Claus per entendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna
Claus per entendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna
Al llarg de la història, les guerres, els conflictes armats o bèl·lics i les tensions s'han anat succeint arreu del món per causes diverses: afany de poder, supervivència, control territorial, disputes econòmiques, control de recursos naturals, diferències religioses o culturals, manca de diàleg o altres motius.
La matinada del 24 de febrer de 2022 el president rus, Vladimir Putin, donava l'ordre d'envair Ucraïna per terra, mar i aire. Una operació militar televisada en la què Putin desafia Occident i declara la guerra al país veí i al seu president, Volodymyr Zelenski, segons el seu discurs, per defensar els territoris prorussos de l'est que han sigut escenari de revolucions i guerres des del desmembrament de la Unió Soviètica el 1991.
El repte d'explicar la guerra i les conseqüències és majúscul perquè genera un fort impacte en tota la societat. Recollim algunes propostes, recursos i documents que aborden el tema, analitzen el context, les arrels històriques, les causes del conflicte, conviden a la reflexió, fomenten l'esperit crític i reivindiquen i promouen la no-violència i la pau.
"La persona que no està en pau amb si mateixa, serà una persona en guerra amb el món sencer."
Mahatma Gandhi (1869-1948) Advocat, pensador i polític indi.
En las bibliotecas encontrarás:
Búsquedas en el catálogo:
- Rússia -- Relacions -- Ucraïna
- Rússia -- Relacions exteriors -- S. XXI
- Ucraïna -- Història -- S. XXI
- Putin, Vladimir Vladimirovich
Selección de webs:
- Què és l'OTAN? Per a què serveix?
- Invasió russa d'Ucraïna del 2022
- L'origen del conflicte - National Geographic
- Història d'Ucraïna, un país a la frontera de grans imperis - Eacnur
También te puede interesar:
- Refugiats. Còmics
- Refugiats Literatura i ficció
- Afganistan
- La Guerra Civil en còmic
- Estats Units, geografia de l'abisme. Guia de lectura creada pel Prestatge de Novel·la
- Drets Humans, migració i refugi. Guia de lectura creada per la biblioteca Elisenda de Montcada
- Viure sota les bombes: guerra aèria i població civil. Guia de lectura creada per la biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat
- Fogons de guerra. La vida quotidiana durant la Guerra Civil Espanyola. Guia de lectura creada per la biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat
- Guerra civil espanyola. Guia de lectura creada per la biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat
- K.L. Reich. Guia de lectura creada per la biblioteca Antonio Martín del Prat de Llobregat
En las bibliotecas encontrarás:
En las bibliotecas encontrarás:
También te puede interesar:
Ir al estante:
En las bibliotecas encontrarás:
El corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, Manel Alías, va coordinar aquest cicle especial d’Altres Veus per ajudar-nos a comprendre el conflicte militar entre Rússia i Ucraïna i les seves implicacions socials.
Gemma Nierga entrevista Manel Alías.
Informar sobre la Rússia de Putin...I la dels russos.
28 de març a les 19 h.
Manel Alías acaba de tornar del Donbass i de Rússia des d’on ha informat des de primera fila de la l’atac contra Ucraïna ordenat per Vladímir Putin. El periodista de TV3 i Catalunya Ràdio respondrà les preguntes de Gemma Nierga sobre l’actualitat del conflicte i com l’estan vivint els russos i els ucraïnesos. La conversa entre els dos periodistes servirà però també per obrir la mirada i parlar de la del país que ha intentat modelar el president rus en els seus últims anys de mandat i que Manel Alías ha retratat a Rússia, l’Escenari més gran del món.
Manel Alías (Berga, 1977) és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UAB. Va començar a treballar a Televisió de Catalunya el 2001. Va començar a treballar a l’informatiu infantil i juvenil InfoK i, posteriorment es va incorporar a la redacció dels informatius de TV3. També ha treballat per al 30 minuts. En els últims set anys ha estat corresponsal a Moscou per a TV3 i Catalunya Ràdio. El 2021 ha publicat el llibre Rússia, l’escenari més gran del món.
Gemma Nierga (Girona, 1965) és llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB. És una de les periodistes més reconegudes del país. Bona part de la seva carrera va transcórrer a la Cadena SER on va presentar programes com Hablar por Hablar, La Ventana y Hoy por Hoy. La seva trajectòria radiofònica ha estat reconeguda amb el premi Ondas. També ha conduït programes de televisió com Tres senyores i un senyor o Els meus pares, a TV3. Actualment presenta Cafè d’idees a La 2 de TVE.
Sessió disponible al canal d'Instagram @bibliotequesxbm: https://www.instagram.com/p/CbsW7UAFHTC/
Manel Alías entrevista Carmen Claudín.
Fets, pretextos i mentides de la guerra contra Ucraïna.
4 d'abril a les 19 h
El 24 de febrer Vladímir Putin va anunciar una “operació especial” a Ucraïna per “pacificar el Donbass”. Els objectius que va marcar el president rus van ser “desmilitaritzar i desnazificar” Ucraïna, evitar que Kíiv desenvolupés armes nuclears i evitar un atac futur contra Rússia. A l’hora, exigia a l’OTAN i als Estats Units que s’allunyés de les fronteres russes. Carmen Claudín analitzarà l’argumentari de Putin per justificar aquesta guerra. En conversa amb Manel Alías, explicarà quin és el pes real de l’extrema dreta a Ucraïna o per què els acords de Minsk que els dos bàndols defensaven no han servit per aturar l’inici de l’atac rus.
Carmen Claudín (Mèxic, 1949) és investigadora del CIDOB, el Centre d’Investigació de Relacions Internacionals de Barcelona. Ha viscut a la Unió Soviètica i és una gran coneixedora de la història soviètica i de Rússia. És autora del llibre Lenin y la revolución cultural i ha firmat diversos articles sobre temes soviètics i post soviètics per a publicacions de prestigi. Ha sigut observadora electoral de l’OSCE a Rússia i a Ucraïna.
Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=uLWz8W4xkKU
Manel Alías entrevista Abel Riu.
Es podria haver evitat la guerra contra Ucraïna? Es pot convertir en una guerra contra la unió europea? Com es pot aturar?
6 d'abril a les 19 h.
Occident hauria pogut fer més per aturar l’atac de Rússia amb Ucraïna o Vladímir Putin feia temps que el tenia dissenyat? Com s’hauria de negociar amb el Kremlin? I un cop encetat el conflicte bèl·lic, què es pot fer per aturar-lo? Aquestes seran les preguntes que serviran de punt de partida perquè Abel Riu analitzi el conflicte que des de fa setmanes concentra l’atenció mundial. Riu parlarà també de l’estratègia de l’OTAN i la de Rússia i de, fins a quin punt, l’estratègia del president rus persegueix canviar l’ordre mundial.
Abel Riu (Barcelona, 1986) és llicenciat en Ciències Polítiques per la UB i és el director del centre d’anàlisi Catalonia Global Institute. El seu àmbit d’estudi són els països de l’antiga Unió Soviètica. Ha estat un dels experts de referència per a diversos mitjans de comunicació en conflictes fronterers com el que enfronta Armènia i l’Azerbaidjan per l’Alt Karabakh o la guerra entre Rússia i Ucraïna pel Donbass.
Sessió disponible al canal de YouTube @XBMDiba: https://www.youtube.com/watch?v=p5BkWn7ZKB4