Paquita Ferràndiz i Castells

Paquita Ferràndiz i Castells (1921-1996) va ser una de les actrius referents del teatre en català de la postguerra espanyola. Nascuda l’any 1921, va començar a actuar professionalment a l'edat de vuit anys, de la mà del seu pare i la seva tieta, Francesc i Empar Ferrandiz, actors de repertori del teatre català durant la primera meitat del segle passat.

Paquita Ferràndiz va treballar en català fins a l’any 1939. Amb el final de la guerra civil i fins l’any 1946 va treballar en el teatre espanyol, fora de Barcelona. A partir de 1946, però, va tornar a fer teatre en català, compaginant la seva feina als escenaris catalans i espanyols, amb gires per Amèrica. A Barcelona, va estrenar obres de Josep M. De Sagarra, com "El prestigi dels morts" (1946), "L’hereu i la forastera" (1949), "Els comediants" (1950), "Les vinyes del priorat" (1950) o "Bala perduda" (1951) de Lluís Elias, moltes d’elles al Teatre Romea.

A més, va destacar per la seva feina com a actriu de doblatge en castellà durant els anys 40 del segle XX. Casada amb el també actor Pere Gil i mare de Maifé Gil, una actriu també reconeguda dels escenaris catalans.

L'any 1981 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona i el 1983, la Creu de Sant Jordi, per la seva dedicació i fidelitat a l'escena catalana. 

Més informació:

 

Altres dones pioneres de l’escena catalana

Elena Jordi (1882-1945)

Montserrat Casals i Baqué, més coneguda com a Elena Jordi, fou una actriu i empresària teatral nascuda a Cercs (Berguedà), la qual va passar de regentar un estanc al carrer de la Boqueria a ser la reïna del vodevil al Paral·lel barceloní, especialment entre els anys 1909 i 1920.

Com a  actriu, va treballar en diverses companyies, com la de la Xirgu, i també amb personalitats de l'època, com Josep Santpere al Teatre Nou o amb el dramaturg Santiago Rusiñol, el qual va guiar la seva carrera. Però Elena Jordi és sens dubte una artista multidisciplinària més enllà de la interpretació, fundadora el 1914 de la Companyia catalana de vodevil Elena Jordi al Teatre Espanyol de Barcelona, i l’any 1916 es va convertir en la primera dona cineasta d’Espanya amb la pel·lícula "Thais", una cinta de cinema mut, dirigida, produïda i protagonitzada per la mateixa actriu que, malauradament, mai s’han trobat còpies del film.

Personatge novel·lístic de "L’Avinguda de les il·lusions", de Xavi Barroso, Elena Jordi va ser part de la memòria cultural barcelonina fins al 1930, any que va abandonar el món artístic, i uns quants anys després, el 1945 va morir.

Més informació:

 

Maria Vila (1897-1963)

Maria Vila i Panadès, nascuda al barri de Gràcia el 1897, és reconeguda com la primera actriu del teatre català contemporani. Durant i després de la Guerra Civil, el tàndem format per Maria Vila i Pius Daví (el seu marit), va donar continuïtat al teatre català malgrat les dificultats de l’època.

Actriu i empresària teatral, va començar les seves passes al teatre professional sota el teatre íntim d’Adrià Gual i també de la mà d’Enric Borràs al Teatre Novedades de Barcelona l’any 1917 per continuar a l’Empresa de Teatre Català l’any 1924 fins que tres anys després, el 1927 va fundar la companyia Vila-Daví amb seu al Teatre Romea fins a l’inici de la Guerra Civil, i del 1936 al 1938, ocupa el Teatre Català de la Comèdia, un període enlluernador per l’escena catalana, on Maria Vila fou la primera actriu a interpretar algunes de les obres cèlebres de Josep Maria de Sagarra, com "Fidelitat" (1924) i "L’hostal de la Glòria" (1931).

Més informació:

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació: 04/05/2021 Última actualització: 05/05/2021