Las bibliotecas recomiendan

  • La Mentalidad del explorador :

    Galef, Julia

    Barcelona : Paidós, enero de 2023

    Segons Julia Dalef, els éssers humans tenim la “mentalitat del soldat”, és a dir, defensem les nostres creences i desacreditem les contràries, fet que ens porta a tancar-nos en la nostra quotidianitat. 
    L’autora ens proposa desenvolupar la “mentalitat de l’explorador”, que es basa en obrir-nos i inspeccionar nous territoris. D’aquesta manera, assegura, serem més intel·ligents, adquirirem més habilitats mentals i podrem aprendre més coses i evitarem que el nostre cervell ens enganyi. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    13/06/2023
  • Paisatges literaris

    Solsona, Núria

    Barcelona : Zahorí, febrer de 2023

    Vint-i-cinc obres mestres de la literatura juvenil i universal reunides en aquest llibre per la il·lustradora i autora Núria Solsona. Vint-i-cinc paisatges que ens anima a iniciar un viatge pels llocs viscuts o per entorns somiats per part de les autores i dels autors, tota una volta al món literària.   

    Núria Solsona a través de les il·lustracions mostra el protagonisme del paisatge en cada un dels títols, que ens transporta a una contextualització de l’obra mestra fins al punt de descobrir-la tota ella. D’aquí que per completar-ne l’aventura descriu: un fragment de l’obra, un resum en tres línies, l’argument del relat i la biografia de l’escriptora o de l’escriptor corresponent.

    Oberts a rebre una invitació a la lectura dels clàssics? Preparats per conèixer la natura en la literatura?

    Document recomanat per: Rosa Casas.Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    28/04/2023
  • Qui ha de salvar el català? :

    Gual, Xavier

    Vic : Eumo Editorial, setembre del 2022

    L'autor, periodista i professor de secundària des de 2006, fa un diagnòstic de la salut del català dins i fora les aules i proposa vies per fomentar-ne l’ús a partir de la seva experiència docent. Xavier Gual reivindica la importància de la immersió lingüística i recela dels "intents d'aplicar quotes a favor d’una llengua dominant com és la castellana"
    Entre les estratègies que proposa per fomentar-ne l'ús a l'escola i a fora, hi ha estrènyer el treball conjunt entre docents, alumnes i famílies per afavorir que el català sigui una llengua de relació i de cohesió; fomentar l’hàbit lector de manera creativa; crear biblioteques a les escoles perquè un bon fons de llibres estigui a l’abast de tots els alumnes; aconseguir que tots els professors tinguin cura del català que utilitzen a classe i n’exigeixin el coneixement i l’ús als alumnes independentment de la matèria que imparteixin; i finalment insistir en la idea que el futur del català "no passa només per les aules".

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    14/04/2023
  • Vita contemplativa :

    Han, Byung-Chul

    Barcelona : La Magrana, gener del 2023

    Estem perdent la nostra capacitat de no fer res. La nostra existència és absorbida per l'activitat frenètica. Només percebem la vida en termes de rendiment i tendim a entendre la inactivitat com un dèficit, una negació quan es tracta, ben al contrari, d'una interessant capacitat independent.

    Byung-Chul Han investiga els beneficis i la màgia de l'ociositat i dissenya una nova forma de vida que inclogui moments contemplatius amb els quals poder afrontar la crisi actual de la nostra societat i frenar la nostra pròpia explotació i la destrucció de la naturalesa.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/04/2023
  • El Valor de la atención :

    Hari, Johann

    Barcelona : Península, enero de 2022

    L'atenció ha entrat en una profunda crisi. Quins són els motius?, Com podem recuperar la capacitat de concentració? Aquest llibre analitza aquesta tendència i en busca possibles solucions.
    Segons alguns dels últims estudis publicats, els adolescents només són capaços de concentrar-se en una tasca durant seixanta-cinc segons, mentre que els adults poden arribar a tres minuts.

    Com molts de nosaltres, Johann Hari és conscient del perill que suposa l'omnipresència de les pantalles, així com de la imperiosa necessitat d’estar sempre connectats. Avui dia, aconseguir l'estat de concentració necessari per a desenvolupar tasques intel·lectualment complexes i exigents és gairebé una quimera.
    Hari va entrevistar els principals experts per a identificar les causes d'aquesta crisi. Detalla els dotze factors que la van generar –des de la nostra incapacitat de deixar fluir la ment fins a la contaminació a les ciutats–, i denúncia les poderoses empreses que ens estan robant el temps. A més, ens dona les eines per a entendre la situació, defensar-nos i recuperar la nostra capacitat de viure amb atenció.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • Cyclamen

    Graham, Núria

    [Barcelona?] : Primavera Labels, [2023]

    La tendresa als versos, tocs de jazz i un contrabaix protagonista són la carta de presentació del nou treball autoproduït de l’artista catalano-irlandesa Núria Graham. Graham  transforma en un personatge cadascun dels instruments per transportar el públic a un univers de natura exuberant – el títol del disc pren el nom d’un gènere de flors  – i de somnis premonitoris. 

     

    Més informació:

    Recomanat per Adrià Fernàndez. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca

    20/07/2023
  • Foreverandevernomore

    Eno, Brian

    Hilversum, Netherlands : UMC, [2022]

    El nou disc de Brian Eno és, sobretot, una reflexió, força pessimista, poètica i emotiva sobre l'estat del món actual. Suaus capes de sintetitzadors greus i esglaiadors, una entonació solemne, uns comentaris pseudoapocalíptics… Sap arribar al cor dels seus oients, reconnectant en el to que caracteritza els seus últims treballs: el crepuscular. I és que l'enèsim disc del productor és no només un treball nostàlgic sobre el que perdem, sinó el que ell mateix, com a home de més de setanta anys, deixa o deixarà en aquest món. Poques vegades Brian ha sonat tan compungit i, en el context discogràfic del seu recorregut, això només sembla tenir aquest significat: el de l'ocàs vital; una meditació sobre la finitud i la caiguda pròpia de la vellesa.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • Banjara

    Baul Meets Saz

    [France] : Uren Production & Arts des Mondes, [2022]

    Baul Meets Saz és un trio de músics de Turquia i l'Índia. La formació inclou Emre Gultekin, Malabika Brahma i Sanjay Khyapa. 

    L'artista turc Emre Gültekin, cantant i intèrpret del saz (un llaüt anatolià de coll llarg) entrellaça els sons del seu instrument amb la veu i la percussió de Malabika Brahma i Sanjay Khyapa, de l'Índia, que s'han convertit en els ambaixadors musicals de la cultura baul.

    Els Baul, una comunitat índia marginal de Bengala, són nòmades i són profundament espirituals, busquen el sagrat en els éssers humans més que en el cel. Els baul comparteixen una forma de vida semblant amb els alevites de Turquia, dels quals Emre Gültekin, com a joglar modern, s'ha convertit en portaveu.

    En unir aquestes dues cultures i les seves tradicions musicals, Baul Meets Saz crea una música estranyament moderna, alhora poderosa i mística. Des de la seva primera trobada, aquest trio ha trobat el vincle incondicional de la música i l'amistat, que es va reflectir en el seu primer CD "Namaz" el 2018.

     

    Més informació:

    Recomanat per Amaya Lomba. Bib. Central. Cerdanyola

    20/07/2023
  • And in the darkness, hearts aglow

    Blood, Weyes

    Seattle WA : Sub Pop, [2022]

    El món de Weyes Blood és tenebrós però bonic: amb una veu tan pura i continguda, així com amb un marc musical d’opulència i grans decoracions que recorden a produccions Hollywood d’abans, però en una versió desolada de l’època i el conflicte. Totes les cançons són lentes i serpents sense pressa per les carreteres que mai no es poden predir completament, amb harmonies sofisticades a l’alçada de Burt Bacharach i Brian Wilson. Un dels discos pop més rellevants, atemporals i exquisits de l'any.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • Savia nueva, nuevo mundo

    Milligan, Peter

    Torroella de Montgrí (Girona) : Panini Comics, [2023]

    El nou còmic mutant de Neomarvel, que retorna dels temps dels Krakoa. Viuen, estimen, lluiten i moren, moltes vegades per la fama. Peter Milligan i Michael i Laura Allred ens presenten el nou grup de superherois. Son els X-Celents. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • El Duelo

    Cheshire, Paula

    Quart de Poblet, València : Fandogamia Editorial, octubre 2022

    Què passa quan una persona mor? No hi ha una única resposta. El cert és que neix un riu d'emocions i la certesa que aquella persona estimada ja no tornarà a estar prop nostre. 

    La  Paula explica el seu procés de dol, després de la mort de la seva mare, en la que travessa diverses etapes. Ha d'aprendre a viure amb el dolor i transformar-lo. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • La Noia i el mar

    Meurisse, Catherine

    Barcelona : Editortial Finestres, novembre del 2022

    Una jove dibuixant francesa acaba d'arribar al Japó per fer una residència artística. Vol pintar la natura. Però, quina natura? La que calma o la que aclapara? És possible capturar la bellesa d'un paisatge viu? Compartint el seu mateix camí, un pintor japonès vol pintar una dona. Quina dona? Nami, que té un establiment termal on els dos artistes s'allotgen? Ella, lluny de ser una model fàcil, és una dona inquietant, misteriosa, i que, lligada als elements de la natura, pot preveure l'arribada d'un tifó tan sols observant els plecs del mar.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • El Incidente Darwin

    Umezawa, Shun

    Barcelona : Distrito Manga, junio de 2022-

    Un grup animalista anomenat Aliança d'Alliberament Animal assalta un laboratori d'investigació biològica per rescatar la primera primat que parirà un híbrid d'humà i ximpanzé. Passats quinze anys, els pares adoptius d'en Charlie, que s'així van anomenar la criatura, decideixen que vagi a l'institut, com els altres joves de la seva edat. Allà es farà amic de la Lucy, una jove intel·ligent però inadaptada. L'ALA té uns altres projectes per en Charlie, i no dubtarà de fer atemptats a Nova York per aconseguir-ho...

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • El Fil invisible de la natura

    Accinelli, Gianumberto

    Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2018

    Divuit històries increïbles, curioses, i de fets extraordinaris i reals protagonitzades per animals de diferents espècies, totes elles lligades per fils invisibles amb els humans. La sorprenent “Operation Cat Drop”, catorze mil gats caiguts del cel a l’illa de Borneo per acabar amb el tifus; o com l’espècie de papallona Cactoblastis cactorum salva Austràlia de la invasió del cactus i és declarada heroïna nacional...

    Aquest entramat de relacions és el que l’autor narra amb un llenguatge planer i entenedor per arribar a petits i grans. Uns relats atractius que miren d’apropar la ciència als lectors.

    Tota una complexitat de la natura que Accinelli, divulgador científic i entomòleg, en aquest llibre convida a l’ésser humà a respectar els seus vincles, donat que quan un d’aquest fils es trenca els efectes són imprevisibles. A la natura no hi ha res independent i qualsevol acció de l’home modifica i transforma l’entorn.

    Un llibre il·lustrat de la mà de l’autora Serena Viola, qui reforça la importància dels fils de la natura.

    Una obra de coneixement amb un objectiu clar de divulgació i a la vegada pels amants de la lectura.

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    07/11/2023
  • El Acusado

    Madrid : Karma Films, [2022]

    Els Farel són una parella poderosa: en Jean és un destacat expert francès i la seva esposa Claire, una assagista coneguda pel seu feminisme radical. Junts tenen un fill exemplar, l'Alexandre, que estudia en una prestigiosa universitat d'Estats Units. Durant una breu visita a París, l'Alexandre coneix la Mila, la filla de la nova parella de la seva mare, i la convida a una festa. L'endemà, la Mila presenta una denúncia contra l'Alexandre per violació, que destrueix l'harmonia familiar i posa en marxa una complicada màquina judicial mediàtica que confronta versions oposades.

     

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    13/04/2023
  • La Chica salvaje

    Madrid : Arvi Licensing S.L., [2022]

    Basada en la novel·la homònima de Delia Owens. Kaya, és una noia solitària,  que viu a les maresmes de Carolina del Nord i que va ser abandonada per la seva família. 
    Atreta per dos joves de la ciutat, Kya s'obre a un món nou i sorprenent. Però quan un d'ells és trobat mort, la comunitat l'assenyala immediatament com la principal sospitosa.

     

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/04/2023
  • Durant generacions la família Soler ha conreat fruita dolça a Alcarràs, ara les seves terres són arrasades per construir una planta de plaques solars. 
    Pel·lícula dirigida per Carla Simó i protagonitzada per actors i actrius no professionals.  Ós d’or al Festival de Berlín a la millor pel·lícula (2022), Premi Feroz a la millor direcció (2022), 5 premis Gaudí (millor pel·lícula, millor guió, millor direcció, entre d’altres).

     

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    13/04/2023
  • Els Beneficis de la lectura en veu alta :

    Bueno i Torrens, David

    Barcelona : Enciclopèdia, gener del 2023

    Aprendre a llegir és més difícil que aprendre a parlar i en concret, per al cervell infantil és una autèntica proesa. La capacitat de lectura es basa, en bona part, en la capacitat oral del cervell. Com més desenvolupada i madura estigui la parla, més fàcil resultarà aprendre a llegir; per això és tan important que parlem als infants amb un vocabulari ric. I precisament perquè al cervell li costa aprendre a llegir, aquesta és una de les activitats més sanes que podem fer per estimular-lo i mantenir-lo en bona forma: activa neurones, ens transporta a altres mons, ens fa somiar, ens fa viatjar en el temps, aprenem coses noves...
    Llegir en veu alta encara té més potencials .Els autors, professors de la UB i experts en neuroeducació, pedagogia i biologia, ens expliquen de manera entenedora què implica per a grans i petits l’activitat de llegir en veu alta i donen estratègies per potenciar els hàbits lectors i els beneficis cognitius que comporten. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    13/06/2023
  • Una Íntima convicción

    Valladolid : Divisa Home Video, [2019]

    El cinema d’autor europeu produeix drames judicials molt diferents de les grans produccions nord-americanes. Une Intime conviction (2019), dirigida per Antoine Raimbault (1979 -  ), ens presenta un procés judicial absurd per un assassinat sense cadàver. Quan es coneix el rerefons de la història, encara sorprèn més que Raimbault volgués fer la seva primera pel·lícula a partir d’una trama que no podia aportar certeses. El film usa l’argument d’un cas real i els noms dels seus protagonistes, per bé que es permet algunes llicències amb la introducció de personatges ficticis. Suzanne Viguier, mare de tres fills, va desaparèixer l’any 2000, presumptament després de demanar el divorci del seu espòs Jacques, a causa de maltractaments recorrents. El marit va ser acusat d’assassinat i processat. Va ser absolt en primera instància i en apel·lació. Per seguir els tràmits de la recerca policial i els processos judicials, consulteu a la Viquipèdia en francès l’article “Affaire Suzanne Viguier”.

    L’obra de Raimbault reprèn la història a l’inici de la preparació del judici d’apel·lació. El director va obtenir el permís de la família Viguier per usar els noms dels personatges reals. Notareu que Raimbault és un realitzador sobri, car no ens sorprèn amb girs inesperats per assolir l’efecte d’enjòlit ni exposa una conspiració recargolada que pretén d’enfonsar la vida d’un home exemplar. Els personatges d’Une Intime conviction són persones vulgars, de classe mitjana o quasi baixa i no tenen res a veure amb el cànon de bellesa a l’ús. Per descomptat, han estat caracteritzats sense el glamour i el vestuari de Perry Mason i Los Ángeles’ law.

    La trama, simplement ressegueix de manera monòtona totes les proves acumulades. Explora les contradiccions de l’acusació i retrata la ceguesa d’una recerca policial destinada a encolomar la morta a un culpable abans que escatir la veritat. Marina Foïs (Boulogne-Billancourt, 1970 -  ) interpreta la Nora, una mare amiga de la família que creu en la innocència de Jacques Viguier i prova d’inculpar l’amant de la Suzanne. Va d’acord amb els fills de l’acusat, el pare i la sogra. Cau en l’atribució de la culpa perquè n’està convençuda, amb un raonament idèntic al que aporten la policia i la fiscalia per demanar la condemna de l’acusat: tot encaixa. És a dir, primer condemna l’amant i després cerca les proves. Potser ja ho intuïu, la Nora és el personatge de ficció i s’inspira en la nova parella de Jacques Viguier entre el 2001 i el 2008. Per contra, les germanes de la desapareguda creuen culpable el marit. Olivier Gourmet (Namur, 1963 -  ) fa el paper d’advocat defensor al judici d’apel·lació, fastiguejat entre la muntanya de documents legals i l’obsessió de la seva assistent. Laurent Lucas (París, 1965 -  ) és el marit i, amb un posat glacial, ens fa creure en la seva culpabilitat. Per sort per a ell i, com diu l’advocat, amb la convicció no n’hi ha prou per condemnar-lo: in dubio, pro reo.

    Més enllà del cas judicial, la pel·lícula ens acara amb la pressió que fa recaure sobre la família i la vida laboral una causa aparentment justa. Defensar-la a ultrança acaba per perjudicar la família i la fidelitat als compromisos adquirits no sempre troba comprensió entre els qui en pateixen les conseqüències. A més a més, podreu veure com s’explora tot l’entramat de relacions i martingales a l’entorn de les febleses humanes, des de les relacions tòxiques fins a l’afany de notorietat, amb un bon repertori de mentides i accions de dubtosa explicació quan es tracta d’obtenir un profit.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Pública Municipal Josep Mateu i Miró. Castellbisbal

    31/08/2023
  • Lectures que fan lectors :

    Correro, Cristina

    Vic : Eumo Editorial, febrer de 2023

    La doctora en educació i experta en literatura infantil i juvenil Cristina Correro i el pedagog Joan Portell han elaborat aquesta guia dirigida als mediadors literaris amb l’objectiu d’assentar els criteris de recomanació de llibres a infants i joves. El llibre repassa la breu i intensa història de la LIJ i exposa els criteris que els mediadors (mestres, bibliotecaris, pares i mares) haurien de tenir en compte alhora de recomanar lectures i d’elaborar les estratègies d’un pla lector amb vista a acostar la lectura, crear lectors competents i despertar l’interès i el plaer de llegir en les generacions joves.

    Correro i Portell defineixen els criteris de selecció de llibres des de dos punts de vista: el del llibre i el del lector. Fixar-se en el propi producte –el paper, l’enquadernació, la coberta, el format o l’edició– i en el seu contingut textual –la història, els personatges, els escenaris o la veu narrativa– no és suficient avui en dia per triar un bon llibre. Amb els nous gèneres literaris, la il·lustració s’ha dotat d’un «poder narratiu creixent» i, per tant, s’ha convertit en una part indispensable de la qualitat del llibre. D’altra banda, els autors ressalten la innovació com a valor clau en el procés de mediació. Es refereixen a la innovació pel que fa a les idees de l’obra per davant del seu aspecte formal, ja que és la base per construir lectors amb mirades diferents i esperit crític.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • El Diccionario de las palabras olvidadas

    Williams, Pip

    Madrid : Maeva ediciones, 2022

    Oxford, finals del segle XIX. Òrfena de mare i irremeiablement curiosa, Esme creix en un món de paraules. Amagada sota l'escriptori del seu pare, un dels lexicògrafs del primer Diccionari Oxford, rescata les fitxes de les paraules que s'han extraviat o s'han rebutjat, i que l'ajuden a donar sentit al món. Amb el temps, s'adona que hi ha paraules que es consideren més importants que unes altres, i que les relacionades amb les experiències de les dones i de la gent corrent sovint no es registren. És així com decideix recopilar paraules per a un altre diccionari: El diccionari de les paraules oblidades, que sí que reflecteix el llenguatge que s'usa fora de l'àmbit acadèmic.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • Molts i ningú :

    Ponsatí, Clara

    Barcelona : La Campana, març del 2022

    Quan tot el bagatge acumulat a la vida porta un mateix a qualificar d’errònia l’actitud de l’equip humà amb el qual treballa, i veu que no es fa res per assolir els objectius que suposadament tothom comparteix, cal molta serenitat i molt autocontrol per modificar la dinàmica del grup. Clara Ponsatí Obiols (Barcelona, 1957 -  ), consellera d’Ensenyament al darrer govern del president de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont Casamajor (Amer, 1962 -  ), veia com el temps s’escolava i ningú al govern parlava del que aparentment s’havia de fer. El president es reunia amb un gabinet restringit compost pels consellers de més pes polític, els caps dels grups parlamentaris i alguns diputats dels dos partits que li donaven suport. La Clara no sap què es deia en aquell petit comitè, només ho pot intuir. Encabat, a les reunions formals del govern, un conseller del partit del president deia que calia deixar-ho estar, els altres del mateix partit “el que tu diguis, president” i els de l’altre partit callaven com morts, igual que el president i el vice-president, tot sigui dit. La Clara preguntava: “Si no havíem de tirar endavant, per què hem arribat fins aquí, doncs?”. I amb desesper va deixar escrit: “Estava convençuda que els relliscaria qualsevol cosa que els pogués dir jo”. Com ella reconeix, “era evident que jo no comptava amb l’atenció ni el respecte d’aquell grup [...] el seu plantejament era: aquesta no té experiència”. Ras i curt, ja era al peu del carrer: “Els que sabem de política som nosaltres, que n’hem fet tota la vida”.

    Molts i ningú : embastat de memòries i d’altres històries (La Campana, 2022) es presenta al lector amb una estructura molt cinematogràfica. Comença amb la decisió d’anar a l’exili després de la nonada independència de Catalunya, l’octubre de l’any 2017 i, just després del detonant d’aquest trasbals, un salt temporal reprèn la narració tres mesos enrere, quan la Clara s’uneix al govern català.

    Un cop superada l’etapa que ha donat atractiu públic a la figura de la Clara, Molts i ningú enceta la part de memòries pròpiament dita: els antecedent familiars i la biografia personal. Els lectors notaran la voluntat de donar dades precises dels avantpassats quant a l’origen geogràfic, l’ocupació professional, els vincles de parentiu i la descendència, així com els espais de relació que permeteren la unió dels llinatges, des de cinc generacions enrere fins a la coneixença quasi casual dels pares, Josep Maria i Montserrat. El món descrit a les memòries de la Clara s’allunya dels prejudicis interessats sobre la burgesia catalana i les motivacions inconfessables de la causa independentista. Hi veiem unes famílies treballadores que gestionen uns negocis de manera autònoma. Primer transportistes i pagesos, després forners. La següent generació ja se centra en el forn de pa. I la quarta, gràcies als estudis universitaris, l’art o la dedicació a l’esport, obté una major respectabilitat social, sense perdre el contacte amb l’entorn que els ha vist créixer. És un món ple de laboriositat, pluriocupació, responsabilitat i capacitat d’espavilar-se per compte propi, si bé amb un defecte compartit per quasi totes les famílies d’aleshores: tots els recursos es destinaven a millorar l’educació dels fills mascles i, per a les xiquetes, només hi havia el camí d’aprendre a portar una casa i fer un bon casament.

    La Clara i les seves germanes van ser de les primeres a rebre una educació encaminada a fer-se valer en igualtat de condicions amb els homes, no pas en igualtat de drets —això s’hauria vist com un victimisme i una queixa inútil—, sinó en determinació i esforç. Educada a l’Escola Talitha, de titularitat privada i només per a noies, es va avesar de seguida a l’aprenentatge actiu, l’autonomia i la responsabilitat. Aquestes actituds, així com el sentiment de pertinença a Catalunya, les vivia igual a casa que a l’escola. En canvi, la fe transmesa en l’ambient familiar no va trobar un entorn social per fer-la arrelar. La sortida de la infantesa va suposar per a la Clara la substitució de les creences religioses per la militància comunista, ja des dels primers anys de Batxiller, en fer amistat amb la filla del filòsof Manuel Sacristán, i després també a la UAB mentre feia la carrera d’Economia. Va participar activament al PSUC i l’Assemblea de  Catalunya, per bé que se n’allunyà després de l’escissió als inicis dels anys 80 del segle XX, poc abans d’anar als Estats Units de Nord-Amèrica per fer el doctorat. Els records transcrits no es limiten a una enumeració de fets, ans van plens de les emocions sentides i les relacions que s’hi associen, com l’aventura de fundar una família amb un altre doctorand català a Amèrica del Nord i la decisió de tornar per integrar-se al cos docent de la UAB després d’acabar la tesi. És possible que la malaltia i la mort del fill gran, acompanyada de la ruptura amb el marit i algun altre decés familiar, hagin estat els fragments més durs d’escriure. Certament, la decisió d’escampar la boira i tornar a Amèrica del Nord per exercir la docència a Georgetown demostren la força del sotrac.

    De mica en mica, la història personal retorna al punt d’inici de les memòries. Clara Ponsatí no tenia una trajectòria independentista, però el tall fulminant de la nova etapa a Washington li va fer entendre que una simple queixa contra la decisió d’escapçar l’Estatut d’Autonomia de 2006 —ja votat pel poble català— li podia ensorrar la carrera. És a dir, arribà a la conclusió que sense independència política no hi hauria seguretat personal. A cavall entre la militància a favor d’una causa nova i una feliç etapa universitària a Escòcia, va rebre l’oferta del president Puigdemont i va ser engolida per tot l’enrenou posterior. Un cop passat el tràngol i, amb la vida professional refeta un altre cop a Escòcia, l’ingrés al Parlament Europeu li ha obert una altra etapa de gran projecció púbica, que li permet d’acabar el relat amb esperança . Atès que la llibertat és possible fora de les fronteres espanyoles, la Clara ha rebut una bona dosi d’energia positiva per empènyer la frontera espanyola cap a gregal, a fi que els catalans de la part espanyola del Principat també puguin ser lliures.

    Les memòries de la Clara no escapen al defecte més comú d’aquest gènere literari. Igual de brillants són les impressions vives i espontànies, com es fan pesades de llegir, per poc versemblants i massa postisses, les racionalitzacions de les respostes emocionals als conflictes, és a dir, les autojustificacions. La decisió de romandre al govern el mes d’octubre del 2017, quan ella ja sabia que el govern no faria la independència, fou una resposta emocional. Pot disfressar-la de lleialtat —“El president estava molt sol”—, però també ha deixat escrit que en aquells dies d’octubre es va tancar al despatx per no haver d’encarar-se amb els col·legues de gabinet ni el comú de la gent.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Pública Municipal Josep Mateu i Miró. Castellbisbal

    11/04/2023
  • La Quarta noia per l'esquerra

    Martín, Andreu

    Barcelona : Clandestina editorial, gener del 2023

    Primera guerra mundial. Mentre les principals ciutats europees es dessagnen en el conflicte, Barcelona és una de les grans perles del Mediterrani. Tot i la seva condició de territori neutral, ningú ignora que a la costa hi ha ports on proveir-se il·legalment de combustible i queviures, amb el beneplàcit de les autoritats locals, i que al cap d’Ixent arriben submarins alemanys on es couen tota mena d’interessos i conflictes amb serveis secrets, agents dobles i espies d’aquí i d’allà.

    Al centre neuràlgic d’aquesta Barcelona en plena ebullició urbanística, amb el soroll dels carrers, el brogit dels bars, el jocs del casino i els espectacles nocturns, arriba l’Amadeu, un noi de pagès acabat de sortir del seminari, que busca una ballarina amb qui el seu pare havia viscut una estranya aventura. Només en té una pista: és la quarta noia per l’esquerra d’una fotografia que guarda a la butxaca de la jaqueta. De seguida descobreix que es diu Amanda Rogent i que s’exhibeix al Moulin Rouge barceloní: tota una vedet a qui li encanta escandalitzar. L’Amadeu necessita trobar respostes, però descobrir la veritat no sempre és el millor que et pot passar...
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    11/04/2023
  • Más allá de mi reino

    Gyasi, Yaa

    Barcelona : Salamandra, mayo de 2021

    Yaa Gyasi, nascuda a Mampong, Ghana, el 1989, es va traslladar als Estats Units amb els pares i dos germans quan tenia dos anys. Després de diversos canvis de residència, la família es va establir a Huntsville (Alabama).

    El 2009, mentre estudiava Literatura a la Universitat de Stanford, va obtenir una beca de recerca i va tornar durant uns mesos al seu país d'origen, un viatge que va servir de germen per a la seva primera novel·la, Tornar a casa.

    Després de l’èxit de Tornar a casa, guardonada amb prestigiosos premis, Yaa Gyasi torna amb Más allá de mi reino, una novel·la íntima, envoltant i d'una humanitat, que repassa les vicissituds d'una família ghanesa establerta a Alabama i planteja qüestions palpitants sobre la fe, la ciència, la religió i l'amor.

