Las bibliotecas recomiendan

  • Dulce de leche

    Vila, Miguel

    Barcelona : La Cúpula, noviembre de 2022

    Dulce de Leche és la primera obra a arribar-nos del jove autor italià Miguel Vila (Pàdua 1993). Va ser premi al millor còmic de la Comicon de Napoli 2022 i també ha estat nominada com a millor obra estrangera en l'últim Saló del còmic de Barcelona.
    Ens trobem amb la història del poc convencional triangle amorós format pels molt joves Marco i Stella i per la Lulú, una mare soltera que treballa en una gelateria. Tot i que la Stella, una noia alegre i intel·ligent està totalment enamorada i fa tot el possible per estar amb ell, en Marco, taciturn i apàtic, es va distanciant d'ella i inicia una relació en paral·lel amb la Lulú.
    A partir d'això i amb l'ajut d'un apartat gràfic meravellós que sap treure tot el suc de les possibilitats narratives i expressives del còmic, ens endinsem dins d'una obra de lectura àgil i apassionant, però que és també una interessant reflexió sobre l'amor, el desig i les relacions interpersonals.
    I a més a més és molt bo: llegiu Dulce de Leche que així explicat no és el mateix.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Tecla Sala. L'Hospitalet de Llobregat

    24/11/2023
  • Què hi ha a dins?

    Banfi, Cristina Maria

    Valls : Cossetània, 2018

    Els infants trobaran en aquest llibre les característiques d’alguns animals, però es centra sobretot en els seus caus o nius. Ens els descriu alhora que, amb un llenguatge molt planer, explica com s’alimenten , quan els agrada sortir, com són les seves cries... Tot això recolzat en unes fantàstiques il·lustracions que ens permeten fer-nos una idea de tot plegat.

    Podreu aprendre com funciona la vida en el cas de comunitats, com les formigues i les abelles, o com curiosament hi ha animals que poden compartir el cau.

    Recomanat per: Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    24/11/2023
  • ¡Para ti, que eras joven!

    Fontdevila, Manel

    [Madrid] : ¡Caramba!, mayo 2023

    Nom de la famosa secció d'El Jueves que dibuixaven conjuntament Albert Monteys i Manel Fontdevila. Un retrat dels joves, i no tan joves, del finals del segle XX. Hi podeu trobar critiques dels costums d’aquells anys.

    Els autors expliquen les anècdotes, història i el seu mètode de treball. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/12/2023
  • Aldobrando

    Gipi

    Barcelona : Norma Editorial, mayo de 2023

    Aldobrando és un jove tímid que ha viscut sempre amb el bruixot que el va adoptar quan era petit. Sempre l’ha animat a participar en els conjurs, però ell no s’atreveix a sortir de la cabana. 
    Un dia, però, el bruixot és ferit i Aldobrando ha de superar les seves pors i anar a buscar el remei que el curarà: l’herba del llop. 
    Una història que tracta sobre les pors, la valentia, l’amistat i l’amor. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    20/11/2023
  • Global

    Colfer, Eoin

    Madrid : Alianza Editorial, [2023]

    Els efectes dels canvis climàtics des del punt de vista dels nens i nenes afectats. 
    Yuki, una noia inuit del Canadà, i Sami, un noi de Bangladesh, veuen com els seus entorns naturals han estat destruïts per desastres naturals. Busquen com s’ha originat i quines conseqüències mundials tindran.  

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    20/11/2023
  • El Agujero en el cielo

    Hicks, Faith Erin

    Bilbao : Astiberri Ediciones, junio 2023

    La nova capital dels Daos és l'únic accés al mar de tota la regió i està travessada pel Riu de les vides. Per la seva situació i importància, tots els pobles del voltant lluiten per conquerir-la i li canvien el nom quan guanyen. De tants canvis, la ciutat ja és anomenada La Ciutat Sense Nom. 

    Kaidu arriba a la ciutat, procedent del seu poble, per formar-se com a guerrer. És el fill d'un general dao, el qual coneixerà al palau. Allà s'adonarà que té moltes similituds amb el seu pare: la facilitat de lluitar amb espasa, l'interès per conèixer la història de la ciutat. La seva amiga Rata, una jove òrfena, li mostrarà com moure's pels racons de la ciutat. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/11/2023
  • Goodbye yellow brick road

    John, Elton

    [S.l.] : Mercury, p. 2014

    Celebrem el 50è aniversari del llançament de Goodbye Yellow Brick Road.
    Setè disc d’estudi d’Elton John (Middlesex, 1947), està considerat per la crítica com el millor de la seva dilatada carrera.
    Atesa la gran quantitat de material disponible, va esdevenir un doble àlbum, que inclou un total de disset temes.  
    Amb portada d’Ian Beck i textos del seu habitual lletrista, Bernie Taupin, hi destaquen els talls “Candle in the wind” (tribut, en origen, a Marilyn Monroe), “Goodbye Yellow Brick Road” i “Saturday Night’s Alright for Fighting”.
    1973. Un enregistrament històric que, amb un títol al·legòric, posava al descobert les contradiccions de l’estrellat i la fama. 
    Se’n van vendre més de 20 milions de còpies arreu del món.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Ramon Fernàndez Jurado. Castelldefels

    17/11/2023
  • Una Estrella sobre el río Elba

    Georg, Miriam

    Barcelona : Espasa, mayo de 2022

    Aquest llibre es va publicar a Alemanya durant el confinament, i va assolir un gran èxit.
    Miriam Georg és el pseudònim que utilitza l’escriptora alemanya Miriam Kraehe quan escriu novel·la històrica. 

    A través de la història d’amor entre Lily Karsten, una jove d’una família de constructors de vaixells plena de somnis que sap que no podrà complir ja que el seu destí és ser esposa i mare, i Jo Bolten, un treballador del port que lluita per sobreviure diàriament, ens fa un retrat de la societat alemanya de finals del segle XIX, en concret de la ciutat d’Hamburg i més concretament del seu port, un dels més importants d’Europa. Una història emocionant, captivadora i commovedora.
    En aquest període les diferències socials són extremes, i l’autora ens les mostra en tota la seva cruesa. Els ambients dels dos són oposats, ambdós són presoners de les seves circumstàncies. Però l’autora aconsegueix que aquests dos mons es trobin d’una manera creïble a través de l’evolució personal dels protagonistes. A través d’ells l’autora dona un gran protagonisme al moviment sufragista i a la lluita obrera.

    L’eix central del llibre és l’evolució de la història d’amor entre Lily i Jo, però hi ha un munt de trames i subtrames paral·leles dels personatges secundaris que ens permeten aprofundir en com funcionava aquesta societat.

    Acaba de publicar la segona part: Los amantes de Hamburgo on s’acaben de tancar algunes històries que havien quedat obertes.

    Un llibre per adonar-nos de la immensa lluita de les dones que han fet possible que nosaltres gaudim de la societat actual.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. La Florida. L'Hospitalet de Llobregat

    01/12/2023
  • Escucha, hermosa Márcia

    Quintanilha, Marcello

    Bilbao : Astiberri, octubre 2022

    L'autor, Marcello Quintanilha, ja va cridar l'atenció dels lectors amb els seus anteriors treballs editats a Espanya: “Tungsteno” i “Talco de vidrio”; però ha estat amb aquest “Escucha, hermosa Márcia” amb el qual ha aconseguit l'estatus d'imprescindible. Tant és així que amb aquest còmic va guanyar a Angoulême i a Barcelona.

    Aquesta és la història de Márcia, una infermera que viu en una favela de Rio, al costat del seu nuvi Aluísio, i la seva filla, Jaqueline, qui té un caràcter bastant conflictiu i a més es relaciona amb una de les bandes de la favela. La ja de per si mateix complicada relació entre Márcia i Jaqueline s'agreuja quan a aquesta la deté la policia per la seva col·laboració amb la banda. No obstant això, Márcia no està disposada a deixar sola a la seva filla i farà tot el que sigui a la seva mà per a ajudar-la, encara que això l'obligui a adoptar decisions molt complicades que li implicaran grans sacrificis.

    En definitiva, estem davant un còmic espectacular, amb una irreal i impactant paleta de colors, que contrasta amb una història completament realista que denuncia la desigualtat i la corrupció que són l'essència del Brasil actual.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Tecla Sala. L'Hospitalet de Llobregat

    01/12/2023
  • Múrries :

    Medinyà Barnadàs, Mar

    Barcelona : Viena Edicions, febrer de 2023

    Sabeu que tenen en comú la poetessa Sappho, les abadesses Kassia i Heloïse, la noble castellana Sancha, la compositora Leonora de Florència i l’artista Maddalena Casulana? doncs que totes elles són “múrries”.

    Segons el diccionari de la llengua catalana (IEC) “múrries” són les dones sagaces, astutes, picardioses i hàbils per a aconseguir allò que pretenen.

    Aquest és un llibre que ens explica la història de la música des del punt de vista d’aquestes “múrries”, aquestes dones que van existir i que van protagonitzar moments únics creant música en l’època que els hi va tocar de viure. Les “Múrries” van ser dones espanyoles, franceses, italianes i occitanes; això sí, totes eren nobles. Ja sigui cortesanes italianes, compositores i llibretistes franceses o també pedagogues catalanes i espanyoles. Van ser dones súper conegudes a la seva època, tot i que les monges anaven més per la seva banda.

    Narcisa Freixes, Lluïsa Casagemas, Carme Karr i Maddalena Lombardini eren persones que entraven dins l’establishment, perquè estrenaven les seves obres als llocs populars.

    Segons l’autora, en general, ens costa d’entendre com vivien les monges, les trobadores o les altres senyores que menciona el llibre, perquè sempre ens han explicat que les dones no composaven “música gran”, és a dir, que no fos de cambra, i que tenien prohibides fer totes aquestes feines.

    A la Revolució Francesa, per exemple, hi havia directores de grans teatres d’òpera, compositores d’òperes i llibretistes d’òpera reconegudes que treballaven i vivien d’això fins que es morien però ho desconeixem perquè no ens n’han parlat mai d’elles.

    Ens diu Mar Medinyà: “aquest és un llibre necessari, ja que parla de les dones europees creadores de la música. Elles són les autèntiques protagonistes de la història de la música occidental. No hi ha gaire feina feta últimament amb la musicologia. Quasi tots els llibres que jo he fet servir per documentar-me són dels anys 70 i dels 80, i alguns dels 90, però ja està, no hi ha res més”.

    El llibre s’acompanya d’uns quants codis QR que fan que es pugui anar escoltant la música a mesura que vas llegint els seus capítols:

     

    Més informació:

    Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa

    04/03/2024
  • Medicina en femení :

    Sabaté, Glòria

    Valls : Cossetània Edicions, març del 2023

    Des de l’Edat Mitjana les dones han fet servir les plantes remeieres per guarir. De fet, precisament per aquesta raó van ser elles les més perseguides i cremades per la Inquisició. L’autora ens explica una mica els antecedents de la figura de la trementinaire. La pobresa de les zones rurals i la dificultat d’accedir a l’atenció mèdica fou el que impulsà un grup de dones de la vall de la Vansa i Tuixén a recórrer a peu els pobles de Catalunya oferint remeis preparats per elles mateixes amb plantes medicinals.

    Per sort aquest ofici avui dia s’està recuperant i posant en valor, i aquest llibre ens ofereix un trosset d’aquesta història i una descripció de les plantes que feien servir. També explica, en cada fitxa, quins usos màgics se li donava. Per posar-vos un exemple: un bocí de dolçamara a sota de la coixinera ajuda a oblidar un vell amor.

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    17/11/2023
  • Restes de carnaval :

    Lispector, Clarice,

    [Barcelona] : Comanegra, setembre del 2020

    Ara que el gust lector es decanta més pel gènere novel·lístic, sempre és una grata notícia tota aposta literària pel relat curt. I quina millor manera de fer-ho que amb "Restes de carnaval", primera antologia de contes publicada en català d’una de les escriptores més importants de la literatura en llengua portuguesa: la Clarice Lispector (1920-1977).
    Amb una prosa suggeridora, alhora poètica i directa, cadascuna d'aquestes històries narra una experiència transformadora. Gairebé totes comencen amb una calma aparent. De sobte, un fet atzarós i, fins i tot, natural, provoca una inusual agitació dels ànims, com si un full innocent de la tardor hagués provocat una turbulència d'ones a l'estany. Cap al final, quan les coses tornen a la seva normalitat il·lusòria, els personatges han canviat, i nosaltres amb ells.
    A l’última entrevista que va concedir a la televisió, la Clarice Lispector va comentar que els seus llibres solen guanyar molt amb la relectura. Per això, i fent-nos ressò de les seves paraules, podem dir que aquesta antologia no només és una excel·lent oportunitat per rellegir contes, sinó que és també una inigualable ocasió per retrobar-nos amb la literatura d’aquesta excepcional escriptora.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Bellvitge. L'Hospitalet de Llobregat.  

    17/11/2023
  • 1969

    Márquez, Eduard

    Barcelona : L'Altra Editorial, novembre del 2022

    1969 és una novel·la documental sense cap més protagonista que l’any que dona títol al llibre. Márquez rememora 12 mesos de vida grisa d’una Barcelona que lluita i s’enfronta amb el franquisme alhora que també el defensa. Un llibre coral i polièdric on totes les veus, des del Rei Juan Carlos, passant pel governador Civil fins als veïns de les Roquetes, l’obrera de la fàbrica, l’estudiant trotskista o l’espieta del règim tenen cabuda. Una novel·la salvatge, magníficament documentada i construïda de pedaços de vida grisa, de persones que busquen un lloc a la dictadura franquista, sigui per destruir-la o per aferrar-s’hi. Un any construït a base de llum i foscor, esperança i abatiment, ànsies de llibertat i capacitat opressora. L’autor ho fa sense fil narratiu i sense personatges. Márquez explora els límits de la novel·la tradicional amb un domini absolut, no d’un escriptor, sinó d’un home que escriu.

    Recomanat per Ivana Ares. Prestatge de novel·la

    16/11/2023
  • La Febre dels cromos :

    Rafí i Roig, Josep-Manuel

    Barcelona : Comanegra, maig del 2023

    La febre dels cromos travessa la història des de l'últim terç del segle XIX fins als nostres dies, i va tenir un moment d'esplendor esclatant que avui pot semblar-nos inimaginable. Però no cal que ens ho imaginem: Josep-Manuel Rafí ha dedicat anys d'investigació per oferir-nos una obra de referència que ens porta als orígens triomfals del cromo publicitari al nostre país (que va ser un referent de creativitat extraordinari) i ens ofereix un arxiu de prop de mil cromos representatius de les principals col·leccions històriques. Seguint l'estela de la marca de xocolata de Jaume Boix, un autèntic revulsiu català i europeu, veiem com els cromos, senzillament, van transformar la societat.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    07/12/2023
  • Viajar con niños en furgoneta camper :

    Fernández, María

    Madrid : Anaya Touring, mayo 2023

    Viatjar amb nens en furgoneta càmper o autocaravana és una de les millors experiències que pots viure amb la teva família. Et permet organitzar la teva pròpia ruta, sense haver de seguir un itinerari fix; adaptar els viatges a les teves necessitats i a les dels teus fills. Podràs parar a dormir sempre que ho necessitis i preparar el menjar quan et vingui de gust, sense presses, sense horaris. Els nens gaudeixen enormement d'aquesta mena de viatges.
    No obstant això, aquest tipus de viatges també pot generar uns certs dubtes i pors: com dormir, el fred a l’hivern, la seguretat dins la furgoneta, l’equipatge. 
    Aquest llibre t'ofereix solució a tots aquests dubtes i moltes altres. Al llarg de les seves pàgines, l'autora et mostra idees i recomanacions per viatjar amb informats i amb seguretat.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/11/2023
  • Rutes per descobrir arbres monumentals

    Barba, César

    Bilbo : Sua Edizioak, maig 2023

    Catalunya és un país eminentment forestal, on creixen més de cent espècies diferents d'arbres, alguns dels quals s’han convertit en monumentals. 
    Es caracteritzen per les grans dimensions, per la bellesa o per l'edat considerable, i en molts casos, pels tres factors a la vegada. Aquesta guia presenta les excursions per visitar-los. Son obres d’art de la natura que ens ajuden a valorar l’entorn i la passejada per trobar-los. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/11/2023
  • Color :

    Finlay, Victoria

    Madrid : Capitán Swing, [2023]

    Per explicar la història dels colors,  Victoria Finlay ens proposa una apassionant aventura al voltant del món i a través dels temps, revelant com els colors que triem han determinat la història de la pròpia cultura. 
    Finlay explora els materials físics que acoloreixen el nostre món, com els minerals preciosos i la sang dels insectes, així com els significats socials i polítics que el color ha tingut al llarg del temps. Ho explica amb histories dels principals pintors com Miquel Àngel, Van Gogh i de grans quadres. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    13/11/2023
  • Destacar o callar : niñas y mujeres con altas capacidades

    Sanz Chacón, Carmen

    Barcelona : Plataforma Editorial, mayo de 2023

    Un actual i documentat assaig sobre les dones intel·ligents. L’autora explica com les dones amb altres capacitats volen passar desapercebudes en comptes de fer valdre els seus coneixements, competències i habilitats. Fa un anàlisi de dones silenciades al llarg de la història per adaptar-se al condicionaments socials, perdent grans personalitats. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    13/11/2023
  • El Amor de la clase que sea

    Viva Suecia

    España : Universal Music Spain, [2022]

    "El amor de la clase que sea" és el tercer àlbum d'estudi de Viva Suècia, llançat el 2022. Aquest àlbum va consolidar la banda com un dels referents del indie rock a Espanya.

    Si t'agrada la música indie, et recomano que l'escoltis. L'àlbum compta amb una varietat de temes emotius i profunds que exploren temes com ara l'amor, la solitud i la mort.

    Les cançons més destacades inclouen "El Bien, "Lo Que Queda De Cariño", "No Hemos Aprendido Nada" i "Justo Cuando El Mundo Apriete". La instrumentació d'aquest àlbum és especialment impressionant, amb intenses guitarres i vigorosa percussió que complementen perfectament les lletres emotives de les cançons.

    En resum, si busques un àlbum de música indie rock amb lletres profundes i una instrumentació impressionant, “L'amor de la classe que sigui” de Viva Suècia és definitivament una excel·lent elecció.

     

    Més informació:

    Recomanat pel Prestatge de música.

    13/11/2023
  • Cuidarme bien, quererte mejor :

    Llamas, Desirée

    Barcelona : Grijalbo, mayo de 2023

    Podem tenir relacions afectives sanes mantenint un equilibri entre expressar el que sentim i essent conscients de l’impacte que els nostres actes poden tenir en els altres? Aquest comportament s’anomena responsabilitat afectiva i ens ajuda a comunicar les nostres necessitats emocionals i ser respectuosos amb les emocions dels altres, per a millorar la qualitat de les nostres relacions interpersonals.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/11/2023
  • Criar con salud mental :

    Velasco, Maria

    Barcelona, España : Paidós, junio de 2023

    La dra. María Velasco, psiquiatra especialitzada en salut mental en adolescents i nens, ens proposa un llibre essencial per a tots els pares i mares que vulguin promoure la salut mental dels seus fills.
    Respon les nombroses preguntes que els pares es plantegen sobre la criança, començant pel que significa ser pare o mare, que és la infància i quines són les necessitats emocionals dels nostres fills. Després, ens parla dels conflictes emocionals que sorgeixen amb la maternitat i la paternitat, com aconseguir un bon vincle o com educar de manera serena als nostres fills.
    Velasco tracta sobre les dificultats que es troben els pares moderns. Ofereix pautes per a una criança més sana i significativa, ajudant els pares a conrear un amor incondicional pels seus fills i a satisfer les seves necessitats emocionals.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    13/11/2023
  • ¿Tu hijo aún no sabe qué estudiar? :

    Ibáñez, Elena

    Barcelona, España : Larousse, 2023

    El 78 % dels joves que han de triar estudis no saben què volen estudiar. La mitat d’ells triaran carreres tradicionals que desapareixeran els propers anys. A més, a Espanya un de cada tres estudiants no acabarà el primer curs de la carrera que seleccionat. 
    L’oferta de nous estudis i de noves professions creix cada any i desconcerta a estudiants, famílies i professors orientadors. L’oferta és immensa en graus universitaris i cicles professionals i el mercat laboral canvia molt de pressa. 
    Davant d’aquest panorama descoratjador, Elena Ibáñez, ha elaborat aquesta guia pràctica i actualitzada per ajudar als joves, famílies i professors en la presa de decisió d’estudis al segle XXI. Es basa en 4 passos: 
    - Informació sobre l‘estudiant (personalitat, habilitats, aspiracions)
    - Els rols del treball al segle XXI
    -Tecnologies que s’utilitzen a cada feina 
    - Les feines que tenen més ocupabilitat
    L’autora demostra coneixement profund de l'àmbit laboral i de l'orientació. Desmunta les principals creences que provoquen eleccions errònies, frustració vital i abandonament de la formació. Una guia que dona protagonisme a les feines amb alta ocupabilitat.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    13/11/2023
  • Teoria escènica

    Gual, Adrià,

    Barcelona : Institut del Teatre, 2016

    L'estudi introductori del llibre diu: "Les obres teatrals d'Adrià Gual, en la seva majoria, van ser publicades en vida de l'autor (i algunes reeditades), i per aquest motiu es poden consultar amb certa facilitat. Per contra, els assajos, els prefacis inèdits, les conferències, els articles i les notes esparses van ser parcialment publicades en l'època i, malgrat el seu interès, es localitzen avui tan sols en hemeroteques i fons documentals. Sortosament la pràctica totalitat dels manuscrits de l'autor es conserva agrupada i és consultable a la biblioteca del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l'Institut del Teatre de Barcelona."

    Per cobrir aquest buit, Carles Batlle i Enric Gallén recuperen tot aquest material en aquest llibre que pretén donar a conèixer els textos més representatius de l'assagística gualiana, situar-los en el seu context local i internacional i avaluar-ne la importància en l'establiment d'una tradició teatral autòctona.

    Adrià Gual i Queralt (Barcelona, 1872-1943) va ser un dramaturg, director d'escena, empresari teatral i pedagog català que va viure a finals del segle XIX i principis del segle XX. Gual va fundar la companyia del Teatre Íntim amb l'objectiu de modernitzar el teatre català. A més, va fundar l'Escola Catalana d'Art Dramàtic per encàrrec de la Mancomunitat i un dels pioners del cinema a Barcelona. És una figura cabdal del modernisme català, i va ser reconegut per la seva tasca de regeneració, europeïtzació i ennobliment de les arts catalanes del teatre del segle XX.

    La seva teoria escènica es basa en la fusió de les arts en el teatre, concebut com a art total, i en la voluntat d'adaptació a la realitat del teatre català modulant les propostes segons les circumstàncies culturals i polítiques del país. Pel que fa a la seva obra, Gual va ser un dels primers dramaturgs simbolistes catalans i va escriure obres com "Silenci" que entronquen amb el teatre simbolista belga de Maurice Maeterlinck. A més, va ser el primer director d'escena a Catalunya i a Espanya, i va introduir la pedagogia dramàtica entesa a la manera contemporània.

    Va escriure diverses obres de teatre que oscil·laven entre el modernisme i el realisme teatral més estricte. Algunes de les seves obres més conegudes són "Oh, Estrella!", "La mosca vironera", "La visita", "L'últim hivern", "La mar brama", "Morts en vida", "El perill", "Nocturn (Audante Morat)", "Blancaflor", "Silenci (Drama de món)", "La serenata", "Joan Ezequiel", "Hores d'amor i de tristesa", "Fígaro o la dama que s'avorria", "La mentidera" i "El camí".

    El Teatre Íntim va ser un projecte i companyia teatral posat en marxa l'any 1898 per Adrià Gual juntament amb Joaquim Pena, Claudi Sabadell, Oriol Martí, Salvador Vilaregut, Francesc Soler i Josep Maria Sert amb la finalitat bàsica de donar nous aires al teatre català de l'època de promoure un teatre modern a Catalunya. El concepte de Teatre Íntim fa referència a la familiaritat, al grup reduït, tot i que no advoca per l'aïllament, si ho fa en una voluntat original de formar part d'un grup selecte intel·lectual. A les seves representacions, en un principi, només s'hi accedia per invitació, i per això la primera representació pública del Teatre Íntim La culpable de Gual (1899) va esdevenir un autèntic fracàs.

    A partir de l'experiència simbolista de Lugné-Poe, condueix el Teatre Íntim cap a un art total, creant una atmosfera, un ambient i una emoció que posi de manifest la correspondència entre el fet físic i espiritual. Inspirat en les noves propostes que s'estaven realitzant a París, va realitzar diversos espectacles als Jardins del Laberint d'Horta, on Gual va aplegar clàssics universals amb autors catalans, creant el que és conegut com a Teatre de la Naturalesa. El llegat del Teatre Íntim és cabdal, i l'any 1913 la companyia esdevé l'Escola Catalana d'Art Dramàtic, i constitueix l'embrió de l'actual Institut del Teatre.

    La contribució d'Adrià Gual al teatre català va ser fonamental en la modernització i dignificació del teatre català, així com en la creació d'una indústria cultural. Va ser un dels primers a introduir el simbolisme i el teatre poètic a Catalunya, va ser un dels primers a incorporar la figura del director escènic i a innovar en la posada en escena del teatre català. També va ser un dels impulsors de la Ciutat del Teatre, un projecte que va idear com a Teatre de la Ciutat, el primer intent per fer un teatre nacional, projecte que finalment va ser descartat l'any 1925. A més, va ser un dels fundadors de l'Escola d'Art Dramàtic, que va ser fonamental per a la renovació del teatre català.

    Selecció de retrats i fotografies d'escena de muntatges teatrals d'Adrià Gual amb el Teatre Íntim (1898-1928), la Nova Empresa de Teatre Català (1908-1910) i l'Escola Catalana d'Art Dramàtic (1913-1934)per a l'exposició "Adrià Gual (1872-1943), el perfum d'una època". 

     

    Més informació:

    Recomanat pel Prestatge virtual d'Arts escèniques 

    13/11/2023
  • La Cuina dels altres catalans

    Bueno, Xesco

    Barcelona : Larousse, març de 2023

    Un llibre molt interessant i nostàlgic que parla de la cuina que va arribar a Catalunya procedent de les diferents onades migratòries des de la resta de la Península durant la segona meitat del s XX, una cuina humil, amb productes locals, però alhora saborosa, apetitosa i suculenta.

    Plats de cullera i plat fondo, amanides i ous, tapes per compartir, delícies de rebosteria, peixos i carns, sense oblidar els plats que venen de fogons més llunyans.

    Una cuina que reivindica els orígens, la identitat i alhora la integració. L’autor analitza quins d'aquests plats ja formen part del corpus culinari català i quan de temps ha de passar per considerar-los part de la cuina catalana.

    Un llibre amb receptes, històries i unes imatges meravelloses!!

     

    Més informació:

    Instagram de l’autor

    Recomanat per Lluïsa Huerta. Biblioteca El Pont de Vilomara i Rocafort

    13/11/2023
  • Coses petites com aquestes

    Keegan, Claire

    Barcelona : Editorial Minúscula, març del 2022

    Claire Keegan (County Wicklow, Irlanda, 1968) és una escriptora reconeguda pels seus relats breus. L’any 1999 publicà un recull de contes sota el títol d’Antártida del qual l’editorial argentina Eterna cadencia n’acaba de publicar una reedició. L’any 2007 publicà un segon llibre de contes titulat Recorre los campos azules i ja al 2010 veié la llum la seva primera novel·la curta, Tres llums.
    La novel·la Coses petites com aquestes es publicà l’any 2021 i està basada en fets reals. Ambientada en un poblet irlandès dels anys ’80, narra la història de Bill Furlong, un pare de família d’origen humil, tot ell bondat, que no ha tingut una infantesa fàcil ja que ha crescut únicament gràcies als esforços de la seva mare.

    En un moment determinat, Furlong esdevé testimoni d’uns fets que no pot ignorar. Malgrat l’oposició i la por de la seva dona ell decideix destapar els abusos sistemàtics que una institució religiosa comet contra les dones que té acollides.
    Una novel·la tan intensa com breu que apel·la al lector a no ignorar allò que succeeix a prop, a superar qüestions morals i pactes de silenci i, finalment, a explicar-ho on calgui, tal i com fa el propi protagonista.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Sant Ildefons. Cornellà de Llobregat.  

    10/11/2023
  • La història comença quan l’autora i protagonista ens explica que es casa amb un home marroquí i  viatja regularment al Marroc per visitar la seva família política. A partir d’aquí anem veient com el país i els costums de la seva gent  passen a formar part de la seva realitat més íntima.
    El llibre recull vivències d’un grapat d’anys, des de la primera visita, quan es compromet amb en Mohamed, fins a l’actualitat, amb els fills entrant a l’adolescència. 
    La Mireia comparteix costums d’una manera molt amena i facida d’anècdotes. Ens parla del menjar, on en destaca la particular dèria pel dolç –d’aquí el títol–, dels rituals de visitar i ser visitat, dels viatges, de les dones, de la llibertat, del cos, del treball, de l’amor, de la mort, de la gran ciutat de Casablanca i del petit poblet d’on és originària la família del seu marit, del Ramadà i la gran aventura que suposa la pelegrinació a la Meca. 

    Hi descobrim moltes similituds amb casa nostra i m’ha agradat especialment quan explica la relació entre les dones de la família, les cunyades i la sogra. 

    La història ens acosta al nord d’Àfrica i ens confronta amb els nostres propis prejudicis. És molt fàcil empatitzar amb la cultura marroquina i amb les situacions que es narren. Sembla que siguem molt lluny del Marroc i realment hi som molt a prop.

    Està escrit en segona persona, fet que sorprèn, per ser un relat personal, i et fa sentir interpel·lada.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. La Ginesta. Begues.

