Guies de lectura

Química recreativa

Química recreativa

En aquesta guia de lectura trobareu llibres i recursos per introduir-vos a aquesta disciplina i conèixer els personatges que han marcat la història, així com obres literàries on la química és la protagonista. Com la història de la Taula Periòdica concebuda per Dmitri Mendeleïev va tenir aquest somni ara fa 150 anys. 

Data de creació: 15/09/2011

Última actualització: 18/02/2019

Introducció a la química

 Breve historia de la química
Breve historia de la química
Asimov, Isaac  
Madrid : Alianza, 1999

Asimov traça l'evolució d'aquest domini de coneixement des del moment en que l'home va començar a efectuar alteracions a la naturalesa de les substàncies d'una forma intuïtiva, fins l'edat moderna.

 Deseo y amor ¿solo química?
Deseo y amor ¿solo química?
Froböse, Gabriele , Froböse, Rolf  
Zaragoza : Acribia, DL 2009

Aquest llibre intenta demostrar que entre el desig i l'amor hi ha molta química. Parla de les hormones, els estrògens i la testosterona, la oxitocina, la dopamina, la serotonina, la fenil etilamina, els anticonceptius, menopausa, les feromones, els afrodisíacs, etc.

 Diccionario de química y productos químicos
Diccionario de química y productos químicos
Hawley, Gessner G. , Lewis, Richard J.,  
Barcelona : Omega, cop. 2009

Aquesta obra no és un diccionari en el sentit corrent d'una compilació de definicions breus, sinó que és un compendi de dades tècniques i d'informació descriptiva que inclou milers de substàncies i fenòmens químics organitzats per a que el lector els trobi ràpidament.

 El Nombre y el símbolo de los elementos químicos
El Nombre y el símbolo de los elementos químicos
Bermejo, M. R. , González-Noya, A. M. , Vázquez, M.  
Madrid : Síntesis, DL 2008

La lectura d'aquest llibre permet realitzar un viatge per la història de la nomenclatura química i dels elements que constitueixen la matèria del nostre univers, al mateix temps que es posa en relleu la important contribució de la química espanyola a la construcció del sistema periòdic.

 Els Secrets de les etiquetes
Els Secrets de les etiquetes
Mans, Claudi  
Barcelona : Mina, cop. 2006

El químic i divulgador Claudi Mans ens explica de què estan fets els productes que tenim a casa, des dels aliments a la roba i les sabates. Curiositats sorprenents i ciència a l'abast de tothom.

 Experimentos de química clásica
Experimentos de química clásica
Lister, Ted  
Madrid : Síntesis, DL 2008

El present llibre recull 100 experiments senzills, divertits i assequibles, en quant a material i reactius necessaris, i clarament presentats. Tots ells inclouen el tema sobre el que versa, el temps de realització i preparació, el nivell al que es dirigeix, el material i reactius necessaris i el mètode de treball.

 Introducción a la ingeniería química
Introducción a la ingeniería química
Callejo Pardo, Guillermo  
Madrid : Síntesis, DL 2008

L'obra pretén facilitar un primer contact amb l'estudi de l'Enginyeria Química, donant un enfocament bàsic que s'adapta als cursos d'introducció dels nous plans d'estudi de les titulacions d'Enginyeria Química, Enginyeria Tècnica Industrial (branca d'Indústria Química) i Ciències Químiques, així com d'altres disciplines afins.

 Introducción a la química ambiental
Introducción a la química ambiental
Manahan, Stanley E.  
Barcelona [etc.] : Reverté, DL 2007

Introducció concisa a la química ambiental que està estretament relacionada amb els seus textos sobre química verda i ecologia industrial.

 La Alquimia y la química, lo sublime y lo terrenal
La Alquimia y la química, lo sublime y lo terrenal
Llosa, Pedro de la  
Barcelona : Ediciones del Serbal, 2005

La alquímia i la química han estat estretament enllaçades durant molt temps i la segona s'ha constituït sobre la primera per successius empelts. Aquest procés, llarg i tortuós, de la formació d'una ciència projecta llum sobre la difícil evolució que ha portat a introduir la raó en un àmbit ple de fantasies.

 La Química de la cuina
La Química de la cuina
Barcelona : Fundació Serveis de Cultura Popular, DL 2005

DVD divulgatiu sobre els aspectes físics i químics implicats en les receptes de cuina, destinat a tots els públics.

 La Química ilustrada
La Química ilustrada
Portela, Eugenio  
Madrid : Akal, cop. 1999

Aquesta col·lecció, destinada tant a estudiants universitaris com al públic interessat en el desenvolupament del fenomen històrico-científic, es presenta en conjunt com un panorama general de la Ciència des de la prehistòria fins al nostre temps.

 La Química inorgánica en reacciones
La Química inorgánica en reacciones
Carriedo, Gabino A.  
Madrid : Síntesis, DL 2010

Aquest llibre, dirigit tant a estudiants com a professors, obre el camí a la reflexió crítica mitjançant l'estudi de reaccions de caràcter general mostrant les relacions entre elles que composen la visió del conjunt.

