Biblioteca Virtual
Estiu
Un estiu ple de lecturesAvantatge carnet
Festival POESIA i + 2025Cinema
Les sèries britàniques més carismàtiques dels 80 i 90.Novel·la
NarrativaGuia de lectura
Contes per a infants i famíliesCultura Popular
LGTBI i cultura popularTurisme
Rere els passos d’Antoine Saint-ExupéryNotícia
Premi llibreter 2025Notícia
Avís de serveiTurisme
Mar i muntanyaLes biblioteques recomanen
Després de la mort del seu pare, tres germans es reuneixen a la casa familiar en la qual van passar els estius de la seva infància. Toca decidir què fer amb la casa, la qual cosa resultarà més difícil de l'esperat. Amb un to agredolç esquitxat d'humor, La casa ens parla sobre la família, l'herència i sobre l'inexorable pas del temps, tot sota la mirada de la casa com a testimoni.
Basada en la novel·la gràfica homònima de Paco Roca.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Rutas vampíricas
Moreno Ramos, Sergio
Madrid : Anaya Touring, [2024]
Guia de viatges de tots els llocs vampírics que es poden visitar, tant del cine com de la literatura. Si t’agraden les històries de vampirs, mira aquest llibre per preparar un viatge.
El llibre comença pels castells de Transilvània i Eslovàquia, continua per les abadies de Whitby a Yorshire, Regne Unit. Dels Estats Units, descriu les mansions de Louisana i els carrers de Nova Orleans, Manhattan i Nova York. També com a exemple de cementiri, ressenya el cementiri de Père Lachaise de París.
*Recomanació de la Xarxa de Biblioteques Municipals
El efecto stick: nacimiento, ascenso y caída de las clases medias
Valls, Josep Francesc
[Barcelona] : Profit Editorial, octubre de 2024
Analitza els dos darrers segles de la història amb un fil conductor, el consum, i una protagonista, la classe mitjana, que viu en un sistema que l’atrapa entre el progrés i la demolició, i acaba agafant la forma d’un stick, d’un pal d'hoquei. El camí recorregut per aquesta classe mitjana? Les fites laborals del segle XIX, els feliços anys vint, els anys cinquanta, la crisi del 2008, la pandèmia del 2020, i unes llums i unes ombres que ens acompanyen fins al present: la inflació per sobre dels salaris, la sobreproducció, el malbaratament, l’erosió de les matèries primeres i les energies, noves malalties, i una tecnologia que ha sacsejat totes les esferes de la societat.
Amb la societat del consum i del benestar del segle XX, les classes mitjanes, atretes per la disponibilitat de bens i de diners es van acostumar al consum. En la situació de crisi climàtica, inflació caldria retallar en conceptes i en la manera de consumir. L'autor explica si les classes mitjanes es privaran del benestar i l'adquisició immediata de bens i serveis.
L’autor és periodista, economista, divulgador i ha estat catedràtic d’Esade. Actualment és director de la càtedra d’Escenaris del Futur Retail, Turisme i Serveis de la Universitat Pompeu Fabra-Barcelona School of Management (UPF-BSM).
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Farmaconomía : cómo las grandes farmacéuticas contribuyen al deterioro de la salud global
Dearden, Nick
Barcelona : Galaxia Gutenberg, octubre de 2024
Nick Dearden, periodista, explica que la indústria farmacèutica està més interessada en els seus beneficis econòmics que en la salut de la gent. Això va quedar clar quan els governs es van afanyar a produir vacunes durant la pandèmia de COVID-19. Darrere dels tan esbombats avanços científics, realitzats sobretot amb fons públics, les grans empreses van trobar noves maneres de treure milers de milions més als governs d'Occident mentre abandonaven els països en desenvolupament.
Des de la dècada de 1990, les grans farmacèutiques han fet tot el possible per protegir la seva propietat mitjançant el sistema de patents. Com a resultat, el negoci no s'ha centrat en la recerca de nous medicaments, sinó en la creació de monopolis.
Al final del llibre, Dearden, director de Global Justice Now i una veu destacada de People’s Vaccine, proposa un sistema més just I segur per a tots.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Crea tu hogar sostenible : cómo cuidar del planeta sin arruinarte
Peinado, Laura
Barcelona : Planeta, noviembre de 2024
Laura Peinado, que ha fet de la seva vida sostenible un exemple, ens ensenya a implementar a casa petits canvis amb un enorme poder de transformació.