    10/11/2023
  • "Dr. Livingstone, suposo" :

    Moret, Xavier

    [Sant Celoni] : Tushita Edicions, desembre de 2021

    L’autor, Xavier Moret (Barcelona, 1952), és un escriptor i viatger que ha escrit novel·les i nombrosos llibres de viatges i articles periodístics dedicats a una gran varietat de llocs del món.
    El present llibre de viatges l’ha editat Tushita en català (“Dr. Livingstone, suposo”) i Península en castellà (“Tras los pasos de Livingstone”). El títol ens dona com a referència l’explorador Livingstone per determinar per quines zones d’Àfrica viatjarem durant la lectura. Concretament es recullen les impressions de viatges fets per l’autor per Zanzíbar, Tanzània, Kenya, Uganda i el Congo, una zona geogràfica que coincideix amb les de les rutes per on van passar els primers exploradors occidentals a l’Àfrica oriental. De tota manera, a banda d’aquests exploradors, el llibre parla principalment de les pròpies vivències de l‘autor i incorpora moltes altres anècdotes protagonitzades per personatges que no tenen res a veure amb ells (Karen Blixen, Jane Goodall...).
    Malgrat ser un gran viatger i haver-se mogut arreu del món, l’autor mateix reconeix que sempre ha tingut una enorme fascinació per Àfrica, el continent que li té el cor robat. I això és així perquè segons ell és un continent que et canvia, que un cop el coneixes una mica profundament, ja no pots ser el mateix. Un continent que té un ritme diferent, on cal no tenir pressa i on cal deixar marge als imprevistos. 

    Una oportunitat única d’acompanyar amb la lectura les aventures d’aquest viatger incansable, que ens ofereix la seva mirada personal sobre aquests racons del continent africà i sobre les persones que hi va trobant, transmetent-nos tot l’afecte que hi aboca.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Marta Mata. Cornellà de Llobregat

    01/12/2023
  • El Tejido de la civilización :

    Postrel, Virginia

    Madrid : Ediciones Siruela, [2021]

    La història de la humanitat és la història dels teixits. Tan antiga com la civilització, la necessitat d’obtenir teixits ha servit d’impuls per a la tecnologia, els negocis, la política i la cultura. En aquest llibre, Virginia Postrel ens porta una investigació única en el seu àmbit que sintetitza arqueologia, cultura, economia i ciència per a construir una història sorprenent. A partir de quelcom cotidià tambè es pot construïr la història, estem massa acostumats a consumir la història dels poderosos i sovint ens oblidem de que n'hi ha d'altres.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Clara Campoamor. Cornellà de Llobregat

    01/12/2023
  • Visiones del futuro

    Torroella de Montgrí : Panini, 2016

    "Visiones del futuro" es un volum de 2016 que recull els sis primers números d'una historia que gira a l'entorn de l'Avenger Vision. Vision debuta als còmics al número 57 del "Avengers volum1" a l'agost de 1968, per tant ja es un personatge que té moltes històries al darrere, però, en aquesta, el tàndem format pel guionista Tom King i el dibuixant espanyol Gabriel Hernández Walta li donen una volta al personatge, i ens expliquen com Vision vol formar una família.

     La història, encara que no deixa de ser de temàtica superheroica, tracta temes molt humans. En aquesta, Vision forma una família amb una "dona" i dos "fills" sintezoides, a la que mes endavant s'hi afegeix un gos, i com a tota família, passa per tota classe de dificultats. Tom King aprofita de manera molt intel·ligent la vida familiar dels Vision per tractar temes mot humans com el racisme, el masclisme, el bullying, la soledat i molts altres. Ho fa a través d'una narrativa espectacular i fent us de diàlegs i monòlegs carregats de lògica i filosofia. 

    En definitiva, es tracta d'una de les històries de Marvel  mes aclamades d'aquest segle XXI, tant per la originalitat de la trama dins del gènere, com per les pinzellades del dibuixant, que l'apropen molt al còmic independent. Una joia pels amants dels superherois i pels que  volen apropar-se  per primer cop.

    Més informació:

    Recomanat per Jaime Poncelas Gutiérrez. Bib. Maria Aurèlia Capmany. Sant Boi de Llobregat

    10/11/2023
  • La Nostra ciutat

    Wilder, Thornton,

    Barcelona : Institut del Teatre, 2018

    La vida a Grover’s Corners, una petita ciutat de l’estat de New Hampshire transcorre amb normalitat, els petits esdeveniments de la vida, la quotidianitat, es van succeint de forma natural. Però, no són, precisament, aquests petits esdeveniments els que donen raó de ser a l’existència humana?

    En La nostra ciutat, Thornton Wilder analitza el microcosmos d’una petita societat i la seva evolució en les primeres dècades del segle XX, i ho fa resseguint les petites accions, moments i converses que creu són les que han definit les grans decisions vitals dels personatges. La seva intenció és que els espectadors ens adonem d’això, Emily, una de les protagonistes, es queixa en una reflexió final: “Cap ésser humà s’adona algun cop de la vida mentre la viu? De cada, cada minut?”

    En aquesta obra, com en altres de Wilder, trobem la barreja d’elements innovadors en l’aspecte formal i d’altres més conservadors en la temàtica. L’obra es desenvolupa en tres actes amb salts temporals en un espai físic construït  amb objectes figurats i amb un regidor-narrador que trenca la quarta paret i es dirigeix  directament al públic. En aquest sentit, l’obra és conscient de ser una representació de la vida, un element de realisme buscat per l’autor.

    En canvi, temàticament, Wilder parla amb tendresa i enyorança d’un temps passat idealitzat, on les contradiccions i tensions socials de la petita societat que formen els habitants de Grover’s Corner són un preu acceptable a pagar a canvi de l’harmonia social imperant. L’obra té gran precaució vers el seu temps present, els anys trenta del segle XX, un temps de grans urbs, de producció industrial i de masses, on l’individu és més petit i insignificant. Un temps de canvis ràpids, deshumanització i conflicte que ens poden recordar l’actualitat i on, de la mateixa manera que llavors, el retorn a allò petit, concret i segur ens pot ser igualment útil per retrobar-nos amb la nostra pròpia humanitat. En temps de crisi, llegir Thornton Wilder, tranquil·litza.

    Thornton Wilder (1897-1975) és dels clàssics contemporanis del teatre nord-americà. Va guanyar el Pulitzer precisament amb l’obra recomanada que,  juntament amb "El llarg dinar de Nadal" (1931), són els seus treballs dramàtics més representats. 

    Més informació:

    • La nostra ciutat – Fitxa tècnica Comanegra - Institut del Teatre

    • Thornton Wilder a les biblioteques

    • La nostra ciutat al Teatre Lliure– Fitxa tècnica de la representació dirigida per Ferran Utzet

    • "Our Town" (1955). Versió cinematogràfica amb Frank Sinatra i Paul Newman dirigida per Delbert Mann.

    Recomanat per Bib. Josep Janés. L'Hospitalet de Llobregat

    17/11/2023
  • Solaris

    Lem, Stanislaw

    Barcelona : Minotauro, 1985

    Fascinant novel·la de ciència-ficció de la mà d'un dels grans escriptors (d'aquest gènere i més enllà), el polonès Stanislaw Lem (1921-2006) on s'explica l'arribada del psicòleg Kris Kelvin a l'estació espacial que està investigant el planeta Solaris, cobert per un gran oceà de qui es sospita que té cert nivell d'inteligència. Però ell no té la missió d'ajudar en aquesta investigació sinó de esbrinar què ha passat amb la tripulació de la nau, amb qui els contactes són cada vegada més erràtics. A l'estació es trobarà un ambient de bogeria del que Kelvin acabarà formant part al patir les mateixes "visites" que la resta de la tripulació. En el fons de la novel·la apareixen temes com el significat de la humanitat, els sentiments de pèrdua i culpa i la força o la manca d'aquesta per superar els sotracs emocionals.

    La novel·la ha estat adaptada pel cinema un parell de cops de la mà de prestigiosos directors com Andrej Tarkovski o Steven Soderbergh.

    Stanisław Lem (12 de setembre de 1921 - 27 de març de 2006). Escriptor polonès de ciència-ficció. Traduït a 37 llengües i amb més de 10.000.000 d'exemplars venuts.
    Fou premiat com a membre d'honor de l'associació Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) l'any 1973, però l'any 1976 en fou expulsat a causa d'unes declaracions molt crítiques: afirmava que la ciència-ficció nord-americana era de baixa qualitat literària i estava més preocupada per les aventures que per desenvolupar noves idees i formes literàries.

    Més informació:

    Recomanat per Hector Calvet. Bib. Can Mulà. Mollet del Vallès.

    08/11/2023
  • Nenes i nens feministes

    Lacasa, Blanca

    [Madrid] : NubeOcho , Abril, 2022

    Aquest llibre ens pot ajudar a explicar a la canalla -i també als adults- què vol dir ser feminista d'una manera ben planera i amb les il·lustracions coloristes i tendres de Gusti.
    Els autors, Blanca Lacasa i Luis Amavisca, ens presenten un ventall de situacions quotidianes on el feminisme hauria d'estar sempre present si volem garantir la igualtat entre les persones i si volem animar als nostres infants a créixer desenvolupant-se sense pors ni condicionaments de cap mena.
    Coses tan petites i tan banals com la mida del cabell, la professió, el color de la roba, les disfresses, els amics, amb quines joguines jugarem, l'expressió lliure o la repressió dels sentiments són alguns dels aspectes que tradicionalment s'han diferenciat segons el gènere i que poden limitar a les persones.

    En aquest conte, veiem com ser feminista significa eliminar aquesta separació que potser encara arrosseguem de manera inconscient i com el feminisme promou la igualtat per tothom, no només per a les dones.

    Adequat de 3 a 6 anys.

    Recomanat per Bib. Bigues i Riells del Fai.

    27/11/2023
  • Zeal & Ardor

    Zeal & Ardor

    [Lloc de publicació no identificat] : Mvka, [2022]

    Les varietats de la música metal són insondables, aquí tenim una categoria més: en direm gòspel metal. Des de Suïssa s’aixeca una banda amb només tres àlbums d’estudi però amb actuacions arreu del planeta i un so fins ara poc explorat: els cants espirituals afroamericans amb el metal extrem.

    Zeal & Ardor va debutar com a ‘one-man band’, un projecte personal de Manuel Gagneux, el que va despertar tota classe d’elogis per part de la premsa especialitzada gràcies a les composicions d’avantguarda i la mixtura innovadora entre soul i rock dur.

    Manuel Gagneux celebra l’ocultisme i els temes lovecraftians; denuncia el racisme i la xenofòbia encara arrelats a la nostra societat i canta a Billie Holiday i Tom Waits.

    Amb ‘Zeal & Ardor’, assistim al disc homònim de la banda, tercer treball llarg que no deixa enrere la sofisticada fusió de sonoritats extremes amb gòspel, jazz, blues del Delta i tocs electrònics. En aquest disc trobarem els acostumats crits guturals del black metal, interludis pròxims a la música industrial, guitarres distorsionades, riffs i passatges delicats i minimalistes.

    Un disc exigent que, si no estàs preparat, pot fer-te volar el cap!

    Aquí us deixem amb un videoclip de la cançó ‘Death to the Holy’ i el directe dels temes ‘Church Burns i ‘Götterdämmerung’: fúria elèctrica i harmonies celestials.

     
     

    Més informació:

    Recomanat per Amaya Lomba. Bib. Central. Cerdanyola

    07/11/2023
  • Si avui vens al bosc... :

    Piercey, Rachel

    Valls : Cossetània Edicions, març 2021

    Natura i poesia, una combinació perfecta!

    Si avui vens al bosc és un llibre infantil amb poemes de l’escriptora Rachel Piercey i il·lustracions de Freya Hartas, que fa un bonic recorregut per la natura i els seus canvis durant les diferents estacions de l’any.

    L’Os acompanya el petit lector pel viatge de descoberta de moltes meravelles quotidianes que es poden trobar en un bosc al llarg de l’any, de la primavera a l’hivern: els caus dels animalons, les formes tan diverses de les fulles de les plantes boscanes, la textura de l’escorça dels arbres, els refilets dels ocellets enfilats a les branques, les crisàlides de les papallones...

    Escrit amb llenguatge poètic i il·lustrat amb uns dibuixos preciosos i detallistes, s’acompanya de petits jocs de buscar i trobar que ajuden l’infant a fixar-se en aquells detalls que de vegades no es perceben a simple vista. I de detalls, n’hi ha munt en aquest llibre! Hi ha dibuixades plantes de tota mena: orquídies, didaleres, boga, margaridoies, gallarets i moltes més; també animals diversos: esquirols, mussols, cérvols, formigues, gripaus, mofetes i pica-soques..., la llista és llarga. També hi ha elements del dia a dia que podem trobar a les nostres cases com contes, tassetes de cafè, jocs, instruments musicals, colors per pintar o globus, per exemple. És una delícia anar descobrint tantes i tantes cosetes.

    Un bon llibre per fullejar i mirar; millor si és en companyia per compartir una bona estona.

    Recomanació feta per la Biblioteca de Sant Celoni l'Escorxador

    14/11/2023
  • Elatsoe

    Little Badger, Darcie

    Barcelona : Indòmita, maig 2023

    L’Elatsoe té un poder: és capaç de cridar els esperits dels animals morts, una habilitat molt útil per seguir acompanyada del seu difunt gos, en Kirby. Quan el seu estimat cosí mor per un accident de cotxe, el seu fantasma li descobreix que va ser assassinat. Però, qui el va matar i per què?

    Elatsoe és la història d’una protagonista valenta i decidida que, amb l’ajuda dels seus amics, haurà de fer un viatge i enfrontar-se a la realitat d’una ciutat i les seves perversions. La combinació de misteri, fantasia, terror i mitologia confereixen un valor extraordinari a una història deliciosa i màgica.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    06/11/2023
  • Doce abuelas :

    Río, Pablo del

    Madrid : Maeva, [2023]

    En el seu debut com a escriptor, el palentí Pablo del Rio ens captiva amb una història neo-noir molt intrigant des del principi. Un cadàver que desapareix i reapareix en un altre lloc, dos atípics investigadors, la inexperiència dels quals fa que el procés resolutiu sigui molt natural, tot això ambientat en els paisatges idíl·lics d'Astúries i amanit amb una encertada dosi d'humor irònic i sarcàstic. Els narradors s'alternen en capítols curts que fan molt fàcil la lectura, i et submergeixen a la trama amb girs inesperats aconseguint que sospitis de tots fins al final.
    Una bona lectura que pot fer gaudir qualsevol.

     

    Més informació:

    Recomanat per María José Salmerón. Bibliobús Montau

    03/11/2023
  • Tàndem

    Barbal, Maria

    Barcelona : Ediciones Destino febrer del 2021

    Maria Barbal (Tremp, 1949) és una destacada i guardonada escriptora en llengua catalana amb èxit internacional. 

    L’any 2021 va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i també va guanyar el Premi Josep Pla amb “Tàndem”. 

    Amb aquesta novel·la l’autora ens trasllada al barri de Sants de Barcelona, i ens explica la història de l’Armand i l’Elena que, ja jubilats, es coneixen a classe de ioga. Ell és vidu i viu sol, ella tot just acaba de jubilar-se de la seva feina de mestra. Tots dos arrosseguen esculls del passat i són conscients de que viuen un estancament vital des de fa anys. Des que es troben l’Elena i l’Armand, intentaran desfer-se de tot allò que els te atrapats i voldran recuperar l’espontaneïtat i l’alegria, per concedir-se la llibertat de viure plenament. 
    A “Tàndem” trobareu una deliciosa història urbana, una novel·la vitalista, que ens parla de segones oportunitats, de com retrobar-se amb la felicitat, i que reivindica la llibertat de la gent gran per enamorar-se i deixar-se portar per la vida.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Josep Roig i Raventós. Sitges.

    03/11/2023
  • Mi niño no habla bien :

    Vas Antúnez, Mariana

    Madrid : La Esfera de los Libros, 2009

    Avui parlem d'aquesta pràctica  guia escrita per la psicopedagoga, logopeda  i especialista en educació infantil, Mariana Vas, professional que compta amb més de vint anys d'experiència en la matèria.

    Es tracta d'un llibre adreçat a pares i mares que desitgin conéixer quina és l'evolució del llenguatge infantil i què hem de fer per estimular-lo.

    Conforme acompanyem al nostre fill en el seu creixement ens van sorgint nombrosos  dubtes sobre diferents aspectes del seu desenvolupament, i el tema del llenguatge és un d'ells.

    En aquest llibre trobareu  informació molt interessant i útil sobre quina és la tasca del logopeda com a professional que pot ajudar els infants amb problemes  en el llenguatge. Així com de tots aquells aspectes que treballen i tracten en les seves consultes.

    D'una forma clara i tranquilitzadora ens explica les diferències entre retrasos, dificultats i transtorns en cadascuna de les etapes; des del naixement fins les primeres paraules.
    Inclou un capítol especial dedicat a la lactància prolongada  i els falsos mites que s'han creat sobre possibles repercussions en el llenguatge.

    Cal dir que entre les seves pàgines compta amb la col·laboració d'altres especialistas com Carlos González i Rosa Jové.

    Més informació:

    Recomanat per Olga Pato Núñez. Bib. Sant Ildefons. Cornellà de Llobregat

    30/11/2023
  • Xocolata :

    Crusellas, Lluc

    El Papiol (Barcelona) : Efadós, novembre del 2022

    De vegades alguns títols semblen una mica massa optimistes per a un cuiner novell. Com ara aquest, Xocolata: postres d’autor al teu abast, sobretot perquè l’ha escrit Lluc Crusellas, el Millor mestre xocolater del món del 2022 i això imposa. Però Crusellas ha elaborat un receptari apte per a principiants en el complicat art de la pastisseria, especialment, el vessant dedicat a la xocolata. Si ets un addicte a la xocolata, aquest llibre és per a tu.

     

    Només us diré una cosa, aneu directament a la pàgina 110 i ja està. La recepta del Sacher, amb foto, és de somni i quan us canseu d’admirar-la podeu anar a la 94 on les trufes són les protagonistes. Les receptes estan molt ben explicades, són senzilles, i hi trobem elaboracions bàsiques com les cookies o el Sacher ideals per aquells dies especials. També apareixen els clàssics del calendari festiu català com el tortell de reis, els bunyols de Quaresma o la coca de Sant Joan però sempre amb un toc de xocolata. N’hi ha per a tots els gustos!

    Instagram de Lluc Crusellas

    Document recomanat per la Biblioteca Can Pedrals de Granollers

    14/11/2023
  • Terrinas, rillettes, salchichas y pâté en croûte :

    Verot, Gilles

    Barcelona (España) : Planeta Gastro, enero de 2022

    Els plats francesos tenen aquests noms com pâtes en croûte o rillettes i podrien ser qualsevol cosa, però només pel so ja semblen deliciosos. La traducció és menys glamurosa perquè són receptes de xarcuteria, tot i que no ens equivoquem, estem parlant de les receptes de la centenària xarcuteria Maison Verot de París. Els autors Gilles i Nicolas Verot que formen part d’un llarg llinatge familiar a càrrec del negoci ens ofereixen unes receptes que formen part de la millor tradició gastronòmica francesa com el paté de campanya o les rillettes i d’altres més agosarades com la terrina d’ànec amb albercoc o la de poma i sidra. Han publicat un nou títol amb més receptes que inclouen llegums com a ingredient indispensable.

     

    Per gaudir d’aquestes meravelles en tenim prou amb els utensilis habituals de la cuina de casa perquè les propostes estan pensades per a una elaboració casolana. L’explicació és senzilla i va acompanyada d’unes il·lustracions que guien a l’intrèpid xef pels passos més complicats. Només cal tenir una mica de paciència i el resultat valdrà la pena.

    Si busques una recepta per lluir-te pots escollir entre el clàssic paté o un cruixent d’ànec i olives, una melosa terrina forestal o una irresistible rillette de verdures. Seràs l’estrella de qualsevol àpat.

    Recomanat per la Biblioteca Can Pedrals de Granollers

    14/11/2023
  • Petit: el peix

    Cunill, Marta

    [Barcelona] : Bang, cop. 2018

    La col·lecció Mamut, el meu primer còmic és una molt bona opció per acostar el còmic als lectors més petits, amb títols a partir de 3, 6 i 9 anys.

    Us recomanem la darrera novetat de la col·lecció 3+, Petit el peix, guió i dibuix de Marta Cunill (Vic, 1986). Un còmic sense mots per a infants que encara no saben llegir, però poden construir la història a través de la imatge i el llenguatge seqüencial de les vinyetes.

    Aquesta és la història d’un nen que recull un peixet a la platja, i el posa en una peixera amb tot l’amor del món i amb la millor de les intencions. El petit peix va creixent, i trobar-li el lloc adequat porta alguns maldecaps al jove protagonista; però ell no es rendeix a trobar la seva mascota perfecta, i el final d’aquesta història és l’inici d’una de nova, encara més sorprenent...

    Petit el peix és un còmic entranyable i divertit que permet reflexionar amb els infants sobre els animals de companyia i la necessitat de ser responsables del seu benestar. Alhora, permet treballar les emocions a través dels rostres dels diferents personatges; i també, parlar de la resolució d’un problema i la cerca de possibles solucions.

    Una lectura molt entretinguda gràcies als diferents formats de vinyeta. El dibuix sintètic, de línia fina, colors plans i saturats, resulta una proposta gràfica molt atractiva per a petits lectors.

    Altres títols de la col·lecció Mamut, el meu primer còmic 3+ anys.

    Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

    30/11/2023
  • El Marciano

    Weir, Andy

    Barcelona : Ediciones B, mayo de 2021

    Mark Watney es desperta ferit i sol al planeta Mart. Després d’una gran tempesta, els seus companys el donen per mort i abandonen el planeta. Es troba totalment sol a més de 200 milions de kilòmetres de la terra, amb provisions per un mes, en un planeta sense oxigen. Tothom pensa que és mort i, a més a més, si volguessin rescatar-lo trigarien anys. Davant d’aquesta perspectiva Watney decideix posar els seus coneixements científics al servei de la seva supervivència. A través del seu diari personal, Watney ens fa partícips dels seus èxits i fracassos en una narració que combina l’aïllament marcià del protagonista amb el ressò de la seva tragèdia a la NASA.

    L’autor fusiona d’una manera magistral el suspens, les explicacions tècniques i l’humor. Dota al protagonista d’uns trets especials que el fan seguir endavant malgrat totes les dificultats que es troba: perseverança, sentit de l’humor, esperança i enginy.  

    Un llibre per als amants de la ciència que gaudiran amb les aventures i desventures d’aquest Robison Crusoe marcià.

    03/11/2023
  • Camille

    Lemaître, Pierre

    València : Bromera, 2016

    La novel·la comença amb un dels inicis més bèsties que es pot haver escrit al llarg del temps, narrant l’atracament a una joieria de París i com Anne Forestier queda atrapada al mig d’aquest. Després de sobreviure a una pallissa que la porta a estar ingressada a l’hospital, queda condemnada per haver vist la cara dels assaltants.

    Camille, el comandant Verhoeven, es converteix en protagonista absolut i actuarà al marge de la llei per protegir-la, saber qui és l’enemic i perquè està obsessionat en matar a l’Anne.

    Com la resta de novel·les del comandant Verhoeven, atrapa des del principi, es llegeix de manera ràpida, amb capítols curts, girs inesperats, amb tocs irònics, potser hi ha menys tensió i angoixa i és més descriptiva que les anteriors, però una forma molt correcta de tancar la saga.

    Recomanat per Sílvia Serrano. Biblioteca Can Baró Corbera de Llobregat.

    31/10/2023
  • Del Montsec a les Valls d'Àneu :

    Gimeno i Llardén, Manel

    Barcelona : Bresca, agost 2021

    Conèixer els indrets del Front per descobrir el Pallars. 
    Dividida en 14 zones, del Montsec a les Valls d’Àneu, passant per la Conca fins a Collegats, resseguint el perfil dret de la Noguera Pallaresa fins a la banda nord de les Valls d’Àneu, aquesta guia és un viatge a través dels més de 100 km de trinxeres on es podran descobrir molt indrets on hi va haver posicions i batalles des de l’abril de 1938 fins al febrer del 1939, en el que s’anomenà el Front del Pallars. Aquesta guia ajuda a descobrir tot caminant unes restes carregades d’història, un patrimoni extraordinari i centenars de quilòmetres dels bàndols franquistes i republicà, que inclouen barrancs, carenes, valls, muntanyes i racons amagats per la vegetació.
    Cada zona inclou diversos recorreguts que van acompanyat de fotografies, un codi QR amb més informació sobre la zona i marcant els llocs de més interès. També conté un requadre on s’apunta la distància, tipus de desnivell, a quin bàndol pertanyia el recorregut...

    Totes les rutes incloses en aquets llibre poden ser seguides per persones actives i amb ganes de caminar. En definitiva, una oportunitat per descobrir el Pallars , on totes les aventures són possibles.
     

    Recomanat per Imma Bover. Bib. Moià

    30/10/2023
  • Cuando los animales sueñan :

    Peña-Guzmán, David M.

    Madrid : Errata Naturae, abril de 2023

    Som els humans els únics que somniem mentre dormim? La ciència nega aquesta possibilitat, perquè manté que la racionalitat és una característica restringida als humans.

    L’autor, especialista en zoologia i filòsof, ens descobreix la interioritat psíquica dels animals i ens explica les repercussions ètiques, econòmiques que suposaria reconèixer que els animals tenen consciència i pensament. Obre debat sobre quina és la nostra relació amb la resta d'espècies d'aquest planeta. Un llibre divulgatiu que ajuda a la reflexió.  

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    30/10/2023
  • La Guía del "bikepacker" :

    Arbour, Miles

    Barcelona : Geoplaneta, marzo del 2023

    El cicloturisme és una manera de viatjar sostenible i respectuosa amb la qual podràs explorar des de les regions més remotes fins a ciutats, sempre al teu ritme, connectant amb la natura i amb les comunitats locals. En aquest llibre, trobaràs 75 rutes dels cinc continents i inclouen informació detallada sobre com preparar-se, què portar i quan és el millor moment per a emprendre cada ruta. Amb propostes de diferent dificultat i durada, les descripcions detallades i els mapes de perfil que acompanyen cada ruta seran una ajuda inestimable per a triar l'opció adequada per a la preparació i experiència de cada persona. També s'inclouen recomanacions d'allotjament i opcions per a menjar i beure en ruta, així com informació dels principals punts d'interès que es travessen, tot acompanyat d'impressionants imatges que permeten fer-se una idea clara dels llocs.

    Les rutes detallades són : el Hebridean Way, a Escòcia; el Camí del Puma, al Perú i Bolívia; el Great Allegheny Passage als EUA o el circuit de Shiretoko, al Japó, així com diverses rutes a Espanya. Tota la informació per a començar un viatge inoblidable. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    30/10/2023
  • Les Grans travesses de Catalunya :

    Claraco Anguera, Carles

    Sant Lluís (Menorca) : Triangle Books, 2023

    Repartida en dos volums, aquesta guia ofereix als senderistes la descripció detallada i per etapes de les deu grans travesses de Catalunya, amb mapes, perfils i tracks, recomanacions sobre la senyalització, el transport i l allotjament, i tota la informació tècnica necessària per fer-les amb seguretat.
     El primer volum està dedicat a l alta muntanya pirinenca: Parc Nacional d Aigüestortes i Sant Maurici, la Val d Aran i l' Arieja, el Cadí-Moixeró, el massís del Pedraforca i la vall de Núria. Al segon volum, prenen protagonisme les rutes històriques i, rememorant els càtars, travessarem Catalunya i el Pirineu per endinsar-nos a l Occitània, visitarem els tres grans monestirs cistercencs de Catalunya, i, ja encarats cap al sud, recorrerem les muntanyes de Prades, el Montsant i el massís del Port. Bona travessa!

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    30/10/2023
  • Las Recetas del hambre :

    Conde, David

    Barcelona (España) : Crítica, mayo de 2023

    Aquest llibre elogia, des del punt de vista antropològic, la capacitat per crear receptes per alimentar a la família en èpoques de postguerra. Fórmules per la supervivència i resistència en un moment crític de la història d’Espanya amb racionament i escassetat d’aliments. 
    És un tema que no s’havia tractat i els autors, doctors en antropologia, recullen de manera respectuosa i com a homenatge a les generacions que ho van viure. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    30/10/2023
  • Panes :

    Jordá, Daniel

    Barcelona : Larousse, marzo de 2023

    Daniel Jordà porta tota la vida fent pa i en aquest llibre exposa tots els processos i tècniques per aconseguir bons pans: els ferments, la massa, la farina, el forn. Detalla els pans de diferents països i els productes clàssics com el brioix, els croissants, acompanyat amb fotografies per explicar-ho més clarament. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    30/10/2023
  • Elia

    Solís, Fermín

    Barcelona : Reservoir Books, junio de 2023

    Elia és un dia de pluja però també un dia de sol. Elia és transparent i silenciosa. Elia és sensible i afectuosa però també distant i respectuosa. Elia és trista i alhora alegre però per sobre de tot Elia és magnífica i brillant: el sol en un dia plujos, atractiu i sinuós.

    Elia és el nou còmic de Fermín Solís i que, després de Medea a la deriva (Reserovir books, 2021),  confirma que l’autor de Càceres ha tornat amb més força que mai al mon dels adults. Ho fa amb un marcat regust als orígens tant estètica com formalment. Històries intrínseques i reflexives, allò que anomenàvem Slice of life i que assimilem com a costumisme. Històries on l’amor agafa un protagonisme parcial però que no deixa de surar per totes les pàgines on hi orbiten un bon grapat de personatges circulants. L’Elia Fuentesperanza és una escriptora atrapada en una cruïlla sentimental que decideix tornar als orígens familiars en un petit poble de la costa gallega. Allà hi trobarà moltes coses, entre elles amistat però també incomprensió. Les relacions amb els vilatans seran alhora dolces i aspres, en una dinàmica extremadament sacsejadora que la portarà a trobar tot el que busca i molt més.

    El dibuix sintètic de Solís ens recorda un altre cop als magnífics Michel Rabagliati i Andy Watson, sobretot amb a aquest darrer doncs semblen estar lligats en una evolució paral·lela. L’autor ha anat perfilant el seu traç, cada cop més auster però alhora també més efectiu. L’esperit bonhomiós circula per tots els espais del llibre amb moltes escenes silencioses carregades de poètica i bon humor. Destacar la metàfora dels e-mails en avions de paper, absolutament genial.

