Escriptors científics

 

Ets de ciències o de lletres? Aquests autors desafien la dualitat, aparentment oposada, d'aquesta pregunta. Tots han destacat en el seu àmbit científic, així com en la seva vessant literària.

La ciència està present a la literatura a través de les temàtiques, els personatges i els autors. Aquesta presència permet utilitzar la literatura per a divulgar la ciència i tot allò que l’envolta.

  A les biblioteques trobaràs:

L'Oncle Vània

eBiblio edició en castellà Anton Txeckhov ( 1860-1904)
Dramàtug i novel·lista. Va practicar la medicina durant la seva carrera literària. És conegut per les seves obres de teatre com L’oncle Vania o Les tres Germanes i també pels seus contes.
“La medicina és la meva esposa, però la literatura és la meva amant”
Oncle Vània
En una antiga casa de camp, la tranquil·la existència de l’oncle Vania i la seva neboda Sònia, es veu alterada amb l’arribada del professor Serebriakov i la seva jove esposa Elena. Aquesta convivència farà que els personatges es replantegin el seu lloc a la vida. És l’enfrontament simbòlic entre dos mons però alhora tots comparteixen una profunda infelicitat.

Lolita

eBiblio edició en castellà Vladimir Nabokov (1899-1977)
Amb l’esclat de la revolució de 1917, Nabokov emigra a Crimea i més tard a Europa occidental, a Anglaterra estudia llengües romàniques i eslaves, s’estableix a Paris el 1937, però el 1940, davant l’escalada nazi, emigra als Estats Units, on es dedica a la literatura, a l’ensenyament i a la lepidopterologia. Durant els anys 40, fou el responsable de la col·lecció al museu de zoologia comparada de la Universitat de Harvard, va escriure articles científics de gran nivell tècnic i va descobrir el gènere Echinargus, de la família dels Lycaenidae. També ve ser un gran aficionat als escacs. De la seva producció literària destaquen Lolita (1955), Pnin (1957) , Foc pàl·lid (1962), Ada o l’ardor (1969) i també és autor de traduccions, poesies, estudis literaris.
Lolita
Explora la relació d’un home madur i una jove precoç. El mateix Humbert narra l’itinerari per carreteres i motels, fent un àcid retrat de l'estil de vida nord-americà, amb una enlluernadora combinació de lirisme i d'ironia.

Alícia al país de les meravelles

eBiblio Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898), conegut com Lewis Carrroll, fou un sacerdot anglicà, lògic, matemàtic, fotògraf i novel·lista anglès. Va estudiar a la Christ Church on es va llicenciar el 1854, el 1857 va obtenir una plaça de professor de matemàtiques que va exercir durant 25 anys. A part de l’obra narrativa també va escriure poesia, especialment La caza del Snack, ple d’elements fantàstics. En la vessant científica, va escriure diversos textos matemàtics i treballs de lògica simbòlica amb la intenció de fer-la popular. El 1862 mentre passejava amb la petita Alice Liddell i les seves germanes, filles del deà del Christ Church, els va explicar una història fantàstica, la història va agradar tant a les nenes que Alicia li va demanar que l’escrigués, més tard li regalaria un exemplar il·lustrat per ell mateix amb el títol Alicia al país de les meravelles. Uns anys més tard escriure la continuació A través del espejo y lo que Alicia encontró allí (1871). Va ser un dels primers retratistes amateurs, arribant a tenir el seu propi estudi, especialitzat en nens i personatges coneguts de la societat victoriana.
Alicia al país de meravelles
Alícia és una nena que veu un conill ben vestit que consulta un rellotge de butxaca i fa cara d'anar molt atrafegat. Intrigada, el segueix i cau dins un forat.

Estudi en escarlata

eBiblio edició en castellà Arthur Conan Doyle (1859-1930)
De família catòlica irlandesa, va estudiar medicina a Edimburg, arribant a tenir la seva pròpia consulta. En la seva vessant literària, va escriure novel·les de caràcter històric, cròniques de guerra, contes de misteris i espiritisme. Doyle és conegut sobretot per la figura del detectiu Sherlock Holmes, i el seu amic el Doctor Watson, protagonistes de més de 56 relats, el primer dels quals fou Estudi en escarlata (1887). També té un altre personatge conegut, el professor Chalenger, protagonista d’una sèrie d’històries de ciència-ficció iniciada amb The Lost World (1912).
Estudi en escarlata
La policia demana ajut a Sherlock Holmes, un enigmàtic detectiu, coneixedor de tot el que té a veure amb el crim, a resoldre un assassinat en una casa deshabitada. Holmes acaba de conèixer a un metge militar, veterà de les campanyes colonials a Afganistan, el Dr. Watson, que serà testimoni de les insòlites capacitats d'observació i deducció del seu company.