Habitació per habitació, de forma molt visual i amb consells fàcils, l'autora ofereix eines per a cuidar del planeta —estalviant diners i temps— i deixar el millor possible a les generacions futures.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Guía básica de defensa del consumidor
Garreta Medina, Albert
Barcelona : Atelier Libros Jurídicos, [2024]
Aquest llibre pretén ajudar a comprendre i exercir els drets dels consumidors, tant per als qui desitgen conèixer els seus drets com per a professionals que busquen especialitzar-se en aquesta àrea. El llibre ofereix definicions conceptuals, eines jurídiques i consells pràctics per a abordar situacions quotidianes, abastant preguntes freqüents que sorgeixen tant en l'àmbit professional com en el personal. Pel llibre proporciona informació actualitzada i adaptada a la realitat actual, destacant la creixent importància de protegir un consumidor cada vegada més vulnerable.
Ofereix un coneixement bàsic que permet actuar de manera preventiva, minimitzant la necessitat de recórrer a la via judicial. L'objectiu és facilitar coneixement per a la resolució de problemes de consum que puguin sorgir de manera àgil i eficaç, o, en defecte d'això, proporcionar claredat sobre com iniciar un procés de reclamació.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Un guia pràctica per preparar el viatge a les Valls de Loira, que formen part del Patrimoni Mundial de la Unesco, qualificat “paisatge cultural”. Una regió única plena d’història, gastronomia, vi i paisatges. Castells magnífics i ben conservats, pobles plens d’encant i amb mercats que acullen al viatger amb productes frescos.
Aquesta guia proposa itineraris, explicacions detallades visitar els nombrosos punts d’interès amb dades històriques i informació actualitzada sobre transports, visites i horaris de la zona.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Benvinguda adolescència!
Romeu, Anna
Barcelona : Rosa Dels Vents, octubre del 2024
Amb un estil directe i senzill, L’Anna Romeu, psicòloga i experta en educació emocional, presenta un manual bàsic per ajudar als fills adolescents en aquesta etapa tan convulsiva de la seva vida. Des del convenciment que l’adolescència és una segona oportunitat per formar vincles i per acompanyar als fills a viure com adults autònoms, capaços de valdre’s per si mateixos. Una etapa que posa a prova als adults i ens obliga a gestionar situacions noves, de les que no sabem si ens en sortirem. L’autora descriu els principals trets de l’adolescent, dona pautes per a un bon acompanyament en qüestions com la comunicació, la sexualitat, l’ús de les pantalles i, per últim, dedica un capítol a trastorns i situacions especials com ara l’estrès, drogues, bullying, etc. En tot moment es presenten casos reals per reforçar el concepte que s’està explicant. El llibre no conté solucions màgiques però sí pautes molt efectives per aplicar en el dia a dia dels pares i mares amb fills adolescents.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
La banda de los tres
Burton, Neel
[Barcelona] : Editorial Rosamerón, enero de 2025
L’autor ens proposa una investigació del trajecte des del pensament mitològic fins el científic-racional, resumir la vida dels tres filòsofs que han influït en el pensament occidental i analitzar el seu llegat en el món contemporani. Una obra que combina la filosofia, la història i la reflexió. Amb un estil planer però no mancat de rigor, Neel Burton aborda el pensament, la societat i la vida de Sòcrates, Plató i Aristòtil; sense deixar de banda els seus predecessors: els presocràtics i sofistes. Un llibre indispensable per als que volen iniciar-se en el món de les idees i la reflexió, sense esperar trobar solucions ni fórmules màgiques per al dia d’avui; sinó eines per poder desenvolupar el nostre pensament crític.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Mala olor
Hafid, Nadia
Barcelona : Editorial Finestres, febrer del 2025
Premi Finestres 2024 de còmic en català.