    Un dels millors títols de l’any, sens dubte, una meravella que heu de gaudir on el temps passa lent però inexorable. No és precisament un còmic d’acció a pesar que hi surti en Hulk. Una lectura relaxada i distesa a l’abast de totes les mirades, de les que t’acompanyen inclús un cop acabada. A sobre, l’edició de Reservoir Books és fantàstica, un producte rodó.

    Fermín... Elia ens ha conquerit a tots.

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

    27/10/2023
  • Cocinar al horno :

    Iyer, Rukmini

    [Barcelona] : Salamandra, febrero de 2023

    Cuinar al forn és saludable i molt pràctic. Aquest llibre proposa 75 receptes de plat únic (carn, peix, pollastre, pastissos) que conserven tots els nutrients i el sabor de manera fàcil. També inclou infografies per poder crear noves elaboracions de plats gustosos, nutritius i sense gaire feina. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    26/10/2023
  • Aprende a correr, evita lesiones y mejora tus marcas

    Cerrato, Xavier

    El running continua sent un dels esports més populars i assequibles ja que no calen grans recursos per practicar-lo: roba còmoda, unes bones vambes, un itinerari i a córrer! Però si voleu desenvolupar una bona tècnica de cursa i a més no lesionar-vos, aquest és el vostre llibre!

    L’atractiu d’Aprende a correr, evita lesiones y mejora tus marcas recau en la seva senzillesa a l’hora d’explicar-nos els moviments precisos per córrer correctament i millorar el nostre rendiment així com els exercicis que hauríem de fer per evitar lesionar-nos.

    Xavier Cerrato, fisioterapeuta especialitzat en esport, atleta i entrenador, proposa un programa d’exercicis per corregir les males postures i vicis adquirits; aquest procés de reaprenentatge es basa en l’autopercepció del moviment que cada part del nostre cos hauria de fer quan correm i la repetició d’aquets moviments de forma conscient fins a integrar-los en la nostra pràctica.

    Estructurat en vuit capítols, el llibre funciona com un manual de instruccions: amb indicacions precises i pas a pas. Els quatre primers capítols els dedica a explicar els exercicis correctors; seguits d’un capítol per parlar dels errors habituals a evitar i un altre amb exercicis de força per treballar els grups musculars implicats en el gest que estem aprenem. En el setè capítol ensenya com fer un entrenament de circuit i en l’últim argumenta els fonaments biomecànics que justifiquen el seu mètode.

    En definitiva, un llibre útil, fàcil de llegir i amb un format atractiu que us ajudarà a millorar les vostres marques.
     

    Més informació:

    Xavier Cerrato a Para todos la 2 de RTVE

    + Llibres sobre:

    Recomanat per Bib. Miquel Llongueras

    26/10/2023
  • Hannah Arendt :

    Birulés, Fina

    Barcelona : Arcàdia, març del 2023


    La filòsofa Fina Birulés, que fa dècades que investiga i divulga l'obra d'Arendt, escull dues categories recurrents de l'obra: món i natalitat. D’ella la Judit Carrera, directora del CCCB en diu :  "Arendt és la pensadora més important del segle XX i Birulés, una de les pensadores més rellevants i generoses de Catalunya",.
    "Són dues pensadores sense baranes, sense un model teòric preestablert en el qual encaixen una realitat, sinó que sorprenen i et permeten anar trobant fils d'on estirar per poder pensar i interpretar un present complex i una mica fosc", detalla Carrera. "Ajuden a pensar i a llegir el món sense dogmes i amb una llibertat absoluta, són una mica imprevisibles", afegeix.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    16/11/2023
  • Qué harías si no tuvieras miedo :

    Vilaseca, Borja

    Barcelona : Conecta, marzo de 2023

    El mercat laboral ha canviat i l’entorn econòmic també. Les generacions que s’han format en un món analògic i industrial han d’aprendre a adaptar-se a un món digital i del coneixement. Si ens mantenim en la nostra zona de confort, quedarem obsolets.
    El més difícil és superar la por la canvi, a aprendre noves maneres més creatives, i trobar una professió útil que aporti més valor afegit.  

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    26/10/2023
  • Separada :

    López de la Chica, Rocío

    Barcelona : Ediciones Destino, febrero de 2023

    És la separació un fracàs? Un llibre enfocat des de l’honestedat i l’empatia i la consciencia del dolor que suposa aquest procés, ja que prendre la decisió de la separació pot ser molt dolorós  i aclaparador. I un cop presa la decisió, apareixen les pors i les culpes que poden paralitzar. 
    Aquest és llibre pràctic que t’ajudarà a: explicar-ho al teus fills i filles; superar el dol i transitar per les diferents etapes; aconseguir l’adaptació dels fills i filles i dels progenitors, què passa quan arriben noves parelles. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    26/10/2023
  • Menudas rabietas :

    Guerrero, Rafael

    Barcelona : Libros Cúpula, mayo de 2023

    Les rebequeries és un tema que preocupa tan a pares i mares com a educadors. En aquest llibre,  Rafa Guerrero, psicoterapeuta , ens ajuda a entendre per quin motiu es desenvolupen. Explica el què passa en el cervell de l’infant quan està enmig d’una rebequeria per poder entendre el què precisa.  Conèixer les necessitats dels infants, l’estil de vincle, la capacitat d’autocontrol, establir normes i límits ens ajudarà a prevenir les rebequeries i reforçar el vincle amb ells. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    26/10/2023
  • Argentina

    Pagella, Gabriela

    Madrid : Anaya Touring, 2023

    La informació més completa i actual per a visitar l'Argentina. La primera part, dividida en nou capítols que es corresponen amb diferents zones del país, proporciona informació els municipis amb més interès, descrivint els seus monuments i altres atractius, els espais naturals i les principals rutes d'interès turístic. 
    La segona secció, ofereix un recorregut panoràmic per la geografia, la història, la natura, l'art, la gastronomia i la cultura argentins, amb particular èmfasi en l'artesania, el folklore i les tradicions populars, per la qual cosa constitueix una bona lectura per a preparar el viatge. Les seccions finals proporcionen Informacions pràctiques de gran interès per al viatger, com a serveis turístics, transports, direccions útils, oficines de turisme, compres, horaris, així com una completa selecció d'hotels i restaurants. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    25/10/2023
  • Costa este de EE UU

    Ping, Trisha

    Barcelona : GeoPlaneta, mayo del 2023

    Amplia guia turística de la Costa Est dels Estats Units. Descriu les grans ciutats, recorreguts per carretera, els magnífics parcs naturals, proposa activitats que es poden fer tant si viatges sol o bé en família. 
    Ofereix informació detallada dels estat de Nova York, Nova Jersey, Pennilsvània,  Nova Anglaterra, Washington i Carolina del Nord i del Sud. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    25/10/2023
  • Gran Enciclopèdia del Barça :

    Barcelona : Blackie Books, març de 2023

    La gran enciclopèdia del Barça és una enciclopèdia híbrida de biografies, termes i llocs dedicades al futbol en general, però sobretot centrada en el Barça i l’amor-odi cap a altres persones del mateix Barça i, com no podria ser d’altra manera, del Reial Madrid.

    Aquesta obra, escrita pels membres del programa radiofònic La Sotana, és una extensa enciclopèdia de més de 400 pàgines, totalment il·lustrada, que reuneix totes les personalitats i els conceptes claus de la història del Futbol Club Barcelona

    Utilitzant l’humor com a punta de llança, fan broma dels jugadors, entrenadors, i tot de persones relacionades amb el futbol.

    A nivell d’edició crida l’atenció que a mida que fullegem l’obra ens anem trobant amb fulls de colors. Aquests fulls són parèntesis dins de l’obra. Per exemple als fulls de color sèpia hi trobarem poemes dedicats a aquelles persones a qui ells més estimen.

    En definitiva, una obra amb la que us ho passareu molt bé, tant si sou futbolers com si no, sobretot si sou seguidors del programa radiofònic.

    Més informació:

                     Obres sobre el Barça al catàleg Aladí

    Recomanat per Albert Ballarín de la Biblioteca de Ponent de Sabadell.

    23/10/2023
  • El Criat

    Maugham, Robin,

    Barcelona : Edicions 62, 2000

    Qui faria escarafalls a algú que sempre et fa costat i que està disposat a fer qualsevol cosa per tu sense discutir mai? És el que li passa a en Tony, un noi de casa bona, bastant ingenu i pusil·lànime, i força indolent, que tan aviat esquiva una oportunitat laboral com rebutja obertament les obligacions de qualsevol ordre.

    Com sol dir, les complicacions no fan per ell i encara menys les confrontacions amb els altres. I és precisament per això que deixa el govern absolut de casa seva en mans d’en Barrett, el criat que acaba de contractar i en qui delega la presa de decisions de tot allò que afecta la seva vida quotidiana.

    En Barrett, de tarannà discret i llagoter, és un noi intel·ligent, molt eficient i dotat de grans habilitats. Des del primer moment, mostra una predisposició a complaure el seu amo, constantment. De tant en tant, deixa entreveure que té uns gustos molt exquisits, als quals no sembla disposat a renunciar, perquè és ambiciós i perquè, gràcies a en Tony, es troben en el seu abast permanentment.

    Amb astúcia, el criat comença a emparar-se de tots els flancs que afecten la vida d’en Tony , fins al punt de fer-se-li imprescindible. A mitja funció, descobrim que en Barrett és en realitat un personatge letalment manipulador. No només ha clissat de seguida quins són els grans defectes de caràcter del jove aristòcrata sinó que, subtilment, prova de fer-lo caure en el seu parany de mica en mica.

    Mentre es mostra falsament servicial, en Barrett va temptant el seu amo amb els plaers més hedonistes per satisfer els seus vicis, els quals dibuixen un arc molt ampli que inclou des de la mandra a la gola, passant per la luxúria.

    El personatge del servent es revela així com una criatura mefistofèlica capaç d’invertir l’estructura de poder convencional, de caràcter piramidal, entre amos i criats, per acabar assolint una posició dominant. No en va, es converteix en el protagonista absolut de l’obra de Maugham, fins al punt d’emparar-se’n també del títol.

    Ni la promesa d’en Tony, ni en Richard, un amic íntim de la parella, podran salvar el noi del seu depredador. En Tony no escolta els seus advertiments i es deixa arrossegar per tot allò que disposa en Barrett. Desolats i impotents, tots dos joves seran testimonis de la perversa relació que s’estableix entre amo i criat, i de la indigna i degradant transformació d’en Tony, cada vegada més sotmès, moralment i físicament, a la voluntat d’en Barrett.

    El criat, de Robin Maugham, és una obra magistral. Per una banda, dissecciona amb precisió de bisturí la manera com es construeixen uns vincles altament tòxics entre dos personatges aparentment molt diferents, per l’estatus i pel tarannà; i, per altra, exhibeix de manera meridiana, a la manera d’un advertiment, quines són les conseqüències de deixar-se portar per algú altre en excés.

    L’obra teatral, estrenada l’any 1948, va ser portada a la gran pantalla per Joseph Losey, també amb el títol "El sirviente", l’any 1963. L’adaptació que se’n va fer per a la pel·lícula va ser elaborada per Harold Pinter i el paper protagonista va ser interpretat per un Dirk Bogarde impressionant i magnífic, el qual impregnà el personatge d’un halo intens i profundament inquietant que el dugueren a guanyar el Premi BAFTA 1964. Inigualable.

    Recomanat per Bib. Gabriel Ferrater. Sant Cugat del Vallès

    23/10/2023
  • Snoopy Cowabunga!

    Schulz, Charles M.,

    La Seu d'Urgell : Meraki, setembre 2022

    No descobrirem aquí la màgia de les tires de premsa dels Peanuts de Charles Schulz però sempre és un bon moment per tornar-nos a apropar a aquesta lectura genial i intemporal.

    Aquest llibre ens convida a explorar el món de Snoopy, l’adorable, i a vegades egocèntric, gos beagle que ha captivat als lectors de totes les edats durant dècades. Gaudirem, una vegada més, de les aventures compartides amb l’inseparable amic, l'ocell Woodstock, i que són tant absurdes com entranyables.

    Tot i estar catalogat com a lectura infantil, l’Snoopy i la seva colla captiven també als adults amb les relacions entre els personatges i el fi humor que s’hi transmet. Ens fa valorar també com de lluny es pot arribar parlant, amb imaginació, d’amistat i de la senzillesa de la vida. Una imaginació que l’Snoopy desborda, amb les àmplies capacitats que el fan ser un aviador intrèpid, un escriptor talentós o un esportista excepcional i ens recorda que tots podem ser qui vulguem ser.

    Amb aquesta edició, en català i a color, podem redescobrir una joia del còmic ideal per a tota la família. Una lectura que sempre ens deixarà amb un somriure.

    Recomanat per Cristóbal Hilazo Biblioteca Manuel de Pedrolo Sant Pere de Ribes

    20/10/2023
  • Primeros pasos : desarrollo y educación en los primeros años

    Largo, Remo H.,

    Madrid : Capitán Swing, [2023]

    Un llibre didàctic sobre els quatre primers anys de la vida dels infants. Un manual clàssic actualitzat del reputat pediatra suís Remo H. Largo que, en comptes de descriure les etapes del desenvolupament ideal dels infants, es centra en el desenvolupament individual de cada nen i nena.

    Llibre de referència  bàsic per entendre el creixement, psicologia i educació dels fills per a pares, mares, família i educadors. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    23/10/2023
  • Juegos para desarrollar la inteligencia del bebé

    Silberg, Jackie

    Barcelona : Zenith, mayo de 2023

    Recull de 250 jocs que afavoreixen l’aprenentatge, el desenvolupament dels infants de 0 a 12 mesos i fomenten la seva sociabilitat. També milloren les capacitat d’escoltar, parlar i promouen la curiositat.  

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/11/2023
  • ¡Abre los ojos!

    Lillo, Concepción

    Pamplona : Next Door Publishers, mayo 2023

    Els ulls són un sistema fascinant i el seu disseny i particularitats son diferents per cada espècie. Aquest llibre pretén ser una guia única que combina biologia, neurociència i tecnologia  per a explicar-nos com funciona el sistema visual, amb un com recull de curiositats. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    18/10/2023
  • Matemáticas para padres desesperados

    Ortega, Isabel

    Córdoba : Lea España, abril de 2023

    Els pares i mares que ajuden els seus fills a fer els deures de matemàtiques, es troben amb la dificultat de no saber o no recordar el que van aprendre.
     Aquest llibre vol ser un suport per entendre els conceptes de matemàtiques que fan a l’escola, amb un llenguatge clar i gràfics, a través de trucs i estratègies claus per a fer  fàcil el que sembla difícil. 
    L’autora té una llarga  experiència en didàctica escolar i contagia amb aquest llibre el gust per la ciència i la passió per aprendre. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    16/11/2023
  • Sol :

    Carenini, Emma

    Madrid : Punto de Vista Editores, abril 2023

    Emma Carenini, professora de filosofia, fa un anàlisi de la importància del sol a la nostra cultura. Fa un repàs de com les diferents civilitzacions li han retut culte. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    18/10/2023
  • La Fibromialgia :

    Collado, Antonio

    Barcelona : Amat Editorial, abril de 2023

    La fibromiàlgia és una malaltia amb una alta prevalença en la població general i, malgrat això, continua sent una gran desconeguda. Aquest llibre proporciona informació de qualitat i pràctica que permetrà a molts pacients, familiars i professionals comprendre millor quins són els seus símptomes i com es poden tractar. Dedica especial atenció al dolor i els seus mecanismes de producció, el funcionament del sistema nociceptiu, responsable del seu desenvolupament i modulació, la relació amb altres símptomes com el cansament, l'alteració del somni, les alteracions secundàries de la concentració i de la memòria, entre altres. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    17/10/2023
  • Alergia, la nueva epidemia :

    Ribó, Paula

    Barcelona : Alienta Editorial, mayo 2023

    Llibre divulgatiu que explica els diferents tipus d'al·lèrgies ( respiratòries, alimentàries, als medicaments, als insectes, de la pell, entre altres. La reconeguda al·lergòloga, dra. Paula Ribó recopila tota la seva experiència en la pràctica, investigació i formació per explicar com entendre, prevenir i conviure amb les malalties al·lèrgiques. Explica perquè apareixen, els factors que les desenvolupen i la simptomatologia més freqüent. També explica com hem d’actuar en el cas de reaccions greus i o xoc anafilàctic. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    18/10/2023
  • En perill d'extinció :

    Vidal, Pau

    Barcelona : Empúries, 2005

    Hi ha moltes paraules i expressions en llengua catalana que s’utilitzen en el dia a dia, però també n’hi ha moltes altres que, per la tendència general a economitzar els mots, s’estan perdent. Potser algun avi o alguna àvia encara diu “badoc”, “esbarriar” o “queviures”, però cada cop és menys freqüent escoltar-ho en ambients de gent més jove.

    Pau Vidal, filòleg, traductor i divulgador lingüístic, és l’autor del llibre En perill d’extinció. 100 paraules per salvar, una obra que dona a conèixer algunes d’aquestes paraules (o combinacions de paraules) que sembla que estan envellint, però que continuen sent molt boniques. En alguns casos, fins i tot, és algun dels significats el que s’està perdent.

    L’autor analitza a les planes del llibre cadascuna de les expressions plantejades, sempre de forma amena, i n’inclou curiositats molt interessants.

    Es tracta d’una obra que porta a reflexionar sobre l’evolució de la llengua catalana, però que també convida a salvar els mots i a evitar que la llengua pugui empobrir-se.

    Més informació:

    Recomanat per Jordi Tena. Biblioteca Sant Adrià. Sant Adrià de Besòs

    16/10/2023
  • Sopes :

    Parellada, Ada

    Barcelona : Rosa dels Vents, [2022]

    S’apropa el temps de les sopes i llegim el que  l’Ada Parellada diu en el seu receptari.

    “Sopa és casa. Sopa és àvia (i avi). Sopa és amor. Sopa és nostàlgia. Les sopes ens evoquen els moments quotidians, sense floritures, senzills, tranquils i humils. No són ostentoses, no es mostren, passen desapercebudes però van construint el record...”

    Tota una invitació i  bones receptes per  posar-nos a la cuina a elaborar un àpat calent, saborós i de fàcil digestió, alhora que construïm memòria.

    Recomanat per la Biblioteca d'Artés

    16/10/2023
  • Teatro de la muerte y otros ensayos (1944-1986)

    Kantor, Tadeusz,

    Barcelona : Alba, 2010

    La festivitat de Tots Sants ha comptat amb una rica tradició teatral, des de la representació del clàssic de José Zorrilla, "Don Juan Tenorio" a la dansa del Ball de la mort, una visió escènica davant de la mort, que Tadeusz Kantor va culminar en la seva última etapa de creació, anomenada el Teatre de la mort.  

    Tadeusz Kantor (1915-1990) fou un artista polonès polifacètic i un dels creadors escènics més destacats del s.XX. Sota la influència del moviment de les avantguardes, com el dadaisme i el surrealisme, Kantor va fundar l’any 1955 la companyia de teatre experimental Cricot 2, amb la qual va desenvolupar la seva visió teatral al marge de qualsevol ideologia i convencionalisme de l’època.

    Considerat el Warhol de la Polònia comunista, a "Teatro de la muerte y otros ensayos", trobem la seva recopilació teòrica, la qual uneix tota la seva vida artística, dels seus inicis teatrals a Cracòvia, en plena ocupació nazi, fins al seu darrer treball com a professor al teatre Piccolo de Milà, l’any 1986. D'aquesta manera, el llibre dividit en set capítols, s’inicia amb el Teatre independent dels anys 1942-1944, amb una tria de textos de Kantor al voltant del seu primer grup teatral que va crear juntament amb uns amics durant la guerra, i que representà de forma clandestina en cases particulars obres de Jean Cocteau o Stanislaw Wyspianski. Per continuar amb un viatge per les múltiples formes de la seva concepció teatral, defugint sempre de qualsevol tendència o tradició, a través de l'etapa del Teatre informal, al Teatre impossible fins a la més reconeguda i fosca de la trajectòria, el Teatre de la mort.

    Un període pictòric-visual, on apareixen units l'univers literari, performance, artístic i teatral del creador polonès, amb obres com, "La classe morta"; títol cabdal de Kantor, en què fa una reflexió sobre el pas del temps, la memòria i estableix l’escena teatral com un lloc de trobada entre vius i morts. Fins al punt que el mestre Peter Brook, la va definir com un espectacle després del qual el teatre no va tornar a ser el mateix.

     

    Recomanat per Marta Aliberch Sànchez. Bib. Sibil·la Durfort. Collbató.

     

     

    02/04/2024
  • Dones de la muntanya :

    Ravera, Federica

    Sant Cugat del Vallès : Pol·len Edicions, novembre de 2022

    Aquesta novel·la gràfica narra les vivències d’un grup de dones que viuen al Pallars Sobirà amb una mirada de gènere. Es tracta del diari de la científica social-natural i activista ecofeminista, Federica Ravera, que va recórrer les valls del Pirineu per conèixer la ruralitat d’alta muntanya. S’hi va instal·lar a viure per estar més en contacte amb la gent d’allà. Els personatges són de ficció, encara que es basa en fets reals, en diàlegs que en alguns casos són fidels i en d’altres, adaptats.

    Els dibuixos de la Martina Manyà donen vida al ventall de veus múltiples i diferents: ramaderes, pastores, formatgeres i artesanes de la llana, de famílies de la zona o de nouvingudes, de joves i no tan joves, amb estudis relacionats amb l’agricultura o no. Aquestes dones que han de defensar el seu treball dia a dia i també s’han de defensar de les discriminacions i els sexismes i les dinàmiques de poder que encara perduren actualment.

    La gent se sorprèn perquè porto una granota, i encara em diuen : “I tu portes lo tractor” Jo crec que és molt més difícil portar el bestiar, però és la icona: Lo tractor no és femení i la granota, tampoc!” Capítol, Primavera

    La història està dividida en quatre capítols que corresponen a les quatre estacions: hivern, primavera, estiu i tardor durant les quals es duen a terme diferents tasques, activitats pageses, segons el temps que fa.

    L’Àgata és la protagonista d’aquesta narració, és la científica que va a la muntanya a parlar amb la dona rural, la que visibilitza fins on arriba el sistema econòmic fet i dirigit per homes, on sembla que la dona que es dedica a la pagesia sigui un fet extraordinari.

    Recomanació de Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà

    04/03/2024
  • Tot per l'aire :

    Reynolds, Jason

    València : Sembra Llibres, gener de 2021

    Jason Reynolds és un dels autors més destacats i reconeguts actualment de la literatura juvenil als Estats Units. Reynolds inspirat en el rap i les seves arrels d’infantesa, ens presenta una novel·la carregada d’empatia, humanitat i realisme. La història comença d’una forma fantàstica: un autobús escolar cau del cel. Un esdeveniment que uneix deu narracions breus que il·lustren la vida d’un barri popular de Nova York quan s’acaben les classes. La seva prosa en petits relats fa que sigui un llibre fàcil d’arribar a un ampli ventall de lectors. Una oportunitat de compartir lectura entre joves i adults, establir vincles i raonar sobre les pors i les inseguretats que fan girar el món i les nostres vides. Tot per l’aire és la seva primera novel·la traduïda al català i ha estat finalista del National Book Award, Premi d’Honor del Coretta Scott King Award i Medalla d’Or del Parent’s Choice Award.

    Més informació:

    Recomanat per David Márquez. Bib. Mn. Joan Avinyó. Cubelles.

    13/10/2023
  • El Famosíssim catàleg de Walker & Dawn

    Morosinotto, Davide

    Barcelona : Viena Edicions, novembre del 2020

    Ens trobem en el Mississipí de l'any 1900, just en la zona pantanosa que es troba en la desembocadura del riu. Quatre amics troben unes monedes i decideixen fer una compra al famosíssim catàleg de Walker i Dawn, on es poden adquirir tot tipus d'objectes. Quan els hi arriba el paquet, però,  tenen una sorpresa i és que allò que havien demanat no hi és; en el seu lloc troben un rellotge de ferroviari, vell i espatllat. Després de deslliurar-se’n d’un estafador que els hi volia prendre el rellotge, tots quatre decideixen emprendre un llarg viatge fins a Chicago, on es troba la seu de l’empresa, per tal de fer-ne el canvi. Un viatge que no estarà exempt d'aventures, misteris i perills.

    En "El famosíssim catàleg de Walker i Dawn" tots els detalls compten; començant amb la il·lustració de la coberta i continuant amb les guardes, les quals ens endinsem en el catàleg de l'època, i ens mostren alguns objectes que anirem trobant en el transcurs de la història; i continuant amb les il·lustracions de l'interior i en el títol dels capítols.  

    La veu narrativa és en primera persona, però és cadascun dels quatre amics qui explica una part de la història. Les veus i la història és lineal, és com quan una colla d’amics explica una història i ara comença un, i ara l’altre.

    És una novel·la que ens fa rememorar les clàssiques novel·les d'aventures i en especial les d'en Tom Sawyer. I mentre vas llegint no pots evitar sentir al cap, en forma de bucle,  la melodia de la sèrie. Algú s’enrecorda? 

    Nascut a Camposampiero l'any 1980, Davide Morosinotto, és traductor, periodista i autor de diversos llibres infantils i juvenils. Amb "El famosíssim catàleg de Walker i Dawn" va rebre diversos premis entre ells: Premi Andersen 2017 a Itàlia, el XXVI Premi de llibreters italians al millor llibre per a joves, i el XXI Premi Frignano de narrativa per a joves, i també va ser obra finalista i, finalment, guanyadora del 26è Premi Protagonista Jove 2021-2022, en la categoria d’11 anys.  

    Posteriorment també ha publicat dues obres més d’aventures: “La Deslumbrante luz de dos estrellas rojas : el caso de los cuadernos de Viktor y Nadia” i  “La Flor perduda del xaman de K : un viatge increïble dels Andes a l'Amazònia”. Les edicions d’aquests dos llibres també estan molt cuidades de forma visual, i en ells hi trobem diversos narradors, un format de tipus diari personal, colors de lletra diferent, fotografies, mapes, anotacions al marge, dibuixos, tipografies de mides i formes diferents, cal·ligrames... 

    Uns llibres súper recomanables tant per a joves com també per a adults.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Santiago Rusiñol. Sitges.

    03/11/2023
  • Aquest deu ser el lloc

    O'Farrell, Maggie

    Barcelona : L'Altra Editorial, 2017

    Maggie O'Farrell (1972) és una novel·lista nord-irlandesa. A l’edat de vuit anys i a causa d’una infecció viral es va perdre tot un curs escolar, aspecte que queda a bastament referenciat en la seva novel·la "La distància que ens separa" (2004) i també en l’autobiografia "Visc, i visc, i visc" (2017). Debuta en el panorama literari l’any 2000 amb la novel·la "After You’d Gone" (encara no traduïda). A aquest el seguiran un parell de títols que tampoc no trobem traduïts i l’any 2007 publica "L’estranya desaparició d’Esme Lennox". Però és el 2010, en guanyar el prestigiós Premi Costa Novel amb la novel·la "La mà que prenia la meva" quan l’autora va rebre el reconeixement internacional per la seva narrativa. Les seves dues darreres novel·les publicades han estat "Hamnet" (2021) i "El retrat del matrimoni" (2023).

    A "Aquest deu ser el lloc" la Claudette, un dels personatges principals de la història, en un moment àlgid de la seva carrera com a actriu, simula la seva pròpia mort i es refugia en un paratge ben amagat d’Irlanda, amb la idea de començar una nova vida. Però en Daniel, un lingüista nord-americà que ha viatjat a Irlanda per recollir les cendres del seu avi, es creua accidentalment en la seva vida. S'estableix una relació amorosa entre ells i, al llarg de la novel·la, anem descobrint, també, el passat del Daniel, que ha deixat enrere a un parell de fills a qui no veu mai i a un pare amb el que no té gens bona relació.

    El llibre té una estructura complexa, amb cinc punts de vista i cinc localitzacions, i, tot i això, és una història d'amor, i a la vegada una història sobre el passat i com aquest ens afecta en el nostre dia a dia.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes.

    11/10/2023
  • Suposo que l'amor és això

    Ginestà (Grup musical)

    [Barcelona] : Kasba Music, [2022]

    Darrera de Ginestà hi ha la Júlia i el Pau, els germans Serrasolsas i Moreno, que després d’estimar la terra en el seu segon disc, tornen amb “Suposo que l’amor és això” (Kasba Music, 2022). 
    El duet santandreuenc, va batejar el seu grup homenatjant a Marina Ginestà i Coloma, miliciana antifeixista. Actualment, Ginestà s'ha convertit en una banda referent del panorama musical català. Les seves cançons sempre han parlat d'amor, però ara li han dedicat un disc sencer. Amb temes ballables, amb aires dels 70, "Suposo que l'amor és això", vol ser un referent de l'amor post-milenial.
    A cavall entre el pop, el folk i sons experimentals, presenten un nou àlbum format per 10 cançons que parlen de l’amor i la vida més quotidiana.

     

     
    L’àlbum comença amb “Ulls d’avellana”, i continua amb "L’Eva i la Jana”, una de les cançons més escoltades l'estiu passat.
    1.    Ulls d’avellana (4:09)
    2.    L’Eva i la Jana (4:24)
    3.    Avisa’m (3:33)
    4.    Una cita (3:20)
    5.    Vull saber de tu (3:20)
    6.    És que m’agrades molt (3:37)
    7.    Ara és estiu cada desembre (3:21)
    8.    L’últim ball (4:07)
    9.    Somni (4:10)
    10.  Això s’acaba aquí (2:47)

     

     

    Amb Ginestà, pots ballar i saltar, però també pots estirar-te, posar la ment en blanc i relaxar-te. Escoltis el que escoltis, els germans Serrasolsas, sempre et deixaran amb un somriure.

    Més informació:

    Recomanat per Bibliobús Castellot

    03/11/2023
  • Nada

    Laforet, Carmen,

    Barcelona : Destino, mayo de 2019

    Guanyadora del Premi Nadal 1944, Nada va ser la primera novel·la que va escriure Carmen Laforet (1921-2004), tot demostrant una gran intuïció literària i una maduresa i sensibilitat sorprenents, quan tenia només 23 anys. 

