Cinema km.0 La nova fornada (tercera part)

Que una directora de cinema catalana guanyi l'Os d'or a la Berlinale amb una pel·lícula feta en català sobre la vida al camp d'una família d'un poble de Lleida, ha fet que Carla Simón i Alcarràs ens hagin obert la mirada per preguntar-nos:

Existeix un cinema km.0 a Catalunya?

Podem afirmar que SÍ.  Els darrers anys un bon grapat de creadores i creadors crescuts a la pedrera d'escoles de cinema com l'ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) o a la facultat Pompeu Fabra que estan obrint-se camí amb produccions de qualitat fetes a Catalunya i fent-se un nom a festivals com Màlaga, San Sebastián, Valladolid, entre d'altres.
Per altra banda, també trobem creadors consolidats, veterans del cinema català que no podem obviar i alguns, ja desapareguts, que cal recordar.

Seguim disseccionant el cinema català  amb la Tercera part (de quatre) de la nova fornada de talents sorgit del país. 

  1. Cinema Km.0 Primera part
  2. Cinema Km.0 Segona part
  3. Cinema Km.0 Tercera part
  4. Els consagrats (properament)

  A les biblioteques trobaràs:

La nova fornada: Tercera part 

 

Eva Vila  Penélope

En un petit poble català, una dona espera la tornada d'algú que representa alguna cosa: el temps que se'n va anar, les oportunitats perdudes, potser també la recuperació d'aquella memòria i una promesa de futur. Mentrestant cus, parla amb les veïnes, viu la seva vida quotidiana... Aquesta és una relectura del mite d'Ulisses i Penélope, i ho és des d'una perspectiva diferent de la d'Homer, des del punt de vista d'una dona que resisteix mentre l'home erra. 2017: Festival de Sevilla: Secció OficialB-side. La cara b de la música en Barcelona

En B-side conflueixen dos mons destinats a entendre's: la ciutat i la música. Barcelona: un espai habitat que comença a escoltar el so d'una comunitat invisible. Els músics: aquells dels qui no es parla. Música contemporània, avantguarda, experimentalistes, jazz... sons en l'ombra que ressonen a la ciutat del ball. Durant un any, un petit equip de rodatge ha viscut juntament amb els músics els processos de creació que es donen abans que s'aixequi el teló.Bajarí

Juanito está a punto de cumplir su sueño de tener un par de botas rojas que le convertirán en un verdadero bailaor de flamenco. Su tío Coco, un legendario cantaor en los tablaos de Barcelona, le ayudará a conseguirlo. El flamenco pasa de generación en generación en la comunidad gitana que dió a luz a Carmen Amaya, la mejor bailaora de flamenco de todos los tiempos. La hija de su sobrina, Karime Amaya, viaja a Barcelona para seguir sus pasos. El viaje se completa cuando Mercedes Amaya “Winny”, su madre, decide acompañarla desde México para preparar un espectáculo con algunos de los mayores talentos de la ciudad. Juntas descubrirán el espíritu de Bajarí, Barcelona en caló, la lengua de los gitanos. .

 

Mercedes ÁlvarezMercado de futurosBibliodigital

 

El desallotjament d'una casa, que es buida de tota la seva memòria, uns agents de borsa, un congrés sobre lideratge empresarial, un venedor del rastre que atresora records i es resisteix a vendre, la ciutat sencera com a espai virtual d'una fira immobiliària. La cambra treu el cap a aquests espais i personatges mentre intenta dibuixar alguns trets del nou aspecte del món. I de fons queda una pregunta: en el futur serà necessària la memòria?El cielo gira

Premiada barreja de drama i documental que relata la vida quotidiana dels últims i ancians habitants d'un petit llogaret d'un poblet d'Espanya; En Aldealseñor, un petit poble dels erms alts de Soria, queden avui 14 habitants.

 

Carla Subirana Kanimambo

 

A Erati (Moçambic) es duu a terme des de l'any 2005 el Programa Saude Erati, centrat en el desenvolupament integral de la xarxa sanitària. En ell participen tres ONG´s espanyoles, juntament amb el Ministeri de Salut de Moçambic, i compta amb el finançament de la Generalitat Valenciana. En Erati viuen els protagonistes d'aquestes 3 històries: La caneta, La capulana de Madalena i L'ull de cristall. Tres històries inspirades en personatges i espais reals. Són, en realitat, una sola història: la història de la trobada de dos mons en la lluita per la vida.Nadar: todas las familias guardan un secreto

Tres generacions de dones soles s'enfronten a un secret guardat durant anys. Una avi afusellat en 1940 serà l'arrencada d'una recerca que narra un viatge personal i reflexiona sobre la pèrdua de la memòria familiar i col·lectiva. En definitiva, la cerca de la pròpia identitat.