Mala olor és la història d’un incident laboral mal resolt en unes oficines. L’autora, a través d’una història tan minimalista com els traços dels seus dibuixos, reflecteix la hipocresia i la ineptitud en el treball. Una empresa modèlica, que compleix tots els objectius marcats, no paga a les treballadores i, a més a més, dissenya uns nous uniformes que han d’anar a càrrec de les pròpies treballadores. Res pot ser més anodí en aquella empresa i Nadia Hafid ho expressa molt bé amb els seus dibuixos, que transmeten la rutina i la uniformitat d’unes oficines tan anodines com fredes. Els diàlegs son breus i directes. Els silencis abunden. Sobretot quan es comença a notar una mala olor. Una flaire invisible que inunda tot el món perfectament calculat de l’empresa.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Paul en casa
Rabagliati, Michel
Bilbao : Astiberri, febrero 2024
Aquest és un còmic en el que no passa res però tot el que succeeix es podria clonar a qualsevol de les nostres vides. La diferència? Que l’autor, el quebequès Michel Rablagliati, sap transmetre amb humor i crítica constructiva els petits detalls d’una vida plena de dolor (dental, amorós, familiar,...) i fer-nos partícips de la seva crisi de maduresa. El còmic més personal de la seva sèrie, premiada a Angoulême l’any 2021, on Paul ja ha arribat a la cinquantena divorciat i vivint sol amb el seu gos. Una etapa on la salut juga un paper important, també en el còmic: les visites mèdiques, el bricolatge dental o les instruccions de muntatge dels aparells respiratoris. Un altre element primordial en aquesta etapa de maduresa és la cerca de parella: des de donar-se d’alta al Tinder fins anar a un cibercafè amb la clara intenció de lligar. Com a metàfora d’aquesta maduresa està l’arbre del pati de casa que a cada capítol es va morint. Sort del veí italià, jubilat i amant de l’horticultura. En Paul està ben distret.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Tresors naturals que hem de protegir
Barcelona : Barcanova Editorial, [2022]
Fa temps que la Terra ens està avisant que els recursos naturals estan en perill. La falta d'aigua ara està marcant uns límits preocupants fa un temps i l'augment de la temperatura any rere any va marcant rècords. És per això que avui et proposem un viatge cap a tresors naturals que hem de protegir si o si perquè la nostra vida en aquest planeta continuï sent factible.
A través d'aquest llibre redescobrirem la història de llocs com el Mont Fuji, l'abisme més profund com és la Fossa de les Mariannes, l'arbre de Tule que és l'arbre més ample que s'ha trobat mai, o la Badia de Ha Long, la més sorprenent del món. Llocs impressionants perquè el nostre planeta gaudeixi en plenitud i perquè tots plegats puguem viure en les millors condicions cuidant-nos els uns als altres.
A la part final del llibre també hi trobaràs dates clau per recordar el respecte a la natura i un glossari de termes que ens permetran parlar amb propietat en la nostra defensa del planeta.
Més informació a:
- Monuments naturals de Catalunya
- Els 20 monuments naturals més impressionants d'Espanya
- Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO
A les biblioteques trobaràs:
Recomanat per Cristina Freixas. Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar
Els Camins antics de Barcelona : 21 itineraris de senderisme urbà seguint les traces dels camins antics al Pla de Barcelona
Xavier Martínez i Edo
Valls : Ajuntament de Barcelona, març del 2022
Una guia pensada per anar descobrint el passat urbanístic de la ciutat a través de 21 rutes documentades.
El Pla que actualment ocupa la ciutat de Barcelona, fa dos mil anys estava solcat de molts camins pels quals transitaven les diferents generacions dels nostres avantpassats. La majoria d'aquestes rutes han quedat oblidades i disperses en l'entramada xarxa de carrers de la Barcelona actual.
Xavier Martínez i Edo, autor i editor, llicenciat en Geografia i Història, ha decidit recuperar alguns d’aquests senders en aquesta guia, per això parlem de senderisme urbà. Després de superposar aquests antics camins en l'estructura urbana actual, l'autor ens proposa 21 itineraris per acostar-nos a la història i el passat urbanístic de la ciutat. Una mica, tal com diu el llibre, seria "com si poguéssim aixecar l'actual retícula de l'Eixample com si fos un estora i mirar què hi havia a sota" . En alguns casos dels camins només en queden pistes o referències modestes i en molts casos curioses. La guia ens permet imaginar i projectar com eren, rescatar espais i recorreguts que en el seu moment van recórrer els nostres avantpassats.