    Gifty és una distingida estudiant de doctorat en Neurociència de la Universitat de Stanford, que explora la conducta en ratolins per aclarir el funcionament dels circuits neuronals de l'addicció i la depressió, dues malalties que han causat estralls entre els seus éssers més estimats. D'una banda, el seu germà Nana, jove promesa del bàsquet, mort en plena adolescència a causa d'una sobredosi d'heroïna, i de l'altra la seva mare, cuidadora de gent gran, abandonada pel seu marit, que viu en un estat de postració perenne des de la mort del seu fill. No obstant, malgrat el seu ferm interès a descobrir la base científica del patiment familiar, Gifty topa una vegada i una altra amb la fe religiosa i els valors de l'església evangèlica que van marcar la seva infància, un món la promesa de salvació del qual segueix sent tan temptadora com inabastable.

    Emocionant i descarnada, Más allá de mi reino és no només una història commovedora que aprofundeix en els enigmes del dubte, la culpa i la desesperació, sinó també un retrat tan elegant com incisiu de la realitat dels emigrants africans als Estats Units.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Torelló

    07/11/2023
  • Memòria de noia

    Ernaux, Annie

    Barcelona : Angle Editorial, setembre de 2020

    Annie Ernaux (Lillebonne, 1940), és una professora i escriptora francesa, amb una obra essencialment autobiogràfica i amb un fort contingut sociològic. Entre el premis que ha rebut, destaquen el Premi Marguerite-Yourcenar de 2017 pel conjunt de la seva obra i el Premi Nobel de Literatura que va guanyar l'any 2022.

    L'obra d'Annie Ernaux pateix una transformació a partir de la publicació de La place (1984), text de forta empremta autobiogràfica. Des d'aquell moment l'escriptora francesa buscarà, en les pròpies vivències, el germen de la seva obra futura.

    La seva literatura està dotada amb excel·lents dots d’observació i la seva mirada és un exercici implacable de veracitat que penetra els més íntims racons de la consciència i el revers d'uns esdeveniments aparentment obvis.

    Memòria de noia és un bon exemple d'aquest estil tan característic d'Ernaux, on relata els fets de forma nua, sent fidel a la veritat. Això provoca l'existència d'un llenguatge, de vegades, dur i aspre. No obstant això, no és aquesta la intenció de l'escriptora sinó que més aviat es tracta de prendre consciència d'aspectes de la vida com la vergonya i el patiment.

    És l'estiu de 1958. Lluny, per primera vegada, de la família mentre fa de monitora de colònies, una noia de divuit anys s’endinsa audaçment al món: l'amor i el sexe, el desconcert de ser jove, els remordiments, les ànsies de ser lliure i adult....

    En aquesta novel·la, l'escriptora rememora la primera nit que passà amb un home, i la seva estètica literària és un bon exemple d'aquest estil tan característic seu. Ernaux relata els fets de manera nua, mostrant-se fidel a la veritat, i valent-se d'un llenguatge, en algunes ocasions dur i aspre, per a aquest fi.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Torelló

    11/04/2023
  • La Llarga migdiada de Déu

    Coll, Pep

    Barcelona : Proa, gener del 2023

    França, maig de 1940. Samuel Silverstein, un transportista d’origen jueu, es troba atrapat dins de l’èxode de fugitius que les tropes nazis empenyen cap al Midi. De resultes d’un bombardeig de la Luftwaffe, Silverstein ho perd tot i comença una nova vida com a agent d’una organització clandestina  que treballa per salvar infants jueus, amagant-los a les zones rurals. La feina de venedor ambulant li facilita els moviments pels pobles i masies de les valls de l’Arieja. Aviat hi descobrirà un monestir en ruïnes on sobreviuen desenes d’infants i d’adolescents, sota l’amenaça constant dels gendarmes a les ordres del govern de Vichy. Els Pirineus acaben presentant-se com l’única opció d’escapada. Mentre la barbàrie arrasa Europa, els jueus esperen que Jahvè es desperti d’una vegada. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/06/2023
  • Limpia

    Trabucco Zerán, Alia

    Barcelona : Lumen, enero de 2023

    L'Estela deixa la seva mare al sud per treballar a la casa d'una família a Santiago de Xile i allí es queda els següents set anys, netejant i criant a una nena assetjada per l'ansietat, la mort de la qual coneixem al començament de la novel·la. 

    16/11/2023
  • M'hi nego

    Petterson, Per

    Barcelona : Club Editor, octubre de 2022

    L’última novel·la que s’ha editat al català de Per Petterson (Oslo, 1952) es titula M’hi nego. Dos amics de la infantesa en Jim, que creix sense pare i amb les creences religioses de la mare; i en Tommy, abandonat per la seva i sotmès a un pare violent, q es retroben trenta anys després en un pont. Així comença el llibre. En la narració saltem dels anys seixanta a l’actualitat i coneixem les vivències dels dos amics i de la germana petita d’un d’ells. Tenen un parell de punts en comú: el mateix poble i el fet de ser orfes d’algun progenitor que no  han superat. Sabrem perquè es va acabar la seva amistat i quins camins van seguir. La narració de Petterson ens fa adonar del pas del temps i de les situacions de cada persona en la seva vida i en aquest cas concret de les conseqüències del trencament d’aquesta amistat infantil dels dos protagonistes. Quan els dos protagonistes es tornen a trobar d’adults analitzen el seu passat sense rancúnia ni ressentiment, però amb un present que els mostra tristos, emocionalment aïllats i que provenen de famílies des estructurades.

    Si voleu llegir un relat delicat, que més que descriure o explicar-ho tot, ens suggereix emocions, amb una narrativa lenta, que ens fa reflexionar i amb atmosferes que acompanyen l’estat anímic dels personatges, no ho dubteu i llegiu Mi nego. Hi ha de tot: amistat, abús, pèrdua, perdó i relacions familiars tòxiques.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Bac de Roda. Roda de Ter.

    13/06/2023
  • Winter in July :

    Terrasa, Marta

    [Barcelona] : Tushita Edicions, març de 2022

    Periodista especialitzada en cultura, docent i escriptora. Llibres publicats: Repensant Palma: converses amb Antoni Noguera i Winter in July: dos anys en furgoneta per Austràlia.
    L’autora relata en primera persona, reflexions sobre el seu estil de vida mentre narra les aventures que viu durant dos anys en furgoneta per Austràlia alhora que descriu el paisatge que va recorrent, la fauna que descobreix i aporta informació històrica del país. Tot això en el marc de les vivències pròpies al voltant del surf, esport que modela l’estil de vida de la protagonista i que esdevé un vincle en comú amb qui comparteix l’aventura i una bonica història d’amor, en Tim. 
    La lectura del llibre es converteix en una atractiva història que no pots deixar de llegir. Et porta a conèixer el territori australià a partir de narracions, com si fossin cròniques periodístiques, lligades a través de diferents fils conductors: en Tim i el surf, però també la vivència personal quan es tenen 30 anys i es porta un camí diferent del de la majoria.

    Més informació:

    Recomanat per Bibliobús Guilleries.

    26/06/2023
  • Musclos per sopar

    Vanderbeke, Birgit

    Barcelona : Viena Edicions, octubre del 2021

    Una família espera l'arribada a casa del pare: la mare, un fill i la filla. Avui és un dia especial perquè el pare ha tingut bones notícies a la feina. La mare ha preparat el seu plat preferit, musclos, tot i que només i li agraden a ell. Mentre l'esperen van parlant de la seva relació amb el pare: poc a poc, com aquell qui no vol la cosa, els tres es van obrint i van explicant fets del dia a dia que no els agraden del seu pare, com els menysté,  com viuen tots esporuguits sota la seva ombra. El pare no arriba: i si li  ha passat alguna cosa? S'amoïnen? Potser no...
    Una crítica ferotge a la societat patriarcal, als maltractaments psicològics i també físics, al poder dels homes, amb dosis d'ironia i també mala llet. Una novel·la breu, que es llegeix de forma amena i que et va mostrant les mil i una formes de submissió que pot arribar a rebre una persona, fins i tot sense saber que és submissió. 

    Un llibre per debatre, comentar,  i que com diu Martí Gironell, es llegeix ràpid però es paeix poc a poc.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Neus Català. Polinyà

    13/04/2023
  • Tot demana salvació

    Mencarelli, Daniele

    [Barcelona] : La Segona Perifèria, febrer de 2022

    Des de l'interior d'un hospital psiquiàtric el jove Daniele i altres cinc pacients intenten trobar un significat a les seves vides. Fora del sistema, aïllats i protegits, viuen sota la mirada apàtica de metges i infermers.

    "Tot demana salvació" és una novel·la de caràcter autobiogràfic escrita per Daniele Mencarelli i editada per La Segona Perifèria. Amb només 20 anys, l’autor va haver de ser ingressat en un centre de salut mental durant una setmana després de patir un brot psicòtic violent. Pulcrament traduïda de l'Italià per Pau Vidal, fa preguntes incòmodes al mateix temps que narra amb tendresa la història d'un jove internat contra la seva voluntat.

    L’autor aborda, amb una narrativa emocionant, un dels temes centrals d’actualitat: la salut mental i com es tracta en medicina, i els límits d’on acaba la singularitat d’un ésser humà i comença la malaltia.

    Finalista del Premi Strega i guanyador del premi Strega Giovani 2020, el màxim guardó literari de gran prestigi internacional a Itàlia, l’autor dedica Tot demana salvació als “bojos de tots els temps, engolits pels manicomis de la història, però també als metges que posen la ciència en mans de l’amor”.

     

    Més informació:

    Recomanat per Carolina Paredes López Bib. La Cooperativa. Centelles.

    07/11/2023
  • La Natura exposada

    De Luca, Erri

    Alzira : Bromera, 2019

    Erri de Luca. Nàpols, 1950. Escriptor italià que fou paleta, mosso de magatzem, fuster, alpinista i activista polític abans de dedicar-se a l’escriptura, cosa que no ha deixat de ser ni que sigui amb les paraules. Així ho demostra el poemari  Solo Ida  (Seix Barral, 2016) en què ens parla en vers sobre el drama dels migrants al Mediterrani.
    Vaig descobrir De Luca amb la lectura de Montedidio (La Magrana, 2002) una obra sobre la infància i l’aprenentatge. 
    La natura exposada és l’obra que vull recomanar. Narra la història d’un home que ajuda a travessar fronteres a pròfugs i refugiats. És també la història d’aquest mateix home, escultor, que rep l’encàrrec de reconstruir un Crist que havia realitzat un artista a principis del s. XX, una figura nua a qui es va cobrir el sexe i que ara, que bufen nous vents, es vol recuperar la natura amagada darrera un drapejat.
    Si el primer home reflexiona sobre el nostre món contemporani i el drama dels refugiats, l’home escultor medita sobre el que és humà i el que és religiós. Un tema universal: la solidaritat, tant de l’home que ajuda a travessar la frontera com les converses necessàries per al seu propòsit artístic, amb un mossèn, un obrer musulmà i un rabí. La religió és molt present en l’obra de De Luca, coneix bé l’hebreu i ha traduït passatges de la Bíblia.
    La natura exposada és una obra molt poètica, escrita amb frases curtes i concises que donen un ritme àgil i permeten una lectura profunda.
    Si no el coneixeu, aventureu-vos amb Erri de Luca.

    Més informació:

    Recomanat per Gemma Surribas Jaumira. Bib. Barri de Montserrat. Torelló.  

    06/04/2023
  • Poeta chileno

    Zambra, Alejandro

    Barcelona : Editorial Anagrama, marzo 2020

    Gonzalo és un poeta xilè sense èxit, però és un bon professor de literatura a la universitat. Vicente és un nen addicte al menjar de gats que més endavant seguirà els passos del seu padrastre obsessionant-se amb la poesia. La Pru és una periodista estatunidenca que ho acaba de deixar amb la seva parella i viatja per Xile entrevistant a poetes. Oscuridad és una gata afable que perd les dents. La poesia xilena és un art en que hi participen incomptables escriptors, amb versos per a cada moment.

    Alejandro Zambra ens endinsa en el si d’una família xilena amb aquesta novel·la. Seguint la vida de diferents personatges coneixem, també, la poesia xilena i l’extensa família de poetes que la compon. És una novel·la llarga però ràpida de llegir, amb un estil que flueix sense fer-se pesat en cap moment, incloent en els diàlegs paraules del castellà xilè. Amb humor ens desvela el passat, mundà però sempre poètic, de les vides entrellaçades de les diferents persones, amb els alts i baixos, acords i malentesos i els bons i mals moments de les seves relacions. Un relat bonic sobre l’amor i la poesia.

    11/04/2023
  • Dulces todo el año :

    Vivancos, Teresa

    Barcelona : Col and Col Ediciones, noviembre de 2020

    Un llibre imprescindible per a tots els amants de la rebosteria ple de receptes molt ben explicades i unes imatges que evoquen color, sabor i olor!! Les receptes de Teresa Vivancos, Beatriz Quevedo, Iñaki Mayora i Ana Antequino s’agrupen per estacions i van des de les més típiques del nostre país com els fartons, el pa perdut, les orelletes o les magdalenes fins les que ens han arribat d’altres països i que ja ens hem fet nostres com el cheesecake, el carrot cake, els donuts o els muffins.

    Quina gana!!!!!

    Més informació:

     

    Recomanat per Lluïsa Huerta. Biblioteca El Pont de Vilomara i Rocafort

    03/04/2023
  • Las Montañas de la mente : historia de una fascinación

    Macfarlane, Robert

    Barcelona : Literatura Random House, febrero de 2020

    Els llibres de Robert Macfarlane transmeten la passió per la natura en tots els vessants: històric, científic i esportiu. Una bona mostra és el llibre que us recomanem: “Las montañas de la mente: historia de una fascinación”; el seu primer llibre, escrit el 2003 i amb el que va guanyar el Guardian First Book Award.

    Pels qui no el coneixeu, Robert Macfarlane (Halam, Gran Bretanya, 1976) és professor de llengua anglesa i humanitats mediambientals a Cambridge i ha publicat diversos llibres vinculats a la natura, al paisatge, la memòria i als viatges i sempre que pot s’escapa per practicar senderisme, alpinisme o escalada. Tot plegat, l’ha convertit en un referent del gènere nature writing.

    Com ha canviat la percepció que tenim de les muntanyes en l’imaginari occidental? Podríem dir que aquest és el fil conductor que l’autor va teixint amb els seus coneixements de literatura, història i geologia a més de la seva experiència com a esportista de muntanya.

    Encara que sembli estrany, caminar per la muntanya o fem un cim pel plaer de fer-ho sense cap altre objectiu utilitari és una pràctica relativament recent en la història de la humanitat, per exemple, no va ser fins el 1786 que es va culminar el primer ascens al cim del Montblanc i, fins a mitjans del s. XIX, que l’alpinisme no es va consolidar com a tal esperonat per un afany de recerca científica. Com diu en Robert Macfarlane “fa tres segles, arriscar la vida per pujar a una muntanya hauria estat tant com declarar-se llunàtic”.
    Les moltes referències històriques i literàries vinvulades a les muntanyes, els relats de les seves experiències fent travessies o pujant a cims d’arreu del món, així com les il·lustracions del llibre fan de “Las montañas de la mente; historia de una fascinación” una lectura amena i entretinguda que de segur us agradarà.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Miquel Llongueras. Barcelona

    31/03/2023
  • Musicales: los 50 mejores espectáculos de Broadway

    Poyo, Luis

    Barcelona : Lunwerg Editores, mayo de 2021

    Luis Poyo és un periodista navarrès que treballa als serveis informatius de RTVE. Des de l'any 1995 és un apassionat per als musicals. Això l'ha fet viatjar regularment a Londres o a París per conèixer els últims èxits de Broadway i el West End així com per investigar-ne la història i l'evolució del gènere. Compta amb una àmplia base documental que inclou milers de gravacions discogràfiques i una completa biografia sobre teatre musicals. Amb aquest llibre debuta com a autor de divulgació teatral.

    El llibre escrit durant la pandèmia de la COVID-19 que va provocar el tancament de molts teatres d’arreu del món, fa un exhaustiu recorregut als cinquanta musicals més importants de Broadway dels últims noranta anys amb els artistes, modes i influències. Cada un dels musicals, en ordre cronològic, s’han agrupat en cinc apartats temàtics: obres que han revolucionat el gènere, grans clàssics, èxits globals, muntatges amb personalitat i produccions d’entreteniment espectaculars. Tenen un article principal, un cartell o fotografia, una fitxa amb les dades bàsiques de la producció, una selecció discogràfica de les millors gravacions, una reflexió en clau d’humor sobre l’essència de cada espectacle i un glossari de termes anglosaxons usats amb freqüència en el mon del teatre. Algun dels musicals que hi trobareu són Cabaret, Sonrisas y lágrimas, Chicago, Jesucristo Superstar o La Jaula de las Locas.     

    En definitiva si sou dels que us agrada aquest gènere aquest és el vostre llibre.

    Més informació:

    Recomanat per Oriol Bras. Bib. Josep Janés. L'Hospitalet de Llobregat

    04/04/2023
  • Te van a contratar y lo sabes :

    Llácer, Pilar

    Córdoba : Almuzara, septiembre de 2022

    Quines son les competències i habilitats que fan que algunes persones siguin contractades? Aquest llibre descriu les 9 competències clau per ser atractiu de forma permanent: ambició, emancipació, coherència, actitud comercial, creativitat, curiositat, actitud digital, moderació i ser realista. Descriu també l’ocupabilitat sostenible que és la capacitat de les persones de mantenir el seu valor com a treballador al llarg de la seva vida. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    11/04/2023
  • Trabajo a distancia y teletrabajo :

    Lousada Arochena, José Fernando

    Madrid : Tecnos, [2022]

    Estudi actualitzat de la normativa que regula el teletreball amb un plantejament pràctic. Pretén resoldre dubtes, problemes en l’aplicació i la interpretació de la regulació, A més, compta amb un anàlisi de seguretat social i sobre el treball en transnacional. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    11/04/2023
  • Desinflámate : todo lo que debes saber para tener una salud óptima y ralentizar el envejecimiento

    Vergés, Marc

    Barcelona : Grijalbo, octubre de 2022

    La majoria de malalties actuals provoquen inflamació de diferents òrgans o bé inflamació general. Aquest llibre descriu les diferents inflamacions (de les articulacions, del sistema digestiu, muscular, del cervell ) i que es poden revertir i resoldre alguns malestars. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    30/03/2023
  • Las Obsesiones y el trastorno obsesivo-compulsivo :

    Hernández Pacheco, Manuel

    Bilbao : Desclée de Brouwer, [2022]

    Aquest llibre descriu els trastorns obsessius-compulsius i altres psicopatologies de manera innovadora. Planteja que algunes pors obsessives amb compulsions físiques o mentals tindrien comportaments similars a les addicions. Les obsessions serien una forma d’addició al pensament que permetria evitar altres problemes que el persegueixen com la por, la culpa i la ràbia.

    *Novetat a la Xarxa d Biblioteques Municipals

    11/04/2023
  • Guía para un embarazo consciente

    Casadevall, Laia

    Barcelona : Vergara, febrero de 2021

    L’embaràs ha de ser un estat de felicitat i de benestar. En molts casos però, passar per aquest procés fisiològic, sobretot per primera vegada, provoca moltes pors i dubtes ja que és un procés nou i desconegut.

    La Guía para un embarazo consciente pretén ser un manual d’informació i divulgació de l’embaràs i del part, proporcionant informació científica, contrastada i actualitzada amb la finalitat d’empoderar la dona en la presa de decisions durant tot aquest procés. El llibre es divideix en 3 grans parts: l’embaràs, el part i el puerperi, on capítol a capítol ens proporciona informació científica i veraç acompanyada de casos reals segons el capítol que s’estigui tractant.
    Un manual on l’autora no pretén convèncer el lector de quina és la millor opció en totes aquestes fases però si que vol proporcionar tota la informació per tal d’escollir amb la màxima convicció. Una lectura que no deixarà indiferent a ningú.

    Laia Casadevall, tal com es defineix ella mateixa a la seva web és mare, llevadora, escriptora, docent, divulgadora científica i activista. És diplomada en Infermeria per la Universitat de Vic, llevadora independent per la City University of London i assessora de lactància per la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Forma part de la Junta directiva de l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya (ALPACC) i coautora de la Guia del Part a Casa de Catalunya,  fundadora i coordinadora del projecte Vull ser Informada, de Dona Llum, Associació Catalana per un Part Respectat i cofundadora de la Plataforma Científica para el pinzamiento óptimo del cordón umbilical.

    A les Biblioteques:

    Més informació:

    Recomanat per: Ariadna Esmarats. Biblioteca Joan Triadú de Vic

     

    11/10/2023
  • El Colibrí

    Veronesi, Sandro

    Barcelona : Anagrama, noviembre 2020

    El Colibrí de l'autor italià Sandro Veronesi és una novel·la que ens explica la història de Marco Carrera, de professió oftalmòleg. La seva vida no ha estat gens fàcil però ell no es rendeix i lluita per superar totes les adversitats amb optimisme.

    Hi trobem grans amors, infidelitats, malalties i morts de familiars com la seva germana i la seva filla, mare soltera i amb una neta petita que ell se'n ha de fer  càrrec. El colibrí és el nom que li deien de petit perquè era molt menut però també simbolitza aquest ocell que tot i ser petit té una gran habilitats per mantenir-se al aire, tal com fa ell al llarg de la vida.  És una lectura molt recomanable perquè a part de ser original, ja que combina text amb cartes, converses telefòniques i correus electrònics, és un homenatge a la vida i a les seves adversitats  que anem trobant explicada d'una manera mot optimista  que et reflexionar. Per acabar que aquesta novel·la també té un punt d' ironia com la vida mateixa.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Marquès de Remisa. Sant Hipòlit de Voltregà.

    11/04/2023
  • Tierra

    Moreno, Eloy

    Barcelona : Ediciones B, febrero de 2020

    Intrigant, delirant, enigmàtic, hipnòtic, profund, pertorbador... són alguns dels adjectius que més li escauen a Tierra, de l’escriptor Eloy Moreno. Una història que t’ho fa qüestionar TOT, així en majúscules. 

    En aquesta ocasió, els protagonistes són dos germans que busquen la veritat a través del joc, però, tal i com diu el mateix Eloy Moreno des de la seva web: No puedo explicarte de qué trata este libro porque eso rompería su màgia, pero te asseguro que cuando acabes de leerlo, verás el mundo de forma distinta”. 

    Amb aquestes paraules, l’autor de Castelló de la Plana (País Valencià), et convida a llegir aquesta novel·la com a únic camí per conèixe’n l’argument. De fet, aquesta aureola de misteri envolta de forma genèrica tota la seva obra, que també et convidem a descobrir, i entre la qual destaquen títols com: El bolígraf de tinta verda, Invisible, Diferente o la seva última novel·la: Cuando era divertido.

    Ara et proposem que responguis directament a una pregunta: estàs a punt per canviar la teva visió del món? Si la resposta és si, no esperis més, endinsa’t en aquesta gran aventura que és Tierra!

     

    Més informació:

    Recomanat per Assumpta Molist. Bibliobús Tagamanent

    28/03/2023
  • El Día que el mundo deje de comprar :

    Mackinnon, J. B.

    Barcelona : Debate, marzo de 2022

    Aquest és un llibre radical, provocatiu, que posa sobre la taula un debat profund sobre el funcionament de la nostra societat, basada en el consumisme. El seu autor, J. B. Mackinnon, és un periodista canadenc i col·laborador habitual en la secció d’ecologia i consum del diari The New Yorker, també ha publicat articles al National Geographic i investigacions a Best American Science and Nature Writing. Mackinnon, a més, és professor adjunt de periodisme a la Universitat British Columbia.

    “Hem de deixar de comprar, però no podem deixar de comprar: el dilema del consumidor s’ha convertit, així de senzill, en la qüestió de si podem o no sostenir la vida humana a la Terra”. Aquesta és l’afirmació a partir de la qual Mackinnon inicia “l’experiment mental”, segons diu ell, que porta a terme en aquest llibre. 

    Per fer-ho, exposa experiències ja viscudes de maneres de viure diferents, organitzades amb altres prioritats, al marge del creixement econòmic, l’enriquiment i el consum. Fins i tot, explica experiències de negocis concebuts amb aquesta pauta més sostenible i que també són viables.
    El día que el mundo deje de comprar defensa la idea que deixar de consumir (tant) és una necessitat del planeta, per la preservació del medi ambient i per la supervivència de la humanitat, però també demostra que és un perill trencar aquesta dinàmica consumista. Per això, afirma que el procés hauria de ser ben organitzat i fent especial atenció a la població més vulnerable. L’autor explica com en moltes ocasions al llarg de la història hi ha hagut moments en què el consum s’ha reduït dràsticament, el més recent durant el confinament que hi va haver en els inicis de la pandèmia de la COVID-19. Mackinnon descriu els beneficis pel medi ambient que va comportar aquesta situació, alguns ben visibles per tothom, com també la presa de consciència de la població respecte de les coses realment importants, més enllà del consum. Però també recorda que va tenir repercussions econòmiques molt greus. Aquell va ser un moment d’inflexió en què, segons ell, s’hagués pogut iniciar un canvi de dinàmiques, de model econòmic, polític i social.
    És un llibre ben documentat i amb exemples de fets concrets que il·lustren l’evolució que ha anat fent la societat de consum fins a l’actualitat. Recomanat per a persones de ment oberta, a qui agradi qüestionar-se la societat tal com la tenim organitzada actualment. També és un llibre esperançador en el sentit que demostra que és possible una altra manera de viure, que sense fer grans canvis es pot reconduir mínimament la situació actual de consum desorbitat. Mackinnon fa projeccions reals, a partir de fets ja esdevinguts, de com seria la nostra societat si parés de créixer constantment. A partir d’aquí només cal decidir si estem disposats a canviar l’estil de vida actual per un de menys consumista i més sostenible. I, per fer-ho, cal un acord social i polític per tal que les actituds que de moment només són d’uns quants ciutadans i empreses passin a ser majoritàries. 

    Quan acabes la lectura del llibre, el tanques i et ve al cap la pregunta del milió: es farà realitat algun dia aquest l’experiment mental de J. B. Mackinnon? Hi serem a temps?

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Pilarin Bayés. Vic

    11/04/2023
  • Como polvo en el viento

    Padura, Leonardo

    Barcelona : Tusquets Editores, septiembre de 2020

    Si t'interessa Cuba, l'exili, l'emigració, el desarrelament... aquesta és la teva novel·la. "Como polvo en el viento", obra de l'escriptor cubà, Leonardo Padura és una història coral. Un grup de dotze amics. Dotze històries entrellaçades que abasta els anys que van des de 1990 al 2016. Una generació educada i destinada a l'èxit, però que de mica en mica, decebuts, emigraran a altres països, excepte una d'ells, que viurà els moments més durs de l'illa.

    Leonardo Padura (l'Havana, 1955), abans de rebre el Premi Princesa d'Astúries de les Lletres en 2015 pel conjunt de la seva obra, havia aconseguit el reconeixement internacional amb la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario Conde, que trobaràs disponible a les biblioteques.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Caterina Figueras. Tona

    28/03/2023
  • Cuina! o barbàrie

    Nicolau, Maria

    Barcelona : Ara Llibres, febrer del 2022

    La declaració d’intencions del llibre Cuina o barbàrie de la Maria Nicolau ja la trobem al principi: “Ens fa tanta mandra fer el sopar que amb la quantitat suficient de sucre seríem capaços de menjar-nos una caca de gos, trobar-la bona i defensar-jo davant de qui fos. No sigueu bàrbars, cuineu!”

    La Maria condueix el restaurant  El Ferrer de Tall a Vilanova de Sau i s’ha convertit en una cuinera mediàtica present a totes les xarxes socials i amb col·laboracions a la ràdio i la televisió. 
    Aquest llibre súpervendes, en la seva edició en català inclou una “Carta d’amor d’en Josep Roca” i l’edició en castellà compta amb el pròleg de Dabiz Muñoz. 
    Trobareu unes explicacions de les receptes fresques, enginyoses, nostàlgiques, tradicionals i reivindicatives de la cuina catalana de sempre adaptades als nostres temps.
    Cada recepta o grup de receptes compta amb una introducció que repassa els orígens dels plats amb referències culturals, humor, trucs, anècdotes personals i tècniques de cuinat.
    No us avorrireu gens i aprendreu, tant a nivell pràctic com a nivell espiritual. I riureu molt!!! Només cal que llegiu: “La recepta de la truita la teniu a les primeres línies d’aquest capítol, primer en francès i després en català, per a més claredat. Si no us funciona, no aneu a buscar-ne una altra. Repetiu-la i apreneu-ne”. Genial!

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Bac de Roda. Roda de Ter.

    13/04/2023
  • Superheroïnes de l'esport

    Barcelona : Ara llibres, octubre del 2022

    Vet aquí una vegada... un preciós llibre il·lustrat que conté 10 relats de 10 esportistes catalanes que tenen 10 superpoders per fer el que sembla impossible! La desena de superheroïnes són icones de l’esport català i uns referents per a les nenes i els nens de totes les edats. Es tracta d’Alexia Putellas, Aitana Bonmatí, Ona Carbonell, Queralt Castellet, Laia Sanz, Anni Espar, Kaba Gassama, Laia Palau, Núria Picas i Paula Badosa.