    Pocs anys després del final de la Guerra Civil Espanyola, l’Andrea arriba en tren a Barcelona per estudiar Lletres a la Universitat. Durant un any, s’allotjarà a casa d’uns parents al carrer Aribau. De seguida, les seves expectatives de llibertat xocaran frontalment contra una realitat grisa, descoratjadora, i la casa on suposadament hauria d’haver viscut les aventures més emocionats de la seva joventut, serà la casa on sorgiran les pors, l’angoixa, la gana i la tristor de postguerra. L’autora narra magistralment, amb un estil molt personal i poètic, evocador, aquests dies que s’assemblen massa els uns als altres, l’atmosfera asfixiant de l’espai familiar i les relacions tenses i violentes entre les persones amb qui conviu. A la Universitat, però, l’Andrea trobarà una sortida a aquesta soledat. Allà coneixerà l’Ena, més extravertida i arrogant, amb qui anirà teixint una relació d’amistat plena de contradiccions, i quedarà fascinada per la seva personalitat magnètica, per l’aplom que ella voldria per si mateixa... 

    Avui en dia, gairebé 80 anys després de la seva publicació i en un context històric i social ben diferent, aquesta novel·la, ja considerada com un clàssic modern, segueix emocionant i apel·lant a les noves generacions de lectors, per la sensibilitat i l'originalitat de la seva autora, per l’estil renovador i líric de la seva narrativa i per aquest personatge entranyable que observa la realitat sense participar-hi i que de ben segur recordareu per sempre...

    Més informació:

    Recomanat per Carolina Giménez. Bib. Ramon Bosch de Noya. Sant Sadurní d'Anoia

    11/10/2023
  • Ruralisme :

    Freixa Riba, Vanesa

    Barcelona : Ara Llibres, març del 2023

    Vanesa Freixa Riba, l’autora, és del Pirineu, del Pallars. Hi va tornar després d’uns anys de viure a Barcelona. Va dirigir l’Escola de Pastors durant nou anys. Ara viu amb la seva parella i les seus fills en una borda aïllada al mig de la muntanya a la qual accedeix per una pista. No té veïns a prop. Té cura de vuit ovelles i un hort.

    A Ruralisme, Vanesa Freixa reivindica una manera de viure, una opció intel·ligent de supervivència i adaptació al col·lapse al qual ens porta la modernitat, el capitalisme i la globalització.

    “Només si anem fent anem aprenent i tornem lentament al saber i a la pràctica nativa, a l’originària, a l’arrel primitiva del que som. Ens tornem més sostenibles en la nostra pràctica diària perquè no ens cal viatjar tan lluny ni fer gaires activitats. Tenim una vida més sedentària, més localitzada, més plena en aquest món nostre, tan petit i tan gran”. Pàg. 19

    Ens narra en primera persona la seva experiència, del perquè muntar una escola de pastors, del perquè anar a viure a una borda, del com s’adona que el seu batec és el de la natura “Aprendre-ho per tu mateix, sense que ningú t’ho expliqui és un regal diví”. Pàg. 24

    El llibre està dividit en quatre capítols i un epíleg en els qual ens parla del coneixement de la natura, de la desconnexió del món rural, de la ruralitat i de la nova vinculació amb aquest món.

    Hi ha moltes reflexions sobre l’èxode del món rural cap al món urbà i global i de com ara el viatge és al inversa produït per la quantitat de problemes generats a les zones urbanes i també pel canvi climàtic; sobre el rebuig a la ruralitat cosa que va portar a la seva masculinització durant dècades, la regressió i el despoblament, etc...

    Amb un llenguatge senzill i planer durant tot el llibre cal dir que descriu ratllant la poesia les relacions amb els arbres, els ocells..., en una paraula, en el paisatge que l’envolta.

    Quan hi passava, admirava aquells arbres, els apreciava de veritat i els omplia, de mica en mica, de més i més afectes. Eren els meus germans, els guardians, els vetlladors de la nit i el dia. Temps més tard també vaig començar a sentir-ne el patiment: se’m despertava, del no-res, la possibilitat que algun dia es trenquessin o els talessin i que aquell racó desaparegués.” Pàg. 89

    Es pot dir que l’autora transmet el seu camí de retorn a les seves arrels amb tot el que té de bo i de dolent la seva decisió. A l’epíleg i per acabar diu: “Ara soc una persona rural iniciant un procés irreversible d’ensalvatgiment. Soc rural, encara amb una mentalitat urbana, però en procés profund de transformació. Ara visc el meu dia a dia envoltada d’arbres i de muntanyes, i participo de la millor manera que sé sobre l’ecosistema mineral, animal, humà i espiritual on visc.” Pàg. 183

    Ruralisme mostra amb la visió d’una dona tot el que hi ha de positiu i de negatiu de viure en un entorn rural. Us agradarà!

    Si voleu saber-ne més, teniu una entrevista a Vanesa Freixa a la revista digital Catorze. «Com més autosuficient siguis, menys dependràs dels diners» (catorze.cat)

    Recomanació feta per Lourdes Escrigas Casas. Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    09/10/2023
  • Stoner

    Williams, John,

    Barcelona : Edicions 62, 2012

    N'obté el màster i acut, sota la presència orgullosa dels seus pares, a la ceremònia de graduació. La seva carrera com a docent en aquesta universitat és travessada per alguns esdeveniments destacables: el seu matrimoni amb una dona idealitzada de qui després descobreix la personalitat convencional i amb qui té una filla, la qual en lloc d'unir-los els manté distants i en desacord. I la seva història d'amor amb una jove professora que el distancia de la seva bona fama de docent íntegre; però que, al mateix temps, li fa descobrir la passió amorosa. Tanmateix, el pes de la institució universitària l'obliga a adoptar una actitud íntegre que posa fi a aquesta relació, essent de les poques i veritables que són presents en el recorregut vital del protagonista, a qui la malaltia inexorable posa fi a una carrera universitària, a anys dedicats a l'ensenyament, al llibre de la seva vida, l'última pàgina del qual clou a principis d'estiu de tombants de segle XIX al XX. S'apaga la seva veu, però no les paraules que emanen de la ploma de John Williams, perdurables i vitals.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Casacuberta. Badalona

    06/10/2023
  • Isa

    Zaz

    [France] : Parlophone/Warner Music France, [2021]

    Darrere del nom Zaz s’amaga Isabelle Geffroy, artista d’una veu característica que, malgrat tots els anys de preparació, va debutar a peu de carrer als barris bohemis de la capital francesa. La clau del seu èxit es deu a una barreja d’estils com ara el jazz, el soul, ritmes afroamericans, llatins i cubans.

    Coneguda ja com la nova Piaf de la ‘chanson française’ Isabelle és una veu joiosa.

    L’esperit ‘gypsy’ amb aires de cabaret que l’envolta va calar fort amb la cançó que la va donar a conèixer arreu del món, ‘Je veux’. Un vertader cant a l’amor, la llibertat i l’alegria.

     

    Un tema que, fins i tot, va cantar dalt del Mont Blanc a 4809 metres d’altura. Una proposta de màrqueting arriscada per arribar al màxim nombre de públic possible: cantar molt alt per arribar molt lluny. Amb una considerable manca d’oxigen, la banda va aconseguir transportar al cim de la muntanya més alta d’Europa els seus instruments per tocar en acústic tres temes inoblidables.

     

     

    Actualment encapçala el seu cinquè treball, gravat al 2021, ‘Isa’. Aquest disc, cuinat durant el confinament, és una declaració d’intencions amb una voluntat de plasmar un projecte més personal i introspectiu fora de la imatge adolescent o mainstream que havia consagrat. Isa representa un moment molt íntim, de transformació i autocura amb cançons reflexives i intenses.

     

    Més informació:

    Recomanat per Amaya Lomba. Bib. Central. Cerdanyola

    06/10/2023
  • Reunió

    Brown, Natasha

    Barcelona : L'Altra Editorial, març del 2022

    El passat mes de març en el Centre Pompidou de París es va celebrar el festival de literatura contemporània Effractions.

    En aquest festival va participar Natasha Brown i el seu primer llibre que el tenim traduït en català Reunió. Aquesta autora britànica ha estat una revelació pel seu text punyent i amb una gran originalitat formal i narrativa. Una crítica del món patriarcal que vist per una dona queda desactivat. És el plantejament d’una vida establerta però que té fissures que fan que hi hagi dubtes sobre si el que viu la protagonista és la vida que verdaderament vol viure. Una reflexió sobre una dona de color britànica on l’eix intersubjectiu té pes en les seves decisions.
    Brown va estudiar matemàtiques i durant molts anys va estar treballant en el sector bancari.  L’Altra Editorial ens ofereix la traducció en català del llibre que inicia, sens dubte, una gran carrera com la de Zadie Smith entre d’altres autors britànics.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Pomar. Badalona

    06/10/2023
  • Un Cambio de verdad :

    Martínez, Gabi

    Barcelona : Seix Barral, marzo de 2020

    Gabi Martínez (Barcelona, 1971), autor de ficció i no ficció, és considerat un referent de la Literatura de viatges. Les seves obres  Los mares de Wang, En la Barrera, Sudd ens fan viatjar a llocs llunyans i exòtics, però amb Un cambio de verdad retorna als seus orígens, a La Siberia Extremeña.

    És hivern, Gabi Martínez decideix traslladar-se uns mesos a La Siberia, una comarca de Badajoz, per a sentir i viure l’estil de vida rural de la seva mare quan era petita. S’instal·la en un refugi de pastors, aïllat i sense les comoditats de la vida actual. Ha de supervisar un ramat  de més de quatre-centes ovelles, una experiència que li portarà a fer un canvi, un canvi de veritat. 

    Una crònica que ens connecta amb la terra, que ens narra un territori silenciat, establint analogies entre la natura, els animals i els individus. La natura com a font d’inspiració per a donar força a cada frase. Frases que podrien ser una llavor que  germina un compromís mediambiental i un respecte pel nostre entorn natural. Un relat d’autoaprenentatge, amb capítols curts que inviten a llegir el següent, i que ens fan reflexionar sobre la nostra relació amb la natura i ens apropa a una vida rural que es resisteix a desaparèixer.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Llefià- Xavier Soto. Badalona

    06/10/2023
  • Bake it simple :

    Balaguer, Oriol

    Barcelona : Planeta Gastro, 2016

    Oriol Balaguer (Calafell, 1997) és un reconegut pastisser i amant de la cuina. Aquesta passió li ve de petit atès que el seu pare ja era mestre pastisser. Després d’estudiar a l'Escola del Gremi de Pastisseria de Barcelona s’ha anat guanyant una merescuda reputació com a gran mestre dels postres. De fet ha treballat set anys amb Ferran Adrià i el seu germà. A més a més, ha guanyat diversos premis com el Millor Postres del Món 2001 i ha publicat diversos llibres.

    En aquest llibre, Balaguer ens presenta un seguit de receptes de pastisseria d’allò més senzilles, o això diu ell: pastis de xocolata, bunyols de l’Empordà, lioneses o carquinyols. L’objectiu és fer un llibre per a tot els públics. La publicació comença amb algunes tècniques i trucs que es faran servir al llarg del volum. També hi ha una llista d’ingredients bàsics i una d’utensilis necessaris. A continuació hi exposa aquesta delícia de receptes explicades de forma breu i entenedora.

    Cal afegir que la fotografia del llibre és excel·lent. Corre a càrrec de Joan Pujol-Creus i és d’una creativitat que està a l’altura de les receptes. Algunes imatges estan a pàgina completa i d’altres formen seqüències de quatre que ressalten la bona feina en el disseny de l’obra. Alhora el format i la presentació del volum també són magnífics.

    Recomanat per: Jaume Ribera. Biblioteca Barceloneta - La Fraternitat

    16/10/2023
  • Cómo asociar los alimentos para mejorar tu digestión

    Perrin, Marie-Gabrielle

    Barcelona : Larousse, abril de 2023

    I si part de les indigestions i molèsties digestives que patim es poguessin evitar combinant el menjar d’altes maneres?

    Aquest llibre explica formes senzilles de combinar els aliments. Ofereix 100 receptes amb consells i esquemes per entendre quines son les millors combinacions per la nostra salut i benestar. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    04/10/2023
  • Adiós a la migraña :

    Porta-Etessam, Jesús

    Barcelona : Vergara, mayo de 2023

    L’autor, un dels neuròlegs més reconeguts d’Espanya, ha escrit un llibre que explica de manera clara sobre que la migranya que afecta als 18 % de les dones i un 7 % dels homes de l’estat i té molt d’impacte en la vida de les persones. 
    El llibre fa un repàs de les fases de la migranya, els símptomes, i els tractaments actuals. La tendència, diu l’expert, és crear tractaments personalitats segons el  estil de vida,  tipus de migranya acompanyat de tractaments preventius. El dr. Porta-Etessam aporta una visió optimista dels estudis i millora de la qualitat de vida dels pacients.
    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    04/10/2023
  • ¿Por qué no ascienden las mujeres? :

    Helgesen, Sally

    Madrid : Empresa Activa, abril 2023

    Dues expertes en lideratge empresarial, S. Helgesen y M. Goldsmith, analitzen els punts forts de les dones com a directives de les empreses. Com a actituds que frenen el seu ascens, destaquen 12 hàbits, com són: no reclamar els èxits personals, ser massa autocrítiques i  voler complaure els demés. Elles ho signen i no ser conscients de les relacions. Les autores animen a deixar aquests comportaments que fa dècades que frenen el paper de les dones, inclús de manera inconscient. 

    *Recomanat per  la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/11/2023
  • Simbad

    Arleston, Christophe

    Madrid : Dibbuks, cop. 2011

    Aventures garantides per a tota la família. Simbad és un còmic crossover. Agosarat per als adolescents i sorprenent per als adults. El mariner més emblemàtic de la literatura àrab inicia la cerca dels seus pares. Una reinvenció del mític mariner que ens transportarà a l’Orient més exòtic i perillós. Aventures, sorpreses, amor, bruixes, encanteris, monstres i molt d’humor. Els dibuixos d’Alary recreen magníficament els escenaris de les ciutats de l’època. Els personatges i el guió de Christophe Arleston i Audrey Alwett dominen una acció trepidant i continua, farcida d’un elegant sentit de l’humor, que no ens deixa abandonar la lectura. Ideal per compartir la lectura amb els nostres fills i filles. Aventura en estat pur i allunyada dels estereotips de la factoria Disney.

    05/10/2023
  • Babylon

    Valladolid : Divisa Home Video, [2023]

    Basada en el polèmic llibre “Hollywood Babylon” del cineasta Kenneth Anger, Babylon està ambientada en Los Angeles durant els anys 20, i explica una història d'ambició i excessos desmesurats que recorre l'ascensió i caiguda de múltiples personatges durant una època de desenfrenada decadència i depravació en els inicis de Hollywood.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    03/10/2023
  • La Maternal

    Madrid : Bteam Pictures, [2023]

    Carla és una jove rebel de 14 anys que es queda embarassada del seu millor amic, l’Efrain. Viu en un vell restaurant de carretera als afores d'un poble amb la seva jove mare soltera. Quan la treballadora social s'adona que està embarassada de cinc mesos, Carla ingressa en 'La Maternal', un centre per a mares menors d'edat on comparteix el seu dia a dia amb altres joves com ella. Juntes amb els seus bebès, s'enfrontaran a aquest nou món d'adults per al qual no els ha donat temps a preparar-se.    

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/11/2023
  • Amb la crisi climàtica actual, un incendi forestal ja és prou devastador quan es produeix per causes naturals. Però si ha estat provocat i les conseqüències són la pèrdua de vides humanes i una massa forestal cremada de milers d’hectàrees, resulta encara més colpidor.

    En Jordi Cruz ens relata a 96 hores de juliol i 1 infern l’incendi que va tenir lloc el 2009 a Horta de Sant Joan, que afectà també el Parc Natural dels Ports (1.1140 ha cremades). 

    Analitza de manera objectiva l’actuació dels bombers i voluntaris. Et fica a la pell dels bombers i auxiliars forestals, la manera de treballar i l’esforç que van fer per controlar un foc que la meteorologia i l’abrupte del terreny va anar arrasant tot el que trobava:

    “Ara era el soroll de les flames el que els alertava de la proximitat de les flames. Un soroll que molts bombers que han patit atrapaments descriuen com el d’un tren que s’acosta, un tren que els bombers de Tarragona sentien cada cop més a prop”.

    Per saber-ne més:

    El gran silenci documental rodat per Televisió de Catalunya dins el programa Sense ficció.

    Fundació Pau Costa, que porta el nom d'un dels bombers que va morir en aquest incendi, creada per a la prevenció i gestió d'incendis forestals des de la perspectiva de l'ecologia del foc.

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

    03/10/2023
  • Suro

    Barcelona : A Contracorriente Films, 2023

    L’Helena i l’Ivan marxen a viure a una masia heretada amb un bosc d’alzines sureres, del qual en volen treure profit, per fer-ho contractaran un grup de la zona, compost per obrers del territori i immigrants marroquins subcontractats. Els conflictes de raça, sexe i classe aniran apareixent mica en mica i posaran a prova els seus ideals.  

    *Recomanat per  Xarxa de Biblioteques Municipals 

    03/10/2023
  • La Festa de Halloween

    Christie, Agatha,

    Barcelona : Columna, 2001

    La nit de Halloween, a la petita localitat de Woodleigh Common, se celebra una festa a la llum de les carabasses. Durant la preparació d'aquesta, la petita Joyce afirma haver estat testimoni d'un assassinat, però ningú li fa cas. Poc després, troben a Joyce amb el cap dins d’un cubell d’aigua on floten pomes.

    La famosa novel·lista Ariadne Oliver, que estava a la festa, demana ajuda al detectiu Hércules Poirot perquè resolgui aquest misteriós assassinat.

    És una novel·la que atrapa de principi a fi. Agatha Christie juga amb el lector i a mesura que els protagonistes fan les declaracions sobre les situacions i altres personatges que Hércules Poirot va preguntant, creus endevinar qui és l’assassí, però no.

    De les darreres obres on Hércules Poirot és el detectiu protagonista.

    En les cartelleres dels cinemes podeu trobar la pel·lícula A haunting in Venice / Misterio en Venecia inspirada en l’obra La festa de Halloween o Las manzanas de la dama del crim, Agatha Christie.

    Recomanat per Sílvia Serrano Biblioteca Can Baró. Corbera de Llobregat.

    03/10/2023
  • As Bestas

    [Barcelona] : A Contracorriente, [2023]

    Antonie i Olga són una parella francesa que fa temps es va instal·lar en una petita aldea de l’interior de Galícia. Un conflicte amb els seus veïns, els germans Anta, farà que seva vida no sigui tan idíl·lica com tenien previst. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/11/2023
  • La Muntanya viva

    Shepherd, Nan,

    La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2017

    Anna –Nan- Shepherd, novel·lista i poeta escocesa, escriu La muntanya viva durant el transcurs de la Segona Guerra Mundial i no es publica fins l’any 1977, quatre anys abans de la seva mort.

    Un llibre que en el decurs dels dotze capítols repassa un paisatge escocès amb tots els seus diferents elements: l’altiplà, el glaç i la neu, l’aire i la llum, animals, plantes... Tot descrit sota una mirada ben subjectiva, detallista i intensa que testimonia el vincle profund de l’autora amb el territori.

    Robert Macfarlane, escriptor anglès i autor referent de la literatura de natura, escriu el segon pròleg d’aquesta edició. En aquest ens enuncia com les lectures de budisme i taoisme de l’escriptora traspuen en la seva creació literària. L’expressió de Nan Shepherd “Les muntanyes tenen un interior” [pàg. 29] revela aquest esperit oriental, com també ho comunica l’afirmació “[...]perquè a mesura que penetro més profundament en la vida de la muntanya, també penetro en la meva” [pàg. 224].

    La muntanya viva, un assaig amb una prosa clara, minuciosa i poètica com quan caracteritza a la pàgina 92 un element de la natura: “L’aigua, aquest element fort i blanc, un dels quatre misteris fonamentals [...] és tan simple que m’espanta. [...] No fa res, absolutament res més que ser el que és”. I continua a la pàgina 98 “[...] la qualitat més temible de l’aigua és la seva força. N’adoro la refulgència i la brillantor, la música, la flexibilitat i la gràcia, i com pica contra el meu cos; però en temo la força”.

    Qui faci la lectura de La muntanya viva iniciarà un pelegrinatge a paisatges exteriors i glaçats com també a paisatges interiors i espirituals, camí d’una meditació contemplativa i de coneixement. En paraules de Nan Shepherd a la pàgina 196 “Puc ensenyar diverses habilitats al meu cos perquè aprengui la natura de la muntanya. Una de les més essencials és la quietud”.

     

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    29/09/2023
  • Tots a taula!

    Casas, Lola

    Alella : ViBop, febrer del 2023

    Poesia i gastronomia s'uneixen en aquesta deliciosa obra infantil editada per Vibop edicions, amb poemes de Lola Casas i il·lustracions de Gustavo Roldán.

    A Tots a taula!, trobem una seixantena de petits poemes per a l'hora d'esmorzar, dinar, berenar i sopar que atraparan a tota la família al voltant de la taula.

    Mestra i escriptora, Lola Casas un referent de la literatura infantil, ens brinda poemes alegres i ocurrents on els aliments, la cuina i les tradicions en són protagonistes. Tot acompanyat per les iròniques i tendres il·lustracions de Gustavo Roldán, donant vida a personatges únics i divertits.

    Poemes on identificarem els sabors variats del nostre receptari més comú, aliments i plats del dia a dia de qualsevol casa i un capítol especial de festivitats i aniversaris.

    ​​​​​L’entrepà                                  Patates                                          Macedònia       

    Arriba l’hora del pati                    En puré,                                         Lluint

    I l’estomac fa rau-rau,                   bullides,                                       com bocins de joies,

    dins de la meva cartera                  al forn                                         tinc un bon curull

       [a la butxaca primera]                   o fregides,                                 de plàtans, maduixes,

    tinc l’entrepà a punt.                           les patates sempre són                préssecs, pomes i xirimoies.

                                                                         delicioses i agraïdes.

    Una combinació perfecta per fer-vos venir gana de poesia.

    Més informació:

    Recomanat per Núria Vidal. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d'Alella

    29/09/2023
  • La Fuerza de ser altamente sensible :

    Garcia, Meritxell

    Barcelona : Grijalbo, marzo de 2022

    Sou persones altament sensibles o PAS? I, si fos així, sabríeu reaccionar segons a quins estímuls que us poden arribar a afectar anímicament? Sospiteu que algun company de feina, de la vostra família o del vostre grup d’amics o parents ho pugui ser? 

    Aquestes i moltes més preguntes més, us les resoldrà la Meritxell Garcia Roig en el seu llibre. La Meritxell és formadora, escriptora, experta en empatia i en alta sensibilitat. A més, és Coach per la International Coaching Federation (ICF) i Coach de Nutrició Integrativa de Nueva York. 
    La Meritxell, forma part d’aquest gran percentatge de persones PAS i, per això mateix, ha volgut especialitzar-se i fer-se una experta en la matèria. Per altra banda, vol acompanyar a d’altres persones a treure-li profit a aquest tret tant característic de la personalitat. Mitjançant aquest manual, us ajudarà a potenciar un dels dons més importants que tenen les persones PAS, “la creativitat”. 

    L’alta sensibilitat, és un tret de la personalitat que es pot trobar en un 30% de la població mundial, aproximadament en dos mil milions de persones. Tres de cada deu persones són PAS. I, on, un 70% d’elles, acostumen a ser introvertides, davant d’un 30% que són d’introvertides. Per tant, és un percentatge digne d’estudi, tant pels seus trets característics, com per saber potenciar la creativitat a partir d’aquests trets. 
    Si consideres que ets una persona PAS, aquest és el teu llibre, aquí podràs fer el text per constatar-ho, saber com actuar davant diferents situacions de la teva vida diària, potenciar el trets diferenciadors i els teus dons. I, sobretot, viure millor i feliç amb aquest tret de la teva personalitat tant especial.

    Més informació:

    Recomanat per Alicia Carrillo. Bib. Font de la Mina. Sant Adrià del Besòs.

    29/09/2023
  • El Club del crim dels dijous

    Osman, Richard

    Barcelona : Columna Edicions, febrer del 2021

    Richard Osman va néixer a Anglaterra el 1970. És un exitós presentador, comediant i productor de televisió britànica. Director creatiu d'Endemol UK, ha treballat com a productor executiu en nombrosos espectacles. Es va fer famós presentant Pointless. La seva popularitat va continuar amb el seu propi concurs de la BBC, Two Tribes. Participa regularment en altres programes televisius i escriu una columna per a Radio Times. S’ha estrenat com a novel·lista amb la sèrie El club del crim del dijous. 

    El Club del crim dels dijous està ambientat en un poble de jubilats de luxe de Kent on quatre residents es reuneixen per investigar casos de crim, inclòs un misteri d'assassinat "en viu". Osman ha confirmat que Steven Spielberg ha adquirit els drets cinematogràfics del llibre. El segòn títol de la sèriè és El dijous següent i es va publicar el maig de 2022. La tercera novel·la de la sèrie, El misteri de la bala perduda, es va publicar el setembre de 2022. La quarta i darrera novel·la de la sèrie del Club del crim del dijous es titula The Last Devil To Die i es publicarà al setembre de 2023. 
    Aquesta sèrie de novel·les ens proposa crims "amables" per evadir-se dels problemes de cada dia. Es tracta del subgènere de novel·la negre del "cozy crime" amb autors tant destacats com Agatha Christie, Marion Gibbons (amb el pseudònim M. C. Beaton), S.J. Bennett o David Safier.  
    Per tal de promocionar els seus programes Osman també ha escrit altres llibres: Richard Osman's house of games (2019), The world cup of every thing (2017), Pointless history of the world (2017), The a-z of pointless - a brain-teasing bumper book of questions and trivia (2016), Very pointless quiz book (2015), 100 most pointless arguments in the world (2014), 100 most pointless things in the world (2013).
     

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Peixauet. Santa Coloma de Gramenet.

    29/09/2023
  • La Vida, després

    Gurnah, Abdulrazak

    Barcelona : La Magrana, setembre del 2022

    Història i ficció s'entrellacen per teixir una novel·la tràgica i lúcida alhora sobre l'Àfrica, sobre el llegat colonial, les atrocitats de la guerra, i les infinites contradiccions de la naturalesa humana.
    Abdulrazak Gurnah, Premi Nobel de Literatura 2021, és  un escriptor tanzà de novel·les en llengua anglesa nascut l’any 1948. Gurnah va  haver de marxar de l’illa de Zanzíbar on va néixer als anys 60 del s.XX a causa de l'opressió i la persecució dels ciutadans d'origen àrab per establir-se finalment a Gran Bretanya on ha conreat una fecunda obra literària on hi destaquen títols com A la vora de la mar (2001) o Desertion (2005)

    La vida, després arrenca a l'Àfrica Oriental Alemanya, territori que ara coneixem amb el nom de Tanzània, just abans de la Primera Guerra Mundial. Seguim de prop la vida passada dels personatges enmig d'episodis d'alçaments i immersos en conflictes transcendentals: la derrota de l'imperialisme alemany, la colonització per part dels britànics i la independència. 
    El focus narratiu desgrana l'impacte d'aquests esdeveniments en les persones, les repercussions del colonialisme sobre els individus i analitza la força miraculosa de la gent que, malgrat les adversitats, tira endavant, es reagrupa de nou i construeix una vida i una família a partir de les tries personals.

    Més informació:

    Recomanat per Eva Montiel. Bib. Central. Santa Coloma de Gramenet.

    06/10/2023
  • Muñecos infernales

    Vilassar de Mar : Llamentol, cop. 2011

    La filmografia del nord-americà Tod Browning va desenvolupar-se a cavall entre el cinema mut i el sonor i va ser especialment remarcable en el gènere del terror, dins el qual va realitzar les seves millors pel·lícules. Algunes de les més destacables van ser Garras humanas (1927), Más allà de Zanzíbar (1928), Dràcula (1931) amb Bela Lugosi i la mítica Freaks (1932), titulada aquí La parada de los monstruos. També el film que recomanem a continuació, Muñecos infernales (1936). 

    Paul Lavond, és un banquer injustament empresonat durant disset anys que s’escapa amb el propòsit de venjar-se dels qui el van trair. Ho fa amb un altre pres, un científic boig que ha descobert una formula per reduir la grandària dels éssers humans i dominar-los perquè actuïn a la seva conveniència. Lavond se n’aprofita i viatja a París, on instal·la una botiga de joguines. Mentrestant, orquestra la revenja i es guanya la simpatia de la seva filla de forma encoberta, ja que ella l’odia en desconèixer la veritat. 

    Browning no va poder comptar amb el seu actor fetitxe, l’Home de les mil cares Lon Chaney, mort uns anys enrere, a qui el paper protagonista li hagués anat com anell al dit (passa gran part del metratge disfressat de velleta adorable). Per sort, hi havia un altre excel·lent actor, el guanyador d’un Oscar Lionel Barrymore, recordat per les seves intervencions en films imprescindibles com Vive como quieras (1938), ¡Qué bello es vivir! (1946) o l’aclaparadora Remordimiento (1932) d’Ernst Lubisch. Com a curiositat val a dir que Lionel formava part d’una nissaga d’actors important, era el germà gran d’Ethel i John Barrymore i el besoncle de Drew Barrymore. Una cosa similar ocorre amb l’actriu principal, Maureen O’Sullivan, la Jane de les pel·lícules de Tarzan amb Johnny Weissmuller, una bellesa contemporània lluny dels estàndards del cinema mut, ja que entre les seves filles hi ha ni més ni menys que Mia Farrow.

    Un altre punt fort del film són els efectes especials, realment fantàstics. Podria afirmar-se que van uns vint anys avançats a la seva època. Els espectadors d'aquells temps devien obrir uns ulls com taronges. D’alguna manera compensen l’argument, no gaire original. En aquest sentit és d’agrair la durada ajustada del film (79 minuts), tot un exemple de com narrar una història de forma efectiva sense esgotar el personal (més d’un cineasta actual hauria de prendre'n nota).

     

    Més informació:

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona.

