Museus de cine

El 18 de maig se celebra el Dia Internacional dels Museus, durant el qual museus de tot el món organitzen activitats destinades a difondre la tasca d’aquestes institucions. Enguany, a més, coincidirà amb la Nit dels Museus, una iniciativa seguida arreu d’Europa. Des del prestatge virtual de cinema us convidem a apropar-vos als museus també en forma de pel·lícula.

Amb les seves mesures de seguretat i restriccions, potser els museus no són la localització més pràctica per a un rodatge cinematogràfic, però sí una de les més memorables que se’ns acut. I si no, preguntem-ho a Hitchcock o a Godard…

  En las bibliotecas encontrarás:

 

Vértigo Alfred Hitchcock, 1958

La que per molts crítics és considerada la millor pel·lícula de la història situa una de les seves seqüències clau al Palau de la Legió d’Honor de Califòrnia, que forma part dels Fine Arts Museums of San Francisco. James Stewart segueix a Kim Novak fins que es fixa en com contempla un retrat femení on apareix el seu mateix pentinat amb espiral.



  
Bande a part Jean-Luc Godard, 1964

Qui diu que els museus són lloc de tranquilitat? Una de les escenes més mítiques de la Nouvelle Vague és aquella en què els tres joves protagonistes de Bande a Part corren pels passadissos del Louvre amb l’insòlit objectiu de superar el temps rècord d’un americà en visitar tot el museu en menys de 10 minuts.

 

The Dreamers Bernardo Bertolucci, 2003

Els protagonistes de The Dreamers no només recreen amb exactitud l’escena anterior sinó que en milloren el rècord en un homenatge de Bertolucci a Godard. Gairebé 40 anys de diferència però el mateix esperit transgressor.

 

 

Ferris Bueller’s Day Off John Hughes, 1986

John Hughes va marcar tota una generació amb el seu cinema sobre adolescents dels anys 80. Ferris Bueller’s Day Off narra les petites aventures d’uns joves que decideixen prendre’s un dia lliure a l’escola i passejar-se per la ciutat. Aquest deambular inclou una visita inoblidable a l’Institut d’Art de Chicago.

 

 

Play it again, Sam Herbert Ross, 1972

Herbert Ross va dur a la pantalla l’obra de teatre escrita per Woody Allen, que també n’interpreta el protagonista. En aquesta divertida escena, un home intenta lligar amb una noia a través del comentari d’un quadre abstracte al Museu d’Art Modern de San Francisco. No és l’única vegada que Allen riurà del món de l’art; també a Manhattan (1972) podem sentir alguns diàlegs que es burlen de la pompositat que a vegades acompanya aquests cercles.

 

 

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

La visita a un museu es pot fer des de tantes perspectives com visitants hi entren. Aquestes pel·lícules ens mostren tres mirades d’autor amb discursos ben diferents sobre aquestes institucions, sempre amb un important ingredient crític.

  En las bibliotecas encontrarás:

L’arca Russa Aleksandr Sokurov, 2002

El museu com a epicentre d’una cultura: enregistrada en un sol pla seqüència, la de Sokurov és una visita no només al Palau d’Hivern, part del Museu de l’Hermitage, sinó a la història de la nació russa. Per al rodatge més de 2000 extres van omplir 33 sales de l’Hermitage, que no concedia permisos de filmació des de l’època d’Eisenstein, però el resultat bé va merèixer la pena: una pel·lícula única en el seu gènere.


  
National Gallery Frederick Wiseman, 2014

Si el que voleu és acostar-vos al dia a dia en un museu, aquest és el vostre documental. Una mirada atenta i delicada als anars i venirs de vigilants, guies, restauradors i visitants i a la presència atemporal de les obres d’art a la National Gallery de Londres. Imprescindible tant per entendre el funcionament i importància social dels museus europeus com per fixar-se en les seves possibles incoherències.

 

The Square Ruben Östlund, 2017

The Square construeix una sàtira al voltant d’una instal·lació artística en un museu fictici inspirat en el Gran Palau d’Estocolm i en moltes altres galeries d’art contemporànies. Humor negre i una visió més aviat incòmoda de les institucions museístiques i de la publicitat.


 

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Un dels reptes actuals dels museus és el d’acostar-se al gran públic i superar la visió elitista que part de la societat en conserva. Aquí us demostrem que un museu també pot protagonitzar blockbusters, pel·lícules de gènere i els thrillers més crispeters! 

  En las bibliotecas encontrarás:

 

Night at the Museum Shawn Levy, 2006

Què passaria si les peces d’un museu cobressin vida? I si a més es tractés del Museu Americà d’Història Natural, replet d’esquelets de dinosaures i animals de tota mena? Aquest és el punt de partida d’aquesta comèdia protagonitzada per Ben Stiller i basada en un llibre infantil de Milan Trenc.



  
House of Wax André De Toth, 1953

Aquest film protagonitzat per Vincent Price es basa en la mateixa pregunta que abans, però en aquest cas es tracta d’un museu de figures de cera. Un clàssic del terror protagonitzat per tot un mite del gènere, Vincent Price.

 

El secret de Thomas Crown John McTiernan, 1999

Els museus són el lloc preferit dels lladres de cinema, només per darrere dels bancs. El secret de Thomas Crown és un remake de la pel·lícula que el 1968 protagonitzaven Steve McQueen i Faye Dunaway. Aquesta vegada és Pierce Brosnan el multimilionari avorrit que decideix robar un Monet del Metropolitan Museum of Art de Nova York, i Rene Russo la caça-recompenses que el persegueix.

 
La trampa Jon Amiel, 1999

Més robatoris en museus: a La trampa, Catherine Zeta-Jones interpreta una agent d’assegurançes que fingeix treballar al costat d’un lladre especialista, Sean Connery, per tal d’investigar la desaparició d’una valuosa obra de Rembrandt.

 
 

 

El código Da Vinci Ron Howard, 2006

Tom Hanks interpreta el professor d’iconografia de Harvard Robert Langdon en aquesta adaptació del best-seller de Dan Brown. Acompanyat d’un càsting que inclou a Audrey Tautou i Ian McKellen, es passeja pels racons més amagats de París durant una investigació que comença amb un assassinat al Louvre i que acaba al mateix museu.

 

 

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 07-05-2024 Última actualización 07-05-2024