Dia Internacional de l’Orgull Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+)

En el Dia Internacional de l’Orgull  Lèsbic, Gai, Trans, Bisexual, Intersexual i Queer (LGTBIQ+), es commemoren el fets del 28 de juny de 1969 a la ciutat de Nova York, coneguda com la revolta Stonewall on per primera vegada les persones LGTB es van rebel·lar contra la batuda policial al local d’ambient Stonewall Inn i l’atmosfera de repressió social i vulneració de drets viscuda.

Enguany, volem ressaltar l’aprovació de la primera llei estatal LGTBI, concretament, la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI, on han calgut gairebé 45 anys de democràcia per fer-la possible, enmig de molta dedicació i reivindicació de diverses persones i col·lectius LGTBI.

De la nova llei resulta un avançament significatiu la possibilitat de l’autodeterminació de gènere per a les persones trans, reconeguda també a països com Noruega i Islàndia o dins de la Unió Europea per d’altres com Dinamarca, Irlanda, Malta, Bèlgica, Portugal o Luxemburg.

També cal posar amb valor l’esforç en legislar la prohibició de la mutilació de persones intersex o de la utilització de teràpies de conversió, així com la inclusió de la reproducció assistida per a dones lesbianes, bisexuals i dones sense parella. Cal ressaltar d’aquest últim aspecte que ja no caldrà l’adopció de la mare no gestant, facilitant la filiació en aquestes parelles.

Finalment, probablement l’absència més important de la llei és el no reconeixement o inclusió de les persones no binàries en el text, per  mitjà de l’omissió (o altres formes inclusives) de la menció relativa al sexe en els documents oficials com, per exemple, a països com Austràlia, Argentina, Alemanya, Estats Units o Holanda, així com l’estudi de la seva viabilitat en l’ordenament jurídic espanyol.

A l’Especial 28J seguim oferint, com en cada edició anual, un recull actualitzat de novel·les, assaigs, còmics, pel·lícules, així com també diferents adreces i serveis d’interès que són significativament útils per a les persones LGTBI i pel conjunt de tota la societat.

Aquest especial s'ha elaborat en col·laboració conjunta del Servei de Polítiques d’Igualtat i la Xarxa de Biblioteques Municipals.

#DIBALGTBIQ+

Destaquem

Veure més destacats Veure menys destacats

Referents

Veure més destacats Veure menys destacats

Recomanem

Biblioteques especialitzades

Guies de les biblioteques

Agenda