Claus per entendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna

Al llarg de la història, les guerres, els conflictes armats o bèl·lics i les tensions s'han anat succeint arreu del món per causes diverses: afany de poder, supervivència, control territorial, disputes econòmiques, control de recursos naturals, diferències religioses o culturals, manca de diàleg o altres motius.

La matinada del 24 de febrer de 2022 el president rus, Vladimir Putin, donava l'ordre d'envair Ucraïna per terra, mar i aire. Una operació militar televisada en la què Putin desafia Occident i declara la guerra al país veí i al seu president, Volodymyr Zelenski, segons el seu discurs, per defensar els territoris prorussos de l'est que han sigut escenari de revolucions i guerres des del desmembrament de la Unió Soviètica el 1991.

El repte d'explicar la guerra i les conseqüències és majúscul perquè genera un fort impacte en tota la societat. Recollim algunes propostes, recursos i documents que aborden el tema, analitzen el context, les arrels històriques, les causes del conflicte, conviden a la reflexió, fomenten l'esperit crític i reivindiquen i promouen la no-violència i la pau.

"La persona que no està en pau amb si mateixa, serà una persona en guerra amb el món sencer."
Mahatma Gandhi (1869-1948) Advocat, pensador i polític indi.

  Búsquedas en el catálogo:

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

  En las bibliotecas encontrarás:

En la cabeza de Vladimir Putin / Michel Eltchaninoff
 
La Revolución rusa / José M. Faraldo
Putin y la extrema derecha europea / Juan Carlos Castillón
Rusia para temerarios / Jorge Sánchez

  En las bibliotecas encontrarás:

Donbass

Abans de presentar la llista del Prestatge de Cinema de les 10 pel·lícules més valorades sobre la guerra a Europa, et recomanem el film de Sergei Loznitsa,  guanyador del Premi Un certain regard a la millor direcció al Festival de Cannes 2018, que mostra en dotze episodis plens d'humor negre el conflicte de la regió del Donbass, que ha sigut el causus belli de l'atac de Rússia a Ucraïna. 

 

Senderos de gloria

Pel·lícula disponible en línia a efilm

El film que va catapultar a Stanley Kubrick al firmament dels grans realitzadors. Tot just havia rodat Espartaco i el mateix Kirk Douglas el va fitxar per Paths of Glory (Senderos de gloria). La pel·lícula mostra la cruesa de la guerra de desgast (el travelling a la trinxera és memorable) de la Primera Guerra Mundial, i tant a les escenes del camp de batalla com a les escenes del consell de guerra, Kubrick posa en evidència els absurds codis militars. Una obra profundament antimilitarista amb un Kirk Douglas immens. 

 

La infancia de Iván

Una obra mestra que no tracta de mostrar ni les trinxeres, ni la sang i el fetge de la guerra, sinó la dura petjada que deixa damunt la gent que la pateix. Una de les primeres pel·lícules d'Andrei Tarkovsky que reflexa com el conflicte ha robat la innocència de la infància d'Ivan i li ha arrencat els pares.

 

 

Roma città aperta

Què passa en una ciutat ocupada? Com reaccionen els seus habitants? Quants s'adapten a la nova situació i quants es rebel·len? I quin és el paper de l'església si és la creença  majoritària dels dos bàndols? Troba les respostes a una de les obres mestres que ens va regalar el neorrealisme italià, de la mà de Roberto Rossellini i amb l'ajuda de la mare de totes les mares patidores, Anna Magnani.

 

 

La vergüenza

Pel·lícula disponible en línia a efilm

Una cinta antibel·licista de Bergman que plasma el terror del conflicte armat i com influeix a l'ésser humà. Sense especificar cap guerra en concret, el film se centra en un matrimoni de músics, Jan i Eva, que fugen de la guerra civil iniciada al seu país. No obstant això, aviat es veuen embolicats en el conflicte quan els soldats arriben a l'illa on s'amaguen i un d'ells és una vella amistat.

 

 

1917

La brutalitat de la guerra i el coratge dels herois anònims vistos en un fals pla seqüència amb una fotografia impactant. Dos soldats britànics tenen la missió d'endinsar-se en territori enemic per lliurar un missatge i així evitar un atac que salvarà la vida a 1.600 soldats, entre els quals hi ha el germà d'un d'ells.

