Guies de lectura

Guia de lectura : Collserola

Guia de lectura : Collserola

Sant Cugat del Vallès és un dels nou municipis que formen part del Parc Natural de Collserola, un autèntic pulmó verd dins la metròpoli barcelonina, de 17 km de llarg per 6 km d’ample. Però tot i la proximitat amb casa nostre, el seu territori i el seu ric patrimoni natural i cultural, encara és força desconegut.

Collserola és un espai ideal per anar a descobrir, a oxigenar-se, a desconnectar del brogit urbà, tot recorrent una gran xarxa d’itineraris on practicar diferents activitats esportives, com la bicicleta de muntanya, córrer, o fer-hi caminades. Al parc també podrem anar a satisfer les ments més curioses amb ganes de conèixer i aprendre de la seva natura i el seu llegat històric i cultural.

Així doncs, amb aquest recull us proposem una selecció de llibres, mapes i guies per preparar la vostra propera sortida.

Guía creada por:
  • Sant Cugat del Vallès. Biblioteca Mira-sol Marta Pessarrodona
  • Sant Cugat del Vallès. Biblioteca Gabriel Ferrater
  • Sant Cugat del Vallès. Biblioteca Volpelleres - Miquel Batllori

Fecha de creación: 07/06/2023

Última actualización: 06/07/2023

1.- Recursos per conèixer i interpretar el patrimoni natural


 101 arbres de Catalunya que cal conèixer
101 arbres de Catalunya que cal conèixer
Llobet, Toni , Carrera, David , Carrera, David  
[Barcelona] : Oryx, DL 2018

Còmoda guia en un format de paper plastificat desplegable. Inclou les 101 espècies d'arbres que per la seva popularitat, abundància o altres singularitats cal conèixer. A cada làmina hi trobem il·lustrats entre 6 i 8 arbres diferents, acompanyats d'un petit text i unes icones amb informació complementària per facilitar-ne la localització i identificació.

 101 arbusts, lianes i altres enfiladisses de Catalunya que cal conèixer
101 arbusts, lianes i altres enfiladisses de Catalunya que cal conèixer
Llobet, Toni , Carrera, David  
[Barcelona] : Oryx, [2021]

Guia en un format de paper plastificat desplegable. Inclou les 101 espècies d'arbusts, lianes i altres enfiladisses. A cada làmina hi trobem il·lustrats entre 6 i 8 espècies diferents, acompanyats d'un petit text i unes icones amb informació complementària per facilitar-ne la localització i identificació.  Hi apareix la notació científica i el nom en català, castellà i anglès.

 101 flors de camp, de marques i vores de Catalunya que cal conèixer
101 flors de camp, de marques i vores de Catalunya que cal conèixer
Llobet, Toni , Sàez, Llorenç  
[Barcelona] : Oryx, [2019]

En aquesta guia es recull una tria molt representativa de les flors silvestres més vistoses i freqüents que es poden trobar tot passejant pel camp o per camins de foravila: enmig dels conreus, a prats i erms, vora carreteres i corriols i als marges dels sembrats. Amb informació detallada sobre quan i on es poden localitzar. S'hi afegeix el nom científic i el nom popular en castellà i anglès.

 125 ocells de Catalunya que cal conèixer
125 ocells de Catalunya que cal conèixer
Llobet, Toni , Copete, José Luis , Kirchner, Francesc , Copete, José Luis , Kirchner, Francesc  
[Barcelona] : Oryx, DL 2015

Còmoda guia en un format de paper plastificat desplegable. Inclou les 125 espècies d'ocells que per la seva abundància, bellesa o singularitat cal conèixer. A cada làmina hi trobem il·lustrades a la mateixa escala una desena d'ocells, acompanyades d'un petit text i unes icones amb informació complementària per facilitar-ne la localització i identificació.

 Fauna de Collserola
Fauna de Collserola
Canyellas, Teresa , Torras i Pérez, Albert , Armendares, Roser , Torras i Pérez, Albert , Armendares, Roser  
[Barcelona] : Patronat Metropolità Parc de Collserola, 1994
 Grans mamífers terrestres de Catalunya i els seus rastres
Grans mamífers terrestres de Catalunya i els seus rastres
Llobet, Toni , Ruiz-Olmo, Jordi , Ruiz-Olmo, Jordi  
[Barcelona] : Oryx, DL 2018

Guia que inclou les 28 espècies de mamífers terrestres salvatges de Catalunya de mida igual o més gran que el conill o l'esquirol. També s'inclouen les espècies introduïdes com el visó americà o el coipú. A cada làmina hi trobem il·lustrades a la mateixa escala entre 2 i 5 espècies diferents, acompanyades d'un petit text i informació complementària per facilitar-ne la localització i identificació. Amb una icona s'indica si es tracta d'una espècie protegida, cinegètica, exòtica o invasora. També s'inclouen il·lustracions tant dels excrements com de les petjades i altres rastres.

 Guia de geologia de Collserola : amb itineraris
Guia de geologia de Collserola : amb itineraris
Raventós, Isabel , Martí i Viudes, Marià , Raventós, Isabel , Martí i Viudes, Marià , Raventós, Isabel , Martí i Viudes, Marià  
[Barcelona] : Consorci Parc de Collserola, 2008

 Llibre, adreçat al gran públic, tracta de les característiques geològiques de la serra des d'un punt de vista divulgatiu.
Apropar-nos a l'origen de tot. El que determina el nostre paisatge, i d'alguna manera el que som, és en definitiva l'objectiu d'aquesta publicació.

 Guia de natura del Parc de Collserola
Guia de natura del Parc de Collserola
Raspall, Alfons , Raspall, Alfons  
Barcelona : Consorci del Parc de Collserola, 2004

Aquesta guia és una eina pràctica d'interpretació de la natura adreçada al gran públic, i sobretot, una invitació estimulant a la descoberta d'aquest espai natural.
Més enllà d'un llistat o catàleg, la guia mostra de manera sistematitzada i gràfica els coneixements actualitzats sobre els sistemes naturals de la serra. Conté un gran nombre d'il·lustracions, fotografies, taules i esquemes que faciliten la comprensió del contingut.

 Orquídies de Catalunya : totes les nostres espècies silvestres
Orquídies de Catalunya : totes les nostres espècies silvestres
Sáez, Llorenç  
[Tarragona] : Oryx, [2021]

Còmoda guia en un format de paper plastificat desplegable. Inclou totes les espècies silvestres de Catalunya. A cada làmina hi trobem il·lustrades les espècies acompanyades d'un petit text i unes icones amb informació complementària per facilitar-ne la localització i identificació. Les espècies apareixen a escala aproximada dins cada làmina, excepte en les plantes sensiblement més grans. Hi apareix la notació científica i el nom en català, castellà i anglès.

 Qui ha passat per aquí?
Qui ha passat per aquí?
Armendares, Roser , Sáiz, Eduardo , Sáiz, Eduardo  
[Barcelona] : Consorci Parc Natural de la Serra de Collserola, desembre 2018

Aquest llibre sense paraules, us mostrarà una doble pàgina il·lustrada amb paisatges característics de Collserola. Cada plana es continua amb la següent, passareu dels llocs més oberts (prats, màquies…) als espais més forestals (pinedes, alzinars…) tot alternant amb zones agrícoles i patrimoni històric. Cada página us demanarà que observeu i us concentreu per detectar la presència dels animals que viuen a Collserola, caldrà seguir petjades, restes de menjar, plomes, caus, caques, etc. De qui són? Desplegar les solapes de les cobertes del llibre us donarà pistes per interpretar quins animals hi ha.

Volver al inicio