La poesia és un art

Cada any, el 21 de març, celebrem el Dia Internacional de la Poesia. És el reconeixement a aquest gènere literari, el malauradament menys llegit i poc reconegut, com a una de les manifestacions artístiques més elevades de l'esperit humà.

Aquest any commemorem el centenari del naixement del gran poeta, crític, traductor i lingüista català Gabriel Ferrater i Soler i l'any passat ens va deixar el gran poeta i arquitecte Joan Margarit, qui deia que “en poesia el principal és el que passa a dins. Això no vol dir que no expliquis coses que passen a fora, però amb molt de protagonisme del teu interior”. Margarit també deia que la poesia era l’art per posar ordre a la vida i aclarir el pensament.

Ben cert és que la poesia no només comunica i fa sorgir sentiments, si no que també calma l’esperit i l’ànima. La poesia transmet, fins i tot abans de ser entesa completament. Alguns versos llegits queden en el nostre interior fins que passa el temps i un dia, de sobte, recobren tot el seu sentit. I aquesta qualitat terapèutica es dóna tant quan llegim poesia, com quan l'escrivim.

Aquest any commemorem el centenari del naixement del gran poeta, crític, traductor i lingüista català Gabriel Ferrater i Soler. Nascut a Reus l’any 1922, és autor d'algunes de les obres poètiques més rellevants de la literatura catalana de postguerra. La seva obra “Les dones i els dies”, publicada el 1968, és considerat un dels textos més importants de la poesia catalana de la segona meitat del segle XX, i sintetitza els centres d’interès i temàtics més importants de la seva poesia: les complexes relacions humanes i la dimensió moral de les seves experiències i el marc contextual en què tenen lloc.

Gabriel Ferrater va viure els darrers anys de la seva vida a Sant Cugat del Vallès. Per aquest motiu, una de les biblioteques de la ciutat duu el seu nom des de l'any 2011, i disposa d’un fons especial dedicat a l’autor format per aproximadament una cinquantena de documents. Entre les obres d’aquest fons es poden trobar llibres escrits per ell, altres que tracten sobre la seva vida i obra i exemplars de part de les nombroses traduccions i revisions que va realitzar.

"Entenc la poesia com la descripció, passant de moment en moment, de la vida moral d’un home ordinari, com ho sóc jo" (Gabriel Ferrater)

 

  A les biblioteques trobaràs:

  També et pot interessar:

Altres fons especials de poesia:

A Barcelona, Horta-Guinardó és el districte literari de la ciutat. Totes les seves biblioteques tenen un fons especialitzat en una branca de la literatura, i en el cas de la biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda es va apostar, des de la seva inauguració l'any 1999, per la poesia. El seu fons especialitzat posa al vostre abast 7.500 documents entre revistes, audiollibres, poesia musicada i obres de poetes de tots els temps. La biblioteca també organitza el cicle "Entre versos a Horta-Guinardó", que esdevé un lloc de trobada dels lectors de poesia amb els autors, crítics, estudiosos i artistes que fan de la poesia una experiència molt especial.

Un altre fons a destacar és el de la poesia catalana de la biblioteca Mira-sol Marta Pessarrodona de Sant Cugat del Vallès. La biblioteca col·labora amb el Festival Nacional de Poesia, i organitza exposicions poètiques al llarg de l'any amb la col·laboració de FIRART (Associació d'Art de Sant Cugat).

Per acabar, la biblioteca Marian Colomé de Gavà disposa d'un fons especial sobre poesia infantil, i compta amb un important treball de dinamització lectora relacionat amb la temàtica, tal com el recital infantil o els tallers creatius.

"La poesia és com una pluja que et banya" (Antònia Vicens)

  També et pot interessar:

Felícia Fuster

Felícia Fuster va néixer a Barcelona el 1921 i va morir a París el 2012, ciutat on es va instal·lar l’any 1951. Escriptora en llengua catalana, pintora i traductora, es va donar a conèixer a la dècada dels vuitanta i la seva obra es caracteritza per un avantguardisme experimental, introspectiu i existencial. El seu primer recull Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils (1984) va quedar finalista del premi Carles Riba.

