Museus creatius i innovadors

Els museus, com les biblioteques, són espais on a través de les exposicions i les lectures podem apropar-nos al coneixement i la cultura, i tenir experiències que ens ajuden a explorar i descobrir el món. Quan pensem en museus, ens venen al cap de seguida els de format clàssic: un recorregut per diferents sales on se’ns exposen les obres, les instal·lacions, panells, del tema del qual sigui: art, ciència, història…

Actualment, però, els museus aposten per propostes innovadores, on l'experimentació, la interacció i l'exploració prenen protagonisme. En alguns es juga amb els espais, els entorns (museus a l’aire lliure, subterranis, elevats…) i en molts la tecnologia és una gran aliada: propostes de realitat augmentada, realitat virtual…, D'altres museus innoven jugant amb els sentits (vista, tacte, olors…). També ha crescut la varietat de temàtiques tractades, i ens trobem museus que tot i tenir un format clàssic expositiu, la temàtica és prou original o curiosa per cridar-nos l’atenció.

Hem preparat una selecció de museus que ja sigui per la seva temàtica, el seu format innovador, o alguna característica creativa peculiar que pensem que pot resultar interessant de compartir.
Que tingueu un bon viatge creatiu!

Bosc de Can Ginebreda, vida i erotisme entre arbres (Pla de l’Estany)
El Bosc de Can Ginebreda és una instal·lació artística situada entre Banyoles i Porqueres. És un museu psicodèlic a l’aire lliure on es proposa un recorregut entre arbres, en el que es van trobant escultures al·lusives a la vida i la mort, els fal·lus, l'eròtica, la feminitat i la religió. Provocadora i plena de sentit de l'humor.

Penelles, museu d’art urbà a l’aire lliure (La Noguera)
L'Art Urbà a Penelles (Lleida) és una iniciativa que promou el grafiti i l'art urbà a la localitat de Penelles, a Lleida. És com un museu al carrer on els artistes urbans poden expressar la seva creativitat a través de murals i pintures en els murs del municipi. Aquesta proposta artística atrau artistes, visitants i turistes, val la pena anar-hi a passar un dia. 

Catalunya en Miniatura (Baix Llobregat)
Catalunya en Miniatura és un parc temàtic situat a Torrelles de Llobregat (Barcelona)  que recrea els principals monuments i paisatges de Catalunya en escala reduïda. S’hi poden trobar més de 150 maquetes, i es pot passejar mentre es coneix la història i cultura catalanes. Ideal per anar-hi en família perquè es pot complementar amb un circuit d’aventura per a nens i nenes. 

Museu de les mines de Cercs (Berguedà)
Les mines de Cercs són un conjunt de mines de carbó situades a la comarca del Berguedà. Amb la visita guiada els visitants poden fer un viatge al cor de la terra, pujant en unes vagonetes de tren, per conèixer la història i les condicions de treball dels miners, explorar les galeries subterrànies i veure exposicions relacionades amb la indústria minera.

Museu Moco, art modern i contemporani (Barcelona)
El Museu Moco a Barcelona és un museu dedicat a l’art modern i contemporani, i presenta una col·lecció de treballs de diversos artistes internacionals. Ofereix exposicions rotatives i en els diferents espais es troben noves tendències i perspectives (art digital, realitat augmentada…). Anar al MOCO vol dir entrar en un món ple de llum, colors i sensacions.

Paradox Museum, il·lusions òptiques i més (Barcelona)
El Paradox Museum, al centre de Barcelona, ofereix una experiència interactiva on es barregen la ciència, la tecnologia i la percepció que ens conviden a reflexionar sobre com ens enganya el nostre cervell amb il·lusions òptiques. Un museu original per passar una estona interessant i divertida.

Museu de Cera (Barcelona)
El Museu de Cera, situat a la Rambla; ha estat renovat completament. Ara s’hi poden trobar més de 120 figures repartides en 28 espais interactius i s’hi ha incorporat l’última tecnologia per fer-lo encara més realista. Sembla que el resultat és atractiu, us animeu a anar-hi?

