Nèstor Luján
Nèstor Luján
“La conspiració contra el silenci reflexiu passa per la desaparició de les lectures”
Nèstor Luján i Fernández, (Mataró, 1 de març de 1922 - Barcelona, 22 de desembre de 1995). Periodista, escriptor i gastrònom català. La seva extensa i variada obra literària abasta novel.la, crítica literària, d’art, boxa, tenis, ballet i música, cròniques de viatges, polítiques i gastronòmiques (va guanyar el premi Nacional de Gastronomia l’any 1974).
Nascut a Mataró a les cinc de la tarda d’un Dimecres de Cendra, per l’enterrament de la sardina. Ell deia que aquesta data l’havia marcat com a personatge “irònic, alegre i contradictori”. Quan tenia set anys la família es va traslladar a Barcelona, era l’any 1929, el de l’Exposició Internacional. La seva infància va transcórrer amb la normalitat d’un nen d’aquella època en una família humil, tot i que va poder gaudir dels entreteniments del moment: cinema, futbol, toros i representacions de sarsueles.
L’any 1932 van començar canvis en la seva vida en realitzar el batxillerat als Maristes. Allà li van inculcar la disciplina i ensenyar a treure profit dels seus estudis i també va conèixer amics que serien claus en la seva formació i a la seva vida, un d’ells Antoni Vilanova, fill d’una família d’escriptors i que després esdevindria catedràtic de literatura de la Universitat de Barcelona.
Àvid de cultura, s’anava formant amb l’estudi, les tertúlies amb altres estudiants i les nombroses lectures, moltes d’elles gràcies a la gran biblioteca del pare del seu amic Vilanova. No va poder iniciar el curs 1936-1937 per la gran tragèdia que va viure el país amb el cop d’estat i la guerra civil, tenia llavors 14 anys. Tot i les adverses circumstàncies va continuar llegint i formant-se, especialment en història i literatura.
A la Universitat de Barcelona va estudiar filologia romànica, escrivia a les revistes universitàries i va entrar a la revista Destino, on va ocupar diferents llocs fins a arribar a director. L’any 1975 va finalitzar la seva etapa a Destino i va dirigir la revista de divulgació històrica Historia y Vida.
Escriptor bilingüe començà a escriure en castellà (llengua parlada a casa seva, junt amb el gallec). El català el va aprendre gràcies als llibres i l’entorn social, a causa de la prohibició de l’ensenyament en català. El seu primer text en català es va publicar el 1949, tot i que no va escriure habitualment en aquesta llengua fins als anys vuitanta.
Gran intel·lectual, bon conversador, brillant, intel·ligent, creador de tot un món de reflexions. La curiositat i l’entusiasme han estat trets que defineixen la seva personalitat.
Ens va deixar l’any 1995 i dos anys després l’editorial Columna va instaurar el Premi Nèstor Luján de novel·la històrica. Aquest premi literari en català ha estat guanyat per escriptors de la talla de Jordi Sierra i Fabra, Maria Carme Roca, Imma Tubella, Martí Gironell o Rafael Vallbona, entre molts d’altres noms coneguts de la literatura catalana.
Nèstor Luján va ser un home de grans inquietuds i diversos interessos, i els va canalitzar de manera brillant en un grapat d’obres que ens acompanyaran ja per sempre.
En las bibliotecas encontrarás:
Búsquedas en el catálogo:
Selección de webs:
- Néstor Luján, un bon gurmet de novel·la negra. El bloc de la Bòbila
- Ara que fa cent anys, qui se’n recorda avui, de Nèstor Luján?
- Néstor Luján, ilustrado y hedonista
- Nèstor Luján a la Viquipèdia
- Premi Nèstor Luján de novel·la històrica a la Viquipèdia
- Néstor Luján, un incansable multi-motor
- Nèstor Luján entrevistat per la periodista i escriptora Montserrat Roig. Programa Personatges, TVE el 6 de juliol del 1978
- Recordant Nèstor Luján. Article de Martí Gironell a El Punt Avui, 18 de desembre de 2010
Ir al estante:
Néstor Luján: Passió i reflexió sobre la cuina
La figura de Nèstor Luján no es pot entendre sense la seva passió per la gastronomia. De fet, ell va ser el primer foodie avant la lettre i li va atorgar a la cuina un estatus cultural que fins aquell moment no tenia. La seva impagable tasca de recuperació i dignificació de la memòria culinària fou ingent, i ho demostra la seva extensa bibliografia.
Home de paladar exquisit i educades formes, Nèstor va iniciar la seva relació literària amb la gastronomia a la revista Destino on publicava, sota el pseudònim de Pickwick (personatge sorgit d'una novel·la de Dickens), una columna setmanal al voltant del bon menjar anomenada coma bien, aquests escrits van fundar un gènere literari que entrellaçava la literatura, la gastronomia, l'antropologia i la història. Afortunadament, les cròniques van quedar registrades al llibre Carnet de ruta (gairebé un incunable que afortunadament encara es pot trobar en alguna biblioteca) dins de la col·lecció "La estética del gusto" de Joan Perucho.
A partir d'aquells escrits, el maridatge entre literatura i gastronomia va ser constant i va farcir la seva bibliografia de mes de 25.000 articles i diversos llibres sobre l'art de menjar, investigacions sobre l'origen de receptes i recopilatoris de narracions viscudes i menjades.
Tal i com va assegurar un dia: “El que bien come y bien digiere, sólo de viejo se muere”
Curiositats
- Nèstor Luján va cedir a la Biblioteca de Catalunya tot el seu fons documental, incloent-hi una ingent col·lecció de cartes de restaurants.
- Fou un avançat a l'hora de detectar grans cuines fora del país, com ara la peruana, que quaranta anys abans del boom que va experimentar ja destacava els seus ceviches, sancochados, ajís y papas.
- Triar el pseudònim dickensià de Samuel Pickwick es basa en el fet que comparteixen l'esperit del "viatger graciós, alegre company, feble davant les temptacions de la bona taula i no menys fràgil davant les sol·licitacions de l'invisible esperit del vi"
Et convidem a visitar l'altar que li han fet a un dels restaurants preferits del Néstor, el Restaurant Hispania (Minut 11:45 del vídeo)
En aquest vídeo el podem veure en una tertúlia que versa sobre el vi
Àudio de Catalunya Ràdio: Nèstor Luján: "L'única mesura de viure és viure sense mesura"