Més informació

 

Felícia Fuster, una vida, un pinzell, un poema (Recita Mireia Vidal-Conte)

 

Sentiments a flor de pell narrats en vers. Joies escrites per als éssers estimats. Amor, desig, decepció, esperança. Tot el món hi és dintre d'un poema.

  A les biblioteques trobaràs:

Tximeletrak / Xabier Olaso
Anfara = Desglaç / Zumar Derwic
 
 
 
 
Eròtiques i despentinades : un recorregut de cent anys per la poesia catalana amb veu de dona / pròleg, recerca i selecció de poemes: Encarna Sant-Celoni i Verge
 
 
Antología personal / Vicente Aleixandre
Tu lado del sofá / Patricia Benito
Ultimátum /Ruenda M.
L'Esbós / Sílvia Bel
Obra poética / Elizabeth Bishop
El Libro de Gloria Fuertes / Gloria Fuertes
Sonetos del amor oscuro / Federico García Lorca
Antología personal / Jaime Gil de Biedma
Un Amar ardiente : poemas a la virreina / Sor Juana Inés de la Cruz
Poesía completa / C.P. Cavafis
Llengua abolida : 1973-1998 / Maria-Mercè Marçal
Antología poética / Gabriela Mistral
Estrategias del deseo / Cristina Peri Rossi
Poemas : 1963-2000 / Adrienne Rich
Sonetos ; y Lamento de una amante /William Shakespeare
Con el corazón en la boca / Antonio Calvo Ellori
Niñas / María Castrejón
Homoerotika / David B. Navascués

  També et pot interessar:

Felícia Fuster

Felícia Fuster va néixer a Barcelona el 1921 i va morir a París el 2012, ciutat on es va instal·lar l’any 1951. Escriptora en llengua catalana, pintora i traductora, es va donar a conèixer a la dècada dels vuitanta i la seva obra es caracteritza per un avantguardisme experimental, introspectiu i existencial. El seu primer recull Una cançó per a ningú i trenta diàlegs inútils (1984) va quedar finalista del premi Carles Riba.

Més informació

 

Felícia Fuster, una vida, un pinzell, un poema (Recita Mireia Vidal-Conte)

 

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

Versos en bafarada:

Tiempo que dura esta claridad / Elisa Gálvez, Federico del Barrio
Gran bola de helado / Conxita Herrero
Cenit / María Medem
El Dibujado / Paco Roca
Inside Moebius / Moebius
El Caminante / Jiro Taniguchi
Contra Raúl / Raúl Fernández Calleja, Felipe Hernández Cava, Raúl
Sombras / El Cubri
Be Bop / Felipe Hernández Cava, Enrique Flores
Soy mi sueño / Felipe Hernández Cava, Pablo Auladell
Poco / Ricard Castells
Mi pequeño / Olivier Schrauwen
Sirio / Martín López Lam
El Martín pescador / Luis Durán
Lo Piano vermell / Pascal Comelade
Grip / Lale Westvind
Viaje / Yuichi Yokoyama
Fragmentos seleccionados / Andrés Magán
Röhner / Max Baitinger
Ocho poemas : novela gráfica / Laura Pérez , Jesús Aguado
Poémic / Laura Pérez Vernetti, Ferran Fernández
Viñetas de plata : poesía gráfica / Luis Alberto de Cuenca, Laura Pérez Vernetti
Històries de poesia xinesa / Jin Wenming, Gu Bingxin
La Guarida del horror / H.P. Lovecraft, Richard Corben
Como si nunca hubieran sido / Javier Gallego, Juan Gallego
El Paraíso perdido / Pablo Auladell
El Bosque milenario / nJiro Taniguchi
Venecia / Jiro Taniguchi
Barri llunyà / Jiro Taniguchi
El Gourmet solitario / Jiro Taniguchi, Masayuki Kusumi

 

Vida de poetes:

Vida y muerte de Federico García Lorca / Ian Gibson, Quique Palomo
La Huella de Lorca / Carlos Hernández
Pessoa & CIA / Laura Pérez Vernetti
El Caso Maiakovski / Laura Pérez Vernetti
La Cólera de Baudelaire / Laura Pérez Vernetti
Las Vidas imaginarias de Schwob / Laura Pérez Vernetti
Yo, Rilke / Laura Pérez Vernetti
Whitman / Tyto Alba
Antonio Machado : los días azules / Cecília Hill, Josep Salvia
Pasolini / Davide Toffolo
Ligero de equipaje / Ian Gibson, Quique Palomo
La Araña del olvido / Enrique Bonet
Ignasi Iglésias, el poeta del poble / David Maynar, Pau Vinyes i Roig
Miguel Hernández : piedra viva / Román López-Cabrera, Román López-Cabrera, Marina Armengol Más