  A les biblioteques trobaràs:

Barcelona / by Isabella Noble
Cataluña / textos: José Ángel Cilleruelo y Xavier Martínez i Edo
Berguedà / Alfons Brosel i Sergi Brosel

  Vés al prestatge:

El Museu Atlàntic, sota l’aigua (Lanzarote)
El Museu Atlàntic a Lanzarote és un museu subaquàtic que exhibeix un conjunt d'escultures submergides, que tracten la relació entre l'art i el medi marí. I evidentment la manera d’accedir-hi només pot ser una: bussejant! Hi ha visites tant per a submarinistes experts com per a principiants. Un museu absolutament original i únic a Europa.

El Museu de l’orinal (Salamanca)
Aquest museu, a Ciudad Rodrigo, exposa més de 1300 orinals procedents de tot el món i més objectes relacionats amb la higiene domèstica al llarg dels segles. Orinals de llauna, fusta, ceràmica, porcellana, coure, alumini, pedra, vidre, ferro, esmaltats, or, plata… Un museu força original i curiós

Museu de Microminiatures (Alacant)
El Museu de Miniatures de Guadalest (Alacant) compta amb una destacada col·lecció de miniatures creada per Manuel Ussa, un artista reconegut en el món de les miniatures. Les seves obres són veritables obres d'art que recreen en miniatura cases, escenes i personatges, obres d’art… Un museu ben original per visitar si aneu per la Comunitat Valenciana.

Peru-Harri  o el parc-museu de la pedra (Àlava)
Peru-Harri està situat a la localitat de Perurena, al País Basc. Iñaki Perurena, el llegendari aixecador de pedra, i la seva família van voler fer un homenatge a la talla de pedra, construint escultures gegants a l’aire lliure, en un entorn espectacular de muntanyes i valls i rodejant un caseriu destinat a la cultura basca i a la talla de la pedra.

Sweet Space,una dolça aventura interactiva (Madrid)
Sweet Space Madrid és un museu temàtic de postres i dolços ubicat a Madrid. Aquest museu ofereix una experiència interactiva i immersiva amb diverses sales dedicades a diferents tipus de postres i dolços. Al museu hi ha instal·lacions on artistes com Agatha Ruiz de La Prada i Antonyo Marest hi han dissenyat exposicions interactives. Un lloc original dolç i divertit per visitar si aneu a la capital.

Museu de la tortura (Cantàbria)
A Santillana del Mar podeu trobar aquest museu que al seu interior alberga una exposició permanent dedicada als instruments de tortura, càstig, humiliació i pena capital usats durant el temps de la inquisició. Un museu original per posar els pèls de punta.

  A les biblioteques trobaràs:

Lanzarote / por Xavier Martínez i Edo
Salamanca / textos: Ignacio Francia
Alicante y Costa Blanca / autores: Francisco Esteve [i 5 més]
Madrid / Anthony Ham

  Vés al prestatge:

Museu del cabell (Capadòcia, Turquia)
El Museu del Cabell és un museu molt peculiar situat en una cova subterrània a la ciutat d'Avanos, a la Capadòcia (Turquia). Va ser creat per un alfarer local per presentar i vendre les seves obres de ceràmica. Una noia de qui ell estava enamorat va deixar-li com a record un ble de cabells, ell la va penjar en una obra i això va fer que tothom que coneixia la història deixés el seu ble de cabells. Amb el temps, la col·lecció de cabells ha crescut fins a arribar a més de 16.000 mostres de cabells de dones d’arreu, convertint aquest museu en la col·lecció de cabells humans més gran coneguda al món. 

El Museu Subterrani de Berlín (Berlín, Alemanya)
Aquest és un museu que ofereix una visió de la història subterrània de la ciutat. A través d’una visita guiada, es poden visitar els refugis antiaeris de la Segona Guerra Mundial, els túnels utilitzats per a l'espionatge durant la guerra freda i el sistema de metro, incloses les estacions metro fantasma. En cada espai hi ha una completa exhibició d'objectes, fotografies i documents per entendre millor la història de la ciutat, d’una manera original i subterrània.

Mori Building Digital Art Museum (Tòquio, Japó)
Aquest és el primer museu d’art digital del món. Està ubicat a l'illa d'Odaiba, a Tòquio (Japó) en una superfície 10.000 metres quadrats. La seva particularitat és que és completament digital i immersiu i incorpora la tecnologia d'art digital en 3D creada per un col·lectiu d'artistes internacional anomenat TeamLab que inclou artistes, programadors, enginyers, animadors informàtics, matemàtics i arquitectes… Aquest museu només es pot visitar mitjançant realitat virtual, existeix en el metavers i les seves obres són immersives i interactives i estan, en canvi, permanent. Innovació total. 