Les rutes proposades són rutes no circulars. Tenen entre cinc i vuit quilòmetres, i es divideixen en trams per facilitar passejades més curtes. Les explicacions estan il·lustrades amb mapes i fotografies amb les quals l'autor ens facilita la comprensió d'allò que estem veient -i caminant-.
A la guia es proposen rutes al llarg de tot l'entramat urbà, que van des del Llobregat al Besòs, del Port a Sarrià, de Gràcia a Sant Andreu, algunes recorren els camins vells dels barris alts de Barcelona, d'altres fan passejades entre ermites que encara hi són...
Una guia pensada per anar descobrint el passat de la ciutat a través de les diferents propostes i de la mà de les explicacions ben documentades de l’autor. Una guia per a caminants sense pressa, amants de la ciutat de Barcelona.
Recomanat per Marta Mans. Bib. Can Pedrals. Granollers.
Surfista
Alberdi, Uxue
Sant Cugat del Vallès : Pol·len Edicions, setembre de 2024
No és tan fàcil descobrir un còmic on la idea del que es vol explicar, l’originalitat (encara que toca alguns temes que estan, diguem-ne, “de moda”) i la sensibilitat es donin de la mà per a crear una història curta (56 pàgines), íntima i al final, lluminosa.
L’Amaia té l’amiga de la infància, estimada i còmplice. Després, tendres amants i compis de surf en la gloriosa joventut. Però L’Eki desapareix en una matinada de tempesta al mar d’Euskadi i la donen per morta. I què passa amb el patiment dels seus? Han de viure amb això i continuar endavant.
L’Eki acompanyava a les persones en el procés d’acostar-se a la mort. Sospites de suïcidi. Potser l’ha mort una família que deixa de rebre una herència? No es pot saber, no hi ha cadàver i a l’Eki l'atreia de sempre la mort, jugava a ofegar-se des de ben petita!
Aquests són els records de l’Amaia, que es troba en ple embaràs per inseminació assistida. Un antic xicot fa de Pepito Grillo i li parla de la desapareguda. Li retreu el lesbianisme. Intenta instal·lar teories sobre com va morir “l’amiga”. En tot cas, l’element masculí és d’una negativitat que enutja (i el pobre imbècil rep una petita -i graciosa- venjança, que es foti).
La història ens captiva per la seva narració parca en paraules, i sobretot pel recurs del dibuix i de les vinyetes gairebé cinematogràfic, amb unes perspectives suggerents (aquestes xerrades en taules de surf vistes des de sota l’aigua) narrada amb flashbacks als records més tendres (com t’agradava el perill, Eki!), que et transporta per la narració dolçament, però amb un nus al cor com el de la protagonista, l’Amaia.
Si vols saber què passa amb les dues amigues, si es retroben o no, llegeix-te el còmic. Això sí: no tractis de raonar perquè una persona desapareix per tornar a renéixer, si és que passa, i com és de lícit que no passi res, cap retret (pobre mare!).
La portada despista, però tant és. Aquest còmic et deixa reconfortada i amb esperança. Visca la vida!
Recomanat per Eva Solé de la Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú.
Virgen jurada
Dones, Elvira
Madrid : Errata Naturae, marzo de 2025
La novel·la segueix la història de Hana, una jove que deixa els estudis universitaris a la capital i torna al seu petit poble a l’Albània rural. Ella decideix seguir una tradició ancestral en la qual una dona pot renunciar a la seva identitat femenina i es converteix en "virgen jurada": mitjançant un vot de castedat, es converteixen legalment en homes, assumint el rol de cap de família i gaudint de drets i llibertats que normalment estaven reservats als homes en aquella societat patriarcal. Aquesta transformació es produeix com a resposta a la necessitat de continuar amb la línia familiar, tot i que implica un sacrifici personal profund. Ho fa per aconseguir respecte i llibertat.
La història de Hana posa en primer pla el conflicte intern que viuen aquestes dones: per una banda, volen mantenir la seva identitat i el control sobre la seva vida, i per l’altra, han d’acceptar la imposició d’un sistema de valors que les limita i les margina. Ella trencarà amb les convencions socials encara que sigui a un alt cost personal. Manté una relació complicada amb les altres dones del poble, que a vegades la veuen com una figura de respecte i altres vegades com una amenaça. A mesura que avança la trama, el seu aïllament creix i la seva solitud es fa més evident.
