Salut

Propietats nutricionals de la remolatxa

© ilietus / iStock.com

La remolatxa és l’arrel carnosa de Beta vulgaris var. conditiva o var. vulgaris. Al ser una arrel, l’acumulació de sucres la fa molt dolça, i la podem trobar de diversos colors tot i que generalment és de color vermell fosc. En general, d’aquesta hortalissa i segons la varietat, en consumim l’arrel i la indústria sucrera n’extreu el sucre.

És una planta bianual originària de l'Europa mediterrània i del nord d'Àfrica. Els països europeus són grans consumidors de remolatxa de taula, i actualment la podem trobar al mercat durant tot l'any, tot i que és una hortalissa d'hivern i, per tant, és aconsellable consumir-la en aquesta estació.

La remolatxa és una valuosa font de nutrients. Després de l'aigua, el seu component majoritari són els hidrats de carboni. També destaca pel seu contingut en fibra, (que li confereix un efecte laxant i ajuda a prevenir el restrenyiment), minerals (sobretot potassi) i vitamines. A més a més, conté antioxidants que li atorguen un efecte protector davant malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

D’altra banda però, cal tenir en compte que és rica en un tipus d’àcid orgànic (l’àcid oxàlic) que té la capacitat de formar complexos insolubles a l’intestí amb minerals com el calci i el ferro. Per això, és important que les persones amb predisposició a formar càlculs d’oxalat de calci al ronyó en restringeixin el consum.

La remolatxa s’ha de mantenir a la nevera, i es pot consumir crua (la millor manera per aprofitar les seves vitamines) o cuita. Sol emprar-se com a ingredient de diversos plats, però sobretot la trobem condimentant amanides.

Animeu els plats d’hivern amb els colors de la remolatxa i recordeu menjar les cinc fruites i hortalisses recomanades diàries!

 

Gaudeix a taula de la remolatxa

T'oferim dues receptes amb aquest ingredient com a protagonista:


 

 

Suc de remolatxa, pastanaga i poma (pdf)

Fotografia: © shutterstock.com / IriGri

 

 

 

 Amanida de remolatxa i espàrrecs (pdf)

 Fotografia: © Diputació de Barcelona

 

  Búsquedas en el catálogo:

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 15-11-2019 Última actualización 22-09-2020