Fundación

eBiblio Isaac Asimov (1920-1992)
Científic i escriptor nord-americà d’origen rus. Estudià a la Universitat de Colombia on es doctorà en bioquímica el 1947, exercí de professor de bioquímica a la mateixa universitat.
En el seu honor es va donar nom a un asteroide i a un cràter de Mart, com a escriptor la seva producció té dues vessants: la d’autor d’obres de divulgació científica amb una gran quantitat de temes tractats i la d’autor de ciència-ficció. Les seves obres de ciència-ficció han estat traduïdes a diverses llengües i algunes s’han portat al cinema: en destaquen la saga de La Fundació i Jo, robot.
La Fundació
Relat sobre la història de la nostra galàxia on existeix una organització política en forma d'imperi que, en el seu declivi, crea la Fundació amb motiu de preservar la cultura.

Jurassic Park

Michel Crichton (1942-2008)
Estudià medicina a la Universitat de Harvard, on es doctorà el 1969 i antropologia a la Universitat de Cambridge (1964-1965). Malgrat els seus estudis es va dedicar a la literatura, on s’especialitzà en novel·les de ciència-ficció, ficció mèdica i d’intriga policíaca, algunes de les quals es van convertir en best-sellers i s’han portat al cinema. És autor i productor de sèries de televisió com E.R. (1994-2008), i també va publicar assaigs, reportatges i llibres de viatges. A vegades ha fet servir els pseudònims de John Lange i Jeffrey Hudson.
Jurassic Park
La novel·la narra com s'intenta recrear l'època dels dinosaures a través d'un parc temàtic a l'illa Nubla, una illa fictícia que en la ficció es troba a 120 milles (190 quilòmetres) de Costa Rica.

El Planeta dels simis

eBiblio edició en castellà Pierre Boulle ( 1912-1994)
De formació enginyer, va treballar en una plantació d’arbres de cautxú a Malàssia entre 1936 i 1939. Durant la 2a Guerra Mundial es va allistar a l’exèrcit de la Indoxina francesa, va actuar com agent secret i va ajudar al moviment de resistència francesa a l’Àsia, va ser capturat pels partidaris de la França de Vichy en el riu Mekong i va ser condemnat a treballs forçats, però acabada la guerra fou nomenat chevalier de la Légion d’Honneur i condecorat. Poc després de la guerra es va traslladar a Paris i va començar a escriure.
Es va donar a conèixer com a novel·lista d’ambients exòtics: El sortilegi malai (1951), El Pont sobre el riu Kwai (1952), portada al cinema, Les orelles de la jungla (1972) i en el terreny de la narrativa fantàstica destaca El Planeta dels simis (1963) que també es va portar al cinema. La seva experiència durant la guerra la va escriure en l’obra autobiogràfica El meu propi riu Kwai (1967).
El Planeta dels simis
Hi ha éssers humans en un altre lloc diferent de la nostra gal·làxia? És la pregunta que es fan els passatgers d'una nau espacial que sobrevola una planeta proper a Betelgeuse: s'hi albiren ciutats, carreteres curiosament semblants a les de la nostra Terra: Desprès, d'haver s'hi posat, els tres homes descobreixen que el planeta està habitat per simis. Aquests els capturaran iI es dedicaran a experimentar amb ells. Davant els simis, els caldrà confirmar la seva humanitat.