Aquesta novel·la explora temes profunds com la identitat, el gènere, la llibertat personal, i les limitacions imposades per les tradicions culturals. La figura de Hana, com a "virgen jurada", és un símbol de resistència i de compromís amb les pròpies conviccions, tot i el sacrifici que suposa per a la seva pròpia identitat.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Jo era un noi
Rivas, Fer
Barcelona : Angle editorial, febrer de 2025
Un adolescent de setze anys a finals dels noranta i inicis dels dos mil, visita a l'hospital el seu pare que està en coma per acomiadar-se'n. Ell sap que és la darrera oportunitat que té per confessar-li allò que no li ha dit mai i que ha marcat la seva infantesa, la seva homosexualitat. Una història que ens parla dels orígens, de la consciència de classe i de les relacions entre pares i fills, però sobretot de la identitat, de la construcció de la masculinitat, de la culpa i la vergonya. A mesura que avança la novel·la es desvetlla un exercici catàrtic a voltes poètic que fa l’autora i que li serveix per fer encaixar les peces i cicatritzar les ferides.
Recomanat per la Biblioteca Joan Coromines d'El Masnou.
Oposición
Mesa, Sara
Barcelona : Editorial Anagrama, marzo 2025
La Sara Villalba ha entrat a treballar a l’administració pública com a interina, amb la intenció de tenir una feina per tota la vida. Un cop dins, observa el funcionament: un edifici immens i hermètic, ple de jerarquies i de gent obedient amb particularitats i conflictes entre ells. Com ningú li explica les seves funcions, es veu forçada a improvisar, dissimular per vergonya i registrar el seu malestar amb dibuixos i poemes tan desplaçats de la realitat com el treball mateix.
L’autora, a través d'una mirada curiosa, àvida i cada vegada més desencantada, descriu els paranys dels mecanismes burocràtics no sols per als qui les pateixen, sinó també per als qui les posen en funcionament.
*Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
Camins vora mar: 20 excursions per a totes les edats
César Barba i Sergi Ramis
Granollers : Editorial Alpina, maig de 2019
La millor manera de conèixer els espais naturals és a peu, fent camí. El senderisme ens permet gaudir del paisatge de manera pausada i atenta: les vistes, els colors, els sons, el frec de l’aire... I és així com aprenem a estimar la terra i com podem transmetre el sentiment de pertinença a la natura lligat als valors de respecte i protecció de tot el que ens envolta.
En aquest llibre, en Cèsar Barba i en Sergi Ramis ens proposen 20 excursions per gaudir dels millors paisatges de mar de Catalunya, des de Llançà fins a la costa d’Alcanar. Les excursions són accessibles per a tots els públics; no hi ha gaires dificultats i per això també es poden fer amb la mainada.
Tots els itineraris voregen la costa catalana i estan senyalitzats, de manera que és gairebé impossible perdre’s. A més, alguns d’aquests recorreguts passen per camins de ronda coneguts per molts senderistes i molt ben marcats. Un dels objectiu d’aquestes excursions és descobrir trams de costa que destaquen per algun aspecte en concret: un penya-segat, una cala, jaciments arqueològics, sorrals, dunes o vistes impressionants del mar.
L’estiu és un bon moment per fer pràcticament totes aquestes rutes, ja que moltes d’elles poden finalitzar en una platja per fer-hi un bon cap-bussó i descansar de la caminada.
Recomanat per Bib. l'Escorxador. Sant Celoni.
Fucking Åmål és una meravella deliciosament hipnòtica.
Es tracta d’un film suec, de baix pressupost i temàtica adolescent i lèsbica, que s’ha acabat convertint en pel·lícula de culte.
La protagonista Agnes (Rebecca Liljeberg), de setze anys, s’acaba de mudar amb tota la família a la petita localitat sueca d’Åmål, una ciutat anodina, segons les adolescents de la pel·lícula una ciutat ben fotuda, on no passa gairebé res que permeti sortir del tedi.
Però aquest avorriment i el dia a dia de l’Agnes i la resta de grupet ens captiven i acabem, a manera de voyeurs, entrant a les seves vides i primeres experiències amoroses, dins i fora de norma, amb assetjament inclòs i –spoiler- final feliç.
