Patricia Highsmith

Sabies que...

 1. És una de les escriptores més importants del gènere negre del segle XX. Coneguda pels seus thrillers psicològics, un dels temes més recurrents de la seva obra és la fascinació o els límits entre el bé i el mal. Té un estil molt personal, potent, sovint macabre, satíric i ple d’humor negre.

 1. Grans directors de la història del cinema han portat a la gran pantalla moltes de les seves obres:  

 • Alfred Hitchcock: Extraños en un tren.
 • René Clément: A pleno sol.
 • Claude Chabrol: El crit de l’òliba.
 • Wim Wenders: El amigo americano.
 • Anthony Minghella: El talento de Mr. Ripley.
 • Todd Haynes: Carol.

 1. Va tenir una relació turbulenta amb la seva mare, que l’havia abandonat durant els seus primers sis anys. Patricia va tenir una vida solitària, amb un caràcter difícil, visceral en ocasions, amb contrastos emocionals  i amb  tendència a excedir-se amb la beguda. Molts trets de la seva personalitat els va plasmar als personatges de les seves novel·les.

 1. A partir dels anys 60 va començar una vida itinerant per Anglaterra i França fins que es va instal·lar definitivament a Locarno, Suïssa.

 1. Entre les seves lectures trobem Marcel  Proust, Dostoievski, Kafka, Heny James, Auden, Keats, Gide i Wilde. La Mente humana de Karl Menninger és una de les obres que llegí de ben jove i que més influí en la seva narrativa.
 2. La seva segona novel·la, El preu de la sal (1952), va ser publicada amb el pseudònim Claire Morgan, a causa de la seva temàtica lesbiana, i fins el 1989 no es va editar amb el seu nom i amb el títol Carol.
 3. Tots els títols de les novel·les de la saga Tom Ripley porten el nom del protagonista.  Però la primera i tercera novel·les s’han publicat amb el títols de les seves adaptacions cinematogràfiques: El talento de Mr. Ripley s’ha publicat amb el títol de la pel·lícula, A pleno sol, de René Clément.  El juego de Ripley s’ha publicat com El amigo americano, títol de la pel·lícula de Wim Wenders.
 4. Des del 1995, El talent de Mr. Ripley, la primera de les cinc novel·les de la saga Tom Ripley,  es considera una de les cent millors novel·les de misteri de tots els temps, segons la Mystery Writers of America.
 5. Era una gran amant dels gats i li agradava col·leccionar centenars de cargols, dels que va arribar a escriure un conte en el que cita a Jean Henri Fabre per dir que cap espècie del regne animal manifesta un grau tan alt de sensibilitat durant l’aparellament. A la seva novel·la Mar de fondo el personatge psicòpata Vic Van Allen és aficionat a la cria de cargols.
 6. D’ella Graham Greene va escriure: “Ha creat un món original, tancat, irracional i opressiu dins del qual ens introduïm amb un sentiment personal de perill i gairebé a contracor, perquè tenim al davant un plaer que es barreja amb un calfred”

 

  A les biblioteques trobaràs:

Extraños en un tren Patricia Highsmith

La primera novel·la de l’autora on a partir del plantejament d’un crim perfecte indaga en la patològica relació entre els personatges que han acordat assassinar cadascun l’enemic de l’altre per aconseguir, d’aquesta manera, la coartada perfecta. L’anàlisi de la complexitat psicològica que fa Patricia Highsmith de Bruno i les conseqüències destructives cap a Guy anuncien el seu gran talent com a novel·lista. Alfred Hitchcock va comprar els drets de l’obra una setmana després de la seva publicació.

Carol Patricia Highsmith

Patricia Highsmith va concebre aquesta novel·la amb 27 anys, quan ja havia publicat Estranys en un tren i treballava com a venedora de joguets en uns grans magatzems. Audaç història per l’any en que va ser publicada, 1952, aquesta història d’amor entre dues dones va obtenir un èxit immediat entre el públic al mateix temps que la crítica la rebia amb desconcert i respecte.

Tom Ripley Patricia Highsmith

Amb aquestes cinc magistrals novel·les, Patricia Highsmith va construir un protagonista inusual dins la literatura. Tom Ripley, estafador i assassí en sèrie, és un personatge complex i amoral que al mateix temps ens atrau pel seu tarannà amable i intel·ligent. El lector no pot escapar del seu poder d’atracció, amb el que ens sentim en part identificats quan descobrim que compartim amb ell una part de la seva foscor i egoisme.

El Crit de l'òliba Patricia Highsmith

Robert Forester no podia esperar que Jenny, la jove a qui ha estat espiant obsessivament, el convidi a passar a casa seva tot i haver-lo enxampat observant-la. Ambientada en una petita localitat de Pennsilvània, El crit de l’òliba desenvolupa un trama de malson i terror carregada de tensió.

La Celda de cristal Patricia Highsmith

Aquesta contundent crítica al sistema penitenciari retrata el descens de Philip Carter, condemnant injustament a sis anys de presó, al destructiu món de les drogues. Cru retrat de la vida quotidiana a les presons i les seves irreversibles conseqüències que avui és encara de plena actualitat.

El Diario de Edith Patricia Highsmith

Patricia Highsmith dominava com ningú la tècnica de crear atmosferes de tensió que atrapen al lector en unes poques pàgines. En aquesta novel·la, Edith, la protagonista, es refugia en el seu diari per poder suportar la vida que ha de compartir amb el seu tiet George i el seu malvat fill Cliffie en una petita casa de Pennsilvània. En ell hi recrea una realitat perfecta que de manera subtil s’anirà transformant per arribar en una terrorífica normalitat.

El Hechizo de Elsie Patricia Highsmith

Elsie, la guapa i innocent provinciana acabada d’arribar a Nova York, busca amb ambició les claus de l’èxit a través del seu atractiu erotisme. Ambientada al Greenwich Village de Nova York, l’autora ens retrata magistralment l’enfrontament entre el conservadorisme i el liberalisme de la societat nord-americana mentre ens regala una trama d’intriga i d’inquietud d’alta qualitat.

Relatos Patricia Highsmith

En els relats de Patricia Highsmith s’aprecia el seu autèntic i inquietant univers creatiu. Amb excel·lents recursos narratius i un acerat humor ens mostra els aspectes més crítics de l’ésser humà: personatges mesquins tenyits d’ambigüitat moral i violència pura que es mouen en una sordidesa que impregna la quotidianitat.

Pájaros a punto de volar Patricia Highsmith

S’hi reuneixen els relats psicològics que Patricia Highsmith va escriure entre 1938 i 1949 quan encara era una escriptora desconeguda. En aquestes catorze narracions s’hi descobreix la seva personalíssima mirada al món, amb un llenguatge senzill però ple de detalls i amb un delicat tractament cap als seus personatges.

Suspense : cómo se escribe una novela de intriga Patricia Highsmith

Un llibre extraordinari on Patricia Highsmith explica la procedència de les grans idees que van inspirar les seves millors obres. Ens obre les portes al seu taller literari i ens narra les fonts de la seva inspiració d’una manera tan encisadora como són les seves pròpies obres.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 29-01-2020 Última actualització 31-03-2021