Las Uvas de la ira

eBiblio John Steinbeck (1902-1968)
Escriptor nord-americà que va estudiar biologia marina a la Universitat de Stanford, on es graduà el 1925. Aquest mateix any es va traslladar a Nova York i va començar a escriure i un any més tard va tornar a la seva ciutat natal, Salinas. És autor,d’entre altres, de les novel·les El breu regnat de Pippin IV, Tortilla Flat, Homes i ratolins, Al este del Edén, El raïm de la ira (1939, Premi Pulitzer el 1940 i portada al cinema), La perla (1947, adaptada al cinema per ell mateix) i també es conegut pels seus guions cinematogràfics d’obres tan conegudes com Viva Zapata d’Elia Kazan o El bot salvavides de Hitchcock entre altres. El 1962 va rebre el Nobel de Literatura «pels seus escrits realistes i imaginatius, en els quals combina l'humor comprensiu i una esmolada opinió social». El raïm de la ira Narra la història d'uns temporers d'Oklahoma durant la Gran depressió i de com s'enfronten a les dures condicions econòmiques que els obliguen a immigrar a Califòrnia.

El Árbol de la ciencia

eBiblio Pio Baroja (1872-1956)
Novel·lista basc en llengua castellana que pertany a la generació del 98. Va estudiar medicina a València i a Madrid on es doctorà, però només va exercir la medecina durant dos anys i després l’abandonà, es va traslladar a Madrid i va començar a col·laborar en periòdics i revistes radicals, va entrar en contacte amb un grup de joves escriptors que formaran la Generació del 98 i el 1900 publica el seu primer llibre Vidas sombrias.
L’obra de Baroja és molt extensa: als 75 volums de novel·les i narracions cal afegir els llibres d’assaigs, de teatre, de poesia i de biografies, i les seves memòries (Desde la última vuelta del camino, 1944-49). De les seves novel·les cal recordar El árbol de la ciencia, Zalacaín el aventurero o la trilogia anomenada La lucha por la vida (La busca, Mala hierba i Aurora roja)
El árbol de la ciència
De caràcter autobiogràfic, narra la vida d’estudiant d'Andrés Hurtado. Mitjançant la seva família, professors, companys de classe i amistats diverses, Baroja fa radiografia del Madrid burgès i proletari de finals del segle xix. També se'ns explica l'estada d'Hurtado com a metge a Alcolea, poble manxec fictici (descriu la penosa situació de la pagesia); la seva tornada a Madrid, on treballa de metge d’higiene i, finalment, el desgraciat matrimoni amb Lulú, noia que va conèixer en els seus temps d'estudiant. L'obra està dividida en dos cicles, separats per una llarga conversa filosòfica entre el protagonista i el seu oncle, el doctor Iturrioz.

El Túnel

Ernesto Sabato (1911-2011)
Aquest escriptor va estudiar a la Facultat de Ciències físiques i matemàtiques de la Universitat de la Plata, va ampliar estudis a Paris el 1938, on va establir contacte amb els surrealistes i de tornada a l’Argentina va exercí d’enginyer i va explicar física a la Universitat de la Plata d’on va cessar per motius polítics. Fou el president de la comissió encarregada de l’informe sobre els desapareguts durant la dictadura militar (Nunca más, 1983) també conegut amb el nom d’informe Sábato.
La seva obra literària es caracteritza per un profund contingut intel·lectual sobre la separació entre el bé i el mal. Ha escrit diversos assajos, un llibre de memòries Antes del fin (1988)i com a narrador la seva trilogia formada per El Túnel (1948), Sobre héroes y tumbas (1962), Abaddón el exterminador (1974). L’any 1984 va rebre el premi Cervantes.
El Tunel
Juan Carlos Castel, el protagonista de la novel·la, narra el procés psicològic que el va portar a assassinar la seva amant Maria Iribarne, fruit d’un amor il·limitat truncat per l’engany, Baroja marca els elements bàsics de la seva visió metafísica de l’existència.

Poemas y antipoemas (1954)

Nicanor Parra (1914-2018)
Poeta, professor, físic i intel·lectual xilè. Va estudiar pedagogia de la física i matemàtica al Instituto Pedagógico de la Universitat de Xile entre 1933-37. El 1943 gràcies a una beca viatja als EUA per estudiar un postgrau de mecànica avançada a la Universitat de Brown , torna a Xile i exerceix de professor i el 1949 amb una altra beca de dos anys estudia cosmologia física a la Universitat d’Oxford. Des del 1945 al 1996 va ensenyar mecànica teòrica a la Universitat de Xile, activitat que va compaginar amb la poesia.
El 1937 publica el seu primer poemari Cancionero sin nombre i el 1954 apareix el segon: Poemas y antipoemas, en total va escriure més de vint poemaris traduïts a diverses llengües. De tendència avantguardista, la seva obra empra un llenguatge simple i directe carregat d’ironia i de dobles sentits. Entre una llarga llista de premis, el 1969 se li concedí el Premi Nacional de Literatura i el 2011 el Premi Miguel de Cervantes. També ha estat diverses vegades candidat al Nobel.
Poemas y antipoemas
Aquest poemari va revolucionar la poesia i la manera de fer poesia en el món hispanoparlant. Els poemes es nodreixen del llenguatge poètic tradicional ironitzant-lo.

