Rosa, rosae, rosam

Hem parlat de la relació entre entre cinema i literatura, entre la música i el cinema, el teatre i el cinema...però  mai havíem trobat una relació entre les plantes i el cinema. Per cobrir aquesta mancança començarem a parlar de les roses. Us oferim un recull de pluges de pètals, flors marcides, noies en la flor de la vida. Roses per a tots els gustos per a que celebreu la diada de la manera més cinèfila possible.

American Beauty: Somnis humits

 

Si una imatge ha esdevingut icònica és la pluja de pètals sobre el cos d’una adolescent (Mina Suvari) en un llit de roses somiat pel protagonista (Kevin Spacey), a més la seva dona (Annette Bening) es dedica a cultivar-les obsessivament. No hi ha dubte que sense les roses aquesta pel·lícula no seria la mateixa.

 

La boda de rosa: Estima't

 

Rosa porta tota la vida pendent dels altres i s'ha oblidat del que vol, del que necessita per a ser feliç. Així que pitjarà un botó imaginari per a trencar amb tots els lligams i decidirà comprometre's amb ella mateixa, per a estimar-se i respectar-se cada dia de la seva vida. Com en unes noces, però sense cònjuge.

 

Madame Rosa: No totes les roses tenen espines

 

Madame Rosa és una exprostituta jueva d'uns setanta anys que es guanya la vida acollint a la seva casa de París als fills no desitjats de les prostitutes del barri. Cuida a dotze nois, als quals les seves mares visiten quan poden i li lliuren una mica de diners. Però hi ha quatre pels quals no rep gens de diners, com Momo, un noi àrab de catorze anys. Adaptación de la novel·la "La vida al davant" (1975) de Romain Gary. Va representar a França en els Oscars i va guanyar el premi de Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa i la Simone Signoret va fer emportar-se el Cèsar a Millor Actriu.

 

El testament de la Rosa : En memòria de Rosa Novell

 

El testament de vida de l'actriu Rosa Novell retratat per la càmera d'Agustí Villaronga, que també ens ha deixat fa poc. El juny del 2013 li van detectar un càncer a l'actriu Rosa Novell. Lluitant contra la malaltia, el tractament va afectar-la el nervi òptic i es va quedar cega. Entre els seus treballs pendents estava la versió catalana d'una obra de teatre sobre la Verge: EL TESTAMENT DE MARIA. Una aproximació a aquesta obra va acabar convertint-se en el seu propi testament.

 

 

La bella y la bestia: Una rosa de rellotgeria

 

El pròleg del clàssic de Disney ens ho explica tot: una anciana mendicant arriba al castell del príncep egoista i li ofereix una humil rosa a canvi d’aixopluc. El príncep la fa fora de males maneres, i ella, convertida en bellíssima bruixa, el condemna a ser una bèstia fins que una dona li ofereixi el seu amor. La rosa és en realitat una rosa encantada que continuarà fresca fins que el príncep compleixi els 21 anys, moment en que caurà l’últim pètal...

 

 

La Rosa: Oh, Janis

 

Bette Midler interpreta a Mary Rose Foster, The Rose, una cantant de rock que de concert en concert acabarà sucumbint pel consum de drogues i alcohol. Inspirada en la vida de Janis Joplin, és imprescindible en aquesta tria.

 

La rosa negra: rosa, camina amb mi

 

La rosa negra és una noia meitat anglesa, meitat mongol, que s’escapà de l’harem del senyor de la guerra Bayam (Orson Welles) i intenta fugir a Anglaterra amb Walter de Gurnie (Tyrone Power), un noble saxó en busca de fortuna en el llunyà orient... Ja està tot dit, oi? Aventures de les d’abans.

 
 

La vendedora de roses: Traqueteando como Pablo

Mónica intenta guanyar-se la vida venent roses a la ciutat de Medellín, la nit i el dia de Nadal, en un ambient de violència, drogues, alcohol i prostitució. Basada en la vida real de la protagonista i adaptant el conte clàssic La venedora de mistos, la pel·lícula va ser nominada a la Palma d’Or de Cannes.

 

Dancing with Rosa: Les Roses son fortes

 

Als 84 anys, la Rosa s'adona que li manquen les forces per cuidar de la seva filla Eva amb síndrome de Down. No obstant això, se sent incapaç de prendre una decisió sobre si portar-la a una residència. En aquesta ambivalència, el director de la pel·lícula acompanya la seva sogra Rosa mentre ella afronta el dolor de la indecisió, troba consol en els seus èxits favorits dels 70 i reflexiona sobre el pas del temps. Curtmetratge documental produït per The New Flesh Productions i nominat als Premis Goya.

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Rosas Rojas: En aquesta pel·lícula una de les protagonistes es dedica a la decoració amb flors pels casaments. Surten roses, però per casualitat...

 

 

Alice in wonderland: Tant a la versió Disney com a la de Tim Burton, l'Alícia pinta de vermell les roses blanques de la reina.

 
 
 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

La Dama de Rosa: Ara que estan tan de moda les sèries no podem deixar de fer un homenatge a la que porta la nostra protagonista en el nom. Telenovel·la veneçolana de les de tota la vida, intentar resumir l’argument seria llarg i extenuant, així que us emplacem a que la busqueu als nostres prestatges.

 
 

Una rosa es una rosa: Mecano també es va sumar a l'homenatge a la rosa amb un vídeo made in "anys vuitanta”.

 
 

Funeral de Lady Di (Elton John: “Goodbye England Rose”): La rosa més estimada de la corona Britànica es va marcir en un trist accident, i el seu amic Elton li va dedicar una cançó de comiat.

 
 
 

Di mi nombre: I la nostrada Rosalia com epíleg del dia de la Rosa. 

 
 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-04-2017 Última actualització 19-04-2023