 

 

Europa

Un viatge a les profunditats del continent europeu en flames per la Segona Guerra Mundial tamisat per la visó de Lars Von Trier, l'únic que podem dir es que et deixis hipnotitzar i que al final de la pel·lícula estimis o odiïs el polèmic director danès.

 

 

 

Juegos prohibidos

Pel·lícula disponible en línia a efilm

Un inici duríssim i despietat, sense concessions on la guerra desplega les seves ales i embolcalla tot el que toca. Aquesta pel·lícula centra la mirada en el dolor dels refugiats i les conseqüències que han de patir quan deixen la seva anterior vida enterrada. Tot plegat filtrat a través dels ulls d'un nen i del refugi imaginari que ha de bastir per sobreviure. 

 

En tierra de nadie

Per fi una mica de comèdia entre tanta tristor i drama. La pel·lícula de Danis Tanovic se situa a la Guerra dels Balcans i mostra l'absurditat de la guerra entre germans quan dos combatents rivals es queden atrapats en una trinxera en terra de ningú. Atenció spoiler:  Que durant una estona riguis, no et garanteix un somriure quan acabi.

 

 

Europa, Europa

Pel·lícula disponible en línia a efilm

En esclatar la Segona Guerra Mundial, Solomon Perel, un jove jueu polonès, és internat en un orfenat soviètic. Més tard va ser reclutat pels alemanys, que desconeixien la seva identitat, i es va convertir, involuntàriament, en un heroi de l'exèrcit nazi. Un viatge tan increïble com les atrocitats comeses a la Segona Guerra Mundial. 

 

 

La lista de Schindler

Per acabar et recomanem l'obra mestra de Steven Spielberg, on radiografia l'holocaust a través de l'episodi vital d'Oskar Schindler. La pel·lícula destil·la tota la panòplia d'emocions i reaccions que l'horror nazi va provocar en el poble jueu. Sentiràs por, horror, degradació, deshumanització i alhora bellesa, esperança, compassió i desig d'haver vist una obra que mai més es podrà repetir.

 

 

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

  En las bibliotecas encontrarás:

El Viatge / Francesca Sanna

El viatge, és un preciós àlbum il·lustrat, delicat i corprenedor. El relat en primera persona del tortuós periple que emprendrà una família per escapar dels horrors de la guerra per a poder formar una nova llar. Una faula que és també una història real, són moltes històries reals, les imatges de les quals aconsegueixen acostar i ajuden a comprendre allò inimaginable. Els ulls d'un nen ens guien a través de la foscor en la cerca dels colors d'un futur millor.

Aquest llibre mostra com una família, tan normal com la nostra, que viu en una casa, que fa excursions a la platja, que llegeix, etc. es troba tot d'un plegat, amb una guerra que els ho arrabassa tot, la casa, les coses, fins i tot, al pare. Davant d'aquest daltabaix la mare no veu altra solució que fer el cor fort i marxar lluny, a un altre país amb l'esperança de recuperar la seguretat perduda. No serà un viatge senzill, ni plaent, sinó tot al contrari, complicat i ple d'esculls, que malgrat tot, no aconsegueixen derrocar la força de voluntat d'una mare, decidida a tirar endavant el que queda de la seva família, hi ha una doble pàgina brutal, que mostra com aquesta mare que fa l'impossible per assolir un futur millor per als seus fills, espera a que aquests dormin per donar sortida a la pròpia por, veiem com la il·lustració mostra una cosa (el que sent la mare) mentre el text transmet la sensació dels nens.  

Adequat de 3 a 6 anys.

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar.

Les Botes del general / Ramón Elisa

Els peus del general no suportaven la duresa de les botes militars. Així, que li va encarregar a un sabater unes a mida de la millor pell que tenia, la pell d’un rinoceront africà. I se n’anà cap a la guerra, que era la seva feina. Però als soldats que tenia sota el seu comandament no els hi agradava la guerra. A les botes del general, que podien ensumar, sentir i pensar, tampoc. Un bon dia, els soldats van començar a córrer i el van deixar tot sol. Gairebé és capturat per l’enemic si no arriba a ser perquè les seves botes van començar a córrer amb la rapidesa d’un rinoceront i només es va aturar quan ja eren lluny de la guerra.

 Aquest conte és una crida en clau d’humor a la pau. I és que mai no és tard per celebrar la vida. Escrit per Elisa Ramon, il·lustrat per Francesc Rovira.

