Nèstor Luján
En las bibliotecas encontrarás:
Búsquedas en el catálogo:
Selección de webs:
- Néstor Luján, un bon gurmet de novel·la negra. El bloc de la Bòbila
- Ara que fa cent anys, qui se’n recorda avui, de Nèstor Luján?
- Néstor Luján, ilustrado y hedonista
- Nèstor Luján a la Viquipèdia
- Premi Nèstor Luján de novel·la històrica a la Viquipèdia
- Néstor Luján, un incansable multi-motor
- Nèstor Luján entrevistat per la periodista i escriptora Montserrat Roig. Programa Personatges, TVE el 6 de juliol del 1978
- Recordant Nèstor Luján. Article de Martí Gironell a El Punt Avui, 18 de desembre de 2010
Ir al estante:
Néstor Luján: Passió i reflexió sobre la cuina
La figura de Nèstor Luján no es pot entendre sense la seva passió per la gastronomia. De fet, ell va ser el primer foodie avant la lettre i li va atorgar a la cuina un estatus cultural que fins aquell moment no tenia. La seva impagable tasca de recuperació i dignificació de la memòria culinària fou ingent, i ho demostra la seva extensa bibliografia.
Home de paladar exquisit i educades formes, Nèstor va iniciar la seva relació literària amb la gastronomia a la revista Destino on publicava, sota el pseudònim de Pickwick (personatge sorgit d'una novel·la de Dickens), una columna setmanal al voltant del bon menjar anomenada coma bien, aquests escrits van fundar un gènere literari que entrellaçava la literatura, la gastronomia, l'antropologia i la història. Afortunadament, les cròniques van quedar registrades al llibre Carnet de ruta (gairebé un incunable que afortunadament encara es pot trobar en alguna biblioteca) dins de la col·lecció "La estética del gusto" de Joan Perucho.
A partir d'aquells escrits, el maridatge entre literatura i gastronomia va ser constant i va farcir la seva bibliografia de mes de 25.000 articles i diversos llibres sobre l'art de menjar, investigacions sobre l'origen de receptes i recopilatoris de narracions viscudes i menjades.
Tal i com va assegurar un dia: “El que bien come y bien digiere, sólo de viejo se muere”
Curiositats
- Nèstor Luján va cedir a la Biblioteca de Catalunya tot el seu fons documental, incloent-hi una ingent col·lecció de cartes de restaurants.
- Fou un avançat a l'hora de detectar grans cuines fora del país, com ara la peruana, que quaranta anys abans del boom que va experimentar ja destacava els seus ceviches, sancochados, ajís y papas.
- Triar el pseudònim dickensià de Samuel Pickwick es basa en el fet que comparteixen l'esperit del "viatger graciós, alegre company, feble davant les temptacions de la bona taula i no menys fràgil davant les sol·licitacions de l'invisible esperit del vi"
Et convidem a visitar l'altar que li han fet a un dels restaurants preferits del Néstor, el Restaurant Hispania (Minut 11:45 del vídeo)
En aquest vídeo el podem veure en una tertúlia que versa sobre el vi
Àudio de Catalunya Ràdio: Nèstor Luján: "L'única mesura de viure és viure sense mesura"