Larry Kramer

Larry Kramer (1935 - 2020) va ser un escriptor, dramaturg i un dels activistes més coneguts pels drets LGTB als Estats Units. L’any 1987 va fundar i va participar en primera línia a l’organització d’acció directa l’ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) que va abanderar la lluita contra la sida en els anys més difícils de la malaltia. Prèviament havia participat en la fundació de la primera associació creada l’any 1981 per ajudar a les persones portadores del virus, la Gay Men’s Health Crisis (Crisi Sanitària dels Homes Homosexuals).

Kramer va portar la lluita al carrer per reclamar justícia i va apostar per un activisme radical per tal de forçar l’alcalde de Nova York, primer, i el govern dels Estats Units, després, a mirar de cara a allò que estava passant. Kramer també va atacar els poders mèdics i mediàtics com el diari New York Times, a qui va acusar de no dedicar-li l’atenció suficient a la crisi de la sida. L’ACT UP buscava promoure la investigació científica i l’assistència als malalts per aconseguir polítiques necessàries per abordar la malaltia. Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional de malaltiesinfeccioses d’ EE.UU., reconeix el paper essencial que va jugar Kramer en el desenvolupamentde tractaments que perllonguessin la vida de les persones infectades per el VIH.

A banda d’activista, Larry Kramer fou també un escriptor. Faggots” (“Marietes”) publicada el 1987, novel·la en què descrivia l’estil de vida dels homes gais de NY i en què mostra una certa crítica a la promiscuïtat i a la incapacitat de trobar l’amor a partir d’un estudi previ fet a base d’entrevistes, li va valdre un gran èxit de vendes queno va estar exempt de dures crítiques per les dues bandes. Kramer afirma “El món heterosexual pensava que jo era un fastigós i el mon gai em tractava com un traïdor”.

Un any després, escriu una peça de teatre “Just Say No, A Play about a Farce” en què denuncia la hipocresia de l’administració de Reagan en front la pandèmia de la SIDA. L’escriptora Susan Sontag va dir de l’obra: “Larry Kramer és un dels més valuosos esvalotadors dels Estats Units. Espero que mai no abaixi la seva veu”. Però, sens dubte, l’obra literària més rellevant de l’escriptor i la que li va valdre un èxit més rotund és “Un cor normal” (“A Normal Heart”)

La recomanació

Un cor normal / Larry Kramer

Una commovedora peça de teatre autobiogràfica ambientada a Nova York en ple esclat de la SIDA durant els primers anys de la dècada dels vuitanta. Kramer s'inspira en una visita que va fer al camp de concentració de Dachau que li va servir per establir una comparativa entre l’Holocaust i el tracte que rebien les persones infectades per part del govern. La dramaturgia gira al voltant de la vida de l’escriptor Ned Weeks que té cura i cuida del seu amant que s’està morint d’una malaltia desconeguda. Estrenada l’any 1985 en el The Public Theater en Nueva York, continua sent l’obra que ha estat durant més temps en cartell d’aquest teatre de Nova York. L’any 2014 Ryan Murphy va fer la versió televisiva de la mà d’HBO protagonizada per Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons i Julia Roberts.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 10-06-2020 Última actualització 29-06-2021