Detalle guía
Guies de lectura
Ficció històrica : Conèixer la nostra història a través de la literatura infantil i juvenil
Seguint el fil de la bibliografia Ara fa temps que va editar el Consell Català del Llibre infantil i juvenil l'any 2002, hem volgut fer un repàs de totes aquelles obres de ficció que poden ajudar els nostres infants i joves a reconstruir la nostra història i hem ampliat la selecció amb nous títols.
En alguns casos parlem de llegendes, en altres es tracta d'aventures trepidants amb un rerafons històric. Alguns llibres ofereixen relats punyents explicats en primera persona i en altres ocasions són contes del tot fantàstics però amb una il·lustració documental de tanta qualitat que ens traslladen d'un sol cop d'ull a una època històrica concreta.
Us convidem, doncs, a estirar d'aquest fil perquè res millor que conèixer el nostre passat per escriure una història futura que ens faci sentir orgullosos
Fecha de creación: 29/05/2014
Última actualización: 22/01/2015
Secciones de la guía
- 1787-1868 Fi de l'Antic Règim i industrialització. Història de Catalunya
- 1787-1868 Fi de l'Antic Règim i industrialització. Història universal
- 1868-1936 De la industrialització a l'inici de la Guerra Civil. Història universal
- 1868-1936. De la industrialització a l'inici de la Guerra Civil. Història de Catalunya
- 1936-1988 Guerra Civil, franquisme i transició. Història de Catalunya
- 1936-1988 Guerra Civil, franquisme i transició. Història universal
- De 1990 fins als nostres dies.
- De la història antiga fins al segle XII, la feudalització. Història de Catalunya
- De la història antiga fins al segle XII, la feudalització. Història universal
- Prehistòria. Història de Catalunya
- Prehistòria. Història universal
- SEGLES XIII-XV L'expansió catalana pel Mediterrani. Història universal
- SEGLES XIII-XV L’expansió catalana pel Mediterrani. Història de Catalunya
- Segles XVI-XVIII. La decadència. Història de Catalunya
- Segles XVI-XVIII. La decadència. Història universal
De 1990 fins als nostres dies.
Una història emotiva d'amistat, amb el rerafons dels infants refugiats i la Guerra dels Balcans (1992)
Crònica del drama de l'emmigració dels nostres temps a partir de la veu dels seus protagonistes.
Història de supervivència, de creixement i d'amor de dos joves amb el rerafons de la Guerra dels Balcans (1992)
Margaret Tatcher va ser primera ministra al Regne Unit. L'any 1984 va reprimir amb duresa les vagues dels miners. En una de les ciutats afectades per aquestes vagues, un noi vol ser ballarí.
Divertida lliçó econòmica sobre el capitalisme i l'acumulació de riqueses.
La Guerra dels Balcans (1992) fa que un jove deixi Sarajevo per instal·lar-se a Cerdanyola. Però la guerra mai deixa tranquils als joves immigrants.
El segle XX i XXI estan marcats pels abocaments contaminants al mar.
Diari íntim d'una jove que viu des de primera línia la Guerra dels Balcans de 1992
Una història d'amor, però també una història de la solitud de les grans ciutats, de les vides paral·leles que confegeixen el nostre dia a dia.
En Manolito Gafotas, aquell infant que tan bé ens va ensenyar com era la vida d'una família del barri madrileny de Carabanchel alto, ara ja és un adolescent.
Relat sensible d'uns adolescents que viuen en una ciutat sota setge durant la Guerra dels Balcans (1991-2001)
La crua realitat de les guerres i la vida de refugiat a la pell dels infants turcs
La desigualtat entre el primer món i el tercer món, representat per Àfrica és cada cop més aclaparadora. Amb les nostres deixalles, ells construeixen joguines.
Com el terrorisme islàmic i els atemptats bomba a llocs públics s'ha convertit en una de les pors i amenaces del nostre present.
Col·lecció que retrata molt bé el dia a dia d'una família treballadora d'alguna ciutat propera del segle XX-XXI: pares separats, mobiliari Ikea, casals d'estiu, cangurs, menjar ecològic...
Un treball de l'institut serà l'excusa per aprofundir entre les relacions entre companys que venen d'altres països que pateixen guerres i per fer memòria històrica del nostre passat.
El conflicte araboisraelià de la mà de dos joves: un jueu afincat a Nova York i un palestí de Jerusalem que es retroben en un avió rumb a Israel.
Retrat de la duresa de la vida a l'extraradi de les grans ciutats: els sense papers, les feines mal pagades, l'odi entre veïns, la por, les bandes de carrers, les diferents cultures...
Un llibre poètic i a voltes literàriament absurd, però que mostra la fragilitat del nostre món, els canvis, la vida nòmada a la recerca d'un lloc on ser feliç.
Tot i que es pot començar llegint com una distopia futura, el lector s'adona de seguida que ens trobem davant d'un conflicte real, un mur que separa les vides de germans, que ens parla de l'etern conflicte entre jueus i palestins.
L'acumulació de riqueses i la industrialització salvatge deixen un ós sense el seu paisatge habitual. Estranyat, decideix fer-se escoltar i reivindicar qui és ell.
Una al·legoria sobre el conflicte de l'Orient Mitjà. La nit de Reis, una nena s'adona que al pessebre falta el nen Jesús i surt a buscar-lo recorrent paisatges de runa i destrucció causats per la guerra
Història real sobre la lluita de l'Alia Muhammad Baker, bibliotecària de Bàssora a l'Iraq, per salvar la valuosa col·lecció de llibres en un país en guerra.
Una conversa epistolar entre dos joves que intenten entendre el món que els ha tocat viure. Malgrat les diferències que separen israelians i palestins, ells dos podrien ser molt bons amics.