Àngels Gonyalons

Nascuda a Barcelona el 1963, Àngels Gonyalons amb només setze anys va crear un grup teatral al Centre Parroquial del Roser del Fort Pienc, seduïda pel somni de ser actriu i fascinada per les figures de Fred Aster i Ginger Rogers. Un desig fet realitat després de quatre dècades sobre els escenaris interpretant alguns papers inesborrables del teatre musical.

Gonyalons és una de les figures claus de les arts escèniques i del teatre musical a Catalunya. Una actriu completa que a més d’interpretar, cantar i ballar, ha treballat en altres àmbits com, la televisió o el doblatge, i fins i tot, ha creat una escola de teatre, dansa i musical, l’Escola Memory.

Recuperem algunes de les interpretacions estel·lars d’Àngels Gonyalons:

  A les biblioteques trobaràs:

portada
Audrey a "La Botiga dels Horrors" (1987)

El musical rock amb barreja de comèdia negra per excel·lència, La Botiga dels Horrors narra la vida de Seymour Krelborn, un florista enamorat de l’Audrey, el qual cria una misteriosa planta - Audrey II- que menja carn i sang humana. Amb música d’Alan Menken i lletres de Howard Ashman, Joan Lluís Bozzo l’any 1987 la va estrenar al Teatre Grec amb adaptació al català de Quim Monzó, sota la companyia Dagoll Dagom. Fou l’estrena d’Àngels Gonyalons (Audrey) en el gènere musical, acompanyada de Pep Anton Muñoz (Seymour) i Constantino Romero, qui donà veu a la planta gegant, Audrey II.

 

portada
Blanca a "Mar i Cel" (1988)

Amb lletra de Xavier Bru de Sala i música d’Albert Guinovart sota la direcció de Joan Lluís Bozzo, Dagoll Dagom va adaptar el clàssic d’Àngel Guimerà, Mar i Cel amb una Àngels Gonyalons interpretant la figura de Blanca, la jove cristiana que s’enamora d’un corsari algerià, Saïd, interpretat per Carlos Gramaje. Una escena, la que canta el clàssic “Per què he plorat?”, que ha esdevingut un dels moments més emotius i recordats del teatre català.

 

portada
Sònia Walsk a "Estan tocant la nostra cançó" (1990)

Inspirada en la vida real de Marvin Hamlisch, compositor de la música, i la lletrista, Carole Bayer, el musical narra la història d’amor entre Sònia (Àngels Gonyalons), una jove lletrista, i Vernon (Pep Anton Muñoz), un compositor en el millor moment de la seva trajectòria. Un muntatge estrenat el 1990 per Focus, sota la direcció escènica de Ricard Reguant i adaptació al català per Jordi Galceran i Joan Vives.

 

portada
Carme a "Memory" (1993)

L’obra que pren el nom del títol d’una cançó del musical cèlebre Cats, és un homenatge català al gènere musical a través de la combinació de cançons dels espectacles més famosos de Broadway, com Cabaret, A Chorus Line o Cats. Sota la direcció escènica de Ricard Reguant i la direcció musical de Jordi Doncos, Memory, va ser la confirmació d’Àngels Gonyalons com una de les actrius més completes del panorama teatral català i la realització d’un somni, convertir el seu muntatge en un dels èxits de la temporada teatral.

 

portada
Mrs. Jhonstone a "Germans de Sang" (1995)

Estrenada a Liverpool el 1983, amb lletra i música de Willy Russell, a Barcelona es va poder veure al Teatre Condal sota la companyia Focus i la direcció de Ricard Reguant. L’obra narra la història dels bessons Eddie (Sergi Zamora) i Mickey (Roger Pera), separats des del seu naixement. Però el destí i l’amor els farà retrobar-se de nou, sota l’atenta mirada de la seva mare, Mrs.Jhonstone, paper interpretat per Àngels Gonyalons.

 

portada
Velma Kelly a "Chicago" (1999)

Ambientada al Chicago dels anys 20, el llegendari musical de Bob Fosse i Fred Ebb, explica la història de l’actriu Roxie Hart (Mar Regueras) i Velma Kelly (Àngels Gonyalons), una artista de vodevil, que són acusades d’assassinats. Dirigida per Ricard Reguant, va obtenir el premi Max al millor musical de l’any el 2000 amb més de quatre-centres representacions per tot el territori espanyol.

 

portada
Deloris a "Sister Act" (2014)

El mateix paper que va interpretar Whoopi Goldberg a la popular pel·lícula Sister Act, Gonyalons es va posar a la pell de la mare superiora en aquesta comèdia amb música d’Alan Menken i lletres de Glenn Slater, que Stage Entertainment i El Terrat van produir per primera vegada a Espanya l’any 2014. Silvia Abril (María Lázaro) i Fermí Reixach (Monseñor) també formaren part del repartiment.

 

portada
Alcalde i Clown a "L’alegria que passa" (2023)

A partir d’un text de Santiago Rusiñol, Marc Rosich dirigeix l’obra de comiat de Dagoll Dagom, el musical L’alegria que passa que narra l’arribada d’un gran espectacle musical en un poble gris i monòton que veu trencada la seva rutina per l’arribada d’una companyia teatral. Amb una Àngels Gonyalons estel·lar que interpreta a l’alcalde autoritari i al clown, capità de la companyia teatral, el musical continua en cartellera aquesta tardor del 2023 pels principals teatres catalans, després de l’èxit a Teatre Poliorama.

 

  També et pot interessar:

"Àngels Gonyalons: Amb 40 anys de carrera encara tinc il·lusió”. "Al cotxe" (TV3, febrer 2023)

Més informació:

  Vés al prestatge:

Data de creació 09-11-2023 Última actualització 10-11-2023