Dirigida el 1998 pel novell Luka Moodysson, ha estat traduïda de molt diverses maneres segons el país de distribució, per evitar el polèmic fucking: Show Me Love (Mostra’m l’amor) a països angloparlants, Raus aus Åmål (Fora d’Amal) a l’Alemanya, Descubriendo el amor a Xile i l’Argentina o Amigas de colégio al Brasil.
És difícil explicar que té aquesta pel·lícula que la fa tan especial, potser una barreja de delicadesa, cruesa i genuïnitat, que ens transporta i ens connecta amb l’adolescent que totis hem sigut. S’ha de veure.
A més a més, ve avalada per diversos premis d’acadèmies i festivals de cinema i va obtenir, internacionalment, molt bones crítiques, fins i tot, segons la Wikipedia, la del director Ingmar Bergman que la va catalogar com "la primera obra mestra d’un jove mestre".
Recomanat per Irene Lameiro de la Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra de Barcelona.
Crónicas inenarrables
Comas, Javier
[Madrid] : Kabo&Bero, septiembre de 2024
Javier Comas Carrasco (Barcelona, 1961) és un artista polifacètic conegut per la seva trajectòria en les arts plàstiques, la fotografia, la dansa i l’escriptura d’obres centrades en temàtiques LGBTIQ+.
Va iniciar la seva carrera professional amb divuit anys com a ballarí al Ballet Alèxia. Posteriorment, va treballar en produccions teatrals internacionals al costat d’actrius com Esperanza Roy, Mary Santpere i María José Cantudo.
L’any 1989 fa les seves primeres incursions en el món de la fotografia, i a partir de l’any 2000 comença una etapa com a artista plàstic, intervenint material radiogràfic per donar vida a mons onírics molt personals. Aquesta proposta artística l’ha portat a exposar les seves obres arreu del món.
Actualment, compagina la seva professió com a tècnic en cures auxiliars d’infermeria amb la creació literària, camp en el qual ha estat reconegut amb diversos premis.
El 2017 publica el seu primer llibre de ficció, Divinas Semillas. El 2023 presenta la seva novel·la Crónicas Inenarrables, guanyadora del concurs 'Todo Mejora de literatura juvenil LGTBIQ+'. Aquesta obra relata el difícil camí d’un adolescent homosexual durant els anys setanta.
El protagonista, en Miguel, actua com a alter ego de l’autor en aquest relat de ficció basat en experiències i desitjos personals. Un dels fils conductors més poderosos de la història és el somni de ser artista, un anhel nascut al Prat de Llobregat als anys seixanta.
A través d’en Miguel, l’autor rememora vivències en una època dura i perillosa per a totes aquelles persones que se sentien diferents. Comas es considera afortunat d’haver conegut el valor de l’amistat i del desig gràcies a l’Àngel, figura clau en la vida del protagonista i guia essencial en el seu procés de descobriment personal.
Crónicas Inenarrables és una novel·la sobre l’art i l’amor, i el poder transformador que aquests tenen. Amb relats commovedors i tendres, l’obra ens transporta a vivències emocionals intenses i posa en relleu la importància de l’entorn i les persones que ens ajuden a créixer, sempre des del respecte als sentiments i a la identitat pròpia.
Més informació:
Recomanat per la Biblioteca Antonio Martín d'El Prat de Llobregat.
Activitats destacades
Corbera de Llobregat. Biblioteca Can Baró
Sandra Rossi amb DesdisfressesQuan era petita a la Sandra li encantàven els contes i també les disfresses.... una sessió de contes amb mil vides....