  També et pot interessar:

Les biblioteques de Collserola del programa 'Parcs i biblioteques... naturalment!' organitzen tallers poètics de haikus per commemorar el Dia Mundial de la Poesia

El taller de haikus s'emmarca en el projecte 'Plantem Poesia'. Autor: XBM

El taller de haikus s'emmarca en el projecte 'Plantem Poesia'. 

Les biblioteques de Collserola que participen al programa 'Parcs i biblioteques… naturalment!' proposen diversos tallers de haikus, una composició poètica provinent del Japó que se centra en l'observació de la natura. L’activitat, a càrrec del pintor i narrador Yoshi Hioki, s’emmarca en la iniciativa 'Plantem Poesia', que commemora el Dia Mundial de la Poesia (21 de març). Cal consultar la informació, públic a qui s'adreça i inscripcions a les agendes de les diverses biblioteques.

Les diverses biblioteques del programa "Parcs i biblioteques... naturalment!" de l’àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola organitzen un seguit de tallers de haikus conduïts pel pintor i narrador Yoshi Hioki. Formada per tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, aquest tipus de forma poètica tradicional és originària del Japó i se centra en l'impacte que la contemplació de la natura provoca en l'autor.

Com a primer pas previ d’aquesta interessant proposta poètica, cada biblioteca convida prèviament els seus veïns i usuaris a passejar pel Parc Natural i els demana que facin una fotografia per poder fer el seu haiku el dia del taller. Posteriorment, durant l’activitat a la biblioteca cada participant crearà el seu propi haiku a partir de la imatge que porti. En cas que algú no tingui imatge propi, se li proporcionarà des del Centre de Documentació i Recursos Educatius.

'Plantem Poesia' pel Dia Mundial de la Poesia

Els tallers s’emmarquen en el projecte "Plantem Poesia" per celebrar el Dia Mundial de la Poesia 2022 i cada biblioteca serà responsable de fer la "plantada de poesia" al seu equipament. A més a més de plantar els poemes, amb els haikus que es rebin es realitzarà un vídeo amb la Mon Mas, que serà difós en el marc de les activitats del Dia Europeu dels Parcs (24 de maig). 

Les biblioteques participants són les següents: Biblioteca Collserola - Josep Miracle de BarcelonaBiblioteca Vallcarca i els Penitents de BarcelonaBiblioteca Central de CerdanyolaBiblioteca El molí de Molins de ReiBiblioteca Valentí Almirall del Papiol i Biblioteca Joan Margarit de Sant Just Desvern. Cal consultar les agendes de cada biblioteca per a més informació, dates, públics als quals s'adreça i inscripcions prèvies al taller.

  També et pot interessar:

Parcs i biblioteques... naturalment!

Vídeo: Parcs i Biblioteques, naturalment amb un repte: plantar poesia.

El poeta japonès Kobayashi Issa ens regala un haiku: Les flors del cirerer a la nit potser són àngels que van baixant del cel.

 

Vídeo: Parcs i Biblioteques, naturalment Collserola celebra la Setmana de la Natura amb un repte: plantar poesia

 

Vídeo: Plantem poesia: Biblioteca Josep Miracle - Collserola de Barcelona

 

Vídeo: Plantem poesia : Biblioteca El Molí de Molins de Rei

 

  A les biblioteques trobaràs:

Aventures sense sortir de casa  / Núria Alberti

Aquest llibre de poesies infantils s'ha escrit amb versos amables que narren aventures en les que molts lectors s'hi veuran reflectits.

Qui diu que per passar-ho bé cal anar gaire lluny? Qui diu que per jugar s'ha d'esperar al juny? No necessites que el sol faci la seva aparició. A casa et cal, només, la teva imaginació!

