Gastronomia, llums i ombres monogràfic pv cuina i vins
Gastronomia, llums i ombres monogràfic pv cuina i vins
Gastronomia, llums i ombres
L’evolució de la cuina catalana a les darreres dècades del segle XX va ser tan espectacular com imparable. Una generació de cuiners, entre els quals hi havia Ferran Adrià o Carme Ruscalleda, la van situar entre les millors del món.
Les bases d’aquesta revolució gastronòmica es remunten als anys vuitanta quan la cuina catalana s’obre a les influències de la nouvelle cuisine i comencen a arribar productes forans als mercats barcelonins. Es movien diners i la gent volia novetat i varietat al plat; s’havien acabat les estretors. La moda era elaboracions menys greixoses amb coccions més breus, s’incorporaven aliments nous i, en el plat, destacava un producte de qualitat acompanyat de salses lleugeres.
Aquells joves i, llavors, desconeguts xefs que començaven a treballar no només van adaptar-se als gustos de moda sinó que els van fer evolucionar. Van ser els promotors d’una nova cuina catalana creativa que esdevindria un referent mundial. I tot aquest esforç va ser recompensat per la crítica gastronòmica que va treure’ls de l’anonimat per convertir-los en autèntiques estrelles.
Però si arribar al cim és difícil, mantenir-s’hi ho és encara més. La contrapartida de l’estrellat són jornades maratonianes a un ritme frenètic que aboquen a malalties mentals. També ho són els alts i baixos econòmics en un sector que es mou al límit de la subsistència darrera una façana de lluentor. Així, l’alta gastronomia té les seves llums i ombres que ens expliquen alguns dels seus protagonistes.