poesia i cinema
Poesia i cinema
L’abril és època de llibres arreu: carrers, aparadors, xarxes, premsa… Però com que sabem que els usuaris de biblioteques mai en teniu prou, us proposem omplir també les vostres pantalles de literatura, i en concret, de poesia. La relació d’aquest gènere amb el cinema agafa moltes formes diferents: a continuació trobareu una selecció de pel·lícules que van des de les biografies de poetes fins al cinema fet per poetes, passant per algunes propostes que hem cregut d’especial interès.
Molts artistes fan incursions en disciplines diferents a l’habitual, i els cineastes no en són una excepció. El que costa més és trobar creadors que de debò treballin de manera pluridisciplinar, i que per qualitat i exigència destaquin per igual en més d’un àmbit. Aquest és el cas de Jean Cocteau, Pier Paolo Pasolini i Abbas Kiarostami; amb un marcat compromís artístic, espiritual i polític, tots tres mereixen un lloc entre els grans del setè art alhora que juguen a la primera divisió dels poetes.
A les biblioteques trobaràs:
Jean Cocteau
Cocteau sempre es va definir com a poeta, i de fet les seves pel·lícules són molt més properes a la fragmentació i exploració d’ambients d’un poema que a una narració factual més convencional. Les seves escenes semblen somnis o visions; els seus personatges, herois arrencats confosament d’algun mite; els seus guions, discursos sobre l’art i el paper del creador. Una peculiar obra farcida de miralls, ombres i descensos a l’irracional.
També et pot interessar:
Vés al prestatge:
Bohemis, estranys o egocèntrics… els tòpics sobre els poetes són molts. Sigui per incidir-hi o sigui per contradir-los, moltes pel·lícules s’han acostat a les vides d’autors reals o imaginats, així com a l’exercici de la poesia en tots els seus vessants.
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Vés al prestatge:
Si pensem en cinema i poesia en el panorama català, hem de parlar obligatòriament de Pere Portabella. En contacte amb grans personalitats artístiques del moment, com Antoni Tàpies o Eduardo Chillida, els seus primers films els va escriure en col·laboració amb el gran poeta Joan Brossa, com és el cas de “No compteu amb els dits” (1967) o “Nocturno 29” (1968).
El 1970 Portabella crea “Poetes catalans”, un enregistrament audiovisual de l’històric recital clandestí que va tenir lloc al teatre Price en solidaritat amb els presos del franquisme. Hi podem veure recitar a poetes de la talla de Gabriel Ferrater, Agustí Bartra, Joan Brossa, Joan Oliver, Francesc Vallverdú o Salvador Espriu.
El 2020 es commemoren els 50 anys de l’esdeveniment amb un altre recital poètic a la Biblioteca Nacional de Catalunya. En un gest d’homenatge i de memòria es fa un exercici similar al de Portabella amb l’enregistrament de l’acte a “Gosar poder”, d’Isaki Lacuesta, i el documental sobre el projecte i el seu precedent a “Poetes”, d’Ona Balló i Carles Gorres.
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Vés al prestatge:
El cinema d’Andrei Tarkovski ha estat sovint qualificat de poètic; personatges de misteriosa ambigüetat, moviments de càmera que no busquen explicar sinó evocar, imatges sensorials i matèriques… A més, però, el director va incorporar els poemes d’Arseni Tarkovski, el seu pare, en pel·lícules com Stalker, Nostàlgia i Mirall. Poemes que, com el cinema de Tarkovski fill, treballen des de les fronteres entre la memòria i el somni, entre la paraula i la imatge.