Dia mundial dels refugiats

Promogut per l’Assemblea General de les Nacions Unides, va adoptar la resolució 55/76 de 4 de desembre de 2000 , en què declarava el dia 20 de juny com a Dia Mundial dels Refugiats. D’una banda, aquesta resolució es va emetre com una expressió de solidaritat amb el continent d’Àfrica perquè justament és el continent on hi havia més refugiats i, d’altra banda, es va fer coincidint amb l’aniversari de la Convenció sobre l’Estatut dels Refugiats de 1951.

Aquest organisme també va tornar a insistir sobre la necessitat d’acollir refugiats amb una campanya anomenada #ConLosRefugiados al juny de 2016 per demanar la col.laboració i el compliment del seu deure en relació amb les persones refugiades als diferents governants.

La xifra de refugiats a dia d’avui és de més de 65,6 milions de persones. Els països d’on prové la gran majoria dels refugiats són Síria, Sudan i darrerament el poble Rohingya ha estat el més conegut arreu del món gràcies a la denúncia de la seva repressió.

La campanya “Refugees Welcome” ha aglutinat tots els països on es volen acollir refugiats sota aquest lema de benvinguda i acolliment.

La literatura i la ficció també ens poden apropar a aquestes persones, que tenen una vida normal com qualsevol de nosaltres i, en un moment donat, per diverses raons, com la persecució política, els desastres naturals, les guerres civils, per professar una religió concreta, es veuen abocats a abandonar els seus països d’origen i cercar una sortida per continuar lluitant per la seva vida i la de les seves famílies.