    29/09/2023
  • El Personaje

    MacKee, Robert

    Barcelona : Alba, mayo de 2022

    Aquest llibre representa el tancament d’una trilogía dedicada a l’art de la ficció creada pel gran mestre Robert Mckee. Després del primer llibre El Guión publicat el 1999 i guanyadora del Premi de la Fundació Kraszna-Krausz al Millor Llibre sobre Imatges en Moviment, i de El Dialogo que va veure la llum el 2016, aquest darrer volum se centra en la creació de personatges fent un exhaustiu recorregut pels fonaments de la caracterització dels personatges.

    El llibre es divideix en 4 seccions. En la primera, “Elogio de los personajes”, McKee explora les fonts d’inspiració per a la creació de personatges. “Construir un personaje”, la segona part, se centra en la creació del personatge des de cero. El següent apartat, “El universo del personaje”, situa al personatges en els contextos del gènere, la interpretació i les relacions lector/públic/personatge. I l’última secció i la que conclou el llibre, “Las relaciones del personaje” mostra com els principis i tècniques del disseny del repartiment, a través de 5 exemples: Orgull i Prejudici; Un pez llamado Wanda; Slave Play; Hija de Sangre; Breaking Bad.

    Robert McKee, és doctorat en Arts Escèniques. Artista resident del National Theatre britànic i actor i director d’obres de Broadway. McKee és un dels professors de guió més prestigiosos del món, i aquest llibre presenta un recull del seu coneixement. La seva lectura és àgil i resulta una eina molt útil per totes aquelles persones que vulguin endinsar-se en la creació de ficcions. 

    Recomanat per Elisabet Vazquez de la Biblioteca de Ripollet

    02/10/2023
  • Dog trip :

    Jiménez García, Mercè

    Madrid : Anaya Touring, mayo de 2022

    Viatja pel nord d'Espanya amb gos i descobreix algunes de les destinacions i plans més dog friendly. En aquest llibre trobaràs tota la informació que necessites per a la planificació d'un viatge amb gos i 6 propostes de viatge perquè recorris Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, Aragó i Catalunya amb el teu pelut.

    Podràs fer el Camí de Sant Jaume com un autèntic "perregrí", admirar la força de la natura recorrent la Costa Basca, visitar els llocs més emblemàtics dels Pics d'Europa, i relaxar-te passejant per entorns naturals.

    A cada comunitat autònoma trobaràs una proposta de viatge amb rutes, plans, experiències, allotjaments i restaurants dog friendly i més idees perquè organitzis unes vacances perrunes a la teva mida. A més, la primera part del llibre us ajudarà amb la planificació integral del viatge. Sabràs quines vacunes necessites per viatjar amb gos, què portar a la maleta i la farmaciola del teu pelut.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Canyadó i Casagemes -Joan Argenté. Badalona

    28/09/2023
  • Turandot

    Puccini, Giacomo,

    London : Decca, cop. 1998

    Òpera de tres actes de Giacomo Puccini, basada en la peça teatral homònima (1762) de Carlo Gozzi. Amb la mort de Puccini (1924) l’òpera va quedar inacabada i va ser completada per Franco Alfano. L'estrena va tenir lloc a l’Scala de Milà, l’any 1926.

    Durant molts anys la seva representació va ser prohibida a la República Popular de Xina però l’any 1998 la Ciutat Prohibida en va permetre l’escenificació.

    La història té lloc a Pekin entre jardins, palaus i emperadors. I la trama, plena de sang i tragèdies, acaba enamorant a l’oient per la seva punyent interpretació. Només cal que escoltis l’ària Nessun dorma (Que ningú dormi) de l’últim acte, interpretada en aquest cas per Luciano Pavarotti, per fer-te una idea de la majestuositat d’aquesta gran obra de Puccini:

     

    I per últim una pregunta. Saps qui era Turandot? Una dona o un home?

    Et convido a veure la representació al Gran Teatre del Liceu aquesta temporada per descobrir-ho: .

     

    Més informació:

    Recomanat per Cesca Llambès. Bib. l’Atzavara. Òdena.

    28/09/2023
  • El Niu del cucut

    Läckberg, Camilla

    Barcelona : Amsterdam, maig del 2023

    Dos terribles fets, sense cap connexió, sacsegen Fjällbacka. Troben un fotògraf  famós brutalment assassinat en una sala d’exposicions. Henning Bauer, el premi Nobel de literatura, cau víctima d’un atac violent a la petita illa on es troba escrivint la desena novel·la de la seva coneguda saga de llibres.
    Mentre Patrik Hedströn i els seus col·legues de la comissaria no semblen avançar en cap dels casos, Erica Falck investiga l’assassinat d’una dona transsexual a Estocolm que va tenir lloc durant la dècada dels anys vuitanta. Poc a poc, l’Erica s’adona que les trames del  passat estan connectats amb les del  present, i que els vells pecats deixen un llarg rastre darrere seu.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    27/09/2023
  • Ventisca

    Vingtras, Marie

    Madrid : Nórdica Libros, 2023

    Apassionant llibre d'intriga ambientat a Alaska.
    Una tempesta de neu està causant estralls en un petit poble d'Alaska. Enmig del torb, un nen desapareix: la Bess, l’ha perdut de vista durant uns segons i surt a buscar-lo seguida de prop pels pocs habitants del poble. Comença llavors una frenètica carrera contra la mort, en la qual cadascú aniràs revelant el seu passat.  Marie Vingtras, amb una escriptura incisiva, se centra en la intimitat dels seus personatges i, amb delicadesa, ens mostra els turments de les seves ànimes.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    27/09/2023
  • Lucía

    Minier, Bernard

    Barcelona : Salamandra, mayo de 2023

    La tinenta Lucía Guerrero segueix la pista d’un criminal pels carrers de Salamanca. Un misteriós assassí en sèrie que escenifica composicions inspirades en les Metamorfosi d'Ovidi amb els cossos de les víctimes. Mentrestant, el criminòleg Salomó Borges i un grup d'estudiants de la Universitat de Salamanca han desenvolupat un programa informàtic amb el qual troben altres homicidis imputables al mateix assassí a l'Alt Aragó, Segòvia i la Costa del Sol.
    Amb Salamanca i l'Espanya d'avui com a teló de fons, Bernard Minier ens ofereix un thriller on tots els personatges s'enfrontaran al seu propi destí, els seus terrors més profunds i una veritat molt més terrorífica que la de qualsevol relat mitològic. Un thriller apassionant. 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    16/11/2023
  • Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres

    Solà, Irene

    Barcelona : Editorial Anagrama, maig 2023

    L’autora explica  la història de la saga de generacions de dones que han viscut al Mas Clavell, enclavat en un lloc remot de les Guilleries. La Joana que es va casar per un pacte, la Bernadeta, a qui manquen les pestanyes i, de tanta aigua de farigola com li van abocar als ulls quan era una nena, va acabar per veure el que no li tocava;  la Margarida, que té un cor rabiüt i la Blanca, que va néixer sense llengua, amb la boca com un niu buit, i no parla, només observa. Aquestes dones, i més, avui preparen una festa.
    Amb el torrent verbal, el sentit del ritme i de l’humor, la gosadia formal i la capacitat d’evocar atmosferes i d’encarnar imaginaris que caracteritzen la seva obra, Irene Solà ha escrit una novel·la com un doll exultant d’històries, que explora la dualitat i el lligam intrínsec entre llum i foscor, vida  i mort, oblit i memòria, realitat i fabulació.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    27/09/2023
  • Quaderns d'Àfrica

    Barceló i Artigues, Miquel

    Barcelona : Galaxia Gutenberg [etc.], 2004

    Quadern de viatge del pintor Miquel Barceló, que combina notes i pintures dels seus viatges a Mali.

    Miquel Barceló, el famós pintor mallorquí de renom internacional, reflecteix en forma de quadern de viatge els records de la seves estades a Mali entre els anys 1988 i 2000.

    Al llarg de les 190 pàgines del quadern, el pintor combina notes de viatge amb dibuixos, pintures i esbossos dels paisatges, la gent i la forma de vida africans que el tenien fascinat.

    Barceló es preguntava "Què he vingut a fer aquí ?" i això es traduïa en pensaments, reflexions i cites sobre l’art i el seu procés de creació.

    El pintor explicava que Mali és un lloc poc apropiat per a pintar degut a que la calor asseca la pintura abans d’arribar a la tela, la cervesa és calenta i els mosquits transmeten la malària. De fet moltes de les seves notes les escrivia en llocs i moments complicats: malalt, a bord d’una piragua, enmig de la calor asfixiant del desert…

    Tot i això ell a Mali trobava la inspiració i es trobava a sí mateix en una espècie de viatge espiritual. Miquel Barceló ha estat guardonat amb nombrosos premis i distincions per la seva obra, principalment figurativa i amb un interès clar en la naturalesa.

    Conegut per la pintura i l’escultura, la seva activitat artística inclou també la il·lustració de llibres, la ceràmica i el gravat. Barceló és autor de molts dels pròlegs dels seus catàlegs i té molta vinculació amb la literatura.

    El 2012 va publicar també Quaderns de l'Himàlaia.

    Recomanat per Marta Mans. Bib. Can Pedrals. Granollers.

    22/09/2023
  • El Renacido

    Madrid : Twentieth Century Fox, DL 2016

    El buit, el bosc amenaçador. 

    El renascut (The revenant, Alejandro González Iñárritu, 2015) és una pel·lícula plena de silencis i introspecció, malgrat les escenes bèl·liques i esfereïdores de les trobades entre blancs i indis, i l’angoixa vital d’un protagonista que fuig contínuament dels perills.

    La pel·lícula és una oda al temps, a la quietud i a la pausa. El seu fons trist i existencial empeny l’espectador cap a un buit descarnat.

    El bosc amenaçador, els animals salvatges i una música colpidora i penetrant acompanyen el personatge en la seva missió: matar l’assassí del seu fill.

    És aquesta ira el que el manté viu i fort, amb un objectiu apassionat que el fa admirable als ulls de tothom.

    El director i l’actor principal, però també la banda sonora, el llenguatge cinematogràfic i els tempos rítmics emprats, són els que creen una atmosfera acollidora però alhora amenaçant. Aquest sentiment agredolç que desperta és el veritable punt fort de la pel·lícula.

    Crítica elaborada per Laura Ferret de la Biblioteca Dos Rius (Torelló) en el marc del projecte Escriure de cinema
    22/09/2023
  • Alma salvaje

    Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2015

    Solitud sense monotonia. 

    Alma salvaje (Wild, Jean-Marc Vallée, 2014) és una pel·lícula de viatge físic i interior basada en un llibre autobiogràfic de Chery Strayed publicat l’any 2012. Strayed ens explica la seva experiència personal: després de la mort de la seva mare, d’un divorci i d’unes dures vivències en el món de les drogues, emprèn en total solitud i sense cap experiència un llarg viatge caminant més de 1.600 kilòmetres per la Pacific Crest Trail, una ruta del nord-est dels Estats Units, amb el desig de fer les paus amb ella mateixa.

    Reese Witherspoon, actriu ben coneguda (intèrpret, entre moltes altres pel·lícules, de Sweet Home Alabama –Andy Tennant, 2002–  i guanyadora d’un Òscar per En la cuerda floja –Walk the line, James Mangold, 2005 –), va adquirir els drets per l’adaptació cinematogràfica poc després de la publicació de la novel·la. Nick Hornby, guionista i novel·lista, acabà el guió l’any 2013 i Jean-Marc Vallée es va fer càrrec de la direcció de la pel·lícula. La mateixa Reese la va protagonitzar al costat de Laura Dern, que interpreta el paper de mare de Cheryl. Ambdues van ser nominades als premis Oscar, als Bafta i als Globus d’Or, entre altres guardons.

    Entre els punts forts del film està la seva fotografia bella, la meritòria interpretació de Witherspoon i Dern, i també la presència de personatges secundaris molt ben dibuixats, com l’agricultor que l’acull en la primera aturada amb una bona conversa de comiat, o el cuiner de la segona que l’ajuda a buidar la motxilla. Tot i això, cal dir que es tracta d’una pel·lícula molt introspectiva i personal, amb llargues estones de solitud de la protagonista. Malgrat tot, no es fa lenta ni monòtona.

    Com a principal objecció, trobo que el guió falla en la seva pretensió d’abastar tot un seguit de temes, com l’addicció a les drogues, les relacions sexuals o d’amistat de la protagonista, la violència no del tot explicitada de la qual va ser víctima o les agressions sexuals (a l’escena de la trobada amb dos excursionistes amb el risc insinuat de violació). Alguns d’aquests temes són adreçats de manera un xic superficial i no del tot coherent. L’inici del film té un ritme no del tot aconseguit, de manera que no atrapa de manera immediata, però sí que ho fa una mica més endavant. La música acompanya el viatge físic i espiritual de la protagonista, però no és un dels punts forts de la cinta. El desenllaç tampoc resulta del tot reeixit en la seva voluntat de sintetitzar en menys d’un minut què passa amb el personatge principal durant els anys posteriors a la seva aventura.

    En el seu conjunt es tracta, tot i aquests defectes menors, d’una pel·lícula ben emotiva, bonica i optimista que fa de molt bon veure.

     

    Crítica elaborada per Montse Guillamon de la Biblioteca Dos Rius (Torelló) en el marc del projecte Escriure de cinema

    22/09/2023
  • Hacia rutas salvajes

    Madrid : Universal, DL 2008

    Perseguir el somni de viure la natura. 

    Primer de tot, cal dir que Hacia rutas salvajes (Into the wild, Sean Penn, 2007) és una pel·lícula molt agradable de veure, perquè tant la fotografia com la música hi juguen un paper molt important i els dos ingredients estan molt cuidats. El director de fotografia, Eric Gautier, ens ofereix unes vistes fantàstiques de la natura, senzillament espectaculars. La música és encertada, està molt ben seleccionada, i també assoleix un gran protagonisme al llarg de tot el film.

    El guió és de Sean Penn, també director de la pel·lícula, i es basa en un llibre de notable èxit de Jon Krakauer. L’obra narra la història real de Christopher McCandless i el diari del viatge és la font d’informació que la sustenta.

    Just després de graduar-se, McCandless decideix desfer-se dels seus diners i adoptar un estil de vida bohemi. Marxa del món civilitzat i se’n va cap al món salvatge d’Alaska, per entrar en contacte amb la naturalesa i per complir el seu somni de viure sol i en plena natura. Va arribar al parc natural el maig i va trobar-se un bus abandonat que va convertir en el seu campament. Després de reflexionar molt, va arribar a la conclusió que «la felicitat solament és completa si es comparteix», i va decidir tornar. Al juliol, McCandless va intentar tornar a la civilització, però la pujada de les temperatures i la fosa de la neu van provocar una crescuda dels rius. No els va poder creuar. El noi s’havia afeblit molt i, segons el seu diari, sembla que va morir enverinat per menjar alguna planta verinosa. Sembla una incongruència que a l’hivern, quan va arribar, caçava i s’alimentava d’animals, però quan va arribar a la primavera, que és quan hi ha més vida salvatge, no va poder caçar-los. Segurament va arribar a la primavera massa afeblit per poder sortir a caçar. També pot ser que es tornés vegetarià. Amb un sol llibre i sense experiència, què podia esperar? El que sí que sabem és que anava mal equipat , sense preparació per viure a la natura i sense ni tan sols un mapa. D’haver-ne tingut un, hauria pogut veure que prop d’on era hi havia una cistella amb politges per poder travessar el riu.

    El que trobo molt agosarat és el maquillatge del protagonista al final de la seva vida, el qual, al mateix temps, contrasta amb una perilla molt ben afaitada.

    Des que es va estrenar el film, l’autobús ha estat motiu de pelegrinatge pels simpatitzants de l’estil de vida del protagonista. Després de diversos incidents, i fins i tot d’alguna mort, el mític bus 142 ha estat retirat del lloc i dipositat en un lloc més segur.

    M’inclino a creure que el que es planteja al film no és res més que una quimera d’una persona immadura,  decebuda de la vida plena de mentides que ha viscut junt amb els seus pares, que no sap gestionar gaire bé les seves emocions i decideix dur una vida de rodamón. Sembla una persona molt ofuscada en la idea de perseguir el seu somni, de viure sol en plena natura i de portar la seva vida a l’extrem, potser d’una manera massa intransigent. Per altra banda, és prou sociable per establir relacions durant el seu viatge i ser ben acceptat. Té moltes possibilitats de canviar de vida, d’emprendre un camí menys materialista i poc convencional, però no ho fa.

    Si quan es va escriure el llibre o es va fer la pel·lícula s’hagués sabut que en Christopher havia sigut víctima d’abusos físics i psíquics per part del seu pare, probablement el film hauria estat diferent. I també haurien estat diferents les conclusions que en podríem treure.

    Crítica elaborada per Maria Autonell de la Biblioteca Dos Rius (Torelló) en el marc del projecte Escriure de cinema
    22/09/2023
  • Encuentros en la tercera fase

    [Madrid] : Columbia, 2001

    Perfecte exemple de cinema comercial amb qualitat. 

    Aquesta producció de Columbia Pictures és, pels bons amants de la ciència-ficció cinematogràfica, un somni fet realitat. Lluny de les produccions en sèrie (en general poc reeixides), que predominaren en el gènere a Hollywood fins ben entrats els anys setanta, Encuentros en la tercera fase (Close encounters of the third kind, Steven Spielberg, 1977) va sorprendre pel seu rigor i ambició. Es tracta de la segona col·laboració entre el llavors jove cineasta i el músic John Williams després de Tiburón (Jaws, 1974). El film va obtenir cinc nominacions als premis Oscar i va guanyar a les categories de millor fotografia (per Vilmos Zsigmond) i millors efectes visuals. Les interpretacions del seu repartiment coral són, en línies generals, ben correctes. Destaca l’agradable, per poc habitual, presència del director de cinema francès François Truffaut, amic personal del realitzador estatunidenc i gran amant del gènere.

    Els veritables protagonistes d’aquesta crònica del contacte entre l’espècie humana i una civilització vinguda de l’espai exterior, però, són la imaginació de Spielberg i l’escala musical sol-la-fa-fa-do, clau per fer possible la comunicació entre uns i altres. Tot, al servei d’un guió fen filat i una posada en escena precisa, amb un ritme que afavoreix la plena immersió de l’espectador en la història.

    L’argument fa honor al títol i s’inicia amb l’aparició en llocs insòlits d’objectes desapareguts anteriorment. Alhora hi ha manifestacions lluminoses arreu, sempre acompanyades d’una melodia senzilla però intrigant. Un nen és abduït davant la seva mare i un tècnic electricista s’obsessiona amb el so, les llums i la imatge d’una muntanya. Tots dos aniran cap allà després d’adonar-se que es tracta del Turó de Diable. No els resultarà fàcil arribar, ja que hauran d’eludir l’exèrcit desplegat en el territori. Un cop allà, es trobaran amb altres persones i aconseguiran l’objectiu que els obsessiona.

    Magnífica fotografia, música perfectament coordinada amb l’acció, guió amb alguna incongruència dirigit clarament a satisfer al gran públic i direcció excel·lents. Tot es va acabar coronant amb una recaptació de prop de 400 milions de dòlars, que va fer rendible amb escreix la inversió inicial de prop de 20 milions. En resum, un perfecte exemple del cinema comercial amb qualitat i sense excessives pretensions que va consagrar Spielberg com un dels directors clau de finals del anys setanta i dècades posteriors.


    Crítica elaborada per Josep Malo de la Biblioteca Dos Rius (Torelló) en el marc del projecte Escriure de cinema

    07/11/2023
  • El Club dels amics

    Guerrive, Sophie

    Barcelona : Astronave, juny de 2021-

    En el primer volum de la sèrie El club dels amics veurem com es coneixen tres personatges dispars. L’ós Tulipa que recull provisions per hivernar, la serp Crocus que es veu forçada a deixar l’aiguamoll per conèixer nous amics i explorar el món, i l’ocell Violeta que no migra perquè en els viatges llargs se li adormen les ales. Entre ells naixerà una bonica amistat, viuran aventures en el bosc on viuen i crearan un club d’amics per celebrar la seva unió.  

    És un còmic infantil ideal per a primers lectors amb trames i diàlegs senzills dotats d’amabilitat i tendresa. Organitzat en cinc capítols curts i amb una gamma cromàtica suau i lluminosa, el converteixen en una proposta visual deliciosa.

    Premi Millor Còmic Infantil del Festival d’Angoulême 2021.

    Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

    21/09/2023
  • Loli Tormenta

    Torrecillas, Mario

    Barcelona : Bruguera, marzo de 2023

    La poderosa història que ha inspirat la darrera pel·lícula del guardonat cineasta Agustí Villaronga
    La Lola és una àvia moderna i caòtica que viu amb els seus nets, després de la mort de la seva filla i mare dels nens. L’àvia ha entrat en una fase avançada d'Alzheimer i els nens la cuidaran amb molt d’enginy i fantasia per ocultar la malaltia. Hauran de superar molts obstacles, com les competicions d’atletisme que participen els nens. 
    Una història fantàstica de nens que s’han de fer grans aplicant la lògica i creativitat infantil . 

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/09/2023
  • Llibre de les bèsties

    Brocal, Pep

    [Barcelona] : Bang Edicions, abril 2023

    Els animals es reuneixen per triar rei. Sembla que serà triat el lleó, tot i els esforços de la guineu Renard per aconseguir el poder: intrigues, engany, mentides, l’astúcia i la seva habilitat per convèncer. 
    La història no parla d’animals, sinó que és una sàtira sobre el comportament de les persones en la lluita pel poder, on preval l’enveja, l’ambició i la crueltat.
    Ramon Llull la va escriure entre els anys 1287 i 1289 i és una fabulosa història del tot vigent que ara veu la llum en forma de còmic.

    *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

    16/11/2023
  • La Peor banda del mundo

    Fernandes, José Carlos

    Bilbao : Astiberri, 2013

    La peor banda del mundo no és una banda qualsevol. És una meravella que probablement dorm silenciada entre els nostres prestatges i que tan sols una petita i privilegiada minoria ha tingut la sort de conèixer. No és un super vendes, però sí un super classe. Astiberri va reeditar, en un format immillorable i merescut el 2013, aquesta joia del humor relaxat i el surrealisme dissimulat, que originalment fou publicada per Ediciones Devir (Barcelona) el 2004 en sis magnífics volums de color sèpia.

    La banda assaja ad eternum els acords apassionats dels millors temes de jazz amb les seves improvisacions efímeres als soterranis d’una sastreria, amb l’esperança d’arribar a fer algun dia alguna actuació que mai arriba. Mentre els seus integrants d’aspecte carpetovetònic: Sebastián Zorn (saxo tenor), Idalio Alzheimer (piano), Ignacio Kagel (contrabaix) i Anatole Kopek (bateria), ens aniran explicant tot un grapat d’històries meravelloses i tristes alhora.

    La majoria d’inspiració clarament borgiana. Fins i tot serà el mateix Borges qui apareixerà per explicar-nos-en algunes, amb aquesta desídia quotidiana tant present. No es meravellós?

    Jose Carlos Fernández, un dels pocs autors portuguesos que han aconseguit fer-se un nom dins el mon del còmic, demostra una elegància i un estil clarament definitoris i del tot reconeixibles, i ho fa amb una brillantor sense pal·liatius.

    Un còmic ancorat en un altre espai i temps que sorprendrà tant per la seva vàlua literària com per l'originalitat de la proposta. Poseu la música de fons que vulgueu, esteu avisats.

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà

    20/09/2023
  • Hábitos saludables :

    Sánchez, Daniel

    [Barcelona] : Amat Editorial, febrero, 2019

    Aquest llibre és per a les persones que decideixen establir un compromís personal a favor de la pròpia salut. Està escrit per reflexionar sobre els hàbits que tenim i les seves conseqüències. També per guanyar consciència sobre els canvis que cadascú pot fer per viure d'una forma més saludable.

    Ens diu que són 66 dies els que calen per arrelar un nou hàbit i que és imprescindible gaudir durant el procés abans no arribin els resultats. Per establir un compromís amb el canvi cal que respondre'ns el per a què el volem i buscar aliats que sàpiguen què et proposes fer, que t'encoratgin en moments de debilitat. El cert és que el pas a pas i l'entrenament de la disciplina són altres aspectes considerats bàsics.

    Per l'autor la salut engloba bàsicament quatre àmbits ("los cuatro fantásticos"): activitat física, nutrició, benestar mental i bellesa i creixement personal. Abans de desenvolupar-los destaca la importància del wellness entès com una implicació activa a favor del benestar físic i emocional. I desenvolupa el fitness, més enfocat al cos: la resistència, la força, la flexibilitat i la composició corporal. En cada àmbit bàsic de la salut proposa reptes i exemples viables per poder posar en pràctica. Hi ha munts de petits i senzills canvis que, amb constància, són realment transformadors: utilitzar sempre les escales en comptes de l'ascensor, cuinar esmorzars saludables, millorar la qualitat del dormir amb activitats relaxants l'estona prèvia a anar al llit, i moltes altres propostes.

    Som davant d'una lectura ideal per construir una quotidianitat plena de salut i benestar global.

    Daniel Sánchez és llicenciat en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, coach de salut i benestar, escriptor i entrenador personal. Ha publicat Hitt i és fundador d'EntrenarSalud.es, un portal web a través del qual acompanya a moltes persones a millorar la seva salut des d'un punt de vista holístic.

    A les Biblioteques trobaràs:

    Més informació:

    Recomanat per la Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    18/09/2023
  • Contes desconcertants

    Garcia Molsosa, Oriol

    Barcelona : Combel, febrer de 2023

    Una bonica i divertida proposta de l’Oriol  Garcia Molsosa amb il·lustracions de la Mercè Galí, que ens convida a escoltar cinc peces musicals amb històries amagades i sorprenents!

     A les sales infantils de les biblioteques podem trobar un llibre de contes molt divertit que ens presenta cinc històries musicals verídiques sobre cinc peces musicals de grans compositors com  Purcell, Verdi, Bach, Scarlatti  o Goodman.

    Contes basats en peces musicals  reals que tenen una història amagada a vegades ben certa i a vegades amb mentides afegides. Hi trobarem “veritats com temples” i “mentides podrides”, com la història sobre la Fantasia sobre una nota de Purcell, en aquesta peça,  Purcell, fa que  un dels instruments toqui sempre una única nota i sostinguda en el temps durant tota la peça. Va ser la solució de Purcell davant l’encàrrec del rei de voler tocar la viola de gamba en un concert? No ho desvelaré, ho haureu de descobrir vosaltres mateixos!

    Tenia Scarlatti una gata anomenada Pulcinella que tot passejant-se pel teclat del clave va compondre l’inici d’una peça que porta per títol Veritats i mentides d’històries sorprenents basades en peces musicals reals que segur que voldrem escoltar per comprovar-ne  l’originalitat

    Un llibre de contes adreçats als nens i nenes però que als adults ens ofereix anècdotes reals de grans compositors de la història de la música occidental. És aquesta una fórmula perfecta per apropar els més petits en el món de la música clàssica a través de contes, acompanyats de música.

    Recomanat per Anna Artigas de la Bib. Salvador Vives Casajuana de Sant Vicenç de Castellet

     

    18/09/2023
  • Los Años de peregrinación del chico sin color

    Murakami, Haruki

    Barcelona : Tusquets, 2013

    Considerada una de les obres més intel·ligibles del gran referent en literatura surrealista i postmoderna, Haruki Murakami (Kioto, Japó 1949), esdevé la tretzena novel·la i una de les més obscures i introspectives de l’escriptor nipó. Lleugerament allunyada de l’il·lusionisme d’altres grans títols de Murakami com ara Tokio Blues (Norwegian Wood), manté el seu característic toc oníric i evanescent, que conclou en un desdibuixament de la realitat i amb l’encreuament  de personatges aparentment aliens l’un de l’altre en un entorn que fluctua entre “el son i la vigília” i que es troba plena de referents artístics tal com l’autor ens té acostumats.

    Tsukuru Tazaki, un enginyer de trenta sis anys que viu a Tokio i treballa dissenyant estacions ferroviàries, veurà com  la seva vida tranquil·la i solitària experimentarà un gir detonant quan coneix la Sara, una dona de la qual s’enamora i que li farà revifar qüestions que en Tsukuru creia superades, com un episodi traumàtic viscut durant la seva etapa universitària i del que mai va obtenir cap resposta. Els seus millors amics, els quals, tots tenien cognoms relacionats directament amb diferents colors menys el propi Tsukuru, decideixen trencar la seva relació amb el nostre protagonista sense aparentment cap explicació.
    Arran d’aquest funest episodi, el Tsukuru comença a fantasiejar amb l’idea del suïcidi, fins que setze anys després i per tal de conservar la seva relació amb la Sara i refer-se de ferides passades, es proposa esbrinar el que va succeir temps enrere endinsant-se en un viatge d’introspecció on haurà de d’afrontar els seus sentiments més profunds.

    Una meravellosa manera d’endinsar-se a “l’univers Murakami” ple de melancolia i passatges tan pertorbadors com màgics, amb una narrativa explosiva i una impecable manera de plasmar i capgirar el concepte d’amistat, de l’amor i la pròpia existència humana.

    “En este mundo existen colores buenos, deseables, y colores que transmiten malas vibraciones. Colores alegres y colores tristes. Hay personas con un halo intenso y otras con un halo difuso.”
    Haruki Murakami.

    Més informació:

    Recomanat per Raquel Martos. Bib. Sant Roc. Badalona

    14/09/2023
  • Dientes rojos

    Cañadas, Jesús

    Barcelona : Obscura Editorial, noviembre de 2021

    Jesús Cañadas és en l’actualitat un dels noms propis de la literatura fantàstica a l’estat espanyol, amb títols com Pronto serà de noche, Las tres muertes de Fermín Salvochea i la recent Dientes rojos, mereixedora del guardó a la millor obra original en castellà en la darrera edició del Festival 42, certamen celebrat a Barcelona que en molt poc temps ha aconseguit fer-se amb un lloc destacat en el circuit internacional de festivals relacionats amb els gèneres fantàstics.
      
    Una adolescent berlinesa ha desaparegut de l’internat on resideix deixant un bassal de sang i una dent arrancada. Un agent novell i un veterà policia, brutal i racista, s’encarreguen del cas. A mesura que la investigació avança descobriran la implicació en el crim de forces sinistres, responsables al llarg del temps de la mort de desenes, o potser centenars de nenes i dones.
     
