Cinema km.0

Que una directora de cinema catalana guanyi l'Os d'or a la Berlinale amb una pel·lícula feta en català sobre la vida al camp d'una família d'un poble de Lleida, ha fet que Carla Simón i Alcarràs ens hagin obert la mirada per preguntar-nos:

Existeix un cinema km.0 a Catalunya?

Podem afirmar que SÍ.  Els darrers anys un bon grapat de creadores i creadors crescuts a la pedrera d'escoles de cinema com l'ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) o a la facultat Pompeu Fabra que estan obrint-se camí amb produccions de qualitat fetes a Catalunya i fent-se un nom a festivals com Màlaga, Sant Sebastià, Valladolid, entre d'altres.
Per altra banda, també trobem creadors consolidats, veterans del cinema català que no podem obviar i alguns, ja desapareguts, que cal recordar.

Comencem a disseccionar el cinema català  amb la primera part (de quatre) de la nova fornada de talents sorgit del país.

  1. Cinema Km.0 Primera part
  2. Cinema Km.0 Segona part
  3. Cinema Km.0 Tercera part
  4. Els consagrats (properament)

 

  A les biblioteques trobaràs:

La nova fornada: Primera part

 

Carla Simon Estiu 1993

Frida és una nena de sis anys, afronta el primer estiu de la seva vida amb la seva nova família adoptiva després de la mort de la seva mare. Lluny del seu entorn pròxim, en ple camp, la nena haurà d'adaptar-se a la seva nova vida.

 

 

Belén Funes La hija de un ladrón

Sara ha estat sola tota la seva vida. Té 22 anys i un bebè, el seu desig és formar una família al costat del seu germà petit i el pare del seu fill. El seu pare, Manuel, després d'anys d'absència i en sortir de la presó, decideix aparèixer en les seves vides. Sara sap que ell és el principal obstacle en els seus plans i presa una decisió difícil: allunyar-ho d'ella i del seu germà.

 

 

Roser Aguilar BravaBibliodigital

La vida de Janine sembla anar bé fins que sofreix un assalt en el metre i tot s'enfonsa. Tractant de fugir del seu turment interior, escapa al poble on ara viu el seu pare intentant ocultar les seves ferides. No obstant això, allí, lluny de trobar la pau, s'acostarà al seu costat més fosc.

 

 

Neus Ballús La plagaBibliodigital

Raül, un pagès que intenta fer producció ecològica, contracta a Iurie perquè l'ajudi en el camp. Lurie és lluitador de lluita lliure, però per a guanyar-se la vida ha de treballar del que li surti. A poc a poc, les històries d'aquests dos homes van entrellaçant-se amb les de tres dones solitàries: Maria, una anciana que ha de deixar la seva casa per a anar-se'n a viure a una residència d'avis; Rose, una infermera filipina que acaba d'arribar al país; i Maribel, una prostituta que cada vegada té menys clients. Els destins de tots aquests personatges es van entreteixint a mesura que l'estiu avança.

 

 

Seis días corrientes

 

Elena Trapé Les distàncies

Olivia (Alexandra Jiménez), Eloy (Bruno Sevilla), Guilli (Isak Férriz) i Anna (María Ribera) viatgen a Berlín per a visitar per sorpresa al seu amic Comes (Miki Esparbé) que compleix trenta-cinc anys. Aquest no els rep com ells esperaven i durant el cap de setmana les seves contradiccions afloren i l'amistat es posa a prova. Junts descobriran que el temps i la distància poden canviar-lo tot.

 

Blog
Bilbiodigital

Un grup de noies de quinze anys, de classe mitjana-alta, amb un pla secret i un objectiu comú: la necessitat de viure emocions fortes que les diferencien de la resta...

 

Anna M. Bofarull Sonata para violonchelo

Júlia, una reconeguda violoncel·lista que viu lliurada per complet a la seva música definitivament rep un diagnòstic: fibromiàlgia. Malaltia crònica sense causa coneguda, Júlia intentarà seguir amb la seva vida: llargues hores d'estudi, viatges, assajos i gires per diferents ciutats europees. Amb el pas dels dies, la lluita per continuar tocant el violoncel es convertirà en un combat amb el seu propi cos.

 

Júlia de Paz Solvas Ama

Després de diversos advertiments, Ade fa fora a la seva amiga Pepa de la seva casa i aquesta acaba veient-se al carrer al costat de Leila, la seva filla de sis anys. Sense ningú que les ajudi, Pepa i Leila lluitaran soles per a trobar un lloc on viure.

 

 

Lucía Alemany La Inocencia

Lis és una adolescent que somia a convertir-se en artista de circ i sortir del seu poble, encara que sap que per a aconseguir-lo haurà de lluitar-lo durament amb els seus pares. És estiu i Lis es passa el dia jugant als carrers del poble amb les seves amigues i flirtejant amb el seu nuvi, uns anys major que ella. La falta d'intimitat i el xafardeig constant dels veïns obliguen Lis a portar aquesta relació en secret perquè els seus pares no s'assabentin. Però aquest estiu idíl·lic arriba a la seva fi i, amb l'inici de la tardor, Lis rep una notícia inesperada.

 

Leticia DoleraRequisitos para ser una persona normal

Maria de les Muntanyes és una noia de trenta anys a qui la vida no li somriu: no té feina, l'han fet fora del seu pis, no té parella i viu distanciada de la seva família.
En una entrevista li pregunten quin tipus de persona és i, en adonar-se que no compleix cap dels requisits per a ser considerada "normal", es posa a la feina per a convertir-se en això: una persona normal.

 

Nely RegueraMaría y los demásBibliodigital

Des que va morir la seva mare quan ella tenia quinze anys, Maria ha cuidat del seu pare i dels seus germans. Responsable i controladora, sempre ha estat el pilar de la família, i se sent orgullosa d'això. Per això, quan el seu pare s'enamora sobtadament de la seva infermera i anuncia el seu imminent compromís, Maria sent que la seva vida s'enfonsa. Amb trenta-cinc anys i sense nuvi a la vista, haurà d'atrevir-se a canviar el seu destí.

 

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 14-03-2023 Última actualització 02-08-2023