El Maresme

Una Maresma és una costa baixa inundable per les aigües del mar o d’un riu. Aquest és l’origen del nom de la comarca.

El Maresme és una comarca   amb una llarga tradició agrícola i pesquera. Com a conseqüència hi trobem molts municipis d’amunt i de mar.

Històricament, ja hi trobem la petjada dels ibers, dels romans... la defensa dels pirates va propiciar la creació de torres de defensa de molts municipis.  La seva   vegetació és mediterrània amb boscos d’alzina, roures i pins. Amb rials d’alocars i canyissars. El comerç amb Amèrica del s. XIX va engrescar molts maresmencs a provar sort i això es reflecteix en la construcció d’edificis i escultures fets fer pels indians. El primer tren de la península és del 1848 i va fer el seu primer trajecte de Barcelona a Mataró gràcies a Miquel Biada. Al Maresme trobem rieres, rials, torrents i rierots. Les aigües termals de Caldes d’Estrac i d’Arenys de Mar van ser i són encara un reclam. Té un clima propi del litoral. No hi ha temperatures extremes, ni vents forts. Aquest fet ha propiciat l’estiueig durant molts anys i l’augment de la població tot fugint de ciutats massificades. La cuina: les maduixes, els pèsols, els bolets, les gambes i els calamars, entre altres, són trets diferenciadors de la comarca. Les cases de cos són una constant en tots els pobles del Maresme. Quant a arquitectura trobem edificis de Puig i Cadafalch, Domènec i Montaner, Cèsar Martinell… Pel que fa a la literatura és una comarca amb molts escriptors en tots els gèneres literaris; Salvador Espriu que estiuejava a Arenys de Mar i va ser un enamorat del nostre mar, els nostres rials i la nostra llum, ell va immortalitzar Arenys amb el mite de Sinera.

L’art de les Puntes de coixí es troba en tots els municipis de la comarca.  Destaquem el Museu de la Punta d’Arenys de Mar, creat l’any 1983.

Els maresmencs sempre han estimat els seus costums i tradicions, per això les processons, aplecs, festes majors, el cant coral, la música, les danses, els jocs de cada municipi sempre s’han realitzat i conservat; amb el temps els costums canvien i s'adeqüen a l’època en què estem vivint, però sempre amb l’objectiu de preservar i difondre la seva identitat.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 22-09-2023 Última actualització 28-09-2023