Especial poesia
La poesia és un art
Cada any, el 21 de març, celebrem el Dia Internacional de la Poesia. És el reconeixement a aquest gènere literari, el malauradament menys llegit i poc reconegut, com a una de les manifestacions artístiques més elevades de l'esperit humà.
Aquest any commemorem el centenari del naixement del gran poeta, crític, traductor i lingüista català Gabriel Ferrater i Soler i l'any passat ens va deixar el gran poeta i arquitecte Joan Margarit, qui deia que “en poesia el principal és el que passa a dins. Això no vol dir que no expliquis coses que passen a fora, però amb molt de protagonisme del teu interior”. Margarit també deia que la poesia era l’art per posar ordre a la vida i aclarir el pensament.
Ben cert és que la poesia no només comunica i fa sorgir sentiments, si no que també calma l’esperit i l’ànima. La poesia transmet, fins i tot abans de ser entesa completament. Alguns versos llegits queden en el nostre interior fins que passa el temps i un dia, de sobte, recobren tot el seu sentit. I aquesta qualitat terapèutica es dóna tant quan llegim poesia, com quan l'escrivim.
Aquest any commemorem el centenari del naixement del gran poeta, crític, traductor i lingüista català Gabriel Ferrater i Soler. Nascut a Reus l’any 1922, és autor d'algunes de les obres poètiques més rellevants de la literatura catalana de postguerra. La seva obra “Les dones i els dies”, publicada el 1968, és considerat un dels textos més importants de la poesia catalana de la segona meitat del segle XX, i sintetitza els centres d’interès i temàtics més importants de la seva poesia: les complexes relacions humanes i la dimensió moral de les seves experiències i el marc contextual en què tenen lloc.
Gabriel Ferrater va viure els darrers anys de la seva vida a Sant Cugat del Vallès. Per aquest motiu, una de les biblioteques de la ciutat duu el seu nom des de l'any 2011, i disposa d’un fons especial dedicat a l’autor format per aproximadament una cinquantena de documents. Entre les obres d’aquest fons es poden trobar llibres escrits per ell, altres que tracten sobre la seva vida i obra i exemplars de part de les nombroses traduccions i revisions que va realitzar.
"Entenc la poesia com la descripció, passant de moment en moment, de la vida moral d’un home ordinari, com ho sóc jo" (Gabriel Ferrater)
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Altres fons especials de poesia:
A Barcelona, Horta-Guinardó és el districte literari de la ciutat. Totes les seves biblioteques tenen un fons especialitzat en una branca de la literatura, i en el cas de la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda es va apostar, des de la seva inauguració l'any 1999, per la poesia. El seu fons especialitzat posa al vostre abast 7.500 documents entre revistes, audiollibres, poesia musicada i obres de poetes de tots els temps. La biblioteca també organitza el cicle "Entre versos a Horta-Guinardó", que esdevé un lloc de trobada dels lectors de poesia amb els autors, crítics, estudiosos i artistes que fan de la poesia una experiència molt especial.
Un altre fons a destacar és el de la poesia catalana de la biblioteca Mira-sol Marta Pessarrodona de Sant Cugat del Vallès. La biblioteca col·labora amb el Festival Nacional de Poesia, i organitza exposicions poètiques al llarg de l'any amb la col·laboració de FIRART (Associació d'Art de Sant Cugat).
Per acabar, la biblioteca Marian Colomé de Gavà disposa d'un fons especial sobre poesia infantil, i compta amb un important treball de dinamització lectora relacionat amb la temàtica, tal com el recital infantil o els tallers creatius.
"La poesia és com una pluja que et banya" (Antònia Vicens)
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Felícia Fuster va néixer a Barcelona el 1921 i va morir a París el 2012, ciutat on es va instal·lar l’any 1951. Escriptora en llengua catalana, pintora i traductora, es va donar a conèixer a la dècada dels vuitanta i la seva obra es caracteritza per un avantguardisme experimental, introspectiu i existencial. El seu primer recull Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils (1984) va quedar finalista del premi Carles Riba.
