Classificació dels esports

Hi ha multitud d'esports diferents. Si s'intenten classificar s'ha de diferenciar entre el que són disciplines, el que són modalitats i el que són les diferents proves o competicions.

La disciplina és l'esport propiament dit. Les modalitats esportives formen grups sota les disciplines esportives. La prova és cadascuna de les formes diferents de competir dintre de les modalitats.

Amb tanta diversitat tothom pot trobar el seu esport preferit!

Dintre de la gran varietat existent hi ha  esports de precisió, esports de resistència, esports més descansats... a continuació t'ajudem a trobar aquell que pot ser el més indicat per a tu!

Creation date 04-12-2018 Last updated 04-12-2018

Classificació dels esports d'equip

Bàsquet

Equips de cinc jugadors han de ficar la pilota a una cistella a més de 2 metres d'alçada sumant puntuacions d'un. dos i tres punts. Per diversos motius tradicionals encara hi ha una reglamentació a Nord-amèrica diferent a la de la resta del món.

Rugby

Té origens barrejats amb els del futbol però és un complex esport  molt diferent en quant a reglamentació. La pilota es pot passar amb peus o mans però quan sigui amb la mà, aquesta  ha d'anar enrera, és el jugador qui amb la seva velocitat la fa avançar. Es juga amb 15 jugadors però la modalitat amb 7  serà olímpica.

Hoquei

Mitjançant un pal d'hoquei o estic, es controla l'esfèrica, i l'objectiu és marcar més gols que l'equip rival. Com podràs veure a l'enllaç que et destaquem a continuació, a les curiositats hem vist les diferències de l'hoquei patins i l'hoquei herba. Les dues modalitats tenen una gran tradició a diferents indrets de Catalunya.

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 04-05-2018 Last updated 10-06-2022

Esports individuals

Dintre de la multitut d'esports que es practiquen de manera individual en parlem més detingudament de quatre d'ells: ciclisme, golf, hípica i motociclisme. Presentarem recursos d'altres esports importants com la gimnàstica i l'atletisme. Alguns d'aquests esports es podrien enquadrar a altres categories com és el cas del motociclisme a motor.

Ciclisme

Curses entre competidors a sobre d'una bicicleta. Es poden fer curses per carreteres o en velòdroms principalment. Als últims anys han aparegut altres modalitats  com el BMX o el ciclisme de muntanya.

 
 

Golf

Amb un bastó especial i una petita pilota, s'ha d'anar introduint l'esfèric a petits forats, normalment 18 per completar un recorregut. L'origen d'aquest esport és britànic.

Hípica

El protagonista principal és el cavall i hi ha les modalitats de doma i de salt d'obstacles. 

Motociclisme

Les curses més populars dintre dels esports de motor  es fan amb automòbils o motos dintre dels campionats del món de les màximes categories. Poden ser de resistència o velocitat. En el món de les dos rodes, destaquen les tres cilindrades del campionat del món de velocitat, moto-GP, moto-2 i moto-3.

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 07-05-2018 Last updated 22-06-2022

Esports de neu

Sempre lliscant sobre la neu amb els esquís que donen nom a aquest esport hi ha diverses competències diferents, ja siguin de descens contra el rellotge (esquí alpí) , de resistència amb curses sobre terreny pla o en ascens (esquí de fons) o d'altres que també veurem.

Recomanació: Pirineos en esquís
Recomanació:  Muntanya amb esquís

El salt amb esquís és exactament el que el seu nom indica: agafar velocitat per una rampa i saltar amb els esquís amb l’objectiu d’aterrar tan lluny com sigui possible. Als Jocs d’Hivern només s’hi disputa categoria masculina, en dues modalitats: trampolins a 90 metres i trampolins a 120 metres.

La combinada nòrdica barreja en una mateixa modalitat els salts d’esquí des d’un trampolí (un dels esports d’hivern més seguits arreu) i  l’esquí de fons.

El biatló combina l’esquí de fons i el tir al blanc en una cursa de 20 km per als homes i 15 per a les dones. Durant el recorregut han de fer quatre tirs, dempeus i estirats, i evitar penalitzacions.

L’esquí acrobàtic és una modalitat molt spectacular.

El surf de neu és el més conegut pel seu terme anglès, snowboarding. Es fa servir una planxa per lliscar-hi dret per la neu, i acostuma a practicar-se en les mateixes pistes que l’esquí de fons.

Recomanació : Snowboard

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  Go to the shelf:

Creation date 12-07-2018 Last updated 22-06-2022