Jan Morris

Jan Morris (Clevedon, Regne Unit 1926-Pwllheli, Regne Unit 2020) fou una escriptora, periodista i viatgera britànica amb un ampli reconeixement internacional. Una de les seves obres més conegudes és la trilogia històrica sobre l'auge i la caiguda de l'imperi britànic, Pax Britannica (1968-1978).

Va publicar amb el seu nom de naixement, James, fins al 1972, any que es va sotmetre a una operació de reassignació de gènere a Casablanca, sent una de les primeres persones conegudes a dur-la a terme. Aquest fet la va obligar a divorciar-se de la seva dona, Elisabeth Tuckniss, amb qui va tenir cinc fills i amb qui va continuar compartint la vida. Conundrum, traduïda com a Enigma (1974), és un dels primers llibres autobiogràfics on ella explica amb una autenticitat indiscutible el testimoni de la seva experiència trans.
A partir de l'any 1949, després d'haver participat en la II Guerra Mundial com a oficial d'intel·ligència a països com Itàlia i Palestina, va ingressar a Oxford per estudiar filologia anglesa. Després de finalitzar els seus estudis, va entrar a treballar al diari The Times. Per aquest diari, i amb només vint-i-set anys, Morris es va apuntar una de les grans exclusives del segle XX quan va anunciar la coronació de la primera expedició mundial de l'Everest l'any 1953. Durant una temporada, i aprofitant aquest èxit professional, va treballar també per The Guardian.

A mitjan dècada de 1960 va abandonar el periodisme i va emprendre la seva carrera literària. Aprofitant la seva experiència com a corresponsal, va escriure més de 40 llibres, assaigs i novel·les, sobretot de viatges. Entre aquests relats, destaca Location, una compilació d'assaigs sobre llocs del món diversos com lrlanda, Capri, Honolulu, Chicago, entre molts altres. L'any 1980, va publicar The Venetian empire, un repàs esplendorós al passat d'aquesta ciutat italiana. La història també fou una constant en la seva producció literària que va conviure sovint amb els seus relats de viatges. Mostra d'aquesta fusió és Destinations (1980) i Hong Kong: Epilogue to an empire (1988) on va tornar a mostrar interès pels declivis imperials, en descriure l'ambient d'aquesta ciutat vers la fi de la presència britànica.

Jan Morris va morir l'any 2020 a l'edat de noranta-quatre anys.

  A les biblioteques trobaràs:

portadaEnigma / Jan Morris
portadaManhattan 45 / Jan Morris
portadaVenecia / Jan Morris
portadaEuropa desde el aire / Text: Jan Morris; fotografies: Torbjörn Andersson

  Vés al prestatge:

Data de creació 30-05-2023 Última actualització 26-06-2023