Fagedes a Catalunya

A la tardor, les fagedes o fajoses, són els paisatges més especials on passejar i passar un dia a la natura en família i gaudir de la varietat de colors que ofereix el faig.

A Catalunya, el faig no és ni de bon tros un dels arbres més comuns, donat que el clima mediterrani no afavoreix la seva proliferació. I per aquest motiu els boscos on creix sembla que tenen un encant especial. Tanmateix, es poden trobar  fagedes en les zones més humides (ja sigui cap a muntanya o en indrets peculiars),  i com ja s’ha dit un dels millor moments per visitar-les és a la tardor.

És en aquesta època de l’any on setmana a setmana es pot gaudir d’un espectacle  cromàtic: si un dia encara es veu tot d’un color verd rabiós, la setmana següent començarà a aparèixer el groc, cada cop més ataronjat, a continuació el marró, i finalment quedarà el gris dels troncs despullats, juntament amb el marró de la fullaraca a terra.

 A més, sota els faigs en aquesta temps es poden trobar diferents bolets, però cal tenir en compte quines espècies, segons el tipus de bosc on un es troba.

A continuació, us presentarem algunes de les fagedes més emblemàtiques que podem trobar al nostre país, algunes molt conegudes, altres no tant.

És segurament la fageda amb més renom a Catalunya. De fet és un cas excepcional, ja que està situada a tant sols uns 550 metres per sobre el nivell del mar, i en un terreny força pla, a diferència de les altres fajoses catalanes, que estan a altituds superiors i sempre en àrees amb molt pendent. Segurament, el fet de trobar-se en mig d’una àrea volcànica i el clima especialment humit de la zona hi tenen alguna cosa a veure. No cal oblidar que es troba dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Dos elements que també han contribuït a la seva fama són, primerament, el poema de Joan Maragall La fageda d’en Jordà, arran del qual hi ha un monòlit homenatjant a l’autor. En segon lloc, dintre del bosc es troba la cooperativa i fundació La Fageda, que cerca la integració social, a través de l’elaboració de productes làctics (els coneguts iogurts) i a més ofereix visites i activitats destinades a donar a conèixer el seu projecte i l’entorn on es troba.

Una altra singularitat desconeguda per pràcticament tothom és que es tracta de l’únic lloc de Catalunya on s’ha documentat la presència de nòctul gegant, el ratpenat més gros d’Europa (amb una envergadura d’ales que pot arribar als 46 cm).

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Les  fagedes que queden més a prop de la zona metropolitana  de Barcelona, es troben al massís del Montseny, situat entre les comarques d’Osona, el Vallès Oriental i la Selva. En aquest cas els boscos de fajos, com la major part del massís es troben dins de l’àrea protegida del Parc Natural del Montseny. Aquí les fagedes sí que presenten les característiques habituals del nostre país: es troben a partir dels 1.000 metres d’alçada, en un terreny amb un pendent important.

Algunes de les fagedes més conegudes de la zona del Montseny són la Fageda de Santa Fe, la Fageda Gran o la Fageda del Samon.

 Una bona activitat per tal de caminar sota dels faigs és fer l’ascensió del Turó de l’Home o Les Agudes des de la Font de Passavets, o pujar al Matagalls des de Sant Marçal.

  A les biblioteques trobaràs:

Montseny: Parc Natural / Editorial Alpina
Parc Natural del Montseny / Institut Cartogràfic de Catalunya
El Montseny : 51 passejades per descobrir / Òscar Farrerons Vidal, Lluís Pagespetit Blancafort
El Montseny : 50 itineraris a peu / Francesc Roma i Casanovas
Arbres i arbredes singulars del Montseny / Maria Josep Broncano Atencia

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Al límit entre les comarques d’Osona i la Garrotxa hi trobem la Serralada Transversal, que té com a punt culminant el cim del Puigsacalm. Al voltant d’aquesta muntanya hi trobem diverses fagedes, però potser la més impressionant és la Grevolosa, que compta amb arbres monumentals de més de 300 anys, alguns dels troncs sobrepassen el metre de diàmetre i d’altres tenen més de 40 metres d’alçada.

El bosc està inclòs dins de l’Espai d’Interés Natural serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt.

Actualment, l’accés és més fàcil i ràpid, amb la nova carretera que uneix Vic i Olot.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

A la comarca de nova creació del Moianès, també hi ha una fageda, encara que pugui resultar sorprenent. Es tracta de la Sauva Negra, un petit bosc de faigs que ocupa l’obaga de la serra de la Casa Nova del Castell. Al mig de la fageda s’hi troba una font, que pren el mateix nom que el bosc. Per últim, la Sauva Negra està protegida com a Espai d’Interès Natural, per la Generalitat de Catalunya.

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

També a les Terres de l’Ebre podem trobar un bosc de faig, concretament la Fageda del Retaule, que és la fageda més meridional de tot Europa. Està situada dins la comarca del Montsià i forma part del Parc Natural del Ports. A dins del bosc hi podem trobar dos arbres monumentals: el Faig Pare i el Pi Gros, el primer destaca per la seva amplada i arrels, mentre que el segon ho fa per la seva alçada.

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 08-11-2018 Última actualització 26-10-2020