    Aquest fantàstic recull de contes està escrit per 10 grans periodistes de les seccions d’esport de diferents mitjans de comunicació: Laia Tudel Prades, Marta Ramon Gorina, Maria Fernández Vidal, Sònia Gelmà, Gemma Herrero, Marta Carreras, Anaïs Martí Herrero, Elena de Diego, Helena Condis i Laia Bonals. Els relats barregen realitat, imaginació, màgia i, sobretot, valors, que són els que han ajudat les 10 esportistes a ser unes estrelles i uns referents en el món de l’esport.

    Les il·lustracions de l’obra són del col·lectiu Rosa Sardina, un grup d’il·lustradores i dissenyadores que els han donat vida mitjançant la tècnica del collage.

    El llibre, publicat per Ara Llibres, és el resultat d’una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, pensada per promoure l’esport femení, principalment entre els més petits.

    També podeu escoltar els 10 contes en format pòdcast, coproduït per Abacus i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), disponible a la pàgina web del SX3: 

    https://www.ccma.cat/tv3/sx3/superheroines/videos/

    Més informació sobre:

    Recomanat per Neus Capdevila de la Biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa

    20/09/2023
  • Respira, aquí y ahora :

    Sosa, Rubén

    Barcelona : Vergara, noviembre de 2022

    La respiració pot canviar l’estat d’ànim, alleugerir els símptomes de l’estrès, ajudar-nos a dormir millor i aportar energia. Aquest llibre ens proposa exercicis, estratègies i consells per millorar la nostra salut i benestar emocional. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipal

    11/04/2023
  • Cims de Sant Llorenç del Munt :

    Masó Garcia, Albert

    [Barcelona] : Nova Casa, octubre de 2022

    Els amants de les alçades i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ja disposen d’un nou llibre. De la mà de l’Albert Masó, muntanyenc com n’hi ha pocs, ens ofereix 25 excursions a 48 cims del Parc. Són itineraris molt detallats que ens ajuden a no perdre’ns, especificant la dificultat. Cal destacar el mapa que acompanya cadascuna de les rutes així com una fotografia de la zona. Aprofiteu aquesta guia per descobrir o redescobrir alguns dels cims que conformen aquest espai tan bell.

    Recomanació de Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    25/03/2023
  • Si una nit d'hivern un viatger

    Calvino, Italo,

    Barcelona : Edicions 62, novembre del 2022

    Aprofitant l’avinentesa de que aquest 2023 celebrem el centenari del naixement de l’escriptor italià Italo Calvino, us volem recomanar una novel·la molt especial: 'Si una nit d’hivern un viatger' 
    -    Sou dels que una vegada us heu firat un llibre ja us deliu per devorar-lo?   
    -    Sou dels que no us agrada que us interrompin la lectura una vegada ja sou asseguts i ben disposats a la vostra butaca lectora?  
    ...si és així us encantarà aquesta sorprenent novel·la del gran Italo Calvino i us posareu a la pell dels protagonistes uns lectors ficticis que van patint la mateixa intriga que patireu vosaltres, lectors reals.

    Una novel·la farcida d’un munt de novel·les en potència que amb una imaginació envejable es van enllaçant gràcies a un fil conductor que no us podem explicar però us garantim que us atraparà.  Tot plegat un divertiment, alhora que  és una reflexió sobre la literatura i el plaer de la lectura. Calvino abans que res era un gran lector i es nota en tota la seva obra.

    Més informació:

    Recomanat per Montse Serra Coma. Bib. Sant Valentí. Navarcles.

    24/03/2023
  • El Baile de los muertos

    Santos, Care

    Barcelona : Planeta, 2021

    Què tenen en comú la jove reina Isabel II, una lladre de tombes i un jove orfe? Doncs en principi, ben poca cosa, però en mans de la Care Santos tots tres personatges ens faran viure una història plena d’intriga, terror i conspiracions en el Madrid del segle XIX. Aquesta és la darrera proposta juvenil de l’autora mataronina, una de les escriptores més llegides i premiades del panorama literari del nostre país. 

    La reina Isabel aviat farà 16 anys i el Consell de Ministres ha decidit ja qui serà el seu futur marit. Tot i saber que les seves responsabilitats com a sobirana l’obliguen a acceptar la decisió pel bé del país, el cor de la reina pertany a un altre jove. Però la seva vida a palau no és pas cap conte de fades: envoltada de conspiradors, la vida de la reina corre un perill constant. Inexperta, insegura i sola, només podrà confiar en un personatge fosc i sinistre: Sor Patrocinio, una monja  completament vestida de negre a qui poca gent li ha vist la cara. 

    Quan Sor Patricinio accepta ajudar la seva pupil·la, s’inicia un pla macabre on la intervenció de Diógenes, Liliana i Fidel esdevindran clau en el desenvolupament de la trama. I d’aquesta manera ens endinsem en una història amb regust gòtic plena de misteri i intriga que ens seduirà des de la primera pàgina.

    Una de les coses que més sorprèn de la novel·la és que, tot i ser ficció, alguns personatges i situacions que apareixen tenen una base real. Si voleu descobrir què és real i què és ficció, no espereu a llegir El Baile de los Muertos: de vegades la realitat supera la ficció.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Sant Fruitós de Bages

    24/03/2023
  • Esperando al diluvio

    Redondo, Dolores

    Barcelona (España) : Ediciones Destino, noviembre de 2022

    Fa cinquanta anys, un assassí en sèrie va terroritzar els carrers de Glasgow. Tres dones casades van aparèixer mortes: un mateix patró pels tres assassinats, un d’ells que totes elles havien anat la nit en què van ser assassinades a la sala de ball Barrowland Ballroom.
    Un assassí en sèrie batejat com a “John Biblia” perquè aquells que van estar a prop d’ell van comentar que feia al·lusions a passatges de la bíblia a les seves converses. Uns casos sense resoldre, l’assassí mai ha estat trobat...

    Noah Scott Sherrington, un policia en hores baixes obsessionat per enxampar l’assassí.
    Dolores Redondo ens endinsa en una persecució de l’assassí que portarà a Scott Sherrington al Bilbao del 1983, un lloc molt semblant a Glasgow, industrial, amb un ambient gris, just uns dies abans en què un gran temporal arrasarà la ciutat.

    Una novel.la més lenta que les anteriors a les que ens té acostumats l’autora, però que ens situa al Bilbao de l’època amb les seves detallades descripcions i els conflictes polítics separatistes i l’inici de la policia autònoma Basca. D’altra banda, la intriga es manté fins a l’últim moment, barreja d’una persecució incessant i el dia a dia del policia turmentat pel cas.

    Més informació:

    Recomanat per Eva Mellado. Bib. Pare Ignasi Casanovas. Santpedor

    24/03/2023
  • El Secreto de la boticaria

    Penner, Sarah

    Madrid : HarperCollins Ibérica S.A., [2021]

    L’autora nord-americana Sarah Penner, debuta amb aquesta novel·la que fou finalista del guardó “Book of the year” 2021. 

     “Amagada al bell mig del Londres del segle XVIII, una apotecària secreta serveix a una clientela molt inusual. Entre les dones londinenques hi planen els rumors sobre una misteriosa dona que ven verins disfressats de medicina a tota aquella que necessiti utilitzar-los contra homes que les maltractin. Però el destí d'aquesta apotecària queda compromès quan la seva nova protegida, una precoç nena de dotze anys, comet un error fatal que tindrà unes conseqüències el ressò de les quals es mantindrà durant segles.
    En l'actualitat, una dona aspirant a historiadora, passa el seu desè aniversari de noces sola, enfrontada als seus propis dimonis. Serà llavors quan trobarà una pista per a resoldre els misteriosos assassinats que van fer tremolar al Londres de fa més de dos-cents anys. La seva vida es barrejarà amb la d'aquella apotecària en un sorprenent gir del destí.”
    (Sinopsi extreta de la contraportada del llibre) 

    “El Secreto de la boticaria” es una novel·la d’intriga amb personatges entranyables plens de secrets, venjances i on descobrirem de quina manera dues dones separades per segles poden salvar-se l’una a l’altra tot i la barrera temporal. 
    Una novel·la que respon al tipus best-seller, en el sentit de ser una novel·la entretinguda, fàcil de llegir, amb les línies temporals i personatges ben definits. Molt ben estructurada on permet una correcte lectura en diversitat de formes: llegint tots els capítols del passat, o bé, llegint tots els capítols del present, en l’ordre que es vulgui, o bé llegint-la segons s’ha escrit. 

    Com a punts forts de la novel·la destaquem:
    - La relació que hi ha entre les dones de les dues èpoques (passat i actualitat)
    - La trajectòria vital i personal dels seus personatges en la lluita per aconseguir ser allò que volen ser i no el que diuen que han de ser o de fer.
    - L’afany en preservar la història de les dones de l’època.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Cal Gallifa. Sant Joan de Vilatorrada

    24/03/2023
  • Organizaciones ¡vivas! :

    Véliz Montero, Fernando

    [Barcelona] : Gedisa Editorial, noviembre 2022

    Aquest llibre pretén reforçar internament a les empreses -públiques i privades des de la pròpia expansió humana, dimensió fonamental per a la consolidació d'una convivència laboral inspirada des d'una ètica compartida. Amb aquesta intenció, la cura de les persones resulta l'eix central d'aquesta obra, és a dir, en cadascuna de les seves pàgines sorgiran idees i accions, totes al servei d'organitzacions cada vegada més cohesionades, àgils i empoderades en els seus aprenentatges per a, d'aquesta manera, aixecar cultures laborals d'excel·lència en els seus resultats i conscients en les seves creences. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Repartir el pastel :

    Nalebuff, Barry J.

    Madrid : Empresa Activa, octubre 2022

    Les negociacions poden arribar a ser estressants i frustrants per les dues parts. Seria millor establir uns principis  i buscar l’ equanimitat i justícia? Aquest llibre planteja aconseguir tots dos objectius. Aquesta teoria comprovada en el camp pràctic per l'emprenedor i professor de Yale, Barry Nalebuff, ensenya una forma més pràctica i efectiva de negociar: cooperar amb l'altra part per a maximitzar el valor que junts podeu crear.

    “La majoria de les persones es reparteixen el pastís equivocat perquè se centren en la quantitat total, no en el guany derivat de l'acord. En conseqüència, es discuteix sobre xifres i qüestions equivocades, i s'adopten postures que es perceben com a raonables però que, en realitat, són interessades. El difícil de la negociació és mesurar el pastís correctament. Quan s'entén el que està en joc, és molt més fàcil arribar a un acord”.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • El Liderazgo intermedio : herramientas para una gestión competente en las escuelas del siglo XXI

    Lowe, Bill

    Madrid : Narcea, S.A. de Ediciones, [2022]

    El líder intermedi és un lloc de treball difícil a qualsevol organització. Saber com liderar un equip dins entorns escolars tindrà una gran repercussió entre els companys i també en la millora de la teva escola i de la comunitat educativa.
    En aquesta obra Bill Lowe combina les últimes recerques sobre lideratge educatiu amb experiències escolars de la vida real, donant-te els coneixements necessaris perquè puguis afermar-te i reforçar la teva permanència en el lloc. L'autor comparteix consells impactants sobre com augmentar la productivitat –tant la teva com la del teu equip– i ofereix orientacions sobre com tenir èxit a través d'un lideratge centrat en les persones, en lloc d'utilitzar les dades com una arma.

    Tracta diferents temes –des de com afrontar els conflictes i les converses difícils fins a com construir i mantenir la teva imatge professional– aquest llibre revela el com del lideratge, quan s'aplica a les exigències quotidianes de l'entorn escolar.
    Un llibre ple de suggeriments; molt adequat tant per a líders consolidats com per als que aspiren a ser líders intermedis en institucions educatives de diferents nivells acadèmics. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/03/2023
  • Creditors: tragicomèdia

    Strindberg, August.

    Tarragona : Arola, 2011

    Johan August Strindberg (1849-1912) fou un dramaturg de mentalitat inquieta. Es convertí en l’introductor del naturalisme a Suècia, però la seva curiositat insaciable el dugué a experimentar tota mena de disciplines artístiques i científiques, i a abraçar els postulats de les avantguardes, cosa que el convertí en un creador polifacètic i prolífic, i en una figura clau en la renovació de la dramatúrgia escandinava.

    L’obra que us presentem, Creditors (1889), forma part d’una trilogia força representada, juntament amb El pare (1887) i La senyoreta Júlia (1888), uns drames rupturistes amb la tradició estètica del Romanticisme i amb els gustos socials de l’època, inspirats en les vivències personals de l’autor i fruit de la seva personalitat inestable i complexa. 

    Allò que convertí aquesta obra teatral en una creació reveladora és el fet que l’autor posà al descobert, amb una cruesa insòlita, algunes idees que, de manera inquietant, resulten vigents encara ara.

    L’argument de Creditors és enganyosament simple: un desconegut, poc després de fer amistat amb un home casat, acaba fent-lo dubtar de la fidelitat de la seva esposa. El personatge enigmàtic oculta, però, un secret força intrigant: ell i la dona en qüestió havien estat casats temps enrere, per la qual cosa tots dos homes acaben convertits en rivals.

    El diàleg entre els protagonistes es basteix, doncs, a partir d’un triangle amorós convencional. Inicialment, sembla banal, tanmateix, de mica en mica, les paraules acaben transformant-se en dards enverinats que revelen una profunda història.

    L’espectador, tot d’una, es converteix en testimoni i jutge dels duels psicològics que mantenen entre ells, i que vehiculen una crítica mordaç contra els prejudicis que envolten les relacions amoroses, sotmeses al jou del matrimoni i concebudes des de l’ideari burgès de l’època.

    Al cap de poc temps de ser estrenada, Creditors es convertí en un retrat càustic de la mentalitat sueca i de la societat del seu temps. L’obra d’Strindberg es feu ressò dels canvis socials que s’esdevingueren a finals de segle XIX. Seguint l’estela d’escriptors i d’intel·lectuals com Ibsen o Flaubert, s’afegí a un debat encès sobre qüestions com la moralitat i els valors de classe, la relació entre la religió i la llibertat sexual dels individus, o el rol del marit o de la muller en el si de la família.

    Dalt de l’escenari, l’espectador percep fins a quin punt arriben a desfigurar-se els lligams suposadament sòlids entre els protagonistes i tot allò que sustenta la unió marital, que acaba desvirtuant-se, en benefici del mer interès personal, el desig sexual pur i dur, o la dependència econòmica d’un dels cònjuges.

    A Creditors, els rivals es disputen la mateixa dona. El marit pren consciència que no ha estat el primer i l’ex acaba descobrint que no ha estat l’únic home. Al bell mig, una dona plena de despit que no s’ha sentit prou estimada. Tots tres personatges han estat manipuladors, deslleials i infidels, d’aquí que la confrontació de sexes, fruit d’uns greuges dolorosos i insalvables, prengui cada vegada més uns tints caïnites.

    L’obra desemboca en una lluita de cervells on l’objectiu principal és l’assassinat psíquic de l’adversari, Strindberg mateix ho expressà en aquests termes, això explica molt probablement la duresa del títol.

    Perquè els efectes de tot això són devastadors per als protagonistes. Més enllà de voler passar comptes, allò que roman latent en el cor dels personatges és el desig d’anorrear la felicitat del rival i, a poder ser, destruir-lo. Per això la relació de tot tres es torna despietada, orientada a la destrucció de l’altre a través del la traïció i dels retrets. 

    L’obra es converteix en un pols que destrueix tota possibilitat de reconciliació i de reconstrucció vital a partir de l’amistat o del vincle amorós. I què en queda, de les seves relacions? Un profund malestar per culpa dels remordiments, de la mala consciència, per tot allò que no han fet o no han sabut fer prou bé.

    Els protagonistes han deixat de ser marit o muller, amics, amants, o companys inseparables, per convertir-se en creditors, més ben dit, en usurers. Han volgut saldar un deute amb els altres, però, recíprocament, també amb si mateixos, perquè cap dels tres no és innocent. Tots plegats han hagut d’afrontar, si us plau per força, uns interessos molt alts afectivament parlant.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Gabriel Ferrater. Sant Cugat del Vallès

    23/03/2023
  • TDAH y funciones ejecutivas :

    Gómez-León, M. Isabel

    Madrid : Ediciones Pirámide , [2022]

    Aquest llibre pretén explicar com funciona el cervell dels infants amb TDAH, des de la base científica i dona a conèixer les estratègies d’aprenentatge que faciliten incrementar el seu potencial i l’adaptació a l’aula. Vol unir la neurociència i la practica educativa, ja que els educadors tenen un paper important en el procés educatiu per extreure totes les capacitats de cada alumne. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals  

    22/03/2023
  • Totes unides fem força

    Bonmatí, Aitana

    Barcelona : Editorial Base, març del 2022

    Autobiografia d'una de les jugadores més representatives i carismàtiques del primer equip de futbol femení el Barça actual. L'Aitana, amb la seva actitud reivindicativa a favor de la igualtat, i amb un gran compromís social, explica un munt de vivències, en col·laboració amb el periodista esportiu Cristian Martín. Sens dubte un llibre a tenir molt en compte sobre una de les jugadores que marcarà un abans i un després en el món de l'esport d'elit femení.

    13/09/2023
  • Males tamos :

    Padilla Bernáldez, Javier

    Madrid : Cápitan Swing, [2022]

    Un assaig que reflexiona sobre què significa "estar malament" en una societat marcada pel cansament, l'estrès i la falta d'esperança en el futur. Davant d’això, s’opta per la "patologització del malestar", i la individualització de la curació: psicofàrmacs i sessions de teràpia. Els autors insisteixen cal una politització com a resposta única possible i que es requereixen, a més, "intervencions en l'àmbit del treball –combatent la precarietat i repensant la divisió sexual de la feina, –, els drets de subsistència i l'ampliació a drets vinculats amb els valors postmaterials, com l'autonomia, la llibertat d'expressió o el desenvolupament de la democràcia".
    Dit d'una altra forma, treballar en un mateix no és suficient, perquè la qualitat de vida també depèn de les eines que brinda el sistema i de la posició de la societat davant de factors d'estrès com ara "el patriarcat, la crisi ecològica o el neoliberalisme". "Si el sofriment psíquic s'entén com a desadaptació i es treballa perquè el subjecte pugui tornar a adaptar-se al món, és fàcil incórrer a fer-li adaptar-se a una situació inadmissible".
    Per això, Carmona i Padilla inciten a l'autocura, però també al "co-cura". El camí cap a la "transformació" serà possible si s'entén des del nosaltres i no tant des del jo. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    23/03/2023
  • Un llibre per iniciar-se en la cuina vegetariana o millorar les receptes de cada dia. Explica com amb pocs ingredients i sense necessitat de dedicar molt de temps es poden fer fins a 200 receptes. Llibre útil i amb grans fotografies que ajuden en l'elaboració. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    22/03/2023
  • GRP Andorra :

    Brosel i Jordà, Alfons

    Granollers : Editorial Alpina, maig del 2022

    Els autors d’aquesta guia, n'Alfons Brosel i Manel Figuera, són excursionistes ceretans, autors de diverses guies de muntanya i col·laboradors en diverses revistes relacionades amb el tema.
    La guia proposa realitzar el camí del Gran Recorregut del País (GRP) en set etapes, encara que és possible fer-ne només una part, saltar-ne alguna, o fer-les en diversos períodes, i això gràcies als nombrosos refugis de muntanya. El GRP està marcat majoritàriament amb línies grogues i vermells, encara que hi ha algun tram que són blanques i vermelles. El recorregut total és de 115 km amb un desnivell acumulat que supera el 8.500 m i permet donar la volta sencera a aquest país.
    Cada etapa està ben detallada, amb una descripció tècnica, descripció del recorregut, i mencions a punts que poden ser d’interès per a l'excursionista, relacionats tant amb el medi natural com amb la cultura. Hi ha nombroses fotografies que il·lustren el paisatge i espais que es van travessant.
    Així doncs, una molt bona proposta per gent avesada a la muntanya amb ganes de descobrir els diversos cims i paisatge d’Andorra, lluny de les valls més massificades.

     

    Recomanat per Imma Bover. Bib. Moià

    26/06/2023
  • Els Núvols

    Martí, Carme

    Barcelona : Amsterdam, octubre del 2022

    Aquesta novel·la descriu la vivència d’una mare amb un fill que neix amb una cardiopatia pediàtrica. Un llibre sobre la lluita per la vida, la maternitat i la fragilitat humana. En el fons, una història d’amor i de lligams que s’afebleixen i es regeneren, que es transformen. Amor que no es desgasta.
    El gran encert de Martí és retratar, amb una mirada coral, el dia a dia dels malalts de cardiopaties pediàtriques i incloure com ho viuen les seves famílies amb  fidelitat i tendresa. Una narració sincera i sense ornaments, pura, plena d’honestedat colpidora i d’una intimitat que neix de les entranyes. La ploma de Martí destil·la elegància i troba el to adient a cada moment: autèntica, tècnica sempre que és necessari, però també acollidora. Martí deixa caure les paraules sobre el paper amb cura. Va cosint la història amb humanitat i amb franquesa.   “M’ha costat escriure-la. No sabia si me’n sortiria, hi ha un món d’emocions molt bèstia”, confessa Martí.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    21/03/2023
  • Pesadillas ex machina

    Smolderen, Thierry

    Barcelona : ECC, marzo de 2022

    Any 1991, un escriptor és assassinat a una habitació tancada sense cap obertura. Per trobar el motiu ens haurem de remuntar fins als anys 30 i a la II Guerra Mundial. Una trama que el guionista ens presenta a través de diverses històries paral·leles, personatges del més pur estil noir del gènere d’espies i la fusió de les novel·les de misteri amb les de l’ocupació nazi a França.
    La força dels diàlegs, de la fragmentació i interconnexió de la història estan reforçats per unes il·lustracions que confereixen a l’escenari aquesta singularitat i raresa que ens manté contínuament enganxats a les pàgines del còmic. No és d’estranyar que guanyés el Premi René Goscinny al millor escenari al darrer Festival d’Angoulême.

    21/03/2023
  • Rastros de sangre

    Oshimi, Shuzo

    Colombres, Principado de Asturias : Milky Way Ediciones, [2020]-

    Benvinguts a un thriller psicològic que us atraparà immediatament. Sota l’aparença d’una mare devota i sobreprotectora, Seiko amaga una obsessió envers el seu únic fill Seiichi. Fins ara ha pogut controlar les poques amistats que tenia i retenir-lo dins de l’ambient familiar. Seiichi té 13 anys i comença a obrir-se als companys de classe i voler sortir amb ells. Les noves amistats no agraden a Seiko i farà tot el possible per retenir-lo al seu costat.
    L’autor dona molt d’èmfasi al dibuix del rostre i les seves expressions per fer-nos partícips, només al protagonista i als lectors, de les veritables intencions de la bondadosa mare. Un estudi psicològic de les relacions matern-filials i les seves conseqüències portades al límit. Un còmic de terror ambientat en la quotidianitat i amb monstres amb cara d’àngel. Ha obtingut el premi a la millor sèrie al prestigiós certamen d’Angoulême 2023.

    21/03/2023
  • La Ventana inolvidable

    Gutiérrez, Menchu

    Barcelona : Galaxia Gutenberg, noviembre de 2022

    L’autora reflexiona sobre els grans temes de la vida, a partir de la imatge de les finestres, que permeten veure el món exterior. Les finestres,  també,  ens van obrir cap al món quan érem petits, a l’escola, a l‘estiu durant les vacances...Ara disposem d’altres finestres: la pantalla de l’ordinador, la reixa del convent, la finestra de l’avió, el mirall, entre altres. 
    Amb un llenguatge evocatiu i líric, l’autora ens explica històries de diferents persones i de les finestres que les condicionen i ens convida a pensar sobre les obertures i tancaments que a les seves vides. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    20/03/2023
  • Mater

    Domínguez Romero, Martí

    Barcelona : Proa, novembre del 2022

    Pot la biotecnologia controlar els éssers humans? En aquesta novel·la, l’autor situa l’acció en una societat americana, dues generacions posteriors a la nostra, on la protagonista ha de fugir al bosc per poder continuar el seu embaràs i viure en colònies humanes amagades i perseguides, apartades del progrés científic. Martí Domínguez fa un cant per l’esperança on la maternitat és el principi de tot. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    20/03/2023
  • 4001 preguntas de examen tipo test para oposiciones : enfermeras/os

    Madrid : Satafi, 2022

    Un complet llibre amb les preguntes tipus test que han aparegut en les últimes convocatòries publiques per a Infermers/res  en les 17 Comunitats Autònomes i en diversos organismes oficials d'àmbit nacional. Tot això suposa la col·lecció més completa de preguntes d'oposicions per a Infermeres/us publicada actualment.

    Està organitzat en 14 blocs temàtics, comuns a tots els currículums oficials, per tal que es puguin respondre després d’haver estudiat el tema corresponent. A més, a cada bloc es fa una anàlisi del pes que té dins de l'examen perquè els opositors puguin fer major èmfasi en aquells el percentatge dels quals sigui més alt, en ser més preguntats.

    L'últim apartat, Simulacre, proposa 10 simulacres, amb 100 preguntes cadascun, amb qüestions que també corresponen a exàmens de reals i en els quals s'ha tingut en compte el pes dels diferents blocs.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    20/03/2023
  • Puérpera perdida :

    Gómez López, Ascensión

    Madrid : Ediciones Oberon, [2022]

    L’autora, llevadora,  fisioterapeuta i experta en el tema, ha recollit la seva experiència del què passa a les dones després del part i primers dies amb el nadó: hormones, ferides i equilibri mental. Descriu de manera senzilla i amena les necessitats i l’acompanyament a les mares. Es un llibre amb ciència i consciència. Tal com ella diu : el puerperi no acaba mai, sinó que som parteres menys intenses amb el pas dels anys, perquè si l’objectiu és tornar a l’estat abans de l’embaràs, això no passa mai, el teu cos no serà mai més com abans, el teu cos no serà com abans i la teva vida no serà mai més com abans. És diferent.”

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    20/03/2023
  • Antologia sentimental de la música catalana

    Magrané Figuera, Joan

    [Barcelona] : Peu de Mosca, febrer de 2022

    Té molta raó Raül Garrigassait, al pròleg del llibre, quan comenta que, als catalans, quan se’ns demana un compositor de música clàssica del nostre país, solem tenir feines a trobar-ne algun, que sovint sol ser Pau Casals, força conegut, però potser més per motius polítics i d’identitat nacional que no pas pels estrictament musicals. Per això, estic plenament d’acord que era necessària aquesta Antologia de la Música Catalana i, especialment, si és feta de manera sentimental per Joan Magrané, un dels principals compositors catalans actuals, format a l’ESMUC, especialitzat en música vocal, guanyador de premis com el Reina Sofía de Composició (2014) i nominat als Grammy Llatins com a Millor Composició Clàssica Contemporània (2020).   

    Magrané estructura el llibre en 3 parts. Primer una antologia sentimental on l’autor presenta, i convida a escoltar, alguns dels compositors més representatius de la música catalana del darrer segle, començant pel romàntic i wagnerià Enric Morera, amb dissecció de la seva obra orquestral “Melangia” i seguint amb el mestre empordanès Joaquim Serra, amb menció del seu resplendent fresc simfònic per a cobla “Puigsoliu” o a la més nostàlgica sardana “Remembrança”. Fa menció també dels “Cinc Nocturns” per a piano de Manuel Blancafort, d’estil recollit, íntim, quasi impressionista i del geni de Juli Garreta i el seu original i portentós poema simfònic “Les Illes Medes”. Inclòs en aquesta primera part també hi trobem una lloança a la gran òpera noucentista “El giravolt de maig” del compositor i director d’orquestra Eduard Toldrà, en col·laboració amb el poeta Josep Carner i una mirada cap a la música recollida i introspectiva de Frederic Mompou i la seva “Música callada” com a cim més elevat de la seva estètica i manera d’entendre la música, desbrossant tot el que és sobrer, per quedar-se només amb l’essència.

    A la 2a part ens desgrana les figures de Robert Gerhard, com a impulsor d’un canvi cap a la modernitat de la música catalana, en part, degut de la seva relació personal amb  grans compositors del moment com Arnold Schoenberg o Anton Webern i també presenta Joan Guijoan, un avanguardista amant de l’experimentació i de la descoberta musical.

    Ja a la 3a i darrera part, hi trobem interesants mencions a compositors més contemporanis com l’energètic Héctor Parra, Benet Casablancas, empeltat de tradició centreeuropea, Josep Maria Guix, d’estil més orientalista o Ramon Humet que centra el seu discurs musical en la connexió natura-cultura. Continua ressaltant la figura de dos dels compositors més coneguts pel gran públic com són Albert Guinovart i Bernat Vicancos i acaba fent menció de tota una generació de compositors joves sortits a l’entorn de l’ESMUC, sota el mestratge d’Agustí Charles, lloant la llibertat que també hi han aportat dos grans talents compositors i intèrprets com són el violinista Joel Bardolet i el pianista Marco Mezquida.   