Adequat de 6 a 8 anys.

Recomanat per Núria Cañadas de la Biblioteca de Viladecans.

 

Salva't Elies! / Elisabeth Brami

Explicar una vivència crua i fer-ho des de la delicadesa -insinuant més que no pas mostrant- no és una tasca fàcil. La història que ens presenta Élisabeth Brami i que tan genialment il·lustra Bernard Jeunet ho aconsegueix amb escreix. El protagonista és l’Elies, un nen jueu de set anys que ha d’abandonar el seu país i la seva família per culpa de la persecució nazi. L’acompanyem en el seu periple en una casa d’acollida a França, constatant que la maldat no té límits, però que les petites espurnes de bondat són les que, al final, mantenen el món girant. Ens narra la història el propi protagonista i és des de la seva mirada innocent que podem copsar la crueltat d’un moment històric que tot i que ens pugui semblar llunyà en el temps, resulta que no ho és tant.

El tractament gràfic, amb il·lustracions que incorporen imatges reals d’alguns objectes quotidians, aconsegueix un gran impacte emocional. Un àlbum il·lustrat que convida a la lectura compartida entre infants i adults, i que fa aflorar reflexions molt necessàries.

Adequat de 6 a 8 anys.

Recomanat per Anna Cabeza Gutés de la Biblioteca del Nord de Sabadell.

 

Fill de rojo / Joan Portell

Avi, tú vas fer la guerra? Li pregunta en Llorencet, que un dia a la setmana visita al seu avi Llorenç. No li havia parlat mai, però avui ha decidit que el seu net és prou gran i ja pot explicar-li la història de la seva família en aquells temps tan difícils.

Vivien a Llegur d’Empordà, el seu pare era l’alcalde. La vida era feliç, fins el 18 de Juliol de 1936. Con tants d’altres, van haver d’emigrar a França. Només van arribar fins el camp d’Argelès. Després d’un temps, la seva mare i ell van tornar al seu poble. Però res era igual, les classes eren en castellà i ser “fill de rojo” no era gens fàcil. I van conèixer de prop la por, la gana, la mort.

Aquest àlbum pertany a la col·lecció “La guerra dels grans”, que està formada per relats inspirats en històries reals d’homes i dones que van viure la guerra quan eren infants i no acabaven d’entendre el sentit de tot plegat.

Adequat de 9 a 10 anys.

Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans.

 

Començar / Paula Carballeira

Aquest àlbum és un cant a l’esperança i a la fortalesa del ésser humà. Quan sembla que tot està perdut, que ja no queda res després d’un conflicte bèl·lic, el tendre somriure d’uns infants, ens emociona i recorda que sempre hi ha alguna cosa que ens fa lluitar per viure i començar de nou...

Adequat de 9 a 10 anys.

Recomanat per Mercé Bercero de la Biblioteca de Viladecans

 

Podries / Joana Raspall

Podries viure millor o pitjor, podries ser més o menys feliç del que ets, però tot i així, seguiries sent el mateix. Una persona.

Podries és una preciosa poesia de Joana Raspall publicada l’any 1998 dins el recull Com el plomissol.

Malgrat la distància en el temps, el tema que toca és tristament actual. Els refugiats. Tots aquests nens i nenes que han hagut de deixar enrere les seves cases forçosament. I encara més enllà, parla de la casualitat, del destí, de la felicitat i de la solidaritat. Aquests valors que tanta falta fan avui dia. I com sempre, la gran virtut de l’enyorada la poetessa, ho sabia fer amb un llenguatge senzill i proper, entenedor i bonic.

Les il·lustracions de l’Ignasi, treballades amb la tècnica de la serigrafia, són d’una bellesa plàstica exquisida. El seu domini de les ombres em meravella. L’expressivitat de la qual aconsegueix dotar els personatges, tant en l’alegria com en la por, és sensacional.

Adequat de 9 a 10 anys

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Bib. Ernest Lluch Martín de Vilassar de Mar.

