Setmana de la Ciència 2024

En el marc de la Setmana de la Ciència (del 8 al 17 de novembre) s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves i la Biblioteca Virtual et recomana una selecció de monogràfics i llibres recomanats per apropar la ciència al ciutadà. 

Altres temes de rellevància que s’emmarquen dins l’SC24 són:

  • Centenari del naixement d’Oriol de Bolòs, botànic català qui fou l’introductor de la metodologia sigmatista d’estudi de la vegetació a Catalunya.
  • Centenari del naixement de Bette Nesmith Graham, mecanògrafa, dissenyadora industrial i empresària nord-americana, inventora del corrector líquid Liquid Paper.
  • 200 anys del naixement de William Thomson (Lord Kelvin), físic, enginyer i matemàtic britànic qui va fer grans aportacions en el camp de la termodinàmica i que és especialment recordat com el creador de l’escala termomètrica que porta el seu nom.
  • Centenari del naixement de la desxifradora de codis Jean Valentine qui, durant la Segona Guerra Mundial, va treballar a Bletchley Park desxifrant codis matemàtics per interceptar les comunicacions alemanyes.
  • Centenari de l’anunci del descobriment d’Edwin Hubble d’una nova galàxia, Andròmeda, fet que va demostrar que la Via Làctia no era l’única galàxia de l’univers.
  • Centenari del naixement de Maria von Wedemeyer, informàtica nord-americana qui va jugar un important paper en el desenvolupament de la capacitat d’emulació en computació.
  • Centenari de la concessió del Premi Nobel de Física al físic suec Kai Manne Siegbahn per les seves investigacions científiques centrades en l'àmbit de l'espectroscòpia mitjançant l'ús dels raigs X.
  • Centenari de la concessió del Premi Nobel de Fisiologia o Medicina al metge neerlandès Willem Einthoven pel seu descobriment del funcionament de l’electrocardiograma.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

#SC24CAT

Highlights

Show more highlights Show less highlights

Les biblioteques recomanen

Calendar

Fons especials

  • Bibliolab de Ciència
    Bibliolab de Ciència
    El Bibliolab Ciència és l'espai destinat a la nostra especialització: la ciència. Treballem per ser un dels espais de...
  • Cultura Maker
    Cultura Maker
    El centre d’interès Cultura maker dona suport a aquest espai i inclou llibres sobre el moviment maker,...
  • Ciència-Ficció
    Ciència-Ficció
    La biblioteca disposa d'un fons especial dedicat a la ciència-ficció. Un gènere que, en paraules d'Isaac Asimov "tracta de...
  • Centre d'interès en Transports ferroviaris
    Centre d'interès en Transports ferroviaris
    La biblioteca La Sagrera - Marina Clotet està situada al llindar del pla de modificació de l'estació de l'AVE La...
  • Fons Can Barrera
    Fons Can Barrera
    Biografia de Jacint Barrera i Arenas Jacint Barrera i Arenas neix a Teià el 9 de...
  • Fons Emili Vallès Vidal
    Fons Emili Vallès Vidal
    El fons conté la biblioteca particular d'Emili Vallès i Vidal (1878-1950), filòleg i matemàtic. Està format per...
  • Fons Especial d'Automobilisme
    Fons Especial d'Automobilisme
    La relació del territori de la Marina-Zona Franca amb el món de l'automòbil sempre ha estat intensa. Primer, amb...