Julio Cortázar

Va néixer a Brussel·les, el 26 d'agost de 1914 i va morir a París, el 12 de febrer de 1984. El seu pare va treballar per a l'ambaixada argentina i això va obligar la família a viatjar. Ja de petit era un gran lector, als nou anys va escriure una novel·la que evocava un jardí, lacrimògena, sentimental... Dels setanta anys que va viure, va passar la primera meitat a Argentina i la segona a França, París.

La primera part de la seva carrera consisteix en fer de traductor, anava a congressos, traduïa documents i obres. Així per exemple, va traduir els contes de Poe al castellà, segons explica en una entrevista que li fa Joaquim Soler Serrano al programa "A fondo" una de las cosas que he hecho com más gusto en esta vida.

Als anys seixanta va descobrir la revolució cubana i va exercir una certa militància política des de la literatura.

Obra

"Los premios" (1860) va ser la seva primera obra publicada, tracta sobre unes persones que han guanyat poder fer un creuer en un concurs. Després va publicar "Historias de cronopios y de famas" (1962), segons ell, els cronopios se li van aparèixer per primera vegada l'any 1952 a París, a l'intermedi d'un concert de Stravinski me quedé solo en el teatro y en el aire circulaban una especie de globos de color verde. Después los críticos han buscado definiciones más literárias. El cronopio es la conducta del poeta, del asocial.

Es va fer molt conegut l'any 1963 amb "Rayuela", una novel·la molt innovadora per la seva estructura complexa. Escrita en 155 capítols, permet dos tipus de lectura, una seguida i una altra saltejada seguint el joc d'un tauler de xarranca (rayuela), segons unes instruccions que Cortázar dóna al principi de la novel·la. També, com a gran amant de la música de jazz, cita molts títols.

Tot i que és més conegut com a novel·lista que com a contista, va escriure cent contes en llibres diferents. "El primer Bestiario" és de 1951 i "l'últim Deshoras" de 1983. Els seus contes més coneguts són Continuidad de los parques; Las armas secretas; La puerta condenada; La autopista del sur i El perseguidor on narra la història d'un saxofonista de jazz adepte a l'heroïna inspirat en Charlie Parker.

A més de les novel·les i els contes, va escriure una sèrie de textos de difícil classificació, on barreja ficció, assaig i fantasia, acompanyats d'il·lustracions. Són elslibro almanaque com: La vuelta al día en 80 mundos i Último round.

Així mateix destaquem el seu còmic Fantomas contra los vampiros multinacionales, on el protagonista Fantomas s'enfronta a un boig que ha decidit destruir la cultura i una sèrie d'escriptors, entre ells Cortázar, escriuen donant suport a l'heroi justicier. També va fer teatre.

Altres novel·listes d'aquest moviment avantguardista d'Argentina són Manuel Mújica Láinez, Manuel Puig, Haroldo Conti i Ernesto Sábato. També s'afirma que Cortázar pot haver influenciat Bolaño en la forma en que tracta l'humor.

Si has de començar la lectura de l'obra de Cortázar et recomanem el següent itinerari:

Historias de cronopios y de famas, qualsevol dels contes de Bestiario, o de Final del juego y la novel·la Los premios.