 

Roc i l'escala de les portes secretes / Eulàlia Canal

En Roc és un nen que viu en una escala de veïns força curiosos. Els pares d’en Roc viatgen a l’Índia i el deixen uns dies a casa el veí de la planta baixa, en Nicolau. Els veïns estan esvalotats. De fa uns dies se senten sorolls estranys i desapareixen coses d’alguns pisos. El Rogeli, el veí del primer, vol avisar la policia. La Rúcula, la del segon, creu que és cosa de fantasmes, mentre la Petúnia, que viu al pis de dalt, segueix immersa en el seu món de plantes. Mentrestant, a la platja, hi apareixen els cossos d’un naufragi. En Nicolau, amb l’ajuda d’en Roc, decideix pujar a les golfes a investigar quina una n’està passant.

Et trobes al davant d'una història bonica d’amistat i solidaritat, una manera senzilla i entenedora de parlar dels refugiats amb nens i nenes i, a més, amb la magnífica prosa, sempre dolça i exquisida, d’Eulàlia Canal.

Adequat de 11 a 12 anys.

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

 

Cavall de guerra / Michael Morpurgo

A l’inici de la Primera Guerra Mundial Gran Bretanya va enviar més d’un milió de cavalls als països en guerra del continent. Aquest fet real és el punt de partida de la novel·la. L’Albert, un jove d’una granja, veu impotent com els soldats s’emporten el seu estimat cavall. Albert li jura que farà tot el possible per recuperar-lo i efectivament, quan arriba l’edat de ser allistat, marxa al front amb el ferm propòsit de reunir-se amb ell.

El punt fort del llibre és que Joey, el cavall, és el narrador i és a través dels seus ulls que coneixem totes les seves peripècies durant les batalles. Soledat, supervivència, amistat, són presents des de la primera a la darrera pàgina. La mirada neutral del cavall subratlla l’absurditat de la guerra i és tota una lliçó.

Adequat d'11 a 12 anys.

Recomanat per Glòria Gorchs Portero de la Bib. Roca Umbert de Granollers

 

La Maleta / Núria Parera

La Maleta és una col·lecció d'instantànies magníficament ben trenades, que confeccionen un relat preciós que esdevé interessantíssim viatge en el temps. La Gran Guerra i la Guerra Civil, dos períodes tràgics de la nostra història, capturats a la perfecció per l’autora, amb una increïble brevetat.

A mesura que avancem en la lectura, veiem com la maleta, protagonista indiscutible de la història, evoluciona segons les necessitats de cada moment i del propietari, a les mans del qual es troba, sempre interessant i, per descomptat, funcional. Ara bé, el seu destí al camp de refugiats és dels més dolços, doncs esdevé bressol per un nadó, un recer d'escalfor en un espai inhòspit. 

Per a joves lectors.

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

 

Dos hermanos / Larry Tremblay

Una poderosa història, ambientada al Pròxim Orient, que mostra com la guerra, la religió, l’odi i la venjança destrueixen vides innocents convertint-los en màrtirs. Quan l’Ahmed plora, el seu germà Aziz també ho fa i, quan l’Ahmed riu, el seu germà Aziz també riu. Ambdós ho comparteixen tot en un petit territori del Pròxim Orient. Però un dia un obús esberla el cel i separa les persones, germans i sentiments. Des d’aleshores, la guerra serà el teló de fons en la vida d’aquests germans.

Aquesta és una lectura dura, gens amable que requereix un lector amb un mínim de maduresa. Demana pauses en determinats moments, per pair el que estàs llegint i exigeix una lectura reflexiva. Molts interrogants, molts dubtes i inquietuds es plantegen de forma natural amb aquest llibre, fet que el converteix en una lectura molt recomanable per realitzar als instituts, al meu criteri, no abans de de 3r d’ESO.

Es tracta d'una ficció que podria ser perfectament real, en un altre lloc i moment.

Per a joves lectors.

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar.

Més contes per explicar la guerra als nens

El corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, Manel Alías, va coordinar aquest cicle especial d’Altres Veus per ajudar-nos a comprendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna i les seves implicacions socials. 

Entrevistes realitzades:

Gemma Nierga entrevista Manel Alías.
Informar sobre la Rússia de Putin...I la dels russos. 

28 de març a les 19 h.

Gemma Nierga entrevista Manel Alías dins del cicle Altresveus, especial Ucraïna.