    Obscura Editorial fa honor al seu nom portant-nos aquest thriller negre com el fons d’un pou, que es combina amb elements fantàstics i de terror. L’autor encerta en crear una atmosfera malsana en un Berlin sòrdid i malastruc que es converteix en un personatge més. Les relacions humanes entre els personatges, viciades i brutals, i una trama recargolada i perversa en fan la resta. Com a rerefons, la lacra que representa per la societat la violència contra les dones.

    Més informació:

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona.

    14/09/2023
  • La Meva temporada a l'infern

    Guix, Gerard

    Barcelona : Fanbooks, octubre del 2020

    Una dona desapareix misteriosament a l’aparcament de l’hipermercat d’un poble de muntanya on tretze anys enrere va morir una adolescent en una partida de caça. L’estrany succés suposa un daltabaix en la vida del seu fill, en Ricard, Ricky pels amics, un jove gai que tracta de trobar l’encaix amb el món que l’envolta. Mentre el cas avança, coneixerem millor la quotidianitat del noi, el que li volta pel cap, les relacions amb la família i els amics, el despertar de l’atracció sexual i l’amor, fins arribar a un desenllaç no per esperat menys dramàtic. 

    Novel·lista i dramaturg amb una extensa bibliografia a favor seu, Gerard Guix (Vic, 1975) ha estat reconegut amb diversos premis, com el Pin i Soler de narrativa per Tot el que hauries de saber abans d’estimar-me i el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per Un far a la fi del món, entre altres. També és autor de la trilogia de gènere fantàstic El prodigi, L’enginy i El Talent, a més de ser professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. 

    Amb La meva temporada a l’infern Guix retorna a l’escenari d’una de les seves primeres novel·les, Dia de caça (2007). Tot i que ambdues històries són independents, s’hi poden identificar els fets succeïts en l’obra anterior. Més enllà de la trama, però, cal destacar la construcció dels personatges, en especial la del protagonista. De manera magistral, l’autor ens introdueix en primera persona a la pell del Rick a través dels seus pensaments i emocions, neguits i passions, contradiccions i dubtes, caos i inconformisme. És el procés, sempre complex, de recerca de la pròpia identitat, que les circumstàncies del noi trastornen més encara.

    Més informació:

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona.

    14/09/2023
  • Las Herederas

    Cruz, Aixa de la

    Barcelona : Alfaguara, septiembre de 2022

    Assaig feminista per al perdó dels pecat, a través d'un recorregut personal de diferents situacions vitals per acabar parlant de com el feminisme ha arribat a influir en els darrers anys.
    Quatre dones que han heretat una casa de poble de la seva àvia, es reuneixen per decidir què fer amb ella; l'avia es va suïcidar, i a partir d'aquest context aquestes dones han d'esbrinar què passarà, és una maledicció de la bogeria que corre per les venes i contra la qual no es pot lluitar?, és la casa?. Secrets, vides passades, empremtes familiars,... tots aquests condicionants obligaran a aquestes dones a intentar lligar caps i pensar en el seu futur. 

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Lloreda

    04/03/2024
  • El Último duelo

    Madrid : The Walt Disney Company Iberia, S.L., 2021

    Drama històric dirigit per Ridley Scott i protagonitzat per Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer i Ben Affleck. La trama es desenvolupa a França durant el segle XIV i explica la història real de dos cavallers que es veuen embolicats en un conflicte (una presumpta violació), que desemboca en un judici i un posterior duel per determinar la veritat. El film destaca per la seva narrativa no lineal i el seu enfocament als punts de vista dels personatges principals, cosa que li dóna un ritme únic i una profunditat emocional autèntica. El repartiment ofereix actuacions notables, especialment Jodie Comer, que interpreta amb poder i subtilesa la dona agredida. Ridley Scott recrea de manera precisa el món medieval on es desenvolupa l’acció. La fotografia i la música també són destacables, creant una atmosfera autèntica i emotiva. Ens trobem davant d’una pel·lícula intensa que ofereix una història commovedora sobre la justícia, la veritat i la violència sexual en el marc de l'últim duel judicial a França el 1386.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Singuerlín Salvador Cabré. Santa Coloma de Gramenet.

    06/10/2023
  • Una Terra verda :

    Kurman, Hollis

    [Barcelona] : Símbol Editors, març 2023

    Els més petits de casa, amb Una terra verda, poden aprendre a comptar de l’1 al 10 d’una forma molt juganera, divertida i senzilla.

    Aquest joc és el fil conductor de l’autor, Hollis Kurman, per presentar 10 històries o accions senzilles i visualment atractives amb la intenció de convidar a les criatures per què en el seu dia a dia ajudin a cuidar el planeta.

    L’ il·lustrador Barroux és qui les dibuixa, i a tall d’exemple la història de 8 ocells refrescant-se per mostrar l’acció de construir 8 abeuradors que serveixin per beure o remullar-se.

    Un llibre infantil que també incorpora, a la part final, recursos per saber-ne més que ajudin a fer un món millor. I com s’apunta al final del llibre: “ Tot el que fem és important: què mengem, com ens vestim, com ens movem d’un lloc a l’altre i on comprem. “

    Document recomanat per: Rosa Casas. Biblioteca Ferrer i Guàrdia d’Alella

    15/09/2023
  • Explorar Catalunya : 60 excursions amb infants de 3 a 8 anys

    Barcelona : Edicions 62, 2002

    "L'excursionisme que el poble català va assumir fa gairebé segle i mig ha creat i transmès una profunda amistat amb la natura", Jordi Dalmau

    Pintar dibuixos trets d'Internet, jugar amb "les maquinetes", mirar la tele o, en el millor dels casos, passar-se hores asseguts al lllit llegint còmics manga. Però... i anar d'excursió? Per què costa tant organitzar sortides familiars i deixar que els nostres nens i nenes coneguin indrets  tan especials i motivadors com la la Creu de Canet, els boscos del Montseny, les fonts del Llobregat o el Castell de Gelida?

    Les millors excursions per Catalunya amb nens de 3 a 8 anysens proposa 60 maneres de passar un dia diferent, divertit i disfrutant de la família, treballant les cames, els pulmons i certs valors que, més enllà de l'excusionisme, podran aplicar-se, en general, a la vida: la constància, la resistència, la satisfacció i, naturalment, l'estima per la natura.

    La guia ofereix itineraris per poder fer en una jornada o un matí en forma de pràctiques fitxes. 

    Recomanat per Marta Puig. Bib. Santa Oliva d'Olesa de Montserrat

    18/09/2023
  • La Flor del rayo

    Gil, Juan Manuel

    Barcelona (España) : Seix Barral, enero de 2023

    Després de l’èxit amb Trigo límpio, guanyadora del Premio Biblioteca Breve 2021, l’escriptor Juan Manuel Gil publica La flor del rayo, una novel·la aparentment d’autoficció. El protagonista de la narració, també escriptor, pateix un bloqueig creatiu després d’un primer èxit literari. Amb un tarannà quixotesc i una mica neuròtic, gairebé arrasa amb tot el que el rodeja per tal de trobar la història, el fil per a escriure el seu pròxim llibre.

    Trobem profundes reflexions sobre el fet d’escriure, metaliteràries, però alhora una escriptura molt àgil, un gran sentit de l’humor i uns diàlegs entre delirants i molt lúcids. Una paròdia addictiva que desmitifica el tòpic del gran escriptor solemne. Una novel·la del tot original i recomanable.

    D’altres obres de Juan Manuel Gil a la XBM

    Trigo limpio (BiblioDigital)

    Recomanat per Toni Martos. Biblioteca de Viladecans

    13/09/2023
  • Problema en Pollensa

    Christie, Agatha,

    Barcelona : Espasa, julio de 2020

    Agatha Christie va ser una escriptora anglesa reconeguda com una de les grans dames del crim. A més d’escriure novel·les de gènere policíac, escriví obres teatrals. El 1971 va rebre el títol de dama de l’orde de l’Imperi Britànic.

    Problema en Pollensa és una obra on trobem 9 relats curts, gens complicats de llegir i que atrapen des del principi.

    És un bon tast per conèixer i comparar les formes d’investigar de tres dels personatges principals de les obres de l’autora: l’excèntric detectiu Parker Pyne, el conegut detectiu privat belga Hercule Poirot i la detectiva aficionada Miss Marple.

    Noticia sobre la nova edició que va sortir el 2020

    Recomanat per Sílvia Serrano. Biblioteca Can Baró. Corbera de Llobregat

    08/09/2023
  • The Lady in the van

    Bennett, Alan

    [London] : Profile Books, [2015]

    Mitad ficción mitad autobiográfica, Alan Bennett describe en "La dama de la furgoneta" su particular relación con una anciana que aparca su furgoneta en el carril de su casa de Crescent Road, en el barrio londinense de Camdem Town.
    Ella afirma que su casa está cerca del Sr. Bennett y, aparentemente, el hombre parece interesado en ella. Sin embargo, la señorita Shepherd tiende a guardar su basura, papel higiénico, servilletas y otros desechos debajo de su camioneta y, de vez en cuando, entra a la casa de Bennett para usar su baño. Pronto se convierte en una molestia, una mujer en tierra de nadie. En realidad, ella no tiene adónde ir. Sin hogar y sin familia, su familia se convierte en el Sr. Bennett y la gente de Crescent Road. Al final cede a las pretensiones de su trabajadora social y acepta ir al Centro Social de Día donde se baña, se recompone un poco y regresa a su furgoneta a morir.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Casacuberta. Badalona

    07/09/2023
  • La Librería en la colina

    Donati, Alba

    Barcelona : Lumen, enero de 2023

    Just en plena pandèmia de la Covid, una dona de Milà, cansada de la seva vida rutinària com a administrativa en una editorial ("Segellar fitxes i respectar els horaris no feia per a mi. L'anarquista que hi ha en mi vol viure en la irregularitat, en la espontaneïtat") decideix deixar enrere la ciutat i anar-se'n al seu poble de la infantesa, a la seva Lucignana natal (Toscana), a fer una feina que li agrada: la de llibretera en una llibreria dalt d'un turó, lluny del brogit del món, des d'on els llibres van i vénen i es comparteixen entre lectors de totes les edats i condició. Ara es dedica a classificar els llibres, a recomanar-los i a donar-los una sortida que abans no tenien. Tantes i tantes històries circulen entre els vilatans i visitants de la llibreria de dalt del turó! Són històries de persones que, valentes i agosarades, es reinventen en el moment just i que no es deixen vèncer pel desànim o la nostàlgia i que, sobretot, no abandonen mai. Com en els llibres que hi veureu a les seves lleixes, les històries de les cobertes circulen d'ací d'allà en un compàs ferm i sostingut.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Casacuberta. Badalona

    07/09/2023
  • La Terra del silenci trencat

    Fornós, Cristina

    Barcelona : Rosa dels Vents, març del 2023

    Montsant, 2019 (Priorat): apareix el cadàver de Jaume Folch (empresari vinater de gran renom) pròxim a l'antiga Cartoixa d'Escaladei. Com a lectors assistim a continus salts en el temps. Remuntem, des de l'inici del relat, vers un passat gloriós de l'orde religiós, just quan dos monjos cartoixans busquen i trien el Priorat com a terra on fundar la Cartoixa d'Escaladei. Ara, pròxim a aquestes terres, es desplega una trama policíaca en què els Mossos d'Esquadra, juntament amb una intrèpida periodista, destapen els secrets amagats entre una família de vinaters i un misteriós llinatge centenari, una germandat secreta que es remunta al segle XV. Amb un tel de misteri es van desvetllant secrets inconfessables.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Casacuberta. Badalona

    07/09/2023
  • Nop

    Madrid : Arvi Licensing S.L., [2022]

    Jordan Peele, nascut el 21 de febrer de 1979, és un aclamat director, guionista i productor nord-americà. Va començar la seva carrera en el món de l'espectacle com a membre del duo còmic "Key & Peele", juntament amb Keegan-Michael Key.
    El seu debut com a director va ser l'any 2017 amb la pel·lícula "Get Out" o s'aborden temes de raça i discriminació d'una manera innovadora i provocadora. Peele va ser premiat al Millor Guió Original als Premis de l'Acadèmia.
    La seva següent pel·lícula va ser "Us" (2019). On també explora temes socials a través del gènere del cinema de terror.
    Jordan Peele és conegut per barrejar temes tan dispars com l'humor i l'horror, amb un enfocament atrevit i un estil de narrativa perspicaç.

    NOP transcorre al Vall de Santa Clarita (Los Angeles. EEUU). OJ i Emerald Haywood (dos germans), han heretat el ranxo de cavalls del seu pare, el llegendari Otis Haywood , conegut en la indústria cinematogràfica per ser el millor domador de cavalls per a cinema i televisió. Al costat del ranxo es troba Jupiter's Claim, un parc temàtic familiar basat en la història i estètica de l'època la febre de l'or californiana, gestionat per pastors evangèlics i pel seu propietari, Ricky "Jupe" Park , una estrella de cinema infantil amb una tràgica història al darrere.

    OJ i Emerald comencen a viure fenòmens inexplicables a la seva propietat i intenten registrar que és el que està passant amb càmeres. Decidits a descobrir, se submergeixen en situacions cada vegada més complexes i perilloses fins que acaben per posar en risc l'única cosa que tenen: el negoci del seu pare...

    A la producció més ambiciosa de Peele es barregen enfocaments i gèneres diferents: terror, ciència-ficció, comèdia, drama i elements del western. La trama d'aquesta producció manté a l'espectador en constant tensió esperant la seva resolució.

     

    Més informació:

    Recomanat per Marta Serrano. Bib. del Fondo. Santa Coloma de Gramenet

    07/09/2023
  • El Cerebro erótico :

    Tobeña, Adolf

    Barcelona : Plataforma Editorial, octubre de 2022

    En una incursió festiva i rigorosa, l'autor ens convida a un itinerari estimulant per la neurobiologia del sexe i els amors. Els enamoraments, la seducció, la gelosia, els desamors, la farmacologia dels sentiments, els usos sexuals i les fórmules de relació amorosa com a assemblatges crucials de les societats humanes.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Lloreda. Badalona.

    06/10/2023
  • Pensé que bailar me salvaría

    Arcas, Luz

    Madrid : Continta me Tienes, octubre de 2022

    El llibre de la ballarina, coreògrafa i directora d’escena Luz Arcas és una selecció de les seves obres  i diaris de creació dels últims sis anys, etapa que va coincidir amb una crisi creativa que la va obligar a desconstruir la seva trajectòria i refer-se com artista.

    Aquests textos, potents com la seva dansa, es poden llegir com un quadern de viatges, un diari, uns apunts, un text escènic, poètic i polític o com una barreja de tot, on el cos és sempre el protagonista. És també un recorregut per la seva investigació escènica que l’autora comparteix per conèixer com el seu procés creatiu. Arcas mostra a través d’aquest llibre el seu concepte de la dansa com un projecte de vida lligat a la seva pròpia experiència personal i a la memòria i “com un acte de resistència contra el totalitarisme cultural capaç d’encarnar a una veu col·lectiva”, segons les seves pròpies paraules, 

    L’artista (Màlaga, 1983) va fundar a l’any 2009, en plena crisi econòmica, la reconeguda companya de dansa contemporània La Phármaco. Una companya que va innovar en una escena artística que s’havia estancat en els seus suposats moviments de ruptura i que ha recorregut mig món fins a convertir-se en una autèntica referència internacional. Des de llavors, Luz Arcas ha representat les seves obres a espais com el Centre Pompidou, el Museu Thyssen de Màlaga o el Picasso i ha rebut premis com El Ojo Crítico de RNE de 2015, Millor Intèrpret Femenina Premis Lorca 2015, finalista Millor Intèrpret Femenina Premis Max 2017 i 2022, entre altres reconeixements.

    Luz Arcas ha ballat a la mor, a la memòria de María Teresa de León, al cos humà com eina de treball i ha establert un diàleg amb expressions artístiques de Llatinoamèrica, Àfrica i també de la seva pròpia terra, Andalusia, que de manera continua redescobreix i interpreta. A aquest llibre es pot comprovar el seu lligat amb als arrels, a allò del poble i a la seva terra com font d’inspiració i bellesa.

    Pensé que bailar me salvaria compta amb el pròleg de la dramaturga Lucia Carballal (Las últimas) i epíleg de la també dramaturga i creadora escènica María Velasco (Parte de lesiones) així com una dedicatòria final al seu company de vida, el poeta i col·laborador d’alguna de les seves obres artístiques, Abraham Gragera.

    «Pensé que bailar me salvaria de volverme del todo indiferente. Que bailando frenaría por unos instantes la maquinaria de un sistema voraz creado para la destrucción de las coses y de los cuerpos y para el reparto interesado de sus cenizas. Que bailar sería un acto bello indomesticable capaz de transformar a las personas.»

     

    Entrevista a la ballarina, coreògrafa i directora d’escena Luz Arcas

    Més informació:

    Recomanat per Esther Benito. Biblioteca de Viladecans. Viladecans

    02/10/2023
  • No soc un dels vostres :

    Casanovas, Marc

    Barcelona : Ara Llibres, abril del 2023

    A la Barcelona preolímpica de finals dels anys vuitanta es va inaugurar el restaurant familiar l’Aram. El cuiner principal era el fill de la mestressa, l’Àlex Montiel, que lluny de la tradicional cuina catalana, va optar per l’experimentació que imperava a l’altre costat dels pirineus. A partir de l’ús de productes de proximitat però influenciat per la innovació de xefs com Pierre Gagnaire el restaurant es va guanyar un bon nom entre els experts en gastronomia. El cuiner Sergi Arola, que hi va treballar en dues etapes, diu: “si alguna vegada ha existit la cuina punk, aquells en van ser els primers i últims anys. No n’hi ha hagut més. Érem més a prop de la bohèmia que de la indústria. L’Aram era la contracultura gastronòmica”.

    En aquell moment de canvi, Montiel, junt amb d’altres cuiners, va crear els Joves Amants de la Cuina que es reunien setmanalment per donar sortida a les seves inquietuds creatives.

    L’Aram era un local petit i de cuina d’autor però amb preus assequibles que no va acabar de trobar el seu lloc i va tancar poc després de les olimpíades. Montiel va passar a treballar per Ferran Adrià i Martin Berasategui però aviat es va apartar d’un món mediàtic que menystenia l’equip humà.

    Aquest és un bon llibre per reviure un moment concret de la gastronomia catalana i també per conèixer un restaurant i un cuiner que ja són història del país tot i ser poc reconeguts. Alhora, ens permet endinsar-nos en algunes llums i ombres de l’alta gastronomia.

     

    Més informació:

     

    Recomanat per Jaume Ribera Riera. Biblioteca Gabriel Garcia Márquez, Barcelona. 

    05/09/2023
  • Baloncesto para niños : un libro para gigantes a partir de 9 años

    Libreros, Iván

    Madrid : JC, 2018

    Ara que tornen a la càrrega les lligues esportives escolars us recomanem una lectura per motivar encara més els petits i les petites basquetbolistes. Es tracta de “Baloncesto para niños”, un llibre per als amants d’aquest esport o per a aquells que tinguin curiositat per conèixer com va sorgir. No cal ser un gran jugador ni tenir nocions prèvies, ja que l’obra ens ofereix un viatge dels del naixement d’aquest esport i mica en mica ens va explicant com va anar evolucionant al llarg del temps.

    Des de finals del segle XIX als Estats Units, el llibre avança cap a la creació de diverses lligues fins arribar a l’NBA, amb els equips més emblemàtics i els jugadors amb més renom. En aquest punt l’obra ens ofereix petites fitxes biogràfiques que van des de jugadors com Jerry West i Magic Johnson, a d’altres encara en actiu com James Harden i Kevin Durant.

    Finalment l’obra també ens permet viatjar pel bàsquet europeu i aprofundir en el bàsquet femení, concretament en la WNBA. A més, cada capítol està amanit amb un munt de conceptes específics i les seves definicions per no perdre’ns entre tant vocabulari anglosaxó: rookie, pick and roll, draft...

    Més informació:

    Recomanat per Roser Fortuny Valdivielso de la Biblioteca Municipal l'Ateneu d'Esparreguera

    04/09/2023
  • Nueva York

    Keeling, Stephen

    London : DK, 2019

    New York formada per 5 districtes: Queens, Brooklyn, Staten Island, Bronx i Manhattan és la ciutat que no dorm mai. Un lloc on es creuen magnats i líders mundials. Fou comprada l'any 1626 per 24 dòlars i uns collarets als indis Lenapes. 

    Amb carrers multicolors on cadascú va amb el seu estil propi, donen un aire de llibertat molt especial. Tot és molt gran (edificis, carrers, cotxes, el menjar...). 

    Des de fa anys New York és l'escenari per a la filmació de moltes pel·lícules, com per exemple: Batman, Joker, Men in Black, El Lobo de Wall Street amb Leonardo DiCaprio, Solo en casa 2, etc. 

    Passeig obligat és perdre's per Central Park, ho anar a veure algun dels seus grans musicals de Broadway. Així com pujar al mític gratacels Empire State Building. Tenim també moltes oportunitats culturals en la vesant dels museus (MoMa, Museu d'Història Natural, Guggenheim Museum...). Assistir a una missa a Harlem, on la música Gospel és la protagonista és tota una experiència inoblidable. 

    New York és una gran ciutat per visita, almenys, un cop a la vida. 

    Més informació a: 

     

     

    Recomanat per Marga Rosell. Biblioteca Mn. Avinyó de Cubelles

    06/09/2023
  • Manual de transformación para la paz interior

    Calle, Ramiro A.

    Barcelona : Ediciones Luciérnaga, abril de 2022

    La ment és una part de la persona que té una força decisiva per modificar en positiu o en negatiu la pròpia manera de viure la vida, de sentir-nos i de sentir els altres. En aquest llibre planer, reflexiu, instructiu i directe l'autor ens facilita el camí per comprendre els mecanismes del seu funcionament. Així podem decidir de quina manera podem posar l'esforç per potenciar-ne totes les virtuts i atenuar i reconduir totes les tendències més nocives.

    A través de la seva lectura, amena i plena de petits contes amb missatge, és revelador conèixer què i com podem arribar a fer a favor d'una ment més serena i lúcida. Dedica un capítol sencer a l'atenció com a recurs inicial i principal per prendre consciència. L'atenció entesa com un observador que posa llum no únicament al pensament sinó també a la paraula i l'acció. Amb una atenció sense judicis, pura, una atenció que exercim a voluntat, provocada, dirigida a una bona voluntat i enfocada tant a l'interior com a l'exterior s'estableixen mecanismes de canvi en l'actitud de la ment.

    Destaca de forma estructurada quins són els torturadors mentals interns que es converteixen en obstacles per a una vida tranquil·la: l'ofuscació, l'enveja, el ressentiment i la ira són aliment per a un sofriment destructiu. Presenta eines per poder aplicar a favor del control del pensament automàtic i deixa clar que l'esforç i la voluntat són imprescindibles per assolir una transformació interna real. L'autoobservació, l'autoconeixement, la transformació i l'autorealització són diversos estadis a recórrer a favor d'un treball intern rigurós que és necessari fer amb motivació i persistència. L'autor posa èmfasi als perills de l'autoengany i la intervenció de l'ego descontrolat. També destaca que l'amor, la compassió, l'alegria compartida i l'equanimitat són estats que faciliten una transformació ferma i irreversible. Finalment proposa la meditació com una pràctica per dur a terme amb regularitat, amb diverses propostes senzilles per treballar amb la respiració.

    Ramiro Calle és mestre de ioga i escriptor. Ha dirigit durant més de cinquanta anys el centre Shadak de Madrid. És un especialista en orientalisme i ha viatjat en multitud d'ocasions a l'Índia on ha estat en contacte amb mestres espirituals. Ha participat a diversos programes de ràdio i televisió com a divulgador del ioga i la meditació.

    A les biblioteques trobaràs:

    Recomanat per la Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    01/09/2023
  • Tirol :

    Vourc'h, Camille

    Barcelona : Alhena Media, 2023

    Sobre el Tirol, tenim una imatge de muntanyes verdes, vaques pasturant, cases  amb balcons florits, i un tirolès cantant, i vestit amb pantalons curts de cuir. No obstant,  el Tirol sorprèn per la seva diversitat.
    El Tirol es divideix entre Àustria i Itàlia i combina harmoniosament les cultures germànica i llatina per a oferir una identitat pròpia, inclosa una de les llengües més rares d'Europa, el ladí, parlat per uns 30000 parlants.
    Podem trobar-hi llacs d'aigües cristal·lines, massissos rocosos i vinyes als vessants de les muntanyes.  I una terra d'art i història: ciutats d'elegància barroca i clàssica, carrers pintorescos amb façanes de colors, fortaleses medievals. El Tirol és una regió arrelada a les seves tradicions com la festa de la verema o els mercats de Nadal. En definitiva, un destí atractiu i ric, on l'hospitalitat dels seus habitants us conquistarà.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    30/08/2023
  • A Midsummer night's dream, op. 21-op. 61

    Mendelssohn-Bartholdy, Felix,

    Hamburg : Deutsche Grammophon, p. 1994

    Ets a un casament. Sona la marxa nupcial de Mendelssohn: “Ta, ta, ta xaaan, ta , ta, ta, xaaaaaan.... Sabies que aquesta melodia la va composar Mendelssohn com a afegitó d’una obra que havia començat als 17 anys? I Sabies que era part de la música que acompanyava una obra de teatre anomenada “Somni d’una nit d’estiu”( Midsummer night's dream) de Shakespeare?.

    Sí, la marxa nupcial del compositor romàntic alemany, es va composar com a part de tota l’orquestra que acompanyava l’obra teatral shakespeariana “Somni d’un anit d’estiu”, no com a peça independent per a casaments.

    Midsummer night's dream consta de dues parts: opus 21 (apertura, creada al 17 anys escrita com una obertura de concert, no associada amb cap representació teatral, però que Mendelssohn la va “aprofitar” per acompanyar l’obra teatral) i opus 61 (música d’escena o incidental, afegida 16 anys després a l’apertura).

    Dura 55’ i consta de diferents peces musicals orquestrades amb i sense cor, i d’una sèrie de narracions en veu alta (en anglès).

    Apte pels amants de la música clàssica romàntica. No recomanable per a principiants.

    Més informació:

    Recomanat per Cesca Llambès. Bib. l’Atzavara d’Òdena

    05/09/2023
  • Lieder

    Brahms, Johannes,

    [S.l.] : Off the Records, cop. 2013

    Poema i música, paraules i música. Necessiten les paraules que se’ls hi posi música? Necessita la música que se l’ hi posin paraules? Potser ni una cosa ni l’altra, ni els poemes necessiten música ni la música necessita paraules però quan el binomi, poemes i música, paraules i música s’uneixen es crea alguna cosa que va més enllà de les paraules i de la música. Aquest disc n’és un bon exemple.

    Barbara Hendriks canta en aquest Cd una selecció de lieder de Brahms. Els lieder són poemes amb música per a ser cantats, són cançons.

    Brahms escollia poemes, escollia paraules i si li arribaven al cor, després els hi posava música, melodia cantada i acompanyada per un piano. Brahms ens explica que afegia amb la seva música allò que les paraules no podien expressar. Paraules que parlen i música que expressa allò que les paraules no poden explicar i aquí es troba la màgia d’aquests lieder de Brahms.

    L’amor és el tema principal de tots aquest lieder el tema universal, l’amor que es troba arreu, l’amor que desperta emocions diverses, tendresa, tensió, tristesa, esperança, alegria... Brahms crea amb la música una atmosfera en cada un dels poemes i expressa els seus sentiments més íntims.

    L’intèrpret, la meravellosa soprano Barbara Hendricks, va descobrir de molt jove l’obra de Brahms i en concret els seus lieder, però va esperar a la seva maduresa per cantar les seves cançons. Ens explica que amb la seva veu madura podia interpretar els lieder de Brahms amb una extensa paleta de colors vocals que no hagués pogut expressar amb la veu de la seva joventut.

    Brahms va compondre més de 200 lieder, per ell no era pas un gènere menor, i en va compondre sempre, al llarg de la seva vida.

    Com a compositor immers en el romanticisme i el classicisme, Brahms ens ofereix una música molt personal, única, pura que podem escoltar en aquest recull de cançons.

    Escolteu la música i escolteu les paraules, i deixeu-vos endur per les emocions i l’ atmosfera d’aquests lieder

    Recomanat per Anna Artigues. Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet

    29/08/2023
  • Companyia Elèctrica Dharma :

    Barcelona : Editorial Comanegra, març del 2023

    La Dharma ja ha fet 50 anys i segueix tocant com el primer dia.

    Pocs grups catalans ho han aconseguit i arreu del món són poques les bandes que puguin presumir d’aquesta fita. Per tant, des d’aqui els felicitem. Per Molts Anys, Dharma!!!!

    Per celebrar-ho, han fet un llibre que és una autobiografia col·lectiva: una autèntica peça de col·leccionista ja que conté fotografies i material inèdit de la banda barcelonina. Format per 6 capítols, el llibre recull anècdotes i experiències de la banda explicades a partir de nou autors de capçalera que han assistit a concerts de la Companyia. Aquests autors són: Matthew Tree, Màrius Serra, Àngel Casas, Jordi Sierra i Fabra, Núria Cadenes, Joan-Lluís Lluís, Pep Blay, Elisenda Soriguera i Gonzalo i Javier García-Pelayo.

    Sabíeu que la història de la Dharma no va començar al barri de Sants sinó al d’Horta? I que els seus models eren anglosaxons i que van adaptar al català les cançons dels Beatles? I que la condició “sine qua non” per formar part de la Companyia va ser posar-se a viure junts?

    Si en voleu més, consulteu el llibre, que és tot un llarg viatge musical de 50 anys, que arrenca a finals dels anys del franquisme i segueix fins a l’actualitat.

    Com deia el desaparegut Josep Fortuny, podem definir a la Dharma com “la música de fons d’una alegria col·lectiva”.

    I ho podeu deduir amb la cançó “Tramuntana” interpretada amb Max Sunyer, Joan Vinyals i Xavier Tasies, al Palau Sant Jordi, en motiu dels 20 anys de la Companyia.