Barcelona - Les Corts. Biblioteca Les Corts - Miquel Llongueras
Laos, el país amagat al cor d'ÀsiaSovint eclipsat pels seus veïns més coneguts, Laos conté paisatges muntanyosos impressionants, rius serpentejants i temples històrics. La seva cultura vibrant i la seva gent amable fan que aquest destí sigui un lloc únic per explorar la tranquil·litat i la tradició ancestral. Una de les celebracions més importants és el Bun Òk Phansa, que marca la fi de les pluges i de la retirada dels monjos. És una ocasió especial per gaudir de la cultura i les tradicions locals en un ambient ple d’alegria i espiritualitat. A càrrec de Quim Dasquens, fotògraf i guia de viatges. Aquesta conferència forma part del Cicle temàtic 'Viatges amb Història'; coordinat per Jordi Canal-Soler amb la Societat Nova Geogràfica
Premià de Dalt. Biblioteca Jaume Perich i Escala
Màquines sexuals: un espectacle d’intel·ligència artificial i sexeEspectacle per a adults a càrrec de Jordina Biosca. Els protagonistes de Màquines Sexuals tenen o no software de darrera generació, de la generació anterior o estan simplement en projecte de ser-los implantat. O no. Parlen ells i els seus creadors, els seus usuaris i els seus compradors. Un únic fil conductor, el sexe i les màquines, amb particularitats i punts de vista divergents i reaccions i propostes totalment contraposades. I tot això, acompanyat d’una copa de vi blanc de la Do Alella. Als jardins de Can Figueres
Pallejà. Biblioteca
Pelicol·loqui. La fuente de las mujeresT'agrada el cinema? Participa en el nostre cine fórum. Projecció, anàlisi i debat de la pel·lícula. Una proposta divertida, interactiva i dinàmica. A la sala d'actes del Castell.
Pineda de Mar. Biblioteca M. Serra i Moret
Universos Poètics: Recital de poesiaPoètiques de la modernitat, Olga Novo i poemes propis d’Universos Poètics A càrrec Haydee Vargas, Sonia Avellaneda, Maribel Montero, Montserrat Freixas, Silvia Llanto i Lucía Pastor. Amb acompanyament musical a càrrec d’Ana Granados
Gavà. Biblioteca Josep Soler Vidal
Biblioteràpia per encarar l’estiuDescobreix el poder de la literatura per transformar el teu estat d’ànim! Un espai dedicat a la recomanació de llibres on et proposem lectures que inspiren optimisme i alegria, ideals per encarar l’estiu. A càrrec de Laura Garcia (Booklife). Places limitades. Inscripció via formulari (https://forms.gle/kyt3symrkQsg3QN5A) o al 93 263 92 30.
Vilassar de Dalt. Biblioteca Can Manyer
El terrible plaer de viatjarNarració per a adults, a càrrec d'Assumpta Mercader Contes que parlen de les coses que poden passar quan es viatja. La necessitat de moure’ns la tenim tots, a prop o lluny, per obligació o per plaer. Gràcies a la tradició oral i també a grans autors com Jacint Verdaguer o un desconegut Roal Dahl per a adults, disposem de magnífics relats en què els viatges, els desplaçaments o les passejades són els protagonistes. Tothom sap que sortir de casa per anar amunt i avall ens exposa com a mínim a conèixer gent i a viure, voluntàriament o involuntàriament, aventures. En aquesta sessió veurem com a peu, en transport públic, en avió o en cotxe, anar pel món pot convertir-se en un terrible plaer!
Barcelona - Gràcia. Biblioteca Jaume Fuster
Inauguració exposició "Ana María Matute: quien no inventa no vive"L’exposició recorre totes les etapes de la vida de l’escriptora Ana María Matute, a partir d’objectes, llibres, cartes, fotos i dibuixos de l’autora, acompanyats per la seva veu. La mostra convida a escoltar-la en cada parada, i d’aquesta manera ret homenatge a les seves històries, a la seva invenció i creació. Del 25 de juny de 2025 a l’11 de gener de 2026, a la Biblioteca Jaume Fuster. Comissària: Mari Paz Ortuño Ortín. Organitza: Instituto Cervantes i el Ministeri Cultura. DG Llibre, Còmic i Lectura, amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona i l’Agencia Balcells. Inauguració: Dimecres 25 de juny, a les 18.30 h. A la Biblioteca Jaume Fuster. Hi intervindran: Im. Sr. Xavier Marcé Carol, Regidor de Cultura i Indústries Creatives, Ajuntament de Barcelona; Im. Sr. Pau Gonzàlez Val, diputat delegat de l’Àrea de Cultura, Diputació de Barcelona; Luis García Montero, director Instituto Cervantes; María José Gálvez, DG Llibre, Còmic i Lectura, Ministeri de Cultura, i Mari Paz Ortuño Ortín, comissària de l’exposició. Mostra amb motiu del centenari del naixement d’Ana María Matute (Barcelona, 1925-2014). Biblioteques de Barcelona presenta una programació especial per commemorar aquesta efemèride a la ciutat. Ana María Matute va néixer a Barcelona l’any 1925 i és considerada com una de les veus més personals de la literatura espanyola de postguerra. Reconeguda i guardonada en l’àmbit nacional i internacional, la seva carrera va estar marcada per una misteriosa necessitat d’inventar històries. A cinc anys va escriure els seus primers contes i als disset ja havia escrit la seva primera novel·la, ‘Pequeño teatro‘, que anys després va guanyar el Premio Planeta, l’inici d’una trajectòria precoç, ràpida i plena d’èxits. Matute també va rebre el Premio Nadal (1959), el Premi Ciutat de Barcelona (1995), el Premio Nacional de las Letras Españolas (2007) i el Premio Cervantes (2010), entre altres.