Manel Alías acaba de tornar del Donbass i de Rússia des d’on ha informat des de primera fila de la l’atac contra Ucraïna ordenat per Vladímir Putin. El periodista de TV3 i Catalunya Ràdio respondrà les preguntes de Gemma Nierga sobre l’actualitat del conflicte i com l’estan vivint els russos i els ucraïnesos. La conversa entre els dos periodistes servirà però també per obrir la mirada i parlar de la del país que ha intentat modelar el president rus en els seus últims anys de mandat i que Manel Alías ha retratat a Rússia, l’Escenari més gran del món.
Manel Alías (Berga, 1977) és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UAB. Va començar a treballar a Televisió de Catalunya el 2001. Va començar a treballar a l’informatiu infantil i juvenil InfoK i, posteriorment es va incorporar a la redacció dels informatius de TV3. També ha treballat per al 30 minuts. En els últims set anys ha estat corresponsal a Moscou per a TV3 i Catalunya Ràdio. El 2021 ha publicat el llibre Rússia, l’escenari més gran del món.

Gemma Nierga (Girona, 1965) és llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB. És  una de les periodistes més reconegudes del país. Bona part de la seva carrera va transcórrer a la Cadena SER on va presentar programes com Hablar por Hablar, La Ventana y Hoy por Hoy. La seva trajectòria radiofònica ha estat reconeguda amb el premi Ondas. També ha conduït programes de televisió com Tres senyores i un senyor o Els meus pares, a TV3. Actualment presenta Cafè d’idees a La 2 de TVE.

Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/p/CbsW7UAFHTC/


Manel Alías entrevista Carmen Claudín.
Fets, pretextos i mentides de la guerra contra Ucraïna. 

4 d'abril a les 19 h

Manel Alias entrevista Carmen Claudín dins del cicle Altresveus, especial Ucraïna.El 24 de febrer Vladímir Putin va anunciar una “operació especial” a Ucraïna per “pacificar el Donbass”. Els objectius que va marcar el president rus van ser “desmilitaritzar i desnazificar” Ucraïna, evitar que Kíiv desenvolupés armes nuclears i evitar un atac futur contra Rússia. A l’hora, exigia a l’OTAN i als Estats Units que s’allunyés de les fronteres russes. Carmen Claudín analitzarà l’argumentari de Putin per justificar aquesta guerra. En conversa amb Manel Alías, explicarà quin és el pes real de l’extrema dreta a Ucraïna o per què els acords de Minsk que els dos bàndols defensaven no han servit per aturar l’inici de l’atac rus.

Carmen Claudín (Mèxic, 1949) és investigadora del CIDOB, el Centre d’Investigació de Relacions Internacionals de Barcelona. Ha viscut a la Unió Soviètica i és una gran coneixedora de la història soviètica i de Rússia. És autora del llibre Lenin y la revolución cultural i ha firmat diversos articles sobre temes soviètics i post soviètics per a publicacions de prestigi. Ha sigut observadora electoral de l’OSCE a Rússia i a Ucraïna.

Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=uLWz8W4xkKU


Manel Alías entrevista Abel Riu. 
Es podria haver evitat la guerra contra Ucraïna? Es pot convertir en una guerra contra la unió europea? Com es pot aturar? 

6 d'abril a les 19 h.

Manel Alías entrevista Abel Riu dins del cicle Altresveus, especial Ucraïna.Occident hauria pogut fer més per aturar l’atac de Rússia amb Ucraïna o Vladímir Putin feia temps que el tenia dissenyat? Com s’hauria de negociar amb el Kremlin? I un cop encetat el conflicte bèl·lic, què es pot fer per aturar-lo? Aquestes seran les preguntes que serviran de punt de partida perquè Abel Riu analitzi el conflicte que des de fa setmanes concentra l’atenció mundial. Riu parlarà també de l’estratègia de l’OTAN i la de Rússia i de, fins a quin punt, l’estratègia del president rus persegueix canviar l’ordre mundial.

Abel Riu (Barcelona, 1986) és llicenciat en Ciències Polítiques per la UB i és el director del centre d’anàlisi Catalonia Global Institute. El seu àmbit d’estudi són els països de l’antiga Unió Soviètica. Ha estat un dels experts de referència per a diversos mitjans de comunicació en conflictes fronterers com el que enfronta Armènia i l’Azerbaidjan per l’Alt Karabakh o la guerra entre Rússia i Ucraïna pel Donbass.

Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=p5BkWn7ZKB4


Fecha de creación 03-03-2022 Última actualización 23-08-2022