Carme Ruscalleda i Serra

Carme Ruscalleda i Serra (Sant Pol de Mar, Barcelona, 1952) cuinera catalana i un dels noms més importants de la gastronomia a l'estat espanyol. De formació autodidacta, els seus plats sempre han buscat la difusió d'una cultura gastronòmica elaborada basada en la cuina tradicional catalana però a la vegada propera al gust popular amb tocs de modernitat.

 

La passió de Carme Ruscalleda per la cuina no fou quelcom sobtat ja de petita remenava entre els fogons del negoci familiar, un botiga de queviures que regentava el seu pare, Ramón Ruscalleda, on venien embotits d'elaboració casolana alhora que conserves, formatges i vins procedents de tot el món. El 1968, la jove Ruscalleda, finalitzava els seus estudis de comerç mercantil i, dos anys més tard, s'iniciava en l'aprenentatge de les tècniques en xarcuteria. El mateix any s'incorporaria al negoci familiar on coneixeria el seu futur marit i company en els negocis, Toni Balam. La parella es casà el 1975 i tenen dos fills, Raül i Mercè.

Un any més tard, el 1976, el matrimoni endegà una secció de plats casolans per emportar al negoci familiar i aviat consideraren la idea d'obrir un negoci propi de restauració. El 1988 compraren un vell immoble de 1881 per transformar-lo en un restaurant. Així, el mateix any nasqué el restaurant ‘Sant Pau', ubicat en una antiga casa senyorial amb jardí i vistes al mar, al mateix centre de Sant Pol. En un principi, el restaurant només obria al migdia i la carta, malgrat ser de qualitat era modesta i consistia fonamentalment en embotits de la casa, formatges i patés, juntament amb algun guisat, canelons i amanides. El restaurant Sant Pau, però, en només tres anys aconseguí la seva primera estrella de la Guia Michelin. El negoci continuà expandint-se quan el 2004 inauguraren un restaurant de cuina catalana a Tokio, també anomenat ‘Sant Pau', idèntic en nom i filosofia al restaurant de Sant Pol. Gràcies als seus viatges al Japó, va interessar-se per les tècniques culinàries autòctones i les va adaptar a la cuina i productes catalans. 

Poc a poc, la fama de Carme Ruscalleda va anar creixent en el món dels xefs, habitualment dominat per homes. La seva trajectòria està avalada per cinc estrelles Michelin: tres del restaurant ‘Sant Pau' de Sant Pol de Mar i, dos més, pel seu restaurant a Tokio. Ruscalleda ha esdevingut la primera cuinera ‘dona' de l'estat en assolir aquest guardó, i una de les quatre úniques dones de tot el món. Aquest premi va situar el restaurant de Sant Pol entre els més importants restaurants de l'estat; l'any 2000, el ‘Sant Pau' entrava a formar part de la prestigiosa i exclusiva associació internacional d'hotels i restaurants gastronòmics Relais & Chateaux.

El 2000 fou la protagonista del llibre Carme Ruscalleda, del plato a la vida de Jaume Coll. Ruscalleda, però també és l'autora de diversos títols a través dels quals vol difondre l'art culinari, entre aquests caldria destacar: Deu anys de cuina al Sant Pau que commemora els deu primers anys de vida del restaurant; Cuinar per ser feliç; Un any amb Carme Ruscalleda; El maduixot o La cocina mediterránea de Carme Ruscalleda. A banda dels llibres, ha col·laborat en l'edició d'un CD de sardanes i, actualment, ha esdevingut un nom habitual en programes de ràdio i televisió.

La font d'inspiració d'aquesta cuinera catalana sempre ha estat l'entorn mediterrani del seu Sant Pol natal, zona privilegiada gràcies a la gran varietat de productes que produeix l'horta del Maresme, famosa pel cultiu de llegums, fruites i hortalisses. Ruscalleda sempre ha buscat la incorporació de productes de la terra als seus plats tot respectant la seva temporalitat. El resultat és una cuina tradicional i saludable però que ella, observadora i experimentadora nata, reinterpreta per obtenir uns plats que són veritables creacions artístiques, mixtura d'aromes, gustos, textures i colors que l'han consolidada com una de les millors xef de l'estat i del món.

L'any 2018 va anunciar que tancava el Sant Pau, el seu Restaurant insígnia, I inicia una nova etapa amb altres objectius i propòsits després de 30 anys com a cap de cuina del restaurant. 
 

 
Premis i reconeixements

 

1991 * Primera estrella Michelin
1995 Millor cuiner de la guia Lo mejor de la gastronomía
1996 ** Segona estrella Michelin
1997 Restaurant de l'any, el Sant Pau, de la Guia Gourmetour
1998 Premi Nacional de Gastronomia
1999 Tres sols, màxima qualificació de la Guia Campsa.
2000 Cuiner d'or, del Intxaurrondo Gastronomia Elkarteari
2001 Premi ‘Dona emprenedora' a la seva trajectòria professional  
         concedit per Fundació Internacional de la Dona Emprenedora   
         (FIDEM)
2002 Premi Sánchez Cotán, de l'Acadèmia Espanyola de Gastronomia  
         a la millor carta de restaurant
         Premi Nadal de Gastronomia: Restaurant de l'Any
         Primer premi Davidoff a l'Excel·lència en hostaleria
         Medalla al mèrit cívic, per l'Obra del Ballet Popular
2004 Creu de Sant Jordi
         Cuiner Major de Catalunya
         Cuiner de l'any de la Guia Gourmetour
2005 *** Tercera estrella Michelin
2006 Premi d'Honor Lluís Carulla
2007 ** Primera i segona estrella Michelin al restaurant Sant Pau de  
         Tokio
         Medalla d'or al mèrit en les Belles Arts
         Premi ‘El Quijote' de l'Academia Castellano-Manchega de la    
         Gastronomía

2008 Micròfon d'or, a la categoria de restauració, de la Federació  
         d'Associacions de Ràdio i Televisió d'Espanya

         Premi Marqués de Busianos "a la presència de la gastronomia    
         espanyola en el món", Jurat dels Premis Nacionals de      
         Gastronomia

2009 Premi Gaudí Gresol de Reus
2013 Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-08-2018 Última actualització 02-08-2018