Passejant entre oliveres

Ara que l’estiu ja ha quedat enrere i fa dies que hem tornat les rutines habituals; és hora de deixar els records de les vacances i pensar en noves sortides i escapades més a la vora. Habitualment, aquest és el moment de les castanyes i dels bolets, però quelcom que molta gent no té en compte és que en aquesta època es cullen les olives i es produeix l’oli.

L’oli d’oliva és un dels tres grans aliments de la cultura (i la dieta) mediterrània. Tot i que podem trobar oliveres per tot el territori català; tant sols hi ha 5 Denominacions d’Origen Protegides. Et proposem doncs, que coneguis aquestes zones d’on prové el millor oli d’oliva de Catalunya.

Es produeix al llarg de tota la conca del riu Siurana i zones properes; és a dir a les comarques del Priorat, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Baix Penedès, es tracta doncs de gran part de la província de Tarragona.

Les dues mostres principals de l’oli de la DOP Siurana són les de Reus (3r cap de setmana de novembre) i la de Tarragona (1r cap de setmana de desembre). A més, també hi ha altres fires i festes de l’oli novell en moltes altres poblacions de la zona, destaca especialment la d’Almoster (Baix Camp) que se celebra des de l’any 1981.

En aquesta zona també hi trobem molts altres atractius turístics: podem realitzar excusions prop del mar o de les muntanyes (Prades i Montsant); o podem degustar els vins de les diverses DO (Conca de Barberà, Priorat, Montsant, Tarragona).

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Les Garrigues es pot considerar que és “la comarca” de l’oli, és la seva característica principal. Una prova d’això és que tant a l’escut com a la bandera hi ha una branca d’olivera. Tanmateix, cal deixar clar que hi ha zones del sud del Segrià i de l’Urgell que també produeixen oli sota de Denominació d’Origen Protegida Garrigues. Un altre element a afegir és que les olives arbequines, una de les millors varietats d’oliva, reben el nom a partir d’un poble garriguenc, Arbeca.

Si es parla d’oli i Garrigues, hi ha un esdeveniment indispensable que és la Mostra Gastronòmica amb oli del primer raig. Aquest any 2019 se’n celebra la vint-i-cinquena edició del 2 de novembre al 15 de desembre. Altres activitats per combinar si s’hi va de visita són l’enoturisme (DOP Costers del Segre) i les visites d’importants jaciments històrics com les pintures rupestres del Cogul o la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

La Terra Alta és una comarca amb Denominació d’Origen, de fet n’hi dues que reben aquest nom. Segurament la més coneguda és el vi, de fet, la vinya és el conreu més estès de la comarca; mentre que l’olivera només ocupa el tercer lloc - darrere l’ametller- . Però quan es parla d’oli el primer que cal saber és que hi ha tres municipis de la Ribera d’Ebre (Ascó, Flix i Riba-roja d’Ebre) que també formen part de la DOP d’oli Terra Alta. Un altre aspecte rellevant d’aquest oli és que es fa principalment amb una varietat d’oliva autòctona anomenada empeltre.

Si us decidiu a desplaçar-nos-hi, hi ha alguns indrets de visita obligada: Lo Parot, segons alguns és l’olivera (i també l’ésser viu) més vell de tot Catalunya, es diu que té uns 2.000 anys i encara se’n cullen les olives; es troba a prop del poble d’Horta de Sant Joan. També mereix una visita el Celler Cooperatiu de Pinell de Brai, un edifici modernista obra de Cèsar Martinell i Brunet, que també fa de molí d’oli i és més conegut com “La catedral del vi”. Altres activitats interessants que podem fer a la Terra Alta són excursions per les muntanyes dels Ports, resseguir els camins de la Batalla de l’Ebre, o participar en la Festa de l’Oli de La Fatarella (7 i 8 de desembre).

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

La superfície dedicada al conreu d’oliveres al Baix Ebre i al Montsià, representa el 40% de la superfície d’oliveres de tot Catalunya. És d’aquí d’on prové l’oli de la DOP Baix Ebre-Montsià.

A més a més, aquesta zona també és d’on prové un altre producte de primera qualitat com és l’arròs de la DOP Delta de l’Ebre. El Delta de l’Ebre ofereix també un paisatge molt poc comú a Catalunya: zones d’aiguamolls excel·lents per a l’observació d’aus, rutes en bicicleta o platges excepcionals. Per altra banda, si es va més cap a l’interior hi ha el massís dels Ports, on podran gaudir d’allò més els amants de la muntanya. També pot ser interessant treure el cap en alguna de les moltes fires o festes de l’oli que tenen lloc a diversos pobles com Godall, Jesús, Ulldecona o Santa Bàrbara.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Just a l’altre extrem del país també hi ha una zona de producció d’oli de primeríssima qualitat, és l’oli de la DOP Empordà. Malgrat el seu nom, també se’n fa a les comarques del Gironès i al Pla de L’Estany, a més de a l’Alt i al Baix Empordà. Es diu que el conreu de l’olivera en aquesta àrea el van introduir els grecs en arribar a Empúries i s’ha cultivat de manera continuada des d’aleshores.

Com que es tracta d’una zona força gran podem s’hi poden realitzar activitats diverses, entre les quals destaquen anar fins al Cap de Creus (el punt més oriental de tota la Península Ibèrica), observar aus o daines als Aiguamolls de l’Empordà, gaudir d’algunes de les millors platges de tot Catalunya o degustar els vins de la DO Empordà.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Per acabar, aquí trobareu alguns documents que parlen d’aspectes més específics de l’oli d’oliva, com per exemple les seves propietats o receptes de cuina. Així com també s’hi troben alguns llibres que parlen dels olis d’oliva catalans o d’alguna de les Denominacions d’Origen Protegides del nostre país.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 12-11-2019 Última actualització 26-10-2020