Felícia Fuster, una vida, un pinzell, un poema (Recita Mireia Vidal-Conte)
Sentiments a flor de pell narrats en vers. Joies escrites per als éssers estimats. Amor, desig, decepció, esperança. Tot el món hi és dintre d'un poema.
A les biblioteques trobaràs:
També et pot interessar:
Felícia Fuster va néixer a Barcelona el 1921 i va morir a París el 2012, ciutat on es va instal·lar l’any 1951. Escriptora en llengua catalana, pintora i traductora, es va donar a conèixer a la dècada dels vuitanta i la seva obra es caracteritza per un avantguardisme experimental, introspectiu i existencial. El seu primer recull Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils (1984) va quedar finalista del premi Carles Riba.
Felícia Fuster, una vida, un pinzell, un poema (Recita Mireia Vidal-Conte)
Vés al prestatge:
A les biblioteques trobaràs:
Versos en bafarada:
Vida de poetes:
També et pot interessar:
Les biblioteques de Collserola del programa 'Parcs i biblioteques... naturalment!' organitzen tallers poètics de haikus per commemorar el Dia Mundial de la Poesia
El taller de haikus s'emmarca en el projecte 'Plantem Poesia'.
Les biblioteques de Collserola que participen al programa 'Parcs i biblioteques… naturalment!' proposen diversos tallers de haikus, una composició poètica provinent del Japó que se centra en l'observació de la natura. L’activitat, a càrrec del pintor i narrador Yoshi Hioki, s’emmarca en la iniciativa 'Plantem Poesia', que commemora el Dia Mundial de la Poesia (21 de març). Cal consultar la informació, públic a qui s'adreça i inscripcions a les agendes de les diverses biblioteques.
Les diverses biblioteques del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" de l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola organitzen un seguit de tallers de haikus conduïts pel pintor i narrador Yoshi Hioki. Formada per tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, aquest tipus de forma poètica tradicional és originària del Japó i se centra en l'impacte que la contemplació de la natura provoca en l'autor.
Com a primer pas previ d’aquesta interessant proposta poètica, cada biblioteca convida prèviament els seus veïns i usuaris a passejar pel Parc Natural i els demana que facin una fotografia per poder fer el seu haiku el dia del taller. Posteriorment, durant l’activitat a la biblioteca cada participant crearà el seu propi haiku a partir de la imatge que porti. En cas que algú no tingui imatge propi, se li proporcionarà des del Centre de Documentació i Recursos Educatius.
'Plantem Poesia' pel Dia Mundial de la Poesia
Els tallers s’emmarquen en el projecte "Plantem Poesia" per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2022 i cada biblioteca serà responsable de fer la "plantada de poesia" al seu equipament. A més a més de plantar els poemes, amb els haikus que es rebin es realitzarà un vídeo amb la Mon Mas, que serà difós en el marc de les activitats del Dia Europeu dels Parcs (24 de maig).
Les biblioteques participants són les següents: Biblioteca Collserola - Josep Miracle de Barcelona, Biblioteca Vallcarca i els Penitents de Barcelona, Biblioteca Central de Cerdanyola, Biblioteca El molí de Molins de Rei, Biblioteca Valentí Almirall del Papiol i Biblioteca Joan Margarit de Sant Just Desvern. Cal consultar les agendes de cada biblioteca per a més informació, dates, públics als quals s'adreça i inscripcions prèvies al taller.
També et pot interessar:
Parcs i biblioteques... naturalment!
Vídeo: Parcs i Biblioteques, naturalment amb un repte: plantar poesia.
El poeta japonès Kobayashi Issa ens regala un haiku: Les flors del cirerer a la nit potser són àngels que van baixant del cel.
Vídeo: Parcs i Biblioteques, naturalment Collserola celebra la Setmana de la Natura amb un repte: plantar poesia
Vídeo: Plantem poesia: Biblioteca Josep Miracle - Collserola de Barcelona
Vídeo: Plantem poesia : Biblioteca El Molí de Molins de Rei