    Així doncs, de manera molt planera i entenedora, i posant per davant el cor i la percepció personal de la música catalana, és tot un plaer deixar-se guiar per les recomanacions i apunts de qualitat de Joan Magrané tot punxant i escoltant conscientment les músiques referides. Per a tots els que vulguin gaudir a fons de la música clàssica catalana, aquella gran i excel·lent desconeguda.

     

    Més informació:

    Recomanat per Joan Alsina. Bib. Gironella

    28/03/2023
  • L'Art d'explicar l'art

    Nogueras Abelló, Enric

    Barcelona : Columna, novembre del 2021

    Té algun sentit una làmpada feta amb tampons? O una piscina que conté oli de motor? O uns tòtems de pedres pintades amb colors vius al mig del desert?

    L’art contemporani a vegades costa d’entendre, però ens pot sorprendre i emocionar. Les obres d’art sempre ens interpel·len: què volia dir l’autor?, per què va pintar a aquesta persona d’aquesta forma?...Preguntes que habitualment queden sense resposta. El compendi d’art d’Enric Nogueras ens explica algunes obres que sense aquesta ensenyança, potser perdrien part del seu sentit o raó de ser.
    No totes les obres que ens presenta es troben a museus, si no que les podem descobrir al mig de la natura, o, fins i tot, ser obres efímeres que potser si algun dia les veiem, han canviat o desaparegut.

    L’autor és periodista, format en màrqueting i ha treballat en diferents mitjans de comunicació.
    Amb aquest llibre transitem per diferents treballs artístics que no ens deixaran indiferents.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Marc Cardona

    17/03/2023
  • Cooperación o extinción

    Chomsky, Noam

    Barcelona : Ediciones B, junio de 2020

    Noam Chomsky (Filadèlfia, 1928), lingüista, filòsof, politòleg i un dels activistes polítics més influents de tot el món. Autor de gairebé un centenar de llibres i d'innumerables articles i conferències.

    " Cooperación o Extinción " va néixer d'una trobada de Noam Chomsky amb diferents agrupacions a Boston l'any 2016. Chomsky va oferir la conferència inicial amb el títol: "Internationalism or Extinction" . Aquest llibre és el resultat del seguiment d'aquell esdeveniment.

    Bàsicament es tracta de reconèixer les amenaces que posen en perill la supervivència humana i de trobar-ne una solució.

    Chomsky desglossa tres temes fonamentals: l'emergència climàtica, el perill nuclear i una tercera amenaça que afavoreix les anteriors, l'afebliment del sistema democràtic a tot el món.

    Però també ens dona una solució, aquesta passa per l'activisme social, però organitzat de manera global: la coordinació d'agrupacions locals, que ja s'estan organitzant, a escala mundial, de tal manera que es pugui forçar els estats a prendre acords internacionals per assegurar la supervivència humana.

    Veiem que Chomsky al 2016 tractava uns temes que avui són de plena actualitat i que les amenaces que llavors eren urgents ara requereixen una resposta ineludible.

    Un llibre clar i contundent, molt ben documentat, que interessarà a totes aquelles persones que volen saber, una mica més, com funciona el món en el qual vivim.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Guillem de Berguedà. Puig-reig.

    28/03/2023
  • Lluna plena

    Shimazaki, Aki

    Barcelona : Editorial Empúries, febrer del 2022

    L’autora de la novel·la, Aki Shimazaki, és una novel·lista i traductora d’origen japonès, però des del 1981 viu al Canadà. Els seus llibres estan escrits originalment en francès. Escriu cicles de cinc llibres cadascun, encara que aquests es poden llegir en diferent ordre. La novel·la que recomanem avui, 'Lluna plena', forma part d’un quart cicle i és la primera novel·la d’aquesta autora que s’ha traduït al català.

    És un llibre que comença amb el dia que la Fujiko, a causa de l’Alzheimer, no reconeix al seu marit, en Tetsuo, i a partir d’aquest dia el tractarà com el seu promès. Aquest trasbals en la memòria de Fujiko fa que es descobreixi un fet que va passar ja fa molts anys, i podria haver trencat la família. Aquesta descoberta també comporta que en Tetsuo reflexioni quina ha estat la seva relació amb els fills i en especial amb la seva dona, a qui tal vegada no ha estimat com es mereixia.
    Novel·la curta que es llegeix d’una tirada i on apareix l’amor i estimació en les seves diferents vessants. I perquè tots tinguem una o més nits de lluna plena a les nostres vides...

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Municipal 1 d'octubre. Moià.

    17/03/2023
  • Delicioso

    Barcelona : A Contracorriente, [2022]

    Fantàstica pel·lícula que ens situa a la França de finals de s.XVIII, a punt d'esclatar la Revolució Francesa. L'acció comença quan el cap de cuina d'una casa noble, Pierre Manceron, és acomiadat i perd el gust per cuinar. El cuiner decideix tornar a la seva casa al camp, i allà, amb l'ajuda del seu fill i l'enigmàtica Loiuse, aconsegueix retrobar la passió per la cuina i obrir el primer restaurant del món!! Una pel·lícula pels amants de la gastronomia i la història!!

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. El Pont de Vilomara i Rocafort

    17/03/2023
  • Freedom highway

    Giddens, Rhiannon

    New York : Nonesuch, p. 2017

    Rhiannon Giddens va irrompre en l’escena musical com a component dels Carolina chocolate drops, on compartia la devoció per la música folk amb els seus companys. Gràcies al seu talent també ha format part de projectes amb altres músics de rock i música clàssica. Ha escrit i gravat bandes sonores, ha aparegut com a actriu a la sèrie Nashville i fins i tot ha escrit un conte (Build a house), acompanyat de la seva corresponent cançó.

    Durant aquests anys, ha aconseguit guanyar de dos Grammys, tot i que ha estat nominada fins a vuit vegades.

    La seva música combina elements de la tradició musical afroamericana (folk, blues, country...) amb ritmes i sonoritats més contemporanis. Banjo, violí o trompetes amb sordina conviuen amb guitarres elèctriques i fins i tot fragments de rap. Però, sobretot, destaca la seva poderosa veu.

    Les seves cançons s’inspiren no només en sons d’altres temps, sinó també en històries d’altres temps. Sovint inspirades en la història nord-americana del segle XIX, la guerra civil nord-americana o l’esclavitud (que no va ser abolida als Estats Units fins l’any 1865, fa poc més de 150 anys), i el patiment i les injustícies que va generar. Són cançons dramàtiques, punyents, reivindicatives, que parlen de resiliència i llibertat.

    Freedom highway és el seu primer disc en solitari amb composicions pròpies, en col·laboració amb Dirk Powell, un multiinstrumentista que també va treballar amb Joan Baez. Conté moltes grans cançons: Hey bébé, We could fly, inspirada en un conte tradicional africà, o la cançó que finalment va donar títol a l’àlbum. Un cover dels anys 60 interpretat originalment per les Staple singers, escrita en un context de lluita contra la discriminació, per la igualtat de drets i la justícia social.

     

    Més informació:

    Recomanat per Adrià Fernández. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca

    17/03/2023
  • Todo a la vez en todas partes

    Valladolid : Divisa Home Video, [2022]

    És probable que Todo a la vez en todas partes no transcendeixi com una de les millors pel·lícules que han guanyat l'Òscar en les seves noranta-cinc edicions, però és evident que ha fet història en molts sentits.

    Que una pel·lícula de gènere fantàstic, protagonitzada per dues actrius de més de seixanta anys que han fet carrera en el cinema de gènere, que visibilitzi la comunitat asiàtica als EUA i posi la maternitat i el desgast que això suposa per les dones al centre d'una història esbojarrada que passa al multivers... Doncs potser això sí que és quelcom destacable!


    L'Evelyn és la propietària d'una bugaderia a qui hisenda està investigant. Mare d'una adolescent a qui no entén, amb un matrimoni que no funciona i un pare exigent amb les tradicions asiàtiques, la nostra protagonista està esgotada i desbordada... i just en aquell moment apareix una versió d'un altre univers del seu home, en Waymond, per dir-li que ha d'ajudar-lo a evitar que la Jobu Tupaki deslligui el caos al multivers.

    Aquest punt de partida tant esbojarrat serveix als directors per parlar de la bretxa generacional i d'on ens porten les decisions que prenem a la vida, però també ens parla sobre l'amor incondicional que tot ho pot salvar... Sí, un pèl suat això, però who cares!

    Todo a la vez en todas partes és una pel·lícula difícil de catalogar, a mig camí entre el cinema de ciència-ficció, el drama familiar o el cinema d'arts marcials, és la segona creació conjunta de Daniel Kwan i Daniel Scheinert, coneguts popularment com The Daniels.

    Es van conèixer estudiant cinema a l'Emerson College de Boston i van començar fent videoclips, entre d'altres, el popular 'Turn down for what' de DJ Snake.


    La seva primera pel·lícula va ser una altra bogeria, Swiss Army Man, on un nàufrag a una illa deserta acaba travant una bonica amistat amb un cadàver que l'aigua arrossega fins a la vora...to per parlar del sentit de la vida. Van guanyar diversos premis, entre ells, millor pel·lícula i actor (Daniel Radcliffe) al Festival de Sitges de 2016 i la trobareu també a la xarxa de biblioteques.

    Trieu la vostra pròpia aventura!

    Més informació:

    Recomanat per Bea Garcés. Biblioteca de Vilanova Armand Cardona Torrandell

    07/11/2023
  • A trenc d'alba

    Marala

    [Barcelona] : U98 Music, [2019]

    A la petita joia que és el disc “A Trenc d’Alba” hi podem escoltar tant composicions pròpies, amb lletres, música i arranjaments de les tres components del grup, com poemes musicats de poetes com Miquel Martí i Pol, Maria Mercè Marçal, Isabel Garcia Canet o Gabriel Janer Manila. Dins del CD (què bé que encara es facin cd’s que es poden tocar!!) hi podem trobar un esplèndid “llençol” amb les lletres de totes les cançons, però també il·lustracions a mode d’esboç de dones-ocell, llunes, pigments naturals o fulles i branques d’aladern que suggereixen l’amor i dedicació que hi ha darrera aquest projecte.

    Per commemorar el 8 de març, 8M Dia Internacional de les Dones, i celebrar que projectes femenins i feministes potents i de qualitat, com Marala, siguin cada vegada més presents en el món de la música i en la nostra societat.

     

    Més informació:

    Recomanat per Joan Alsina. Bib. Gironella

    22/03/2023
  • Jota de morir

    Marala

    Manresa : Propaganda Pel Fet, [2022]

    Màgia i feminitat, paisatge, imaginari popular. Són paraules que defineixen perfectament el treball de Marala, un trio de dones integrat per Selma Bruna, Sandra Monfort i Clara Fiol, músics i compositores que, com elles diuen als concerts “semblem un acudit”, ja que es troben una catalana, una valenciana i una mallorquina per fer música a partir de les seves excel·lents veus posades al servei de la música popular i d’arrel amb uns arranjaments innovadors que exploren els límits de les polifonies vocals, amb acompanyament de guitarres i percussions tradicionals.

    Per commemorar el 8 de març, 8M Dia Internacional de les Dones, i celebrar que projectes femenins i feministes potents i de qualitat, com Marala, siguin cada vegada més presents en el món de la música i en la nostra societat.

     

    Més informació:

    Recomanat per Joan Alsina. Bib. Gironella

    17/03/2023
  • Armonías y suaves cantos :

    Beer, Anna R.

    Barcelona : Acantilado, abril de 2019

    És un fet, en la història de l’art, les dones o no apareixen o apareixen molt poc, com si les dones no tinguéssim aptituds creatives ni artístiques suficients com per crear obres de gran importància i qualitat dignes de formar part de la història de l’art.

    Aquest és un llibre que intenta reparar aquesta invisibilització de la dona artista dins la història de l’art, en concret de la dona compositora dins de la història de la música occidental a partir del segle XVII.

    Gràcies al curós estudi d’investigació de la historiadora anglesa Anna Beer, podem llegir en aquest llibre de la existència de grans compositores de l’Europa occidental que van poder crear una música pròpia de gran qualitat. Anna Beer ens comparteix el seu treball per trencar el silenci d’ unes dones que van crear peces musicals importants.

    Les dones que mostraven unes bones aptituds per la música , ja fos cantant, tocant algun instrument o component música pròpia, de seguida podien ser sospitoses d’algun poder sobrenatural que les aproximava als àngels, a les santes, a les sirenes.... o a les bruixes. Les dones amb qualitats musicals despertaven pors en els homes i era fàcil silenciar-les i criticar-les, infravalorant les seves creacions artístiques i pressionant-les per què es centressin en el paper que creien fermament que realment els hi corresponia, el de mare i esposa.

    Aquest llibre ens explica la vida de dones compositores com exemples clars i evidents d’aquesta desigualtat i silenci històric. Unes dones plenes de talent creatiu però que les pressions socials de l’època les feren dubtar del seu talent innat i moltes acabaren abandonant la idea de ser artistes. Tenim l’exemple de Clara Wieck, la futura esposa de R. Shumann que va escriure:

    “Durant un temps vaig creure que tenia talent creatiu, però he renunciat a aquesta idea; una dona no pot tenir el desig de compondre: si cap ho ha pogut fer, Per què hauria de poder jo?”

    I aquí es va acabar la carrera de Clara Schumann.

    Aquest és un exemple, però n’hi ha més i aquest llibre ens els explica. Un llibre reivindicatiu del paper de les dones a la història de la música occidental. Descobrirem compositores com Caccini, Strozzi, Jacquet de la Guerre, Shumann, Boulanger que van crear, que van ser artistes, que van ser compositores de gran valor.

    Trenquem el silenci.

    Més informació:

    Recomanat per Anna Artigas. Bib. Salvador vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet

    17/03/2023
  • Sonidos del mundo

    Hita, Carlos de

    Madrid : Anaya Touring, noviembre 2022

    Imagina’t un poder escoltar un recull dels diferents sons del món: el so del desert, els hipopòtams banyant-se al riu, el salt de les balenes, els ocells a Doñana, els volcans d’Islàndia, el so de la selva del Camerun, entre moltes. 
    Aquesta és la idea del Carlos de Hita, tècnic de so, que ha gravat una selecció dels sons més representatius de cada continent perquè els sons ens permeten veure, amb la oïda, el paisatge característic de cada lloc.

    Més informació:

    Recomanat per la Xarxa de Biblioteques.

    20/09/2023
  • Seixantisme: l'esclat cultural als anys 60

    Vallverdú i Borràs, Marta

    Barcelona : L'Avenç, desembre de 2022

    Defineixo el Seixantisme com un moviment general plural i de molta vitalitat, que es desenvolupa principalment entre 1959 i 1971, sustentat per l’amalgama de diverses iniciatives politicoculturals —potents, imaginatives—, amb una voluntat col·lectiva molt aferrissada, en què convergeixen dos objectius: l’antifranquisme i l’afirmació de la cultura com a forma definidora de la identitat catalana, amb la consciència estesa i esperançada de la fi del règim franquista i de l’adveniment de la democràcia” diu l’autora.

    Aquest llibre analitza amb detall, els moviments i col·lectius  socials que van des de la música, la literatura, l’arquitectura, , l’associacionisme i que van ser la base de la política, les institucions i la cultura actual. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Falastin :

    Tamimi, Sami

    Barcelona : Salamandra, septiembre de 2022

    Els autors han fet una selecció de plats tradicionals palestins, alguns d’ells actualitzats. Trobareu àpats deliciosos: amanides per a tots els gustos, sopes i cereals reconfortants, pans esponjosos, dolços perfumats. Un homenatge a la cultura de Palestina.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Las Mejores recetas de Directo al Paladar

    Barcelona (España) : Libros Cúpula, noviembre de 2022

    Els autors del conegut web "Directo al Paladar" han recollit una selecció de les millors receptes: amanides, sopes, verdures, carns, peixos, arrossos, pasta, postres i galetes. Un llibre clar i didàctic per poder portar una dieta variada i plena de sabor.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/03/2023
  • ¡Cookies!

    Cano, Bea

    Barcelona (España) : Libros Cúpula, noviembre de 2022

    Un atractiu i pràctic llibre per fer galetes fantàstiques i de tot tipus. L’autora explica, pas a pas totes les receptes, els estris i els ingredients necessaris, amb diferents nivells de dificultat, des dels aprenents fins als experts. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Cómo reducir tu huella de carbono

    Tout, Ellen

    Barcelona : Amat editorial, [2022]

    Guia amb consells pràctics per ajudar a combatre la crisi climàtica i minimitzar l’impacte al medi ambient. Aporta informació, recursos pràctics actualitzats i suggeriments per poder introduir canvis en tots els aspectes de la teva vida: alimentació, viatges, a la feina, quan vagis a comprar. is. Aquests canvis seran beneficiosos pel planeta, pel teu benestar i  per la teva butxaca. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Bebetecas o bibliotecas para niños de 0 a 6 años

    Rossaroli, Ana E.

    Ciudad Autónoma de Buenos Aires : Alfagrama Ediciones, 2022

    Aquest llibre analitza i reflexiona sobre les nombroses iniciatives amb èxit per introduir la lectura a la primera infància. Es un exhaustiu recull que pretén aportar idees que serveixen per donar suport a les biblioteques que vulguin iniciar aquest servei, aportant les experiències d’Argentina, país de les autores, de la Red de Bibliotecas de A Coruña, de la Fundación Germán Sanchez Ruipérez i de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona. També inclou una extensa bibliografia ‚obres i recursos sobre aquest tema d’arreu del món.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/03/2023
  • Bullying y ciberbullying

    Lorenzo Pontevedra, María del Carmen

    Madrid : Ediciones Pirámide, [2022]

    El bullying i el ciberbullying afecten un gran nombre de persones joves i adolescents en la seva etapa escolar. L'assetjador, l'assetjat, els espectadors i encobridors són els seus principals actors i espectadors, al costat dels pares i professors. Cada vegada és més necessari prevenir la seva aparició i ajudar als afectats. També evitar les conseqüències més greus que ocasiona (per exemple, suïcidi per l'assetjament sofert, el bullicidi, etc.).
    En aquesta obra es donen a conèixer al lector les característiques i com detectar els episodis de bullying i ciberbullying. S'exposen exemples de casos i els abordatges que han de posar-se en pràctica per part dels professors, responsables dels centres escolars, pares i alumnes. Tots poden ser membres actius de la seva prevenció i eradicació.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/03/2023
  • La Migraña :

    Titus, Feliu

    Barcelona : Amat editorial, septiembre de 2022

    Dos eminents neuròlegs, experts i investigadors de la migranya i  les cefalees a Catalunya, han elaborat aquest llibre. L’objectiu és divulgar el coneixement amb informació rigorosa i actualitzada i ajudar als pacients a reconèixer els símptomes per orientar i als seus metges per oferir el diagnòstic més adequat. També ofereix consells i estratègies per prevenir la migranya.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Sant Llorenç del Munt i l'Obac :

    Roma i Casanovas, Francesc

    Valls : Cossetània, octubre del 2022

    Us voldria recomanar aquest llibre que van editar fa pocs mesos. Els amants de la natura descobrireu, si encara no ho heu fet, les meravelles que amaga el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Coves, balmes, racons, pobles... llocs i indrets que no us deixaran indiferents. La influència humana es deixa veure en les restes arqueològiques que encara s’hi conserven, coneixereu ermites que potser ni sabíeu que existien, podreu admirar com la climatologia i l’aigua han anat formant el terreny. Es tracta d’una guia que ens ajudarà a descobrir en profunditat els secrets del Parc. El text està acompanyat d’unes magnífiques fotografies que permeten admirar tot el que s’hi explica.

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa.

    14/03/2023
  • País Vasco : experiencias y lugares auténticos

    Bassi, Giacomo

    Barcelona : GeoPlaneta, noviembre del 2022

    El País Basc és sempre un destí on la natura, la cultura, les tradicions i la bona gastronomia sorprenen el viatger. Ciutats plenes d’activitat,  pobles de muntanya, boscos mil·lenaris i platges infinites. 
    Aquesta guia fa una tria dels llocs imprescindibles de cada zona per visitar i no deixar-se res: el Guggenhein de Bilbao, el parc natural d’Aiako Harria prop de Sant Sebastià, Gernika, el santuari d’ Arantzazu i la Rioja Basca. Inclou consells d’experts locals d’activitats a realitzar i sobre itineraris i rutes a peu i en cotxe i un mapa desplegable per orientar-se. 

    Més informació:

    Recomanat per la Xarxa de Biblioteques.

    20/09/2023
  • Alícia al país de les meravelles

    Solà, Cristina

    Barcelona : Adapta, octubre 2022

    Què faries si un dia veiessis un conill blanc amb armilla i rellotge que parla i es fica per una gran lloriguera? L'Alícia ho té clar: anar al seu darrere. I saps què descobreix? Un país ple de meravelles: animals que parlen, soldats amb cos de cartes, menjars que et fan més gran o més petit, un gat que desapareix, un barreter boig... I una reina que no para de cridar: "Que li tallin el cap!".

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/03/2023
  • Tornar a Txernòbil

    Izagirre, Ander

    Barcelona : La Mar de Fàcil Editorial, octubre 2022

    La central de Txernòbil tenia un gran forat a la teulada. A l'interior, el combustible nuclear cremava. Un núvol radioactiu sortia a l'atmosfera i s'estenia amb el vent. Els helicòpters volaven damunt del forat i hi llançaven sacs de sorra, plom i bor per apagar l'incendi. Llavors l'Igor va entendre el que estava passant.
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    13/03/2023
  • Beastmaking :

    Feehally, Ned

    Madrid (España) : Desnivel, junio de 2022

    En aquesta obra de Ned Feehally, un dels millors escaladors del món i  empresari del món de l’escalada, ens explica com entrenar els dits per poder millorar les nostres capacitats en aquest esport.

    Tant si us agrada l’escalada com si teniu uns dits afeblits, aquest llibre us serà de gran ajuda.

    L’obra recull informació valuosa sobre la força dels dits i com entrenar-los en plafó, com millorar-ne la mobilitat i com treballar intensivament el core a partir d’aquests moviments. Les taules d’exercici no són excessivament exigents i no ens obligaran a sacrificar la nostra vida quotidiana.

    També comptem amb unes sessions ràpides per si encara tenim menys temps per entrenar. Consten de sessions de 5 a 10 minuts, senzilles de fer en qualsevol moment del dia.

    Hi trobareu també moltes tècniques per pinçar : entrenament de força de pinça, utilitzant una taula de suspensions o bé en un plafó.

    Al final del llibre hi trobem consells de professionals de l’escalada, des de camions olímpics fins a esportistes que han encadenat les rutes esportives més difícils del món.

    Consells de l'autor per millorar l'escalada:

    Obres sobre escalada al catàleg Aladí

    Recomanat per Albert Ballarín. Bib. de Ponent. Sabadell.

    13/09/2023
  • Guia pràctica per iniciar-se com a autònom, segons la normativa actualitzada del 2022. Explica de manera senzilla i sense tecnicismes: consells, tècniques i aprenentatges pràctics per començar a treballar per compte propi en un negoci digital. Distribuït en tres parts. La primera, l’organització de la vida de l’autònom: avantatges i inconvenients. La segona part: com organitzar l’estratègia del negoci i com crear una pagina web. I la darrera: la recerca i bona relació amb els clients i les campanyes de propaganda a Facebook o Instagram, la marca personal També descriu com mantenir la productivitat i mantenir la facturació al dia.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    09/03/2023
  • De Doorn

    Amenra

    Upper Darby, PA : Relapse Records, [2021]

    Heu escoltat mai una banda de post metal? Amenra encaixa a la perfecció amb aquest estil dels anys 1990: quan ja s’havien manifestat i esgotat totes les formes del heavy metal apareixen els gèneres que van més enllà de les convencions pròpies. Una música que es deixa tota les vèrtebres i tota la pell en mudar les composicions en textures gairebé experiencials amb un èmfasi en l’emoció i l'atmosfera.

    Amenra se submergeix de ple en aquesta descripció. És metal d’avantguarda, és un depassar ferotge de l’underground conegut: sons expansius, ritmes pesats, obscuritat i introspecció. La seva escolta captivadora és com endinsar-se a un abisme i sentir tota la carn i la pols que som.

    Tots els àlbums del grup belga s’anomenen ‘Mass’ (Misses), numerats de l’I al VII, excepte el que ens ocupa ‘De Doorn’ (L’espina) del 2021, que abandona aquesta tradició per oferir-nos un disc de cinc temes cantats en un rigorós neerlandès, amb una baixada de velocitat i una voracitat lumínica.

    Una espiral concèntrica infinita evocadora i invocadora dels nou cercles flamejants de Dante, agonia extàtica, redempció superba, alliberació en el crit de la darrera escala al paradís, calma i superació salvífica.

    Us deixem un directe impecable per a aquells intrèpids i intrèpides que gosin obrir les portes de l’avern, de la carícia fosca, de la tendresa infausta.

     

    Més informació:

    Recomanat per Amaya Lomba. Bib. Central. Cerdanyola.

    15/03/2023
  • Todo bajo el sol

    Penyas, Ana

    Barcelona : Salamandra Graphic, febrero de 2021

    El Festival d'Angulema, una de les cites més rellevants del còmic europeu, ha premiat recentment l'obra d'Ana Penyas Todo bajo el sol amb el Premi Éco-Fauve RAJA, dedicat a obres amb temàtica d'ecologia i medi ambient.
    Es tracta d'una crítica a l'especulació urbanística i, turística, que ha sofert la costa de Llevant durant les darreres dècades exemplificada en una família amb la qual ens podem identificar, i per tant entendre la dimensió humana de la història.
    Pel que fa a el registre gràfic, la il·lustradora valenciana fa servir un "mixed media" de llapis, retoladors, transferències i collage que sorprèn i que segueix l'estil del seu primer còmic Estamos todas bien amb el que va ser la primera dona guardonada el Premi Nacional de Còmic.

    Recomanat per Chus Rodríguez. Biblioteca de Viladecans

    07/03/2023
  • Forn de calç

    [L'Hospitalet de Llobregat, Barcelona] : Extinció Edicions, abril de 2021-

    Es difícil definir aquesta capçalera doncs s’escapa per tots els costats a comparticions, etiquetatges, o límits. Diríem que és un continent d’imatges i texts relatius en totes direccions, o prescindibles en algunes, però, si ho hem de fer comprensible, direm que és alguna cosa tant romàntica com una revista de còmics en paper. I insisteixo en què és de paper perquè això de poder tocar i copsar textures i olorar matisos sona casi a pornogràfic i a denotat, però no. El món del còmic continua fermament lligat a aquest suport que és el paper, i per molts anys.
    El responsable que ha concebut aquesta publicació (de dos números ja) no és altre que en Marc Charles: periodista, editor, i divulgador lleidatà que exerceix d’alquimista barrejant aquí un bon grapat de joves autores i autors amb unes expectatives de futur enormes i tots de casa nostra. Sorprenents, originals, seductors, explosius, inconformistes, trencadors i, sobretot, narradors. Seria injust no nombrar-los a tots.
    Forn de Calç (Extinció Edicions), s’ha alçat guanyadora del prestigiós Prix de la BD Alternative d’Angoulême 2023, mai cap publicació espanyola ho havia aconseguit. Tant de bo algú ho repeteixi algun cop.
    Així que amic lector, si ets dels que t’agrada que et sorprenguin, no saps la sort que tens, acabes de fer: Match!

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà.

    07/03/2023
  • Una Odisea espacial :

    Clarke, Arthur C.,

    Barcelona : Debolsillo, 2018

    Arthur C. Clarke i Stanley Kubrick van escriure plegats el guió de la pel·lícula 2001: una odisea del espacio. Paral·lelament, l'autor va desenvolupar aquest guió en una novel·la, sense haver vist la pel·lícula completament . 

    Malgrat que l’autor no es plantejava escriure una seqüela, l’any 1979 la sonda Voyager viatja a Júpiter amb les primeres fotografies properes del planeta i les seves llunes. Fet que impulsa Clarke a continuar la saga, que comença amb el despertar de Bowman a l’habitació de l’hotel, l'any 2010.

    Clarke segueix amb interès les missions espacials. El desastre del Challenger impedeix tenir noves imatges de Júpiter i les seves llunes. Decideix no esperar una nova missió. La visita del cometa Halley l’any 1985 li proporciona la data i la trama de la tercera odissea, ja que el cometa tornarà al nostre sistema solar l’any 2061.

    3001: odisea final retrobem els personatges en un futur ple d’avenços tecnològics. Una visió utòpica de Clarke del futur de la humanitat. De Moon Watcher a la desaparició de les guerres. Un punt final a una odissea que comença a la terra quan encara no érem humans.

    Recomanat pel Prestatge de novel·la

    14/03/2023
  • El Viaje perfecto para ti y tus circumstancias

    Nadal, Paco

    Barcelona : GeoPlaneta, 2018

    Si parlem de Paco Nadal ens referim a algú que ha fet de la seva passió per viatjar, una forma de vida. Nadal és periodista, escriptor, director de documentals, bloguer, fotògraf i, com hem dit, un apassionat dels viatges. 