 

Maria Ripoll Ahora o nunca

Eva i Alex són una parella que, després d'anys de festeig, decideix casar-se en el lloc en el qual es van enamorar: un petit poble de la campanya anglesa. Els problemes de les noces comencen quan una vaga de controladors aeris impedeix que el nuvi i els convidats es reuneixin amb la núvia i el seu seguici.

 

Kike Maíllo Eva

Any 2041. En un futur no gaire llunyà, els éssers humans viuen acompanyats de criatures mecàniques. Álex, un prestigiós enginyer cibernètic, torna a Santa Irene amb un encàrrec de la Facultat de Robòtica: la creació d'un nen robot. Durant la seva absència, el seu germà i la seva núvia Llana (Marta Etura) s'han casat. La rutina d'Álex es veu alterada de manera inesperada per Eva), la filla de Llana i David, una nena especial, magnètica, que des del primer moment manté una relació de complicitat amb Álex.

 

Toro

Dos germans es retroben després de cinc anys. Un ha estat en la presó i intenta reconduir la seva vida. L'altre, després de robar a un perillós perista, fuig amb la seva petita filla Diana. Els tres emprenen un viatge per una Andalusia mítica, violenta i salvatge. Un viatge en el qual apareixen les velles ferides del passat i en el qual els germans es veuen obligats a reconciliar-se per a poder salvar la vida

 

Lluís Galter Caracremada Bibliodigital

Quan l'any 1951 la CNT va decidir que els seus homes abandonessin la lluita contra el règim de Franco, Ramon Vila Capdevila, Caracremada, no va acatar l'ordre i va continuar lluitant en solitari en els boscos de l'interior de Catalunya.

 

Roger Gual Smoking room

A La sucursal espanyola d'una empresa americana es veu obligada a prohibir el tabac en les seves oficines. Els que vulguin fumar en horari laboral hauran de fer-ho al carrer. Ramírez, un dels empleats, comença a reunir signatures perquè s'utilitza un despatx desocupat com a sala de fumadors. En principi, tots semblen estar d'acord, però a l'hora de la veritat posaran tot tipus d'excuses per a no figurar en aquesta llista; en canvi, cap tindrà problemes per a inscriure's en una altra, la de l'equip que jugarà un partit de futbol contra els empleats d'una altra oficina.

 

Javier Ruiz Caldera Spanish movie

Paròdia pel·lícules espanyoles com: 'Los otros', 'El Orfanato', 'Mar adentro', 'Alatriste', 'El laberinto del fauno' o 'Volver'.

 

Promoción fantasma

Modesto és un professor que a vegades veu morts, la qual cosa no sols li ha costat una fortuna en psiquiatres, sinó l'acomiadament de tots els col·legis on ha treballat. La seva sort canvia quan aconsegueix plaça a Monforte i ha de fer classe a cinc alumnes que han convertit un col·legi de prestigi a la casa dels horrors. Modest ha d'aconseguir que els cinc nois aprovin l'últim curs i es deixin anar d'allí d'una vegada per sempre. Però no ho tindrà fàcil: els cinc porten vint anys morts.

 

Anacleto, agente secreto

Adolfo té trenta anys, treballa de guarda de seguretat, està passant una mala ratxa. No sols li deixa la seva núvia de tota la vida per ser un tipus sense ambició sinó que, a sobre, es converteix en l'objectiu d'una sèrie de pinxos liderats per Vázquez, un perillós criminal que acaba de fugir de la presó. A més descobreix que el seu pare té una doble identitat. No és un pagès dedicat a la producció d'embotits, com ell ha cregut tota la vida, sinó que és Anacleto, un agent secret .

 

Jo Sol El Taxista ful Bibliodigital

José R. desenvolupa la seva rutina de conductor de taxi pels carrers de Barcelona. La seva vida seria igual a la de qualsevol taxista de 52 anys, de no ser perquè els taxis que condueix són robats. José roba per a poder treballar.

 

Fake orgasm
Biblio Digital

Documental creatiu que analitza els nous paradigmes del gènere i la identitat a través d'un divertit discurs de les mentides de la vida sexual de les persones.

