Nirvana, el so d’una època

Enguany s’han complert 30 anys des de que Kurt Cobain ens va deixar i, Nirvana, la banda que va liderar, es va separar definitivament. Kurt Cobain representa la imatge de tota una època, la cara dels 90’, i la seva banda forma part de la història cultural de tot el planeta. En retrospectiva podem veure com Nirvana va canviar la història del rock, va caminar cap a unes melodies més lànguides, unes tonalitats més fosques i menys festives, estaven creant el so del grunge, un gènere de música alternativa amb guitarres distorsionades i bateries pesades. També anomenat el so de Seattle, el van posar en escena bandes de la regió com ara Pearl Jam o Mudhoney.

Nirvana va tenir una influència enorme en la cultura popular del moment, es va convertir en un fenomen de la indústria musical quan el món es regia per paràmetres diferents i anteriors a Internet. Això és, també, el que va devastar a Kurt Cobain: no es va trobar còmode amb la la fama, la seva vida privada va començar a ser de domini públic. El trampolí cap a l’èxit va ser una catapulta incendiària, una fletxa cap a el desastre. Una persona amb un carisma de tal magnitud no estava feta per la factoria mediàtica del rock ‘n’ roll.

Els mitjans de comunicació musicals van alçar «Smells like Teen Spirit» al rang d'himne d'una generació i, amb aquest reconeixement, Cobain va esdevenir la veu de l'anomenada Generació X. El vídeo va resultar controvertit. Es tracta d’una assemblea d’institut que se celebra en una atmosfera infernal, el ball, el caos i l'anarquia controlen l’ambient. El clip va ser tot un èxit de la MTV, va fer fora a Michael Jackson del número 1 de les llistes.

 

El so de Nirvana queda reflectit a la intro d’aquesta cançó: res de floritures, llums tènues, un ampli acoblant-se sorollosament. Així arrenquen els primers acords de «Breed» per reventar l’audiència a ritme de punk-rock.

 

Després de 30 anys del seu suïcidi, Kurt Cobain encara es percep com una figura transformadora. Les cançons de Nirvana continuen sonant per tot el món i la seva música segueix inspirant. Els altres integrants del power trio van seguir en el món de l'espectacle. La banda més pròspera és Foo Fighters amb Dave Grohl al capdavant. Krist Novoselic, cofundador de Nirvana, va realitzar diferents projectes musicals i col·laboracions amb la banda de Dave fins a dedicar-se completament a la política.

Us deixem amb un vídeo màgic on una ciutat d’Itàlia reunieix 1000 músics per demanar a Foo Fighters que hi vagin a tocar. Dave Grohl, fascinat, va respondre afirmativament. Més d’una vegada, milers de persones i músics s’han trobat per tocar Nirvana.

 

La irrupció de Nirvana i les cançons de Kurt Cobain van suposar una revolució al panorama rock dels anys 90. Es va convertir de la nit al dia en una icona i les seves cançons van quedar per a la posteritat.

Però, amb quina música havia crescut musicalment? Quines cançons o grups ens recomanaria? Hem intentat imaginar quina seria la playlist que ens recomanaria amb els seus músics favorits, en base a les versions i les entrevistes o comentaris que va fer.

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

La publicació del segon disc de Nirvana (Nevermind) va suposar un gran canvi en el panorama rock d’aquella dècada. La gran repercussió del disc i, especialment d’Smell like teen spirit, va facilitar a moltes altres bandes arribar a canals de promoció més massius. També va fer que molt altres grups de rock provessin un so més proper al de Nirvana, i fins i tot van sorgir grups que sonaven quasi com a bandes tribut.

D’entre tots aquells grups que van aparèixer en trobareu una selecció a la següent playlist.

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Kurt Cobain va mantenir sempre un sentiment de rebuig al fet de què la seva música pogués ser escoltada pel públic en massa, i que passés a ser considerada comercial o mainstream.

Però la repercussió desmesurada de les cançons de Nirvana va arribar molt més enllà de l’àmbit del rock alternatiu, i fins i tot del panorama rock. Molts músics aparentment mooolt allunyats de la proposta musical de Nirvana gaudien de les seves cançons, i van voler fer adaptacions al seu propi estil.

A la següent playlist en trobareu alguns exemples curiosos, que donen una idea de la repercussió del fenomen que van generar.

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 16-05-2024 Última actualització 16-05-2024