    La recomanació que et portem avui és un recull que ens ha fet amb més de 300 propostes per a cada moment. Així en trobem algunes d'aquelles que podríem dir de les més típiques com les de per motxillers, per viatjar amb nens o per solters, i d'altres més curioses com les de per superar la crisi dels quaranta, pels mitòmans de les novel·les, pels amants dels trens o pels superestressats que necessiten desconnectar. A cada bloc hi trobaràs una petita selecció d'indrets comentada del per què ens fa aquesta proposta en cada cas. 

    No t'ho pensi més i ves a la teva Biblioteca més propera a agafar-lo en préstec! 

    Més informació a: 

    Recomanat per Cristina Freixas. Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar

    08/03/2023
  • Salvaje

    Strayed, Cheryl

    Barcelona : Roca, 2013

    Aquest és  un llibre autobiogràfic que explica el viatge que la protagonista i autora, Cheryl Strayed, va fer al 1995 quan va recórrer 1.900 km a peu a través d’una bona part de la Serralada del Pacífic, que va de Mèxic a Canadà. Una novel·la que unint literatura i turisme ens desperta la motivació per viatjar.

    Moguda per unes circumstàncies personals molt complicades, la jove Cheryl de 28 anys pren una decisió impulsiva com a sortida vital, que la portarà a dur a terme aquesta aventura sense cap tipus d’experiència prèvia en el senderisme. Emprèn el viatge a través d’aquesta serralada en un camí que resulta dur i dificultós, tant per la distància, com pel relleu -travessa deserts, camina cims de prop de 4.000 metres d’alçada-, i marcat per un clima canviant i extrem.

    Acompanyem a la Cheryl a través de les seves pors, la seva soledat, els seus pensaments, i també coneixem amb ella els paisatges, espais, persones i animals de l’entorn, deixant-nos arrossegar amb ella en aquest viatge transcendent i transformador.

    Un llibre emocional que ens transporta als paisatges i vivències gràcies a una magnífica narració. Se n’ha fet una pel·lícula titulada Alma Salvaje  que també es pot trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals.

    08/03/2023
  • Germanes

    [Barcelona] : Ovideo, 2011

    El 7 de març de 2008 s’estrenava “Germanes” a La Villarroel de Barcelona, una peça teatral premiada amb el Premi Max a la millor autoria teatral en català, tres Premis Butaca al millor muntatge de la temporada, actriu per a Maria Lanau i text teatral més el Premi de la Crítica de Barcelona a la millor direcció.

    Tot un fenomen que va consagrar a la dramaturga Carol López l’any 2008, amb més de 66.000 espectadors, fins al punt que l’any 2012 va fer el salt a la pantalla amb la TV-Movie creada per TV3, en què es va respectar gairebé tot el repartiment teatral a excepció de Nora Navas que substituí l’actriu Marta Domingo.

    Un èxit que segons el crític teatral Marcos Ordoñez en un article al diari El País, Al fin una comedia: “Germanes”, de Carol López, té molt a veure amb la valentia d’arriscar-se a fer comèdia, un gènere que moltes vegades s’encasella sota un teatre banal, evasiu i comercial, malgrat la necessitat de portar la comèdia a la vida quotidiana com a experiència vital i terapèutica.

    “Germanes”, entre l’humor i el drama, narra la història de tres germanes protagonitzades per Aina Clotet (Ivonne), Marta Domingo (Irene) i Maria Lanau (Inés), les quals es reuneixen a la casa de la seva infància després de la mort del seu pare juntament amb la inefable mare, interpretada per Amparo Fernández. Una primera trobada on se li sumarà un segon retrobament al cap d’un any, i que servirà no només per gestionar emocionalment la pèrdua del progenitor sinó també per examinar les complicitats familiars. Un argument aparentment senzill en un entorn molt quotidià, la cuina d’una casa rural, on s’aniran desmembrant els secrets i les angoixes a través dels arquetips de cada una de les germanes fins al punt de posar a prova la mateixa unitat familiar.

    Una comèdia melodramàtica, intel·ligent i moderna amb referències a Txèkhov, pel títol i la situació inicial de l’obra, que accentua l’estil trepidant de Carol López, la primera dona a dirigir un teatre a Barcelona, el Teatre Villarroel, i també la necessitat de l’humor en la mateixa vida i també en la ficció.

    La proposta en línia: Germanes

    El patriarca d'una família amb tres filles mor a la casa familiar. Aquest és el punt de partida de la pel·lícula "Germanes" (2011), on ens trobem amb una mare que s'ha d'enfrontar a una nova vida, tres germanes, un fill adolescent, un marit que és exmarit, i un autèntic príncep blau. Una família que s'amaga sota l'aparença d'una certa normalitat i que es retroba al cap d'un any per celebrar l'aniversari de la mort del pare. Tothom té els seus petits secrets que, de mica en mica, es van revelant, fins i tot, alguna perversitat.

    Més informació:

    Recomanat per Marta Aliberch Sànchez. Bib. Sibil·la Durfort. Collbató.

    31/08/2023
  • La Oficina en casa

    Silvestre, Elisabet

    Barcelona : Integral, octubre de 2022

    Si teletreballes a casa, ja deus saber la importància de tenir un espai organitzat per poder treballar a gust i amb concentració. Aquest llibre t’ajudarà a crear la teva pròpia oficina amb criteris saludables i que disposi de la tecnologia necessària i que aporti creativitat i harmonia a casa.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Womanhaus :

    Hernández, Dakota

    A Coruña : Editorial Bululú, febrero 2022

    Llibre en el qual s’explica de manera amena la història de la Bauhaus i, especialment, el pas de les dones per aquesta escola, un paper que, com s’explica en el llibre, segons el cas, ha estat minimitzat i, en d’altres, esborrat. Descriu el context en el qual neix l’escola, la idea del seu creador, la cronologia i etapes de la institució, però també altres aspectes de la vida a l’escola com les festes o els esports. Un fet curiós que es recull en el llibre: “fou una sorpresa el número d’alumnes que es van matricular el primer any que superava el dels homes; i la solució al problema: adjudicar a les dones un taller apropiat per a elles, el taller tèxtil i així podien estudiar sense envair els espais masculins”. Inclou la biografia de les dones més rellevants que van passar per aquest i altres tallers: Anni Albers, Lucia Moholy, Marianne Brandt, Alma Buscher, Friedl Dicker o Wera Meyer i el llistat dels noms de totes les alumnes.

    Dakota Hernández, autora i il·lustradora del llibre, dibuixa a aquestes dones sense rostre i, tot i que podríem pensar que és per a mostrar la invisibilitat de les mateixes, és així perquè és el seu estil de dibuix i, tanmateix, les figures ens transmeten emocions.

    Més informació:

    Recomanat per Maria Oriola Tarragó. Bib. Francesca Bonnemaison. Barcelona.

    02/03/2023
  • El Tren dels nens

    Ardone, Viola

    Barcelona : Columna Edicions, octubre de 2020

    El nen dels trens és una novel·la de ficció històrica basada en fets reals, ambientada al Nàpols de la postguerra, una zona plena de misèria, fam i pobresa.

    Narrada des del punt de vista del petit Amerigo, se centra en la separació d’aquest de la seva mare, ja que és enviat, amb milers de nens, cap a famílies del nord del país, perquè coneguin una vida diferent de la que tenen.

    És una novel·la de lectura amena, que tracta els temes de la solidaritat, valentia, dolor, nostàlgia, supervivència i ens mostra el desequilibri de la Itàlia de l’època, on el sud era desfavorit i el nord avançava cap al benestar.

    L’autora va néixer a Nàpols, és llicenciada en Literatura i tot i que va treballar en el sector editorial, actualment és professora de llatí i italià en un institut.

    Entrevista a l'autora a La Vanguardia, 31 de desembre del 2020.

    Recomanat per Sílvia Serrano. Biblioteca Can Baró. Corbera de Llobregat. 

    14/03/2023
  • Pussypedia :

    Mendelson, Zoe

    Barcelona : Larousse, octubre de 2022

    Llibre divulgatiu amb informació contrastada i sense tabús sobre la vulva: el clítoris, l’endometriosi, l’ejaculació femenina, la menopausa, el cicle menstrual, les teràpies hormonals, la higiene genital, la masturbació femenina, les joguines sexuals, els orgasmes, la vaginoplàstia i les malalties de transmissió sexual. Es una obra inclusiva i atenta a la diversitat.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    01/03/2023
  • Yoga para mayores :

    Roselló, María

    Barcelona : Redbook, [2022]

    Guia per practicar ioga i mantenir la flexibilitat de les persones grans. També incorpora exercicis de relaxació, meditació i respiració que ajuden el descans i la concentració. Ofereix taules per practicar a casa i exercicis i postures adaptats a trastorns concrets. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    01/03/2023
  • De la ansiedad a la calma :

    Seponara, Alison

    Barcelona (España) : Diana, octubre de 2022

    L’Alison Seponara és una psicoterapeuta experta en ansietat, i creadora del compte d‘Instagram @TheAnxietyHealer publica aquesta guia pràctica per calmar i recuperar la serenitat del cos i d ela ment. Està plena d’activitats, eines, recursos, tècniques que aporten tranquil·litat. En resum, un llibre senzill, positiu que per dóna pautes com la respiració per a totes aquelles persones que volen prevenir l’ansietat. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    27/03/2023
  • Receptes al rescat

    Montenegra

    Barcelona : La Galera, juny del 2022

    Receptes al rescat és el resultat d'una genial idea que combina el text i les il·lustracions de La Montenegra amb receptes originals d'Ada Parellada. Un llibre ideal perquè els infants aprenguin a cuinar i alhora prenguin consciència de la importància de tenir cura del planeta.

    L'Anet, una espavilada xef que viu al bosc, serà l'encarregada de guiar-nos a través de les pàgines del llibre, i ens descobrirà les millors receptes de les estacions de l'any.

    Aprendrem conceptes com productes de proximitat, cuina sostenible, fruites i verdures de temporada, consum responsable... així com una introducció a l'ecologisme que ocupa les primeres pàgines del llibre.

    Cada capítol, amb il·lustracions molt pedagògiques, està dedicat a una estació de l'any amb les seves curiositats, receptes creades per la xef Ada Parellada amb els productes de temporada i per acabar, un joc molt visual i divertit.

    Panxa contenta, a punt per entrar a la cuina?

    Més informació:

    Recomanat per Núria Vidal. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella.

    28/02/2023
  • L'Home dels ulls compostos

    Wu, Ming-yi

    Barcelona : Editorial Chronos, setembre de 2022

    Un llibre que parla sobre el canvi climàtic. De com de vulnerables som els humans davant de les transformacions que ha sofert el planeta Terra. Transformacions que moltes vegades ha provocat la mateixa humanitat. Els personatges estant molt ben descrits. Son personatges molt diferents, un d’ells ve d’una illa perduda en el Pacífic que es diu Wayo-wayo. En ella viu una tribu primitiva i quasi bé no han tingut contacte amb l’home blanc. Viuen en la natura, tenen les seves pròpies creences, tradicions, i els seus déus. Una d’aquestes importants tradicions es enviar a l’alta mar al segon fill del matrimoni. Aquests segons fills mai tornen a Wayo-wayo.

    Paral·lelament tenim l’illa de Taiwan on també existeixen diferents clans però ja tenen una tecnologia present en les seves vides. Viuen en la natura però fan una vida més moderna.
    Una catàstrofe natural farà que el nostre protagonista de l’illa Wayo-wayo es trobi amb la protagonista femenina de l’illa de Taiwan. A partir d’aquí hi haurà una connexió entre aquestes dues persones i faran un recorregut vivencial.

    En fi, podem fer la metàfora de què cada personatge de la novel·la es una illa en ell mateix. Wu Ming-yi escriu d’una manera precisa, molt treballada i, sobretot, d’una forma bonica.

    Recomanat per Bib. Central. Terrassa

    28/02/2023
  • Jerusalén, santa y cautiva :

    Ayestaran, Mikel

    Barcelona : Península, abril de 2021

    Aquest és un llibre fascinant. Mig crònica, mig de memòries, escrit de manera molt amena, i amb un estil periodístic propi, l’autor ens acompanya pels racons més inaccessibles i desconeguts de la vella Jerusalem, una ciutat amb una immensa complexitat històrica, social, cultural i religiosa. 
    Des del punt de vista del no creient però tractat de manera molt rigorosa i farcit de referències bíbliques, descobrim els llocs sagrats del barri jueu, musulmà, cristià i armeni, on s’evidencien les eternes disputes mil·lenàries; Ens explica les tradicions, la cultura, la gastronomia i ens presenta i entrevista a personatges entranyables que hi viuen, i que hi tenen els seus negocis centenaris,...Aprofundirà en les religions, la fe de cadascuna, l’arqueologia, els rituals, tot intercalant experiències de la vida quotidiana seves i de la seva família.

    Els seu autor, Mikel Ayestaran, és un escriptor i periodista freelance, especialitzat en els conflictes oberts d’Orient Mitjà (Israel, Iran, Iraq, Afganistan, Pakistan, Líbia, Síria...) i redactor multimèdia en diferents mitjans. 

    A part d’aquest llibre també ha escrit el best-seller Oriente Medio, Oriente roto (2017)i Las cenizas del califato (2018).

    Després de molts anys com a enviat especial l’any 2015 s’instal·la, amb la seva dona i els seus dos fills, al barri històric de Jerusalem, fet que li permetrà escriure aquest magnífic llibre.
    De lectura imprescindible tant si teniu intenció de viatjar per aquelles terres, i/o us agradaria comprendre una mica més la situació del conflicte àrab-israelià.

     

    Més informació:

    Recomanat Bib. del Casino. Manresa

    28/02/2023
  • Hogarterapia :

    Jiménez, María del Mar

    Barcelona : Integral, octubre de 2021

    Cuidar la teva casa és cuidar-te tu i el planeta.
    La importància de tenir un espai saludable, equilibrat i lluminós per viure amb més plenitud.

    La nostra casa és una prolongació de nosaltres mateixos, i el que s'esdevé té més influència en la nostra vida del que creiem. Aquest manual ofereix una infinitat de consells per posar ordre, portar els comptes, fer les tasques de neteja i fins i tot per dormir i menjar millor.

     

    Més informació:

    Recomanat per Maria Carme Boixader Torrescasana. Bib. Sant Pere Almató. Sant Feliu Sasserra

    28/02/2023
  • Las Ilusiones perdidas

    [Barcelona] : A Contracorriente Films, [2022]

    Si haguéssim de posar data d'inici al fenomen de les fake news, probablement la temptació més forta seria la de relacionar-les amb les xarxes socials o l'inici de l'Internet. En realitat la primera fake new coneguda la va publicar el diari novaiorquès The Sun el 1835, informant del fet que a la lluna hi vivien éssers intel·ligents. La capacitat de tiratge de les premses, la distribució de diaris en trens i vaixells de vapor, i el preu dels exemplars, baratíssims, van contribuir que la notícia falsa es difongués a gran escala.

    Només un parell d'anys després, Honoré de Balzac publica Les il·lusions perdudes, el retrat d'un jove poeta de províncies amb ganes de triomfar a París. Del que estarà disposat a fer i de la baixada als inferns que li suposarà aconseguir-ho el mestre francès en fa una crònica deliciosa, aprofitant, com és costum en l'autor, per diseccionar diverses capes de la societat pel camí.

    L'adaptació cinematogràfica de Xavier Giannoli conserva totes les virtuts del text original sense renunciar al que el llenguatge audiovisual pot oferir. La posada en escena i la reconstrucció de l'època són magistrals, el ritme àgil, la veu en off que ens acompanya un gran encert, i l'elecció d'intèrprets (fins i tot la del Gérard Dépardieu, tot un risc avui dia), la millor mostra del talent.

    Les ilusiones perdidas va ser la gran triomfadora dels Premis César 2021, guanyant set premis, incloent-hi millor pel·lícula, dels quinze als que es presentava.

     

    Xavier Dolan fa de secundari, però atenció al guanyador del premi del Jurat a Cannes per Juste la fin du monde

     

    Recomanat per Jaume Felipe. Biblioteca Maria Àngels Torrents i Rosés de Sant Pere de Riudebitlles

    28/02/2023
  • El Poder del perro

    Savage, Thomas,

    Madrid : Alianza Editorial, [2021]

    No és el més habitual, però un lector va venir a la biblioteca a recomanar un llibre al bibliotecari. Em va dir: “Si aquest any només has de llegir un llibre, llegeix aquest”. Com que el tinc per un bon lector, li vaig fer cas, i haig d’agrair-li la descoberta: feia temps que no m’ho passava tan bé llegint una bona història.

    Phil i George són els dos germans propietaris del ranxo més gran de la vall, a Montana. És l’any 1924 i la vida de granger és dura. Phil, el més gran, és llest, dominant, impertorbable i provocador. George és tranquil i afable, sense aficions, excepte els automòbils i les seves escapades al poble. Quan coneix la Rose, una jove vídua amb un fill, es casa amb ella i els porta a viure al ranxo. Phil comença aleshores una campanya implacable per destruir-la, tot i que els més dèbils no li ho posaran fàcil.

    Gràcies a l’adaptació al cinema que n’ha fet Jane Campion, les editorials han recuperat aquest llibre de Thomas Savage, un autor poc conegut, els llibres del qual es van vendre discretament com a novel·les de l’oest. Sí que és cert que l’acció passa a l’oest americà i entre grangers, però no es tracta d’una novel·la de gènere, sinó de literatura de més volada, amb una història psicològicamant intensa i amb un personatge principal immens, d’aquells que no s’oblidablen. Savage, sense retòrica innecessària, però amb uns bons personatges i una bona ambientació, atrapa el lector amb una gran història -i una petita dosi d’intriga al darrera-. 
    Totalment recomanable.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Sant Antoni Maria Claret. Sallent

    13/06/2023
  • Una Educació :

    Westover, Tara

    Barcelona : Més Llibres, 2018

    Una educació és una novel·la autobiogràfica de l’escriptora americana Tara Westover. En quest llibre, Tara ens narra el seu procés de creixement personal al llarg de la seva infantesa i adolescència dins una família mormona fonamentalista.

    Una autobiografia dura, sincera, en la qual l’autora narra la seva infantesa a les muntanyes d’Idaho. En una família dominada per un pare fonamentalista, que no creu en els metges, els professors, el govern i que està convençut que s’acosta la fi del món. Una vida en la qual els nens no van a l’escola perquè els renten el cervell, no van al metge ni a l’hospital, perquè no saben què els introdueixen al cos; una vida en la qual la dona està supeditada a l’home, que sap posar-les al seu lloc. I per tant, l’estat d’Idaho, no té constància de la seva existència.

    Gràcies a l’ajuda d’un dels seus germans, la Tara descobreix que hi ha un món més enllà del que el seu pare els ensenya. És així com comença a obrir-se al món i el seu talent començarà a brillar i això farà obrir una bretxa irreparable entre ella i la seva família.
    És una història dura, que aborda multitud de temes durs: l’opressió a la dona, la violència física i psicològica, el descobriment d’un món que t’ha estat privat, ... És una història de creixement i aprenentatge tant a nivell educatiu com a nivell social.

    Sorprèn el to amb el qual la Tara ens explica la seva història. Ella mai busca culpables, no pretén assenyalar a ningú amb aquesta història. Ella només explica la seva vida, des d’una òptica, des de les seves vivències. L’únic que vol és assenyalar que l’educació és el més important que pot tenir una persona i que ningú hauria d’estar privat a tenir-la.

     

    Més informació:

    Recomanat per Anna Graupera i Roca. Bib. Ramon Vinyes i Cluet. Berga.

    28/03/2023
  • Hamnet

    O'Farrell, Maggie

    Barcelona : L'Altra editorial, febrer del 2021

    Maggie O’Farrell, l’escriptora irlandesa d’aquesta emotiva novel·la, ens presenta una biografia imaginada del gran escriptor W. Shakespeare.  Ell és el pare, és el fill, el germà  i és el marit, però el seu nom no apareix mai a l’obra. Així reviurem la vida de Shakspeare des de la visió dels seus fills i de la seva dona Agnes, una dona amb caràcter, forta i  que fa sempre el què vol,”L’Agnes no fa mai cas.”. Són un matrimoni feliç i enamorat. L’Agnes és una dona misteriosa, és apicultora i té grans coneixements de les plantes i de les seves propietats secretes.
    És una novel·la de ficció, però es basa en fets reals i la història que ens relata sembla molt versemblant. Amb la lectura podrem reviure moments importants de la vida de Shakespeare, com  el seu casament, el seu viatge a Londres i també la terrible mort del seu fill Hamnet que  aquí li suposa qüestionar-se i inspirar el ser o no ser de la seva gran obra, Hamlet. Una mort causada per  la pesta bubònica, introduïda i estesa a tot Europa, segons explica el llibre, pel port de  Venècia.
    La novel·la t’atrapa de seguida, instantàniament, des de la primera pàgina, quan el narrador t’explica com una nena, la Judith,  s’estira al llit perquè no es troba bé, li ha pujat la febre i  el seu germà bessó va a buscar ajuda. 

    La nota històrica de la primera pàgina ho deixa  clar:
    Durant la dècada del 1580, una parella que vivia a  Henley Sreet, Stradford, va tenir tres fills: la Susanna i, després , el Hamnet i la Judith, que eren bessons.
    El nen, el Hamnet, va morir el 1596, quan tenia onze anys.

    Uns quatre anys després, el pare va escriure una obra de teatre titulada Hamlet.
    Una novel·la que descriu la vida, i la vida d’una família a prop de la mort, un drama, pell de gallina, amb una deliciosa traducció d’en Marc Rubió que et farà esborronar. Una meravella de lectura.

    Maggie O’Farrell, va guanyar precisament amb aquesta novel·la  diferents premis com el  The Women's Prize for Fiction (2021)  i el National Book Critics Circle Award for Fiction (2020)
    Si encara no la coneixeu no dubteu a descobrir la literatura de la Maggie O’Farrell, i aquesta novel·la pot ser un excel·lent començament.

     

    Més informació:

    Recomanat per Anna Artigues. Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet

    28/02/2023
  • El Acontecimiento

    Ernaux, Annie

    Barcelona : Tusquets, 2001

    Una encara universitària Annie Ernaux es troba indefensa a la França dels anys 60, que condemna la seva voluntat d’interrompre un embaràs no desitjat. No només l’abandona la societat sinó que també li dona l’esquena qui era la seva parella, i mentrestant l’angoixa i la desesperança s’apoderen de la jove francesa. En aquestes condicions la protagonista emprèn un complicat camí on trobarà altres dones que han estat a la seva mateixa situació, s’enfrontarà a la clandestinitat dels avortaments i es veurà obligada a posar la seva vida en constant perill.

    Aquesta novel·la és Annie Ernaux en plena forma: una prosa clara i incisiva amb pinzellades autobiogràfiques que estremeix al lector. No busca emocionar però el tema que tracta inevitablement genera fortes reaccions, i com ella mateixa diu:
    «Es posible que un relato como este provoque irritación o repulsión, o que sea tachado de mal gusto. El hecho de haber vivido algo, sea lo que sea, otorga el derecho imprescriptible de escribir sobre ello. No existe una verdad inferior.»

    Més informació:

    Recomanat per Lara Fernández. Bib. de Ponent. Sabadell

    28/02/2023
  • Paseos entre viñedos :

    Ribes, Francesc

    Madrid : Anaya Touring, noviembre 2021

    Francesc Ribes, periodista especialitzat en el món del vi ens presenta Paseos entre viñedos : las mejores rutes de enoturismo de España, un recorregut per terres espanyoles a través de les seves vinyes, on vi, paisatge, cultura i història van de bracet.

    A través de les pàgines del llibre descobrirem  les 97 denominacions d'origen espanyoles i les 42 indicacions geogràfiques protegides. A cada Comunitat Autònoma ens descriu els paisatges més interessants, la història propera, les característiques dels seus vins i els cellers que cal visitar.

    A Paseos entre viñedos l’autor ens proposa més de 43 rutes per a fer amb una copa de vi a la mà i visitar pobles i paisatges, conèixer històries èpiques i de batalles i assabentar-nos del dia a dia dels cellers de tot el territori.

    Una bona opció si volem gaudir del millor maridatge entre de vi, paisatge i història.

     

    Més informació:

    Recomanat per Núria Vidal. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella.

    27/02/2023
  • Fills del món

    Romero, Mireia

    Barcelona : Rosa dels Vents, setembre del 2022

    Aquesta és la història d’una família, la Mireia i el Carlus, i les seves filles, que van adoptar del Nepal. Quan les filles ja son adolescents, tornen tots al Nepal a retrobar els seus orígens, per construir el futur. 
    No és només una història de maternitat i d'adopció emocionant, sinó que amb la força de la seva lectura ens obre els ulls i ens convida a reflexionar sobre els nostres propis orígens. Sense por, perquè totes som filles del món, tots som fills del món.

    «Quan no tens un poble a on tornar de vacances i veure els teus, d'on ets?», es pregunta Mireia Romero a Fills del món. Sembla una pregunta intranscendent, però no tothom té clares les seves arrels, explica. Les guerres, les morts o els trasbalsos familiars fan que tot el que ens envolta trontolli i a vegades fins i tot ens obliguen a canviar de terra. «He viscut en quinze cases diferents de la meva ciutat i em considero afortunada. L'àvia va canviar de terra per la mort dels seus pares, l'avi va canviar de mare quan la seva es va morir. La mare va canviar de casa en quedar-se sola. I les nostres filles van canviar de país i de família. Van néixer al Nepal i ja fa més de vint anys que són amb nosaltres».

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/02/2023
  • Quiero un cachorro, ¿y ahora qué? :

    Solís, Enrique

    Madrid : Oberon, [2022]

    Llibre per tots aquells que us agraden els gossos i em voldrieu tenir un a casa. Ofereix tota la informació sobre com triar un cadell i tenir-ne cura per tenir un gos equilibrat i feliç. Conté molts consells de diferents situacions: a casa, al cotxe, al carrer.. que els gossos joves plantegen. També inclou informació realista del que comporta tenir un gos per tota la vida, com a membre de la família.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/02/2023
  • Anatomía & estiramientos para el embarazo y el posparto

    Patiño Coll, Mireia

    [Zaragoza] : Paidotribo, [2022]

    Guia que proposa estiraments per ajudar-te a mantenir-te àgil durant l’embaràs i fer més fàcil el part. Durant el postpart, es concentra en la recuperació i el treball en aquelles zones que han quedat més disteses amb els exercicis hipopressius i l’activació del sol pelvià, el treball del transvers de l’abdomen. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Elvis

    Madrid, España : Arvi Licensing, S.L., [2022]

    La pel·lícula explora la vida i la música d'Elvis Presley a través del prisma de la seva relació amb el coronel Tom Parker, el seu enigmàtic mànager. La història aprofundeix en la complexa dinàmica que existia entre Presley i Parker que dura més de 20 anys, des de l'ascens de Presley a la fama fins a la seva fama sense precedents, en el context de la revolució cultural i la pèrdua de la innocència als Estats Units. I en el centre d'aquest periple està Priscilla Presley, una de les persones més importants i influents en la vida d'Elvis.
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    27/02/2023
  • Top gun, Maverick

    Valladolid : Divisa Home Video, [2022]

    Seqüela de la pel·lícula de 1986 Top gun.
     Després de més de trenta anys de servei com un dels millors aviadors de l'Armada, Pete Mitchel , "Maverick" , es troba on sempre va voler estar: superant els límits com un valent pilot de proves i esquivant l'ascens de rang, que no li deixaria volar emplaçant-lo en terra. Quan és destinat a l'acadèmia de Top Gun amb l'objectiu d'entrenar als pilots d'elit per a realitzar una perillosa missió en territori enemic, Maverick es troba allí amb el jove tinent Bradley Bradshaw, el fill del seu difunt amic "Goose. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    27/02/2023
  • Cinco lobitos

    [Madrid] : Karma Films, [2022]

    L'Amaia acaba de donar a llum i surt de l'hospital amb la seva filla. És mare d'un primer fill i, per primera vegada, s'adona dels canvis que comportarà. En les primeres setmanes, la seva parella i els seus pares l'ajuden. Però aviat els seus pares marxen i la seva parella ha d'absentar-se per motius laborals. Atabalada per la incessant tasca de ser mare, l'Amaia decideix anar a casa dels seus pares, a un poble de la costa basca, perquè l'ajudin a cuidar a la nena. No obstant això, la mare cau malalta i els papers s'inverteixen.

    16/11/2023
  • Washoku :

    Shoda, Hirohiko

    Gijón : Satori, septiembre 2022

    Washoku és la cuina tradicional nipona, que va ser declarada patrimoni cultural per la Unesco el 2013. Aquest llibre explica les receptes, explicades pas a pas, d’aquesta cultura gastronòmica, plena de sabors, saludable i refinada.  

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/02/2023
  • 200 recetas ultrarrápidas :

    Delprat-Alvarès, Élise

    Barcelona : Larousse, octubre de 2022

    Tant si ets un cuiner novell com si éts molt expert, però cuines sempre el mateix, necessites aquest llibre.