 

Lluís Miñarro Familystrip: retrato de una especie en extinción

Retrat documental de les penúries que va suposar la Guerra Civil a les famílies espanyoles, a través d'una entrevista a una família.

 

Stella candente
Biblio Digital

Narra el fugaç regnat d'Amadeu de Savoia a Espanya, que en 1870 va intentar posar en ordre i modernitzar un país ingovernable. Un rei incomprès en l'exterior i ràpidament refugiat en el seu interior: fora del seu palau, el país s'esfondra, i dins d'ell, la seva cort s'abandona als jocs, l'amor, els plaers, la bellesa i la melancolia.

 

Judith Colell Elisa K Biblio Digital

A Elisa, que farà onze anys a l'estiu, li agrada el seu nou vestit blanc amb llaços blaus. Però falta molt poc perquè tot deixi de tenir importància. L'amic del pare ha fet plorar a Elisa i després li ha dit: «si deixes de plorar et regalaré una polsera de plata». Ningú s'adona del que ha passat. Elisa està només una mica estranya. Premiada al Festival de San Sebastián 2010: Premi Especial del Jurat.

 

53 dias de invierno

Tres personatges es troben una nit d'hivern en una parada d'autobús i presencien l'abandó d'un gos. Mila és una professora que ha estat un any de baixa després de sofrir una agressió per part d'un alumne. Celso, un guàrdia jurat casat, pare d'un fill i amb greus problemes econòmics, està a punt d'assabentar-se que serà pare una altra vegada. Valeria és una estudiant de violoncel amb una tèrbola relació familiar i amorosa. Són tres personatges a la deriva que hauran d'enfrontar-se a les seves pors i frustracions i prendre decisions que canviaran la seva vida.

 

Pau Freixas Herois

Un jove publicista, amb una gran carrera professional i una vida personal buida, es dirigeix a la carrera a una important reunió de negocis. Durant el trajecte coneix a una noia que viatja només amb una motxilla, i amb la qual, malgrat les seves oposades maneres de viure, connecta i junts rememoren l'època més mítica i emotiva de la seva infància: els seus somnis i desitjos infantils, l'últim estiu que van passar amb la colla, com van viure el seu primer amor, la seva primera aventura... Aquest viatge al passat farà que el publicista es plantegi de la nit al dia la seva manera de vida. 2010: Festival de Málaga: Premi del Públic i Vestuari.

 

Ventura Durall El Perdón

1994, Andrés Rabadán es lliura a la policia després de descarrilar tres trens i matar al seu pare amb una ballesta. En el judici se li declara innocent, perquè li diagnostiquen una esquizofrènia delirant paranoide, però es procedeix al seu ingrés en un pavelló psiquiàtric penitenciari. En l'actualitat, Rabadán continua aïllat, està casat, ha publicat dues novel·les i ha exposat tres col·leccions de pintures expressionistes que reflecteixen l'inquietant caràcter del qual un dia va ser conegut com "El boig de la ballesta". Aquest documental s'acosta a la vida de l'assassí a través dels testimoniatges de familiars, amics, especialistes en el cas i del propi Rabadán que, aparentment curat de la seva malaltia, fa balanç de la seva vida revivint els fets que van esdevenir fa quinze anys i revelant secrets íntims que han romàs amagats durant més d'una dècada.


Las dos vidas de Andrés Rabadán
Biblio Digital

El 6 de febrer de 1994, Marcial Rabadán i el seu fill Andrés discuteixen després del menjar. Andrés va a la seva habitació, agafa la ballesta, un regal per Reis, la càrrega i dispara sobre el seu pare. La primera fletxa, al cap i dos més “perquè no sofrís”. Després d'abraçar el cadàver es dirigeix a la comissaria i es lliura. Havia nascut per a les pàgines de successos “el boig de la ballesta”. Per a l'opinió pública, l'horror inexplicable; per als experts, un cas de brot psicòtic de manual; per a la justícia, 20 anys de condemna. Andrés segueix a la presó, ha realitzat exposicions amb els seus dibuixos i escrit dos llibres, s'ha casat, oblidat “les veus” i ja no somia amb el cadàver del seu pare. Ventura Durall, que ja havia realitzat un documental sobre ell (El perdó) porta la història al cinema amb guió del propi Rabadán. 2009: 3 Premis Gaudí: Millor actor, Millor actriu secundària i actor secundari-.

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 25-07-2023 Última actualització 18-10-2023