta de l’Oficina de les Dones i LGTBI i la Xarxa de Biblioteques Municipals.

#Somelquesom

Recomendamos

Destacamos

Biblioteques especialitzades

Guies de les biblioteques

Agenda

Clubs de lectura

No hay resultados.