    Es un recull de 200 receptes per fer en un moment. Trobaràs tot tipus d’elaboracions: pasta, arrossos, carn, peix, i postres, no en poden faltar. Totes molt senzilles i explicades de manera visual per poder triar quina és la més ens agrada.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Sopes :

    Parellada, Ada

    Barcelona : Rosa dels Vents, [2022]

    Un recull de 50 receptes de sopes clàssiques, casolanes, tradicionals o regionals, explicades amb l’enginy comunicatiu i l'expertesa de l’Ada Parellada, des de l’anècdota i des de les particularitats dels ingredients, per retre homenatge a l'esperit d'abans, a l'aroma de la sopa de Nadal que tots tenim gravada en la memòria quan arribàvem a casa els pares o els avis.

    Sopaés llar, és hospitalitat, és fonda, i això, sopa, fonda, hospitalitat, llar, aroma... és un tret comú del nostre tarannà. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Marruecos en bici :

    Broch i Guimerà, Manel

    [Zaragoza] : Prames, agosto 2022

    Aquesta guia ens proposa 6 rutes, 46 etapes i 7 variants amb la seva cartografia i perfils, inici i fi en llocs on trobarem allotjaments econòmics, per la part sud del Gran Atles, recorrent paratges enlluernadors. 3.300 Km de recorreguts, en la seva major part per carretera, pensats per a realitzar amb una bicicleta híbrida o mixta, o una MTB. Manel Broch, experimentat esquiador, muntanyenc i cicloturista, va fer la seva primera ruta amb bicicleta pel Marroc en 1988, tornant en més de 20 ocasions i recorrent també en aquest mitjà diferents països d'Àfrica, Orient Pròxim i Àsia.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    24/02/2023
  • Pirineu en família :

    Gel, Carles

    Sant Lluís, Menorca : Triangle Books, [2022]

    Un llibre pensat per a vosaltres, infants i joves de 5 a 15 anys. I per a les vostres famílies, és clar. Carles Gel, experimentat guia de muntanya i autor de nombroses guies sobre el Pirineu, us proposa 50 excursions als pics i paisatges més emblemàtics del Pirineu, per camins i senders que us portaran fins a llocs que mai oblidareu: valls paradisíaques, cims esvelts, llacs fantàstics... En aquest primer volum, hi trobareu 50 ascensions i excursions pel Pirineu situat més a l’orient. 20 són per a totes les edats; altres 25, a partir de 9 anys; i 5 per a més grans de 12 anys.. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    24/02/2023
  • Nas de pallasso

    Desclot, Miquel

    Barcelona : Kalandraka, octubre 2022

    "Arriba el circ, arriba el circ a la Ciutat de les paraules!"

    Així comença aquest poemari infantil creat per Miquel Desclot que ens endinsa en un viatge a través del màgic món del circ en una brillant edició feta per l’editorial Kalandraka en la seva col·lecció dedicada a la poesia per a infants. 

    A través de 38 poemes, de ritme i mètrica variada, el llibre ens presenta els principals personatges presents en qualsevol circ clàssic: els músics; la contorsionista; el domador de cadires; la trapezista, el malabarista, entre molts d’altres.  

    Nas de pallasso és una obra plena de referències i homenatges a figures catalanes i internacionals del món del circ. Podem trobar mencions a en Tortell Poltrona, a la pallassa Pepa Plana; a la Mariona Tomàs i Jorba, i al seu marit Lluís Ralluy, creadors del circ Raluy; al transformista Leopoldo Fregoli, o a Miss Lala, nom artístic de l’artista Anna Olga Albertina Brown.  

    A més de les referències a figures artístiques del panorama circense, en el llibre també trobem poemes inspirats directament en famosos i emblemàtics quadres de grans pintors que tenen el circ com a tema central. És el cas d'El Circ Blau de Marc Chagall; o del quadre Familia de saltimbanquis del pintor malagueny Pablo Picasso; o Amazona i Cavall la pintura inacabada de Georeges Seurat. Finalment, el darrer poema El Circ Calder està dedicat a l’escultor nord-americà Alexander Calder, un veritable enamorat de circ. 

    Al final del llibre podem trobar un glossari dels personatges i obres de referència que hi apareixen al poemari i que ajudarà a petits i a grans a descobrir i aprendre més sobre el món del circ.

    Miquel Desclot és un consagrat escriptor amb una àmplia producció de narrativa infantil i juvenil i amb un munt de poemaris de gran qualitat, i en aquesta obra l’acompanya la il·lustradora Anna Font omplint de vida i colors les pàgines i donant forma a aquest circ imaginat amb paraules.

    Més informació:

    Recomanat per Elisabet Vazquez de la Biblioteca de Ripollet

    21/03/2023
  • Slow crochet :

    Santa Pazienzia

    Córdoba : Editorial Almuzara, septiembre 2022

    A través dels seus patrons, Estefa explica la història de com va passar de no saber teixir a tenir una empresa dedicada a l'ensenyament del ganxet en línia amb milers d'alumnes en més de 50 països. Cadascun dels 12 projectes del llibre té la seva història i tots ells estan inspirats en una parcel·la diferent de la vida personal de la dissenyadora. Inclou projectes per a tots els nivells de dificultat. Aquí trobaràs un patró per a cada moment. Descobreix la tècnica que ha deixat de ser només cosa d'àvies per a convertir-se en el nou ioga.

    Entre els projectes del llibre trobaràs peces de vestir de dona, accessoris com a bosses i bosses de mà, decoració per la casa, xals, colls… Tots t’encantaran pel seu disseny i per la història que expliquen.

     *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    24/02/2023
  • Criatura :

    Tan, Shaun

    Albolote [Granada] : Barbara Fiore Editora, [2022]

    Shaun Tan és un dels autors d'art narratiu més reconeguts del món. Basada en els vint-i-cinc anys que Tan porta treballant com  a creador de llibres il·lustrats i còmics, dissenyador i cineasta, Criatura explora la seva obsessió pels éssers imaginaris. A més dels esbossos d'obres visionàries com a Emigrants, La cosa perduda, Contes de la perifèria i, la guanyadora de la medalla Kate Greenaway, La ciutat latent, aquest volum reuneix per primera vegada dibuixos i pintures inèdites i independents on ressonen històries encara no escrites. Les descripcions detallades de l'artista ofereixen una visió particular de la fascinació infinita per les criatures no humanes i el que aquestes poden dir-nos sobre els éssers humans «normals».

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    24/02/2023
  • Podcast :

    Iznaola, Beatriz

    [Barcelona] : Redbook, [2022]

    Aquest llibre és una introducció al món dels podcast, que s'ha convertit en un fenomen de masses en els últims temps. Coneixent les seves eines bàsiques, qualsevol persona pot arribar a convertir-se en un locutor i fer el seu propi programa sense necessitar una emissora de ràdio oficial.

    El podcast és a l’actualitat, un contingut d'àudio comercial de masses que fan servir els grans mitjans de comunicació i molts periodistes independents i usuaris amateurs han vist una oportunitat per a llançar-se a l'aventura.

    L’èxit dels audiollibres ha crescut amb l’augment dels telèfons mòbils amb internet il·limitada. Però publicar un audiollibre propi no resulta tan senzill com pujar al núvol un podcast. L’audiollibre requereix una major qualitat que al podcast, tant de contingut, com d'interpretació i, fins i tot, de locució. Tant els podcasts com els audiollibres requereixen d'un equip tècnic adequat per a ser escoltats i gravats correctament. D'això, de l'execució d'un bon guió i de com ha de ser un contingut interessant s'ocupa aquest llibre, que Beatriz Iznaola ha desenvolupat amb tot el detall. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    24/02/2023
  • Abordaje integral de prevención de la conducta suicida y autolesiva

    Pozuelo de Alarcón, Madrid : Sentilibros, [2022]

    El suïcidi és considerat un dels problemes més grans de salut pública de la societat moderna, tan d'atenció social i sanitària com a educativa, que requereix d'una mirada integral i d'estratègies d'actuació essencials per a la seva prevenció, detecció precoç, intervenció i posvenció. Aquest llibre és un conjunt de reflexions i aportacions des de l'experiència i una mirada a la vida amb rigor, professionalitat i humanitat. Aporta contingut,, formació i visibilitat sobre el tema, del qual s'ha mantingut ocult, silenciat i estigmatitzat fins a l'actualitat: el suïcidi i l'autolesió. Al llarg dels capítols s'aborda la necessària prevenció del suïcidi des de diferents mirades i enfocaments, i s'aporta recursos d'ajuda a aquelles persones que han de vetllar i acompanyar a les persones que senten i fan del dolor la peça central de la seva existència. Saber acompanyar, sostenir i protegir la resta en les seves ombres és vital per a avançar com a societat. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    24/02/2023
  • El Cielo vacío :

    Bouwmeester, Marjan

    Madrid : Ediciones Siruela, [2022]

    Marjan Bouwmeester demostra que la solitud forma part de l'ésser humà i que es pot manifestar en diferents formes  al llarg de la nostra vida. La paraula «solitud» està en boca de tots. Mentre els responsables polítics adopten mesures per a «combatre» la dels ancians aïllats i la dels joves gamers, ho entenen de manera diferent. 

    L'autora pesenta la solitud com la sensació de tristesa que patim quan vivim una falta de connexió. No obstant això, la solitud també ajuda a treure talents humans, d’aquesta manera, quan un se sent sol,  pateix per l'absència d'alguna cosa i ha d'esforçar-se per a superar el sofriment o per a reparar la pèrdua. 

    Bouwmeester ens ensenya el què han dit els grans pensadors com Blaise Pascal, Daniel Dennett i Simone de Beauvoir, i complementa les seves reflexions amb referències de novel·les, pel·lícules i cançons famoses. Amb gran precisió, estableix sorprenents vincles entre la solitud, la por escènica, les màscares, els selfis, els viatges espacials. I ho fa amb David Bowie com a guia estrella que sap a la perfecció com actuar davant d’una pèrdua inevitable.

    27/03/2023
  • Hygge home : cómo hacer de tu hogar un espacio feliz

    Wiking, Meik

    Barcelona (España) : Libros Cúpula, octubre de 2022

    Casa nostra hauria de ser un lloc de comoditat, un espai on sentir-nos segurs quan tanquem la porta. Un lloc per a ser nosaltres mateixos, per a relaxar-nos i crear records especials. Inspirat en el disseny i les tradicions daneses, aquest nou llibre de Meik Wiking comparteix com convertir casa teva en un santuari i viure com les persones més felices del món.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    24/02/2023
  • El Gran libro del baby sign :

    Beitia, Andrea

    Madrid, España : Edaf, 2022

    Els nadons tenen necessitat d’expressar-se, molt abans de començar a parlar. El parlar comença quan el seu aparell fonador està prou desenvolupat per emetre sons. 
    Aquest llibre anima als pares i mares a ensenyar als nadons a explicar-se, demanar mitjançant signes. Aquests seran un recurs poderós per a comunicar-nos i passar bones estones junts. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    24/02/2023
  • ¡Necesito un filósofo! : las grandes preguntas de los más pequeños

    Hershovitz, Scott

    Barcelona : Plaza & Janés, septiembre de 2022

    Un llibre àgil i intel·ligent en el qual un pare, professor de filosofia, parlen amb els seus fills petits Rex i Hank, sobre els grans temes de la vida. Les respostes dels nens son reflexions infantils que arriben a veritats complexes. 
    Els nens i el pare filòsof fan un viatge per la història de filosofia, a partir de preguntes del seu dia a dia:" Puc prendre un refresc?, Està bé dir paraulotes?" Hershovitz, amb l’art de pensar , tracta temes com drets, càstigs, autoritat, sexe, gènere, raça, la veritat, el coneixement i fins i tot l’existència de Deu. 
    Un llibre interessant per aprendre a desenvolupar el pensament, la reflexió i el debat . 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Harry's house

    Styles, Harry

    Gütersloh, Germany : Columbia, [2022]

    El nou treball de Harry Styles és summament íntim i una invitació a endinsar-nos en una faceta potser més personal. A través de sons amigables i familiars, planteja un viatge de reflexió que a estones és tan vulnerable com cru i exòtic

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • Most normal

    Gilla Band

    London : Rough Trade, [2022]

    La música de Gilla Band és una de les coses més interessants que li ha passat al rock en els últims anys, un encreuament de noise trastocat i post-punk desconstruït que, en un primer acostament, provoca un xoc, cosa que no tants artistes aconsegueixen a dia de avui. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    27/03/2023
  • In these times

    MacCraven, Makaya?

    [London] : XL Recordings?, [2022]

    Aquest vuitè àlbum del bateria, percussionista i multiinstrumentista de Chicago resident a París és una obra descomunal i ambiciosa que, partint del jazz, desafia els límits als estils i definicions; McCraven l'autoanomena "música beat orgànica", en aquesta ocasió profusament orquestrada i en què han intervingut una dotzena de músics. Un dels millors discos de l’any 2022.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/02/2023
  • Could we be more

    Kokoroko

    [London] : Brownswood Recordings, [2022]

    Una irresistible fusió de jazz, afro beat, highlife, soul i músiques ètniques de la banda londinenca liderada per la trompetista Sheila Maurice-Grey.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • El Gran Calvin y Hobbes ilustrado

    Watterson, Bill

    Bilbao : Astiberri, noviembre 2022

    Calvin i Hobbes és sens dubte un dels còmics més populars de tots els temps. Narra les divertides entremaliadures de Calvin, un nen de sis anys precoç, revoltós i aventurer; i de Hobbes, el seu sarcàstic tigre, un felí tan real per a Calvin com a tendre peluix per als altres.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/02/2023
  • Los Omniscientes :

    Dugomier

    Barcelona : Astronave, septiembre de 2022-

    Què pots fer quan tens quinze anys i no necessites anar a classe? És el que  els passa a James, Jessica, Albert, Amber o Diego, cinc adolescents novaiorquesos que un dia desperten dotats del coneixement absolut. Malgrat això, no tindran gaire temps per pensar-hi.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/03/2023
  • La Venganza de los bibliotecarios

    Gauld, Tom

    Barcelona : Salamandra Graphic, noviembre de 2022

    El dibuixant que estima els llibres torna amb el seu punxant humor amb La venjança dels bibliotecaris. Amb el seu estil més que reconeixible, a Tom Gauld no hi ha objectiu que se li resisteixi: és capaç d'abordar qualsevol temàtica amb la mirada irònica i encertada. En aquesta ocasió, torna al món literari per posar el focus al temple dels llibres i els seus guardians: biblioteques i bibliotecaris.

    27/03/2023
  • Reinventar el amor :

    Chollet, Mona

    Barcelona, España : Paidós, septiembre de 2022

    Després de Brujas: ¿estigma o la fuerza invencible de las mujeres? i Belleza fatal : la tiranía del look o los nuevos rostros de una alienación femenina, la periodista feminista suïssa Mona Chollet torna a la càrrega amb Reinventar el amor: cómo el patriarcado sabotea las relaciones heterosexuales, un assaig on desmunta les narratives de l’amor romàntic i el desig heterosexuals. L’autora defensa un model de dona heterosexual segura de si mateixa, tenaç defensora de les seves opinions i els seus desitjos, i que reclama obertament una parella igualitària, i afirma que l’heteropatriarcat saboteja aquest model amb un immens ventall d’accions: des de la creació de simples mals entesos que deriven en frustracions fins a les formes més explícites de violència sexista. Mona Chollet creu que el canvi és possible si les dones es neguessin a “fer-se petites” i els homes renunciessin a la comoditat i els privilegis, cosa que els conduiria, a la vegada, a tenir relacions menys conformistes i autèntiques.

    Recomanat per Gemma Medina. Bib. Joan Coromines. El Masnou

    22/02/2023
  • Tea Rooms :

    Carnés, Luisa,

    Siero : Hoja de Lata, 2016

    A mig camí entre la ficció i la crònica periodística, Tea Rooms fa una radiografia quotidiana de les relacions de les treballadores d’una pastisseria del centre de Madrid dels anys trenta, poc abans que esclatés la Guerra Civil.

    A través de les protagonistes, l'autora narra com és la realitat laboral i social de l’època al mateix temps que reflecteix els esdeveniments polítics del moment. Les treballadores de la cafeteria, que suporten sous indignes, jornades eternes, abusos dels caps i una falta assumida d'expectatives, lluiten diàriament per tirar endavant malgrat les adversitats. "Deu hores de treball, esgotament, tres pessetes", resumeix una de les protagonistes.

    Amb un estil delicat, però contundent, Carnés aprofita la trama per descobrir els secrets de les vides de les cambreres i així reflexionar sobre qüestions de fons com la desigualtat de les dones, la necessitat d'emancipar-se, l’avortament il·legal, la prostitució, entre altres temes que van suportar les generacions prèvies a la guerra.

    Luisa Carnés va pertànyer al grup d'escriptores de  Las Sinsombrero de la Generació del 27 i va ser patir l'exili i la desmemoria.

    Més informació:

    Recomanat per Esther Benito. Bib. Viladecans

    22/02/2023
  • Un Mundo inmenso :

    Briano, Diego Agustín

    Barcelona : Península, septiembre de 2022

    Recull de curiositats geogràfiques, mitjançant infografies, mapes i altres continguts l’equip d’ ”un mundo inmenso” els quals ens traslladen a pobles, illes i llocs desconeguts, entorns extrems i inhòspits. Descobriràs per exemple el lloc més fred del món, on els telèfons mòbils es congelen; o de Centralia, un poble que porta mig segle amb un incendi subterrani i que encara crema. 

    Més informació:

    Recomanat per la Xarxa de Biblioteques.

    20/09/2023
  • País cátaro

    Barcelona : Alhena Media, [2022]

    Antiga província romana amb capital a Narbona, el País Càtar és ric en història i tradicions ancestrals. Les visites a la ciutat fortificada de Carcassona i altres castells càtars d’aquesta regió occitana, les coves de Cabrespina i Limosins, es combinen amb passejades per explorar les vinyes o fer una ruta en vaixell pel Canal du Midi, patrimoni de la humanitat. Si es viatja entre el gener i l’abril es podrà gaudir del carnaval de Limós i en qualsevol època de l’any menjar una “cassoulet” acompanyada  d’un “blanquette” , considerat el primer espumós del món.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipal 

    27/03/2023
  • Gramática visual: italiano

    Tommaddi, Federica

    Alcobendas (Madrid) : Pons Idiomas, septiembre 2022

    Nou títol de la sèrie "Gramàtiques visuals PONS". Perquè una imatge diu més que mil paraules. Per a estudiants visuals i qualsevol a qui se li ennuegui la gramàtica. Amb imatges, gràfics i icones per a representar els temes més complexos d'una manera clara i comprensible. Il·lustracions i exemples que demostren de manera divertida, molt visual i fàcil d'entendre que fins i tot la gramàtica més difícil pot ser amena i fàcil.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/02/2023
  • Verbs.cat :

    Clua, Maria Jesús

    Barcelona : Barcanova Editorial, maig de 2017

    Tots els verbs catalans conjugats en un manual pràctic i clar. La solució per a qualsevol dubte de conjugació o ortogràfic. Adaptat a la nova normativa.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/02/2023
  • 1969

    Márquez, Eduard

    Barcelona : L'Altra Editorial, novembre del 2022

    Retrat de la Barcelona de finals de l'època franquista on l’escriptor retracta l’inici de la desil·lusió de la transició. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    27/03/2023
  • Mira a esa chica

    Araújo Gámir, Cristina

    Barcelona : Tusquets Editores, octubre de 2022

    Una noia asseguda en un banc. El dia despunta i els estralls de la festa d'ahir encara es palpen en l'ambient. El trànsit dels quals treballaran es barreja amb el dels quals tornen a casa arrossegant la borratxera sota els portals. De camí cap a la parada de l'autobús, Tallie es deté de cop en el bulevard. Li ha semblat reconèixer a la seva amiga Míriam asseguda en el banc amb el pèl regirat i la cara desfigurada per rius de rímel. Només uns dies abans, els joves esgotaven les vacances en la piscina, felices i despreocupats. I, encara que li costi reconèixer-ho, Míriam segueix penjada de Jordan, però la frustració d'haver estat sempre la noia invisible, i més ara que a ell li agrada Paola, ho complicarà tot molt. Mira a aquesta noia és la història de Míriam, del seu grup d'amics i de com, a vegades, durant l'adolescència podem trobar-nos amb situacions per a les quals ningú ens prepara. Per què... es pot preparar a algú per al pitjor?

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    14/03/2023
  • Lady Puffin

    Sardà, Gemma

    [Barcelona] : Comanegra, octubre del 2022

    Lady Puffin s’ha mort i no li tocava. Els amics li deien Puffin per la seva dèria pels frarets, aquells ocells amb cara pallassa. Era capaç d’anar a l’altra punta de món només per fotografiar-los. La Rita és l’amiga tarambana que viu als Estats Units fent classes de flamenc; torna a Barcelona per trobar la Puffin, no sap res de la seva malaltia i ja se la troba morta. La Sol és l’amiga assenyada, i haurà d’explicar-li a la Rita com ha anat tot i acollir-la a casa. Una invasió en tota regla. I pel mig hi ha en Simó, que és la parella de la Sol i el director de teatre de moda, que s’atabala amb la desimboltura de la Rita i, a més, està dirigint una obra en què sembla que cap actor giri rodó. La situació es va enverinant, perquè les amigues de la morta semblen pols oposats, però l’esperit de Lady Puffin és capaç de lligar qualsevol amanida.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/03/2023
  • El Passatger ;

    MacCarthy, Cormac

    Barcelona : Edicions 62, novembre de 2022

    El passatger segueix les passes d’en Bobby Western, un bus de salvament, obsedit per la pèrdua i amb por de les profunditats aquàtiques, perseguit per una conspiració que ultrapassa la seva comprensió. Stella Maris se centra en l’Alícia Western, una dona jove internada en un centre psiquiàtric.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    14/03/2023
  • Estels :

    Westmoquette, Mark

    Valls : Cossetània, setembre 2021

    Un llibre per descobrir mites i llegendes de les constel·lacions. Explorar les meravelles del cel nocturn i gaudir-ne. Aquest és l'objectiu d'Estels, a través del qual podreu comprovar la fascinació que exerceixen els altres sobre nosaltres, amb aquest joc de 20 cartes i un llibre ple de dades i curiositats. Cada postal representa una de les constel·lacions principals, que podreu identificar gràcies a uns foradets de diverses mides segons la brillantor dels estels que la conformen. Només cal que il·lumineu la carta amb una llanterna i projectareu la constel·lació a terra o a una paret per poder trobar-la a la volta del cel. El llibre d'acompanyament explica amb més detall les constel·lacions, alhora que comenta la seva importància en els mites i la filosofia, i com podem incorporar aquests coneixements a la nostra vida. * De cada constel·lació se n'examinen quatre aspectes: el pràctic, per identificar-les al cel; el cultural, per aprendre els mites i llegendes; el filosòfic, per conèixer la relació de les persones amb les constel·lacions, i el científic, per entendre algunes nocions bàsiques d'astronomia moderna.

    Més informació:

    20/02/2023
  • Astronomía :

    Lopesino, Jordi

    [Barcelona] : Marcombo, 2020

    Jordi Lopesino és astrònom amateur i escriptor. Redactor de la revista AstronomiAha publicat més de cent articles de divulgació científica i és coautor de dos llibres d'astronomia.

    Si sent curiositat per tot allò relacionat amb l'astronomia però no sap per on començar, aquest és el llibre. Astronomia, apreneu a utilitzar el vostre telescopi detalla pas a pas com observar el cel amb diferents instruments, assequibles a qualsevol pressupost (a simple vista, amb prismàtics o amb un sofisticat telescopi automàtic amb WIFI). A més, presenta exercicis pràctics, indicats per a tots els públics i per a tots els nivells, que ajuden a la comprensió dels conceptes teòrics. o Coneixerà els diferents tipus d'observacions i els materials adequats per fer-les. o Sabrà com ubicar-se al cel estrellat i que observar amb ajuda de diferents aplicacions per a telèfons mòbils. o Localitzarà a simple vista els planetes del sistema solar i observarà una galàxia, en tota la seva esplendor, amb uns simples prismàtics. o Farà les millors fotografies del firmament nocturn amb el telèfon mòbil i el telescopi. Fer astronomia mai no havia estat tan fàcil. La Lluna, els satèl·lits de Júpiter i molts altres astres, són a l'abast. Aconsegueixi aquest manual, aprengui els millors trucs i converteixi's en tot un astrònom.

    Més informació:

    20/02/2023
  • Se busca Lucky Luke

    Bonhomme, Matthieu

    Madrid : Ediciones Kraken, [2021]

    S’ha posat preu a la captura de Lucky Luke! El nostre estimat cowboy solitari, en companyia del seu cavall Jolly Jumper, ha d’afrontar com li surten caçadors de recompenses per tot arreu mentre que es compromet a ajudar a tres joves germanes solteres en una travessia pel perillós desert. Un Lucky Luke sempre disposat a ajudar als necessitats i que haurà de decidir fins a on arriba la seva soledat.

    Matthieu Bonhomme ens mostra una versió del personatge més adulta, en una història entretinguda i amb una genial ambientació del vell oest americà. Un western on no pot faltar els indis apatxes, els malfactors, un duel de pistolers, el desert, trets a dojo... i un ramat de vaques! El gènere etern del western i el vell personatge més ràpid que la seva ombra units en una nova visió evolucionada respecte a la que va idear Morris el 1946.

    Nostàlgia i homenatge, sí, però en un còmic fresc i modern.

    Recomanat per: Cristóbal Hilazo Santos. Biblioteca Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes

    17/02/2023
  • La Historia no es la que es, es la que te cuentan

    Herrán, Mikel

    Barcelona : Planeta, enero de 2022

    Mikel Herrán (Saragossa, 1991), també conegut com a @PutoMikel a les xarxes socials, és arqueòleg i màster d’Arqueologia del món àrab i islàmic. Actualment és doctorand per la Universitat de Leicerter (Anglaterra), on desenvolupa una labor d’investigació que compagina amb la seva dedicació a la divulgació històrica des del seu perfil de YouTube, amb més de 167 mil subscriptors. El seu canal de divulgació compta amb vídeo-assajos històrics raonats, argumentats i amanits amb un toc millennial, provocador i atent a la perspectiva feminista, LGTBIQ+ i decolonial per a la inclusió de veus més diverses en el discurs històric.

    La Historia no es la que es, es la que te cuentan ajuda a entendre com es construeix la història i perquè tots els discursos són interessats. Aquest llibre és un llibre d’història, però no és un llibre d’una història concreta. El fil argumental no és un país. Si hi ha una idea que recorre l’obra, és la de convidar a la reflexió sobre com construïm els relats que formen la història. La forma en què s’expliquen els fets diu molt més de nosaltres mateixos que de la historia en sí. Aquí tens les eines necessàries per a entendre-la: són important les fonts? Cal aprendre dates en l’era digital? Si eliminéssim els «grans homes» de la història, realment canviaria? Què vol dir que cal entendre el passat per a comprendre el present? Aquí no només llegiràs sobre la batalla de Covadonga, entendràs què significa per a la construcció de la idea d’Espanya; no només t’explicaran que Colom va arribar a Amèrica el 1492, entendràs com es gesta «el final» d’una edat. La llista dels reis gots, la llegenda negra espanyola, la presència àrab a la Península… L’autor ens anima a no memoritzar la història, sinó a comprendre-la. 
    Si t’interessa la història i encara no has descobert a Mikel Herrán, a què esperes?

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Mestre Martí Tauler. Rubí. 

    17/02/2023
  • Guerra i pau

    Tolstoi, Lev,

    Barcelona : Edicions 62, 2009

    La paraula clàssic s'aplica a aquells llibres que, més enllà del seu temps, ressonen en els lectors al llarg de moltes generacions. En aquest sentit, "Guerra i pau" podria ser un llibre publicat avui mateix. Enfrontar-se a l'obra de Tolstoi seria l'equivalent actual a enfrontar-se a una sèrie de televisió com "Los Soprano" o "Mad Men"; sabem que ens portarà temps, però valdrà la pena.

    La història ens narra la vida d'uns personatges de l'aristocràcia russa als inicis del segle XIX, durant les guerres napoleòniques que van iniciar la transformació de l'antiga Europa cap a la configuració dels estats moderns. La grandesa de l'obra rau en la seva capacitat per travessar i transmetre amb la mateixa intensitat des de l'acció als camps de batalla fins a les íntimes profunditats de les ànimes dels protagonistes.

    Un llibre com una vida per pensar, riure, aprendre, avorrir-se, emocionar-se... i endinsar-se en l'esperit humà durant els millors i els pitjors moments. Un llibre per nedar a contracorrent dels temps actuals i llegir sense exigir-ne resultats fàcils i immediats.

    Una obra per gaudir del plaer inesgotable de la lectura.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Volpelleres - Miquel Batllori. Sant Cugat del Vallès

    17/02/2023
  • Per què ser feliç quan podries ser normal?