La Porta dels tres panys

eBiblio Sònia Fernàndez-Vidal (1978-)
Escriptora, investigadora i divulgadora científica, es va doctorar en física quàntica a la Universitat Autònoma de Barcelona, on exerceix de professora. Com escriptora treballa per aconseguir que la ciència sigui divertida, apassionant i fàcil d’entendre, com per exemple en la seva novel·la més coneguda La Porta dels tres panys (2018) considerada la primera novel·la que explica la física quàntica per a totes les edats.
Ha treballat com investigadora en alguns dels centres més prestigiosos del món com és ara el CERN (Suïssa) el 2003, el Laboratorio Nacional de los Álamos (Estats Units) el 2005 o a l’Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona.
La Porta dels tres panys
Després de rebre un misteriós missatge, en Niko recorre un nou camí per anar a l’institut i descobreix una casa que no havia vist mai abans. La resolució d’un enigma li permet entrar en el que resultarà ser un estrany lloc on neixen universos, hi ha un gat que apareix i desapareix, i és possible teleportar-se.

Los Crímenes de Oxford

eBiblio Guillermo Martínez ( 1962-)
Doctor en ciències matemàtiques per la Universitat de Buenos Aires va fer una estada a Oxford durant dos anys. La seva primera novel·la fou Acerca de Roderer, després escriuria La mujer del maestroi l’assaig Borges y la matemàtica. El 2003 va publicar la seva obra més conegudaCrímenes imperceptibles (Premi Planeta argentina el 2003), traduïda a més de 40 idiomes i portada al cinema per Àlex de la Iglesia amb el títol de Los crímenes de Oxford. El 2019 va guanyar el premi Nadal amb la novel·la Los crímenes de Alícia, que té com base la vida de Lewis Carroll i que també ha estat duta al cinema. Ha escrit contes, novel·les i assaigs.
Los Crímenes de Oxford
La trama de la novel·la protagonitzada per un jove matemàtic becat a Oxford i el seu professor, especialista en lògica, que inicien la recerca d’un assassí múltiple que deixa uns escrits en els morts que segueixen una sèrie matemàtica.

Coma

Robin Cook (1940-)
Metge i escriptor nord-americà. Va estudiar medicina a la Universitat de Columbia i Harvard. Escriptor molt prolífic, se’l considera un dels millors escriptors de literatura de terror, amb thrillers mèdics sobre una gran varietat de temes: enginyeria genètica, reproducció assistida, transplantaments, fecundació in vitro etc. Moltes de les seves obres han estat portades al cinema. Entre les seves novel·les trobem títols com: Coma, Cerebro, ADn, Abducción, Ceguera asesina, Contagio, Cromosoma 6, Intención criminal, etc. Coma
En un hospital de Boston els pacients són assassinats per comercialitzar amb els seus òrgans. Una jove resident decideix investigar els estranys casos de persones joves i sanes que, en sotmetre’s a cirurgies menors, entren en coma.

Cronopaisaje

Gregory Benford ( 1941-)
Escriptor de ciència-ficció nord-americà i professor universitari d’astrofísica a la Universitat de California. Des del 1988 pertany al consell científic assessor de la NASA i membre de l’American Physicall Society. A part de les seves obres destaca per la formulació de la llei de Benford: “En una discussió, la passió és inversament proporcional a la quantitat d'informació real disponible".
L’activitat que li ha donat més popularitat és la d’escriptor de ciència-ficció per la qual ha rebut premis com el Nebula. De la seva producció literària destaquem: En el océano de la noche, Projecte Júpiter i Cronopaisaje.
Cronopaisaje
La terra està a punt de patir un desastre ecològic i les autoritats no sabem com resoldre la situació. Un científic de Cambridge el 1998 està intentant posar-se en contacte amb el passat, el 1963, per advertir-los sobre les conseqüències que els seus experiments i accions poden causar al planeta si no hi posen remei.