Heus aquí una mostra de com, amb l'habilitat necessària, podem trobar poesia a tot arreu, Núria Albertí ens regala una col·lecció de poemes carregats de bellesa simbòlica, que faran somriure a petits i grans en descobrir-se a sí mateixos com a protagonistes de les aventures que amb pocs versos desgranen aquests poemes.

Qui no ha jugat amb els cosins, a casa els avis i gaudit fent tot allò que els pares no permeten? Llits antics, banyeres, tovalloles, còmics, ulleres o cabassos esdevenen protagonistes.

L'autora ha estat capaç de poetitzar sobre fets i objectes quotidians, cosa gens senzilla. El treball de Cristina Losantos amb un estil informal i divertit acompanya amb encert els poemes fent del conjunt un volum molt bonic i entranyable.

Adequat de 9 a 10 anys.

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar.

Abecedari poètic / Salvador Comelles

Avui us presento un llibre una mica màgic?!!!! Es tracta d’un llibre que es pot rellegir i mirar un munt de vegades... sí, sí, no te’n cansaràs pas... el secret està en què cada cop que el miris o el llegeixis no el viuràs mai igual, sinó sempre diferent.

24 poemes senzills, un per cada lletra de l’alfabet, que podràs recitar en veu alta, uns són curts d’altres més llargs, divertits, originals, de temàtica diversa, amb sorpresa, que conviden a inventar i a jugar. 24 poemes molt propers que et faran riure, pensar, emocionar i que no podràs deixar de llegir. Ara un, ara un altre o tots a la plegada i un cop o més...

No us perdeu aquest magnífic poemari amb il·lustracions d’ Àngels Ruiz que acompanyen molt bé cada un dels poemes, enriquint-lo, i que fins i tot, si les mirem bé, ens faran descobrir coses noves i passar una bona estona.

Adequat de 6 a 8 anys.

Recomanat per Marta Nuet Blanch de la Biblioteca de La Roca del Vallès.

 

La Rateta i el gat burleta / Marc Donat

Tothom coneix la història de la rateta que escombrava l'escaleta. I és cert que molts els autors han recreat el conte, inventant nous personatges o imaginant finals alternatius.

Però de totes maneres, us recomanem molt i molt aquesta versió que, de fet, és força fidel a la història original. Primer, perquè el text està escrit en vers i segon, perquè les il·lustracions són realment divertides.

Adequat de 6 a 8 anys.

Recomanat per Glòria Gorchs Portero de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers.

 

Poemes dibuixats / Montse Ginesta

Una boca voladora, un caramel de maduixa i nata, les ulleres interestel·lars de la lluna o el gua de mida gegantina de la senyora Clementina, un ou, una medusa o un fanal, aquests són alguns dels protagonistes dels 14 poemes que Montse Ginesta ens ofereix en aquest meravellós llibre on la cal·ligrafia i les paraules juguen amb les imatges per oferir-nos bells i artístics cal·ligrames.

Montse Ginesta a escrit i dibuixat 14 cal·ligrames per a petits lectors curiosos i atrevits, molt divertits, tendres i amb humor, que seran una delícia per a tota la família.

Adequat de 6 a 8 anys.

Recomanat per Marta Nuet Blanch de la Biblioteca de La Roca del Vallès.

Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans.

 

Ovejita dame lana / Isabel Minhos Martins

"-Ovejita, dame lana. - ¿Para qué quieres mi lana? - Para hacerme un jersey y estar siempre calentito. Si me tapo la barriga un buen catarro me evito".

Així comença aquesta divertida història narrada amb rima i amb estructura circular i repetitiva. Descriu un divertit diàleg entre un nen i una ovella, a partir del qual es van confeccionant tota mena de vestits i complements de llana..

Les il·lustracions són igualment protagonistes de la història, amb una presentació impecable, com és habitual en totes les edicions de Kalandraka i concretament amb aquesta col·lecció "Libros para soñar".

Adequat de 3 a 6 anys.

Recomanat per Núria Ojalvo de la Biblioteca Central de Cerdanyola.

 

Exploradors, al poema / Josep Pedrals

Si t’agrada la poesia i voldries portar-la a l’institut o la biblioteca i no saps com començar, aquest és el teu llibre. Josep Pedrals, un poeta savi i juganer com n’hi ha pocs, ha escrit un llibre que té una mica de manual d’escriptura, de poemari, de llibre d’exercicis i de bogeria poètica.