    Winterson, Jeanette

    Barcelona : Edicions del Periscopi, juny del 2021

    Em ve molt de gust començar aquesta recomanació destacant el títol del llibre perquè, estimades lectores, quin gran encert! 

    Doncs sí, la Jeanette Winterson (Manchester, 1959), afamada i prolífica escriptora britànica, es fa aquesta pregunta, per què ser feliç, podent ser normal. I és que la vida de la Jeanette no tenia res de normal. La nena Jeanette va créixer sota l'ombra fosca d'una mare dèspota, cruel i fanàtica religiosa, que no li va perdonar mai el seu lesbianisme i li va fer la vida absolutament impossible de viure. La Jeanette va caure en l'abisme de les addiccions mil vegades i mil vegades que va bregar per sortir-ne. Gràcies a la literatura i a l'amor, la Jeanette va poder ensumar, per fi, una certa normalitat. El llibre parla, sobretot, de la tensa, crispada i complexa relació entre mare i filla, però també parla de la recerca constant de la felicitat i l'amor i de la literatura com antídot a la infelicitat. Una biografia digne de ser recordada entre tots els títols emmagatzemats dins el nostre cervell.

     

    Més informació:

    Recomanat per Monica Mimó. Bib. Antoni Tort. Castellar del Vallès

    17/02/2023
  • Obra completa

    Dunbar, Andrea,

    [Sevilla] : Editorial Barrett, mayo de 2022

    Andrea Dunbar  (Bradford, 1961-1990) va escriure la seva primera obra amb només quinze anys i amb tinta verda en un quadern escolar. La peça titulada The Arbor, en referència al carrer on vivia la jove, va guanyar un premi Young Writers Festival, va ser representada a Nova York i va ser objecte d’un documental. Aquesta obra més Rita, Sue and Bob Too i Shirley completen la trajectòria de la dramaturga que l’Editorial Barrett ha publicat per primera vegada en castellà. 

    Les tres peces narren, amb diàlegs vertiginosos on hi ha violència, excés, llenguatge ordinari i groller, insults i molta realitat, la vida diària de l’autora que denuncia la falta d’oportunitats socials dels barris obrers dels anys setanta i vuitanta on la precarietat i l’atur de l’era Thatcher van marcar a diverses generacions. Un món sòrdid on el sexe i les relacions es converteixen en el fill conductor i presenten a dones joves que han d’enfrontar-se a la violència, l’alcoholisme i l’exclusió. 

    En The Arbor, editada per Barrett en color verd com l’obra original, l’autora mostra, sense cap filtre, la vida d’una jove descarada i irreverent de quinze anys que viu en un veïnat decadent, amb un pare maltractador i alcohòlic, uns germans violents i una mare caòtica i agressiva. La segona peça, Rita, Sue and Bob Too, que va ser adaptada al cinema el 1986 per Alan Clarke, explica la relació de dues joves amb el mateix home casat mentre que a Shirley descriu la difícil relació entre una mare i la seva filla. 

    A les tres obres, la veu d’Andrea Dunbar destaca per la seva honestedat atroç. El que explica l’autora no és ficció sinó la crua realitat d’una noia que es diferenciava de la resta només pel seu talent i intel·ligència, però que vivia en un present opressiu i violent sense cap sortida esperançadora. 

    Andrea Dunbar va morir els vint-i-nou anys i es va convertir en un mite. 

    Més informació: 

    Recomanat per Esther Benito de la Biblioteca de Viladecans. Viladecans

    21/03/2023
  • Mujeres en la ciencia :

    Miglietta, Alessio A.

    Madrid : Tikal, [2022]

    Alessio A. Miglietta repassa les principals aportacions de la dona en l’àmbit científic al llarg de tota la història. Tot i que en multitud d’ocasions se les va fer passar només per cònjuges, filles o simples ajudants, les dones malgrat els entrebancs han contribuït notablement en les matemàtiques, la física, la química o les ciències socials.

    Més informació:

    Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Bib. Vilanova i la Geltrú

    03/11/2023
  • Hierba

    Gendry-Kim, Keum Suk

    Barcelona : Reservoir Books, febrero de 2022

    De la mà de la il·lustradora Keum Suk Gendry-Kim, aquesta narra la vida de Lee Ok-Sun, una jove coreana raptada de ben jove per ser finalment explotada com a “dona de consol”, el que seria una esclava sexual, de l’exèrcit japonès durant la guerra del Pacífic. 

    A través de vinyetes en blanc i negre i amb un gran respecte cap a les víctimes, “Hierba” mostra, per una banda, les vexacions i l’esclavisme que van patir durant molt anys, però també, la manca d’ajuda de la societat quan finalment van poder “alliberar-se” en acabar la guerra. Quan van sortir a la llum les seves històries, aquestes dones van ser apartades i repudiades no només per la societat coreana sinó també per la seva pròpia família. 

    El còmic va teixint alhora dos moments a la vida de Lee Ok-Sun. Per una banda, les vivències a les “estacions de consol” i per l’altra a la “casa per compartir” on viu amb altres víctimes. I mentre va explicant aquests moments, trobem mencions a temes de gran debat i controvèrsia: el factor patriarcal en societats com la coreana, l’educació com a element clau per al desenvolupament, la pobresa de les famílies com a factor decisiu per a l’opressió i, sobretot, la manca de recolzament a les víctimes.

    Més informació:

    Recomanat per Montserrat de la Torre Garcia. Bib. Districte 6. Terrassa

    10/02/2023
  • L'Enxandallament del món :

    Vidal, Pau

    Barcelona : Viena Edicions, febrer del 2022

    Com a filòleg i divulgador lingüístic, en Pau Vidal (Vila de Gràcia 1967), ens ofereix un crítica social punyent i descarada del nostre país i de l'espècie humana. En un moment en què la llengua catalana no passa pel seu millor moment, amb aquest llibre fa un "avís per a navegants" per advertir que la deixadesa en el camp lingüístic i cultural va penetrant a les societats modernes, mostrant exemples quotidians de casa nostra.

    "L'enxandallament del món" recorre diversos aspectes socials de la llengua catalana posant-hi exemples concrets que ens ajuden a veure com l'empobriment i la degradació l'estan afectant darrerament. Des de l'ús del verb escoltar en comptes de sentir, barbarismes repetits en mitjans de comunicació com "els nadals", la progressiva desaparició del pronoms febles, les dificultats de les persones nouvingudes per a aprendre el català, la discriminació lingüística en diferents àmbits... . 

    El to provocador i les situacions que l'autor ens planteja, totes de rabiosa actualitat, no et deixaran indiferent i et faran adonar d'aspectes que, per desgràcia, hem assimilat sense adonar-nos-en. Crítica i autocrítica en estat pur.

    Més informació:

    Recomanat per Marc Vilallonga Grau. Bib. Districte 5. Terrassa

    17/02/2023
  • Las Damas de Oriente :

    Morató, Cristina

    Barcelona : Plaza & Janés, 2011

    A l’Anglaterra victoriana, marcada per la rigidesa moral i les lectures prohibides com l’obra “Les mil i una nits” moltes aristòcrates cultes i amb recursos van voler viure aventures més enllà del confort de les seves mansions per conèixer les terres llunyanes d’Orient, els acolorits basars, els mercats d’esclaus, les caravanes de camells i els beduïns del desert. Tot allò desconegut i oriental els atreia tant que ben aviat llocs com Egipte, Estambul, El Cairo o Alexandria van rebre viatgers britànics que els permetien fer rutes turístiques i contraposava així la imatge romàntica i exòtica amb la flemàtica i seriosa que tenien al seu país d’origen.

    Algunes de les dones més apassionants que han fet aquest viatge i que l’autora descriu al llibre són:
    Lady Mary Wortley Montagu: una anglesa a l’harem, rebel i amb un somni oriental
    Lady Hester Stanhope: l’eremita del Líban, d’esperit indòmit
    Lady Jane Digby: ànima beduïna, nòmada apassionada i reina del desert
    Isabel Burton: passió oriental amb un amor obsessiu
    Gertrude Bell: la reina d’Irak, filla de magnat
    Freya Stark: l’última exploradora, espia a Adén
    Agatha Christie: una arqueòloga a Mesopotàmia

    Totes van deixar una empremta a les diferents ciutats on van passar llargues temporades. Gràcies a elles tenim emotives cartes, relats de viatges, boniques descripcions i fotografies en blanc i negre d’un món que ja no existeix i que ens fan entendre perquè el seu viatge a l’Orient va canviar per sempre les seves vides.

    Més informació:

    Recomanat per Núria Munt. Bib. Àngel Guimerà. Matadepera

    10/02/2023
  • Un Puente hacia Terabithia

    Paterson, Katherine

    Barcelona : Noguer, 2011

    Katherine Paterson és l’autora de grans obres del gènere de la literatura infantil i juvenil. Al llarg de la seva carrera com a escriptora ha sigut guardonada amb diversos premis literaris. 

    Un puente hacia Terabithia és l’obra mestra de l’autora guardonada amb la medalla Jhon Newbery l’any 1977. S’ha convertit en una novel·la clàssica de la literatura nord-americana. 

    Jess viu amb la seva família en una casa a prop del bosc. El seu dia a dia sempre és el mateix, anar al col·legi, ajudar als seus pares en tot el que necessitin, però un dia una nena es muda al costat de casa seva i la seva vida canviarà per sempre. 

    Jess i Leslie, es fan molt bons amics i junts viuran un munt d’aventures i d’històries dins d’un bosc màgic anomenat Terabithia. 

    Aquesta novel·la juvenil té molt present al llarg de la seva història l’amistat, la superació d’obstacles i les aventures. 

    Un llibre perfecte per llegir-lo en una tarda amb una manteta i una beguda calenta.

    Més informació:

    Recomanat per Bibliobús La Mola

    10/02/2023
  • Ballar em fa feliç :

    Vinardell, Marina

    Barcelona : Angle Editorial, novembre de 2021

    Diuen que la música calma els ànims quan necessitem tenir les feres manses. La música va inevitablement lligada a la dansa, i ballar ens pot transportar momentàniament a un altre món. Ballar ens pot fer viure moments de felicitat tan intensos!

    Martha Graham deia que la dansa és el llenguatge ocult de l'ànima. Ens agrada pensar que l'ànima de tot aquell que s'apropa a la dansa s'enriqueix, i aquest és el propòsit del llibre: enriquir i enriquir-se, com en una conversa entre bons amics parlant d'un món apassionant.

    Vint-i-dues persones que viuen amb la dansa i per la dansa ens expliquen les seves experiències vitals i ens obren la porta a diverses possibilitats per moure l'esquelet! Un llibre que utilitza la dansa per parlar de la vida.

    Recomanat per Marta Puig de la Biblioteca Santa Oliva d'Olesa de Montserrat

    13/02/2023
  • Ecce homo :

    Bartra, Agustí,

    Palma : Lleonard Muntaner, 2018

    Tot i partir de l’elegia clàssica, a Ecce Homo, Bartra no acaba d’abraçar els postulats estètics o ideològics del Noucentisme. La seva postura vital transcendeix la poètica de l’antigor i es troba més a prop d’una ètica que agermana els homes davant de l’adversitat o de tot allò que els causa un profund dolor, com la mort o la guerra. El poeta abandona així la imatgeria d’altres obres seves, sovint protagonitzades per herois amb ressons èpics. A Ecce Homo, en canvi, Agustí Bartra se centra en algunes experiències viscudes en primera persona, però que estilitza fins a convertir-les en matèria mítica. Integrada per 11 elegies i una cançó, l’obra que us presentem convida el lector a encetar un periple vital que el condueix cap a una pàtria dessolada per culpa d’una confrontació fratricida. Durat el confinament en un camp de concentració, els seus versos es converteixen en el testimoni fidedigne de la tristesa que comportà aquesta vivència, però, assistim també al naixement d’una aurora que ens omple de l’esperança, quan el poeta abraçà l’exili. Ecce homo és, doncs, una visió de l’existència capaç de transcendir qualsevol realitat propera, per convertir-se en una aventura, un reflex fidel del pas de l’home per aquest món, en definitiva.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Gabriel Ferrater. Sant Cugat del Vallès.

    09/02/2023
  • Tosca

    Puccini, Giacomo,

    Hamburg : Deutsche Grammophon, p. 1988

     “Quan escric una òpera, busco per damunt de tot la sinceritat, ser vertader. I donar, amb totes les meves forces i per tots els mitjans, el sentit de la vida.”

    Això ho va escriure Puccini, i  això és el què trobem en Tosca, emocions reals, de la vida, amor, enveja, gelosia, tristesa, odi, ràbia... L’expressivitat de les emocions esdevé l’objectiu de Puccini, que amb la música l’espectador pugui  sentir tot allò que senten els personatges en cada situació de l’obra.

    El 14 de gener de l’any 1900 es va estrenar a Roma, al Teatre Costanzi, la gran òpera Tosca de Puccini, basada en l’obra de teatre La Tosca del dramaturg francès  Sardou,  Una obra de teatre estrenada a París el 1887, escrita per al lluïment de la cèlebre actriu francesa Sarah Bernhardt i de la qual el mateix Puccini en va quedar captivat. Va ser després de veure l’obra de teatre interpretada per la mateixa Sarah Bernhardt, que Puccini va decidir que volia fer una òpera d’aquella història tan dura que parla d’amor i d’opressió, de llibertat i destrucció.

    Aquesta és una de les obres més representades de Puccini arreu des de la seva estrena. La va fer després del seu gran èxit amb la Boheme de l’any 1896.

    Després de lluitar per aconseguir els drets de l’obra, que  no va ser fàcil,  Puccini va posar en mans dels llibretistes Giuseppe Giacosa i Luigi Illica el text de l’obra teatral per transformar-la en una òpera en tres actes que serà Tosca.

    Tosca va arribar al Liceu el 30 de març de 1902 i a la Vanguardia del 2 d’abril apareixia una crítica no gaire positiva:

    «La última obra del habilidoso compositor Giacomo Puccini nos ha producido la impresión de que, no fue engendrada por la lectura y el estudio del drama de V. Sardou, sino concebida con el afán de hacer dinero, explotando moldes rancios y yendo trabajosamente á buscar á la obra literaria como un pretexto”

    Una música extremadament rica en textures, formes, que et transporten a les emocions de tots els personatges i situacions.

    Estem davant d’una òpera historicista més que verista, com alguns la defineixen. Historicista perquè col·loca l’espai i el temps en llocs i moments històrics reals de la Itàlia. Ens trobem a Roma i les escenes es desenvoluparan en tres espais reals de Roma: l’església de Sant’Andrea della Valle, el Palazzo Farnese i el Castell de Sant’Angelo. Un lloc diferent per a cada acte, amb una idea tan historicista que Puccini es va preocupar de reproduir el mateix so de les campanes de l’església. La història es concentra en un període curt de temps, unes 16 hores, ambientada a la Roma de Pius VI, finals del segle XVIII en un context polític molt conflictiu, amb la  batalla de Marengo i la por de l’expansió napoleònica.

    Una trama d’amor i de repressió política,   l’abús de poder de Scarpia que obliga a Floria Tosca  a oferir-li el seu cos a canvi de la vida del seu estimat Cavarodossi que ha ajudat a amagar a un pres polític. Assetjament, tortura i mort i amor, això és Tosca. És una òpera dura, que mostra una realitat existent a les nostres societats on el poder amb la por aconsegueix tots les seus objectius. Però aquí Tosca es revela i li sembla que venç,  però no,  ho perd tot.

    Una òpera amb unes àries precioses on el repte és cantar-les amb gran expressivitat, donant-ho tot, sense quedar-se res a dins, sense reserves. Aries   com  “Recondita armonia”, “Vissi d’arte” i “E lucevan le stelle” que es gaudeixen molt amb les veus de grans intèrprets.

    Una òpera sense preludi que s’inicia directament amb el leitmotiv de Scarpia, el dolent, l’opressor i assetjador, unes notes que s’aniran repetint al llarg de l’òpera alertant-nos de la maldat de Scarpia

    Puccini, amb la seva Tosca, crea el model i  la base del que serà després l’òpera moderna concentrada, forta i molt expressiva. Puccini esdevé el representant per excel·lència de l’òpera d’inicis del segle XX, una música expressionista, expansiva on els cantants han de demostrar el seu poder vocal amb aquestes notes llargues, amples i expressives.

    Escolteu-la i gaudiu-la

     

    Recomanat per Ana Artigas. Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet

    09/02/2023
  • Baños en aguas frías :

    Søberg, Susanna

    Barcelona : Alienta Editorial, septiembre de 2022

    Els nòrdics són uns ferms defensors dels beneficis de fer un bany en aigües fredes, i per això, no és estrany veure’ls submergir-se en aigües gèlides, fins i tot fent un forat al gel per entrar-hi.

    Els banys en aigües fredes es duen a terme des de l'antiguitat.

     De fet, és una pràctica que Hipòcrates ja recomanava al segle IV aC i que al llarg de la història ha tingut defensors ben coneguts, que asseguren que el seu bon estat de salut es deu als banys  en aigua freda que fan cada matí.

    El que per a alguns pot semblar una bogeria, per a molts és una manera de guanyar en salut i en benestar emocional, ja que diferents estudis han anat demostrant que aquestes immersions aporten beneficis físics i mentals. D’aquests beneficis en parla la científica danesa Susanna Søberg en el seu llibre Baños en aguas frías, un manual per descobrir el secret escandinau per portar una vida més feliç i saludable. Søberg defensa aquest tipus de bany, alhora que explica on, quan i com fer-ho correctament, analitzant les conseqüències que té en el nostre cos i la nostra ment aquest contacte amb el fred. Assegura que banyar-se a l’hivern és una cosa que la majoria de gent pot fer i que es pot aprendre, tot i que alerta que no hauran de fer aquestes immersions les persones que tinguin problemes de cor o una hipertensió no tractada. La científica té un doctorat en ciències mèdiques i de la salut, amb especialitat en “grasa parda” i immersió en aigües fredes i a partir de la seva pròpia experiència i de les seves investigacions ha creat un mètode basat en l’exposició deliberada al fred per augmentar el metabolisme.

     

    Søberg assegura en el seu llibre que “entrar en contacte amb l’aigua freda exigeix tota l’atenció de cos i ment per sobreviure, ja que el cervell ho interpreta com una situació de perill”. Produeix una descàrrega de positivitat que es deu a un augment dels neurotransmissors –com la dopamina i la serotonina– que controlen l’humor i l’equilibri mental. En certa manera, aquest contacte amb l’aigua freda genera uns efectes similars als que provoquen els antidepressius. Potser per això podem entendre que la sensació dels banyistes després de la immersió sigui, en contra de tot pronòstic, experimentar una sensació “de calor i felicitat”.

    Més informació:

    Hidroterapia / Sébastien Hinault

    Técnicas de hidroterapia y balneoterapia 

    El Código secreto del agua : claves y aplicaciones terapéuticas 

    El Poder curativo del agua 

    Recomanació feta per Biblioteca Ramon Fernandez Jurado de Castelldefels

    09/02/2023
  • Ubert tot l'any :

    Gomà, Enric

    Badalona : Ara llibres, 2004

    A l’hora d’escriure en català pot ser que sorgeixin dubtes de tipus ortogràfic i que haguem de consultar el diccionari per resoldre’ls. Si no ho fem, hi ha un risc elevat que acabem cometent un error. I de fet, això passa més sovint del que ens pensem.

    El llibre Ubert tot l’any, escrit pel guionista, professor i filòleg Enric Gomà (Barcelona, 1963)  recopila tota una sèrie d’errors ortogràfics que ha anat detectant en àmbits d’allò més diversos. N’hi ha que s’han extret de notícies de diaris, d’altres apareixien ben visibles en rètols o en aparadors de carrers, i també n’hi ha de detectats en els textos que mostren en pantalla els programes de televisió.

    Es tracta d’una obra molt ben treballada que ajuda a localitzar les incorreccions lingüístiques del nostre entorn i que, moltes vegades, són les nostres pròpies incorreccions. Tot amanit amb uns comentaris plens d’humor que fan que la lectura sigui molt àgil des de la primera fins a la darrera pàgina.

    En definitiva, Ubert tot l’any és una eina útil i divertida per aprofundir en el coneixement de la llengua catalana. Però també és un punt de partida per anar a la caça dels errors ortogràfics que ens envolten i que moltes vegades es troben en els llocs més insospitats.

    Més informació:

    Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs

    08/02/2023
  • Males companyies

    Garcés, Marina

    Barcelona : Galàxia Gutenberg, setembre de 2022

    “Garcés diria que ella és una mala companyia, que són aquelles que a ella sempre l’han portat per bon camí. Males companyies és un recull d’assajos que parteix d’aquesta metàfora per definir la filosofia, resumida amb precisió com “atrevir-se a anar amb gent rara”.. És un llibre ideal pels que escoltarien a Garcés parlant de qualsevol cosa.
    Aquest és un llibre brillant i compromès. Brillant perquè és una lectora contraintuïtiva de la realitat, capaç de detectar contradiccions i perills gens gratuïts i imaginar formes de resistència i esperança. Un dels seus secrets és fer xerricar el present contra fonts intempestives, mètode que aconsegueix resultats més originals que refregir els diagnòstics dels grans noms de la teoria crítica contemporània.”
    Joan Burdeos a Núvol (www.nuvol.com)

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    07/02/2023
  • Raigs de sol per esmorzar :

    Holland, Michael

    Madrid : Harperkids, 2021

    Ens trobem davant d'un llibre infantil de divulgació científica sobre el regne vegetal i les seves característiques, que té com a objectiu que els lectors, petits i grans, prenguin consciència de la importància de les plantes, un regne indispensable per mantenir la vida a la Terra.

    L'autor dels textos, Michael Holland, és educador ambiental. Aquesta feina com a educador es fa palesa en la manera com està tractada la informació sobre les plantes: d’una manera visualment molt atractiva, molt ben organitzada i ben desenvolupada, amb tota mena de dades curioses i sorprenents que atrauen l’atenció del lector. Per exemple, de cada planta no només ens dóna el nom comú, sinó també el nom científic en cursiva per acostumar els joves lectors a fer servir la informació completa sobre plantes. A més, al llarg del llibre s’ofereixen diferents tipus de manualitats perquè els nens i nenes realitzin experiments amb plantes, com “Un laberint vegetal”, “Slime de farina de blat de moro” o “Tinta invisible”. L’obra es completa amb un glossari i un vocabulari específic de la matèria per ordre alfabètic.

    Cal destacar les precioses il·lustracions de Philip Giordano, que ha fet uns dibuixos senzills a doble pàgina que sorprenen pels seus magnífics colors i la precisió en els detalls més petis. Hi podem trobar arbres, flors, llavors, fruits, fulles i tot tipus de petits animals relacionats amb el regne vegetal.

    També val la pena dir que és un llibre molt ben editat, amb cobertes de tapa dura i fet amb paper procedent de fonts responsables. L’editorial Harper Collins Ibérica, a la contraportada, diu: “Perquè ens prenem els nens seriosament”; sens dubte aquest llibre n’és una mostra.

    Per fer un tast del llibre:

     

    Recomanació feta per la Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni

    07/02/2023
  • A ritme del temps: notes d'una vida

    Espinàs, Josep M.

    Barcelona : La Campana, 2015

    Josep M. Espinàs (1927 - 2023) va ser periodista, escriptor prolífic, articulista i cronista de Catalunya. Membre de la Reial Acadèmia va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes per la seva extensa obra literària. També desenvolupà el seu vessant musical, va ser membre i fundador dels Setze jutges i va escriure el Cant del Barça. Qualsevol cerca de la seva biografia a través de la xarxa ens ofereix un extens recull biogràfic i bibliogràfic que no podem resumir aquí, tot i això, si volem destacar alguna part de la seva extensa obra més coneguda ho podem fer de la seva col·lecció de viatges a peu i també els llibres de caràcter autobiogràfic: "El teu nom és Olga", traduït a vuit llengües, "El nen de la plaça Ballot" i "Inventari de jubilacions". 

    "A ritme del temps" no és un llibre de memòries, ni un poemari malgrat la composició dels textos en forma de versos. És un recull de coses que Espinàs ha viscut i sobre les que reflexiona, no hi ha un guió previ sinó que segueix la seva vida de manera cronològica. Són petites històries personals que tots passem, però amb el punt de vista d'una persona capaç de fer-ne pinzellades plenes de poesia, d'humor, de filosofia, que sovint acaben en reflexions expressades de manera lliure, sense pors ni lligams de cap mena. Sols amb petits textos de no més d'una pàgina fa un repàs a través de curts flaixos de la seva infantesa, de la guerra, de la joventut, de la primera feina com advocat, dels desitjos, de totes les petites vivències que li han deixat petja, deixa constància de la màquina d'escriure Olivetti que l'ha acompanyat sempre. Història darrera història fa un repàs de records i tracta temes molt personals, com la manera d'entomar la mort, amb la fina ironia que el caracteritza.

    Difícil destacar-ne cap frase sobre d'altres, però m'agrada molt una nota on recull a Brassens:

    "Morir per una idea és una gran idea, però no tingueu pressa"

    i Espinàs hi afegeix:

    "Una idea pot ser buscar una font. L'emoció és beure'n l'aigua".


    Més informació:

    Recomanat per Bib. Enric Miralles. Palafolls

    07/02/2023
  • El Calidoscopi

    Rusiñol, Montse

    Maçanet de la Selva : Gregal, 2019

    Ambientada a la Terrassa industrial de començaments del segle XX i protagonitzada per la Laia, aquesta novel·la ens parla d’una dona valenta que explica episodis de la seva vida mentre neteja i endreça casa seva. A través del seu relat en primera persona veiem com es desfà tot el seu món conegut. Durant un dia, mentre repassa tota la seva vida, ens mostra l’ànima a través d’un calidoscopi que ens ensenya la seva infància feliç a Canet de Mar estroncada per la Guerra Civil. La Laia contrau matrimoni amb un industrial egarenc i se’n va a viure a la ciutat grisa del fum, de les xemeneies i de l’aire enrarit de la burgesia de postguerra. En aquest ambient els silencis se li fan insuportables, se sent sola i incompresa, perd el seny i es creu responsable de la seva infelicitat. Per això abandona, reclosa a casa, totes les esperances de ser feliç. L’escenari principal és Terrassa, “ ‘la ciutat del fum’, la ciutat de les xemeneies que ho empudegaven tot. Aquella barreja de sutge i fums enfosquia el cel.» (…) «I les olors? Aquella ferum, barreja de llana i olis de màquina, se’t ficava dins el nas i ho confonia tot. Se t’enganxava a la roba, a les coses, a la pell, i a poc a poc et consumia també per dins.”. L’autora ens convida a travessar uns moments històrics de Terrassa, ciutat que coneix molt bé, a través de les vivències de la protagonista.

    Montserrat Rusiñol és una mestra d’educació primària nascuda a Terrassa a l’any 1946. És una apassionada de la literatura i s’ha dedicat a escriure de manera intensa a partir de la seva prejubilació. Des de llavors, ha fet diversos cursos d’escriptura creativa amb professores com la Marina Espasa o la Muriel Villanueva. Participa activament en tres grups de lectura: dos a Terrassa, un a Vacarisses i un altre a Barcelona. És la coordinadora, junt amb una altra companya, del club de l’Ateneu Terrassenc. És diplomada en Ciències Religioses per la Facultat de Teologia de Catalunya. Ha rebut diferents premis literaris d’àmbit ciutadà, com la Flor Natural, per “Jocs Florals cap a Europa”, o els Premis “Terrassa Literària” de l’Ateneu de Terrassa.

    Actualment, continua treballant en nous textos i ho fa a través de tallers compartits d’escriptura.

    Més informació:

    Recomanat per Maria Jesús Rodriguez Melero. Bib. Districte 3. Terrassa

    03/02/2023
  • Cançó de la plana

    Haruf, Kent,

    [Barcelona] : Edicions del Periscopi, 2017

    Cançó de la plana és el primer llibre de la “Triologia de Holt”.
    Al petit poble de Holt, Colorado, un mestre s'ha de fer càrrec dels seus dos fills després de la desaparició de la seva dona, mentre ells s'inicien en l'aventura de viure; una adolescent embarassada és rebutjada per la seva mare i es veu obligada a buscar refugi; i dos germans solitaris d'edat avançada que viuen en una granja dels afores veuen com el seu dia a dia s'altera sense remei quan decideixen acollir un hoste inesperat.

    Les vides de tots aquests personatges s'entrellacen en la cadència lenta d'aquesta comunitat rural que es debat entre la modernitat i els valors tradicionals. Amb una prosa senzilla i plena de detalls, Kent Haruf ens mostra un món imperfecte, un món real; ple de soledat, aïllament i ràbia, però també, i sobretot, de bondat, de cooperació i d’amor. Un món on els adorns no hi tenen cabuda i on el mot ‘família’ adquireix una nova definició enmig d’una pugna entre la modernitat i els valors tradicionals. En definitiva, una història tendra, emotiva i intensa que fuig del sentimentalisme. Cançó de la plana és també una oda a la quotidianitat, a la senzillesa de les petites coses. I és que és a través de les tasques més simples, com pot ser repartir un diari, anar a comprar, o comprovar si una vaca està prenyada, que el lector es forma una idea verídica i completa dels personatges.