El museu de les relacions trencades (Zagreb, Croàcia)
El Museu de les Relacions Trencades és un projecte que va néixer quan una parella es va separar i van decidir no llençar cap dels objectes que simbolitzaven alguna cosa per a ells. S’hi troben objectes i relíquies que representen moments significatius acompanyats d’un text explicatiu sobre la història de cada objecte,que a vegades és més interessant que l'objecte en si mateix. Per explorar i reflexionar sobre l'amor, la desil·lusió i les relacions trencades. A la seva web també hi ha un  museu virtual alimentat per gent de tot el món que amplia la col·lecció d’històries trencades.

Museus de la caca: Museu Unko ( Japó) i museu Nacional de la caca (Anglaterra)
El Museu Unko és un museu que es troba al Japó. El seu nom prové de la paraula japonesa col·loquial "Unko", que fa referència als excrements. Instal·lacions acolorides, lúdiques, amb llaminadures i dolços en forma de femtes i activitats interactives, videojocs temàtics, foto calls… tot relacionat amb la caca per trencar el tabú que sembla que tenen els joves amb el tema.
Hi ha també el Museu nacional de la caca o National Poo Museum que es troba al zoo de l'Illa de Wight, a Anglaterra. És un lloc on els visitants poden contemplar una varietat d'excrements, des de femtes de lleó fins a excrements de nadons humans i relaciona la caca amb la cultura popular.
Són museus potser una mica escatològics, però poden ser curiosos de veure

El Museu del clavagueram (París) 
Aquest museu ens endinsa en una experiència fascinant al sistema de clavegueram de la ciutat de la llum. A través de passadissos humits i foscos, que Victor Hugo ja havia descrit a Les Misérables, coneixerem la xarxa de túnels que s'estén a través de 2.600 km de galeries i conductes. Si aneu a París podeu descobrir la cara oculta i subterrània de la ciutat íntimament lligada a l'evolució i l'arquitectura dels seus carrers.

El museu de les miniatures (Taiwan)
El Museu de les Miniatures de Taiwan conté una de les col·leccions més grans de l’artesania de la miniatura. En el museu hi ha desenes de rèpliques de cases de nines, models en miniatura de monuments i edificis famosos d'arreu del món, models en miniatura de diferents vehicles,  inclús escenes de contes infantils clàssics. El museu mostra tresors únics dels artesans en miniatura més reconeguts del món i resulta fascinant la precisió del treball a tan petita escala. 

Titanic Belfast (Belfast, Irlanda del Nord)
Es podria dir que és entre un museu i una atracció turística, situada a Belfast. Ofereix una experiència immersiva a través de galeries interactives que recorren la construcció del vaixell, l'època en què es va viure i el seu tràgic final. Amb l'ajuda de presentacions multimèdia, efectes especials i exposicions interactives, els visitants poden endinsar-se en la història de la Titanic i explorar els detalls del seu llegendari viatge.

Studio Tour de Harry Potter (Londres)
L’Studio Tour de Harry Potter és un museu-parc temàtic de la Warner Bross dedicat a la famosa saga de pel·lícules de Harry Potter. Està situat a Londres i ofereix als visitants l'oportunitat d'explorar els decorats, els vestits i els objectes utilitzats en les filmacions de les pel·lícules. El museu proporciona una experiència immersiva en el món màgic de Harry Potter, permetent als fans veure de prop els llocs emblemàtics i una visió darrere les càmeres, mostrant els efectes especials i els detalls de la producció.

  A les biblioteques trobaràs:

Turquía / edición documentada y escrita por Jessica Lee [i 5 més]
Tokio, Kioto, Osaka e Hiroshima / autor: Philippe Gloaguen
París / Jean-Bernard Carillet [i 5 més]
Taiwan / Steven Crook
Londres / Hannah Ajala [i 5 més]
Destino Japón / Marc Bernabé [i 3 més]
Irlanda / edición escrita y documentada por Neil Wilson [i 4 més]
Berlín / Jürgen Scheunemann
Inglaterra : incluye Londres / autor y director de la colección: Philippe Gloaguen

  Vés al prestatge:

Data de creació 08-06-2023 Última actualització 26-06-2023