Guies de lectura

Viatge literari a Egipte

Viatge literari a Egipte

Com preparem un viatge a Egipte? Què hem de llegir per entendre com es van aixecar les piràmides? Què sabem dels conflictes religiosos i / o polítics que, moltes vegades, han acabat amb una guerra? I del colonialisme dels britànics?

La Biblioteca Pare Fidel Fita d’Arenys de Mar organitza un viatge literari a Egipte, des del 5 fins al 15 de juny. Una de les activitats planificades, quan estiguin a El Caire, és una tertúlia per parlar d’ El carreró dels miracles de Naguib Mahfuz a càrrec d’Hamdi Zaki, amic de l’escriptor.

Us presentem una sèrie de recursos que poden ajudar a entendre el país a tots els que hi aniran al juny, o en qualsevol altre moment.

Fecha de creación: 14/05/2019

Última actualización: 19/07/2019

Història i arqueologia


 Walking next to the wall
Walking next to the wall
Haro, Fernando de , Haro, Fernando de  
Madrid : Karma, DL 2015

Narra la situació dels cristians coptes d’Egipte, un país de majoria islàmica. Els protagonistes del documental són coptes que ens expliquen les seves experiències.

 El Mito de Osiris :
El Mito de Osiris :
Cashford, Jules  
Girona : Atalanta, 2010

L’autora, experta en simbolisme, mites ancestrals i anàlisi junguià, fa una reconstrucció de les antigues representacions del mite osíric, del seu misteri i dels seus rituals, basant-se en fonts fragmentades de distinta procedència.

 Dioses, tumbas y sabios :
Dioses, tumbas y sabios :
Ceram, C. W.,  
Barcelona : Destino, 1975

Recomanable pels que no tenen grans coneixement d’arqueologia. L’autor relata les investigacions, per exemple la dels jeroglífics de la pedra de Rosetta, com si fossin una novel·la.  Una bona forma de començar el llibre és fer-ho per la pàgina 81 amb “El libro de las piràmides”, on narra l’expedició de Napoleó a Egipte.

 Viaje por el Antiguo Egipto
Viaje por el Antiguo Egipto
Golvin, Jean-Claude , Gros de Beler, Aude , Gros de Beler, Aude  
Madrid : Desperta Ferro, 2016

Recorre Egipte descendent pel Nil, des d’AbulSimble fins Alexandria. La tria d’un criteri geogràfic per descriure el passat ve motivada per la complexitat de la història egípcia. Per evitar el vaivé entre dinasties i períodes cada capítol s’acompanya d’una cronologia simplificada que situa els períodes històrics.

Volver al inicio