 La Química verde
La Química verde
Colonna, Paul  
Zaragoza: Acribia, DL 2010

Aquesta obra engloba la concepció, desenvolupament i elaboració dels productes i procediments químics per a reduir o eliminar l'ús i la generació de substàncies perilloses per a la salut i el medi ambient, inscrivint les formes de funcionament actuals de la indústria química en el marc més ampli del desenvolupament sostenible.

 La Revolución química
La Revolución química
Bertomeu Sánchez, José Ramón , García Belmar, Antonio  
[València] : Universitat de València, cop. 2006

Aquest llibre analitza la transformació que va situar la química en una posició destacada entre las ciències. La veu dels protagonistes permet construir una narració plural, que sovint difereix substancialment de les versions elaborades al segle XIX.

 La Truita cremada
La Truita cremada
Mans, Claudi  
Barcelona : Col·legi Oficial de Químics de Catalunya , 2005

En aquest llibre trobarà les respostes a moltes preguntes sobre la química quotidiana. En vint-i-quatre capítols potser aclarirà conceptes que ja li havien explicat però que no havia acabat d'entendre, potser aprendrà coses que ni i imaginaves... I potser també mirarà la química, la ciència, amb uns ulls diferents.

 Perfume
Perfume
Laszlo, Pierre , Rivière, Sylvie , Gavarrón Casado, Lola , Mateu, Rosendo  
Barcelona : Omega, cop. 2001

Aquesta guia tracta tots aquests aspectes i subministra informació sobre la sorprenent varietat dels flascons i dels noms dels perfums, sobre la composició d'aquests últims, els orígens de les matèries primeres i els seus tractaments, el noble ofici de perfumista-creador, els museus i les escoles de perfumeria.

 Química
Química
Chang, Raymond  
México [etc.] : McGraw-Hill, cop. 2010

L'objectiu del llibre és el d'explicar amb claredat conceptes abstractes, suficientment concís per a no aclaparar als estudiants amb informació estranya i innecessària, però suficientment ampli per a preparar-los per al següent nivell d'aprenentatge.

 Química
Química
Brown, Theodore L.  
México [etc.] : Pearson Educación, 2009

El llibre proporciona les bases de la química moderna que tot estudiant necessita per al seu desenvolupament professional i com a preparació per a cursos de química més complexes.

 Química de la hidrosfera
Química de la hidrosfera
Domènech, Xavier  
Madrid : Miraguano, 2008

Introducció a la contaminació i els processos químics del medi hídric terrestre i marí i el control i tractament de les aigües.

 Química e investigación criminal
Química e investigación criminal
Johll, Matthew E.  
Barcelona [etc.] : Reverté , 2008

El professor Matthew E. Johll ha trobat en l'interès per la ciència forense una excel·lent oportunitat per a escriure el seu llibre amb la finalitat d'atreure als estudiants cap a l'estudi de la química. Així, basant-se en casos reals de la ciència forense i la investigació criminal, explica els principis químics bàsics d'una manera clara i accessible, sense oblidar els aspectes més quantitatius de la química.

 Química general
Química general
Olba, Amparo  
València : Universitat de València, 2007

El coneixement dels principis bàsics de la química general és primordial a l'hora de fer un bon ús de la química en el món que ens envolta.

 Química orgánica
Química orgánica
Hart, Harold  
Madrid [etc.] : McGraw-Hill, cop. 2007

Aquest llibre s'ha escrit per a estudiants que, en la seva majoria, no pretenen ser especialistes en química, però les titulacions en les que estan interessats requereixen cert coneixement de química orgànica, tals com enginyeria agrícola, biologia,...

 Química orgánica
Química orgánica
Vollhardt, K. Peter C. , Schore, Neil E.  
Barcelona : Omega, cop. 2007

Presentació de la química orgànica contemporània, incloent els més recents resultats d'investigació, de manera amena i intel·ligible per a l'estudiant. En aquesta nova edició es donen cita les tendències més actuals en la investigació químico-orgànica, incloent la química verda i noves metodologies sintètiques.

 Química orgánica para ciencias de la salud
Química orgánica para ciencias de la salud
Soler Martínez, Vicente , González Rosende, María Eugenia  
Madrid : Síntesis, DL 2008

Aquest llibre és un text introductori de conceptes bàsics de Química Orgànica, acompanyats d'exercicis resolts i d'altres propostes, destinat a un primer curs d'aquesta matèria en Ciències de la Salut.

 Química per a l'enginyeria
Química per a l'enginyeria
Flaqué Lajara, Concepció  
Barcelona : UPC, 2009

D'una manera dinàmica i entenedora, pretén fer progressar l'estudiant pas a pas en els coneixements bàsics de la matèria que s'imparteix al primer curs, amb un sistema progressiu de teoria, problemes i exercicis proposats.

Torna a l'inici