Philip Roth

Philip Roth (1933-2018) va néixer a la ciutat de Newark (Nova Jersey), fill d’una família jueva emigrada des d’Ucraïna. Poc després de graduar-se en literatura anglesa va publicar els seus primers contes i crítiques a revistes com The New Republic, i ja el 1960 va rebre el National Book Award de ficció per l’obra Goodbye, Columbus.

No va ser fins al 1969, però, quan va irrompre en els cercles literaris d’èxit amb la publicació d’El trastorn de Portnoy, novel·la que li va suposar el reconeixement unànime de la crítica i un gran èxit de vendes. L’anomenada “trilogia americana” formada per les obres Pastoral Americana (1997), Em vaig casar amb un comunista (1998) i La marca de l’home (2000) va acabar de consolidar-lo com un dels grans autors de la tradició novel·lística nord-americana.

En les seves trenta-una obres de ficció, Roth insisteix en els mateixos temes una vegada i una altra. Tota la seva literatura gravita al voltant de Newark, ciutat natal de l’autor, i del semitisme com a causa o símptoma de les circumstàncies vitals dels seus personatges. Des d’aquesta doble conjuntura, els seus textos presenten elements comuns com ara el sexe, la integració de la comunitat jueva, l’humor, la hipocresia moral de la societat dels EUA o la paranoia col·lectiva.

L'obra narrativa de Philip Roth segueix la tradició d’autors com Dos PassosScott FitzgeraldHemingwayFaulknerBellow o Malamud. Personatges, fets i trames conformen una complexa visió de la realitat contemporània que es debat entre la raó i els sentiments com a signes del temps present. La seva qualitat literària es mostra amb una escriptura fluida i incisiva.

Philip Roth va ser reconegut amb el premi Pullitzer, el 1998, i amb el Príncep d’Astúries de les Lletres, el 2012. El famós crític literari Harol Blume el va incloure en el seu Big four d’escriptors contemporanis, un panteó reservat només pers als millors escriptors vius dels últims cinquanta anys —Roth va morir el 2018 i Bloom el 2019. El seu nom va sonar en nombroses ocasions com a candidat al Nobel de Literatura.

Fecha de creación 23-05-2018 Última actualización 06-02-2024