Criptonomicón

eBiblio Neil Stephenson (1959-)
Escriptor nord-americà que va estudiar a la universitat de Boston, on es va graduar el 1981, primer va especialitzar-se amb física i després en geografia. Escriu sobre ordinadors i tecnologies relacionades amb la nanotecnologia. L’èxit li va arribar els anys 90 amb la seva novel·la Snow Crash (1992) on barreja memes, virus informàtics i altres temes de l’alta tecnologia amb la mitologia sumeria, després ha publicat Criptonomicón (1999), La era del diamante (1995) i les novel·les del cicle barroc: (Azogue (2003), La Confusión (2004), y El sistema del mundo (2003), Anatema (2008), Seveneves (2015) entre altres.
Criptonomicon
El 1942, Lawrence Pritchard Waterhouse, un geni matemàtic i jove capità de la marina nord-americana rep l’ordre de col·laborar amb Bobby Shaftoe en una missió secreta per desxifrar els codis de les potencies de l’Eix i evitar que els nazis descobreixin que la Intel·ligència aliada ha interpretat el seu mític codi Enigma.

L'Olor de la pluja

Jordi de Manuel (1962-)
Doctor en Biologia, professor de ciències de la naturalesa i escriptor. Compagina la literatura amb la docència i la investigació. És membre de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.
Ha publicat contes i novel·les per nens i adolescents i també per adults, diversos articles d’investigació d’àmbit biològic així com nombrosos treballs sobre innovació i didàctica de les ciències naturals. Entre les seves novel·les trobem títols com: El Pes de la por, El Beuratge, Cabells porpres, Calcs, Cels tarongers, L’olor de la pluja, La mort del corredor de fons...
L’olor de la pluja
En un futur no gens llunyà milers de persones arriben diàriament a Barcelona fugint de la sequera., entre ells el Damià Darder i Sara, la seva filla adolescent. El bioquímic i ambientòleg Arnau Salord, conjuntament amb el meteoròleg israelià Pinkhas Lubens, descobreix la clau que explica la manca de pluja, però un fet casual posa el secret en mans de Ricard Coll, un tècnic informàtic que vol treure'n profit. Una mort absurda, aparentment provocada per un accident fortuït, es investigada per l'inspector Marc Sergiot, un policia marginat a punt de jubilar-se que troba indicis d'un assassinat.

Els Colors de l'aigua

Isidre Grau i Antolí (1945-)
Enginyer tècnic químic i novel·lista. Durant tres anys va treballar com a tècnic industrial, però des de 1975 es dedica regularment a la literatura. Ha estat professor de català i de tècniques literàries, entre altres llocs a l’Ateneu Barcelonès. Amb Els colors de l’aigua (1985) va guanyar el Premi St. Jordi i és la primera d’un cicle que va tancar amb El punt blanc de l’horitzó (2006) i que inclou La nit vermella, El Balancí negre i Groc d’Índia. Fora d’aquest cicle ha escrit altres novel·les, narracions, assaig i novel·les juvenils.
Els colors de l’aigua
El 1930 Pau Benavent, és un jove de 20 anys que vol ser pintor i allarga una escapada a París per introduir-se en els ambients artístics de l’època, però el seu pare el va a buscar i l’obliga a reprendre els estudis d’advocat i a situar-se professionalment com a tal. Quan arriba la guerra civil, es queda amagat a les golfes de la casa pairal, gràcies a l’ajut de la Lola, minyona de la família. De la seva relació clandestina, ella queda embarassada i la parella es casa just acabada la guerra. La novel·la segueix l’evolució de la família Benavent Frías, que compta amb quatre filles i un fill. Pau, fidel a la condició d’advocat i amb el pensament a la pintura, afavorirà els processos de canvi en el si de la família, mentre que la seva dona Lola procurarà ser factor d’estabilitat dins del fràgil equilibri familiar. Cadascun dels fills assumirà una actitud diferent a l’hora d’enfrontar-se al món i buscar-se un camí propi.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 09-11-2021 Última actualització 11-11-2021