     

    Més informació:

    Recomanat per Elisabet Torrell. Bib. Central. Terrassa

    29/08/2023
  • Observar el temps

    Cascante Torrella, Manel

    Sant Vicenç de Castellet (Barcelona) : Farell, febrer de 2023

    Quan veiem als telenotícies la previsió del temps, i els experts comencen a parlar de cumulonimbus, vent de tramuntana, esclafits, mànegues... Segur que molts d’aquests conceptes us sonen però realment no sabeu exactament en què consisteixen.

    Aquesta petita guia, molt clara i breu, ens explica tot el que necessitem per entendre aquests fenòmens meteorològics i fer-los servir per predir el temps.

    Per exemple, la presència d’un tipus concret de núvols al matí és la indicació d’una possible formació de tempestes a la tarda. I sabeu que a més de l’arc de sant Martí també és possible veure un arc de boira?

    Us animem a agafar el llibre, llegir-lo atentament i contemplar la natura. Qui sap, potser després sereu capaços de predir mínimament el temps.

    Recomanat per Sara Codina. Biblioteca Central de Terrassa

     

    26/08/2023
  • Jaume Plensa, poesia del silenci

    Plensa, Jaume

    [Barcelona] : Fundació Catalunya la Pedrera, [2023]

    Catàleg de l’exposició a l’escultor a la Pedrera de Barcelona (abril-juliol 2023). Es mostra, per primera vegada, la influència que ha tingut la literatura, el llenguatge i l'alfabet en la seva obra. Aquesta exposició abasta la seva producció des del 1990 fins a l’actualitat. Destaca alguns aspectes clau de l’obra de Plensa com escultor i s’articula a l’entorn de les relacions entre l’univers creatiu de l’artista i la lletra com element constitutiu de la seva obra.
    Aquesta relació de Plensa amb la literatura, i en especial amb la poesia, és el fil conductor d’aquesta mostra, en la qual també hi són present altres temàtiques recurrents en la seva trajectòria com el silenci, el somni, la música i la família.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    24/08/2023
  • El Cuarto de la plancha

    Chacón, Inma

    Madrid : Contraluz, 2023

    L'autora recull les històries de la seva mare i de l'esforç per educar els seus nou fills com a vídua que es trasllada a Madrid durant els anys seixanta perquè els seus fills tinguin bons estudis. Explica l'amor de la família i els vincles que s'estableixen, en especial, amb la seva germana Dulce. Un llibre homenatge a totes les mares. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    23/08/2023
  • Solo humo

    Millás, Juan José

    Barcelona : Alfaguara, marzo de 2023

    Millàs fa un elogi a la literatura i als llibres en la figura del Carlos, que a partir de la biblioteca personal del seu pare, descobreix la seva personalitat i intenta establir-hi vincles. A la casa que li llega descobreix escrits, llibres que l’ajudaran a fer el seu propi procés vital.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    24/08/2023
  • La Història dels vertebrats

    García Puig, Mar

    Barcelona : La Magrana, març del 2023

    Mar Garcia, escriptora, editora i ex-diputada d’En Comú Podem narra la seva vivència personal sobre naixement dels seus fills i la seva dedicació a la política. A mig camí entre l’autoficció i l’assaig, repassa tots els mites que pesen sobre la maternitat i parla també de totes aquelles mares maltractades per la psiquiatria del segle XIX. Un llibre reflexiu sobre les dones, salut mental i l'actualitat. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipal 

    23/08/2023
  • El Llegat de les cendres

    Valls, Coia

    Barcelona : Novum, març de 2023

    Coia Valls se serveix de la novel·la històrica, el seu gènere predilecte, per explicar la història de l’Alèxia, una noia que ha perdut el pare i pretén fer-se càrrec del negoci familiar. L’obra parteix d’una injustícia social que guiarà el desenvolupament del relat: les dones no podien heretar els negocis familiars dels homes. En aquest context, l’Alèxia, una dona que liderarà el col·lectiu femení per intentar capgirar aquesta situació tan injusta. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    24/08/2023
  • Gramática alemana :

    Barcelona : Larousse, marzo 2022

    Manual de gramàtica alemanya adreçat a persones castellanoparlants i molt útil per resoldre dubtes i/o adquirir nous coneixements de la llengua alemanya.

    El contingut de l’obra està organitzat en capítols que fan referència als diversos elements gramaticals. El castellà és la llengua emprada per descriure la matèria i s’inclouen exemples entenedors que ajuden a la seva comprensió. L’obra que presentem, doncs, és un manual pràctic ben estructurat i clar, on l’autor desplega conceptes bàsics i avançats.

    Recomanat per Sol Teixidó. Bib. Ernest Lluch i Martín de Vilassar de Mar

    ​​​​​​​

    22/08/2023
  • Excursions a peu per les muntanyes de Prades :

    Domingo de Pedro, Màrius

    Valls : Cossetània, març de 2023

    L’autor del, en Màrius Domino de Pedro, és naturalista i agent rural. També és ornitòleg, ha publicat sis llibres dedicats a les aus, i col·labora en diversos treballs i projectes col·lectius com els diversos atles d’ocells a Catalunya.
    A la introducció d’aquets llibre sobre excursionisme pel Parc Natural de les Muntanyes de Prades l’autor promou sortir i caminar per tal de conèixer paisatges propers. Situa les Muntanyes, amb apunts de geografia, i també consells per tal d’anar preparats per iniciar la ruta. Tot seguit presenta els 15 itineraris, tots il·lustrats amb una mapa i diverses fotografies, així com amb un petit requadre on hi figura informació essencial com és la durada, el desnivell i la dificultat. De cada ruta hi ha informació de com accedir-hi i com seguir-la. Especialment útil és l’apartat de ‘recomanacions interessants’ on l’autor dona consells útils sobre cada itinerari.
    Si opteu per fer turisme de proximitat, amb ganes de descobrir nous paisatges, rics en biodiversitat, aquesta és la vostra guia.

     

    Recomanat per Imma Bover. Bib. Moià

     

    05/09/2023
  • El Cerebro depre :

    Hansen, Anders

    Barcelona : Libros Cúpula, febrero de 2023

    El psiquiatre A. Hansen ens explica de manera evolutiva i biològica per què és tan negativa la moda de la positivitat i de ser feliços en tot moment. El nostre cervell no està creat per a ser feliços sinó per a sobreviure les adversitats: si els nostres avantpassats haguessin estat contents molt de temps, no haguessin pogut sobreviure perquè estaven en la sabana plena de perills ambientals i depredadors i la felicitat distreu d'aquests aspectes. 

    Ens explica que la nostra ment no està adaptada als temps actuals i continua creient i actuant com si fóssim aquells caçadors recol·lectors.

    En el llibre comença parlant sobre l'ansietat i el pànic i com repercuteix en le nostre cervell i en el nostre cos. Aclareix que l’ansietat és un senyal que el nostre cervell funciona bé i reacciona a l’entorn. Segueix el capítol de la solitud i l'exercici físic i  sorprèn perquè dona proves de com ambdues influeixen en la ment de forma més significativa del que sempre s'ha sospitat. L'autor ens informa de com actualment, malgrat viure en un estat de benestar, no vivim millor que els nostres avantpassats caçadors recol·lectors

    Es un llibre que aporta molta informació de manera senzilla que combina els camps d'antropologia, biologia i psicologia, i és accessible a qualsevol persona, fomentant així l'augment de la cultura i proporcionant eines per a enfrontar aquests problemes o ajudar a aquells que puguin estar experimentant ansietat o tristesa.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/08/2023
  • ¿Por qué me duele tanto la regla? :

    Serrano, Elena

    Barcelona (España) : Zenith, abril de 2023

    Elena Serrano, dietista i pacient d’endometriosi, ha elaborat una completa guia divulgativa per explicar en què consisteix. Explica quins professionals poden ajudar a tractar-la,  la importància de l’alimentació i en alleujar o agreujar el dolor i la inflamació i les teràpies o activitats que poden ajudar a millorar la qualitat de vida mentre es pateix com son  els suplements naturals, l’escalfor i el ioga.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/08/2023
  • Hábitos que te salvarán la vida :

    Fernández Martínez, Odile

    Barcelona : Planeta, abril de 2023

    Llibre pràctic i divulgatiu que explica com podem evitar la inflamació crònica, el càncer, la depressió, les migranyes i malalties autoimmunes. La dra. Fernández, planteja que les baixades de sucre (hipoglucèmia) degut a mals hàbits alimentaris (excés de sucre, hidrats de carboni i pa blanc) poden accelerar alguns processos nocius pel cos i el nostre estat d’ànim. Proposa uns menús i canvi de rutines per millorar la salut.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/08/2023
  • Un Intestino feliz :

    Puerta, Mª Dolores de la

    Madrid : HarperCollins, febrero 2023

    La Dra. de la Puerta, és una de les grans expertes en microbiota intestinal i com aquesta  influeix en la nostra salut física, psíquica i afectiva i en el nostre estat d’ànim i del desenvolupament de la nostra personalitat. Ha fet un llibre pràctic, didàctic fruit de la seva experiència clínica i de les seves investigacions . 
    Aporta exemples pràctics de com podem cuidar-la amb l’alimentació variada i saludable, l’exercici i el son. 
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    21/08/2023
  • Berlín :

    MacKay, Sinclair

    Barcelona : Taurus, abril de 2023

    Una biografia de Berlín, la ciutat que al llarg del segle XX ha estat el centre del món en diversos moments històrics. Aquest llibre ofereix una visió panoràmica i reveladora de manera integral de diferents generacions de berlinesos.  

    El relat arrenca en 1919, quan la ciutat va emergir de les ombres de la Gran Guerra per a convertir-se en sinònim de modernitat en l'art, el cinema, l’arquitectura, la indústria i la ciència. Continua amb la crisi econòmica dels anys 20, l'ascens nazi, la destrucció de la Segona Guerra Mundial, la psicosi del genocidi i la llarga convivència de dues ideologies enfrontades que van mantenir la capital alemanya partida en dues fins a la caiguda del Mur. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    21/08/2023
  • La España nazi :

    Costa, Marco da

    Barcelona : Taurus, marzo de 2023

    Estudi ambiciós i àmpliament documentat sobre la tasca de la intel·lectualitat falangista i conservadora a l’hora d’assimilar, interpretar i propagar la ideologia del Tercer Reich a Espanya. L’autor fa una recorregut per la història intel·lectual d’Espanya als anys 30 i 40, des de la República espanyola fins el final de la Segona Guerra Mundial i en destaca algunes personalitats  de diferents àmbits professionals i ideologies que, arribat el moment, no s’apartarien gaire del col·laboracionisme de l’Europa ocupada. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    21/08/2023
  • Cuadernos ucranianos :

    Igort

    Barcelona : Salamandra Graphic, marzo de 2023

    Igort, pseudònim de l’autor italià d'orígens russos Igor Tuveri, va viatjar a Rússia i Ucraïna amb la idea de treballar en una obra sobre Chéjov. Va canviar d’idea i va crear, els Quaderns ucraïnesos i els Quaderns russos publicats per Salamandra Graphic. Son còmics de tipus periodístic i documental, que recullen, en el primer cas, les històries dels ucraïnesos que van viure sota el règim comunista de Stalin, i en el segon, la guerra de Txetxènia i la vida a la Rússia de Putin. 
    Ara a aquests quaderns se suma un nou, Quaderns ucraïnesos. Diari d'una invasió (amb traducció de David Paradela), en el qual, a través d'ulls a peu de carrer, es narra l'horror del succeït, la brutalitat sense sentit d'un ésser humà que no sols pot convertir-se en la pitjor versió d'una cosa viva en determinades circumstàncies excepcionals, sinó que en moltes ocasions ve ja de casa sent una aberració, cruel fins a l'infinit, miserable i tan efímer com qualsevol vida en aquest planeta. 
     En aquests Quaderns ucraïnesos Igort defensa que la guerra no és res més que misèria. Sempre misèria. Igort retrata la cruesa de la realitat . La pregunta no és per a què. És a dir: sí que ho és, però des d'una perspectiva més existencial. En el pla pràctic, les guerres sempre tenen fins relacionats amb el territori, la seguretat i els recursos.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    20/09/2023
  • Mejor hablarlo :

    Jiménez Calvo, Jesús

    [Barcelona] : Profit editorial, febrero 2023

    L’autor, mediador de professió, explica com fomentar el diàleg com a eina útil per tractar problemes i arribar a acords i entendre’ns millor les persones. Proposa, amb aquest llibre un mètode per desenvolupar processos participatius  i mediacions i aconseguir acords mutus.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    18/08/2023
  • Actitud y acción :

    Acevedo Segura, Juanita

    [Barcelona] : Profit Editorial, febrero de 2023

    Llibre pràctic i efectiu orientat al desenvolupament professional. Ofereix les pautes per aconseguir bons resultats en l’àmbit professional, sempre en línia amb els propis valors. Dona importància a la  marca personal des de l'essència. 
    Una obra indispensable per a professionals que necessiten una ajuda per canviar. Els proporcionarà un senzill mètode que els ajudarà a enfortir l'actitud, els donarà un gran impuls per a passar a l'acció en la direcció correcta i els impulsarà a obrir-se al món per difondre la seva proposta. 
    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    18/08/2023
  • Procesos básicos de producción culinaria

    Armendáriz Sanz, José Luis

    San Fernando de Henares, Madrid : Paraninfo, 2023

    Llibre de text del mòdul professional del mateix nom de la família de Cuina i Hostaleria. Descriu les tècniques culinàries bàsiques que es fan servir en moltes elaboracions, com brous i salses. També explica moltes receptes que classifica en amanides, ous, pastes, arrossos, sopes i verdures, peixos, mariscos, aus, carns i postes. Totes elles amb il·lustracions.

    Un llibre molt útil per a totes aquelles persones que es volen tenir una base sòlida en les receptes i tècniques que es fan servir amb freqüència.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/08/2023
  • Curso avanzado de Microsoft Teams

    Fernández Gutiérrez, Isabel

    Madrid : Anaya Multimedia, [2023]

    Microsoft Teams és una aplicació de col·laboració, comunicació i treball en equip en remot. Permet compartir arxius i aplicacions i programar esdeveniments amb el calendari. Amb aquest curs aprendràs com treure-li tot el partit a l'eina; encara que la usis diàriament, descobriràs funcionalitats que no coneixies i, sobretot, aprendràs a usar Teams d'una forma eficient i productiva. També t'ofereix consells i trucs perquè el teu treball sigui més productiu, fàcil i ràpid.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/08/2023
  • La Trabajadora infiltrada :

    Fuente, Alejandra de la

    Barcelona : B, marzo de 2023

    L’autora, creadora de la plataforma Mierda Jobs, critica la precarietat laboral i els abusos laboral a Espanya: contractes inexistents, hores extres no retribuïdes, salaris de misèria, ofertes que acostumen estar acceptar immigrants, dones i joves. 
    Al llibre trobaràs com es poden identificar les bones feines de les abusives.  A més aporta un estudi d’onze ofertes de feina que, des de dins, destapa els diferents enganys i abusos. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    17/08/2023
  • El Dinero en una sola lección

    Jackson, Gavin

    Barcelona : Antoni Bosch Editor, [2023]

    Els diners son essencials en les nostres vides, ens permeten portar a terme accions. A nivell mundial, estan sempre als  titulars dels diaris, ja sigui pel problema de la inflació, les decisions dels bancs centrals o el paper que exerceix el dòlar en el sistema financer mundial. 
    En aquest llibre, Gavin Jackson respon les preguntes més importants sobre què son els diners i com condiciona el nostre món, recorrent a episodis històrics per a mostrar com el futur de les societats, tant actuals com passades, està íntimament lligat als assumptes monetaris.

    Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    27/09/2023
  • Londres

    Norman, Matt

    London : DK, 2019

    Londres sempre és una bona opció per viatjar. A qualsevol època de l'any, cultura, bona gastronomia, espectacles, arquitectura, art i paisatge són només algunes de les moltes propostes que pots trobar a la capital del Regne Unit. 

    Les guies visuals DK són una molt bona opció per preparar el viatge. La guia comença amb una selecció d'activitats essencials per dur a terme, en aquest cas, a la capital anglesa. A continuació es divideix la informació per barris desglossant mil i una recomanacions per dur-hi a terme; des d'aquelles més bàsiques fins a opcions ben diverses i particular. També hi trobaràs un munt de petites curiositats com el millor moment per anar a gaudir d'un edifici, servei o activitat en concret. Un munt de mapes i itineraris recomanats, amb un temps aproximat de realització completen aquesta pràctica guia. 

    Més informació:

    Recomanat per Cristina Freixas. Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar

    20/09/2023
  • Un Refugio para Clara

    Estrada, Marta

    Barcelona : Destino, 2013

    Amb el llibre “El refugio de Clara”,  Marta Estrada s’estrenava al 2013 amb la seva primera novel·la. Aquesta és una lectura ideal pels més romàntics i per qui busqui històries emotives amb escenes tendres i plenes de sentiments. Una historia que atrapa al lector amb les reflexions de la protagonista i que aborda temes con la violència de gènere, les discapacitats i els sentiments de culpa.

    El llibre té moments durs on Estrada ens presenta a dos personatges amb vivències difícils  i traumes, que es troben en un lloc remot i aprendran a conviure junts i a confiar un en l’altre per sobreviure.  Així tenim a la Clara marcada pels remordiments que pateix després de l’accident de cotxe que deixa paraplègica a la seva filla de 12 anys i l’Éric, un home dur i reservat amb una discapacitat (sordesa).

    Encara que la seva història d’amor transcorre massa ràpid, l’autora aconsegueix que aquesta sigui molt creïble i sobretot, reivindica que el recolzament amb altres persones per tal de superar els traumes es la millor manera de sortir cap endavant i veure la llum dins la foscor.

    Més informació:

    Recomanat per Rosa Ruz. Bib. El Safareig. Capellades.

    31/07/2023
  • Emboscats : una experiència d'autosuficiència al cor del Montseny

    Els quatre protagonistes d’aquest llibre, a qui els uneix una amistat de molts anys, decideixen anar a viure en un bosc del Montseny durant 25 dies de manera sostenible, servint-se únicament del que els ofereix el bosc, tant per alimentar-se com per a aixoplugar-se, amb el propòsit de descobrir allò que és essencial per viure i trobar la llibertat que els ofereix la natura.

    El llibre és el relat de les experiències viscudes durant aquest temps, que van posar a prova la seva capacitat de supervivència en un espai natural, al marge de la societat. Depenien només d’aquells recursos que van saber identificar per tal de servir-se’n, sobretot pel que fa a les plantes, ja que no identificar-les correctament podia suposar una intoxicació greu o fins i tot la mort. Durant uns quants mesos abans de l’experiència van mirar d’adquirir el màxim de coneixements necessaris per poder sobreviure sense recórrer a cap altra ajuda. Van parlar amb gent que tenia coneixements de botànica i van llegir molts llibres sobre plantes.

    Una experiència difícil d’oblidar i que no va ser tan fàcil com semblava.

    Sergi Monrabà, l’autor, sociòleg de formació, fa també una reflexió crítica sobre diferents temes com la societat de consum, el materialisme, el pas del temps, l’arrogància de l’ésser humà o la crisi climàtica. Reconeix que va ser una experiència difícil d’oblidar, amb més dificultats del que es pensaven quan s’ho van proposar.

     

    Per saber-ne més:

    https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/emboscats-al-montseny-un-mes-vivint-nomes-del-bosc/video/6230435/

    Recomanació feta per la Biblioteca l'Escorxador de Sant Celoni

    10/08/2023
  • El Ritme de Harlem

    Whitehead, Colson

    Barcelona : Persicopi, març del 2023

    Drama social que combina el thriller i l’humor per explicar-nos com és un dia qualsevol per a Ray Carney, un propietari honrat d’una botiga de mobles barats. Tot li va bé, però a punt de tenir el seu segon fill veu la necessitat de tenir uns diners extres, i decideix ajudar al seu cosí a malvendre les joies que han robat a l’hotel més famós de Harlem, el Theresa.
    El protagonista es passejarà pel barri de Harlem, envoltat de carismàtics personatges, i endinsat en el seu propi conflicte intern: delinqüent o pare de família modèlic? 

    L’autor, guanyador de dos premis Pulitzer, retrata el paisatge criminal de Harlem amb un to lleuger en aquesta novel·la que té com a rerefons la lluita pel poder a Nova York, la desigualtat i la discriminació racial i la violència i corrupció policial en la dècada dels seixanta, en plena efervescència de la lluita dels drets civils.

    Més informació:

    Recomanat per Marta Fontanals grau. Bib. Piera

    26/07/2023
  • Estimat Picasso

    Palau i Fabre, Josep,

    Barcelona : Galàxia Gutenberg, novembre de 2019

    L’assagista, poeta, dramaturg i biògraf de Picasso, Josep Palau i Fabre escrigué “Estimat Picasso” (Destino) l’any 1997, després d’haver publicat una vintena llarga de llibres sobre Picasso.
    A “Estimat Picasso” l’autor ens relata amb precisió, passió i finesa les trobades que va tenir amb un dels artistes més influents del segle XX. És un dietari construït partint de les notes que l’escriptor prenia després de cadascuna de les sessions de treball a la recerca de dades rellevants que només el pintor podia aportar. En ell descobrim com de proper va estar l’escriptor al pintor -fins al punt de postular-se com a futur secretari de l’artista. Durant les visites a casa de Picasso, Palau i Fabre coincidirà amb una llarga llista d’admiradors, galeristes, editors, impressors, empleats de la casa i, com no, l’esposa de Picasso: Jaqueline...
    Vint anys després, Julià Guillamon, analitza l’”Estimat Picasso” del 1997 per entreveure quins podrien ser els motius que van generar tanta passió pel pintor i fins quin punt aquest va influir en la seva l’obra literària.

    Més informació:

    Recomanat per Jordi López. Bib. Masquefa.

    26/07/2023
  • L'Hostal vermell

    Balzac, Honoré de,

    Barcelona : L'Avenç, 2015

    A les acaballes d’un sopar en honor a un amic els comensals viuen aquell moment dolç que acompanya la digestió d’un bon àpat. Abans de posar punt final a la vetllada l’amfitrió aprofita per a explicar una història que va passar-li fa molt de temps, però a mesura que avança amb la narració ens adonem que algú més dels presents coneix els fets i prefereix no dir-ho…

    En aquest conte Honoré de Balzac ens torna a obsequiar amb descripcions agudes de la naturalesa humana, fruit de la seva extraordinària capacitat d’observació. 

    Llegint-lo es percep amb nitidesa l’agonia de l’home que ha perdut l’esperança de salvar-se de la mort, o la follia més insensata que experimenta l’enamorat. Sentirem la sensació d’asfíxia que no deixa dormir el culpable d’un acte atroç i serem espectadors de la feblesa humana que tots portem dintre.

    ¿Què seríem capaços de fer per diners? I per amor?

    El text és tan vigent avui dia com ho va ser al S.XIX. 

    Del tot recomanable.

    Més informació:

    Recomanat per Pol Freixas Gallego. Bibliobús Montserrat

    26/07/2023
  • Mascota

    Emezi, Akwaeke

    Barcelona : Indòmita, octubre 2022

    L'autori nigeriani Emezi Akwaeke ens presenta la ciutat de Lucille després de la revolució que la va deixar lliure de monstres. Un món "idíl·lic" que descobrirem que no ho és tant gràcies a la Jam i a la criatura que surt del quadre que ha pintat la seva mare. 

    Els monstres a vegades es troben amagats i no és fàcil cercar-los quan tothom al teu voltant pensa que ja no existeixen, però la criatura està aquí per trobar-ne un i la Jam l’ajudarà.
    Una història plena de missatge amb personatges negres, trans i no binaris (com l’autori) però que es tracten amb intel·ligència, sense moralina o condescendència. Un llibre poètic i sorprenent que demana als seus lectors anar més enllà del que es veu a simple vista. 

    Obra nominada al premi Llibreter, que tant joves com adults gaudiran gràcies al món fantàstic i “utòpic” que crea l’Emezi Akwaeke.

    Més informació:

    Recomanat per Marta Sala. Bibliobús Serra de Rubió

    26/07/2023
  • Les Calces al sol

    Rodríguez Sirvent, Regina

    Barcelona : La Campana, setembre del 2022

    Regina Rodrígez Sirvent va néixer a Puigcerdà l’any 1983. Es va graduar en Psicologia, tot i que no ha exercit mai. Actualment té una petita empresa de rutes gastronòmiques a Barcelona. Pel que fa a la seva experiència com a escriptora, col·labora a la secció d'Estils del diari Ara, on també va treballar com a guionista i durant gairebé dos anys va escriure un programa d'humor diari presentat per l'Antoni Bassas. 

    Les calces al sol és el debut literari de l’autora amb el qual ha aconseguit ser una de les novel·les més venudes a la Setmana del Llibre en Català d’aquest any i també s’ha posicionat a la llista dels més venuts d’aquest Sant Jordi, fet que l’ha convertida en la sorpresa literària d’aquests dies.
    La primera llavor d’aquesta novel·la surt de les vivències de la pròpia autora quan l’any 2007 va marxar als Estats Units per treballar d’au-pair. Per això podem detectar moltes similituds entre la Rita, la protagonista d’aquesta història, i l’autora. Totes dues han estudiat psicologia, han nascut a prop dels Pirineus i són prou valentes per emprendre l’aventura d’un viatge.

    La Rita Racons és una noia que ha acabat la carrera i està absolutament perduda, no sap què fer amb la seva vida. Un bon dia, sense pensar-s’ho gaire  i d’una manera molt impulsiva, agafa un avió i marxa als Estats Units. El que en un principi havia de ser un viatge de tres mesos per aprendre l’anglès, es converteix en una estada d’un any a la ciutat d’Atlanta per fer d’au-pair cuidant tres infants superdotats. A través d’aquesta experiència la Rita viurà situacions vitals que li faran obrir la ment, atrevir-se amb tot i trobar allò que hi havia anat a buscar: la seva vocació.

    Una novel·la plena d’emocions en què el lector torna a connectar amb aquell sentiment primari de trobar el camí a la vida. Una lectura que no deixa indiferent; emocionant, divertida i nostàlgica que ens recorda com d’important és la família i com d’imprescindible és seguir el nostre instint. Per a tots aquells lectors que necessiten una dosi de vitalitat, aquesta pot ser la seva novel·la ideal.

     

    Més informació:

    Recomanat per Laura Sánchez Lara. Bib. L'Atzavara. Òdena

    16/11/2023
  • Balón amarillo, bandera arcoíris : el deporte de élite sale del armario

    Gutiérrez, Víctor

    Barcelona : Editorial Planeta, septiembre de 2022

    Víctor Gutiérrez, a partir de la seva experiència personal, posa sobre la taula les dificultats amb les que es troba el col·lectiu LGTBI en l’esport.

    També parla de la importància de fer visible la diversitat sexual i normalitzar-la. Tot i que cada vegada hi ha més esportistes que ho fan, encara hi ha moltes persones que no s’hi atreveixen degut a la LGTBIfòbia i la discriminació que encara hi ha.

    És un llibre que denuncia amb contundència aquesta realitat que encara està present a la notra societat, sobretot en els esports majoritaris com el futbol, i que ens farà replantejar prejudicis i estereotips al voltant de la masculinitat, els rols de gènere i l’esport.

    Recomanació feta per Berta Cama Sanchez. Biblioteca Esteve Paluzie de Barberà del Vallès.

    25/07/2023
  • Camí de Picasso :

    Editorial Alpina

    Granollers : Alpina, [2011]

    Aquest 2023 es celebra a tot el món el 50è aniversari de la mort de l’artista Pablo Picasso amb diferents actes culturals, esposicions i xerrades. Des de les biblioteques us fem una proposta molt activa: fer una ruta senderista pel Camí de Picasso. El Camí Picasso reprodueix una pintoresca ruta que el pintor va fer a peu l’any 1906 per terres catalanes acompanyat de la seva  companya en aquell moment, la model francesa  Fernande Olivier. La parella viatjava acompanyada d’un traginer que guiava una mula sobre la que hi viatjava  Fernande, tal com ella explica a les seves memòries.

    El Camí Picasso  parteix del Berguedà, del Monestir de Sant Llorenç de Guardiola i acaba a la Cerdanya, a la Població de Bellver. El camí permet contemplar i gaudir de diferents paisatges com la serra de Gisclareny, la serra del Cadí i el Moixeró i l’imponent massís del Pedraforca així com visitar diferets poblacions com Saldes, Vallcebre i Gòsol, on el pintor va passar uns mesos.

    El recorregut total del camí  és de 58 kilòmetres i es pot fer en tres o quatre etapes. Una manera diferent de conèixer Picasso i la seva obra.

    Recomanat per Eva Leucó. Bib Antoni Pladevall i Font. Taradell.