    Més informació:

    Recomanat per Antonello Palmiero. Bib. Pere Calders. Viladecavalls

    17/02/2023
  • Walden, o, La vida als boscos

    Thoreau, Henry David,

    Barcelona : Símbol, 2006

    Una de les obres més rellevants i reconegudes de Henry David Thoreau, home de principis del segle XIX, però amb uns ideals i esperit crític avui en dia molt vigents.
    Walden és en essència el resultat d'una experiència senzilla, fruit d'una idea radical.
    Thoreau va voler demostrar-se que tot i ser un home de costums urbans, podia fer una vida senzilla i solitària al bosc, amb l'únic aixopluc d'una cabana autoconstruïda, a la riba del llac que dona nom al llibre.

    El relat que trobarem al llibre, combina de forma exquisida les explicacions del dia a dia al bosc per part d'un gran coneixedor de la natura, però també les reflexions profundes d'un jove crític amb ferms ideals.
    Ens parlarà sobre la justícia social, el consum de recursos naturals, l'impacte del sistema capitalista en la societat i la natura...

    L'autor es va avançar als seus temps amb idees que generacions més tard tindrien de referència per crear moviments com l'ecologisme i les teories del decreixement.
    Però el seu amor vers la filosofia, la política i la justícia, el van portar a teoritzar també sobre l'abolicionisme de l'esclavitud, l'anarquisme, la resistència no-violenta i la desobediència civil, que també va posar en pràctica durant la seva vida.

    Més informació:

    Recomanat per Bernat Cutchet. Bib. Mira-sol Marta Pessarrodona. Sant Cugat del Vallès

    03/02/2023
  • Número dos

    Foenkinos, David

    Barcelona : Edicions 62, setembre de 2022

    'Numéro deux' és el títol original de la novel·la que recomanem, escrita per David Foenkinos i traduïda al català per Pau Joan Hernàndez.

    David Foenkinos, escriptor parisenc, es va fer conegut a casa nostra sobretot pel llibre La Délicatesse  en català "La Delicadesa". 

    La Novel·la 'Número dos' recrea el món del noi que no va aconseguir el paper protagonista de la pel·lícula Harry Potter i la pedra filosofal, la primera que van enregistrar amb l’actor David Radcliffe i que va continuar tota la saga.

    Amb una prosa planera l’autor exposa l’estat psíquic i emocional del noi, és una novel·la sobre el maltracte, el fracàs, les relacions familiars, la culpa, l’obsessió, el fet de no controlar els successos de la vida. La necessitat d'èxit i reconeixement a la societat actual

    Com diu a la pàgina 167:
     “Tenim necessitat d’altri per tenir conciència de nosaltres mateixos”

    És una novel·la curta de 233 pàgines, que es fa curta de llegir.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Districte 2. Terrassa

    17/02/2023
  • La família que atraca unida, s’esmuny unida. Steve McQueen (Beech Grove, 1930 - Ciudad Juárez, 1980) i Ali MacGraw (Pound Ridge, 1939 -  ) varen brodar el paper dels joves esposos McCoy, units per l’exercici criminal d’una professió. Amb aquesta parella, les maneres esquerpes i les insinuacions de mitges paraules entre Humprey Bogart (Nova York, 1899 - Los Ángeles, 1957) i Lauren Bacall (Nova York, 1924 - Nova York, 2014) varen deixar pas a una joventut que ho fiava tot al desig i l’atractiu físics, per bé que sense por de comprometre’s i amb prou honradesa per parlar obertament de les ferides que impedeixen d’avançar en una relació. The Getaway (1972) acara l’espectador amb els atributs típics d’una pel·lícula de Sam Peckinpah (Fresno, 1925 - Inglewood, 1984): ús de la càmera lenta en algunes seqüències, ritme sense aturador quan comença la gresca, plànols a curta distància i tot el temps del món a l’hora d’ensenyar els forats a la carn i els dolls de sang oberts per les bales.

    Pel que hem vist, la trama del film s’ha construït ben enllaçada i amb una perfecta gestió de l’enjòlit. Sempre hi ha expectatives interessants sobre què passarà, tant per a l’acció en si com en la seva afectació sobre els personatges. Des de l’esperança de llibertat condicional per a un pres —no acomplerta— fins a l’escena final, la incertesa i el neguit planen a la pantalla. Ja fa sospitar que McQueen hagi de fer el paper d’atracador metòdic al costat de dos trinxeraires ben capaços d’espifiar-la. Pecats tan humans com l’avarícia i la luxúria paren el llaç de la traïció, esquivat al darrer moment perquè Mr. McCoy ha vist món i Mrs. McCoy li és fidel per més gripaus que hagi d’empassar. Hem de comentar que avui, potser algunes escenes farien descatalogar l’obra per apologia de la violència de gènere, però el context hi aporta sentit i, a més a més, el protagonista masculí no retrau a la senyora els seus errors professionals —només els maritals—, ans recupera el patrimoni perdut amb una elegància a prova d’escombreries i abocadors que ja voldrien molts cupaires. Amb l’ai al cor, arribarem al duel entre la parella i els esbirros del cap mafiós que els ha enredat per atracar un banc. Si us intriga el resultat, ja el sabreu quan callin les armes i, no patiu, que a bon fi, tot li és camí.

    La versió disponible a la XBM, distribuïda per Videohits (2014), permet de veure la pel·li sencera, fins i tot amb el metratge furtat per la censura d'uns altres temps.

    "The Getaway" és una adaptació de la novel·la homònima (1958) de Jim Thompson (Anadarko, 1906 - Hollywood, 1977). A més de Peckinpah, diversos directors n'han fet d'altres versions. Potser us les comentem en una altra ocasió. Per ara, gaudiu-ne amb McQueen i MacGraw.

    La podeu trobar a la XBM i, mentre no caduqui l’accés, també a la plataforma de llibres electrònics Catalunya eBiblio. *

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Pública Municipal Josep Mateu i Miró. Castellbisbal
    _____________________________________________________
    * Dates de naixement i mort de les persones citades extretes de la Viquipèdia.

    03/02/2023
  • Roots & grooves

    Parker, Maceo

    Germany : Intuition, p. 2007

    Qui no ha sentit alguna vegada I feel good? Un dels músics que van participar en aquella gravació era Maceo Parker, saxofonista excepcional i un dels músics que va crear el què avui coneixem com a música funk.

    Aquest 14 de febrer compleix 80 anys, dels que ha passat més de 60 damunt dels escenaris. Hi arriba en actiu i en forma. El seu darrer disc (Soul food) va ser publicat en plena pandèmia.

    Més enllà de la seva aportació a grans clàssics dels 60, va contribuir com a col·laborador durant dècades a la discografia d’alguns dels noms més reconeguts del funk, soul, rock i rhythm & blues.

    Fa més de 30 anys va començar a publicar i fer gires també en solitari, barrejant versions amb repertori propi.

    Avui us recomanem Roots & grooves, un títol que fa referència a una de les seves arrels musicals, una de les seves influències principals: en aquest cas, el repertori que va popularitzar Ray Charles, versionat a la primera meitat de l’àlbum. I als grooves, els ritmes repetitius i ballables que caracteritzen la major part de la seva música. La segona part és un recull d’alguns dels seus millors temes en solitari, acompanyat de Dennis Chambers a la bateria, Rodney Skeet Curtis al baix i de la WDR Big band, conduïda per Michael Abene, amb una gran secció de vents.

     
     

    Més informació:

    Recomanat Per Adrià Fernández. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca.

    03/02/2023
  • Corea para principiantes

    Barcelona : Grijalbo, mayo de 2022

    Corea està de moda. Miris on miris trobes referències a aquest país asiàtic en totes les seves manifestacions culturals. Un país divers, que es mou entre la tradició i la modernitat i que, actualment, està en ple creixement econòmic. Estrelles del K-pop triomfen entre joves d’arreu del món, els influenciadors coreans exporten moda, estètica i rituals de bellesa, gastronomia i, fins i tot, decoració … Algunes produccions audiovisuals coreanes estan entre les més vistes en el món de l’entreteniment i les inversions en tecnologia mòbil i videojocs converteixen aquest país en un referent mundial en innovació.

    El llibre està dividit en capítols curts que tracten sobre alguns d’aquests aspectes de l’estil de vida de la cultura coreana actual, amb la K de Korea per bandera (K-skin, K-food, K-pop ...). Les fotografies i il·lustracions intercalades amb el text, el fan amè de llegir.

    El primer capítol parla sobre la cura de la pell i la famosa rutina de deu passos per cuidar-la, la tècnica exfoliant del seshin alhora que toca algunes tendències del maquillatge coreà. En el capítol dedicat a la moda coreana veiem com es recuperen els handboks, vestits tradicionals que tornen a estar d’actualitat, i es veuen les noves propostes de l’estil coreà,  urbà i luxós a la vegada. El llibre continua fent una explicació del món musical del K-pop, com a fenomen global, i el que ha suposat a nivell mundial la seva música, els balls, l’estètica i els vídeos. No podia faltar un capítol dedicat a les sèries i pel·lícules coreanes que han triomfat internacionalment, ens n’explica alguns secrets i ens fa recomanacions. Hi ha un apartat dedicat a la gastronomia; la cuina coreana actual està basada en un enfocament holístic, hi trobem pinzellades dels superaliments, les infusions i també del menjar de carrer. Per acabar podem veure les tendències en decoració i la premissa de rodejar-se de coses autèntiques i que aportin benestar a les persones. 

    Aquest llibre ens apropa de manera senzilla a Corea, el país de moda, i ens mostra el pas implacable de la globalització, ensenyant-nos les tendències que ja ens han arribat i que estan influint el nostre estil de vida. Potser a alguns, després de la lectura els vindrà de gust anar a conèixe’l en directe.

    Més informació:

    Recomanat per Marta Mans. Bib. Can Pedrals. Granollers

    31/08/2023
  • En busca de lo salvaje

    Lloyd, Megan Wagner

    Madrid : Errata Naturae, 2018

    «Pero ¿qué es lo salvaje? Y, sobre todo, ¿dónde puedes encontrarlo?»

    Aquest és un llibre infantil on la protagonista és la natura salvatge que ens envolta i el nostre contacte amb ella.

    Què vol dir salvatge? És la natura que neix als espais oblidats, fràgil i diminuta. La que llisca per terra i la que ensenya les dents. Està plena d’olors: menta fresca, coves mil·lenàries, deserts escalfats pel sol, pins afilats i oceans amb gust salat. Cada flaire està per gaudir-lo.

    Aquest conte infantil té uns delicats dibuixos de la il·lustradora anglesa Abigail Halpin amb text de Megan Wagner Lloyd que ajuda a seguir la història narrada. Forma part de la col·lecció Los pequeños salvajes de l'editorial Errata Naturae.

    Ens trobem davant d’un llibre sensible i amb un clar compromís ecològic que ens ajuda a trobar i veure la natura salvatge que existeix al nostre voltant, inclosa la ciutat.

     

    Recomanat per Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín.

     

    09/08/2023
  • Piel de hombre

    Hubert

    Barcelona : Norma Editorial, diciembre de 2021

    Las mujeres de nuestra familia tenemos un secreto: poseemos una piel de hombre. La llamamos Lorenzo. Una vez te pones la piel, nadie puede sospechar que no eres un chico. Así podrás viajar de incógnito al mundo de los hombres.”

    Faula medieval protagonitzada per la Bianca, que utilitza la pell anomenada Lorenzo per conèixer al Giovanni, l’home amb el que s’ha de casar. El que succeirà és que en Giovanni s’enamorarà del Lorenzo, la Bianca del Giovanni, però en Giovanni de la Bianca no, tot i que ella en realitat és el Lorenzo. Aquesta història d’embolics i malentesos va molt més enllà, i és el punt de partida per fer una anàlisi dels rols de gènere i les convencions socials. Una reflexió sobre la identitat sexual, els estereotips i les imposicions socials d’una societat patriarcal. Una història amb un tema vigent actualment, amb clars paral·lelismes.

    El tema de la pell, és molt enigmàtic i simbòlic. No sabem d’on ha sortit, és una pell que es conserva... Esdevé el llegat de les dones de la família, fruit de la saviesa femenina. 

    Gràficament és molt interessant, amb un estil que evoca el gravat amb un punt caricaturesc, les vinyetes de narrativa continua que enriqueixen el discurs, i l’ús del color segons l’ambient i el moment per emmarcar la trama.

    Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

     

    26/01/2023
  • Contra la estupidez, aprende a pensar

    Moreno Castillo, Ricardo

    Barcelona : Espasa, 2022

    En aquest món ple d’informació, de canals, de xarxes, cal saber pensar? Se n’ha aprendre? Què han dit els grans pensadors? Cal tenir coneixements (cultura)per poder pensar ? o únicament cal ser intel·ligent i crític per qüestionar-s’ho tot?
    Aquestes son algunes preguntes que l’autor, llicenciat en matemàtiques i doctorat en filosofia i professor d’institut, intenta resoldre i proposa la utilitat de pensar a l’actualitat. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    27/03/2023
  • L'Últim amor de Baba Dúnia

    Bronsky, Alina

    Sant Cugat del Vallès : Editorial Les Hores, setembre 2019
    > Veure disponibilitat a l’eBiblio

    La Baba Dúnia no és una dona qualsevol. Decideix, convençuda, tornar al poble on va néixer, prop de Txernòbil, on, malgrat les advertències sanitàries, encara hi habiten algunes persones. Cases abandonades, plenes de records, són part d’aquest escenari decadent però fèrtil. Cuida el jardí, l’hort que l’alimenta i ajuda els seus veïns: allà és lliure i feliç. L’acompanyen els fantasmes del seu marit mort i d'en Konstantin, un gall d’indi que s’ha cruspit. 

    “Ser vella té de bo que ja no et cal demanar permís a ningú, ni per viure a la teva casa d’abans ni per deixar-hi les teranyines.” 

    Tot transcorre harmoniosament fins que un fet inesperat ho trasbalsa tot.

    Una història tant bonica com entranyable sobre els llaços i les cures en un entorn sentenciat per la radiació. 

    “Aviat arribarà la primavera a Txernobo. L’herba fresca brotarà i els arbres es tenyiran d’un verd tendre. Jo aniré al bosc i recolliré la saba dels bedolls. No perquè vulgui arribar als cent anys, sinó perquè és un sacrilegi rebutjar els regals de la natura. Els ocells piularan a les pomeres florides.”

    Alina Bronsky, escriptora i periodista nascuda a Rússia i resident a Alemanya, escriu aquesta novel·la amb una dimensió poètica que farà que un cop llegida perduri un temps a la nostra memòria. La traducció de Ramon Farrés també hi ajuda, sens dubte. 
    L’últim amor de Baba Dúnia (2015) va ser preseleccionada com a candidata al Premi del Llibre Alemany. També ha estat finalista de l’International Dublin Award 2018. La trena de la meva àvia (2019, Les hores 2022), és la seva darrera publicada.

    Imperdible, de tot cor.

    Més informació:

    Recomanat per Anna Casamartina. Bib. de Ponent. Sabadell

    24/01/2023
  • Astronomía

    Dinwiddie, Robert

    Barcelona : Omega, cop. 2015

    Li agradaria aprendre sobre el cel nocturn però no sap per on començar?  Aquest és el seu instructor ideal i pacient. Li mostra amb tot detall com orientar-se pel cel nocturn amb el que ràpidament guanyarà confiança i destresa. A continuació trobarà exercicis d'observació que l'ajudaran a aprendre més sobre l'espai, sense deixar res per fet.

    01/02/2023
  • La Buena suerte

    Montero, Rosa

    Barcelona : Alfaguara, agosto de 2020

    De vegades el Dolor és tan profund que és preferible tornar-se de pedra o de suro per sobreviure’l. De vegades, també, el Mal que ens envolta és tan cru que la pedra i el suro el poden sentir i palpar.

    El Pablo i la Raluca, els protagonistes d’aquesta novel·la, són dos supervivents. Ell convertit en pedra enfonsada, ella, en suro flotant.

    Pablo, un famós i prestigiós arquitecte, decideix instal·lar-se a Pozonegro (eloqüent nom per a una població) i allunyar-se de la seva anterior vida sense comunicar-ho a ningú, sobtadament. Se sent pedra enfonsada; de fet, no vol sentir res. Què el porta a prendre aquesta decisió?, què amaga?, de què fuig?

    La Raluca, la seva veïna, no es fa cap d’aquestes preguntes, simplement sent tendresa envers el Pablo; decideix que vol donar-li un cop de mà i ser al seu costat. Malgrat el Dolor (amb majúscula) que ha sofert a la seva vida, ella és com el suro que flota persistentment sense deixar-se enfonsar. És una persona amb bona sort, com ella mateixa es considera.

    La trama no es limita a explicar la relació que s’estableix entre aquests dos protagonistes, que també, ni a descobrir les raons per les quals en Pablo ha pres aquesta decisió. La narració ens endinsa en la mina profunda de les dicotomies dels sentiments humans: la por i el valor, la culpa i el perdó, l’odi i l’amor. La bona sort depèn sovint de la forma en què som capaços d’entendre i atendre aquests sentiments, i de com mirem la vida i vivim cada moment. Perquè malgrat el Mal que ens envolta “La bellesa ajuda a curar el dolor del món” i “L’alegria és un hàbit”.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Puiggener. Sabadell.

    24/01/2023
  • Àngels de l'univers

    Einar Ma?r Gudmundsson?

    [Tarragona] : Nits Blanques, octubre del 2021

    Ens trobem davant de l'autor islandès més traduït nascut a la postguerra, i d’una novel·la intensament poètica. L’obra va aparèixer traduïda al castellà al 1999. Ara podem gaudir-la en català gràcies a Inés Garcia, doctora en filologia Alemanya, especialista en escandinavística i traductora.

    Àngels de l’univers ens apropa a les densitats al·lucinatòries que viu el personatge central malalt d’esquizofrènia. Amb un aire tràgic vestit de comicitat assistim a tota una paleta de personatges acolorits. 

    Gudmundsson s’atreveix a posar en qüestió tota una sèrie de símbols inestables de la cultura de masses amb un retrat de l'angoixa mental i espiritual des d’un prisma penentrant i suggerent: una història de com és viure en un altre món dins del nostre món.

    L’obra va ser guardonada amb el Premi de Literatura del Consell Nòrdic el 1995 i adaptada cinematogràficament per Fridrik Thor Fridriksson, un film que va tenir una gran acollida als festival internacionals de cinema.

    «Jo era un cavall salvatge en l’ull de l’eternitat.Després em vaig estirar per mirar el cel.
    I el sol va lliscar dins del meu cor.
    I la flama màgica es va estendre…»

    Més informació:

    Recomanat per Amaya Lomba. Bib. Central. Cerdanyola del Vallès.  

    24/01/2023
  • Teràpia lingüística :

    Martín Lloret, Míriam

    Barcelona : Ara Llibres, setembre del 2022

    L’autora, lingüista i assessora de l’Optimot afirma: „Tenim un deu en anàlisi i un zero en proactivitat. Llavors, com que  jo vinc de l’assessorament, vaig fer aquest llibre a mode de teràpia lingüística perquè necessitem fer una teràpia. (.../...) Estem mancats d’autoestima i el context d’una llengua minoritzada que pateix submissió lingüística hi té molt a veure. Que ens toquin la llengua ens fa treure la part més animal però, alhora, tenim contradiccions. Si ens estimem la llengua l’hauríem de parlar més i no acotar el cap a la mínima. (../...). Això ho hem de treballar.

    Publicat a : El Diari de la Llengua (www.eldiaridelallengua.cat)

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

     

    27/03/2023
  • Le Cordon Bleu :

    Wright, Jeni

    Barcelona : Blume, 2018

    Le Cordon Bleu de París, fundada en 1895, és l'escola de cuina més famosa del món, que ha ensenyat tant a professionals com a entusiastes aficionats. En l'actualitat, té escoles a París, Londres, Tòquio, Sídney i Amèrica del Nord, entre altres, i ofereix cursos de tots els nivells. Les escoles de Le Cordon Bleu que, al principi, eren famoses per la seva cuina francesa clàssica, són ara conegudes per ensenyar les tradicions culinàries de tot el món. 
    En aquest volum, ofereixen 800 tècniques i preparacions culinàries bàsiques, il·lustrades amb fotografies pas a pas, completades amb suggeriments i consells, receptes dels principals professionals. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/01/2023
  • Cocina un pescado :

    Niland, Josh

    Barcelona : Planeta Gastro, septiembre de 2022

    Josh Niland, el xef australià conegut com el «carnisser del peix», ha canviat la manera en la que manipulem, cuinem i mengem el peix. Afirma que el peix té inacabables possibilitats culinàries. Ofereix 60 receptes per a 15 varietats de peix per a atrevir-se a gaudir-lo amb tota confiança i amb tot el gust. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/01/2023
  • La Cocina probiótica :

    Zorokiain Garín, Nerea

    Barcelona : Grijalbo, junio de 2022

    L'alimentació probiòtica respecta els microorganismes beneficiosos per al nostre sistema digestiu. Gràcies a la microbiota podem realitzar funcions vitals bàsiques com: aprofitar els nutrients, augmentar la capacitat de resposta del sistema immune, regular el pes de manera natural i  aconseguir un equilibri emocional.
    Aquest llibre ens ofereix les pautes i més de 80 receptes que tenen en compte l'origen i la qualitat dels aliments per a aconseguir una gran transformació a llarg termini i tenir una bona salut.
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/01/2023
  • Preparados, listos, ¡ñam!

    Álvarez, Laura

    Barcelona : Espasa, septiembre de 2022

    L’autora, pediatra i experta en nutrició infantil, explicar clarament les pautes per l’alimentació dels nens i nenes, tan canviant al llarg de diverses etapes i que suposa una mar de dubtes pels pares i mares. A més, trobaràs receptes fàcils i saludables de Roberto Bosquet (@chefbosquet ) ajuden  a organitzar el dia a dia de les famílies. 
    Proporcionar als nostres petits la millor alimentació possible és determinant per a una bona salut present i futura. A més, la infància és una etapa clau per a forjar uns sans hàbits alimentaris i començar una relació positiva amb el menjar.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/01/2023
  • Masajes para tu bebé :

    Gautier, Louise

    Barcelona : Zenith, septiembre del 2022

    Els massatges son molt beneficiosos per malestars habituals dels nadons com còlics, primeres dents, mal d’orella,  així com reforçar el vincle entre nadó i progenitors. 
     Aquest llibre detalla els gestos, moviments per compartir estones relaxants amb el nadó: Dedica un capítol  al massatge terapèutic i l’ús en les principals afeccions  infantils i un altre capítol dedicat a la reflexologia, per conèixer els punts que ajuden a resoldre algunes molèsties infantils. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    23/01/2023
  • Cómo desarrollar exposiciones orales en el aula

    Nieto Gil, Jesús María

    Archidona (Málaga) : Ediciones Aljibe, [2022]

    L’exposició oral és un recurs imprescindible a l’entorn educatiu per assegurar la comprensió i l’assimilació del contingut. Al llibre, es presenten prescripcions i  orientacions  S'inclouen més de vint estratègies didàctiques i anàlisis de les tasques del alumnat que complementen l'exposició oral. A més es presenten formularis per a la programació del treball docent setmanal, diari i de les exposicions orals. Així mateix, s'inclouen nombroses escales de qualificació i llistats de comprovació, i un annex amb la selecció dels articles de la nova llei LOMLOE (2020) que estan relacionats més directament amb el treball professional. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/01/2023
  • Sortir de mare : gestar, parir, criar des del feminisme i la diversitat

    Crespi i Asensio, Elena

    Barcelona : Rosa dels Vents, setembre del 2022

    Una nova visió sobre la maternitat explicada des de la perspectiva del feminisme i de la diversitat. "En el dia a dia trobem que maternar i paternar viuen en desequilibri, sobretot si tenim en compte que ens han educat en un model masclista on es dona per fet que tothom és cisheterosexual". Quan la maternitat és a prop i es desperta l'espurna del feminisme, és el moment per conèixer les moltes maneres de gestar, de parir i de criar que hi ha al món, i també de fer molt més divers i ric el nostre imaginari col·lectiu sobre com són les famílies. Elena Crespi i Asensio, mare, psicòloga i màster en Teràpia sexual i de parella, aborda el tema de la maternitat i de la paternitat des de la perspectiva feminista, i ens explica tots els processos que s'hi inclouen des d'un enfocament inclusiu i divers. Un tema universal i de sempre explicat amb molt de respecte i d'una manera oberta, diferent i trencadora.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/01/2023
  • La Dieta del runner : comer bien para correr mejor

    Ferreria, Coralie

    Barcelona : RBA, febrero de 2022

    Entre els propòsits per al nou any mai falta “practicar més esport” o “sortir a córrer”. Després dels excessos nadalencs molts volem posar-nos en marxa ràpidament, però abans de calçar-nos les vambes és recomanable revisar la nostra dieta i així assegurar-nos que el nostre cos disposa del combustible adient per començar a practicar esport.

    Per als runners més experimentats o per als que vulgueu sortir a córrer de manera ocasional us recomanem “La dieta del runner: comer bien para correr mejor”, un llibre molt complet on trobareu les claus per saber què cal menjar abans, durant i després d’un entrenament o d’una competició, una seixantena de receptes saludables, consells d’hidratació i de gestió del pes, i fins i tot trucs de nutrició de runners professionals.

    L’objectiu del llibre és que, tant si feu curses d’ultraresistència com si sortiu a fer una volta un parell de cops per setmana, no caigueu en les barretes energètiques industrials ni en els plats de pasta insípida, sinó que enriquiu la dieta i milloreu el rendiment esportiu amb propostes equilibrades i nutritives adaptades a cada perfil.

    Més informació:

    Recomanat per Roser Fortuny de la Biblioteca Municipal L'Ateneu d'Esparreguera

    12/09/2023
  • Els autors són dos viatgers que es van convertir en vegans i van començar a crear receptes creatives i vistoses amb els ingredients que van conèixer als seus viatges. Es un llibre vistós, desenfadat i adreçat a aquelles persones que els agrada tastar coses noves. Està dividit en categories: començar el dia, menjar per endur-se, receptes per compartir, humus i dolços. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    20/01/2023
  • Mito y medición : el salario mínimo

    Card, David E. (David Edward)

    Barcelona : Ediciones Deusto, septiembre de 2022

    L'establiment del salari mínim i el seu augment periòdic ha estat una qüestió de política econòmica molt debatuda en els darrers anys. Ela autors, prestigiosos economistes en el camp de l’economia laboral, desmunten la teoria que el salari mínim redueix les oportunitats laborals per als treballadors de baixos ingressos.

    L’estudi serveix per les polítiques públiques i la investigació econòmica i es basa en experiències als Estats Units. Presenten una gran quantitat de dades que demostren que l’increment del salari mínim va produir augments en els ingressos i no va implicar la pèrdua de llocs de treballs. El llibre també fa una revisió de la bibliografia i aporten una bateria d’arguments per defensar aquesta política. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    20/01/2023
  • Botánica para bebedores :

    Stewart, Amy

    Barcelona : Salamandra, 2017

    Quina és la planta que més es beu al món? I quina és la més utilitzada als còctels, cerveses i vins? La resposta és: civada, raïm i sorgo. Aquesta última la més estesa a les begudes alcohòliques d'Àsia i Àfrica.
    Us proposem un brindis literari per a celebrar la llarga i feliç unió entre la beguda i la botànica.

    “El món botànic produeix alcohol en abundància. O per ser exactes, les plantes fabriquen sucre, i quan el sucre es combina amb la llevat, neix l'alcohol. Les plantes absorbeixen diòxid de carboni i llum solar, ho transformen tot en sucre i exhalen oxigen. No és una exageració dir que el procés que ens proporciona els ingredients crus pel brandi i la cervesa és el mateix que manté la vida al planeta.”

    En aquest original llibre, l'autora exposa els secrets de la botànica dels nostres nèctars favorits, una guia de més de 150 plantes, arbres, flors i fruits, amanida amb anotacions inèdites sobre la relació entre les plantes, la química i l'alcohol.

    Trobem una primera part que explora la fermentació i d'estil·lació, processos químics bessons que fan néixer el vi, la cervesa i els esperitosos. Des de les més tradicionals a les formes més sofisticades d'extreure alcohol.

    Una segona part relacionada amb la prodigiosa natura i la gran quantitat d'herbes, espècies, flors, àrbres i fruits que es combinen a la perfecció amb els destil·lats.

    I finalment afegirem les guarnicions botàniques que donen el punt final al còctel del dia. Parlem de baies, herbes, fruites, etc. A tot el llibre trobem receptes per fer còctels, i en aquest apartat en concret trobem consells de cultiu.

    L'horticultura pot ser embriagadora. T'animes?

    Recomanat per ​​​​​​​Vicky Romo. Biblioteca Antonio Martín

    19/01/2023