Al llarg de divuit capítols, l’autor ens planteja diferents maneres d’apropar-nos a la poesia i ens proposa un seguit d’exercicis per perdre la por i atrevir-nos a jugar amb les metàfores, les imatges, els signes ortogràfics, nous significats... Qui s'anima a jugar?

Adequat d'11 a 12 anys.

Recomanat per Glòria Gorchs Portero de la Bib. Roca Umbert de Granollers

 

Podries / Joana Raspall

Podries viure millor o pitjor, podries ser més o menys feliç del que ets, però tot i així, seguiries sent el mateix. Una persona.

Podries és una preciosa poesia de Joana Raspall publicada l’any 1998 dins el recull Com el plomissol.

Malgrat la distància en el temps, el tema que toca és tristament actual. Els refugiats. Tots aquests nens i nenes que han hagut de deixar enrere les seves cases forçosament. I encara més enllà, parla de la casualitat, del destí, de la felicitat i de la solidaritat. Aquests valors que tanta falta fan avui dia. I com sempre, la gran virtut de l’enyorada la poetessa, ho sabia fer amb un llenguatge senzill i proper, entenedor i bonic.

Les il·lustracions de l’Ignasi, treballades amb la tècnica de la serigrafia, són d’una bellesa plàstica exquisida. El seu domini de les ombres em meravella. L’expressivitat de la qual aconsegueix dotar els personatges, tant en l’alegria com en la por, és sensacional.

Adequat de 9 a 10 anys

Recomanat per Sílvia Cantos Bastida de la Bib. Ernest Lluch Martín de Vilassar de Mar.

 

De poetes cançonetes / Toni Xuclà

Recull de cançons infantils compostes per Toni Xuclà, amb poemes originals que tenen com a objectiu sembrar la llavor de la poesia d’autors com: la Joana Raspall, la Lola Casas, Miquel Martí i Pol, Núria Albert i d’altres poetes del nostre país. Les lletres són molt fàcils de recordar ja que parlen de coses i situacions de la vida diària de cadascun de nosaltres. Hem de destacar que els temes estan interpretats per reconeguts cantants dels panorama musical català, sensibilitzats pel món dels infants.

Recomanat per Mercé Bercero de la Biblioteca de Viladecans

 

Plouen poemes / 

Aquesta antologia, amb poemes de diferents autors catalans, s’estructura en vuit capítols cadascun amb un tema com a eix vertebrador.

Així, trobarem poemes dedicats als animals, a les estacions, a les emocions, als jocs de llengua, a les cançons i festes tradicionals...

La selecció ha estat a cura de tres mestres apassionades de la poesia, Vanesa Amat Castells, M. Carme Bernal Creus i Isabel Muntañá Salarich.

Tal com indiquen al pròleg del llibre, “Plouen poemes!” és una expressió de joia i sorpresa com la que senten els nens i nenes quan llegeixen, escolten o reciten paraules organitzades en poesia (...) són com la pluja que, quan cau harmònica i constant, amara el paisatge i el torna nou".

És un llibre per gaudir de la poesia, amb calma, acompanyant els nostres infants en la lectura d’autors que formen part del nostre llegat cultural. Però també us trobareu amb la sorpresa de la participació d’algun petit poeta.

Les il·lustracions de Morad Abselam acompanyen els poemes fent d’aquest llibre un autèntic delit pels sentits...

Recomanat per Núria Cañadas de la Bib. de Viladecans.

 

1, 2, 3...pica bressola

Un recull de 25 cançons populars i algun poema, verssionades per un munt d'artistes coneguts!
Podeu trobar continguts addicionals al web de l'espai bressola : contes, vídeos, propostes didàctiques... per a les famílies i mestres.

El projecte, promogut pels Amics de la Bressola, compta amb la col·laboració d'artistes dels Països Catalans que donen suport a les Escoles Associatives de la Catalunya Nord, que tenen l'objectiu de ser escoles modernes i, a més, recuperar la llengua i la cultura catalanes.

Recomanat per Mercé Bercero  de la Bib. de Viladecans.

Més poesies al portal infantil Gènius

Data de creació 04-04-2022 Última actualització 04-04-2022