    24/07/2023
  • María la Jabalina

    Durán, Cristina

    Bilbao : Astiberri, febrero 2023

    María Pérez Lacruz, coneguda com a María la Jabalina, va ser l'última dona assassinada pel franquisme a la Comunitat Valenciana. En 1942, amb tan sols 25 anys, va ser afusellada a El Terrer, el tristament conegut com a mur de Paterna (València). 
    La jove anarquista de les Joventuts Llibertàries havia crescut al voltant de la fàbrica del Port de Sagunt, on es respirava l'ambient de la lluita obrera. Amb tan sols 18 anys va allistar-se com a miliciana en la Columna de Ferro, on va exercir com a infermera. Va ser probablement la primera dona ferida en la guerra civil. Durant la repressió de la postguerra va ser delatada, detinguda i acusada injustament de delictes que mai podia haver comès.
    Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou, guanyadors del Premi Nacional del Còmic el 2018, recuperen una de les moltes històries silenciades de dones que van lluitar per la pau i la llibertat i, a més, es fan ressò del desig més profund de la mare de la María: que una injustícia tan gran mai caigui en l'oblit.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    19/07/2023
  • Entre humo :

    Benayas, Juan Manuel

    Barcelona (España) : Planeta Gastro, abril de 2023

    Juan Manuel Benayas, expert en barbacoes i fumats,  mostra totes les claus per al fumat en fred i en calent, així com els sistemes, eines i combustibles per a fumejar aliments com la mantega, oli, arròs, sal o formatge. A més, compta amb més de quaranta receptes en les quals el fum es converteix en un ingredient gairebé màgic que millora textures i aromes, tan emblemàtiques com el salmó noruec o el cobejat brisket americà, altres sorprenents com el lluç al fum de taronger o un coulant de xocolata fumada absolutament irresistible. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/07/2023
  • Mis recetas con freidora de aire

    Rodríguez Rodríguez, Pamela

    Barcelona : Larousse, marzo de 2023

    Pamela Rodríguez, coneguda pel seu blog gastronòmic Uno de dos i autora de diversos llibres de cuina ens orienta sobre la fregidora d’aire. Proposa receptes senzilles, acompanyades per fotos  i instruccions per poder aconseguir uns àpats bons i saludables. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/07/2023
  • Mejor si pica :

    Cigüeñas, Anilú

    Barcelona (España) : Planeta Gastro, abril de 2023

    Un recorregut pel món del picant: ajís, bitxos, i xilis de tot el món. L’autora ha triat 90 cuiners de tot el món i amb ells inicia un viatge pels diferents tipus de cuinar amb picant, que en alguns casos constitueix un tret identificador de cada cuina. Ell llibre ofereix receptes clàssiques, actuals que formen part dels millors menús de restaurants i bars de tot el món. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    19/07/2023
  • El Museu

    Carrión, Jorge

    Barcelona : Norma Editorial, març de 2023

    Novel·la gràfica sense ficció i inclassificable, catàleg en vinyetes del Museu Nacional d’Art de Catalunya, o historia i assaig visual del què el el MNAC. 
    El Museu s'inspira en els frescos romànics, els retaules gòtics o la pintura moderna per a recordar-nos que el còmic és un llenguatge tan antic com poderós. Alhora que recorre un museu concret, viatja per la història de l'art i de les idees, des de les coves prehistòriques fins a les pantalles contemporànies. Ho fa a través de personatges cèlebres, com Francisco de Goya, Jacint Verdaguer, Lluïsa Vidal, Pablo Picasso o Carmen Amaya, però també d'un vigilant de seguretat, una treballadora que va perdre la vista o un professor de secundària i els seus alumnes. Perquè els museus són els espais on els mestres conviuen amb els ciutadans. I on tots aprenem.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    18/07/2023
  • El Gran buit

    Murawiec, Léa

    Barcelona : Editorial Finestres, febrer del 2023

    Manel Naher és una noia que treballa en una petita llibreria. També,  existeix una altra Manel Naher, una famosa cantant que posa en perill la vida de la nostra protagonista. El món distòpic que escenifica aquest còmic premia l’anomenada Presència de les persones, de manera que si ningú pensa en tu, desapareixes.
    Aquesta disputa per existir porta la Manel Naher a lluitar per la seva supervivència en una carrera de fons trepidant que té lloc en una ciutat de gratacels immensos i farcida de noms que volen ser recordats. El Gran Buit és una reflexió punyent sobre la visibilitat a les xarxes socials i el culte a l’ego. Un còmic que apunta amb precisió geomètrica als perills de la dissolució de l’individu en la massa.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    18/07/2023
  • El Retrat de matrimoni

    O'Farrell, Maggie

    Barcelona : L'Altra Editorial, març del 2023

    La nova novel·la de l'autora de 'Hamnet' viatja a la Itàlia del segle XVI per explicar el breu matrimoni entre el duc de Ferrara amb la joveníssima Lucrècia de Mèdici.

    Maggie O’Farrell fixa la seva mirada en una dona aparentment petita: qui va ser Lucrècia de Mèdici? Qui hauria pogut ser si hagués tingut la veu que se li negava a qualsevol dona al segle XVI? Quina vida hauria pogut tenir si no l’haguessin reduïda a una pintura a l’oli penjada per sempre en una paret?

    O’Farrell se serveix de les seves habilitats narratives per dibuixar-nos un fresc italià on es posa en escena l’escissió de la jove duquessa, migpartida entre una nena innocent i una dona que ha entès els jocs perversos que determinen la vida dels adults.

    El resultat és una novel·la que, com qualsevol pintura renaixentista, ens deixa bocabadats. No us la perdeu!

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Pare Fidel Fita, Arenys de Mar

    16/11/2023
  • Noia, 1983

    Ullmann, Linn

    [Barcelona] : Editorial Les Hores, març 2023

    París, una nit d’hivern del 1983, una noia de setze anys i camina desorientada per carrers que li són desconeguts. En una nota té l’adreça del fotògraf A, trenta anys més gran que ella. Gairebé quatre dècades després, quan tant la seva vida personal com el món exterior es desintegren, la dona adulta intenta entendre la noia que va ser.
    La novel·la, que té lloc a Oslo, Nova York i París, explora el poder dictatorial de la memòria endinsant-se en les complexes capes de records i oblits, en un intent d’explicar el més secret. Traça línies d’anada i tornada al llarg de la vida, línies que també travessen la inquieta noia de setze anys.
    Aquesta és una història crua, nua i, de vegades, brutal sobre el poder i la impotència, el desig i la vergonya, la bellesa i l’oblit.

    Nominada al Nordic Council Literature Prize 2022

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/07/2023
  • Heredarás la tierra

    Smiley, Jane

    Madrid : Sexto Piso, 2023

    La família de Larry Cook ha treballat la terra durant generacions i sense descans fins a convertir-la en una de les granges més pròsperes del comtat de Zebulon, a Iowa. El mateix Larry hi ha dedicat tota la seva vida a aquesta tasca, per això tots se sorprenen quan, a la meitat d'una celebració amb veïns i familiars, comunica la cessió immediata de la propietat a les seves filles. Les tres hereves reaccionen de forma molt diferent a l'anunci del pare, mogudes per les seves diferents personalitats i circumstàncies: Ginny és una dona plena de bones intencions, si bé frustrada per la seva infertilitat; Rose lluita per recuperar la seva fortalesa després de sotmetre's a un dur tractament mèdic; i Caroline exerceix com a advocada a la ciutat, aliena al dia a dia de la granja. Quan aquesta última mostra reticències davant la rara iniciativa del seu pare i la complaença de les seves germanes, Larry respon excloent-la rotundament de l'herència.

    Aquesta novel·la, publicada el 1991 i que va rebre el premi Pulitzer el 1992, reinterpreta la tragèdia del rei Lear de Shakespeare portant-la al mitjà oest dels Estats Units: Podem veure una societat rural que intenta adaptar-se a la modernitat, superar les conseqüències de Vietnam i els anhels d’una generació de joves desconcertada pel fracàs del somni americà.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/07/2023
  • En la boca del lobo

    Lindo, Elvira

    Barcelona : Seix Barral, abril de 2023

    La Julieta i la seva mare arriben a la Sabina per passar-hi les vacances. Amb els seus onze anys, aquest poble petit li sembla el millor lloc per a deixar enrere problemes als quals no sap posar nom. Descobrirà moltes coses: que els fonaments del poble estan fets de secrets i records; les bogues del bosc, contes i llegendes; i que cor de les persones hi ha por, odi, amor i esperança.

    Elvira Lindo torna a la pura ficció creant un territori literari propi, la despoblada Sabina i els seus boscos, un escenari on realitat i rondalla es donen la mà, com en els contes clàssics. El lector que s'hi endinsi, es veurà immers en una novel·la magnífica, d'intensitat creixent, davant el misteri de la qual només podrà respondre amb sorpresa i emoció. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    17/07/2023
  • Els Arbres

    Everett, Percival

    Barcelona : Angle Editorial, març de 2023

    A Money, Mississipí, troben un home blanc mort mutilat i desfigurat, veí del poble, i al costat d’un altre de negre que té els testicles de l’home blanc a la mà. Al cap de pocs dies, el cadàver del negre desapareix del dipòsit on el tenien custodiat i comença a aparèixer una vegada i una altra al costat de més cadàvers d’homes blancs, sempre amb els testicles arrencats. Tres agents negres del FBI, iniciaran la investigació amb un periple per bars, locals i cases del poble on els reben uns blancs poc acostumats a no insultar un negre només veure’l. Aviat el misteri es tenyeix d’un aire sobrenatural, perquè sembla impossible de resoldre com un cadàver entra i surt de les habitacions com si res. I un to documental, també, perquè coneixerem Mama Z, una dona centenària que guarda un arxiu sobre la història dels negres ajusticiats sense motiu.

    Novel·la policíaca, comèdia mordaç, caricatura del supremacisme blanc, és una barreja d'elements executada amb valentia, audàcia i genialitat; una narració que no deixa indiferent, que actua com un cop de puny, i que està cridada a recordar, a fixar en la memòria, la qual cosa encara no ha estat superat.

    Finalista al premi Booker Prize 2022

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    17/07/2023
  • Nanna

    Rudd, Xavier

    [S.l.] : Salt.X, p. 2015

    "Nanna" és el vuitè àlbum d'estudi gravat per Xavier Rudd.  "Nanna" és una bella celebració del so global, l'únic defecte és que la veu única de Rudd es perd una mica en tot aquest igualitarisme. 

    Xavier Rudd és un músic australià amb prop de vint i cinc anys sobre els escenaris que visita aquest estiu el festival de Porta Ferrada.

    Al llarg dels seus diferents treballs ha anat transitant entre el folk, el rock, el blues, el reggae i sons d’altres músiques del món. Ha anat alternant els projectes en solitari amb col·laboracions amb músics d’altres països.

    Quan actua en solitari, toca gran diversitat d’instruments: guitarra acústica, harmònica, teclats, bateria, percussions diverses, pedals d’efectes, samplers i els que són potser els elements més característics de la seva música: la guitarra weissenborn i el didgeridoo, un instrument antic creat per aborígens del nord d’Austràlia.

    Ara que la seva gira passa a prop de casa és una bona oportunitat per descobrir la seva discografia, on podem trobar grans cançons com aquesta, que de ben segur presentarà en directe.

     
     

    Més informació:

    Recomanat per Adrià Fernàndez. Bib. Aigüestoses. Sant Andreu de la Barca.

    17/07/2023
  • La Emperatriz rebelde

    Valladolid : Divisa Home Video, [2023]

    La nit de Nadal de 1877, Elisabeth d'Àustria (Vicky Krieps) compleix 40 anys i es considerada oficialment una dona gran. Primera dama d'Àustria, dona de l'emperador Franz Joseph I (Florian Teichtmeister), no té dret a expressar-se i s'ha de mantenir bonica i jove per sempre en el paper d'emperadriu. Per satisfer aquestes expectatives, adopta un estricte règim de dejuni, exercicis, perruqueria i mesurament diari de la seva cintura. Asfixiada per aquestes convencions, i amb una necessitat voraç de coneixement i de viure, cada cop es rebel·larà més contra aquesta imatge.

    Aquest relat fictici d'un any en la vida de l'emperadriu Sissi esdevé un biopic poc convencional recolzat per la brillant interpretació de Vicky Krieps (La isla de Bergman, El hilo invisible, El hombre más buscado), per la bellesa de les seves imatges, i per una exquisida ambientació en la que s’introdueixen elements anacrònics com la banda sonora.

    La emperatriz rebelde (Corsage, 2022) és el darrer llargmetratge de la directora, guionista i activista cultural Marie Kreutzer (Graz, Àustria, 1977). També ha dirigit El suelo bajo mis pies (Der Boden unter den Füßen, 2019) i The Fatherless (Die Vaterlosen, 2011). Guanyadora del premi a la millor pel·lícula al BFI London Film Festival, i del premi com a millor interpretació (Vicky Krieps) al Festival de Cannes 2022 i als Premis del Cinema Europeu EFA 2022.

     

    Què n’ha dit la crítica?

    "El retrato psicológico de Kreutzer juega a esos anacronismos que inauguró la María Antonieta de Sofía Coppola con una banda sonora pop, algún que otro objeto extemporáneo y una envolvente puesta en escena”. Elsa Fernández-Santos (El País)

    Més informació:

     

    Recomanat per Glòria Massana Figueras. Biblioteca el Molí de Molins de Rei.

    17/07/2023
  • Nevada

    Binnie, Imogen

    Barcelona : L'agulla daurada, gener de 2023

    Imogen Binnie, nascuda i criada a Nova Jersey. Llicenciada en anglès i psicologia a la Universitat de Rutgers. Dona trans. Ha publicat diversos microrelats relacionats amb temes LGTBIQA+ i ha fet de guionista en drames televisius, però el seu debut com a escriptora va ser amb la novel·la “Nevada”, publicada per Topside Press l’any 2013.

    La protagonista de Nevada és la Maria, una jove trans de trenta anys que viu una mica desconnectada de la seva pròpia vida i de la gent amb qui la comparteix. Treballa a una llibreria de NY, viu en un pis amb la seva parella, s’emborratxa sovint i es droga, amb substàncies químiques, a vegades. Quan la xicota la deixa, decideix deixar la feina i marxar de viatge en un cotxe carregat d’heroïna – perquè ha decidit que ser “irresponsable” és el que li falta per entendre la vida i gaudir-la. Travessant l’estat de Nevada coneix en James, un postadolescent que es planteja dia sí, dia també la seva identitat de gènere, i la Maria (de manera lleugerament intencionada) li farà de model trans. Això ajudarà a la protagonista a reviure i reconnectar amb aquelles experiències i discursos polítics que l’han convertit en el que és ara: una bollera punki trans intel·lectual que es mou en bicicleta per Nova York i escriu les seves anades d’olla sobre el fet trans en un blog amb centenars de seguidoris.

    Enguany, per celebrar el 10è aniversari de la publicació original, podem gaudir de la novel·la per primer cop en català. Traduïda per Bel Olid i editada per L’Agulla Daurada.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. La Muntala. Sant Vicenç de Montalt

    14/07/2023
  • La Dona efervescent

    Bosch Oliveras, Mar

    Barcelona : Univers, març del 2020

    "La dona efervescent" és el cinquè llibre escrit per la Mar Bosch Oliveras després de guanyar l'any 2013 amb "Bedlam, darrere les hores càlides" el Premi Just M. Casero de novel·la curta. L'any 2017 guanya el Premi Setè Cel amb la seva segona novel·la "Les generacions espontànies" i amb "La dona efervescent" l'any 2020 guanya el 10è Premi L'Illa de llibres, esdevenint una de les autores de capçalera de la literatura catalana actual. Mar Bosch Oliveres és llicenciada en Filosofia i s'ha especialitzat en Periodisme Cultural.

    "La dona efervescent" és el relat de les vicissituds que li succeeixen a l'Eva Botet des del moment que pareix els seus bessons, el mateix dia que escull la seva sogra per morir-se i quan la vida de l'Eva es comença a capgirar: la sogra morta, el sogre desapareix i el marit comença a treballar massa per acabar desapareixent també. L'única que no l'abandona és l'esperit de la sogra que s'instal·la, com una okupa, dins del cap de l'Eva amb l'objectiu d'adoctrinar a la seva jove fins que esdevingui una bona mare, sempre d'acord amb el neuròtic, estrambòtic, maniàtic i dominant criteri de la sogra.

    "La dona efervescent" és una novel·la sorprenent, còmica, àcida i inclús càustica, escrita en tercera persona amb un estil àgil i directe ens enganxa des de la primera línia. Acompanyem a l'Eva Botet amb una sensació ambivalent, fruit de la perplexitat que ens provoquen que les estrafolàries i estrambòtiques situacions viscudes per la protagonista ens diverteixin al mateix temps que copsem el rerefons amarg que l'autora ens mostra per parlar de la realitat dura i difícil de la maternitat per a les dones, que capgira les nostres vides per sempre més com si fóssim un mitjó i ens dilueix fins a fer-nos desaparèixer com a dones. Aquesta novel·la és la història més original, còmica i increïble de com prendre consciència de tot el que la maternitat comporta i com la protagonista aconsegueix superar els caòtics i hilarants obstacles de la seva vida per empoderar-se i trobar-se com a dona i com a mare.

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Manyer. Vilassar de Dalt

    04/03/2024
  • Sola

    Gurt, Carlota

    Barcelona : Proa, setembre del 2021

    Al 2019, la traductora Carlota Gurt va guanyar el premi Mercè Rodoreda amb el recull de contes Cavalcarem tota la nit. Un recull de contes on l’autora ens parla de solitud, de relacions de parella i d’infelicitat. Tots aquests elements apareixen de nou a Sola, la seva primera novel·la. La protagonista d’aquesta història és la Mei, una noia en la quarantena que perd la feina a una editorial i decideix anar al poble de la seva infància per escriure una novel·la. Però un trasbals d’aquests que esfondren castells de cartes la fa enfrontar-se als fantasmes  del passat i del futur, i enmig del tot la soledat, la de la muntanya i la pròpia. Sola és una novel·la de lectura àgil, amb frases curtes, tot i que està plena de simbolisme, que va sorprenent a poc a poc, a mesura que avances en la lectura i amb un final que no deixa indiferent.

     

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Can Baratau. Tiana.

    14/07/2023
  • La Biblia del cuidado del cabello :

    Bernárdez, Claudia

    Barcelona (España) : Zenith, abril de 2023

    La doctora especialista en dermatologia i tricologia,  Claudia Bernárdez, ens presenta una guia completa per a entendre, cuidar i treure el màxim partit de tots els tipus de cabell.

     Explica com com poder cuidar el cabell, tan a nivell mèdic com cosmètic: com funcionen els productes pel cabell i quins ens convenen en funció del tipus de cabellera que tinguem. Inclou consells de nutrició i rutines adequades per a cada tipus de cabell, ja sigui llis, ondulat, gras, sec, fi, tenyit o amb cabells blancs. 

    *Novetat a la Xarxa de biblioteques Municipals
     

    13/07/2023
  • Acoger y observar a las aves en el huerto y el jardín

    Leblais, Gilles

    Artaza (Navarra) : La Fertilidad de la Tierra, abril 2023

    Els ocells, tant els de pas o habituals dels nostres horts i jardins, ens seran molt útils a més d'aportar biodiversitat, vida i bellesa. Mengen insectes i erugues perjudicials… ajuden a crear un equilibri. Mallerengues, tallaretes, mosquiters, cargolets, cotxes cua-roges, puputs, rossinyols, pit-rojos… Tantes i tan precioses aus amenaçades pels plaguicides i per la destrucció del seu hàbitat.

    Els consells il·lustrats de l'autor sobre vegetació, arbres, arbustos seleccionats afavoriran la seva estada. I amb la instal·lació de nius, caixes (inclou plànols), alimentació, sabrem acollir-les perquè amb el seu cant i la seva activitat ajudin a mantenir el lloc en harmonia.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/07/2023
  • Instruccions per fer-se feixista

    Murgia, Michela

    Barcelona : Editorial Empúries, abril del 2019

    “No tots els populismes són feixismes, però tot feixisme és abans que res una forma de populisme perquè, encara que no neixi mai de les classes populars, el feixisme les explica com a elles els agrada ser explicades...”

    Amb explicacions tan contundents com aquesta Michela Murgia (1972 - 2023) explica com fer-nos feixistes fàcilment. Un assaig  planer i divertit que ens fa reflexionar sobre com el feixisme està guanyant seguidors dins d’una Europa que viu una crisi d’identitat i dels valors democràtics pels que tant van lluitar els nostres avis i àvies.

    Publicat el 2019 a Empúries, Instruccions per fer-se feixista aquest estiu està plenament d’actualitat, no només per l’ascens de l’extrema dreta a les eleccions municipals de l'any 2023, sinó perquè el text, adaptat per Sergi Pompermayer i dirigit per Miquel Gorriz, arriba al Festival Grec 2023 en  forma d'un monòleg satíric interpretat per l'actriu Mercè Aránega a la Sala Villarroel.

    Una lectura imprescindible per adonar-nos dels mecanismes subtils del feixisme i una adaptació teatral molt recomanable.

     

    Més informació:

    Recomanat per Eva Montiel. Bib. Central. Santa Coloma de Gramenet

    11/08/2023
  • Planeta silencioso :

    Goulson, Dave

    Barcelona : Crítica, abril de 2023

    Si perdem als insectes, tot s'esfondrarà», amb aquesta contundent afirmació Dave Goulson va advertir en una entrevista recent en The New York Times sobre l'enorme impacte que tindria la seva desaparició. El científic, que porta més de trenta anys investigant a aquests animals i l'evidència d'una caiguda alarmant en el seu número a tot el món, assenyala que la gran crisi començaria amb la falta de subministrament d'aliments als humans.
    Goulson explora la connexió intrínseca entre el canvi climàtic, la naturalesa, la vida silvestre i la disminució de la biodiversitat; i analitza l'impacte nociu per l'ús excessiu d'insecticides i fertilitzants per a la terra i els seus habitants. Però no es limita només a assenyalar els problemes, sinó que proposa diverses solucions que passen per estar informats i actuar per a poder revertir la situació.
    un llibre deliciós escrit per una autoritat mundial en matèria de biodiversitat però també per un gran narrador que aconsegueix contagiar-nos del seu amor per aquests éssers vius essencials per a la vida tal com la coneixem, alhora que fa una crida per a detenir el seu declivi, salvar el nostre món i, en última instància, a nosaltres mateixos.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    12/07/2023
  • Rutas :

    London : DK, 2023

    Aquest llibre convida a descobrir  125 rutes de senderisme més espectaculars del  món. Dona molta informació de recorreguts suaus i de marxes de llarga distància. Una guia per triar quina és la ruta que més t’agradaria fer.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    14/07/2023
  • Una Bona vida :

    Waldinger, Robert

    Barcelona : Columna, març de 2023

    Què fa que la gent sigui feliç i tingui una bona salut? Aquesta és la recerca que des del 1938 porta l’Estudi de Desenvolupament d’Adults de Harvard. Aquell any van iniciar unes enquestes a 724 homes i, any rere any, els han preguntat, per la feina, la salut, les relacions, és a dir, per la seva vida. Actualment són 60 els que estan vius i segueixen participant-hi. A més, a aquest estudi –el més llarg que s’ha fet mai sobre la felicitat– s’hi han sumat els més de 2.000 fills d’aquesta primera generació. El psiquiatre Robert Waldinger i M, psicòleg, són els autors del present llibre. 
    La conclusió de l’estudi és que les bones relacions fan que siguem més feliços i tinguem més salut. En resum:  la bona vida es construeix amb bones relacions. 
    Un estudi que caldrà llegir amb tranquil·litat. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

    12/07/2023
  • Aquiles en TikTok :

    Infante, Eduardo

    Barcelona : Ariel, abril de 2023

    Com podem explicar als joves d’avui el pensament d’Homer, Hesíode, Sòcrates, Plató i Aristòtil? Què en pensaven de la virtut? És una acció fruit de la voluntat o innata? Ens ajuda a ser més feliços? L’autor actualitza els grans conceptes de la filosofia grega i ho porta al present. Assegura que el que deien els grans autors encara ens serveix avui en dia, en un entorn sigui diferent. 
    Infante va publicar també "Filosofía en la calle, un llibre" divulgatiu sobre filosofia i on explica com ens ajuda en els nostres dubtes de la vida diària de tots. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    12/07/2023
  • Holy spider

    Madrid : Karma Films, 2023

    Una periodista de Teheran se submergeix als barris amb pitjor reputació de la ciutat sagrada de Mashhad per investigar una sèrie de feminicidis. Aquests crims són obra de l'anomenat "Killer Spider", un assassí en sèrie que vol netejar la ciutat dels seus pecats i que ataca prostitutes a la nit. La pel·lícula està basa en la història real de Saeed Hanaei, un assassí en sèrie que el 2001 va matar setze dones en nom de Déu.

    Aquest thriller policíac que denuncia l'odi a les dones a la societat iraniana, tot i ser una proposta visual i narrativa força arriscada, va obtenir una molt bona rebuda per part de la crítica. Entre d'altres, ha guanyat el Premi a millor actriu al Festival de Cannes 2022 i al Festival de Sevilla 2022 i el Premi a millor pel·lícula als Premis del cinema alemany (Lola 2023).
    Holy Spider. Araña sagrada (Holy Spider, 2022) és el tercer llargmetratge del director i guionista iranià Ali Abbasi (Teheran, 1981). Anteriorment, ha dirigit Border (2018) i Shelley (2016).

     

    Què n’ha dit la crítica?

    "La mujer asediada según la mirada hipnótica de Ali Abbasi (...) El director (...) regala ahora un 'thriller' magnético con el poder de las metáforas que explotan sobre el machismo, el feminicidio y otros accidentes del patriarcado". Luis Martínez (Diario El Mundo)

    Més informació:

     

    Recomanat per Glòria Massana Figueras. Biblioteca el Molí de Molins de Rei.

    10/07/2023
  • El Llibre del llaminer :

    Manzanares Mileo, Marta

    Barcelona : Rosa dels Vents, febrer del 2023

    Un llibre per llepar-se'n els dits! Del tortell de Reis a les coques de Sant Joan, de la crema de Sant Josep a les torrades de Santa Teresa, dels currutacos als panellets, sense oblidar-nos dels gelats ni les orxates, descobriu els pastissos que us faran reviure records dolços d'infantesa, de diumenges i dies assenyalats, de trobades familiars. 
    Com és costum a les pastisseries dels pobles i de les ciutats d'arreu del país, que atreuen els vianants amb aparadors vistosos i amb una especialitat per a gairebé cada dia de l'any, us convidem a assaborir un món de llaminadures ric i divers. . Amb aquest imprescindible «calendari del llaminer» descobrireu la història, les anècdotes i les receptes de la rebosteria catalana. 

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    07/07/2023
  • Coses que dius en castellà que podries dir en català

    Capdet, Pol

    Barcelona : Edicions del Núvol, febrer de 2023

    Pol Capdet ens proposa un glossari d’equivalències, amb propostes sensates i originals, i ens demostra que en català es pot dir absolutament tot

    16/11/2023
  • Petem-ho! :

    Mas Craviotto, Xavier

    Barcelona : Rosa dels Vents, març 2023

    Un llibre indispensable sobre l'argot juvenil perquè els boomers i els millennials no acabin fent cringe!
    Això és un manual de català per a tu, boomer o millennial -naturalment, si hi ha algun lector curiós de la generació Z o Alfa, benvingut-. En aquestes pàgines podràs resoldre dubtes existencials sobre aquestes paraulotes i expressions que diem els més joves. Intentarem ajudar-te a entendre per què els adolescents xerren com xerren.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 
     

    07/07/2023
  • El director i guionista belga Lukas Dhont ha treballat com a director de diferents curtmetratges i ha col·laborat com a director de fotografia. L’any 2022 va estrenar Close, el seu segon llargmetratge. L’actor principal és Victor Polster, actor i ballarí belga, que ha fet el seu debut amb aquesta pel·lícula.

    Girl és l’òpera prima de Lukas Dhont. Es basa en la història de Lara, una noia transgènere de 15 anys que somnia convertir-se en ballarina professional de ballet, en una prestigiosa acadèmia de parla holandesa. No obstant, s’haurà d’enfrontar al lent tractament hormonal per canviar de sexe, haurà de lluitar amb la seva necessitat de veure’s com a noia i suportar un cert assetjament de les seves companyes d’escola i la incomprensió i menyspreu de moltes persones.

    Per fer aquest llargmetratge, el director es va inspirar en el cas que va succeir l’any 2009 de Nora Monsecour, ballarina de dansa contemporània, transgènere i d’origen belga.

    Aquesta pel·lícula va participar en la selecció oficial del Festival de Cannes 2018. Va ser guanyadora Càmera d’Or, va obtenir un premi especial d’interpretació per l’actor Victor Polster i també va ser guardonada al Festival de Cinema de Sant Sebastià. A més a més va ser nominada als Globus d’Or, als Premis Magritte i als Premios Goya com a millor pel·lícula europea.

    És un molt bon relat de gènere i perseverança adolescent que barreja dansa, transformació i identitat. Ens apropa molt a la psicologia del personatge, en què reflexa el seu lloc més dramàtic. La pel·lícula aconsegueix que l’espectador senti empatia pel dolor de la seva protagonista. També és un bon testimoni de la duresa de la paternitat em què el pare de Lara li dona suport constantment.

    Per tant us recomanem que la veieu i la gaudiu molt!

    Tràiler de la pel·lícula:

    Recomanat per Oriol Bras. Bib. Josep Janés. L'Hospitalet de Llobregat

    07/07/2023
  • He esponcellat els versos com si fossin dàlies, pare

    Aldrufeu Vinardell, Montse

    Vilassar de Mar : Índex Edita, desembre de 2022

    "He esponcellat els versos com si fossin dàlies, pare" és un cant d’amor íntim, dolç i delicat de Montse Aldrufeu al seu pare. La poeta dibuixa amb precisió a través de la paraula els seus records d’infantesa, acompanyada en tot moment de la figura del pare i envoltada d’una natura perenne que aconsegueix tant protagonisme com les seves pròpies evocacions. El camp, els arbres fruiters, les roses, les dàlies i les buguenvíl·lies, la casa familiar i la claror de juny que “il·lumina l’ànima” inunden els versos de la poeta i fan que els seus records siguin una mica nostres, plens d’enyorança cap a les persones estimades de la nostra vida que ja no hi són i desbordats d’amor i tendresa per les petites coses del dia a dia que donen la felicitat. La mateixa autora explica que va decidir fer aquest recull poètic després de la mort del seu pare, “amb la voluntat de restituir un món perdut”. L’obra compta amb un pròleg de Teresa Pera i Hospital, artista i docent especialitzada en l'àmbit de la pintura. 

    Montserrat Aldrufeu Vinardell, nascuda el 1958 a Vilassar de Mar, procedeix d’una família experta en horticultura, els Aldrufeu, i també en teatre i poesia, els Vinardell-Pujaló, i és neta de la poeta Àngela Pujaló. Ha cursat estudis literaris i d’humanitats a l’Ateneu Barcelonès i ha treballat el gènere novel·lístic, la prosa poètica i la poesia. També ha desenvolupat la seva faceta artística com a pintora. Les il·lustracions que s’inclouen en l’obra són reproduccions d’olis sobre fusta de l’autora, així com la il·lustració de la coberta, feta amb tècnica de Gouache.
    "He esponcellat els versos com si fossin dàlies, pare" ha estat editat per indexEDITA, un projecte editorial basat en el concepte de Km0, publicant autors de proximitat i apostant per arribar a la globalitat partint de la localitat.

    Més informació:

    Recomanat per Teresa Sauco. Bib. de Can Llaurador. Teià

    14/07/2023