Barcelona - Sant Martí. Biblioteca Gabriel García Márquez
Inauguració de l'exposició "Mons il·lustrats. Premis Junceda 2024"Els Premis Junceda d'Il·lustració, organitzats per l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya (APIC), són uns guardons únics i amb una gran trajectòria al nostre país. No hi ha cap altre guardó a Catalunya que atorgui uns premis d'aquestes característiques que cobreixin totes les àrees de la il·lustració. La il·lustració ocupa un espai important a les nostres vides i des de Biblioteques de Barcelona i el seu Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil (SDLIJ) volem reivindicar l'art de la il·lustració consolidant l'exposició durant el 2025 en aquesta segona edició, que recull les categories premiades —i enguany també les finalistes— vinculades a la Literatura Infantil i Juvenil. Com l'any passat, l'exposició s'organitza en el marc del Món Llibre, el festival literari per a infants i joves. És necessari sumar esforços en la important tasca de difusió de l'art d'il·lustrar. A la mostra podrem observar la diversitat de llenguatges visuals representats en els guardons: animació, còmic, premsa, així com ficció i coneixements. A l'exposició, podem veure també la trajectòria de tota una vida dedicada a la il·lustració, amb més de 400 llibres il·lustrats i més de cinquanta anys de professió, com és el cas de l'obra de Roser Capdevila. La riquesa visual i cromàtica que reforcen el missatge que el llibre transmet, en el treball de Naida Mazzenga. L'ús de formes originals i de colors per fer accessible una gran quantitat d'informació a un públic molt exigent, amb Cristina Spanò. I la forma original, didàctica i suggeridora per tractar temes especialitzats, com la muntanya, i atreure nous públics, amb Ximo Abadía. Inauguració de la mostra i taula rodona: Dimecres, 7 de maig, a la Biblioteca Gabriel García Márquez. A les 18:00 h, inauguració de la mostra. A les 18.30 h, taula rodona. A càrrec de Roser Capdevila, Naida Mazzenga, Cristina Spanò, Juan Romero Corell (editor de Litera). Modera: Christian Inaraja, il·lustrador i professor i membre de l'APIC. Llibreria convidada: La Petita. Agraïments: Ximo Abadía, Helena Batet, Pep Brocal, Roser Capdevila, Gemma Cortabitarte, Anna Font, Montse Galbany, Lluís Gay, Christian Inaraja, Martina Manyà, Naida Mazzenga, Jana Muntal, Sonia Pulido, Xavi Ramiro, Juan Romero Corell, Cristina Spanò i Estefania Zorita. Organitza: Biblioteques de Barcelona amb la col·laboració de l'Associació Professionals d'Il·lustradors de Catalunya. Col·laboren: Alba, Amaníaco, Angle, Bang Ediciones, Bindi Books, Blackie Books, Cia. Oliveira Salcedo, Combel, Eina (Centre Universitari de Disseny i Arts de Barcelona), Editorial Fonoll, Fundació Joan Oró, Gaboche, Kalandraka, Litera Libros, Orfeu Negro, Tugores, Vacamú, Viena, Zahorí Books i Helena Batet. La mostra forma part de la programació del Festival Món Llibre, comissariat per Anna Juan i Piu Martínez, que se celebra el 24 i el 25 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i a la Biblioteca Gabriel García Márquez. Amb motiu del festival, el dissabte i el diumenge 24 i 25 de maig es faran tallers familiars relacionats amb l'exposició a la Biblioteca Gabriel García Márquez.