L'Abans i ara de les dones rurals
Espais naturals
L'Abans i l'ara de les dones rurals
Per entendre el perquè de la necessitat de l’apoderament de la dona rural, no ens hem d’oblidar de com vivia abans i que els canvis no són tan ràpids com hom podria pensar.
És per aquesta raó que des de la biblioteca Joan Oliva volem fer memòria i volem donar veu a dues germanes, l’Assumpció i la Montse, que fa quaranta-cinc anys, quan eren nenes i adolescents, van viure tot el que suposava ser filles i netes de masovers. La casa era a la comarca del Berguedà.
La mare, casada amb el fill del masover, es feia càrrec de tota la família: avis, fills i d’altres familiars; de les feines de la casa i dels animals petits: conills, gallines i cabres. No tenia gens d’independència econòmica.
El pare, portava la gestió econòmica i qui tenia els diners en efectiu, era el responsable dels animals més grans: les vaques, els porcs i de cultivar la terra: hort, cereals, etc.
Segons ens expliquen no tenien temps per a res, la vida a pagès era molt dura!
Et deixem amb unes imatges del Lluçanes, lloc on viuen i des d’on ens parlen una mica de la seva experiència:
Ha passat el temps, però mai no s’han desentès del món que va envoltar la seva infantesa i primera joventut i saben molt bé el que passa al món rural:
- Si ets un productor petit no pots viure de la terra i dels animals. Les granges petites han hagut de plegar, ja que per ser productor per exemple de vedells, n’has de tenir 200 com a mínim i si tens poques vaques ja no et passen a recollir la llet.
- Els ingressos que es tenen són molt minsos, ja que l’intermediari paga molt poc per la matèria primera, però ell la ven pel triple i quan arriba al mercat, el preu no té res a veure amb el preu d’origen.
- A l’hora de facturar, el pagès/ramader compra el material amb un 21% d’IVA, però quan ho declara només s’aplica entre un 4%-7%. Si es demana una revisió de l’IVA, passa un inspector a veure que tot estigui en regla. Quan ja és obvi que tot està en regla!
- Les masoveries han desaparegut i ara la majoria s’han adaptat al turisme rural.
-
Ha aparegut el terme CERCLE TANCAT, com és el cas de grangers que tenen el seu propi escorxador i la seva pròpia botiga, com ara El soler de N’Hug.
Actualment les dones s’han organitzat i han fundat l’Associació de dones del món rural, la qual vol fer visible el paper femení en l’organització rural.
A continuació teniu uns vídeos on les dones us expliquen el perquè de tot plegat!
- Naixement de l’associació
- Apoderament de les dones rurals per un canvi de model
- Arca Associació d’iniciatives rurals de Catalunya
TEXT: Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú.
FOTOGRAFIA cedida per la família Gispets. Masoveria on vivien l'Assumpció i la Montse (entre finals dels anys 50 principis dels 60), actualment és una casa de turisme rural.
A les biblioteques trobaràs:
Més cerques al catàleg Aladí:
Selecció de webs:
- 15 d'octubre, Dia Internacional de les Dones Rurals | ONU
- Dones Món Rural
- Dones Unió de Pagesos
- Xarxa d'Innovació agroalimentària i rural de Catalunya
- Arremangades, Associacio de Dones del Montseny